3.3.2015   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 59/1


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/262

av den 17 februari 2015

om fastställande av bestämmelser i enlighet med rådets direktiv 90/427/EEG och 2009/156/EG vad gäller metoder för identifiering av hästdjur (förordning om pass för hästdjur)

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av rådets direktiv 90/427/EEG av den 26 juni 1990 om avelsmässiga och genealogiska villkor för handeln med hästdjur inom gemenskapen (1), särskilt artikel 4.2 c och d, artikel 6.2 andra strecksatsen och artikel 8.1 första stycket,

med beaktande av rådets direktiv 2009/156/EG av den 30 november 2009 om djurhälsovillkor vid förflyttning och import av hästdjur från tredjeland (2), särskilt artikel 4.4, och

av följande skäl:

(1)

I rådets direktiv 90/427/EEG fastställs de avelstekniska villkoren för handeln med hästdjur inom unionen. Medlemsstaterna ska säkerställa att registrerade hästdjur som flyttas åtföljs av en identitetshandling som har utfärdats av godkända avelsorganisationer eller föreningar för avelsuppfödare som avses i det direktivet.

(2)

I rådets direktiv 2009/156/EG fastställs djurhälsovillkoren vid förflyttning och import av hästdjur från tredjeland. I det direktivet föreskrivs att registrerade hästdjur ska identifieras genom en identitetshandling som utfärdats i enlighet med direktiv 90/427/EEG eller av en internationell sammanslutning eller organisation som har överinseende över hästar avsedda för tävling eller kapplöpning. Hästdjur för avel och produktion ska identifieras genom en metod som fastställts av kommissionen.

(3)

I kommissionens förordning (EG) nr 504/2008 (3), som är tillämplig sedan den 1 juli 2009, fastställs dels bestämmelser för identifiering av hästdjur som är födda i eller importeras till unionen, dels en identitetshandling (pass) för hästdjur i form av en multifunktionell handling för djur- och folkhälsa samt för avelstekniska behov och hästsportens behov. Med fokus på identitetshandlingen som hörnstenen i systemet för identifiering av hästdjur, föreskrivs i den förordningen endast möjligheten att överföra informationen i ett stort antal utfärdande organs databaser till en central databas eller att koppla samman de enskilda databaserna med den centrala databasen.

(4)

Medlemsstaterna har stött på svårigheter vid genomförandet av de åtgärder som föreskrivs i förordning (EG) nr 504/2008. Dessa svårigheter gäller främst metoden för identifiering av hästdjur genom identitetshandlingen.

(5)

Undersökningar som medlemsstaterna har gjort har visat att identitetshandlingen är föremål för omfattande bedrägerier. Den största risken är att hästdjur som tidigare varit undantagna från slakt för användning som livsmedel och som behandlats med läkemedel som inte är godkända för livsmedelsproducerande djur olagligen återinförs i livsmedelskedjan. Efter antagandet av kommissionens beslut 2000/68/EG (4) har tusentals hästdjur varit oåterkalleligt undantagna från slakt för användning som livsmedel. Bristen på alternativ till att under hela deras livstid hålla övertaliga och oönskade hästdjur som har blivit undantagna från slakt för användning som livsmedel har lett till att de vanvårdas och överges, vilket har allvarliga konsekvenser för djurens hälsa och välbefinnande. Denna situation har förvärrats av den nuvarande ekonomiska situationen, som i många fall gör det ekonomiskt omöjligt att hålla hästdjur i slutet av deras produktiva liv. I vissa medlemsstater har problemet blivit så stort att de behöriga myndigheterna har inlett program för slakt av övertaliga hästdjur utanför livsmedelskedjan.

(6)

Ett nytt fenomen de senaste åren är ”fly-grazing” (dvs. att hästdjuren utan tillstånd släpps ut på andras marker för att själva söka föda), vilket berör ägare av betesmark eftersom de enligt lagstiftningen därigenom har blivit hästdjurets djurhållare och ofrivilligt fått överta ansvaret enligt förordning (EG) nr 504/2008. Dessa hästdjurs oklara status kan också vara relevant för den korrekta tillämpningen av unionens bestämmelser på andra områden.

(7)

Det har visat sig att de uppgifter som registreras i det utfärdande organets databas vid utfärdandet av en identitetshandling snabbt blir föråldrade. Det är därför ytterst svårt, eller till och med fullkomligt ogenomförbart, för de behöriga myndigheterna att i samband med utfärdande av intyg eller identitetskontroll kontrollera om en identitetshandling är tillförlitlig samt om uppgifterna är aktuella och rimliga och inte har varit föremål för bedrägliga ändringar, framför allt vad gäller djurens status som avsedda för slakt, men även för användning av de gynnsammare villkoren för djurens hälsa och välbefinnande som gäller vid förflyttning av registrerade hästdjur.

(8)

I de flesta medlemsstater är databaserna hos de olika organ som utfärdar pass inte sammankopplade och av rättsliga och administrativa skäl är det inte möjligt att bara ha ett enda organ som utfärdar pass. Upprättandet av en central databas anses därför vara den mest effektiva lösningen för att utbyta och synkronisera uppgifter mellan de olika aktörerna enligt direktiven 90/427/EEG och 2009/156/EG i den utsträckning som krävs för att hantera hästdjurs identitetshandlingar i syfte att tillhandahålla inte endast de förskrivna djurhälsogarantierna utan också möjliggöra tillämpningen av bestämmelserna i unionslagstiftningen om djurens välbefinnande och folkhälsa, något som förutsätter en korrekt och pålitlig identifiering av hästdjur.

(9)

En undersökning som kommissionen gjorde i samband med hästköttshändelserna 2013 visar att 23 medlemsstater har upprättat en central databas och två medlemsstater har en enda databas för registrerade hästdjur respektive hästdjur för avel och produktion. Tre medlemsstater, som representerar ungefär 20 % av de 6,7 miljonerna hästdjur i unionen, har ingen centraliserad databas.

(10)

Unionens system för identifiering av hästdjur måste därför ses över för att se till att det är både säkert och användarvänligt.

(11)

Import av hästdjur till de territorier som förtecknas i bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 882/2004 (5) omfattas av de villkor som fastställs i enlighet med direktiv 2009/156/EG och är tillåten från de tredjeländer som förtecknas i bilagan till kommissionens beslut 2004/211/EG (6). Normalt sett förs cirka 4 000 registrerade hästdjur och hästdjur för avel och produktion in till unionen varje år enligt de villkor som föreskrivs i kommissionens beslut 93/197/EEG (7).

(12)

När tullförfarandena i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 (8) tillämpas måste man även hänvisa till rådets förordning (EEG) nr 706/73 (9). Enligt förordning (EEG) nr 706/73 är unionsbestämmelserna för veterinärlagstiftning tillämpliga på Kanalöarna och Isle of Man från och med den 1 september 1973.

(13)

I kommissionens beslut 96/78/EG (10) fastställs kriterier för införande och registrering av hästdjur i stamböcker för avelsändamål. I det beslutet föreskrivs bland annat att för att ett hästdjur ska föras in i huvudavsnittet i en stambok för sin ras ska det identifieras som föl vid sidan av sto enligt stambokens regler, vilka åtminstone bör kräva ett betäckningsintyg. För att skapa enhetlighet i unionslagstiftningen och underlätta dess tillämpning bör inte bestämmelserna avseende identitetshandlingen äventyra tillämpningen av de regler som gäller för identifiering av hästdjur för införande i stamböcker.

(14)

De metoder för identifiering av hästdjur som föreskrivs i denna förordning bör också vara förenliga med de principer som fastställts av de avelsorganisationer som godkänts i enlighet med kommissionens beslut 92/353/EEG (11). Enligt det beslutet ska de organisationer eller sammanslutningar som för den ursprungliga stamboken fastställa principer för identifiering av hästdjur, för uppdelning av stamboken i klasser och för de härstamningar som införts i stamboken.

(15)

För att säkerställa en hög kvalitet på identitetshandlingar och registerföring för alla hästdjur i unionen, bör medlemsstaterna se till att systemen för identifiering av registrerade hästdjur som har förts in eller registrerats i stamböcker som upprättats av godkända eller erkända avelsorganisationer eller föreningar för avelsuppfödare, vad gäller utfärdandet av identitetshandlingar, uppfyller de villkor som gäller för den behöriga myndighetens utseende av organ som utfärdar identitetshandlingar för hästdjur för avel och produktion.

(16)

Definitionen av hästdjur, strikt begränsad till tillämpningsområdet för artikel 2 b i direktiv 2009/156/EG, bör överensstämma med den taxonomi som används i unionslagstiftningen, t.ex. i tilläggen till rådets förordning (EEG) nr 3626/82 (12) och kommissionens förordning (EU) nr 206/2010 (13).

(17)

Definitionen av anläggning i rådets direktiv 92/35/EEG (14) inkluderar naturreservat där hästdjur lever i frihet och är därför en bredare definition än den som föreskrivs i direktiv 2009/156/EG och följaktligen bör den definition av anläggning som fastställs i denna förordning också omfatta naturreservat där hästdjur lever i frihet.

(18)

Den veterinära tillsyn som är en förutsättning för de djurskyddsgarantier som krävs i enlighet med direktiv 2009/156/EG kan endast säkerställas om anläggningen, enligt definitionen i det direktivet, är känd av den behöriga myndigheten. Liknande krav följer av tillämpningen av avsnitt I kapitel II del A i bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 854/2004 (15) på hästdjur som livsmedelsproducerande djur. Med tanke på hur ofta hästdjur flyttas är det inte lämpligt att införa ett system där hästdjur bör kunna spåras i realtid. Identitetsuppgifter bör snarare vara tillgängliga för den behöriga myndigheten och för detta ändamål är en central databas i varje medlemsstat ett användbart verktyg för att hantera informationen om de hästdjur som hålls i den medlemsstaten.

(19)

Unionslagstiftningen skiljer mellan djurägare och djurhållare. Begreppet djurhållare definieras och används i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1760/2000 (16). I direktiv 2009/156/EG talar man däremot om djurets ägare eller uppfödare. I direktiv 92/35/EEG anges en gemensam definition för ägare och skötare. Eftersom ägaren av ett hästdjur enligt unionslagstiftning eller nationell lagstiftning inte nödvändigtvis är samma person som den som ansvarar för djuret, bör man förtydliga att det främst är djurhållaren, som antingen kan vara ägaren eller inte, som bör vara ansvarig för identifieringen av hästdjur i enlighet med denna förordning.

(20)

Enligt medlemsstaternas lagstiftning eller som ett krav från vissa utfärdande organ behöver information om djurägaren anges i identitetshandlingen och därmed även i den databas som det utfärdande organet upprätthåller. Denna information om ägarskap, samt om ändrat ägarskap, kan lämnas genom olika former av ägarintyg eller registreringskort, t.ex. carte d'immatriculation som används med framgång i en medlemsstat.

(21)

I rådets direktiv 2008/73/EG (17) föreskrivs att medlemsstaterna ska upprätta och hålla uppdaterade förteckningar över godkända anläggningar på det veterinära och avelstekniska området och göra dem tillgängliga för de övriga medlemsstaterna och allmänheten. För att underlätta de övriga medlemsstaternas och allmänhetens tillgång till förteckningarna över godkända anläggningar bör medlemsstaterna tillhandahålla förteckningarna elektroniskt via internetbaserade informationssidor. För att bistå medlemsstaterna i deras arbete med att göra dessa förteckningar tillgängliga för de övriga medlemsstaterna och allmänheten bör kommissionen tillhandahålla internetadressen till en webbplats med länkar till medlemsstaternas internetbaserade informationssidor.

(22)

För att underlätta det elektroniska informationsutbytet mellan medlemsstaterna och för att säkerställa öppenhet och begriplighet är det viktigt att förteckningarna utformas enligt en enhetlig förlaga inom hela unionen. I kommissionens beslut 2009/712/EG (18) fastställs därför förlagor för utformningen av nämnda förteckningar på de internetbaserade informationssidor som medlemsstaterna upprättat.

(23)

Enligt förordning (EG) nr 504/2008 får hästdjur inte hållas om de inte identifieras enligt den förordningen. Kommissionen har varit tvungen att hantera flera klagomål om hästpopulationer som är husdjur men som lever utanför anläggningar under förhållanden som inte överensstämmer med dem som beskrivs som halvvilda i den förordningen. Därför måste det förtydligas att hästdjur som lever i unionen bör identifieras och som ett andra steg föreskrivas ett undantag om det villkoret inte kan uppfyllas.

(24)

Hästdjur som lever i unionen bör identifieras genom en identitetshandling som gäller hela deras livstid och som i syfte att säkerställa hästdjurets identitet innehåller en beskrivning av hästdjuret i text och i form av ett konturdiagram samt av djurets individuella märken. Dessa märken kan antingen vara medfödda, t.ex. fler än tre virvlar, kastanjer, färgmarkeringar, sällsynta defekter i ögonpigmenteringen, specifika fördjupningar i musklerna, men också de detaljerade strukturerna i iris eller näthinna och specifika genetiska markörer (DNA-profil) eller så kan de vara förvärvade, såsom depigmentering på grund av sadeltryck och ärr, inklusive från kastration av hingstar, eller ett brännmärke.

(25)

Identitetshandlingar bör inte utfärdas om de inte har kompletterats med de nödvändiga identitetsuppgifter som ska registreras i det utfärdande organets databas i enlighet med denna förordning.

(26)

Dessutom bör all nödvändig information nämnas i det härstamningsbevis som föreskrivs i direktiv 90/427/EEG och som ska ingå i identitetshandlingen, för att säkerställa att hästdjur som förflyttas från en stambok till en annan förs in i den klass i stamboken för vilken de uppfyller kriterierna.

(27)

I enlighet med kommissionens beslut 96/510/EG (19) ska härstamningsbevis för registrerade hästdjur överensstämma med den identitetshandling som föreskrivs i kommissionens beslut 93/623/EEG (20). Eftersom besluten 93/623/EG och 2000/68/EG har upphävts genom förordning (EG) nr 504/2008 måste det förtydligas att alla hänvisningar till dessa beslut bör anses som hänvisningar till den här förordningen.

(28)

De organ som utfärdar identitetshandlingar för registrerade hästdjur bör vara de organisationer eller sammanslutningar som för eller upprättar stamböcker för registrerade hästdjur och som är officiellt godkända eller erkända av den behöriga myndigheten i en medlemsstat i enlighet med beslut 92/353/EEG, eller ett officiellt organ i medlemsstaten vilket för stamboken där hästdjuret är infört eller registrerat för avelsändamål i enlighet med beslut 96/78/EG. Nationella filialer till internationella organisationer eller sammanslutningar som har överinseende över hästar avsedda för tävling eller kapplöpning och som har sitt huvudkontor i en medlemsstat bör även kunna fungera som ett organ som utfärdar identitetshandlingar för registrerade hästar.

(29)

Medlemsstaterna bör ges ett större handlingsutrymme när det gäller de utfärdande organ som utfärdar identitetshandlingar för hästdjur för avel och produktion. När det gäller dessa identitetshandlingar bör det vara möjligt för den behöriga myndigheten för den anläggning där hästdjuret hålls vid tidpunkten för dess identifiering eller för ett utfärdande organ som utsetts och står under tillsyn av den behöriga myndigheten att utfärda dem.

(30)

Den behöriga myndighet som ansvarar för godkännande eller erkännande i enlighet med bilagan till beslut 92/353/EEG av organisationer eller sammanslutningar som upprättar stamböcker bör samarbeta med den behöriga myndighet som avses i förordning (EG) nr 882/2004 för att säkerställa, vid behov genom samarbete över gränserna, att identitetshandlingar för hästdjur utfärdas och används i enlighet med den här förordningen.

(31)

Eftersom alla hästdjur som föds i eller importeras till unionen i enlighet med denna förordning bör identifieras genom en enda identitetshandling som gäller hela deras livstid, krävs särskilda bestämmelser när ett djurs status ändras från hästdjur för avel och produktion till registrerade hästdjur enligt definitionen i direktiv 2009/156/EG. Med tanke på de långtgående följderna av en sådan ändring på förflyttning av, handel med och import av hästdjur till unionen från tredjeländer vad gäller de tillämpliga djurhälsoreglerna i direktiv 2009/156/EG men även vad gäller bestämmelserna om djurs välbefinnande för sådana förflyttningar i enlighet med rådets förordning (EG) nr 1/2005 (21), måste den behöriga myndigheten ha en enda åtkomstpunkt, nämligen en central databas, för att kontrollera de identitetsuppgifter om hästdjur som är nödvändiga för utfärdande av intyg eller offentlig kontroll.

(32)

Medlemsstaterna bör kunna upprätta särskilda system för identifiering av hästdjur som vandrar under vilda eller halvvilda förhållanden inom fastställda områden eller territorier, bland annat inom naturreservat, för att nå överensstämmelse med definitionen för anläggning i direktiv 92/35/EEG. Sådana undantag från den allmänna skyldigheten att identifiera hästdjur bör dock endast beviljas då dessa avgränsade hästdjurspopulationer som lever under vilda eller halvvilda förhållanden är effektivt avskilda från hästdjur som används som husdjur och inte enbart utanför mänsklig kontroll för sin överlevnad och fortplantning, utan även utanför tillämpningsområdet för rådets direktiv 98/58/EG (22) som inte gäller för djur som lever ute i naturen.

(33)

För att kunna säkerställa ett hästdjurs identitet bör identitetshandlingen framför allt innehålla en högkvalitativ beskrivning av hästdjuret bestående av en text som beskriver hästdjuret och dess märken samt ett detaljerat konturdiagram som visar hästdjurets individuella och särskiljande märken.

(34)

För att säkerställa att hästdjur beskrivs på ett korrekt sätt i sina medföljande identitetshandlingar bör utfärdande organ sträva efter att följa bästa praxis och utbilda den personal som har hand om beskrivningen av djuren, till exempel genom att följa riktlinjerna från Fédération Équestre Internationale (23) (Internationella ridsportförbundet) och från Weatherbys (24).

(35)

Ett hästdjurs märken och det identifieringsmärke som används på djuret, vilka används tillsammans för att säkerställa identiteten, bör inte enbart skapa en entydig koppling mellan hästdjuret och dess identitetshandling utan också visa att hästdjuret har genomgått identifieringsförfarandet i enlighet med denna förordning, så att inte mer än en identitetshandling utfärdas för varje enskilt djur. Elektronisk identifiering (nedan kallade transpondrar) för hästdjur används redan i stor utsträckning internationellt. Den tekniken bör användas för att säkerställa en nära koppling mellan hästdjuret och dess identitetshandling, men det bör även vara möjligt att använda alternativa metoder för att säkerställa hästdjurets identitet, förutsatt att dessa alternativa metoder ger motsvarande garantier för att förhindra att flera identitetshandlingar utfärdas.

(36)

Transpondrar som används för märkning av hästdjur och de avläsare som används för att visa den kod som är inbyggd i transpondern bör överensstämma med internationellt överenskomna standarder. Dessa standarder tillhandahåller två olika system för att säkerställa att transponderkoden är unik. De flesta medlemsstater har genomfört förordning (EG) nr 504/2008 på ett sådant sätt att de använder en tresiffrig alfanumerisk landskod och deras behöriga myndigheter hanterar distributionen av transpondrar.

(37)

Det system som säkerställer att transponderkoden är unik bör integreras i utformningen av de databaser som de utfärdande organen upprätthåller och av den centrala databasen, samt genomföras utan att äventyra handeln inom och importen till unionen av hästdjur som är märkta med en transponder som visar en alfanumerisk kod med annan utformning.

(38)

I rådets direktiv 90/425/EEG (25) föreskrivs att veterinärkontroller ska genomföras på vissa djur och varor på deras bestämmelseort. I förordningen föreskrivs särskilt att de mottagare som anges på de intyg eller handlingar som föreskrivs i det direktivet, på begäran av den behöriga myndigheten i den medlemsstat som är bestämmelseland och i den utsträckning som behövs för att dessa kontroller ska kunna utföras, i förväg ska anmäla djurens och varornas ankomst från en annan medlemsstat och i synnerhet sändningens karaktär och den beräknade ankomstdagen. Denna anmälan krävs inte för registrerade hästar som har en identitetshandling enligt direktiv 90/427/EEG.

(39)

Även om hästdjur alltid måste åtföljas av sin identitetshandling enligt gällande unionslagstiftning, bör det vara möjligt att medge undantag från det kravet när det är omöjligt eller ogenomförbart med hänsyn till att identitetshandlingen ska bevaras under hästdjurets hela livstid eller om en sådan handling inte utfärdats därför att djuret slaktas innan det uppnår den högsta ålder som krävs för identifiering.

(40)

Medlemsstaterna bör även få tillåta en förenklad identitetshandling för hästdjur som förflyttas inom landets territorium. Plastkort med inbyggda datachips (nedan kallade smartkort) har införts för lagring av data inom olika områden. Det bör vara möjligt att utfärda sådana smartkort som ett alternativ vid sidan om identitetshandlingen och att under särskilda omständigheter använda dem i stället för de identitetshandlingar som åtföljer registrerade hästdjur eller hästdjur för avel och produktion vid förflyttning inom en medlemsstat.

(41)

Det är också nödvändigt med bestämmelser för fall där den ursprungliga identitetshandling som utfärdats i enlighet med denna förordning för hästdjurets hela livstid har gått förlorad, inte längre är läsbar eller innehåller felaktiga uppgifter som inte är en följd av olagliga metoder. Sådana bestämmelser bör i så stor utsträckning som möjligt förhindra olagligt innehav av fler än en identitetshandling så att hästdjurets status korrekt anges som avsett för slakt för användning som livsmedel. Om tillräckliga och kontrollerbara uppgifter finns tillgängliga bör det utfärdas ett duplikat av identitetshandlingen som märkts som sådant och som i allmänhet undantar hästdjuret från slakt för användning som livsmedel. I andra fall bör det utfärdas en ersättande identitetshandling som är märkt som sådan och som undantar hästdjuret från slakt för användning som livsmedel, och som dessutom fastställer att djuret är ett hästdjur för avel och produktion.

(42)

Dessa förfaranden bör även tillämpas på hästdjur som uppvisas för identifiering efter den fastställda tidsfristen för den första identifieringen, eftersom det inte går att utesluta bedrägligt uppsåt och försök att få ytterligare en identitetshandling.

(43)

I vissa fall när hästdjur är införda eller registrerade för att föras in i stamböcker som upprätthålls av avelsorganisationer i tredjeländer krävs särskilda villkor som gör att hästdjuret kan behålla sin registrering i den stamboken samtidigt som det säkerställs att det undantas från livsmedelskedjan genom lämpliga uppgifter i identitetshandlingen.

(44)

Enligt direktiv 2009/156/EG är identitetshandlingen ett instrument för att begränsa förflyttningen av hästdjur vid utbrott av en anmälningspliktig sjukdom på anläggningen där djuren hålls eller föds upp. Därför måste det vara möjligt att tillfälligt upphäva identitetshandlingens giltighet för förflyttning vid utbrott av vissa sjukdomar genom lämpliga uppgifter i identitetshandlingen.

(45)

Enligt direktiv 2009/156/EG krävs dessutom att registrerade hästdjur när de lämnar sin anläggning identifieras med en identitetshandling där det särskilt måste intygas att hästdjuren inte kommer från en anläggning som har varit föremål för vissa förbud. Det därför avsedda avsnittet i förlagan till identitetshandling bör således vara obligatoriskt för alla hästdjur och det bör omformuleras i enlighet med detta.

(46)

Om ett hästdjur dör på annat sätt än genom slakt i ett slakteri bör identitetshandlingen, om den enligt nationell lagstiftning åtföljer kadavret, återlämnas till det utfärdande organet av den myndighet som övervakar bearbetningen av det döda djuret i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 (26) eller den kremering i förbränningsanläggningar med låg kapacitet som avses i kapitel III i bilaga III till kommissionens förordning (EU) nr 142/2011 (27), och man bör se till att transpondern eller eventuella andra alternativa metoder för att säkerställa hästdjurets identitet inte kan återanvändas.

(47)

För att förhindra transpondrar från att komma in i livsmedelskedjan bör kött från hästdjur från vilka man inte lyckats avlägsna transpondern vid slakt förklaras otjänligt som livsmedel i enlighet med avsnitt II kapitel V i bilaga I till förordning (EG) nr 854/2004. För att underlätta lokaliseringen av de införda transpondrarna bör det ställe där de förs in standardiseras och registreras i identitetshandlingarna.

(48)

Enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 (28) definieras levande djur som behandlats för att släppas ut på marknaden som livsmedel. Enligt den förordningen har livsmedelsföretagarna långtgående ansvar i alla stadier i livsmedelsproduktionen, bland annat för spårning av livsmedelsproducerande djur.

(49)

Hästdjur för avel och produktion, liksom registrerade hästdjur, kan under ett visst skede av sina liv hamna i kategorin hästdjur för slakt som definieras i direktiv 2009/156/EG. I Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 (29) definieras i punkt 1 i bilaga I kött från hästdjur och det fastställs särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung.

(50)

Kraven på information från livsmedelskedjan för hästdjur har tillämpats sedan den 1 januari 2010, efter det att övergångsbestämmelserna för tillämpningen av förordningarna (EG) nr 853/2004, (EG) nr 854/2004 och (EG) nr 882/2004 löpte ut i enlighet med kommissionens förordning (EG) nr 2076/2005 (30).

(51)

Enligt förordning (EG) nr 853/2004 ska den som driver ett slakteri ta emot, kontrollera och reagera på sådan information från livsmedelskedjan som innehåller uppgifter om ursprung, historia och hantering av djur avsedda för livsmedelsproduktion. Den behöriga myndigheten får tillåta att information från livsmedelskedjan om tama hästdjur sänds till slakteriet samtidigt som djuren, i stället för i förväg. Därför bör identitetshandlingen som åtföljer hästdjur för slakt utgöra en del av den informationen från livsmedelskedjan.

(52)

Enligt förordning (EG) nr 854/2004 ska den officiella veterinären kontrollera att livsmedelsföretagaren uppfyller sin skyldighet att se till att djur som tagits emot för slakt för att användas som livsmedel är korrekt identifierade.

(53)

Enligt förordning (EG) nr 853/2004 ska livsmedelsföretagaren kontrollera de pass som åtföljer tama hästdjur för att se till att djuret är avsett för slakt för användning som livsmedel, och om de tar emot djuret för slakt ska de överlämna passet till den officiella veterinären.

(54)

Med tanke på den särskilda situationen för hästdjur som föds som djur av en livsmedelsproducerande art, men som inte alltid i första hand föds upp för detta ändamål och som i de flesta fall inte hålls under hela sitt liv av livsmedelsföretagare som definieras i artikel 3.3 i förordning (EG) nr 178/2002, måste det fastställas ett förfarande som säkerställer en sammanhängande koppling från kontrollen av identitetshandlingen av folkhälsoskäl till hanteringen av handlingen i enlighet med direktiv 2009/156/EG. En central databas i varje medlemsstat är därför ett användbart verktyg för att kontrollera vissa uppgifter om och i en identitetshandling innan beslut fattas om att ta emot djuret för slakt för användning som livsmedel. I de fall när uppgifterna om undantagande från slakt för användning som livsmedel i avsnitt II i identitetshandlingen inte motsvarar de uppgifter som registrerats i den centrala databasen, bör uppgifterna från den källa som innebär att hästdjuret undantas från slakt för användning som livsmedel ha företräde.

(55)

Rådets direktiv 96/22/EG (31) gäller husdjur, bland annat tama hästdjur, och vilda djur av dessa arter som har fötts upp på en anläggning. Enligt artikel 7 i det direktivet kan handel med registrerade hästdjur som administrerats veterinärmedicinska läkemedel innehållande trenbolon allyl eller β-agonister i avelstekniskt syfte äga rum innan karenstiden är över, förutsatt att villkoren för administrering har uppfyllts och att slag av behandling samt datum för behandling anges på det intyg eller pass som åtföljer dessa djur.

(56)

I artikel 2 b i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 470/2009 (32) definieras livsmedelsproducerande djur som ”djur som avlas, föds upp, hålls, slaktas eller skördas specifikt med avseende på livsmedelsproduktion”. I artikel 16 i den förordningen föreskrivs att endast de farmakologiskt aktiva substanser som har klassificerats i enlighet med artikel 14.2 a, b eller c i samma förordning får administreras till livsmedelsproducerande djur inom unionen, förutsatt att denna administrering överensstämmer med Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/82/EG (33).

(57)

Enligt artikel 6 i direktiv 2001/82/EG får ett veterinärmedicinskt läkemedel som är avsett att administreras till livsmedelsproducerande djurslag endast godkännas för försäljning om de farmakologiskt aktiva substanser som det innehåller finns angivna i bilaga I, II eller III till förordning (EEG) nr 2377/90. Bestämmelserna i dessa bilagor är nu fastställda i kommissionens förordning (EU) nr 37/2010 (34). Genom undantag får veterinärmedicinska läkemedel innehållande farmakologiskt aktiva substanser som inte anges i bilaga I, II eller III till förordning (EEG) nr 2377/90 godkännas för sådana hästdjur som förklarats inte vara avsedda för slakt för användning som livsmedel i enlighet med unionens djurhälsolagstiftning. Sådana veterinärmedicinska läkemedel får varken innehålla de aktiva substanser som anges i bilaga IV till förordning (EEG) nr 2377/90 eller vara avsedda att användas vid behandling av de sjukdomstillstånd som anges i den godkända produktresumén, för vilka det finns ett godkänt veterinärmedicinskt läkemedel avsett för hästdjur. Följaktligen bör det fastställas bestämmelser om att ett hästdjur får undantas från slakt för användning som livsmedel enligt djurägarens beslut.

(58)

I artikel 10.2 och 10.3 i direktiv 2001/82/EG föreskrivs särskilda undantag för hästdjur från bestämmelserna i artikel 11 i det direktivet avseende behandling av livsmedelsproducerande djur med läkemedel för vilka en högsta tillåtna resthalt har fastställts för andra djurarter än målarterna eller vilka godkänts för ett annat sjukdomstillstånd, förutsatt att dessa hästdjur har identifierats i enlighet med unionslagstiftningen och det särskilt angivits i deras identitetshandlingar att de inte är avsedda för slakt för användning som livsmedel eller är avsedda för slakt för användning som livsmedel efter en karenstid på minst sex månader efter behandling med substanser som förtecknas i kommissionens förordning (EG) nr 1950/2006 (35).

(59)

I enlighet med direktiv 2001/82/EG ska medlemsstaterna se till att de personer som äger eller håller livsmedelsproducerande djur kan styrka inköp, innehav och administrering av veterinärmedicinska läkemedel för dessa djur under en period på fem år efter administreringen, bland annat när djuret slaktas under femårsperioden. För tillämpningen av den lagstiftningen är det därför nödvändigt att slakten av ett hästdjur utan dröjsmål förs in i den centrala databasen i den medlemsstat där den anläggning där djuret hålls är belägen.

(60)

För att man ska kunna upprätthålla kontroll över utfärdandet av identitetshandlingar bör en minsta uppsättning uppgifter av betydelse för utfärdandet av sådana handlingar registreras i en databas som upprätthålls av det utfärdande organet.

(61)

De främsta avelsorganisationerna och tävlingsorganisationerna har enats om ett världsomfattande system enligt vilket alla hästar ska ha ett livslångt nummer, ett s.k. Universal Equine Life Number (UELN). Det har utarbetats på initiativ av World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH), International Stud-Book Committee (ISBC), World Arabian Horse Organization (Waho), European Conference of Arabian Horse Organisations (Ecaho), Conférence Internationale de l'Anglo-Arabe (CIAA), Fédération Equestre Internationale (FEI) (Internationella ridsportförbundet) och Union Européenne du Trot (UET) och närmare information om systemet finns på webbplatsen om UELN (36).

(62)

UELN-systemet är lämpligt för registrering av både registrerade hästdjur och hästdjur för avel och produktion, och gör det möjligt att gradvis införa datoriserade nätverk för att se till att djurens identitet även fortsättningsvis kan säkerställas i enlighet med artikel 6 i direktiv 90/427/EEG när det gäller registrerade hästdjur.

(63)

När koder tilldelas databaser bör dessa koder och formatet på individuella djurs registrerade identitetsnummer inte strida mot det fastställda UELN-systemet. Därför bör man först se efter i förteckningen över tilldelade UELN-koder innan nya koder tilldelas en databas.

(64)

Enligt direktiv 2009/156/EG ska den officiella veterinären registrera identitetsnumret eller identitetshandlingens nummer för det slaktade hästdjuret och till den behöriga myndigheten på avsändningsorten, på begäran av denna, översända ett intyg om att hästdjuret har slaktats. Det bör därför förtydligas att i sådana fall måste identitetshandlingarna förstöras på slaktplatsen för att förhindra bedräglig användning av identitetshandlingar från slaktade hästdjur.

(65)

I det direktivet fastställs det också att efter det att registrerade hästar har slaktats, vilket inbegriper avlivning i sjukdomsbekämpande syfte, ska deras identitetshandlingar återlämnas till det organ som utfärdade dem. Dessa krav bör även gälla identitetshandlingar som utfärdats för andra registrerade hästdjur än registrerade hästar och hästdjur för avel och produktion.

(66)

För att se till att de utfärdande organens databaser innehåller aktuella uppgifter måste man etablera ett informationsflöde som visar att djuret dött eller gått förlorat, dels till databasen hos det organ som utfärdade handlingen, dels till den centrala databasen i den medlemsstat där den anläggning där hästdjuret hölls är belägen.

(67)

Genom att registrera ett UELN-kompatibelt livslångt nummer och använda det för att identifiera vilka myndigheter eller organ som utfärdat identitetshandlingen bör det bli enklare att uppfylla dessa krav. Om möjligt bör medlemsstaterna använda de förbindelseorgan de utsett i enlighet med förordning (EG) nr 882/2004.

(68)

En informationskedja kan byggas upp genom vilken man vid behov kan spåra ett djur genom att den som ansöker om en identitetshandling obligatoriskt registreras, vilket inom tidsfristen på mindre än tolv månader efter djurets födelse är uppfödaren och vanligtvis ägaren av det djur för vilket en identitetshandling utfärdas, tillsammans med skyldigheten att till det utfärdande organet anmäla varje gång hästdjuret byter stadigvarande vistelseort till en annan medlemsstat.

(69)

I enlighet med förordning (EG) nr 504/2008 ska det utfärdande organ som utfärdade identitetshandlingen uppdatera identitetsuppgifterna i den handlingen. Medlemsstaterna har rapporterat att ägare av hästdjur är ovilliga att per post sända identitetshandlingen till utfärdande organ för uppdatering av identitetsuppgifterna, särskilt när det utfärdande organet är beläget utomlands. Denna motvilja grundar sig på rädslan för att förlora identitetshandlingen, vilket skulle innebära att hästdjuret måste identifieras genom ett duplikat av eller en ersättande identitetshandling som undantar djuret från slakt för användning som livsmedel och avsevärt minskar djurets värde.

(70)

För att underlätta hanteringen av identitetshandlingen under djurets livstid är det nödvändigt att införa förfaranden för registrering av identitetshandlingen i den medlemsstat där djuret stadigvarande vistas, särskilt när identitetshandlingen har utfärdats i en annan medlemsstat. Den nödvändiga kommunikationen med det utfärdande organ som gjorde den ursprungliga identifieringen kan bäst uppnås genom utbyte av information mellan de berörda medlemsstaternas centrala databaser.

(71)

Vidare kan utfärdande organ förlora sitt godkännande eller utnämning, medan de utfärdade identitetshandlingarna förblir giltiga handlingar för djur- och folkhälsoändamål. Uppgifterna i identitetshandlingen måste därför även finnas i en databas som är tillgänglig för de behöriga myndigheterna på området för djur- och folkhälsa samt djurs välbefinnande.

(72)

Eftersom det vanligtvis finns mer än ett utfärdande organ i varje medlemsstat, hästdjur ofta flyttar mellan anläggningar och mellan medlemsstater, hästdjur ändrar status från hästdjur för avel och produktion till registrerade hästdjur eller från livsmedelsproducerande djur till djur som är undantagna från slakt för användning som livsmedel samt eftersom registrerade hästdjur kan identifieras av en organisation som för en stambok och som har sitt huvudkontor i en annan medlemsstat, är det oundvikligt, nödvändigt och lämpligt att för ett effektivt genomförande av direktiven 90/427/EEG och 2009/156/EG upprätta en central databas i varje medlemsstat som innehåller register med identitetsuppgifter för alla hästdjur som hålls på anläggningar belägna i respektive medlemsstat.

(73)

Det skulle emellertid vara tillåtet för de medlemsstater som har upprättat en enda databas för registrerade hästdjur och en enda för hästdjur för avel och produktion att fortsätta använda dessa system, förutsatt att databaserna kan kommunicera och att veterinärmyndigheterna har full tillgång till båda.

(74)

För detta ändamål bör de centrala databaserna i olika medlemsstater samverka i enlighet med rådets direktiv 89/608/EEG (37) för att underlätta utbytet av uppgifter om djuret och den identitetshandling som utfärdats för det.

(75)

För att säkra att unionslagstiftningen om identifiering av hästdjur tillämpas enhetligt i medlemsstaterna och se till att den är tydlig och öppen bör förordning (EG) nr 504/2008 upphävas och ersättas med den här förordningen.

(76)

I enlighet med punkt 24 i bilagan till kommissionens förordning (EU) nr 519/2013 (38) ska hästdjur som har fötts i Kroatien senast den 30 juni 2013 och som inte har identifierats i enlighet med förordning (EG) nr 504/2008 identifieras i enlighet med denna förordning senast den 31 december 2014.

(77)

Denna förordning bör tillämpas från och med den 1 januari 2016 så att medlemsstaterna och aktörerna får tid på sig att anpassa sig till de nya bestämmelserna. Emellertid bör kravet på att upprätta och driva en central databas tillämpas från och med den 1 juli 2016 i Grekland, Sverige och Förenade kungariket.

(78)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder samt ständiga kommittén för husdjursavel.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I

SYFTE, TILLÄMPNINGSOMRÅDE, DEFINITIONER, ALLMÄNNA PRINCIPER

Artikel 1

Syfte och tillämpningsområde

1.   I denna förordning fastställs bestämmelser för identifiering av hästdjur

a)

som är födda i unionen, eller

b)

som övergått till fri omsättning inom unionen i enlighet med det tullförfarande som definieras i artikel 5.16 a i förordning (EU) nr 952/2013.

2.   Denna förordning ska tillämpas utan att det påverkar tillämpningen av direktiv 96/78/EG.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning gäller följande definitioner:

a)    hästdjur : vilda eller tama hovdjur tillhörande alla arter av släktet Equus tillhörande familjen hästdjur, eller korsningar av dessa.

b)    anläggning : en jordbruks- eller träningsanläggning, ett stall eller varje lokal eller inrättning där hästdjur brukar hållas eller födas upp, oavsett ändamålet med verksamheten, och naturreservat där hästdjur lever i frihet.

c)    djurhållare : varje fysisk eller juridisk person som äger ett hästdjur eller har ansvar för dess skötsel, oavsett om detta sker mot ersättning eller inte, antingen tillfälligt eller permanent, även under transport, på marknader eller under tävlingar, kapplöpningar och kulturevenemang.

d)    ägare : den fysiska eller juridiska person som äger hästdjuret.

e)    registrerat hästdjur : varje hästdjur som

i)

är infört eller registrerat och berättigat till införande i en stambok, i enlighet med de bestämmelser som fastställts i enlighet med artikel 4.2 b i direktiv 90/427/EEG, och som identifierats genom en identitetshandling enligt artikel 8.1 i det direktivet, eller

ii)

är en häst, inklusive ponny, som är registrerad hos en internationell sammanslutning eller organisation som har överinseende över hästar avsedda för tävling eller kapplöpning och som identifierats genom en identitetshandling som utfärdats av den nationella filialen till den sammanslutningen eller organisationen.

f)    stambok : varje bok, förteckning eller dataregister

i)

som upprätthålls antingen av en organisation eller av en sammanslutning som är officiellt godkänd eller erkänd av en medlemsstat eller av ett offentligt organ i den berörda medlemsstaten, och

ii)

där hästdjur är införda eller registrerade och berättigade till införande med uppgift om deras kända härstamning.

g)    hästdjur för avel och produktion : andra hästdjur än de som avses i leden e och h.

h)    hästdjur för slakt : hästdjur avsedda att transporteras till ett slakteri för slakt, antingen direkt eller via en sådan godkänd uppsamlingsplats som avses i artikel 7 i direktiv 2009/156/EG.

i)    behörig myndighet : den centrala myndighet i en medlemsstat som har behörighet att genomföra offentlig kontroll eller varje annan myndighet som tilldelats sådan behörighet, inklusive den behöriga myndighet som avses i artikel 2 h i direktiv 2009/156/EG.

j)    avelsteknisk myndighet : den centrala myndighet i en medlemsstat som har behörighet att genomföra direktiv 90/427/EEG eller varje annan myndighet som tilldelats sådan behörighet, inklusive de myndigheter som avses i artikel 2.1 i beslut 92/353/EEG.

k)    tillfälligt tillstånd : status som tilldelas en registrerad häst som kommer från ett tredjeland och som får föras in till unionen för en kortare period än 90 dagar enligt ett beslut som antagits i enlighet med artikel 19 b i direktiv 2009/156/EG.

l)    permanent införsel : status som tilldelas ett hästdjur med ursprung i ett tredjeland som importeras till unionen för en period på 90 dagar eller mer.

m)    märke : varje synlig eller visualiserbar och särskiljande egenskap hos ett enskilt hästdjur som antingen är medfödd eller förvärvad och som registrerats för identifieringsändamål.

n)    transponder : skrivskyddad (read-only) passiv anordning för identifiering av radiofrekvenser

i)

som överensstämmer med standarden ISO 11784 och som fungerar med FDX-, FDX-B- eller HDX-teknik, och

ii)

som kan läsas med en avläsare som överensstämmer med standarden ISO 11785 vid ett avläsningsavstånd på minst 12 cm.

o)    unikt livslångt nummer : en unik 15-siffrig alfanumerisk kod med information om ett enskilt hästdjur samt om den databas och det land där denna information för första gången registrerats enligt kodsystemet för livslångt nummer (UELN) och som består av

i)

en sexsiffrig UELN-kompatibel identitetskod för den databas som avses i artikel 39, följd av

ii)

ett individuellt niosiffrigt identitetsnummer som tilldelats hästdjuret.

p)    medlemsstat som är fri från afrikansk hästpest :

i)

varje medlemsstat i vilken det inte har konstaterats några kliniska, serologiska (hos ovaccinerade hästdjur) eller epidemiologiska tecken på afrikansk hästpest under de närmast föregående två åren, och

ii)

där det inte har företagits några vaccinationer mot den sjukdomen under de närmast föregående tolv månaderna.

q)    anmälningspliktiga sjukdomar : sjukdomar som förtecknas i bilaga I till direktiv 2009/156/EG.

r)    officiell veterinär : veterinär som utsetts av den behöriga myndigheten i en medlemsstat eller ett tredjeland.

s)    smartkort : ett plastkort med inbyggt datachips för lagring av data och elektronisk överföring av uppgifterna till kompatibla datasystem.

t)    ansvarig veterinär : den veterinär som avses i artikel 10.1 i direktiv 2001/82/EG.

Artikel 3

Allmänna principer samt skyldighet att identifiera hästdjur

1.   Hästdjur som lever i ett av de territorier som förtecknas i bilaga I till förordning (EG) nr 882/2004 ska identifieras i enlighet med den här förordningen.

2.   Om djurhållaren inte är ägaren eller en av ägarna av hästdjuret ska djurhållaren agera i enlighet med denna förordning på ägarens vägnar och i samförstånd med ägaren.

3.   Medlemsstaterna och de utfärdande organ som avses i artikel 5.1 a och b kan kräva att det är ägaren som ska lämna in en ansökan till ett utfärdande organ om att få en identitetshandling enligt artikel 11 eller om att ändra identitetsuppgifter i en befintlig identitetshandling enligt artikel 27.

4.   Medlemsstaterna ska säkerställa, i förekommande fall genom offentlig kontroll i enlighet med förordning (EG) nr 882/2004, att djurhållare av hästdjur och utfärdande organ fullgör sina skyldigheter enligt den här förordningen.

Artikel 4

Unionens system för identifiering av hästdjur

1.   I enlighet med denna förordning ska unionens system för identifiering av hästdjur bestå av följande delar:

a)

En enda identitetshandling som gäller hästdjurets hela livstid och som ska tillhöra det utfärdande organ som utfärdat den, om inte något annat föreskrivs av det utfärdande organet eller i denna förordning, samt som innehåller följande:

i)

En förklarande beskrivning av hästdjuret och registrering av dess märken.

ii)

Ett fullständigt konturdiagram som avbildar de märken som registrerats i beskrivningen.

iii)

Ett utrymme för auktoriserade anteckningar som beskriver ändringar av identitetsuppgifterna.

b)

En metod för att säkerställa identiteten som

i)

säkerställer en entydig koppling mellan identitetshandlingen och hästdjuret för vilket den har utfärdats,

ii)

visar att hästdjuret redan har genomgått ett identifieringsförfarande.

c)

En databas för registrering, i enlighet med artikel 38, av identitetsuppgifter om det hästdjur för vilket identitetshandlingen har utfärdats och om den djurhållare som lämnat in ansökan om identitetshandlingen. Genom databasen tilldelas djuret samtidigt det unika livslånga numret.

d)

En central databas som upprättats i enlighet med artikel 39.

2.   Ett hästdjur ska endast anses vara identifierat i enlighet med denna förordning om det

a)

åtföljs av en identitetshandling som utfärdats i enlighet med bestämmelserna i

i)

artikel 9 för hästdjur födda i unionen, eller

ii)

artikel 14 för hästdjur importerade till unionen, eller

iii)

artikel 29 eller 30 när det åtföljs av ett duplikat av identitetshandlingen, eller

iv)

artikel 32 när det åtföljs av en ersättande identitetshandling, eller

b)

identifieras i enlighet med

i)

artikel 24 när det gäller undantag vid förflyttning eller transport av hästdjur som åtföljs av en provisorisk handling, eller

ii)

artikel 26.2 när det gäller undantag vid viss förflyttning och transport av hästdjur för slakt.

KAPITEL II

IDENTIFIERING AV HÄSTDJUR FÖDDA I UNIONEN

Artikel 5

Utfärdande organ för hästdjur födda i unionen

1.   Den identitetshandling som avses i artikel 7 ska utfärdas av ett av följande utfärdande organ:

a)

För de registrerade hästdjur som avses i artikel 2 e i, en organisation eller sammanslutning som är officiellt godkänd eller erkänd i enlighet med artikel 2.1 i beslut 92/353/EEG, eller det offentliga organ i en medlemsstat som för den stambok i vilken hästdjuret har införts eller registrerats och är berättigat till införande i enlighet med beslut 96/78/EG.

b)

För de registrerade hästar som avses i artikel 2 e ii, en nationell filial till en internationell organisation eller sammanslutning som har överinseende över hästar avsedda för tävling eller kapplöpning och som står under tillsyn av den behöriga myndigheten i den medlemsstat där den har sitt huvudkontor.

c)

För de hästdjur för avel och produktion som avses i artikel 2 g,

i)

den behöriga myndigheten för den anläggning där hästdjuret hålls vid tidpunkten för dess identifiering, eller

ii)

ett utfärdande organ som utsetts och står under tillsyn av den behöriga myndighet som avses i led i och till vilken denna uppgift har delegerats.

2.   Den behöriga myndigheten får endast utse sådana utfärdande organ som avses i punkt 1 c ii om de uppfyller följande villkor:

a)

Det ska finnas en noggrann beskrivning av det utfärdande organets uppgifter och ansvarsområden och av de villkor på vilka organet får utföra dem.

b)

Det ska finnas bevis för att det utfärdande organet

i)

har den sakkunskap, utrustning och infrastruktur som krävs för att utföra de uppgifter som har delegerats till det,

ii)

har tillräckligt stort antal av för ändamålet väl kvalificerad och erfaren personal,

iii)

är opartiskt och fritt från intressekonflikter när det gäller utövandet av de uppgifter som har delegerats till det,

iv)

har en förlaga till identitetshandling som uppfyller de krav som föreskrivs i denna förordning.

c)

Det utfärdande organet ska samarbeta nära med den behöriga myndigheten för att förhindra och, vid behov, åtgärda eventuella fall av bristande efterlevnad av kraven i denna förordning.

d)

Det ska finnas en effektiv och ändamålsenlig samordning mellan den behöriga myndigheten och det utsedda utfärdande organet.

3.   Den behöriga myndigheten ska undersöka misstänkta fall av bristande efterlevnad om den har rimliga skäl att dra slutsatsen att ett utfärdande organ agerar på ett sådant sätt att kraven i denna förordning inte efterlevs. Det utfärdande organet får inte utfärda identitetshandlingar fram till dess att undersökningen har slutförts och eventuella fall av bristande efterlevnad har kunnat uteslutas eller har åtgärdats.

4.   Om ett utfärdande organ som avses i punkt 1 inte uppfyller kraven i denna förordning, trots att åtgärder har genomförts i enlighet med punkt 3, ska den behöriga myndigheten dra in dess tillstånd att utfärda identitetshandlingar för hästdjur.

Efter det att tillståndet att utfärda identitetshandlingar har dragits in ska den behöriga myndigheten säkerställa att hästdjur under dess ansvar även fortsättningsvis kan identifieras i enlighet med denna förordning, och att de identitetshandlingar som har återlämnats eller ska återlämnas i enlighet med artikel 34 tas i förvar av den behöriga myndigheten eller av ett utfärdande organ till vilket den behöriga myndigheten har delegerat denna uppgift.

Artikel 6

Information avseende utfärdande organ

1.   Medlemsstaterna ska upprätta och uppdatera den förteckning över utfärdande organ som avses i artikel 5.1 och ge de övriga medlemsstaterna, de övriga utfärdande organen och allmänheten tillgång till förteckningen via en webbplats som den behöriga myndigheten upprättat.

2.   Förteckningen som avses i punkt 1 ska

a)

innehålla de kontaktuppgifter som är nödvändiga för att uppfylla kraven i artiklarna 35, 37.4, 38.3 och 40.1,

b)

överensstämma med förlagan i kapitel 2 avsnitt I punkt f i bilaga II till beslut 2009/712/EG och uppfylla de krav som fastställs i bilaga III till det beslutet,

c)

vara direkt tillgänglig via den webblänk som lämnats till kommissionen i enlighet med punkt 3 och vara tillräckligt intuitiv för personer med ett annat modersmål.

3.   För att bistå medlemsstaterna i deras arbete med att göra de uppdaterade förteckningar som avses i punkt 1 tillgängliga, ska kommissionen upprätta en webbplats till vilken varje medlemsstat ska lämna en direkt webblänk till den webbplats som anges i punkt 1 innehållande de nödvändiga uppgifterna.

Artikel 7

Format och innehåll hos identitetshandlingar som utfärdas för hästdjur födda i unionen

1.   Hästdjur födda i unionen ska identifieras med hjälp av en enda identitetshandling för hästdjur som utfärdas för hästdjurets hela livstid i enlighet med

a)

förlagan till identitetshandling som anges i del 1 i bilaga I,

b)

de ytterligare krav som anges i del 2 i bilaga I.

2.   De utfärdande organen ska se till att identitetshandlingen har ett tillräckligt antal sidor med fält för införande av de uppgifter som krävs enligt följande avsnitt som anges i den förlaga till identitetshandling som fastställs i del 1 i bilaga I:

a)

Åtminstone avsnitten I–IX för registrerade hästdjur.

b)

Åtminstone avsnitten I–IV för hästdjur för avel och produktion.

3.   De utfärdande organen ska se till att den inbördes ordningen och numreringen av de avsnitt i identitetshandlingarna som anges i del 1 i bilaga I förblir oförändrad och att det finns ett tillräckligt antal sidor i identitetshandlingen för de avsnitt där många uppgifter ska föras in.

4.   De utfärdande organen är ansvariga för en säker hantering av blanka och ifyllda identitetshandlingar i sina lokaler.

Om ett utförande organs arbetsordning medger det, och utan att det påverkar tillämpningen av artikel 4.1 a, ska utfärdande organ se till att de identitetshandlingar som avses i artiklarna 34.1 c ii och 35 fullständigt ogiltigförklaras för att förhindra bedräglig användning av handlingen i sig och av de uppgifter som den innehåller, innan handlingen återlämnas till ägaren som ett minne av djuret.

5.   Den behöriga myndigheten tillsammans med den avelstekniska myndigheten får vidta administrativa förfaranden för att säkerställa en harmoniserad utformning av de identitetshandlingar som utfärdas av de utfärdande organ som avses i artikel 5.1 och som står under myndighetens tillsyn, förutsatt att de allmänna kraven i punkterna 1, 2 och 3 uppfylls.

Artikel 8

Den behöriga myndighetens skyldigheter vad gäller utfärdande av identitetshandlingar för hästdjur födda i unionen

Den avelstekniska myndigheten och den behöriga myndigheten ska se till att följande gäller på deras territorium för de utfärdande organen inom deras respektive ansvarsområde:

a)

De utfärdar identitetshandlingar som uppfyller kraven i artikel 7.1, 7.2 och 7.3.

b)

De har de system som krävs för att när den behöriga myndigheten så kräver kontrollera om en identitetshandling som utfärdats av dem

i)

är unik, äkta och tillförlitlig,

ii)

om blanka identitetshandlingar finns förtryckta, innehåller ett serienummer som är tryckt åtminstone på sidorna för avsnitten I, II och III i identitetshandlingen.

Artikel 9

Utfärdande av identitetshandlingar för hästdjur födda i unionen

1.   De utfärdande organen ska endast utfärda identitetshandlingar

a)

som uppfyller kraven i artikel 7.1, 7.2 och 7.3,

b)

där avsnitt I är vederbörligen ifyllt med uppgifter som kontrollerats av eller på uppdrag av det utfärdande organ som anges i avsnitt I del A punkt 11,

c)

där avsnitt IV är ifyllt, om det krävs enligt nationella bestämmelser eller enligt regler och föreskrifter från det utfärdande organ som avses i artikel 5.1 a och b,

d)

där avsnitt V är ifyllt i enlighet med punkt 2.

2.   Det utfärdande organ som avses i artikel 5.1 a ska identifiera de registrerade hästdjur som avses i artikel 2 e i i enlighet med reglerna i den stambok som avses i den bestämmelsen samt i avsnitt V i identitetshandlingen fylla i uppgifterna från det härstamningsbevis som avses i artikel 8.1 andra stycket i direktiv 90/427/EEG och i bilagan till det direktivet.

3.   I enlighet med principerna för den organisation eller sammanslutning som har upprättat den ursprungliga stamboken för registrerade hästdjur ska avsnitt V i identitetshandlingen innehålla följande:

a)

Alla uppgifter om härstamningen.

b)

Det avsnitt i stamboken som avses i artikel 2 eller 3 i beslut 96/78/EG.

c)

I förekommande fall, klassen i huvudavsnittet i den stambok där det registrerade hästdjuret införts.

4.   För registrering av de hästar avsedda för tävling eller kapplöpning som avses i artikel 2 e ii ska det utfärdande organ som avses i artikel 5.1 b antingen

a)

i enlighet med punkt 1 a och b och reglerna hos det utfärdande organet utfärda en identitetshandling som uppfyller kraven i artikel 7.1, 7.2 och 7.3, eller

b)

erkänna och godkänna den identitetshandling som utfärdats för hästen i enlighet med punkt 1, eller

c)

utfärda en ny identitetshandling i enlighet med artikel 12.3 c.

Artikel 10

Undantag från kravet att fylla i vissa uppgifter i avsnitten I och IV i identitetshandlingen

1.   Genom undantag från artiklarna 4.1 a ii och 9.1 b får den behöriga myndigheten tillåta att utfärdande organ inte ritar in uppgifterna i punkterna 12–18 i konturdiagrammet i identitetshandlingen i avsnitt I del B i bilaga I, förutsatt att följande två villkor är uppfyllda:

a)

En transponder är införd enligt artikel 18 eller en godkänd likvärdig alternativ metod för att säkerställa identiteten används enligt artikel 21.

b)

Det finns ett fotografi eller en bild som avbildar hästdjuret i tillräcklig detalj.

2.   De utfärdande organ som avses i artikel 5.1 a och b får

a)

inte använda sig av undantaget i punkt 1,

b)

anpassa identitetshandlingar som utfärdats i enlighet med punkt 1 till kraven i artikel 9.1.

3.   Genom undantag från artikel 9.1 c får uppgifterna om ägaren tillhandahållas i form av ett ägarintyg eller registreringskort som registreras i den databas som upprättats i enlighet med artikel 38 och där det anges

a)

hästdjurets unika livslånga nummer,

b)

identitetshandlingens nummer, i förekommande fall, och transponderkoden eller en godkänd alternativ metod för att säkerställa identiteten enligt artikel 21.

Det ägarintyg eller registreringskort som föreskrivs i första stycket ska återlämnas till det utfärdande organet om djuret har dött, sålts, gått förlorat, stulits, slaktats eller avlivats.

Artikel 11

Ansökningar om identitetshandlingar för hästdjur födda i unionen

1.   Djurhållare ska lämna in en ansökan om identitetshandling för hästdjur födda i unionen till det berörda utfärdande organet i den medlemsstat där den anläggning där hästdjuret hålls är belägen och ska tillhandahålla alla uppgifter som krävs för att följa denna förordning.

2.   Medlemsstaterna ska fastställa de tidsfrister för inlämning av den ansökan som anges i punkt 1 som är nödvändiga för att följa den tidsfrist för identifiering som anges i artiklarna 12 och 13.1.

3.   Genom undantag från punkt 1 och i enlighet med artikel 1 i beslut 96/78/EG får djurhållaren lämna in den ansökan som anges i punkt 1 till det berörda utfärdande organ som avses i artikel 5.1 a och b och som har sitt huvudkontor i en annan medlemsstat än den medlemsstat där den anläggning där hästdjuret hålls är belägen.

Artikel 12

Tidsfrister för identifiering av hästdjur födda i unionen

1.   Hästdjur födda i unionen ska identifieras med hjälp av en identitetshandling som utfärdats i enlighet med artikel 9 senast tolv månader efter födseln och under alla omständigheter innan de permanent lämnar födelseanläggningen, utom då sådan förflyttning sker i enlighet med artikel 23.2 c som föl vid sidan av sto där stoet är den moder som fölet är beroende av eller i enlighet med artikel 26.2.

2.   Genom undantag från punkt 1 får medlemsstaterna besluta att begränsa den längsta tillåtna perioden för identifiering av hästdjur till sex månader eller till kalenderåret för födelsen.

3.   Genom undantag från punkterna 1 och 2 får en ny identitetshandling utfärdas i enlighet med artikel 9 när som helst

a)

av den behöriga myndigheten eller på dess begäran, när den befintliga identitetshandlingen inte uppfyller kraven i artikel 7.1, 7.2 och 7.3 eller när vissa av identitetsuppgifterna i avsnitt I, II eller V inte har införts korrekt av det utfärdande organet, eller

b)

när ett hästdjur för avel och produktion uppgraderas till ett registrerat hästdjur i enlighet med reglerna hos det utfärdande organ som avses i artikel 5.1 a och den befintliga identitetshandlingen inte kan anpassas i enlighet med detta, eller

c)

när ett hästdjur uppgraderas till eller registreras som en registrerad häst som avses i artikel 2 e ii i enlighet med reglerna hos det utfärdande organ som avses i artikel 5.1 b och den befintliga identitetshandlingen inte kan anpassas i enlighet med detta, eller

d)

när en identitetshandling utfärdas i enlighet med artikel 10.1 och inte kan anpassas till kraven i artikel 9.1 i enlighet med artikel 10.2 b, eller

e)

i de fall som avses i artikel 18.4 och 18.5 när den befintliga identitetshandlingen inte kan anpassas i enlighet med detta, eller

f)

när identitetshandlingen beslagtas av den behöriga myndigheten i samband med en undersökning.

I de fall som beskrivs i första stycket ska den befintliga identitetshandlingen överlämnas till det utfärdande organet för att ogiltigförklaras, och såväl ogiltigförklarandet av den befintliga identitetshandlingen som utfärdandet av den nya identitetshandlingen ska registreras i den databas som upprättats i enlighet med artikel 38.

Artikel 13

Undantag avseende identifiering av vissa hästdjur som lever under vilda eller halvvilda förhållanden

1.   Genom undantag från artikel 12 får den behöriga myndigheten besluta att hästdjur som bildar en avgränsad population som lever under vilda eller halvvilda förhållanden i vissa områden, som den behöriga myndigheten fastställer, ska identifieras med hjälp av en identitetshandling som utfärdats i enlighet med artikel 9 eller 17.4 endast om de

a)

flyttas från sådana populationer, exklusive förflyttning under officiell tillsyn från en avgränsad population till en annan, eller

b)

tas i bruk som husdjur.

2.   De medlemsstater som avser att använda det undantag som föreskrivs i punkt 1 ska på förhand underrätta kommissionen, med angivande av denna artikel, om de berörda populationer och områden som de har fastställt i enlighet med punkt 1.

KAPITEL III

IDENTIFIERING AV HÄSTDJUR SOM IMPORTERAS TILL UNIONEN

Artikel 14

Identifiering av hästdjur som importeras till unionen

Identitetshandlingar som utfärdas i tredjeländer ska anses vara giltiga i enlighet med denna förordning, förutsatt att de uppfyller följande villkor:

a)

De har utfärdats

i)

när det gäller registrerade hästdjur, av ett organ i ett tredjeland som ingår i den förteckning som föreskrivs i artikel 3.1 i direktiv 94/28/EG och som utfärdar härstamningsintyg, eller

ii)

när det gäller registrerade hästar, av en nationell filial till en internationell organisation eller sammanslutning som har överinseende över hästar avsedda för tävling eller kapplöpning och som har sitt huvudkontor i tredjelandet för den internationella organisation eller sammanslutning som avses i artikel 5.1 b, eller

iii)

i alla andra fall, av den behöriga myndigheten i hästdjurets ursprungstredjeland.

b)

De uppfyller alla krav i artikel 7.2.

Artikel 15

Ansökningar om identitetshandlingar för hästdjur som importeras till unionen

1.   Djurhållaren av ett hästdjur ska ansöka hos det utfärdande organ som avses i artikel 5.1 och som är lämpligt för den kategorin av hästdjur, om utfärdande i enlighet med artikel 9 av en identitetshandling i enlighet med artikel 7, eller om registrering av en befintlig identitetshandling i den databas som har upprättats av det utfärdande organet i enlighet med artikel 38, inom 30 dagar från det att tullförfarandet som definieras i artikel 5.16 a i förordning (EU) nr 952/2013 avslutats när

a)

hästdjur importeras till unionen, eller

b)

den behöriga myndigheten har ändrat det tillfälliga tillståndet för en registrerad häst i enlighet med ett beslut som kommissionen fattat enligt artikel 19 b i direktiv 2009/156/EG till en permanent införsel i enlighet med artikel 19 c i det direktivet.

2.   När den befintliga identitetshandling som avses i punkt 1 inte uppfyller kraven i artikel 7.2 ska det utfärdande organet på begäran av djurhållaren

a)

komplettera identitetshandlingen så att den uppfyller kraven i artikel 7.2,

b)

registrera hästdjurets identitetsuppgifter och kompletterande uppgifter i den databas som upprättats i enlighet med artikel 38.

3.   När den befintliga identitetshandling som avses i punkt 1 inte kan ändras för att uppfylla kraven i artikel 7.2 ska den inte anses giltig för identifiering i enlighet med denna förordning, och hästdjuret ska identifieras med hjälp av en ny identitetshandling som uppfyller kraven i artikel 7.1, 7.2 och 7.3 och som utfärdas i enlighet med artikel 9 på grundval av den inlämnade identitetshandling som åtminstone ska innehålla de uppgifter som anges i bilagan till direktiv 90/427/EEG.

KAPITEL IV

KONTROLLER SOM KRÄVS FÖRE UTFÄRDANDE AV IDENTITETSHANDLINGAR OCH METODER FÖR ATT SÄKERSTÄLLA IDENTITETEN

Artikel 16

Kontroll av de enda identitetshandlingar som utfärdas för hästdjur

1.   Före utfärdandet av en identitetshandling ska det utfärdande organet eller den person som handlar för dess räkning vidta alla lämpliga åtgärder för att

a)

kontrollera att en sådan identitetshandling inte har utfärdats tidigare för det berörda hästdjuret,

b)

hindra utfärdande i bedrägligt syfte av flera identitetshandlingar för ett och samma hästdjur.

2.   De åtgärder som föreskrivs i punkt 1 ska omfatta följande:

a)

Genomgång av lämpliga handlingar och elektroniska register som är tillgängliga.

b)

Uppskattning av hästdjurets ålder.

c)

Kontroll av hästdjuret enligt artikel 17 efter tecken eller märken som tyder på tidigare identitetsmärkning.

Artikel 17

Åtgärder för att påvisa hästdjurs tidigare identitetsmärkning

1.   De åtgärder för att påvisa eventuella tecken eller märken som tyder på tidigare identitetsmärkning som avses i artikel 16 ska åtminstone omfatta åtgärder för att påvisa följande:

a)

En tidigare införd transponder, med hjälp av en avläsare som överensstämmer med standarden ISO 11785 och som kan läsa åtminstone HDX- och FDX-B-transpondrar, åtminstone om avläsaren är i direkt kontakt med kroppsytan på det ställe där en transponder normalt förs in.

b)

Kliniska tecken på att en tidigare införd transponder eller ett märke som tidigare använts enligt artikel 21 har avlägsnats kirurgiskt eller förändrats.

c)

Ett tecken eller en indikation på att en alternativ metod för att säkerställa identiteten har använts på hästdjuret enligt artikel 21.

2.   Om det efter djurhållarens ansökan i enlighet med artikel 11.1 visar sig genom de åtgärder som föreskrivs i punkt 1 att det finns en tidigare införd transponder eller att någon alternativ metod för att säkerställa identiteten har använts enligt artikel 21, vilket tyder på en tidigare identitetsmärkning i enlighet med artikel 9, ska det utfärdande organet

a)

utfärda ett duplikat av eller en ersättande identitetshandling enligt artikel 29 eller 32, beroende på vilka uppgifter som finns tillgängliga,

b)

föra in uppgifterna, dvs. transponderns nummer eller den alternativa metoden för att säkerställa identiteten, på lämpligt sätt i del A och i konturdiagrammet i avsnitt I del B i identitetshandlingen.

3.   Om det bekräftas att en transponder eller en alternativ metod för att säkerställa identiteten har avlägsnats utan dokumentation enligt punkt 1 b från ett hästdjur fött i unionen ska det utfärdande organet utfärda en ersättande identitetshandling enligt artikel 32.

4.   Genom undantag från punkt 2 får den behöriga myndigheten tillåta att en identitetshandling i enlighet med artikel 9 utfärdas för ett hästdjur som lever under sådana vilda eller halvvilda förhållanden som avses i artikel 13 och som har en transponder, men för vilket i enlighet med artikel 13 ingen identitetshandling har utfärdats, förutsatt att transponderns kod registrerades i databasen hos det utfärdande organ som ansvarade för den populationen av hästdjur vid den tidpunkt då transpondern infördes.

Artikel 18

Elektroniska metoder för att säkerställa identiteten

1.   Det utfärdande organet ska se till att en transponder förs in när ett hästdjur identifieras för första gången i enlighet med artikel 12.

2.   Transpondern ska föras in parenteralt under aseptiska förhållanden mellan nacke och manke mitt på halsen vid nackbandet.

Den behöriga myndigheten får dock tillåta att transpondern förs in på ett annat ställe i halsen på hästdjuret, förutsatt att detta alternativa införande inte

a)

äventyrar hästdjurets välbefinnande,

b)

ökar risken för att transpondern migrerar jämfört med den metod som avses i första stycket.

3.   Medlemsstaterna ska fastställa minimikraven för det ingrepp som avses i punkt 2 eller utse den person (nedan kallad behörig person) eller yrkesgrupp som har rätt att utföra sådana ingrepp.

4.   De utfärdande organ som avses i artikel 5.1 a och b får kräva att hästdjur som har identifierats med hjälp av en alternativ metod för att säkerställa identiteten enligt artikel 21 ska vara märkta med en införd transponder när hästdjuret ska införas eller registreras i stamböcker eller när registrerade hästar ska registreras för tävlingsändamål.

5.   De utfärdande organ som avses i artikel 5.1 och den behöriga myndigheten får i följande fall kräva att hästdjur som ska anses vara identifierade i enlighet med artiklarna 4.2 och 43.1 ska märkas med en införd transponder för att säkerställa identiteten:

a)

Tidigare införda och registrerade transpondrar har upphört att fungera.

b)

Det medfödda eller förvärvade märke som registrerats som den alternativa metoden för att säkerställa identiteten och som avses i artikel 21 är inte längre lämpligt för det ändamålet.

c)

Den behöriga myndigheten anser det nödvändigt för att se till att identiteten kan säkerställas.

Artikel 19

Hantering för att säkerställa att den kod som visas av en transponder är unik

1.   Medlemsstaterna ska fastställa regler i enlighet med de standarder som avses i artikel 2 n i för att säkerställa att de koder som visas av de transpondrar som införts av de utfärdande organ som avses i artikel 5.1 som utfärdar identitetshandling i enlighet med artikel 9 är unika.

2.   De regler som fastställts i enlighet med punkt 1 ska tillämpas utan att äventyra den identifieringsmetod som fastställts av det utfärdande organ i en annan medlemsstat som identifierat ett registrerat hästdjur i enlighet med denna förordning.

Artikel 20

Registrering av transponderns kod i identitetshandlingen

1.   När en transponder förs in enligt artikel 18 ska det utfärdande organet ange följande uppgifter i identitetshandlingen:

a)

I avsnitt I del A punkt 5, åtminstone de 15 sista siffrorna i den kod som transpondern förmedlar och avläsaren visar efter införandet, och i förekommande fall

i)

ett klistermärke med en streckkod, förutsatt att sidan efteråt förseglas, eller

ii)

en utskrift av streckkoden som innehåller åtminstone dessa 15 sista siffror i den kod som transpondern förmedlar.

b)

I punkt 12 eller 13 i konturdiagrammet i avsnitt I del B (beroende på vilken sida transpondern förts in), det ställe där transpondern förts in i hästdjuret och lästs av efter införandet.

c)

I punkt 19 i konturdiagrammet i avsnitt I del B, underskriften av antingen den veterinär eller den behöriga person som utförde identifieringen genom att fylla i del A punkt 3 och konturdiagrammet i avsnitt I del B samt som avläste koden som transpondern visade efter införandet, eller av den person som återgav denna information i syfte att utfärda identitetshandlingen i enlighet med reglerna hos det utfärdande organet.

2.   Om ett hästdjur märkts med en tidigare införd transponder som inte överensstämmer med ISO-standarderna i artikel 2 n i, ska genom undantag från punkt 1 a i denna artikel namnet på tillverkaren eller avläsningssystemet anges i avsnitt I del A punkt 5 i identitetshandlingen.

Artikel 21

Godkännande av alternativa metoder för att säkerställa identiteten

1.   Genom undantag från artikel 18.1 får medlemsstaterna tillåta lämpliga alternativa metoder för att säkerställa identiteten hos hästdjur födda i unionen, bl.a. märken, som uppfyller kraven i artikel 4.1 b och ser till att hästdjurets identitet i identitetshandlingen kan säkerställas.

2.   Medlemsstaterna ska säkerställa följande:

a)

Att de alternativa metoderna för att säkerställa hästdjurs identitet inte används som det enda sättet att säkerställa identiteten hos flertalet av de hästdjur som identifieras i enlighet med denna förordning på deras territorium.

b)

Att synliga märken på hästdjur för avel och produktion inte kan förväxlas med märken som på deras territorium reserverats för användning av de utfärdande organ som avses i artikel 5.1 a på registrerade hästdjur.

c)

Att varje godkänd alternativ metod för att säkerställa identiteten eller kombinationer av dessa metoder ger minst samma garantier som en transponder som förts in enligt artikel 18.

d)

Att uppgifterna om den alternativa metod för att säkerställa identiteten som använts på ett enskilt hästdjur kan anges i ett format som kan digitaliseras och lagras på ett sökbart sätt i en databas som upprättats i enlighet med artikel 38.

3.   De medlemsstater som avser att använda det undantag som föreskrivs i punkt 1 ska ge kommissionen, de övriga medlemsstaterna och allmänheten tillgång till uppgifter om sina godkända alternativa metoder för att säkerställa identiteten via den webbplats som avses i artikel 6.1.

Artikel 22

Skyldigheter för utfärdande organ och djurhållare som använder alternativa metoder för att säkerställa identiteten

1.   Det utfärdande organet ska se till att ingen identitetshandling utfärdas för ett hästdjur, såvida inte

a)

den korrekta tillämpningen av den godkända alternativa metod för att säkerställa identiteten som avses i artikel 21 har kontrollerats,

b)

den metod som använts för att säkerställa identiteten förs in under punkt 6 eller 7 i avsnitt I del A, eller i förekommande fall under avsnitt XI, i identitetshandlingen och registreras i databasen i enlighet med artikel 38.1 f.

2.   Om en alternativ metod för att säkerställa identiteten används ska djurhållaren tillhandahålla de medel som behövs för att få tillgång till identifieringsuppgifterna eller, i förekommande fall, stå för kostnaderna eller acceptera den extra tidsåtgången vid säkerställandet av hästdjurets identitet.

KAPITEL V

FÖRFLYTTNING OCH TRANSPORT AV HÄSTDJUR

Artikel 23

Förflyttning och transport av registrerade hästdjur samt hästdjur för avel och produktion

1.   De identitetshandlingar som utfärdas för registrerade hästdjur eller för hästdjur för avel och produktion i enlighet med artikel 9.1, 14, 29, 30 eller 32 ska alltid åtfölja de hästdjur för vilka de utfärdats, inbegripet då det enligt nationell lagstiftning krävs vid transport av slaktkroppar av hästdjur för bearbetning i en anläggning som godkänts i enlighet med artikel 24.1 a i förordning (EG) nr 1069/2009 eller som avses i kapitel III led a iii i bilaga III till förordning (EU) nr 142/2011.

2.   Genom undantag från punkt 1 behöver identitetshandlingen inte åtfölja registrerade hästdjur eller hästdjur för avel och produktion i följande fall:

a)

De är uppstallade eller på bete, och djurhållaren kan utan dröjsmål uppvisa identitetshandlingen.

b)

De rids, körs, leds eller flyttas tillfälligt antingen

i)

i närheten av anläggningen inom en medlemsstat så att identitetshandlingen kan uppvisas utan dröjsmål, eller

ii)

till och från registrerade sommarbeten vid växling av hästdjurets betesområde, förutsatt att identitetshandlingen kan uppvisas vid avsändningsanläggningen.

c)

De är icke avvanda och följer modern eller fosterstoet.

d)

De deltar i träning eller test för hästtävling eller evenemang som kräver att de tillfälligt lämnar träningsstället, tävlingsstället eller platsen för evenemanget.

e)

De förflyttas eller transporteras i en nödsituation som gäller hästdjuren själva eller anläggningen där djuren hålls.

Artikel 24

Undantag för förflyttning eller transport av hästdjur som åtföljs av en provisorisk handling

1.   På begäran av djurhållaren eller den behöriga myndigheten ska det utfärdande organet utfärda en provisorisk handling som visar åtminstone den information som föreskrivs i bilaga III, med vilken hästdjuret får förflyttas eller transporteras inom samma medlemsstat under en period på högst 45 dagar, under vilken identitetshandlingen lämnas till det utfärdande organet eller den behöriga myndigheten för uppdatering av identitetsuppgifterna.

2.   Hästdjur som åtföljs av en provisorisk handling enligt punkt 1 får inte förflyttas till ett slakteri för slakt för användning som livsmedel.

3.   Genom undantag från punkt 1 då ett hästdjur under den period på 45 dagar som avses i den punkten ska transporteras till en annan medlemsstat eller genom en annan medlemsstat till ett tredjeland ska det oavsett registreringsstatus åtföljas, förutom av den provisoriska handling som avses i punkt 1, av ett hälsointyg i enlighet med bilaga III till direktiv 2009/156/EG.

Artikel 25

Undantag för förflyttning med ett smartkort

1.   Genom undantag från artikel 23.1 får den behöriga myndigheten tillåta förflyttning eller transport inom samma medlemsstat av registrerade hästdjur eller hästdjur för avel och produktion vilka inte åtföljs av sina identitetshandlingar, förutsatt att de åtföljs av ett smartkort som utfärdats av samma organ som utfärdade identitetshandlingarna och som innehåller de uppgifter som fastställs i bilaga II.

2.   Medlemsstater som använder det undantag som föreskrivs i punkt 1 får bevilja varandra undantag för förflyttning eller transport inom sitt eget territorium av registrerade hästdjur eller hästdjur för avel och produktion.

De ska underrätta kommissionen om sin avsikt att bevilja sådana undantag.

Artikel 26

Förflyttning och transport av hästdjur för slakt

1.   En av följande handlingar ska åtfölja hästdjur för slakt under förflyttning eller transport till slakteriet:

a)

Den identitetshandling som utfärdats i enlighet med artikel 9.1 eller 14.

b)

Det duplikat av identitetshandlingen som utfärdats i enlighet med artikel 29 eller 30 och som var föremål för det undantag som föreskrivs i artikel 31.

2.   Genom undantag från punkt 1 får den behöriga myndigheten tillåta att hästdjur för slakt, för vilka ingen identitetshandling har utfärdats i enlighet med artikel 9.1, transporteras direkt från födelseanläggningen till slakteriet inom samma medlemsstat förutsatt att följande gäller:

a)

Hästdjuren för slakt är yngre än tolv månader och har synliga stjärnor på de främre mjölktänderna.

b)

Det går att spåra hästdjuren utan avbrott från födelseanläggningen till slakteriet.

c)

Hästdjuren för slakt är under transporten till slakteriet individuellt märkta enligt artikel 18 eller 21.

d)

Sändningen åtföljs av information från livsmedelskedjan i enlighet med avsnitt III i bilaga II till förordning (EG) nr 853/2004, som ska innehålla en hänvisning till den individuella märkning som avses i led c.

e)

Transpondern eller annan fysisk identifiering som används på hästdjuret i enlighet med artikel 21 ska skyddas från senare bedräglig användning genom att tillvaratas, destrueras eller bortskaffas på plats.

3.   Artikel 34.1 b och c ska inte tillämpas om det rör sig om förflyttning eller transport av hästdjur för slakt i enlighet med punkt 2.

KAPITEL VI

HANTERING SAMT UTFÄRDANDE AV DUPLIKAT, ERSÄTTNING OCH TILLFÄLLIGT UPPHÄVANDE AV IDENTITETSHANDLINGAR

Artikel 27

Djurhållares skyldigheter vad gäller hanteringen av identitetshandlingar för att säkerställa kontinuiteten avseende hästdjurets identitet under hela dess livstid

1.   Djurhållaren av ett hästdjur ska se till att följande identitetsuppgifter i identitetshandlingen alltid är aktuella och korrekta:

a)

Hästdjurets status när det gäller dess lämplighet för slakt för användning som livsmedel.

b)

Den läsbara transponderkoden eller det märke som används som en alternativ metod för att säkerställa identiteten enligt artikel 21.

c)

Statusen som antingen ett registrerat hästdjur eller ett hästdjur för avel och produktion.

d)

Uppgifter om ägarskap, när så krävs enligt lagstiftningen i den medlemsstat där hästdjuret hålls eller av det utfärdande organ som avses i artikel 5.1.

2.   Oberoende av det utfärdande organ som utfärdat identitetshandlingen i enlighet med artikel 9.1, 14, 29 eller 32, ska innehavaren av ett hästdjur se till att identitetshandlingen lämnas in hos det utfärdande organ som avses i artikel 5.1 och som är lämpligt för den kategorin av hästdjur i den medlemsstat där den anläggning där hästdjuret hålls är belägen, för att tillhandahålla de identitetsuppgifter som avses i artikel 38.1 inom 30 dagar från det att

a)

identitetshandlingen utfärdas i enlighet med artikel 9.1 av ett utfärdande organ utanför den medlemsstat där anläggningen är belägen,

b)

hästdjuret förs in till den medlemsstat där anläggningen är belägen från en annan medlemsstat, med undantag av

i)

hästdjur som deltar i tävlingar, kapplöpningar, utställningar, träning och skogskörning för en period på högst 90 dagar,

ii)

hingstar som är baserade i medlemsstaten under betäckningssäsongen,

iii)

ston som är baserade i medlemsstaten för betäckning under en period på högst 90 dagar,

iv)

hästdjur som befinner sig på en veterinärinrättning av medicinska skäl,

v)

hästdjur avsedda för slakt inom 10 dagar från deras införande.

3.   Om de identitetsuppgifter i en identitetshandling som anges i artikel 38.1 behöver uppdateras ska djurhållaren lämna in identitetshandlingen inom 30 dagar från den händelse som påverkade identitetsuppgifterna till ett av följande ställen:

a)

När det gäller de registrerade hästdjur som avses i artikel 2 e i, det utfärdande organ som avses i artikel 5.1 a och som antingen

i)

utfärdade identitetshandlingen för det registrerade hästdjuret i fråga, eller

ii)

är godkänt i enlighet med beslut 92/353/EEG i den medlemsstat där den anläggning där hästdjuret hålls är belägen och har upprättat en stambok i vilken hästdjuret kan föras in eller registreras i enlighet med beslut 96/78/EG.

b)

När det gäller de registrerade hästar som avses i artikel 2 e ii, det utfärdande organ som avses i artikel 5.1 b och som utfärdade identitetshandlingen för den registrerade hästen i fråga och i enlighet med sina regler.

c)

Den behöriga myndigheten eller något av de utfärdande organ som utsetts i enlighet med denna förordning av den behöriga myndigheten i den medlemsstat där den anläggning där hästdjuret hålls är belägen.

Artikel 28

Utfärdande organs skyldigheter vad gäller hanteringen av identitetshandlingar för att säkerställa kontinuiteten avseende hästdjurets identitet under hela dess livstid

Det utfärdande organ som avses i artikel 27.3 ska göra följande:

a)

Utföra de nödvändiga uppdateringarna av identitetsuppgifterna i identitetshandlingen.

b)

I avsnitt I del C i identitetshandlingen föra in de nödvändiga uppgifter om det utfärdande organet som åtminstone ska bestå av databasens UELN-kompatibla nummer, om organet inte ursprungligen utfärdade identitetshandlingen i enlighet med artikel 9.1.

c)

Fylla i uppgifter i avsnitt IV i identitetshandlingen, då den nationella lagstiftningen eller reglerna hos det utfärdande organet kräver att ägarskapet ändras.

d)

I den databas som den har upprättat i enlighet med artikel 38 föra in uppgifter i eller komplettera registren över identitetsuppgifterna i den inlämnade identitetshandlingen.

e)

Lämna in uppgifterna till den centrala databasen i enlighet med artikel 39.

Artikel 29

Utfärdande av duplikat av identitetshandlingar

1.   Ett duplikat av identitetshandlingen ska i följande fall utfärdas av det utfärdande organ som avses i artikel 5.1:

a)

Den ursprungliga identitetshandlingen är förkommen och djurets identitet kan fastställas, i synnerhet genom den kod som transpondern förmedlar eller den alternativa metoden för att säkerställa identiteten enligt artikel 21.

b)

Djuret har inte identifierats inom de tidsfrister som anges i artikel 12, 14 eller 43.2, förutsatt att betäckningsintyget är tillgängligt och den biologiska modern, eller vid överföring av embryon surrogatstoet, är identifierad (identifierat) i enlighet med denna förordning.

c)

Den behöriga myndigheten har bevis för att vissa identitetsuppgifter i den befintliga identitetshandlingen inte överensstämmer med hästdjuret och bestämmelserna i artikel 12.3 a kan inte tillämpas.

2.   I de fall som beskrivs i punkt 1 ska det utfärdande organ som avses i artikel 5.1 på begäran av djurhållaren eller den behöriga myndigheten göra följande:

a)

Vid behov förse djuret med en transponder enligt artikel 18 eller en godkänd metod för att säkerställa identiteten enligt artikel 21.

b)

Utfärda ett duplikat av identitetshandlingen som tydligt märkts som sådant (”duplikat av identitetshandling”) med angivande av det unika livslånga nummer som är registrerat i databasen hos det utfärdande organ som

i)

genomförde den första identifieringen av djuret och utfärdade den förkomna ursprungliga identitetshandlingen, eller

ii)

utfärdade duplikatet av identitetshandlingen för ett djur som avses i punkt 1 b.

c)

Klassificera hästdjuret i avsnitt II del II i duplikatet av identitetshandlingen som inte avsett för slakt för användning som livsmedel.

3.   Uppgifter om det duplikat av identitetshandlingen som utfärdats i enlighet med punkt 2 ska registreras med angivande av det unika livslånga numret i den databas som avses i artikel 38 och skickas till den centrala databasen i enlighet med artikel 39.

4.   Om en förkommen identitetshandling har utfärdats i enlighet med artikel 9.1 av ett utfärdande organ som avses i artikel 5.1 och detta organ inte längre existerar, ska duplikatet av identitetshandlingen utfärdas i enlighet med punkt 2 av ett utfärdande organ som avses i artikel 5.1 i den medlemsstat där den anläggning där hästdjuret hålls är belägen.

Artikel 30

Utfärdande av duplikat av identitetshandlingar för hästdjur som importeras till unionen

Genom undantag från artikel 29.2 och när den förkomna ursprungliga identitetshandlingen hade utfärdats av ett utfärdande organ som avses i artikel 14 a i ett tredjeland, får en ny identitetshandling utfärdas av det utfärdande organet i tredjelandet, förutsatt att den nya identitetshandlingen

a)

skickas från det utfärdande organet som avses i artikel 14 a till det utfärdande organ som avses i artikel 29.2, där det markeras som duplikat av identitetshandling, djuret klassificeras i enlighet med artikel 29.2 c och uppgifterna registreras i databasen i enlighet med artikel 29.3,

b)

skickas till djurhållaren eller, om det särskilt krävs enligt lagstiftningen i den medlemsstat där hästdjuret befinner sig, till ägaren via det utfärdande organet eller den behöriga myndigheten i den medlemsstat där den anläggning där hästdjuret hålls är belägen.

Artikel 31

Tillfälligt upphävande av hästdjurs status som avsedda för slakt för användning som livsmedel

1.   Genom undantag från artiklarna 29.2 c och 30, utom i det fall som beskrivs i artikel 43.2, får den behöriga myndigheten besluta att tillfälligt upphäva ett hästdjurs status som avsett för slakt för användning som livsmedel under en period på sex månader i följande fall:

a)

Djurhållaren kan på ett tillfredsställande sätt inom 30 dagar från det att identitetshandlingen förklarats förkommen styrka att hästdjurets status som avsett för slakt för användning som livsmedel inte äventyrats av någon medicinsk behandling.

b)

Ansökan om identifiering görs i enlighet med artikel 1.1 andra strecksatsen i beslut 96/78/EG under det första levnadsåret, men efter det att den tidsfrist för den längsta tillåtna perioden som avses i artikel 12.2 i denna förordning har löpt ut.

2.   I det fall som beskrivs i punkt 1 ska den behöriga myndigheten föra in det datum då sexmånadersperioden för tillfälligt upphävande börjar i den första kolumnen i avsnitt II del III i duplikatet av identitetshandlingen samt fylla i uppgifterna i den tredje kolumnen.

Artikel 32

Utfärdande av ersättande identitetshandlingar

1.   En ersättande identitetshandling ska i följande fall utfärdas av det utfärdande organ som avses i artikel 5.1:

a)

Identitetshandling förkommer och

i)

djurets identitet kan inte säkerställas,

ii)

det finns inga tecken på eller bevis för att en identitetshandling tidigare har utfärdats för djuret av ett utfärdande organ som avses i artikel 5.1.

b)

Djuret har inte identifierats inom de tidsfrister som anges i artikel 12.1, 12.2, 14 eller 43.2.

2.   I de fall som beskrivs i punkt 1 ska ett utfärdande organ som avses i artikel 5.1 c och som har ansvar för det område där den anläggning där hästdjuret hålls är belägen, på begäran av djurhållaren eller den behöriga myndigheten, göra följande:

a)

Föra in en transponder i djuret enligt artikel 18 eller använda en alternativ metod för att säkerställa identiteten enligt artikel 21.

b)

Utfärda en ersättande identitetshandling som tydligt märkts som sådan (”ersättande identitetshandling”) med angivande av ett nyligen tilldelat unikt livslångt nummer som vid utfärdandet av denna ersättande identitetshandling motsvarar uppgiften i databasen.

c)

Klassificera hästdjuret i avsnitt II del II i den ersättande identitetshandlingen som inte avsett för slakt för användning som livsmedel.

3.   Uppgifter om den ersättande identitetshandling som utfärdats i enlighet med punkt 2 ska registreras med angivande av det unika livslånga numret i den databas som avses i artikel 38 och skickas till den centrala databasen i enlighet med artikel 39.

Artikel 33

Tillfälligt upphävande av identitetshandlingens giltighet vid förflyttning

Den officiella veterinären ska tillfälligt upphäva identitetshandlingens giltighet vid förflyttning genom lämplig uppgift därom i avsnitt III i handlingen när ett hästdjur hålls på eller kommer från en anläggning som

a)

är föremål för ett förbud som avses i artikel 4.5 i direktiv 2009/156/EG, eller

b)

är belägen i en medlemsstat som inte är fri från afrikansk hästpest eller i en del av en medlemsstats territorium som enligt artikel 5.2 i direktiv 2009/156/EG anses vara smittad med afrikansk hästpest.

KAPITEL VII

HÄSTDJUR SOM DÖR OCH HÄSTDJUR AVSEDDA FÖR SLAKT FÖR ANVÄNDNING SOM LIVSMEDEL SAMT TIDIGARE BEHANDLINGAR

Artikel 34

Den officiella veterinärens och den behöriga myndighetens skyldigheter om hästdjur slaktas eller dör

1.   Då ett hästdjur slaktas eller dör ska följande åtgärder vidtas:

a)

Transpondern ska skyddas från senare bedräglig användning genom att tillvaratas, destrueras eller bortskaffas på plats.

b)

Identitetshandlingen ska göras ogiltig åtminstone genom förfalskningssäker påstämpling av texten ”ogiltig” på alla sidor eller genom att det görs hål med lämplig diameter (minst samma storlek som ett vanligt hålslag) genom alla sidor.

c)

Med angivande av hästdjurets unika livslånga nummer

i)

ska antingen identitetshandlingen förstöras under officiell tillsyn på det slakteri där djuret slaktades och ett intyg lämnas till det utfärdande organet, antingen direkt eller genom den kontaktpunkt som avses i artikel 36.2, vari anges det datum då djuret slaktades i ett slakteri och det datum då identitetshandlingen förstördes, eller

ii)

ska den ogiltigförklarade identitetshandlingen återlämnas till det utfärdande organ som anges i avsnitt I del A punkt 11 i identitetshandlingen eller i del C i det avsnittet, om den uppdaterats enligt artikel 28 b, antingen direkt eller genom den kontaktpunkt som avses i artikel 36.2, tillsammans med uppgift om det datum då djuret slaktades eller avlivades i sjukdomsbekämpande syfte.

2.   De åtgärder som föreskrivs i punkt 1 ska utföras av eller under överinseende av

a)

den officiella veterinären

i)

i enlighet med artikel 4.4 a andra stycket i direktiv 2009/156/EG om det gäller slakt eller avlivning i sjukdomsbekämpande syfte, eller

ii)

i enlighet med artikel 7.3 i direktiv 2009/156/EG efter slakt, eller

b)

den behöriga myndigheten enligt definitionen i artikel 3.10 i förordning (EG) nr 1069/2009 om det gäller bortskaffande eller bearbetning av slaktkroppar som åtföljs av identitetshandlingen i enlighet med den nationella lagstiftning som avses i artikel 23.1 i den här förordningen vid

i)

en anläggning som godkänts i enlighet med artikel 24.1 a i förordning (EG) nr 1069/2009, eller

ii)

en förbränningsanläggning med låg kapacitet som avses i kapitel III led a iii i bilaga III till förordning (EU) nr 142/2011.

3.   Om transpondern enligt punkt 1 a inte kan tas tillvara från ett hästdjur som slaktas för användning som livsmedel, ska den officiella veterinären förklara köttet eller den del av köttet som innehåller transpondern som otjänligt som livsmedel i enlighet med avsnitt II kapitel V punkt 1 n i bilaga I till förordning (EG) nr 854/2004.

Artikel 35

Djurhållarens och det utfärdande organets skyldighet om hästdjuret dör eller går förlorat

1.   I alla sådana fall då hästdjuret dör eller går förlorat, inklusive stöld, och som inte avses i artikel 34 ska djurhållaren återlämna identitetshandlingen till det berörda utfärdande organ som anges i avsnitt I del A i identitetshandlingen, eller som i enlighet med artikel 28 b uppdaterats i avsnitt I del C, inom 30 dagar från det att hästdjuret dött eller gått förlorat.

2.   De utfärdande organ som mottar information om att ett hästdjur dött eller gått förlorat i enlighet med artikel 34 eller punkt 1 i denna artikel ska agera i enlighet med artikel 28 d och e.

Artikel 36

Medlemsstaters skyldighet att säkerställa informationsflödet efter det att ett hästdjur dött

1.   Medlemsstaterna ska genomföra förfaranden för att återlämna den ogiltigförklarade identitetshandlingen till det utfärdande organet enligt artikel 34.1 c ii.

2.   Medlemsstaterna kan tillhandahålla en kontaktpunkt som mottar det intyg som avses i artikel 34.1 c i eller de identitetshandlingar som avses i artikel 34.1 c ii för vidarebefordran till respektive utfärdande organ på deras territorium.

Kontaktpunkten kan vara ett förbindelseorgan som avses i artikel 35 i förordning (EG) nr 882/2004.

3.   I förekommande fall i enlighet med punkt 2 ska uppgifter om kontaktpunkten, vilka kan ingå i den centrala databas som avses i artikel 39, göras tillgängliga för de övriga medlemsstaterna och allmänheten via den webbplats som avses i artikel 6.1.

Artikel 37

Hästdjur avsedda för slakt för användning som livsmedel och tidigare behandlingar

1.   Ett hästdjur ska anses vara avsett för slakt för användning som livsmedel, utom när det i enlighet med denna förordning i avsnitt II del II i identitetshandlingen oåterkalleligt förklarats inte vara avsett för detta ändamål genom

a)

ägarens underskrift enligt ägarens eget beslut, som bekräftats av det utfärdande organet, eller

b)

underskrifterna av djurhållaren och den ansvariga veterinär som agerar i enlighet med artikel 10.2 i direktiv 2001/82/EG, eller

c)

uppgifterna som det utfärdande organet förde in när den utfärdade ett duplikat av identitetshandlingen i enlighet med artikel 29 eller 30 eller en ersättande identitetshandling i enlighet med artikel 32.

2.   Före någon behandling i enlighet med artikel 10.2 i direktiv 2001/82/EG eller någon behandling med ett läkemedel som godkänts i enlighet med artikel 6.3 i det direktivet, ska den ansvariga veterinär som avses i artikel 10.1 i samma direktiv fastställa hästdjurets status antingen som

a)

avsett för slakt för användning som livsmedel, vilket är normalfallet, eller

b)

som inte avsett för slakt för användning som livsmedel enligt avsnitt II del II i identitetshandlingen.

3.   Om den behandling som avses i punkt 2 inte är tillåten för ett hästdjur avsett för slakt för användning som livsmedel, ska den ansvariga veterinär som avses i artikel 10.1 i direktiv 2001/82/EG se till att det berörda hästdjuret enligt undantaget i artikel 10.2 i det direktivet före behandlingen oåterkalleligt förklaras som inte avsett för slakt för användning som livsmedel genom att

a)

fylla i och underteckna avsnitt II del II i identitetshandlingen, och

b)

ogiltigförklara avsnitt II del III i identitetshandlingen i enlighet med anvisningarna i avsnitt II del III.

4.   Efter åtgärderna i punkt 3 har vidtagits ska djurhållaren lämna in identitetshandlingen till ett utfärdande organ i den medlemsstat där den anläggning där hästdjuret hålls är belägen eller lämna uppgifterna online när en sådan tillgång till databasen har upprättats, inom högst 14 dagar från den dag då avsnitt II del II i identitetshandlingen undertecknades.

5.   Genom undantag från punkt 4 får en medlemsstat anta bestämmelser för att säkerställa att den ansvariga veterinären anmäler de åtgärder som utförts i enlighet med punkt 3 inom 14 dagar från den dag då avsnitt II del II i identitetshandlingen undertecknades

a)

antingen direkt till det utfärdande organ som avses i punkt 4 och då lämnar de uppgifter som är nödvändiga för att det utfärdande organet ska kunna uppdatera den databas som upprättats i enlighet med artikel 39, eller

b)

direkt till den centrala databas som upprättats i enlighet med artikel 39, om det utfärdande organ som avses i punkt 4 kan säkerställa att uppgifterna registreras i den databas som upprättats i enlighet med artikel 38.

6.   Om ett hästdjur behandlas vid de förhållanden som avses i artikel 10.3 i direktiv 2001/82/EG ska den ansvariga veterinären i avsnitt II del III i identitetshandlingen ange föreskrivna uppgifter om det läkemedel som innehåller substanser som är väsentliga för behandlingen av hästdjuret eller som medför ytterligare kliniska fördelar och som förtecknas i förordning (EG) nr 1950/2006.

Den ansvariga veterinären ska ange datum för den senaste förskrivna administreringen av läkemedlet och ska enligt artikel 11.4 i direktiv 2001/82/EG underrätta djurhållaren om det datum då den karenstid som fastställts enligt artikel 10.3 i det direktivet löper ut.

KAPITEL VIII

REGISTERFÖRING OCH PÅFÖLJDER

Artikel 38

Databas

1.   Då identitetshandlingen utfärdas eller tidigare utfärdade identitetshandlingar registreras ska det utfärdande organet registrera åtminstone följande uppgifter om hästdjuret i sin databas:

a)

Unikt livslångt nummer.

b)

Art.

c)

Kön.

d)

Färg.

e)

Födelsedatum (dd/mm/åååå) enligt uppgift från den djurhållare som avses i led i.

f)

I förekommande fall, åtminstone de 15 sista siffrorna i den kod som förmedlas av transpondern, eller den kod som förmedlas av en anordning för identifiering av radiofrekvenser som inte överensstämmer med standarden ISO 11784 tillsammans med uppgifter om det föreskrivna avläsningssystemet, eller den alternativa metoden för att säkerställa identiteten enligt artikel 21.

g)

Födelseland enligt uppgift från den djurhållare som avses i led i.

h)

Datum för utfärdande och eventuella ändringar av identitetshandlingen.

i)

Namn på och adress till den djurhållare som lämnat in den ansökan som avses i artikel 11.1, 15.1, 29.2 eller 32.2, eller i förekommande fall den identitetshandling som avses i artikel 27.3.

j)

Status som registrerat hästdjur eller som hästdjur för avel och produktion.

k)

Djurets namn (födelsenamn och, i förekommande fall, handelsnamn) enligt uppgift från den djurhållare som avses i led i.

l)

Djurets kända status som inte avsett för slakt för användning som livsmedel.

m)

Serienummer, om ett sådant serienummer används i den identitetshandling som avses i artikel 9.1 och 9.3, och alla uppgifter om nya, duplikat av eller ersättande identitetshandlingar som utfärdats i enlighet med artikel 12.3, 29, 30 eller 32.

n)

Det land där den anläggning där hästdjuret hålls är belägen enligt uppgift från den djurhållare som avses i led i.

o)

Det datum som anmälts för djurets död eller då det gått förlorat enligt uppgift från den djurhållare som avses i led i, eller slaktdatum.

2.   Det utfärdande organet ska bevara de uppgifter som avses i punkt 1 i sin databas under minst 35 år eller under minst två år efter den dag då hästdjurets död meddelats i enlighet med artikel 34.

3.   Senast 15 dagar efter den dag då de uppgifter som avses i punkt 1 registrerades ska det utfärdande organ som avses i samma punkt lämna de uppgifter som avses i punkt 1 a–j och l–o till den centrala databas som upprättats i enlighet med artikel 39 i den medlemsstat där

a)

det utfärdande organet är godkänt, erkänt eller utsett eller har sitt huvudkontor i enlighet med artikel 5.1,

b)

hästdjuret föddes.

Artikel 39

Upprättande av en central databas

1.   Medlemsstaterna ska upprätta en central databas för tillämpningen av denna förordning.

2.   Genom undantag från punkt 1 ska en central databas inte krävas i de medlemsstater som har en enda databas för registrerade hästdjur och en enda databas för hästdjur för avel och produktion, förutsatt att följande gäller:

a)

Båda databaserna kan effektivt kommunicera med varandra och samverka med de centrala databaserna i enlighet med artikel 40 för att uppdatera identitetsuppgifter om de hästdjur som får ändrad status som antingen registrerade hästdjur eller som hästdjur för avel och produktion.

b)

Den behöriga myndigheten har direkt tillgång till båda dessa databaser.

3.   Medlemsstaterna ska via den webbplats som avses i artikel 6.1 ge de övriga medlemsstaterna och allmänheten tillgång till namn på samt adress och kontaktuppgifter till sina centrala databaser.

Artikel 40

Centrala databasers funktion och samverkan

1.   Varje medlemsstat ska se till att de utfärdande organ som avses i artikel 5.1 registrerar de uppgifter som avses i artiklarna 28 e och 38.1 om hästdjur identifierade på dess territorium i den centrala databasen, eller att databaserna hos de utfärdande organen på dess territorium är sammankopplade med den centrala databasen.

2.   Medlemsstaterna ska i enlighet med direktiv 89/608/EEG driva sina centrala databaser i samarbete med varandra och se till att följande gäller:

a)

Att den centrala databasen i enlighet med artikel 28 kommunicerar, med angivande av det unika livslånga numret, eventuella ändringar av de identitetsuppgifter som avses i artikel 38.1 till den centrala databasen i den medlemsstat där identitetshandlingen utfärdades.

b)

De behöriga myndigheterna i andra medlemsstater ska ges fri tillgång till ett minimum av informationen i den centrala databasen för att få veta om en transponderkod, ett unikt livslångt nummer eller ett passnummer har registrerats i databasen.

Artikel 41

Påföljder

Medlemsstaterna ska föreskriva påföljder för överträdelser av bestämmelserna i denna förordning och ska vidta de åtgärder som krävs för att se till att dessa påföljder tillämpas. Påföljderna ska vara effektiva, proportionella och avskräckande. Medlemsstaterna ska anmäla dessa bestämmelser till kommissionen senast den 1 januari 2016, och alla senare ändringar som gäller dem så snart som möjligt.

KAPITEL IX

ÖVERGÅNGS- OCH SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 42

Upphävande

Förordning (EG) nr 504/2008 ska upphöra att gälla med verkan den 1 januari 2016.

Hänvisningar till den upphävda förordningen ska anses som hänvisningar till den här förordningen.

Artikel 43

Övergångsbestämmelser

1.   Genom undantag från artikel 4.2 ska följande hästdjur anses vara identifierade i enlighet med denna förordning:

a)

Hästdjur som föddes senast den 30 juni 2009 och som identifierades före det datumet i enlighet med beslut 93/623/EEG eller 2000/68/EG, förutsatt att de identitetshandlingar som utfärdades för dessa hästdjur

i)

registrerades i enlighet med artikel 21.1 i förordning (EG) nr 504/2008 senast den 31 december 2009, och

ii)

innehåller ett avsnitt som motsvarar avsnitt IX i den förlaga till identitetshandling som anges i bilagan till beslut 93/623/EEG, och att del III-A i identitetshandlingen är ifylld när uppgifter anges i del III-B.

b)

Hästdjur som föddes senast den 30 juni 2009 men som inte identifierades före det datumet i enlighet med beslut 93/623/EEG eller 2000/68/EG, förutsatt att de identifierades i enlighet med förordning (EG) nr 540/2008 senast den 31 december 2009.

c)

Hästdjur som identifieras i enlighet med förordning (EG) nr 504/2008 senast den 31 december 2015.

2.   Hästdjur som föddes i unionen eller som importerades till unionen från ett tredjeland efter den 30 juni 2009 och som inte är identifierade i enlighet med förordning (EG) nr 504/2008 senast den 31 december 2015, ska identifieras i enlighet med artikel 29 eller 32 i den här förordningen, beroende på vilka uppgifter om deras identitet som finns tillgängliga, och ska klassificeras i avsnitt II del II i duplikatet av identitetshandlingen som inte avsedda för slakt för användning som livsmedel.

3.   Genom undantag från artikel 13.2 ska inte medlemsstater som har beviljats undantag i enlighet med artikel 7 i förordning (EG) nr 504/2008 före den 1 januari 2016 och anmält detta till kommissionen före detta datum vara skyldiga att på nytt anmäla det till kommissionen.

4.   Medlemsstater som inte har upprättat en central databas enligt artikel 39 ska upprätta en central databas i enlighet med artikel 39 och säkerställa att den fungerar i enlighet med artikel 40 senast den 30 juni 2016.

Artikel 44

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 1 januari 2016. Artikel 39 ska dock tillämpas från och med den 1 juli 2016 i de medlemsstater som inte har upprättat en fungerande central databas senast den 1 januari 2016.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 17 februari 2015.

På kommissionens vägnar

Jean-Claude JUNCKER

Ordförande


(1)  EGT L 224, 18.8.1990, s. 55.

(2)  EUT L 192, 23.7.2010, s. 1.

(3)  Kommissionens förordning (EG) nr 504/2008 av den 6 juni 2008 om tillämpning av rådets direktiv 90/426/EEG och 90/427/EEG avseende metoder för identifiering av hästdjur (EUT L 149, 7.6.2008, s. 3).

(4)  Kommissionens beslut 2000/68/EG av den 22 december 1999 om ändring av kommissionens beslut 93/623/EEG och om identifiering av hästdjur för avel och produktion (EGT L 23, 28.1.2000, s. 72).

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 882/2004 av den 29 april 2004 om offentlig kontroll för att säkerställa kontrollen av efterlevnaden av foder- och livsmedelslagstiftningen samt bestämmelserna om djurhälsa och djurskydd (EUT L 165, 30.4.2004, s. 1).

(6)  Kommissionens beslut 2004/211/EG av den 6 januari 2004 om upprättande av en förteckning över tredje länder eller delar av tredje länder från vilka medlemsstaterna tillåter import av levande hästdjur och sperma, ägg och embryon från hästdjur samt om ändring av besluten 93/195/EEG och 94/63/EG (EUT L 73, 11.3.2004, s. 1).

(7)  Kommissionens beslut 93/197/EEG av den 5 februari 1993 om djurhälsovillkor och veterinärintyg för import av registrerade hästdjur och hästdjur för avel och bruksändamål (EGT L 86, 6.4.1993, s. 16).

(8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 av den 9 oktober 2013 om fastställande av en tullkodex för unionen (EUT L 269, 10.10.2013, s. 1).

(9)  Rådets förordning (EEG) nr 706/73 av den 12 mars 1973 om gemenskapsåtgärder för Kanalöarna och Isle of Man i handeln med jordbruksprodukter (EGT L 68, 15.3.1973, s. 1).

(10)  Kommissionens beslut 96/78/EG av den 10 januari 1996 om fastställande av kriterier för införande och registrering av hästdjur i stamböcker för avelsändamål (EGT L 19, 25.1.1996, s. 39).

(11)  Kommissionens beslut 92/353/EEG av den 11 juni 1992 om fastställande av kriterier för godkännande eller erkännande av organisationer och sammanslutningar som för eller upprättar stamböcker för registrerade hästdjur (EGT L 192, 11.7.1992, s. 63).

(12)  Rådets förordning (EEG) nr 3626/82 av den 3 december 1982 om genomförande i gemenskapen av konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (EGT L 384, 31.12.1982, s. 1).

(13)  Kommissionens förordning (EU) nr 206/2010 av den 12 mars 2010 om fastställande av förteckningar över tredjeländer, områden eller delar därav från vilka det är tillåtet att föra in vissa djur och färskt kött till Europeiska unionen samt kraven för veterinärintyg (EUT L 73, 20.3.2010, s. 1).

(14)  Rådets direktiv 92/35/EEG av den 29 april 1992 om kontrollregler och åtgärder för bekämpning av afrikansk hästpest (EGT L 157, 10.6.1992, s. 19).

(15)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 854/2004 av den 29 april 2004 om fastställande av särskilda bestämmelser för genomförandet av offentlig kontroll av produkter av animaliskt ursprung avsedda att användas som livsmedel (EUT L 139, 30.4.2004, s. 206).

(16)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1760/2000 av den 17 juli 2000 om upprättande av ett system för identifiering och registrering av nötkreatur samt märkning av nötkött och nötköttsprodukter och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 820/97 (EGT L 204, 11.8.2000, s. 1).

(17)  Rådets direktiv 2008/73/EG av den 15 juli 2008 om förenkling av förfarandena för förteckning och offentliggörande av information på det veterinära och zootekniska området och om ändring av direktiven 64/432/EEG, 77/504/EEG, 88/407/EEG, 88/661/EEG, 89/361/EEG, 89/556/EEG, 90/426/EEG, 90/427/EEG, 90/428/EEG, 90/429/EEG, 90/539/EEG, 91/68/EEG, 91/496/EEG, 92/35/EEG, 92/65/EEG, 92/66/EEG, 92/119/EEG, 94/28/EG, 2000/75/EG, beslut 2000/258/EG samt direktiven 2001/89/EG, 2002/60/EG och 2005/94/EG (EUT L 219, 14.8.2008, s. 40).

(18)  Kommissionens beslut 2009/712/EG av den 18 september 2009 om tillämpning av rådets direktiv 2008/73/EG avseende Internetbaserade informationssidor med förteckningar över anläggningar och laboratorier som godkänts av medlemsstaterna i enlighet med gemenskapens veterinärlagstiftning och avelstekniska lagstiftning (EUT L 247, 19.9.2009, s. 13).

(19)  Kommissionens beslut 96/510/EG av den 18 juli 1996 om härstamningsbevis för import av avelsdjur samt för deras sperma, ägg och embryon (EGT L 210, 20.8.1996, s. 53).

(20)  Kommissionens beslut 93/623/EEG av den 20 oktober 1993 om en identitetshandling (pass) som skall åtfölja registrerade hästdjur (EGT L 298, 3.12.1993, s. 45).

(21)  Rådets förordning (EG) nr 1/2005 av den 22 december 2004 om skydd av djur under transport och därmed sammanhängande förfaranden och om ändring av direktiven 64/432/EEG och 93/119/EG och förordning (EG) nr 1255/97 (EUT L 3, 5.1.2005, s. 1).

(22)  Rådets direktiv 98/58/EG av den 20 juli 1998 om skydd av animalieproduktionens djur (EGT L 221, 8.8.1998, s. 23).

(23)  http://www.cwbc.be/bibliotheque/File/livret_fei_en.pdf

(24)  http://www.weatherbys.co.uk/sites/default/files/Identification%20of%20Horses%20Booklet.pdf

(25)  Rådets direktiv 90/425/EEG av den 26 juni 1990 om veterinära och avelstekniska kontroller i handeln med vissa levande djur och varor inom gemenskapen med sikte på att förverkliga den inre marknaden (EGT L 224, 18.8.1990, s. 29).

(26)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 av den 21 oktober 2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav framställda produkter som inte är avsedda att användas som livsmedel och om upphävande av förordning (EG) nr 1774/2002 (förordning om animaliska biprodukter) (EUT L 300, 14.11.2009, s. 1).

(27)  Kommissionens förordning (EU) nr 142/2011 av den 25 februari 2011 om genomförande av Europaparlamentets och rådet förordning (EG) nr 1069/2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav framställda produkter som inte är avsedda att användas som livsmedel och om genomförande av rådets direktiv 97/78/EG vad gäller vissa prover och produkter som enligt det direktivet är undantagna från veterinärkontroller vid gränsen (EUT L 54, 26.2.2011, s. 1).

(28)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 av den 28 januari 2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet (EGT L 31, 1.2.2002, s. 1).

(29)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 av den 29 april 2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung (EUT L 139, 30.4.2004, s. 55).

(30)  Kommissionens förordning (EG) nr 2076/2005 av den 5 december 2005 om fastställande av övergångsbestämmelser för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 853/2004, (EG) nr 854/2004 och (EG) nr 882/2004 och om ändring av förordningarna (EG) nr 853/2004 och (EG) nr 854/2004 (EUT L 338, 22.12.2005, s. 83).

(31)  Rådets direktiv 96/22/EG av den 29 april 1996 om förbud mot användning av vissa ämnen med hormonell och tyreostatisk verkan samt av β-agonister vid animalieproduktion och om upphävande av direktiv 81/602/EEG, 88/146/EEG och 88/299/EEG (EGT L 125, 23.5.1996, s. 3).

(32)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 470/2009 av den 6 maj 2009 om gemenskapsförfaranden för att fastställa gränsvärden för farmakologiskt verksamma ämnen i animaliska livsmedel samt om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 2377/90 och ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/82/EG och Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 726/2004 (EUT L 152, 16.6.2009, s. 11).

(33)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/82/EG av den 6 november 2001 om upprättande av gemenskapsregler för veterinärmedicinska läkemedel (EGT L 311, 28.11.2001, s. 1).

(34)  Kommissionens förordning (EU) nr 37/2010 av den 22 december 2009 om farmakologiskt aktiva substanser och deras klassificering med avseende på MRL-värden i animaliska livsmedel (EUT L 15, 20.1.2010, s. 1).

(35)  Kommissionens förordning (EG) nr 1950/2006 av den 13 december 2006 om upprättande av en förteckning över substanser som är väsentliga för behandling av hästdjur samt substanser som medför ytterligare kliniska fördelar, i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/82/EG om upprättande av gemenskapsregler för veterinärmedicinska läkemedel (EUT L 367, 22.12.2006, s. 33).

(36)  http://www.ueln.net

(37)  Rådets direktiv 89/608/EEG av den 21 november 1989 om ömsesidig hjälp mellan medlemsstaternas myndigheter och samarbete mellan dessa och kommissionen för att säkerställa en korrekt tillämpning av lagstiftningen om veterinära frågor och avelsfrågor (EGT L 351, 2.12.1989, s. 34).

(38)  Kommissionens förordning (EU) nr 519/2013 av den 21 februari 2013 om anpassning av vissa förordningar och beslut när det gäller fri rörlighet för varor, fri rörlighet för personer, etableringsrätt och frihet att tillhandahålla tjänster, bolagsrätt, konkurrenspolitik, jordbruk, livsmedelssäkerhet och veterinära och fytosanitära frågor, fiske, transportpolitik, energi, beskattning, statistik, socialpolitik och sysselsättning, miljö, tullunion, yttre förbindelser samt den gemensamma utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken med anledning av Kroatiens anslutning (EUT L 158, 10.6.2013, s. 74).


BILAGA I

DEL 1

Den identitetshandling som fastställs i artikel 7 ska ha följande innehåll:

DOCUMENT D'IDENTIFICATION DES ÉQUIDÉS

Ces instructions sont rédigées en vue d'assister l'utilisateur et n'entravent pas l'application des règles établies par le règlement d'execution (UE) 2015/262 de la Commission (*1).

I.

Le document d'identification doit comporter toutes les instructions nécessaires à son utilisation ainsi que les coordonnées de l'organisme émetteur en français, en anglais et dans une des langues officielles de l'État membre ou du pays dans lequel l'organisme émetteur a son siège.

II.

Le document d'identification doit contenir les renseignements suivants:

1.   Section I – Identification

L'équidé doit être identifié par l'organisme émetteur. Le numéro unique d'identification valable à vie doit permettre d'identifier clairement l'équidé ainsi que l'organisme émetteur du document d'identification et doit être compatible avec le système UELN (numéro universel d'identification des équidés). Dans le signalement figurant à la section I, partie A, notamment au point 3, l'utilisation d'abbréviations doit être évitée autant que possible. À la section I, partie A, point 5, un champ doit être prévu pour insérer au moins quinze chiffres du code transmis par le transpondeur.

À la section I, partie B, le signalement graphique doit être effectué à l'aide d'un stylo à bille à encre rouge pour les marques et d'un stylo à bille à encre noire pour les épis, ou à l'aide de ces mêmes couleurs s'il est effectué par voie électronique, selon les lignes directrices fournies par la Fédération équestre internationale (FEI) ou par Weatherbys.

La section I, partie C, doit servir à enregistrer toute modification des données d'identification.

2.   Section II – Administration de médicaments vétérinaires

Les parties I et II ou la partie III de cette section doivent être dûment complétées suivant les instructions établies dans cette section.

3.   Section III – Validité des documents pour les mouvements d'équidés

Les suspensions ou rétablissements de la validité du document conformément à l'article 4, paragraphe 4, point a), deuxième alinéa, de la directive 2009/156/CE doivent être consignés.

4.   Section IV – Propriétaire

Le nom du propriétaire ou celui de son agent ou représentant doit être mentionné si l'organisme émetteur le requiert.

5.   Section V – Certificat d'origine

Si l'équidé est inscrit ou enregistré et susceptible d'être inscrit dans un livre généalogique tenu par une organisation d'élevage agréée ou reconnue, le document d'identification doit indiquer le pedigree de l'équidé ainsi que la classe du livre généalogique dans laquelle celui-ci est inscrit conformément aux règles de l'organisation d'élevage agréée ou reconnue délivrant le document d'identification.

6.   Section VI – Enregistrement des contrôles d'identité

À chaque fois que les lois et règlements l'exigent, l'identité de l'équidé doit faire l'objet de contrôles enregistrés par l'autorité compétente, au nom de l'organisme émetteur, ou par l'organisation gérant des chevaux en vue de la compétition ou des courses.

7.   Section VII – Enregistrement des vaccinations contre la grippe équine

Toutes les vaccinations contre la grippe équine, y compris par administration de vaccins combinés, doivent être enregistrées à la section VII. Ces informations peuvent être fournies moyennant l'apposition d'un autocollant.

8.   Section VIII – Enregistrement des vaccinations autres que les vaccinations contre la grippe équine

Toutes les vaccinations autres que les vaccinations contre la grippe équine doivent être enregistrées à la section VIII. Ces informations peuvent être fournies moyennant l'apposition d'un autocollant.

9.   Section IX – Examens de laboratoire

Les résultats de tous les examens pratiqués pour déceler une maladie transmissible doivent être consignés.

III.

Le document d'identification peut contenir les renseignements suivants:

10.   Section X – Conditions sanitaires de base (obligatoire pour les équidés enregistrés)

Ces conditions ne s'appliquent qu'aux mouvements d'équidés enregistrés qui ont lieu sur le territoire d'un même État membre.

11.   Section XI – Châtaignes

Cette section est nécessaire au respect du modèle de document d'identification de la Fédération équestre internationale (FEI).

IV.

Sauf s'il est détruit sous surveillance officielle à l'abattoir, le document d'identification doit être restitué à l'organisme émetteur en cas de mort, d'élimination, de perte ou de vol de l'animal, ou si celui-ci est abattu à des fins de lutte contre les maladies.

IDENTIFICATION DOCUMENT FOR EQUIDAE

These instructions are drawn up to assist the user and do not impede on the rules laid down in Commission Implementing Regulation (EU) 2015/262 (*2).

I.

The identification document must contain all the instructions needed for its use and the details of the issuing body in French, English and one of the official language(s) of the Member State or country where the issuing body has its headquarters.

II.

The identification document must contain the following information:

1.   Section I – Identification

The equine animal shall be identified by the issuing body.The unique life number shall clearly identify the equine animal and the issuing body which issued the identification document and shall becompatible with the universal equine life number (UELN).

In the narrative in Part A of Section I, in particular in point 3 thereof, abbreviations must be avoided, where possible. In point 5 of Part A of Section I, the space must be provided for at least 15 digits of the transponder code.

In Part B of Section I the outline diagram shall be completed using red ball point ink for marks and black ball point ink for whorls, or by use of these colours respectively if completed electronically, taking into account the guidelines provided for by the World Equestrian Federation (FEI) or the Weatherbys.

Part C of Section I must be used to record modifications to identification details.

2.   Section II – Administration of veterinary medicinal products

Parts I and II or Part III of this Section must be duly completed in accordance with the instructions set out in this Section.

3.   Section III – Validity of document for movement of equidae

Invalidation or revalidation of the indentification document in accordance with the second subparagraph of Article 4(4)(a) of Directive 2009/156/EC must be indicated.

4.   Section IV – Owner

The name of the owner or its agent or representative must be stated where required by the issuing body.

5.   Section V – Certificate of orgin

In the case of equidae entered or registered and eligible for entry in a studbook maintained by an approved or recognised breeding organisation, the identification document shall contain the pedigree and the studbook class in which the equine animal is entered in accordance with the rules of the approved or recognised breeding organisation issuing the identification document.

6.   Section VI – Recording of identity checks

Whenever laws and regulations require to conduct checks on the identity of the equine animal, those checks should be recorded by the competent authority, on behalf of the issuing body or by the organisation which manages registered horses for competitions or races.

7.   Section VII – Record of vaccination against equine influenza

All equine influenza vaccinations, including by use of combined vaccines, must be recorded in Section VII. The information may take the form of a sticker.

8.   Section VIII – Record of vaccination against other diseases

All vaccinations other than those against equine influenza must be recorded in Section VIII. The information may take the form of a sticker.

9.   Section IX – Laboratory health tests

The results of all tests carried out to detect transmissible diseases must be recorded.

III.

The identification document may contain the following information:

10.   Section X – Basic health conditions (mandatory for registered equidae)

These conditions shall apply only for movement of registered equidae on the territory of a Member State.

11.   Section XI – Chestnuts

This section shall be required for compliance with the model of the identification document of the World Equestrian Federation (FEI).

IV.

Except where it is destroyed under official supervision at the slaughterhouse, the identification document must be returned to the issuing body after the animal has died, had to be destroyed, was lost or stolen or was slaughtered for disease control purposes.

IDENTITETSHANDLING FÖR HÄSTDJUR

Dessa anvisningar har utarbetats som ett stöd för användaren och påverkar inte bestämmelserna i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/262 (*3).

I.

Identitetshandlingen ska innehålla alla anvisningar som behövs för dess användning och uppgifter om det utfärdande organet på franska, engelska och ett av de officiella språken i den medlemsstat eller det land där det utfärdande organet har sitt huvudkontor.

II.

Identitetshandlingen ska innehålla följande uppgifter:

1.   Avsnitt I – Identifiering

Hästdjuret ska identifieras av det utfärdande organet. Det unika livslånga numret ska tydligt identifiera hästdjuret och det organ som utfärdat identitetshandlingen samt vara kompatibelt med UELN (Universal Equine Life Number).

Förkortningar ska om möjligt undvikas i beskrivningen i avsnitt I del A, särskilt i punkt 3. I avsnitt I del A punkt 5 ska det finnas tillräckligt utrymme för åtminstone 15 siffror i transponderkoden.

I konturdiagrammet i avsnitt I del B ska märken fyllas i med röd kulspetspenna och virvlar med svart kulspetspenna; även om det fylls i elektroniskt ska dessa färger användas, med beaktande av riktlinjerna från Internationella ridsportförbundet (FEI) eller Weatherbys.

Avsnitt I del C ska användas för att registrera ändringar av identitetsuppgifterna.

2.   Avsnitt II – Administrering av veterinärmedicinska läkemedel

Delarna I och II eller del III i detta avsnitt ska fyllas i enligt de anvisningar som återfinns i detta avsnitt.

3.   Avsnitt III – Handlingens giltighet för förflyttning av hästdjur

Ogiltigförklarande eller återinförande av identitetshandlingens giltighet i enlighet med artikel 4.4 a andra stycket i direktiv 2009/156/EG ska anges.

4.   Avsnitt IV – Ägare

Namnet på ägaren eller ägarens ombud eller företrädare ska uppges om detta krävs av det utfärdande organet.

5.   Avsnitt V – Härstamningsbevis

När det gäller hästdjur som är införda eller registrerade och berättigade till införande i en stambok som upprätthålls av en godkänd eller erkänd avelsorganisation, ska identitetshandlingen innehålla härstamning och den klass i stamboken i vilken hästdjuret är infört enligt reglerna hos den godkända eller erkända avelsorganisation som utfärdat identitetshandlingen.

6.   Avsnitt VI – Registrering av identitetskontroller

När det enligt lagar och föreskrifter krävs att hästdjurets identitet ska kontrolleras, bör den behöriga myndigheten registrera dessa kontroller på uppdrag av det utfärdande organet eller av den organisation som har överinseende över registrerade hästar för tävling och kapplöpning.

7.   Avsnitt VII – Registrering av vaccinationer mot hästinfluensa

Alla vaccinationer mot hästinfluensa, inklusive med kombinerade vaccin, ska registreras i avsnitt VII. Informationen kan anges på ett klistermärke.

8.   Avsnitt VIII – Registrering av vaccinationer mot andra sjukdomar

Alla vaccinationer utöver sådana mot hästinfluensa ska registreras i avsnitt VIII. Informationen kan anges på ett klistermärke.

9.   Avsnitt IX – Laboratorieundersökningar av hälsotillståndet

Resultaten av alla undersökningar som utförs för att påvisa överförbara sjukdomar ska registreras.

III.

Identitetshandlingen får innehålla följande uppgifter:

10.   Avsnitt X – Grundläggande hälsovillkor (obligatoriska för registrerade hästdjur)

Dessa villkor ska endast gälla för förflyttning av registrerade hästdjur på en medlemsstats territorium.

11.   Avsnitt XI – Kastanjer

Detta avsnitt ska krävas för överenstämmelse med förlagan till identitetshandling från Internationella ridsportförbundet (FEI).

IV.

Förutom när den förstörs under officiell tillsyn på slakteriet, ska identitetshandlingen återlämnas till det utfärdande organet efter det att djuret har dött, behövts destrueras, gått förlorat, stulits eller slaktats i sjukdomsbekämpande syfte.

AVSNITT I

Partie A – Données d'identification

Part A – Identification details

Del A – Identitetsuppgifter

1 a

Espèce/Species/Art:

4.

Numéro unique d'identification valable à vie (15 chiffres)/Unique Life Number: (15 digits)/Unikt livslångt nummer (15 siffror):

☐☐☐-☐☐☐-☐☐☐☐☐☐☐☐☐

1 b

Sexe/Sex/Kön:

2 a

Date de naissance/Date of birth/Födelsedatum:

5.

Code du transpondeur (si disponible)/Transponder code (where available)/Transponderkod (i tillämpliga fall):

☐☐☐ ☐☐☐ ☐☐☐ ☐☐☐ ☐☐☐

Système de lecture (si différent de ISO 11784)/Reading system (if not ISO 11784)/Avläsningssystem (om annat än ISO 11784):

Code-barres (optionnel)/Bar-Code (optional)/Streckkod (frivillig):

2 b

Pays de naissance/Country of birth/Födelseland:

3.

Signalement/Description/Beskrivning:

3 a

Robe/Colour/Färg:

3 b

Tête/Head/Huvud:

6.

Méthode alternative de vérification d'identité (si applicable)/Alternative method of identity verification (if applicable)/Alternativ metod för att säkerställa identiteten (i förekommande fall):

3 c

Ant. G/Foreleg L/Vänster framben:

3 d

Ant. D/Foreleg R/Höger framben:

7.

Informations sur toute autre méthode appropriée donnant des garanties pour vérifier l'identité de l'animal (groupe sanguin/code ADN) (optionnel)/Information on any other appropriate method providing guarantees to verify the identity of the animal (blood group/DNA code) (optional)/Uppgift om varje annan lämplig metod som garanterar att djurets identitet kan säkerställas (blodgrupp/DNA-kod) (frivillig):

3 e

Post G/Hindleg L/Vänster bakben:

3 f

Post D/Hindleg R/Höger bakben:

8.

Nom et adresse du destinataire du document/Name and address of person to whom document is issued/Namn på och adress till den person till vilken handlingen utfärdas:

3 g

Corps/Body/Kropp:

3 h

Marques/Markings/Märkning:

11.

Signature de la personne qualifiée (nom en lettres capitales)/Signature of qualified person (name in capital letters)/Den behöriga personens underskrift (inkl. namnförtydligande):

Cachet de l'organisme émetteur ou de l'autorité compétente/Stamp of issuing body or competent authority/Det utfärdande organets eller den behöriga myndighetens stämpel:

9.

Date/Date/Datum:

10.

Lieu/Place/Ort:

Partie B – Signalement graphique

Part B – Outline Diagram

Del B – Konturdiagram

Image 1

TRANSPONDER

(16) Encolure

Vue inférieure

Neck

Lower view

Hals nedifrån sedd

(18) Postérieurs

Vue postérieure

Hind

Rear view

Bakben bakifrån sedda

(14) Ligne supérieure des yeux

Upper eye level

Ögonens övre linje

Droit

Right

Höger

Gauche

Left

Vänster

(17) Nez

Muzzle

Mule

Gauche

Left

Vänster

Droit

Right

Höger

(15) Antérieurs

Vue postérieure

Fore

Rear view

Framben bakifrån sedda

(13) Côté gauche

Left side

Vänster sida

(12) Côté droit

Right side

Höger sida

Signature et cachet du vétérinaire ou de la personne qualifiée ou de l’autorité compétente (nom en lettres capitales)/

Signature and stamp of the veterinarian or qualified person or competent authority (name in capital letters)/

Veterinärens, den behöriga personens eller den behöriga myndighetens underskrift och stämpel (inkl. namnförtydligande):

Anmärkning riktad till det utfärdande organet [ska inte tryckas på identitetshandlingen]: Smärre avvikelser från denna förlaga till konturdiagram är tillåtna, förutsatt att de var i bruk innan denna förordning trädde i kraft.

Partie C – Castration, vérification du signalement, enregistrement dans la base de données

Part C – Castration, verification of the description, recording in database

Del C – Kastration, kontroll av beskrivningen, registrering i databas

Castration/Castration/Kastration

Identification/Identification/Identifiering

Date et lieu de la castration/Date and place of castration/Ort och datum för kastration:

Signature et cachet du vétérinaire/Signature and stamp of veterinarian/Veterinärens underskrift och stämpel:

Vérification du signalement/Verification of the description/Kontroll av beskrivningen

Mentionner/Include/Specificera:

1.

Modifications/Amendments/Ändringar:

2.

Adjonctions/Additions/Tillägg:

3.

Enregistrement d'un document d'identification dans la base de données d'un organisme émetteur autre que celui qui a délivré le document/Registration of an identification document in the database of an issuing body other than the body which issued the original document/Registrering av en identitetshandling i databasen hos ett annat utfärdande organ än det organ som utfärdade den ursprungliga handlingen:

Signature de la personne qualifiée (nom en lettres capitales)/Signature of qualified person (name in capital letters)/Den behöriga personens underskrift (inkl. namnförtydligande):

Cachet de l'organisme émetteur ou de l'autorité compétente/Stamp of issuing body or competent authority/Det utfärdande organets eller den behöriga myndighetens stämpel:

Date et lieu/Date and place/Ort och datum:

Anmärkning riktad till det utfärdande organet [ska inte tryckas på identitetshandlingen]: Smärre avvikelser från denna förlaga är tillåtna, förutsatt att de var i bruk innan denna förordning trädde i kraft. Del C i avsnitt I får fyllas i i för hand.

AVSNITT II

Image 2

Text av bilden

Image 3

Text av bilden

Image 4

Text av bilden

AVSNITT III

SUSPENSION/RÉTABLISSEMENT DE LA VALIDITÉ DU DOCUMENT D'IDENTIFICATION POUR LES MOUVEMENTS D'ÉQUIDÉS

conformément à l'article 4, paragraphe 4, point a), de la directive 2009/156/CE

SUSPENSION/RE-ESTABLISHMENT OF VALIDITY OF THE IDENTIFICATION DOCUMENT FOR MOVEMENT OF EQUIDAE

in accordance with Article 4(4)(a) of Directive 2009/156/EC

TILLFÄLLIGT UPPHÄVANDE/ÅTERINFÖRANDE AV IDENTITETSHANDLINGENS GILTIGHET FÖR FÖRFLYTTNING AV HÄSTDJUR

i enlighet med artikel 4.4 a i direktiv 2009/156/EG

Date

Date

Datum

Lieu

Place

Ort

Validité du document

Validity of the document

Handlingens giltighet

Maladie/Disease/Sjukdom

[insérer chiffre comme indiqué ci-dessous/insert figure as mentioned below/ange siffra enligt nedan]

Nom (en lettres capitales) et signature du vétérinaire officiel/ Name (in capital letters) and signature of official veterinarian/ Den officiella veterinärens underskrift (inkl. namnförtydligande):

Validité suspendue/ Validity suspended/ Giltigheten tillfälligt upphävd

Validité rétablie/ Validity re-established/ Giltigheten återinförd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


MALADIES À DÉCLARATION OBLIGATOIRE – COMPULSORILY NOTIFIABLE DISEASES – ANMÄLNINGSPLIKTIGA SJUKDOMAR

1.

Peste équine – African horse sickness – afrikansk hästpest

5.

Encéphalomyélites équines (sous toutes leurs formes, y compris l'EEV) – equine encephalomyelitis (all types including VEE) – hästencefalomyelit (alla typer, även VEE)

2.

Stomatite vésiculeuse – vesicular stomatitis – vesikulär stomatit

6.

Anémie infectieuse des équidés – equine infectious anaemia – infektiös anemi

3.

Dourine – dourine – beskällarsjuka (dourine)

7.

Rage – rabies – rabies

4.

Morve – glanders – rots

8.

Fièvre charbonneuse – anthrax – mjältbrand

AVSNITT IV

Renseignements relatifs au droit de propriété

Details of ownership

Uppgifter om ägaren

1.

Pour les compétitions relevant de la Fédération équestre internationale (FEI), la nationalité du cheval est celle de son propriétaire.

1.

For competition purposes under the auspices of the, Fédération équestre internationale (FEI) the nationality of the horse shall be that of its owner.

1.

I Internationella ridsportsförbundets (FEI, Fédération équestre internationale) tävlingar har hästen samma nationalitet som sin ägare.

2.

En cas de changement de propriétaire, le document d'identification doit être immédiatement déposé auprès de 1'organisation, 1'association ou le service officiel 1'ayant délivré avec le nom et l'adresse du nouveau propriétaire afin de le lui transmettre après réenregistrement.

2.

On change of ownership the identification document must immediately be lodged with the issuing body, organisation, association or official service, giving the name and address of the new owner, for re-registration and forwarding to the new owner.

2.

Om ägarskapet ändrats ska identitetshandlingen omedelbart lämnas in till det utfärdande organet, till den utfärdande organsationen eller sammanslutningen eller till det utfärdande offentliga organet med angivande av den nya ägarens namn och adress för omregistrering och vidarebefordran till den nya ägaren.

3.

S'il y a plus d'un propriétaire ou si le cheval appartient ä une société, le nom et la nationalité de la personne responsable du cheval doivent être inscrits dans le document d'identification. Si les propriétaires sont de nationalités différentes, ils doivent préciser la nationalité du cheval.

3.

If there is more than one owner or the horse is owned by a company, then the name of the individual responsible for the horse must be entered in the identification document together with his nationality. If the owners are of different nationalities, they have to determine the nationality of the horse.

3.

Om hästen har flera ägare eller ägs av ett företag ska namn och nationalitet på den person som är ansvarig för hästen anges i identitetshandlingen. Om ägarna har olika nationalitet ska de enas om hästens nationalitet.

4.

Lorsque la FEI approuve la location d'un cheval par une fédération équestre nationale, les détails de la transaction doivent être enregistrés par la fédération équestre nationale concernée.

4.

When the FEI approves the leasing of a horse by a national equestrian federation, the details of these transactions must be recorded by the national equestrian federation concerned.

4.

Om Internationella ridsportförbundet (FEI) godkänner att en häst hyrs av ett nationellt ridsportförbund ska uppgifter om detta arrangemang registreras av det berörda nationella ridsportförbundet.


Date d'enregistrement par l'organisation, 1'association ou le service officiel/Date of registration by the organisation, association, or official service/Datum för registrering av organisation, förening eller offentligt organ

Nom du propriétaire/ Name of owner/ Ägarens namn

Adresse du propriétaire/ Address of owner/ Ägarens adress

Nationalité du propriétaire/ Nationality of owner/ Ägarens nationalitet

Signature du propriétaire/ Signature of owner/ Ägarens underskrift

Cachet de 1'organisation, association ou service officiel et signature/Stamp of the organisation, association or official service and signature/Organsationens, sammanslutningens eller det offentliga organets stämpel och underskrift

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anmärkning riktad till det utfärdande organet [ska inte tryckas på identitetshandlingen]: Texten i punkterna 3 och 4, eller delar därav, i detta avsnitt ska endast tryckas om den är förenlig med reglerna hos de organisationer som avses i artikel 2 c i direktiv 2009/156/EG.

AVSNITT V

Certificat d'origine

Certificate of Origin

Härstamningsbevis

1.

Nom/Name/Namn:

2.

Nom commercial/Commercial name/Handelsnamn:

3.

Race/Breed/Ras:

4.

Classe dans le livre généalogique/Studbook class/Stamboksklass:

5.

Père génétique/Genetic sire/Genetisk fader:

5 a

Grand-père/Grandsire/Farfar:

6.

Mère génétique/Genetic dam/Genetisk moder:

6 a

Grand-père/Grandsire/Morfar:

7.

Lieu de naissance/Place of birth/Födelseort:

Remarque/Note/Anmärkning:

Pedigree (s'il y a lieu sur une page supplémentaire)/Pedigree (if appropriate on additional page)/Härstamning (vid behov på tilläggsblad):

8.

Naisseur(s)/Breeder(s)/Uppfödare:

9.

Certificat d'origine validé/Certificate of origin validated/Härstamningsbeviset godkänt den

Par/by/av

10 a

Nom de l'organisme émetteur/Name of the issuing body/Namn på utfärdande organ:

10 b

Adresse/Address/Adress:

10 c

No de téléphone/Telephone number/Telefonnummer:

10 d

No de télécopie ou e-post/Fax-number or e-post/Fax eller e-post:

10 e

Cachet/Stamp/Stämpel:

10 f

Signature: (nom (en lettres capitales) et qualité du signataire)/ Signature: (Name (in capital letters) and capacity of signatory)/ Underskrift: (Namnförtydligande och befattning):

Anmärkning riktad till det utfärdande organet [ska inte tryckas på identitetshandlingen]: Smärre avvikelser av denna förlaga är tillåtna, förutsatt att de var i bruk innan denna förordning trädde i kraft.

AVSNITT VI

Contrôles d'identité de l'équidé décrit dans le document d'identification

L'identité de l'équidé doit être contrôlée chaque fois que les lois et les règles l'exigent et il doit être certifié que le signalement de l'équidé présenté est conforme à celui de la section I du document d'identification.

Control of identification of the equine animal described in the identification document

The identity of the equine animal must be checked each time this is required by the law and the rules and it must be certified that it conforms with the description of the equine animal given in Section I of the identification document.

Identitetskontroll av det hästdjur som avses i identitetshandlingen

Hästdjurets identitet ska kontrolleras varje gång detta krävs enligt lagar och bestämmelser, och det ska intygas att hästdjuret som uppvisas överensstämmer med beskrivningen av det i avsnitt I i identitetshandlingen.


Date/Date/Datum

Ville et pays/Town and country/Stad och land

Motif du contrôle (concours, certificat sanitaire, etc.)/Reason for check (event, health certificate, etc.)/Orsak till kontroll (evenemang, hälsointyg osv.)

Nom (en lettres capitales), qualité et signature du vérificateur de 1'identité/Name (in capital letters), capacity and signature of the person verifying the identity/Underskrift av och befattning för den person som säkerställer identiteten (inkl. namnförtydligande)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AVSNITT VII

Grippe équine seulement

ou

Grippe équine dans des vaccins combinés

Enregistrement des vaccinations

Toute vaccination subie par l'équidé doit être mentionnée dans le tableau ci-dessous de façon lisible et précise; cette mention doit être suivie du nom et de la signature du vétérinaire.

Equine influenza only

or

equine influenza using combined vaccines

Vaccination record

Details of every vaccination which the equine animal has undergone must be entered clearly and in detail, and completed with the name and signature of veterinarian.

Endast hästinfluensa

eller

hästinfluensa som behandlas med kombinerade vacciner

Registrering av vaccinationer

Uppgifter om alla vaccinationer som hästdjuret fått ska anges tydligt och utförligt tillsammans med veterinärens namn och underskrift.


Date/Date/ Datum

Lieu/Place/Ort

Pays/Country/ Land

Vaccin/Vaccine/Vaccin

Nom (en lettres capitales) et signature du vétérinaire/ Name (in capital letters) and signature of veterinarian/ Veterinärens underskrift (inkl. namnförtydligande)

Nom/Name/ Namn

Numéro du lot/Batch number/ Partinummer

Maladie(s)/ Disease(s)/ Sjukdom(ar)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AVSNITT VIII

Maladies autres que la grippe équine

Enregistrement des vaccinations

Toute vaccination subie par l'équidé doit être mentionnée dans le tableau ci-dessous de façon lisible et précise; cette mention doit être suivie du nom et de la signature du vétérinaire.

Diseases other than equine influenza

Vaccination record

Details of every vaccination which the equine animal has undergone must be entered clearly and in detail, and completed with the name and signature of veterinarian.

Andra sjukdomar än hästinfluensa

Registrering av vaccinationer

Uppgifter om alla vaccinationer som hästdjuret fått ska anges tydligt och utförligt tillsammans med veterinärens namn och underskrift.


Date/Date/ Datum

Lieu/Place/ Ort

Pays/ Country/ Land

Vaccin/Vaccine/Vaccin

Nom (en lettre capitales) et signature du vétérinaire/Name (in capital letters) and signature of veterinarian/Veterinärens underskrift (inkl. namnförtydligande)

Nom/Name/ Namn

Numéro du lot/ Batch number/ Partinummer

Maladie(s)/ Disease(s)/ Sjukdom(ar)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AVSNITT IX

Examens de laboratoire

Le résultat de tout examen effectué pour une maladie transmissible par un vétérinaire ou par un laboratoire autorisé par le service vétérinaire officiel du pays (”laboratoire officiel”) doit être reporté clairement et en détail par le vétérinaire représentant 1'autorité qui a demandé l'examen.

Laboratory health test

The result of every test carried out for a transmissible disease by a veterinarian or by a laboratory authorised by the official veterinary service of the country ('official laboratory') must be entered clearly and in detail by the veterinarian acting on behalf of the authority requesting the test.

Laboratorieundersökning av hälsotillståndet

Resultatet av varje undersökning avseende en överförbar sjukdom som utförts av en veterinär eller ett laboratorium som godkänts av landets officiella veterinärmyndighet (nedan kallat officiellt laboratorium) ska anges tydligt och utförligt av den veterinär som företräder den myndighet som begärt undersökningen.


Date de prélèvement/ Sampling date/ Provtagningsdatum

Maladie transmissible concernée/Transmissible disease tested for/Överförbar sjukdom som undersökts

Nature de l'examen/ Type of test/Typ av undersökning

Résultat de l'examen/ Result of test/ Undersökningsresultat

Laboratoire officiel ayant effectué l'examen/ Official laboratory which carried out the test/ Officiellt laboratorium som utfört undersökningen

Nom (en lettres capitales) et signature du vétérinaire/Name (in capital letters) and signature of veterinarian/ Veterinärens underskrift (inkl. namnförtydligande)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AVSNITT X

Conditions sanitaires de base [article 4, paragraphe 4), point a), de la directive 2009/156/CE]

Ces conditions ne s'appliquent pas à l'entrée dans l'Union européenne

Basic health conditions (Article 4(4)(a) of Directive 2009/156/EC)

These conditions are not valid to enter the European Union

Grundläggande hälsovillkor (artikel 4.4 a i direktiv 2009/156/EG)

Dessa villkor är inte giltiga för införsel till Europeiska unionen

Sauf si la validité du document d'identification est suspendue pour les mouvements par une mention portée à la section III ou si un certificat sanitaire distinct est délivré pour des raisons épidémiologiques particulières, telles que mentionnées ci-dessous, l'équidé identifié à la section I ne peut être déplacé sur le territoire d'un État membre de l'Union européenne qu'aux conditions suivantes/Unless the identification document is invalidated for movement purposes by virtue of a valid entry in Section III or a separate health certificate is issued for particular epidemiological reasons as mentioned below, the equine animal identified in Section I shall only be moved on the territory of a Member State of the European Union under the following conditions/Om inte identitetshandlingen är ogiltigförklarad för förflyttning genom en giltlig uppgift i avsnitt III eller ett särskilt hälsointyg har utfärdats av särskilda epidemiologiska skäl enligt nedan, får det hästdjur som identifieras i avsnitt I endast förflyttas på medlemsstatens territorium på följande villkor:

a)

il n'est pas destiné à l'abattage dans le cadre d'un programme national d'éradication d'une maladie transmissible/it is not intended for slaughter under a national eradication programme for a transmissible disease/Det är inte avsett för slakt inom ramen för ett nationellt program för utrotning av en överförbar sjukdom.

b)

il ne provient pas d'une exploitation faisant l'objet de mesures de restriction pour des motifs de police sanitaire et n'a pas été en contact avec des équidés d'une telle exploitation/it does not come from a holding subject to restrictions for animal health reasons and has not been in contact with equidae on such a holding/Det kommer inte från en anläggning som omfattas av restriktioner av djurhälsoskäl och har inte varit i kontakt med hästdjur från en sådan anläggning.

c)

il ne provient pas d'une zone faisant l'objet de mesures de restriction en ce qui concerne la peste équine/it does not come from an area subject to restrictions for African horse sickness/Det kommer inte från ett område som omfattas av restriktioner avseende afrikansk hästpest.

Date/Date/Datum

Lieu/Place/Ort

Pour des raisons épidémiologiques particulières, un certificat sanitaire séparé accompagne le présent document d'identification/For particular epidemiological reasons, a separate health certificate accompanies this identification document/Av särskilda epidemiologiska skäl åtföljs denna identitetshandling av ett särskilt hälsointyg

Nom (en lettres capitales) et signature du vétérinaire officiel/Name (in capital letters) and signature of official veterinarian/Den officiella veterinärens underskrift (inkl. namnförtydligande)

 

 

Oui/Yes/Ja

Non/No/Nej

Remarque/Note/Anmärkning: Barrer la mention inutile/Delete as appropriate/Stryk det som inte gäller

 

 

 

Oui/Yes/Ja

Non/No/Nej

Remarque/Note/Anmärkning: Barrer la mention inutile/Delete as appropriate/Stryk det som inte gäller

 

 

 

Oui/Yes/Ja

Non/No/Nej

Remarque/Note/Anmärkning: Barrer la mention inutile/Delete as appropriate/Stryk det som inte gäller

 

AVSNITT XI

Châtaignes

Pour tous les chevaux ne présentant aucune marque et ayant moins de trois épis, le contour de chaque châtaigne doit être dessiné dans le carré correspondant.

Chestnuts

The outline of each chestnut must be drawn in the appropriate square for all horses without markings and with less than three whorls.

Kastanjer

Varje kastanjs kontur ska ritas i den avseeda rutan för alla hästar utan märkning och med mindre än tre virvlar.

Antérieur droit/Foreleg Right/Höger framben

Postérieur droit/Hindleg Right/Höger bakben

Antérieur gauche/Foreleg Left/Vänster framben

Postérieur gauche/Hindleg Left/Vänster bakben

DEL 2

Ytterligare krav för identitetshandlingen för hästdjur

Identitetshandlingen ska

a)

vara i form av ett tryckt pass som minst är i storleken A5 (210 × 148 mm),

b)

ha en tydlig pärm (fram och bak) som ger tillräckligt skydd och som får vara präglad med det utfärdande organets logotyp samt ha en ficka på insidan av pärmens baksida där avsnitten IV–XI vid behov kan förvaras,

c)

åtminstone ha avsnitten I–III maskinellt fastnitade och odelbara för att förhindra att sidor på ett bedrägligt sätt avlägsnas eller ersätts,

d)

om serienummer används, ha identitetshandlingens serienummer tryckt på åtminstone sidorna för avsnitten I, II och III,

e)

åtminstone ha varje sida i avsnitten I–III numrerad i formatet ”sidnummer/totalt antal sidor”,

f)

ha del A i avsnitt I förseglat med en transparent självhäftande film efter det att de nödvändiga uppgifterna har förts in, såvida inte det utfärdande organet har tryckt avsnitt I i identitetshandlingen på ett sätt som förhindrar ändringar efter det att de nödvändiga uppgifterna har förts in,

g)

ha de allmänna anvisningar som föreskrivs i del 1 tryckta i handlingen.


(*1)  Règlement d'exécution (UE) 2015/262 de la Commission du 17 février 2015 établissant des règles conformément aux directives 90/427/CEE et 2009/156/CE du Conseil en ce qui concerne les méthodes d'identification des équidés (règlement sur le passeport équin) (JO L 59 du 3.3.2015, p. 1).

(*2)  Commission Implementing Regulation (EU) 2015/262 of 17 February 2015 laying down rules pursuant to Council Directives 90/427/EEC and 2009/156/EC as regards the methods for the identification of equidae (Equine Passport Regulation) (OJ L 59, 3.3.2015, p. 1).

(*3)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/262 av den 17 februari 2015 om fastställande av bestämmelser i enlighet med rådets direktiv 90/427/EEG och 2009/156/EG vad gäller metoder för identifiering av hästdjur (förordning om pass för hästdjur) (EUT L 59, 3.3.2015, s. 1).


BILAGA II

Information som lagras på smartkortet

Smartkortet ska innehålla åtminstone följande uppgifter:

1.   Synliga uppgifter

Utfärdande organ.

Unikt livslångt nummer.

Namn.

Kön.

Färg.

De 15 sista siffrorna i den kod som transpondern förmedlar (i förekommande fall).

Foto på hästdjuret.

2.   Elektroniska uppgifter tillgängliga med standardprogram

Åtminstone alla obligatoriska uppgifter i avsnitt I del A i identitetshandlingen.


BILAGA III

Förlaga till den provisoriska handling som avses i artikel 24.1

Utfärdande organ:

PROVISORISK HANDLING

(artikel 24.1 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/262)

Land:

Djurhållarens/ägarens namn och adress:

Unikt livslångt nummer:

☐☐☐-☐☐☐-☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Streckkod för unikt livslångt nummer (i förekommande fall):

Djurets namn:

Transponderkod/öronmärke:

☐☐☐ ☐☐☐ ☐☐☐ ☐☐☐ ☐☐☐

Kön:

Färg:

Streckkod (frivillig)/öronmärke:

Födelsedatum:

Alternativ metod för att säkerställa identiteten (i förekommande fall):

Ort och datum för utfärdande:

Undertecknarens namnförtydligande och befattning:

Underskrift:

Anmärkning riktad till det utfärdande organet [ska inte tryckas på identitetshandlingen]: Smärre ändringar av denna förlaga är tillåtna.