25.11.2011   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 310/3


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 1216/2011

av den 24 november 2011

om ändring av kommissionens förordning (EU) nr 691/2010 om ett prestationssystem för flygtrafiktjänster och nätverksfunktioner

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 549/2004 av den 10 mars 2004 om ramen för inrättande av det gemensamma europeiska luftrummet (”ramförordning”) (1), särskilt artikel 11, och

av följande skäl:

(1)

Kommissionens förordning (EU) nr 691/2010 om ett prestationssystem för flygtrafiktjänster och nätverksfunktioner och om ändring av förordning (EG) nr 2096/2005 om gemensamma krav i fråga om tillhandahållande av flygtrafiktjänster (2) innehåller viktiga nyckelutförandeindikatorer och bindande mål på nyckelområdena säkerhet, miljö, kapacitet och kostnadseffektivitet.

(2)

Nyckelutförandeindikatorerna för säkerhet för upprättande av mål på nationell nivå eller nivån för funktionellt luftrumsblock som anges i bilaga 1 till förordning (EU) nr 691/2010 är följande: säkerhetsledningens effektivitet mätt enligt en metod baserad på ATM Safety Maturity Survey Framework, tillämpning av riskanalysverktygets allvarlighetsklassificering för att möjliggöra harmoniserad rapportering av allvarlighetsbedömningen av separationsunderskridande, intrång på bana och ATM-specifika tekniska händelser, och rapportering av rättvisekultur.

(3)

Enligt bilaga I till förordning (EU) nr 691/2010 bör dessa nyckelutförandeindikatorer för säkerhet tas fram gemensamt av kommissionen, medlemsstaterna, Europeiska byrån för luftfartssäkerhet (Easa) och Europeiska organisationen för säkrare flygtrafiktjänst (Eurocontrol) och antas av kommissionen före den första referensperioden.

(4)

I detta syfte inrättade kommissionen en arbetsgrupp bestående av representanter från Easa, Eurocontrol och kommissionen (den s.k. E3-Task Force). Arbetsgruppen utarbetade en teknisk rapport med titeln Metrics for Safety Key Performance Indicators for the Performance Scheme. Rapporten vidareutvecklades på grundval av kommentarer från medlemsstaterna och de berörda parterna och utgör det tekniska konceptet för denna förordning och tillhörande vägledande material och godtagbara sätt att uppfylla kraven.

(5)

Insatser som redan gjorts med avseende på andra initiativ, t.ex. Easas säkerhetsplan och Eurocontrols riskanalysverktyg och Safety Maturity Survey Framework bör beaktas vid utvecklingen av nyckelutförandeindikatorer för säkerhet.

(6)

Erfarenheterna från det successiva genomförandet av prestationssystemet visar att den tid som avsatts för kommissionen för bedömning av reviderade prestationsmål bör ökas mot bakgrund av arbetsbelastningen orsakad av den detaljerade bedömningen av prestationsplanerna, och för att den nödvändiga dialogen med de nationella tillsynsmyndigheterna ska kunna genomföras och en lämplig motivering av resultaten av denna bedömning säkerställas.

(7)

Förordning (EU) nr 691/2010 bör därför ändras i enlighet med detta.

(8)

De åtgärder som föreslås i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för det gemensamma luftrummet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EU) nr 691/2010 ska ändras på följande sätt:

1.

Artikel 14 ska ändras på följande sätt:

a)

I punkt 1 ska ”två månader” ersättas med ”fyra månader”.

b)

I punkt 2 ska ”två månader” ersättas med ”fyra månader”.

c)

I punkt 3 ska ”två månader” ersättas med ”fyra månader”.

2.

I bilaga I ska avsnitt 2 punkt 1 ersättas med följande:

”1.   NYCKELUTFÖRANDEINDIKATORER FÖR SÄKERHET

a)

Den första nyckelutförandeindikatorn för säkerhet på nationell nivå eller nivån för funktionellt luftrumsblock för den första referensperioden ska vara säkerhetsledningens effektivitet mätt enligt en metod baserad på ATM Safety Maturity Survey Framework.

För medlemsstaterna och deras nationella tillsynsmyndigheter och leverantörer av flygtrafiktjänst, godkända att tillhandahålla flygtrafikledningstjänster eller kommunikations-, flygtrafik- och granskningstjänster, ska denna nyckelutförandeindikator mätas utifrån hur följande ledningsmål har genomförts:

Säkerhetspolicy och säkerhetsmål.

Hantering av säkerhetsrisker.

Säkerhetssäkring.

Främjande av säkerhet.

Säkerhetskultur.

b)

Den andra nyckelutförandeindikatorn för säkerhet på nationell nivå eller nivån för funktionellt luftrumsblock för den första referensperioden ska vara tillämpningen av nedanstående allvarlighetsklassificering baserad på metoden med riskanalysverktyg för rapportering av minst följande tre kategorier av händelser: separationsunderskridande, intrång på bana och ATM-specifika händelser vid alla flygkontrollcentraler och flygplatser. Medlemsstaterna får besluta att inte tillämpa metoden vid flygplatser med mindre än 50 000 kommersiella rörelser per år.

Vid rapportering av ovanstående händelser ska medlemsstaterna och leverantörerna av flygtrafiktjänst använda följande allvarlighetsgrader:

Allvarligt tillbud

Svårt tillbud

Betydande tillbud

Ingen omedelbar konsekvens för säkerheten

Inte fastställt; t.ex. otillräcklig information tillgänglig, eller ofullständiga eller motstridiga bevis förhindrade en sådan bedömning.

Rapportering om tillämpningen av metoden ska göras för enskilda händelser.

c)

Den tredje nyckelutförandeindikatorn för säkerhet på nationell nivå eller nivån för funktionellt luftrumsblock för den första referensperioden ska vara rapporteringen från medlemsstaterna och deras leverantörer av flygtrafiktjänst genom ett frågeformulär som utarbetats i enlighet med led e, som mäter graden av närvaro och motsvarande grad av frånvaro av rättvisekultur.

d)

Under den första referensperioden kommer det inte att finnas några EU-täckande säkerhetsmål. Medlemsstaterna får emellertid fastställa mål som motsvarar dessa nyckelutförandeindikatorer för säkerhet.

e)

För att underlätta genomförande och mätning av nyckelutförandeindikatorer för säkerhet ska Easa – i samråd med organet för prestationsgranskning – före inledningen av den första referensperioden anta godtagbara sätt att uppfylla kraven och vägledande material i enlighet med det förfarande som antagits i enlighet med artikel 52 i förordning (EG) nr 216/2008.

f)

Eurocontrol ska i god tid tillhandahålla de uppgifter som behövs för utarbetandet av de handlingar som avses i led e, inbegripet minst en specifikation av metoden med riskanalysverktyg och dess vidare utveckling och närmare upplysningar om metoden för Safety Maturity Survey Framework och dess viktningsfaktorer.

g)

Den årliga mätning av nyckelutförandeindikatorer som avses i led a och c (frågeformulär om säkerhetsledningens effektivitet och om rättvisekultur) och som utförs av nationella tillsynsmyndigheter och leverantörer av flygtrafiktjänst ska, före den 1 februari varje år, av de nationella tillsynsmyndigheterna rapporteras till Easa för föregående år. Dessa årliga mätningar ska användas som underlag för den granskning som beskrivs i leden h och i. De nationella tillsynsmyndigheterna ska presentera eventuella förändringar i den årliga mätningen av nyckelutförandeindikatorer före nästa årsrapport.

h)

De nationella tillsynsmyndigheterna ska övervaka det genomförande och den mätning av nyckelutförandeindikatorerna för säkerhet som leverantörerna av flygtrafiktjänster utför, i enlighet med de förfaranden för säkerhetstillsyn som fastställs i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 1034/2011 (*1).

i)

I samband med standardiseringsinspektionerna ska Easa, i enlighet med de arbetsmetoder som avses i artikel 24 i förordning (EG) nr 216/2008, övervaka de nationella tillsynsmyndigheternas genomförande och mätning av nyckelutförandeindikatorerna för säkerhet. Easa ska informera organet för prestationsgranskning om resultaten av dessa inspektioner.

(*1)   EUT L 271, 18.10.2011, s. 15.” "

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 24 november 2011.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)   EUT L 96, 31.3.2004, s. 1.

(2)   EUT L 201, 3.8.2010, s.1.