28.10.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 307/28


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 1137/2014

av den 27 oktober 2014

om ändring av bilaga III till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 vad gäller hanteringen av vissa slaktbiprodukter från djur som är avsedda att användas som livsmedel

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 av den 29 april 2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung (1), särskilt artikel 10.1, och

av följande skäl:

(1)

I förordning (EG) nr 853/2004 fastställs särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung för livsmedelsföretagare. Enligt den förordningen ska livsmedelsföretagare se till att särskilda krav för ytterligare behandling av slaktbiprodukter, såsom magar från idisslare och fötter från hov- och klövdjur, uppfylls.

(2)

Enligt bilaga III till den förordningen ska fötter från hov- och klövdjur avhudas eller skållas och avhåras samt magar från idisslare skållas eller rengöras på slakteriet innan de transporteras till en annan anläggning.

(3)

Den utrustning som krävs för att utföra avhudning eller skållning och avhårning kräver stora investeringar. Därför kan särskilt små och medelstora slakterier själva inte på ett kostnadseffektivt sätt hantera fötter som är avsedda att användas som livsmedel.

(4)

Medan den tekniska utvecklingen gör det möjligt att tillvarata fötter från hov- och klövdjur som livsmedel och därigenom minska matavfallet, står i synnerhet små och medelstora slakterier inför praktiska problem som hindrar ett sådant tillvaratagande.

(5)

Löpe raffineras för framställning av ost och erhålls från magar från unga idisslare i särskilda anläggningar. Skållning eller rengöring av magar minskar utbytet av löpe från dessa magar avsevärt utan att bidra till säkerheten hos löpet, som därefter genomgår kraftig raffinering.

(6)

Det är nödvändigt att upprätthålla en hög nivå på livsmedelssäkerheten för att främja bättre lagstiftning och konkurrenskraft samt skapa likvärdiga konkurrensvillkor för företagarna, villkor som även är hållbara för små och medelstora slakterier.

(7)

Magar från idisslare och fötter från hov- och klövdjur omfattas av definitionen av slaktbiprodukter i bilaga I till förordning (EG) nr 853/2004. Kraven för hantering av slaktbiprodukter i den förordningen, däribland temperaturkraven under lagring och transport, säkerställer att dessa produkter kan hanteras säkert och transporteras till en anläggning utanför slakteriet, samlas upp från olika slakterier och tas tillvara. Den behöriga myndigheten bör därför tillåta att fötter från hov- och klövdjur som inte har avhudats eller skållats och avhårats transporteras till en annan anläggning.

(8)

Bilaga III till förordning (EG) nr 853/2004 bör därför ändras i enlighet med detta.

(9)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

I avsnitt I kapitel IV i bilaga III till förordning (EG) nr 853/2004 ska punkt 18 ersättas med följande:

”18.

Före ytterligare hantering måste

a)

magar skållas eller rengöras; när det gäller magar från unga idisslare avsedda för framställning av löpe måste magarna dock endast tömmas,

b)

tarmar tömmas och rengöras,

c)

skallar och fötter avhudas eller skållas och avhåras; synbart rena fötter får dock, om detta har godkänts av den behöriga myndigheten, transporteras till och avhudas eller skållas och avhåras i en godkänd anläggning där fötterna hanteras ytterligare för bearbetning till livsmedel.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 27 oktober 2014.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EUT L 139, 30.4.2004, s. 55.