5.12.2006   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 337/17


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1787/2006

av den 4 december 2006

om ändring av förordning (EG) nr 809/2004 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/71/EG i fråga om informationen i prospekt, dessas format, införlivande genom hänvisning samt offentliggörande av prospekt och annonsering

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/71/EG av den 4 november 2003 om de prospekt som skall offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel och om ändring av direktiv 2001/34/EG (1), särskilt artikel 7.1, och

av följande skäl:

(1)

I Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 av den 19 juli 2002 om tillämpning av internationella redovisningsstandarder (2) krävs att företag som omfattas av lagstiftningen i en medlemsstat, vars värdepapper är noterade på en reglerad marknad från och med 2005 skall upprätta sin koncernredovisning i enlighet med internationella redovisningsstandarder, nu allmänt kallade IFRS (International Financial Reporting Standards), för varje räkenskapsår som inleds den 1 januari 2005 eller därefter.

(2)

I kommissionens förordning (EG) nr 809/2004 av den 29 april 2004 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/71/EG i fråga om informationen i prospekt, dessas format, införlivande genom hänvisning samt offentliggörande av prospekt och annonsering (3) krävs att den historiska finansiella information som emittenter från tredjeland tillhandahåller i prospekt om erbjudande av värdepapper till allmänheten eller om upptagande av värdepapper till handel på en reglerad marknad skall upprättas i enlighet med IFRS som antagits i enlighet med artikel 3 i förordning (EG) nr 1606/2002 eller i enlighet med ett tredjelands nationella redovisningsstandarder som motsvarar dessa standarder. Om den historiska finansiella informationen inte har upprättats i enlighet med sådana standarder måste den läggas fram i prospektet i form av omräknade finansiella rapporter.

(3)

Artikel 35 i förordning (EG) nr 809/2004 innehåller emellertid övergångsbestämmelser i enlighet med vilka emittenter från tredjeland i vissa begränsade fall är undantagna från skyldigheten att omräkna historisk finansiell information som inte upprättats vare sig i enlighet med IFRS eller i enlighet med de redovisningsstandarder från tredjeländer som motsvarar IFRS. I enlighet med dessa övergångsbestämmelser omfattar skyldigheten att omräkna historisk finansiell information inte prospekt som lämnats in före den 1 januari 2007 av emittenter i tredjeland som antingen har upprättat sin historiska finansiella information i enlighet med internationellt godtagbara standarder eller i enlighet med ett tredjelands nationella redovisningsstandarder och som har värdepapper som tagits upp till handel på en reglerad marknad före detta datum. I det senare fallet gäller att om den historiska finansiella informationen inte ger en rättvisande bild av emittentens tillgångar och skulder, finansiella ställning och resultat, måste den informationen också kompletteras med sådan mer detaljerad eller kompletterande information som är nödvändig för att säkerställa att en rättvisande bild ges.

(4)

Enligt förordning (EG) nr 809/2004 i dess nuvarande lydelse kommer dessa undantag inte längre att vara tilllämpliga på prospekt som lämnas in från och med den 1 januari 2007 och historisk finansiell information som inte upprättas vare sig i enlighet med IFRS eller i enlighet med motsvarande standarder från tredjeland kommer att behöva omräknas.

(5)

Sedan förordning (EG) nr 1606/2002 antogs har många länder antagit IFRS direkt som nationella redovisningsstandarder. Detta visar tydligt att ett av syftena med den förordningen – att främja en ökande överensstämmelse mellan redovisningsstandarderna, så att IFRS accepteras internationellt och blir i verklig mening globala standarder – håller på att uppnås. Det är därför lämpligt att emittenter från tredjeland befrias från skyldigheten att omräkna historisk finansiell information som upprättats i enlighet med nationella redovisningsstandarder eller lämna en skriftlig redogörelse för de skillnader som avses i artikel 1.2 punkt 5a i den här förordningen, om det i enlighet med IAS 1, Utformning av finansiella rapporter, i materialet ingår ett uttryckligt uttalande utan förbehåll om att dessa överensstämmer med IFRS.

(6)

I sitt yttrande, som lämnades i juni 2005, fann Europeiska värdepapperstillsynskommittén (The Committee of European Securities Regulators – CESR) som inrättades genom kommissionens beslut 2001/527/EG (4) att god redovisningssed i Förenta staterna, Japan och Kanada, var och en för sig, motsvarar de IFRS som antagits i enlighet med artikel 3 i förordning (EG) nr 1606/2002 med förbehåll för att vissa ytterligare åtgärder kan krävas, t.ex. ytterligare upplysningar och i några fall kompletterande finansiella rapporter.

(7)

I januari 2005 tillkännagav Accounting Standards Board of Japan (ASBJ) och International Accounting Standards Board (IASB) att de hade träffat en överenskommelse om att lansera ett gemensamt projekt för att minska skillnaderna mellan IFRS och god redovisningssed i Japan och de påbörjade ett gemensamt arbetsprogram i mars 2005 i syfte att uppnå konvergens mellan god redovisningssed i Japan och IFRS. I januari 2006 uttalade Accounting Standards Board of Canada offentligt sin målsättning att övergå till en uppsättning internationellt godtagbara standarder med hög kvalitet för publika bolag och angav att detta mål bäst uppnås genom att inom fem år få de kanadensiska redovisningsstandarderna och IFRS att överensstämma. I februari 2006 offentliggjorde IASB och US Financial Accounting Standards Board ett samförståndsavtal i vilket riktlinjerna dras upp för ett arbetsprogram för konvergens mellan IFRS och god redovisningssed i Förenta staterna i syfte att uppfylla ett av den amerikanska finansinspektionens (SEC – ”Securities and Exchange Commission”) villkor som är en förutsättning för att den skall upphäva omräkningskravet för utländska emittenter som tillämpar IFRS och är registrerade hos SEC senast 2009.

(8)

Det är dock viktigt att kvaliteten på de finansiella rapporter som bygger på det principbaserade regelverk som IFRS utgör bevaras, att IFRS tillämpas på ett enhetligt sätt, att tillräcklig rättslig förutsebarhet skapas för företag och investerare och att finansiella rapporter som upprättas av företag inom EU behandlas likvärdigt på global nivå. Den kommande bedömningen av likvärdigheten bör bygga på en objektiv och detaljerad teknisk analys av skillnaderna mellan IFRS och redovisningsstandarderna i tredjeländer och på en jämförelse av det konkreta genomförandet av sådana standarder och IFRS. Framstegen i arbetet med att skapa konvergens bör granskas ingående innan beslut om likvärdighet fattas.

(9)

Med hänsyn till de insatser som görs av regelgivare på redovisningsområdet i Förenta staterna, Japan och Kanada för att skapa konvergens med IFRS är det lämpligt att meddela de övergångsbestämmelser som föreskrivs i artikel 35 i förordning (EG) nr 809/2004 så att emittenter från tredjeländer undantas från kravet att omräkna historisk finansiell information som upprättats i enlighet med redovisningsstandarderna för Förenta staterna, Japan eller Kanada eller (i tillämpliga fall) lämna en skriftlig redogörelse för skillnaderna under ytterligare en period på högst två år under det att regelgivare och tillsynsmyndigheterna genomför en aktiv dialog, konvergensarbetet fortsätter och lägesrapporten färdigställs.

(10)

Många länder har antagit IFRS direkt som nationell god redovisningssed, medan andra skapar konvergens mellan nationell god redovisningssed och IFRS under en längre tidsperiod. Med hänsyn till detta är det lämpligt att under en övergångsperiod på högst två år också undanta emittenter från tredjeländer från kravet på omräkning av historisk finansiell information eller (i tillämpliga fall) en skriftlig redogörelse för skillnaderna, förutsatt att den ansvariga nationella myndigheten offentligt har åtagit sig att skapa konvergens och upprättat ett arbetsprogram. För att säkerställa att undantag endast medges i de fall då dessa villkor är uppfyllda bör det krävas att en emittent tillfredsställande kan styrka för den behöriga myndigheten att dennes nationella myndighet offentligt uttalat en sådan avsikt och upprättat ett arbetsprogram. För att säkerställa en enhetlig tillämpning inom gemenskapen bör CESR samordna de behöriga myndigheternas bedömning av huruvida dessa villkor är uppfyllda i fråga om den goda redovisningssed som gäller i respektive tredjeland.

(11)

Under denna tvåårsperiod bör kommissionen inte bara genomföra ett aktivt meningsutbyte med berörda myndigheter i tredjeland utan också noga övervaka hur arbetet fortskrider för att skapa ökad konvergens mellan IFRS och god redovisningssed i Förenta staterna, Japan och Kanada och andra länder som har upprättat ett konvergensprogram för att säkerställa att de har förutsättningar för att fatta ett beslut om likvärdighet senast under slutet av år 2008. Dessutom kommer kommissionen att aktivt övervaka den fortlöpande utvecklingen av de berörda myndigheternas arbete i tredjeland i syfte att undanröja varje krav på att emittenter från gemenskapen som introducerar sig på de finansiella marknaderna i tredjeland skall omräkna finansiella rapporter som upprättats enligt IFRS. Vid utgången av den extra övergångsperioden bör kommissionen fatta ett beslut som innebär att emittenter från gemenskapen och tredjeland skall behandlas lika.

(12)

Kommissionen bör hålla Europeiska värdepapperskommittén och Europaparlamentet regelbundet underrättade om utvecklingen av arbetet för att undanröja kraven på omräkning och av konvergensprocessen. I detta syfte skall kommissionen före den 1 april 2007 överlämna en rapport till Europeiska värdepapperskommittén och Europaparlamentet om de tidsplaner som de nationella redovisningsmyndigheterna i Förenta staterna, Japan och Kanada avser att följa i konvergensarbetet. Dessutom bör kommissionen före den 1 april 2008 och efter samråd med CESR rapportera till Europeiska värdepapperskommittén och Europaparlamentet om utvecklingen av god redovisningssed i tredjeländer som tillämpas av emittenter som inte omfattas av krav på att omräkna historisk information eller (i tillämpliga fall) överlämna en skriftlig redogörelse för skillnaderna tillsammans med prospekt som registreras hos en behörig myndighet före den 1 januari 2009. Slutligen bör kommissionen före den 1 januari 2008 och efter vederbörligt samråd med CESR se till att det finns en definition av likvärdighet som används för att bestämma likvärdigheten hos god redovisningssed i tredjeländer, på grundval av en mekanism framtagen för att fastställa detta.

(13)

Det är därför lämpligt att ändra artikel 35 i förordning (EG) nr 809/2004 så att emittenter från tredjeländer inte omfattas av krav på att omräkna historisk finansiell information eller (i tillämpliga fall) överlämna en skriftlig redogörelse för skillnader i de fall som beskrivits under en period på högst två år så att meningsutbytet kan fortsätta. I samtliga övriga fall bör emittenter från tredjeländer omfattas av en skyldighet att omräkna sin historiska finansiella information i enlighet med antagna IFRS eller (i tillämpliga fall) överlämna skriftliga redogörelser för skillnaderna i varje prospekt som registreras hos en behörig myndighet från och med den 1 januari 2007.

(14)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från Europeiska värdepapperskommittén.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Artikel 35 i förordning (EG) nr 809/2004 skall ändras på följande sätt:

1.

Punkt 5 skall ersättas med följande:

”5.   Med förbehåll för artikel 5a skall från och med den 1 januari 2007 sådana emittenter från tredjeland som avses i punkterna 3 och 4 utforma sin historiska finansiella information i enlighet med internationella redovisningsstandarder som antagits enligt förordning (EG) nr 1606/2002 eller enligt ett tredjelands nationella redovisningsstandarder förutsatt att de är likvärdiga med dessa standarder. Om den historiska finansiella informationen i fråga inte överensstämmer med dessa standarder skall den omräknas innan den läggs fram.”

2.

Följande punkter 5a, 5b, 5c, 5d och 5e skall införas:

”5a   Emittenter från tredjeland omfattas inte av skyldighet att – enligt punkt 20.1 i bilaga I, punkt 13.1 i bilaga IV, punkt 8.2 i bilaga VII, punkt 20.1 i bilaga X, eller punkt 11.1 i bilaga XI – omräkna historisk finansiell information, eller skyldighet att – enligt punkt 8.2a i bilaga VII, punkt 11.1 i bilaga IX eller punkt 20.1a i bilaga X – tillhandahålla en skriftlig redogörelse för skillnaderna mellan de internationella redovisningsstandarder som antagits enligt förordning (EG) nr 1606/2002 och de redovisningsprinciper enligt vilka den historiska informationen upprättas, för införande i prospekt som registreras hos en behörig myndighet före den 1 januari 2009, under förutsättning att något av följande villkor är uppfyllt:

a)

Noterna till de finansiella rapporter som ingår i den historiska finansiella informationen innehåller ett uttryckligt uttalande utan förbehåll om att rapporterna överensstämmer med IFRS enligt IAS 1, Utformning av finansiella rapporter.

b)

Den historiska finansiella informationen har upprättats i enlighet med god redovisningssed i antingen Amerikas förenta stater, Japan eller Kanada.

c)

Den historiska finansiella informationen har upprättats i enlighet med god redovisningssed i ett tredjeland annat än Amerikas förenta stater, Japan eller Kanada och följande villkor är uppfyllda:

i)

Den myndighet i tredjelandet som ansvarar för de nationella redovisningsstandarderna i fråga har offentligt åtagit sig att före inledningen av det räkenskapsår under vilket prospektet registrerades åstadkomma konvergens mellan dessa standarder och IFRS.

ii)

Denna myndighet har upprättat ett arbetsprogram som bekräftar dess avsikt att uppnå konvergens före den 31 december 2008.

iii)

Emittenten överlämnar bevis som den behöriga myndigheten anser är tillräckliga för att visa att villkoren i punkterna i) och ii) är uppfyllda.

5b   Före den 1 april 2007 skall kommissionen till Europeiska värdepapperskommittén och Europaparlamentet överlämna en första rapport om tidsplanerna för arbetet i de myndigheter som ansvarar för de nationella redovisningsstandarderna i Amerikas förenta stater, Japan och Kanada i syfte att uppnå konvergens mellan IFRS och god redovisningssed i dessa länder.

Kommissionen skall noga övervaka och regelbundet hålla Europeiska värdepapperskommittén och Europaparlamentet underrättade om framstegen i arbetet med att skapa konvergens mellan IFRS och god redovisningssed i Amerikas förenta stater, Japan och Kanada och i arbetet med att undanröja omräkningskraven för emittenter från gemenskapen i dessa länder. Kommissionen skall omedelbart underrätta Europeiska värdepapperskommittén och Europaparlamentet om arbetet inte fortskrider på ett tillfredsställande sätt.

5c   Kommissionen skall också regelbundet underrätta Europeiska värdepapperskommittén och Europaparlamentet om utvecklingen av diskussionerna mellan tillsynsmyndigheterna och om hur arbetet fortskrider med att skapa konvergens mellan IFRS och god redovisningssed i de tredjeländer som avses i punkt 5a.c samt om framstegen avseende undanröjandet av omräkningskraven. Kommissionen skall omedelbart underrätta Europeiska värdepapperskommittén och Europaparlamentet om arbetet inte fortskrider på ett tillfredsställande sätt.

5d   Utöver vad som föreskrivs i punkterna 5b och 5c skall kommissionen inleda och upprätthålla löpande meningsutbyte med myndigheter i tredjeländer och, före den 1 april 2008, överlämna en rapport till Europeiska värdepapperskommittén och Europaparlamentet om framstegen i arbetet med att skapa konvergens och i undanröjandet av alla omräkningskrav som är tillämpliga på emittenter från gemenskapen enligt bestämmelserna i ett tredjeland som omfattas av punkt 5b eller 5c. Kommissionen får begära eller kräva att rapporten skall utarbetas av en utomstående person.

5e   Minst sex månader före den 1 januari 2009 skall kommissionen se till att likvärdigheten hos god redovisningssed i tredjeländer bestäms enligt en definition av likvärdighet och enligt en mekanism för att fastställa detta som den skall ha upprättat före den 1 januari 2008 i enlighet med förfarandet som avses i artikel 24 i direktiv 2003/71/EG. När kommissionen följer vad som föreskrivs i denna punkt skall den först samråda med Europeiska värdepapperstillsynskommittén om huruvida definitionen av likvärdighet, mekanismen för att fastställa detta och de beslut om likvärdighet som fattats.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 4 december 2006.

På kommissionens vägnar

Charlie McCREEVY

Ledamot av kommissionen


(1)  EUT L 345, 31.12.2003, s. 64.

(2)  EGT L 243, 11.9.2002, s. 1.

(3)  EUT L 149, 30.4.2004, s. 1. Rättad i EUT L 215, 16.6.2004, s. 3.

(4)  EGT L 191, 13.7.2001, s. 43.