14.5.2015   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 121/16


RÅDETS BESLUT (EU) 2015/773

av den 11 maj 2015

om inrättande av kommittén för socialt skydd och om upphävande av beslut 2004/689/EG

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 160,

med beaktande av Europaparlamentets yttrande och

av följande skäl:

(1)

Europeiska kommissionen ger i sitt meddelande En samordnad strategi för att modernisera social trygghet av den 14 juli 1999 förslag till hur samarbetet på området socialt skydd kan förbättras, bland annat genom att en grupp bestående av tjänstemän på hög nivå tillsätts.

(2)

Europaparlamentet välkomnar i sin resolution av den 16 februari 2000 kommissionens meddelande och skapandet av en sådan grupp.

(3)

I sina slutsatser av den 17 december 1999 om stärkt samarbete för att modernisera och förbättra den sociala tryggheten (1) stöder rådet kommissionens förslag om att inrätta en mekanism för ökat samarbete, som resultat av arbetet i en grupp av tjänstemän på hög nivå för genomförande av denna verksamhet. Rådet understryker att detta slags samarbete bör innefatta alla former av socialt skydd och hjälpa medlemsstaterna att där så behövs förbättra och stärka sina system för socialt skydd i enlighet med sina nationella prioriteringar. Rådet erinrar även om medlemsstaternas behörighet i fråga om den sociala trygghetens organisation och finansiering och ställer sig bakom de av kommissionen uppställda fyra allmänna målen inom den övergripande uppgiften att modernisera systemen för socialt skydd, nämligen att göra arbete lönsamt och ge tillgång till säkra inkomster, att göra pensionerna säkra och pensionssystemen hållbara, att verka för social integration och att garantera långsiktigt fungerande hälsovård av hög kvalitet samt betonar att jämställdhet mellan kvinnor och män måste integreras i all verksamhet som syftar mot dessa fyra mål. Slutligen inser rådet att finansieringsaspekterna är gemensamma för alla mål.

(4)

I slutsatserna från Europeiska rådets möte i Lissabon den 23 och den24 mars 2000 erkändes vikten av socialt skydd vid den fortsatta utvecklingen och moderniseringen av en aktiv och dynamisk välfärdsstat i Europa, och rådet uppmanades att stärka samarbetet mellan medlemsstaterna genom utbyte av erfarenheter och goda rutiner med hjälp av förbättrade informationsnät.

(5)

I Nice och vid sina senare möten har Europeiska rådet alltid stött det arbete som utförts av kommittén för socialt skydd när det gäller att främja och förstärka utbyte och samordning av strategier inom unionen på området socialt skydd.

(6)

Den kommitté för socialt skydd som inrättades genom rådets beslut 2000/436/EG (2), som upphävdes och ersattes av rådets beslut 2004/689/EG (3), har tydligt visat sig värdefull som rådgivande organ både för rådet och för kommissionen och har aktivt bidragit till utvecklingen av den öppna samordningsmetod som infördes genom beslut av Europeiska rådet i Lissabon den 23 och 24 mars 2000. I yttrandet från kommittén för socialt skydd om stärkande av den öppna samordningsmetoden på det sociala området i samband med Europa 2020-strategin, vilket godkändes av rådet den 17 juni 2011, bekräftas giltigheten hos målen och verktygen för den öppna samordningsmetoden på det sociala området. Kommitténs roll inom ramen för den öppna samordningsmetoden bör återspeglas i det här beslutet.

(7)

I sina slutsatser från den 27 och den 28 juni 2013 konstaterade Europeiska rådet att Ekonomiska och monetära unionens sociala dimension bör stärkas. Som ett första steg är det viktigt att bättre övervaka och beakta den sociala situationen och situationen på arbetsmarknaden inom Ekonomiska och monetära unionen, särskilt genom att använda lämpliga sociala indikatorer och sysselsättningsindikatorer inom ramen för den europeiska planeringsterminen. Det är även viktigt att säkerställa bättre samordning av sysselsättningspolitiken och socialpolitiken samtidigt som de nationella befogenheterna respekteras till fullo.

(8)

I sina slutsatser från den 24 och den 25 oktober 2013 uppgav Europeiska rådet att samordningen av den ekonomiska politiken, sysselsättningspolitiken och socialpolitiken kommer att stärkas ytterligare i enlighet med befintliga förfaranden samtidigt som de nationella befogenheterna respekteras till fullo. Europeiska rådet ansåg att detta kräver mer arbete för att stärka samarbetet mellan de olika rådskonstellationerna i syfte att säkerställa samstämmighet i politiken på dessa områden, i linje med de gemensamma målen.

(9)

Detta beslut bör återspegla utvecklingen av den europeiska planeringsterminen och kommitténs roll i denna process. Framför allt fastställs det i rådets förordning (EG) nr 1466/97 (4), att ekonomiska och finansiella kommittén, kommittén för ekonomisk politik, sysselsättningskommittén och kommittén för socialt skydd ska höras inom ramen för den europeiska planeringsterminen när detta är lämpligt. Vidare fastställs det i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1176/2011 (5) att man vid den fördjupade granskningen ska, där så är lämpligt, beakta de rekommendationer eller uppmaningar som rådet har lämnat till medlemsstaterna. Den fastställer även att planen för korrigerande åtgärder för alla medlemsstater för vilka ett förfarande vid alltför stora obalanser har inletts ska beakta de ekonomiska och sociala konsekvenserna av de politiska åtgärderna och vara förenlig med de allmänna riktlinjerna för den ekonomiska politiken och sysselsättningsriktlinjerna.

(10)

Kommittén och de unionsorgan som arbetar med samordningen av den ekonomiska politiken och socialpolitiken, särskilt ekonomiska och finansiella kommittén, kommittén för ekonomisk politik och kommittén för socialt skydd, bör ha ett nära samarbete. Vid behov och efter ömsesidig överenskommelse mellan de berörda kommittéerna kan kommitténs samarbete med sysselsättningskommittén, ekonomiska och finansiella kommittén och kommittén för ekonomisk politik omfatta anordnande av gemensamma sammanträden, framför allt inom ramen för kommittéernas respektive roller inom den europeiska planeringsterminen.

(11)

För att effektivt uppfylla sitt fördragsmandat och möjliggöra den flexibilitet som krävs för att anpassa tidsplanen för kommitténs verksamhet, framför allt inom ramen för den europeiska planeringsterminen, bör bestämmelserna om styrning vad gäller kommitténs funktionssätt ses över i syfte att garantera effektivitet och kontinuitet.

(12)

Beslut 2004/689/EG bör upphävas.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Inrättande

En kommitté för socialt skydd (nedan kallad kommittén) med rådgivande ställning inrättas härmed för att främja samarbetet inom politiken för socialt skydd mellan medlemsstaterna och med kommissionen, i full överensstämmelse med fördraget och med vederbörlig hänsyn till de befogenheter som unionens institutioner och organ har.

Artikel 2

Uppgifter

1.   Kommittén ska ha till uppgift att

a)

övervaka den sociala situationen och utvecklingen av politiken för socialt skydd i medlemsstaterna och unionen,

b)

underlätta utbytet av information, erfarenheter och goda rutiner mellan medlemsstaterna och med kommissionen,

c)

utan att artikel 240 i fördraget åsidosätts, sammanställa rapporter och yttranden eller bedriva annan verksamhet inom sina befogenhetsområden, på begäran antingen av rådet eller kommissionen eller på eget initiativ.

2.   Vid tillämpningen av punkt 1 ska kommittén i synnerhet eftersträva att

a)

använda den öppna samordningsmetoden, inbegripet genom att tillämpa gemensamt överenskomna övervakningsinstrument och genomföra ömsesidigt överenskomna utvärderingsarrangemang vid genomförandet av gemensamma mål som rådet enats om,

b)

bidra till alla aspekter av den europeiska planeringsterminen inom sitt befogenhetsområde och rapportera om dem till rådet,

c)

när så är lämpligt, samarbeta med andra relevanta organ och kommittéer som behandlar frågor om socialpolitik och ekonomisk politik, till exempel sysselsättningskommittén, ekonomiska och finansiella kommittén, kommittén för ekonomisk politik och arbetsgruppen för folkhälsa på högre tjänstemannanivå.

3.   Varje år ska kommittén anta ett arbetsprogram som beaktar rådets och kommissionens politiska prioriteringar. Arbetsprogrammet ska översändas till rådet.

4.   Kommittén ska, när den genomför sitt uppdrag, samarbeta med arbetsmarknadens parter. Den ska i detta sammanhang upprätta kontakter med de arbetsmarknadsparter som företräds vid det sociala trepartstoppmötet för tillväxt och sysselsättning enligt rådets beslut 2003/174/EG (6). Kommittén ska upprätta lämpliga kontakter med icke-statliga organisationer, med beaktande av deras respektive roller och ansvar inom området socialt skydd. Europaparlamentet ska också informeras om kommitténs verksamhet.

5.   Kommittén får tillkalla utomstående experter om dess dagordning så kräver.

6.   Kommittén ska upprätta kontakter med företrädare för kandidatländerna.

Artikel 3

Ledamöter

1.   Varje medlemsstat och kommissionen ska utse två ledamöter i kommittén. De får också utse två suppleanter.

2.   Medlemsstaterna och kommissionen ska göra sitt bästa för att uppnå en jämn könsfördelning i sammansättningen av kommittén.

Artikel 4

Verksamhet

1.   Kommittén ska bland de ledamöter som utsetts av medlemsstaterna välja sin ordförande för en tid av två år. Ordföranden kan återväljas en gång för ytterligare en period på två år. Kommittén får besluta att förlänga en ordförandes mandatperiod med upp till åtta månader i vederbörligen motiverade fall, för att garantera effektivitet och kontinuitet i arbetet. Ordföranden får tjänstgöra totalt högst fyra år och åtta månader.

2.   Ordföranden ska biträdas av fyra vice ordförande, varav två ska utses av kommittén bland dess ledamöter för en tid av två år, som får förlängas en gång. Den tredje vice ordföranden ska vara en företrädare för den medlemsstat som innehar ordförandeskapet i rådet. Den fjärde vice ordföranden ska vara en företrädare för den medlemsstat som kommer att inneha det därpå följande ordförandeskapet.

3.   Ordföranden ska delegera sin rösträtt till sin suppleant.

4.   Ordföranden ska kalla till kommitténs möten antingen på eget initiativ eller på begäran av minst hälften av kommitténs ledamöter.

5.   Kommittén ska själv fastställa sin arbetsordning.

6.   Ersättning för utgifter ska ges enligt gällande administrativa bestämmelser.

7.   Kommissionen ska ge kommittén lämpligt analytiskt och organisatoriskt stöd. Kommissionen ska bland sina medarbetare utse en sekreterare. Sekreteraren och de medarbetare som bistår denne ska handla enligt kommitténs instruktioner när han eller hon bistår kommittén vid genomförandet av dess uppgifter. Sekreteraren ska hålla kontakt med rådets generalsekretariat när det gäller anordnande av sammanträden.

Artikel 5

Arbetsgrupper

1.   Kommittén får anförtro suppleanterna att undersöka särskilda frågor eller inrätta arbetsgrupper för detta ändamål. Kommittén ska utse ordföranden i en sådan arbetsgrupp, som antingen kan vara en vice ordförande i kommittén, en ledamot eller suppleant i kommittén, en tjänsteman vid kommissionen eller en ledamot i arbetsgruppen.

2.   Kommissionen ska ge arbetsgrupperna lämpligt analytiskt och organisatoriskt stöd.

3.   Arbetsgrupperna får anlita experter som biträder dem.

4.   Kommittén får också inrätta gemensamma arbetsgrupper med andra kommittéer eller organ, och reglerna om inrättandet och styrningen av dem ska fastställas gemensamt.

Artikel 6

Övergångsbestämmelser

Mandatperioden för varje ledamot som väljs i enlighet med artikel 3 i beslut 2004/689/EG ska löpa till och med slutet av denna period i enlighet med vad som fastställts i artikel 4 i det här beslutet. Datumet för denna periods början ska anses vara datumet för det val som har ägt rum i enlighet med artikel 3 i beslut 2004/689/EG.

Artikel 7

Upphävande

Beslut 2004/689/EG ska upphävas från och med den dag när det första sammanträdet i kommittén äger rum efter ikraftträdandet av det här beslutet. Detta möte ska äga rum senast fyra månader efter dagen för antagandet av det här beslutet.

Artikel 8

Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Bryssel den 11 maj 2015.

På rådets vägnar

J. DŪKLAVS

Ordförande


(1)  EGT C 8, 12.1.2000, s. 7.

(2)  Rådets beslut 2000/436/EG av den 29 juni 2000 om inrättande av en kommitté för socialt skydd (EGT L 172, 12.7.2000, s. 26).

(3)  Rådets beslut 2004/689/EG av den 4 oktober 2004 om inrättande av en kommitté för socialt skydd och om upphävande av beslut 2000/436/EG (EUT L 314, 13.10.2004, s. 8).

(4)  Rådets förordning (EG) nr 1466/97 av den 7 juli 1997 om förstärkning av övervakningen av de offentliga finanserna samt övervakningen och samordningen av den ekonomiska politiken (EGT L 209, 2.8.1997, s. 1).

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1176/2011 av den 16 november 2011 om förebyggande och korrigering av makroekonomiska obalanser (EUT L 306, 23.11.2011, s. 25).

(6)  Rådets beslut 2003/174/EG av den 6 mars 2003 om inrättande av ett socialt trepartstoppmöte för tillväxt och sysselsättning (EGT L 70, 14.3.2003, s. 31).