31997R0399

Rådets förordning (EG) nr 399/97 av den 20 december 1996 om vissa åtgärder för bevarande och förvaltning av fiskeresurserna som under år 1997 skall tillämpas på fartyg som för lettisk flagg

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 066 , 06/03/1997 s. 0085 - 0091


RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 399/97av den 20 december 1996 om vissa åtgärder för bevarande och förvaltning av fiskeresurserna som under år 1997 skall tillämpas på fartyg som för lettisk flagg

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNINGEN

med beaktande av Fördraget om upprättande av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets förordning (EEG) nr 3760/92 av den 20 december 1992 om ett gemenskapssystem för fiske och vattenbruk (1), särskilt artikel 8.4 i denna,

med beaktande av kommissionens förslag, och

med beaktande av följande:

I enlighet med det förfarande som anges i avtalet om fiskeförbindelser mellan Europeiska gemenskapen och Republiken Lettland (2), särskilt artiklarna 3 och 6 i detta, har gemenskapen och Lettland samrått om sina ömsesidiga fiskerättigheter för år 1997 och om förvaltningen av de gemensamma levande resurserna.

Under dessa samråd enades delegationerna om att rekommendera sina respektive myndigheter att för år 1997 fastställa vissa fångstkvoter för den andra partens fartyg.

Nödvändiga åtgärder bör vidtas för att för år 1997 genomföra resultaten av samråden med Lettland.

Det är rådets uppgift att fastställa de särskilda villkor på vilka fartyg som för lettisk flagg får ta upp fångster.

De fiskeaktiviteter som omfattas av denna förordning är underkastade de kontrollåtgärder som anges i rådets förordning (EEG) nr 2847/93 av den 12 oktober 1993 om införande av ett kontrollsystem för den gemensamma fiskeripolitiken (3).

I artikel 3.2 i kommissionens förordning (EEG) nr 1381/87 av den 20 maj 1987 om fastställande av närmare bestämmelser för märkning och dokumentation av fiskefartyg (4) föreskrivs att alla fartyg, som är utrustade med kylda havsvattentankar, ombord skall förvara ett dokument vars äkthet intygas av en behörig myndighet och som anger tankarnas kalibrering i kubikmeter med tio centimeters mellanrum.

Beroende på tungt vägande skäl som är av gemensamt intresse skall denna förordning tillämpas från och med den 1 januari 1997.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1. Fartyg som för lettisk flagg ges härmed tillstånd att från och med den 1 januari och till och med den 31 december 1997, inom medlemsstaternas fiskezoner på 200 nautiska mil i Östersjön, fiska efter de arter som anges i bilaga I, inom de geografiska och kvantitativa begränsningar som anges däri och i enlighet med denna förordning. Fiske efter torsk är förbjudet i Östersjön, Bälten och Öresund från och med den 10 juni till och med den 20 augusti 1997.

2. Enligt punkt 1 tillåtet fiske skall begränsas till de delar av fiskezonen på 200 nautiska mil som ligger mer än tolv nautiska mil utanför de baslinjer från vilka medlemsstaternas fiskezoner mäts och söder om 59°30'N.

3. Trots punkt 1 skall oundvikliga bifångster av en art för vilken ingen kvot har fastställs i en viss zon vara tillåtna inom de gränser som fastställs enligt de åtgärder för bevarande som gäller i den aktuella zonen.

4. Bifångster i en viss zon av en art för vilken en kvot är fastställd i den zonen skall räknas av från den aktuella kvoten.

Artikel 2

1. Fartyg som fiskar inom de kvoter som fastställs i artikel 1 skall följa de bevarande- och kontrollföreskrifter och alla övriga bestämmelser som reglerar fisket i den zon som avses i den artikeln.

2. Fartygen skall före en fångstjournal i vilken de uppgifter som anges i bilaga II skall införas.

3. Fartygen skall till kommissionen sända de uppgifter som anges i bilaga III i enlighet med de bestämmelser som fastställs i den bilagan.

4. De fartyg som är utrustade med kylda havsvattentankar skall ombord förvara ett dokument vars äkthet intygas av en behörig myndighet och som anger tankarnas kalibrering i kubikmeter med tio centimeters mellanrum.

5. Fartygen skall ha registreringsbokstäver och registreringsnummer tydligt markerade på båda sidor av fartygets för.

Artikel 3

1. Fiske inom de kvoter som fastställs i artikel 1 är tillåtet endast om kommissionen på gemenskapens vägnar och de lettiska myndigheternas begäran har utfärdat licens och särskilt fisketillstånd i enlighet med de villkor som fastställts i bilagorna II och III. Kopior av dessa bilagor samt licensen och det särskilda fisketillståndet skall förvaras ombord på varje fartyg.

De fartyg som under en viss månad kommer att få licens att fiska inom gemenskapens zon kommer att underrättas senast den tionde dagen i föregående månad. Gemenskapen skall skyndsamt behandla framställningar om ändringar i en månatlig förteckning under dennas giltighetstid.

2. En ansökan till kommissionen om licens och särskilt fisketillstånd skall innehålla uppgifter om

a) fartygets namn,

b) registreringsnummer,

c) externa identifieringsbokstäver och identifieringsnummer,

d) hemmahamn,

e) ägarens eller befraktarens namn och adress,

f) bruttotonnage och total längd,

g) maskinstyrka,

h) anropssignal och radiofrekvens,

i) planerad fångstmetod,

j) planerat fiskeområde,

k) de arter efter vilka fiske planeras,

l) den period för vilken licens begärs.

3. Licenser och särskilda fisketillstånd skall utfärdas under förutsättning att antalet gällande licenser inte vid något tillfälle under en viss månad eller ett visst år överstiger de antal som anges i bilaga I.

4. Endast fiskefartyg vilkas längd understiger 43 meter kommer att tillåtas att fiska.

5. Varje licens och särskilt fisketillstånd skall gälla för endast ett fartyg. Om två eller fler fartyg deltar i samma fiskeoperation skall varje fartyg ha en licens och ett särskilt fisketillstånd.

6. Licenser och särskilda fisketillstånd kan dras in i samband med att nya licenser eller särskilda fisketillstånd utfärdas. Sådana indragningar skall träda i kraft dagen före den dag då kommissionen utfärdar nya licenser och särskilda fisketillstånd. Nya licenser och särskilda fisketillstånd skall gälla från utfärdandedagen.

7. Om de respektive kvoter som fastställs enligt bilaga I har uttömts, skall licenser och särskilda fisketillstånd helt eller delvis återkallas innan de går ut.

8. Licenser och särskild fisketillstånd skall återkallas vid eventuell underlåtenhet att fullgöra de skyldigheter som anges i denna förordning.

9. Under en tid av högst tolv månader skall varken licens eller särskilt fisketillstånd utfärdas för fartyg som inte har uppfyllt de skyldigheter som anges i denna förordning.

10. Kommissionen skall på gemenskapens vägnar underrätta Lettland om namn och kännetecken på de lettiska fartyg som till följd av överträdelse av gemenskapsbestämmelser inte kommer tillåtas att fiska i gemenskapens fiskezon under de(n) kommande månaden(-erna).

Artikel 4

Fartyg som den 31 december har tillstånd att fiska får fortsätta att fiska från och med början av påföljande år och till dess att förteckningen över de fartyg som har tillstånd att fiska under det ifrågavarande året ges in till kommissionen och på gemenskapens vägnar godkänns av kommissionen.

Artikel 5

Denna förordning träder i kraft på dagen för dess offentliggörande i Europeiska gemenskapernas officiella tidning eller på dagen för ikraftträdande av det den 19 december 1996 undertecknade avtalet om fiskeförbindelser mellan Europeiska gemenskapen och Republiken Lettland, på den av dessa två dagar som infaller sist.

Den skall tillämpas från och med den 1 januari 1997.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 20 december 1996.

På rådets vägnar

S. BARRETT

Ordförande

(1) EGT nr L 389, 31.12.1992, s. 1. Förordningen ändrad genom 1994 års anslutningsakt.

(2) EGT nr L 56, 9.3.1993, s. 6.

(3) EGT nr L 261, 20.10.1993, s. 1.

(4) EGT nr L 132, 21.5.1987, s. 9.

BILAGA I

Lettiska fångstkvoter och licenser för år 1997

>Plats för tabell>

BILAGA II

Vid fiske innanför zonen på 200 nautiska mil utanför kusten till de medlemsstater inom gemenskapen som omfattas av gemenskapens fiskebestämmelser, skall följande uppgifter föras in i loggboken omedelbart efter följande händelser:

1. Efter varje drag:

1.1 Kvantiteten (i kg färsk vikt) av varje fångad art.

1.2 Datum och klockslag för draget.

1.3 Den geografiska position där fångsterna gjordes.

1.4 Den fångstmetod som använts.

2. Efter varje omlastning till eller från ett annat fartyg:

2.1 Uppgiften "omlastad från" eller "omlastad till".

2.2 Kvantiteten (i kg färsk vikt) av varje omlastad art.

2.3 Namnet, yttre identifieringsbokstäver och identifieringsnummer på det fartyg till eller från vilket omlastning har skett.

2.4 Omlastning av torsk är ej tillåten.

3. Efter varje landning i en gemenskapshamn:

3.1 Hamnens namn.

3.2 Kvantiteten (i kg färsk vikt) av varje art som landats.

4. Efter varje sändning till Europeiska gemenskapernas kommission:

4.1 Datum och klockslag för sändningen.

4.2 Typ av meddelande: IN, OUT, ICES, WKL eller 2 WKL.

4.3 När det gäller radiomeddelande: namnet på radiostationen.

BILAGA III

1. Följande uppgifter skall sändas till kommissionen enligt följande tidsschema:

1.1 Varje gång fartyget går in i gemenskapens medlemsstaters zoner på 200 nautiska mil utanför kusten som omfattas av gemenskapens fiskebestämmelser:

a) De uppgifter som anges i punkt 1.5.

b) Kvantiteten (i kg färsk vikt) av varje fiskart i lasten.

c) Datum och ICES-område inom vilket kaptenen planerar att börja fiska.

Om det på grund av fisket är nödvändigt att en viss dag mer än en gång passera in i den zon som avses i punkt 1.1, är det tillräckligt att sända ett meddelande vid den första inpassagen.

1.2 Varje gång fartyget lämnar den zon som avses i punkt 1.1:

a) De uppgifter som anges i punkt 1.5.

b) Kvantiteten (i kg färsk vikt) av varje fiskart i lasten.

c) Den kvantitet (i kg färsk vikt) av varje fiskart som fångats sedan föregående meddelande.

d) Det ICES-område där fångsterna gjordes.

e) Den kvantitet (i kg färsk vikt) av varje art som lastats om till eller från andra fartyg sedan fartyget gick in i zonen, samt identifiering av det fartyg till vilket omlastningen ägde rum.

f) Den kvantitet (i kg färsk vikt) av varje art som landats i en gemenskapshamn sedan fartyget gick in i zonen.

Om det på grund av fisket är nödvändigt att en viss dag mer än en gång passera in i den zon som avses i punkt 1.1, är det tillräckligt att sända ett meddelande vid den sista utpassagen.

1.3 Med tre dagars mellanrum med början den tredje dagen efter det att fartyget går in i den zon som avses i punkt 1.1 vid fiske efter sill eller strömming och med sju dagars mellanrum med början den sjunde dagen efter det att fartyget för första gången passerar in i den zon som avses i punkt 1.1 vid fiske efter alla andra arter än sill eller strömming:

a) De uppgifter som anges i punkt 1.5.

b) Den kvantitet (i kg färsk vikt) av varje art som fångats sedan föregående meddelande.

c) Det ICES-område där fångsterna gjordes.

1.4 Varje gång fartyget förflyttar sig från ett ICES-område till ett annat:

a) De uppgifter som anges i punkt 1.5.

b) Den kvantitet (i kg färsk vikt) av varje art som fångats sedan föregående meddelande.

c) Det ICES-område där fångsterna gjordes.

1.5 a) Fartygets namn, anropssignal, yttre identifieringsbokstäver och identifieringsnummer samt befälhavarens namn.

b) Fartygets licensnummer om licens krävs.

c) Meddelandets löpnummer för den aktuella resan.

d) Angivande av typen av meddelande.

e) Datum, klockslag och fartygets geografiska position.

2.1 De uppgifter som anges i punkt 1 skall sändas till Europeiska gemenskapernas kommission i Bryssel (telex 24189 FISEU-B) via en av de radiostationer som förtecknas under punkt 3 och i den form som anges under punkt 4 nedan.

2.2 Om det på grund av force majeure är omöjligt för fartyget att sända meddelandet får det på fartygets vägnar sändas av ett annat fartyg.

3. >Plats för tabell>

4. Meddelandenas utformning

De uppgifter som anges i punkt 1 skall i nedan angiven ordning innehålla följande:

- Fartygets namn.

- Anropssignal.

- Yttre identifieringsbokstäver och identifieringsnummer.

- Meddelandets löpnummer för den aktuella resan.

- Angivande av typen av meddelande enligt följande kod:

- Meddelande om inpassage i en av de zoner som avses under 1.1: "IN".

- Meddelande om utpassage ur en av de zoner som avses under 1.1: "OUT".

- Meddelande om förflyttning från ett ICES-område till ett annat: "ICES".

- Veckomeddelande: "WKL".

- Tredagarsmeddelande: "2 WKL".

- Datum, klockslag och geografisk position.

- Det ICES-område/delområde där man planerar att påbörja fisket.

- Det datum man planerar att påbörja fisket.

- Kvantiteten (i kg färsk vikt) av varje fiskart i lasten med användning av den kod som anges i punkt 5.

- Den kvantitet (i kg färsk vikt) av varje fiskart som fångats sedan föregående meddelande med användning av den kod som anges i punkt 5.

- De ICES-områden/delområden där fångsterna gjordes.

- Den kvantitet (i kg färsk vikt) av varje art som lastats om till eller från andra fartyg sedan föregående meddelande.

- Namn och anropssignal för det fartyg till eller från vilket omlastningen ägde rum.

- Den kvantitet (i kg färsk vikt) av varje art som landats i en gemenskapshamn sedan föregående meddelande.

- Befälhavarens namn.

5. Den kod som skall användas vid angivande av arter ombord enligt punkt 4 ovan är följande:

COD - Torsk (Gadus morhua).

SAL - Lax (Salmo salar).

HER - Sill (Clupea harengus).

SPR - Skarpsill (Sprattus sprattus).