2004R0638 — SV — 17.07.2014 — 003.001


Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

►B

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 638/2004

av den 31 mars 2004

om gemenskapsstatistik över varuhandeln mellan medlemsstaterna och om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 3330/91

(EGT L 102, 7.4.2004, p.1)

Ändrad genom:

 

 

Officiella tidningen

  No

page

date

►M1

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 222/2009 av den 11 mars 2009

  L 87

160

31.3.2009

►M2

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 1093/2013 av den 4 november 2013

  L 294

28

6.11.2013

►M3

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr 659/2014 av den 15 maj 2014

  L 189

128

27.6.2014




▼B

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 638/2004

av den 31 mars 2004

om gemenskapsstatistik över varuhandeln mellan medlemsstaterna och om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 3330/91



EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 285.1 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande ( 1 ),

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget ( 2 ), och

av följande skäl:

(1)

Genom rådets förordning (EEG) nr 3330/91 av den 7 november 1991 om statistik över varuhandel medlemsstater emellan ( 3 ) inrättades ett helt nytt system för insamling av uppgifter, vilket vid två tillfällen har förenklats. För att öka insynen i systemet och underlätta förståelsen av det bör förordning (EEG) nr 3330/91 ersättas av denna förordning.

(2)

Detta system bör bibehållas eftersom den gemenskapspolitik som berörs av den inre marknadens utveckling och gemenskapsföretagens analys av sina särskilda marknader fortfarande kräver tillräckligt detaljerad statistisk information. Analysen av den ekonomiska och monetära unionens utveckling kräver också snabb tillgång till aggregerade uppgifter. Medlemsstaterna bör kunna samla in uppgifter som svarar mot deras särskilda behov.

(3)

Reglerna för framställning av statistik över varuhandeln mellan medlemsstaterna bör emellertid skrivas om för att de skall bli lättare att förstå såväl för de företag som måste tillhandahålla uppgifter som för de nationella organ som samlar in uppgifterna samt för användarna.

(4)

Ett tröskelsystem bör bibehållas, men i förenklad form, för att på ett tillfredsställande sätt tillgodose användarnas behov samtidigt som det underlättar för dem som skall lämna statistiska uppgifter, främst de små och medelstora företagen.

(5)

Det starka bandet mellan systemet för insamling av statistiska uppgifter och gällande skattebestämmelser för handeln med varor mellan medlemsstaterna bör bibehållas. Detta band gör det framför allt möjligt att kontrollera kvaliteten på de insamlade uppgifterna.

(6)

Kvaliteten på den framställda statistiken, utvärderingen av denna enligt gemensamma indikatorer och insynen på området är viktiga mål som kräver gemenskapsbestämmelser.

(7)

Eftersom målet med den planerade åtgärden, nämligen att skapa en gemensam rättslig ram för systematisk framställning av gemenskapsstatistik om varuhandeln mellan medlemsstaterna, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna och bättre kan uppnås på gemenskapsnivå, kan gemenskapen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

(8)

Rådets förordning (EG) nr 322/97 av den 17 februari 1997 om gemenskapsstatistik ( 4 ) utgör en referensram till denna förordning. Den mycket detaljerade informationen när det gäller statistik över varuhandeln kräver dock särskilda sekretessregler.

(9)

Det är viktigt att denna förordning tillämpas enhetligt och att det därför föreskrivs ett gemenskapsförfarande som gör det möjligt att i tid fastställa tillämpningsvillkoren och genomföra de nödvändiga tekniska anpassningarna.

(10)

De åtgärder som är nödvändiga för att genomföra denna förordning bör antas i enlighet med rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter ( 5 ).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.



Artikel 1

Syfte

Genom denna förordning inrättas en gemensam ram för en systematisk framställning av gemenskapsstatistik över varuhandeln mellan medlemsstaterna.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning avses med

a)  varor: all lös egendom, inklusive elektrisk ström,

b)  särskilda varor eller varurörelser: varor eller varurörelser som på grund av sin karaktär kräver särskilda regler, såsom industrianläggningar; fartyg och flygplan; havsprodukter; varor som levereras till fartyg och flygplan; delleveranser; militär materiel; varor till och från offshoreanläggningar; rymdfarkoster; motorfordons- och flygplansdelar; avfallsprodukter,

c)  nationella myndigheter: nationella statistiska institut och andra organ som i varje medlemsstat ansvarar för att framställa gemenskapsstatistik över varuhandeln mellan medlemsstaterna,

d)  gemenskapsvaror:

i) Varor som i sin helhet har framställts inom gemenskapens tullområde, utan tillsats av varor från tredjeland eller från områden som inte ingår i gemenskapens tullområde.

ii) Varor från tredjeland eller från områden som inte ingår i gemenskapens tullområde och som får saluföras fritt i en medlemsstat.

iii) Varor som har framställts inom gemenskapens tullområde antingen enbart av sådana varor som avses i led ii, eller av sådana varor som avses i leden i och ii.

e)  avsändande medlemsstat: den medlemsstat, enligt definitionen av dess statistiska territorium, från vilken varor sänds till en annan medlemsstat,

f)  mottagande medlemsstat: den medlemsstat, enligt definitionen av dess statistiska territorium, vilken tar emot varor från en annan medlemsstat,

g)  varor som passerar i en riktning mellan medlemsstater: gemenskapsvaror som sänds från en medlemsstat till en annan och som på väg till den mottagande medlemsstaten transporteras direkt genom en annan medlemsstat eller där kvardröjer av skäl som endast hänför sig till varornas transport.

Artikel 3

Räckvidd

1.  Statistiken över varuhandeln mellan medlemsstaterna skall omfatta avsända varor och ankommande varor.

2.  Avsända varor skall omfatta följande varor som sänts från den avsändande medlemsstaten till en annan medlemsstat:

a) Gemenskapsvaror, utom varor som passerar i en riktning mellan medlemsstater.

b) Varor som införts i den avsändande medlemsstaten enligt tullförfarandet för aktiv förädling eller förfarandet för förädling under tullkontroll.

3.  Ankommande varor skall omfatta följande varor som inkommer till den mottagande medlemsstaten och som ursprungligen sändes från en annan medlemsstat:

a) Gemenskapsvaror, utom varor som passerar i en riktning mellan medlemsstater.

b) Varor som tidigare införts i den avsändande medlemsstaten enligt tullförfarandet för aktiv förädling eller förfarandet för förädling under tullkontroll, vilka fortfarande befinner sig under tullförfarandet för aktiv förädling eller förfarandet för förädling under tullkontroll eller vilka får saluföras fritt i den mottagande medlemsstaten.

▼M3

4.  Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter enligt artikel 13a med avseende på olika eller särskilda regler som ska gälla för särskilda varor eller varurörelser.

▼B

5.  Vissa varor enligt en förteckning som skall fastställas i enlighet med förfarandet i artikel 14.2 skall av metodologiska skäl inte ingå i statistiken.

Artikel 4

Statistiskt territorium

1.  Medlemsstaternas statistiska territorium skall sammanfalla med deras tullområde såsom det definieras i artikel 3 i rådets förordning (EEG) nr 2913/92 av den 12 oktober 1992 om inrättandet av en tullkodex för gemenskapen ( 6 ).

2.  Genom undantag från punkt 1 ingår Helgoland i Tysklands statistiska territorium.

Artikel 5

Uppgiftskällor

1.  Ett särskilt system för uppgiftsinsamling, nedan kallat ”Intrastat-systemet”, skall användas för att ge tillgång till statistiska uppgifter om avsändande och mottagande av ►M3  varor ◄ vilka inte omfattas av ett administrativt enhetsdokument för tull- eller skatteändamål.

▼M3

2.  De statistiska uppgifterna om avsändande och mottagande av varor vilka omfattas av ett administrativt enhetsdokument för tull- eller skatteändamål ska lämnas direkt av tullmyndigheten till de nationella myndigheterna, minst en gång i månaden.

▼M3

2a.  Den ansvariga tullmyndigheten i varje medlemsstat ska, på eget initiativ eller på begäran av den nationella myndigheten, förse den nationella myndigheten med alla tillgängliga uppgifter för att den ska kunna identifiera den person som sänder och tar emot varor som omfattas av tullförfarandet för aktiv förädling eller för bearbetning under tullkontroll.

▼B

3.  För särskilda varor eller varurörelser kan andra uppgiftskällor än Intrastat-systemet och tulldeklarationer användas.

4.  Varje medlemsstat skall skapa rutiner för hur Intrastat-uppgifterna skall lämnas av de som är skyldiga att lämna dem. För att underlätta arbetet för de uppgiftsskyldiga skall kommissionen (Eurostat) och medlemsstaterna skapa förutsättningar för mer automatisk databehandling och elektronisk dataöverföring.

▼M3

Artikel 6

Referensperiod

Referensperioden för de uppgifter som ska lämnas enligt artikel 5 ska vara

a) den kalendermånad då varorna sänds eller tas emot,

b) den kalendermånad under vilken den beskattningsgrundande händelsen inträffar avseende de gemenskapsvaror som blir momspliktiga vid förvärv och leveranser inom gemenskapen, eller

c) den kalendermånad under vilken deklarationen godkänns av tullmyndigheten, när tulldeklarationen används som datakälla.

▼B

Artikel 7

Uppgiftslämnare

▼M1

1.  Skyldigheten att lämna uppgifter till Intrastat ska gälla

a) beskattningsbara personer, enligt definitionen i avdelning III i rådets direktiv 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt ( 7 ), i den avsändande medlemsstaten, vilka

i) har ingått det avtal, utom transportavtal, som ger upphov till avsändandet av varor, eller i annat fall

ii) sänder eller svarar för avsändande av varor, eller i annat fall

iii) är i besittning av de varor som ska sändas,

eller deras skatteombud, i enlighet med artikel 204 i direktiv 2006/112/EG, och

b) beskattningsbara personer, enligt definitionen i avdelning III i direktiv 2006/112/EG, i den mottagande medlemsstaten, vilka

i) har ingått det avtal, utom transportavtal, som ger upphov till leveransen av varor, eller i annat fall

ii) tar emot leveransen av varor eller svarar för dess mottagande, eller i annat fall

iii) är i besittning av de varor som ska mottas,

eller deras skatteombud, i enlighet med artikel 204 i direktiv 2006/112/EG.

▼B

2.  Uppgiftslämnare kan överlåta uppdraget till en tredje part, men en sådan överlåtelse skall på inget sätt minska den uppgiftsskyldiges ansvar.

3.  Om en uppgiftslämnare inte fullgör sina förpliktelser enligt denna förordning skall det leda till påföljder som medlemsstaten skall fastställa.

Artikel 8

Register

1.  De nationella myndigheterna skall upprätta och föra ett register över aktörer inom gemenskapen vilket åtminstone skall innehålla uppgift om avsändare, när det är fråga om avsändelse, och mottagare, när det är fråga om mottagande.

2.  För att identifiera uppgiftslämnarna enligt artikel 7 och för att kontrollera de lämnade uppgifterna skall den ansvariga skatteförvaltningen i varje medlemsstat till den nationella myndigheten

▼M1

a) minst en gång i månaden lämna förteckningar över beskattningsbara personer som meddelat att de under perioden i fråga har levererat varor till andra medlemsstater eller gjort varuinköp i andra medlemsstater. Förteckningarna ska innehålla uppgifter om det totala värdet av varor som av skatteskäl deklarerats av de beskattningsbara personerna,

▼B

b) på eget initiativ eller på den nationella myndighetens begäran lämna alla andra uppgifter som kan höja statistikens kvalitet och som den fått av skatteskäl.

Formerna för att tillhandahålla uppgifterna skall anges i enlighet med förfarandet i artikel 14.2.

Den nationella myndigheten skall behandla uppgifter som lämnats till den i enlighet med de regler som skattemyndigheten tillämpar på uppgifterna.

3.  Skatteförvaltningen skall göra de momsregistrerade köpmännen uppmärksamma på deras eventuella skyldigheter som uppgiftslämnare till Intrastat.

Artikel 9

Intrastat-uppgifter som skall samlas in

1.  Följande uppgifter skall samlas in av de nationella myndigheterna:

▼M1

a) Det individuella registreringsnummer som tilldelats den som är skyldig att lämna uppgifter i enlighet med artikel 214 i direktiv 2006/112/EG.

▼B

b) Referensperiod.

c) Flöde (mottagande, avsändning).

d) Identifikation av varorna enligt det åttasiffriga numret i den kombinerade nomenklaturen, i enlighet med definitionen i rådets förordning (EEG) nr 2658/87 av den 23 juli 1987 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemensamma tulltaxan ( 8 ).

e) Partnermedlemsstat.

f) Varornas värde.

g) Varornas kvantitet.

h) Transaktionstyp.

▼M3

Definitionerna av de statistiska uppgifter som avses i leden e–h fastställs i bilagan. Kommissionen ska med hjälp av genomförandeakter fastställa formerna för insamlingen av de uppgifterna, särskilt vilka koder som ska användas och formatet.

Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 14.2.

▼B

2.  Medlemsstaterna får också samla in andra uppgifter, t.ex. följande:

a) Identifikationen av varorna på en mer detaljerad nivå än den kombinerade nomenklaturen.

b) Ursprungsland vid mottagandet.

c) Ursprungsregion vid avsändandet och bestämmelseregion vid mottagandet.

d) Leveransvillkor.

e) Transportsätt.

f) Statistiskt förfarande.

Definitionerna av de statistiska uppgifterna i leden b–f ges i bilagan. Vid behov skall formerna för att tillhandahålla dessa uppgifter, särskilt vilka koder som skall användas, fastställas i enlighet med förfarandet i artikel 14.2.

▼M3

Artikel 9a

Utbyte av konfidentiella uppgifter

Utbyte av konfidentiella uppgifter enligt definitionen i artikel 3.7 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 223/2009 ( 9 ) får äga rum uteslutande för statistiska ändamål mellan varje medlemsstats ansvariga nationella myndigheter, om utbytet tjänar till att göra utvecklingen, framställningen och spridningen av europeisk statistik över varuhandeln mellan medlemsstaterna effektivare eller förbättrar statistikens kvalitet.

Nationella myndigheter som har fått konfidentiella uppgifter ska behandla uppgifterna konfidentiellt och endast använda dem för statistiska ändamål i enlighet med kapitel V i förordning (EG) nr 223/2009.

▼B

Artikel 10

Förenkling inom Intrastat

1.  För att tillgodose användarnas behov av statistiska uppgifter utan att göra de ekonomiska aktörernas börda alltför betungande skall medlemsstaterna varje år fastställa tröskelvärden uttryckt i årsvärden av handeln inom gemenskapen, under vilka Intrastat-uppgifter inte behöver lämnas eller där förenklade uppgifter kan lämnas.

2.  Varje medlemsstat skall fastställa tröskelvärden separat för mottagna och utförsel av varor.

▼M1

3.  De tröskelvärden under vilka uppgiftslämnarna inte behöver lämna Intrastatuppgifter ska fastställas på en nivå som garanterar att man täcker minst 97 procent av värdet på alla avsända varor och minst ►M2  93 procent ◄ av värdet på alla ankommande varor av den berörda medlemsstatens beskattningsbara personer.

▼M3

Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter enligt artikel 13a för att anpassa Intrastattäckningsgrader till den tekniska och ekonomiska utvecklingen när det är möjligt att sänka täckningsgraderna och samtidigt behålla statistik som följer gällande kvalitetsindikatorer och kvalitetsnormer.

▼B

4.  Medlemsstaterna får fastställa andra tröskelvärden under vilka uppgiftslämnarna får tillämpa följande förenkling:

a) Varornas kvantitet behöver inte anges.

b) Transaktionstyp behöver inte anges.

c) Möjlighet att uppge högst tio av de detaljerade relevanta underrubriker i den kombinerade nomenklaturen som är de mest använda i fråga om värdet och att omgruppera de övriga produkterna enligt regler som skall antas i enlighet med förfarandet i artikel 14.2.

▼M3

Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter enligt artikel 13a för att fastställa villkoren för att definiera de tröskelvärdena.

5.  Medlemsstaterna får på vissa villkor som uppfyller kvalitetskraven förenkla de uppgifter som ska lämnas för små enskilda transaktioner förutsatt att en sådan förenkling inte inverkar negativt på kvaliteten på statistiken. Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter enligt artikel 13a för att fastställa de villkoren.

▼B

6.  De tröskelvärden som medlemsstaterna tillämpar skall meddelas kommissionen (Eurostat) senast den 31 oktober före det år då de skall tillämpas.

▼M1

Artikel 11

Statistisk sekretess

Endast på begäran av uppgiftslämnaren ska de nationella myndigheterna besluta huruvida de statistiska uppgifter som gör det möjligt att indirekt identifiera honom får spridas eller om de ska omgrupperas så att den statistiska sekretessen inte röjs genom spridningen av uppgifterna.

▼B

Artikel 12

Överföring av uppgifter till kommissionen

1.  Medlemsstaterna skall till kommissionen (Eurostat) sända månadsresultaten över sin statistik över varuhandeln mellan medlemsstaterna senast

▼M3

a) 40 kalenderdagar efter referensmånadens slut då det handlar om aggregerade uppgifter som ska fastställas av kommissionen. Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter enligt artikel 13a för att fastställa de aggregerade uppgifterna. I de delegerade akterna ska relevant ekonomisk och teknisk utveckling beaktas.

▼B

b) 70 kalenderdagar efter referensmånadens slut då det handlar om detaljerade resultat som innehåller de uppgifter som avses i artikel 9.1 första stycket leden b–h.

Då det gäller varornas värde skall resultaten omfatta endast det statistiska värdet såsom det definieras i bilagan.

Sekretessbelagda uppgifter skall överföras av medlemsstaterna till kommissionen (Eurostat).

▼M3

2.  Medlemsstaterna ska förse kommissionen (Eurostat) med månadsresultat som omfattar deras totala handel med varor, vid behov med hjälp av skattningar. Kommissionen ska med hjälp av genomförandeakter fastställa fördelningen av sådana skattningar. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 14.2.

▼B

3.  Medlemsstaterna skall överföra uppgifterna till kommissionen (Eurostat) på elektronisk väg i enlighet med en utbytesstandard. De praktiska formerna för att överföra dessa uppgifter skall fastställas i enlighet med förfarandet i artikel 14.2.

▼M1

4.  Medlemsstaterna ska till kommissionen (Eurostat) överföra årlig handelsstatistik efter affärsverksamhetens särdrag, nämligen ekonomisk verksamhet som bedrivs av företagen i enlighet med avsnittet eller den tvåsiffriga nivån i den gemensamma statistiska näringsgrensindelningen i Europeiska gemenskapen (Nace), upprättad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1893/2006 ( 10 ) och storleksklassen sett till antalet anställda.

Denna statistik ska sammanställas genom en sammankoppling av uppgifter om affärsverksamhetens särdrag som registreras i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 177/2008 av den 20 februari 2008 om inrättande av en gemensam ram för företagsregister för statistiska ändamål ( 11 ) med den statistik som avses i artikel 3 i den här förordningen.

▼M3

Kommissionen ska med hjälp av genomförandeakter anta tekniska bestämmelser för den mest ekonomiska framställningen av statistiken.

Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 14.2.

▼M1

Artikel 13

Kvalitet

1.  I denna förordning ska följande kvalitetskriterier tillämpas på de uppgifter som ska översändas:

a)  relevans: mått på i hur hög grad statistiken tillgodoser användarnas nuvarande och potentiella behov.

b)  noggrannhet: grad av överensstämmelse mellan skattningarna och de okända sanna värdena.

c)  aktualitet: perioden mellan den tidpunkt då de statistiska uppgifterna finns tillgängliga och den händelse eller företeelse som de beskriver.

d)  punktlighet: den tid som förflyter mellan det datum uppgifterna görs tillgängliga och det datum som de skulle ha lämnats.

e)  tillgänglighet och tydlighet: de villkor och sätt på vilka användarna kan få tillgång till, använda och tolka uppgifter.

f)  jämförbarhet: mätning av effekten av skillnader i de statistiska begrepp, mätverktyg och mätförfaranden som använts, när statistik från olika geografiska områden eller sektorsområden eller från olika tidsperioder jämförs.

g)  samstämmighet: mått på i vilken utsträckning uppgifterna med till förlitlighet kan kombineras på olika sätt och för olika ändamål.

2.  Medlemsstaterna ska till kommissionen (Eurostat) överlämna en årlig rapport om kvaliteten i de uppgifter som överförts.

3.  Vid tillämpningen av kvalitetskriterierna i punkt 1 på de uppgifter som omfattas av denna förordning ska förfaringssätt och struktur när det gäller kvalitetsrapporterna definieras enligt det föreskrivande förfarande som avses i artikel 14.2.

Kommissionen (Eurostat) ska bedöma de överförda uppgifternas kvalitet.

▼M3

4.  Kommissionen ska med hjälp av genomförandeakter anta eventuella åtgärder som behövs för att säkra att den överförda statistiken uppfyller kvalitetskriterierna, utan att det medför orimliga kostnader för de nationella myndigheterna.

Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 14.2.

▼M3

Artikel 13a

Utövande av delegeringen

1.  Befogenheten att anta delegerade akter ges till kommissionen med förbehåll för de villkor som anges i denna artikel.

2.  När kommissionen utövar de delegerade befogenheterna enligt artiklarna 3.4, 10.3, 10.4 och 10.5 samt 12.1 a i den här förordningen ska den agera i enlighet med artikel 14.3 i förordning (EG) nr 223/2009 och bland annat se till att de delegerade akterna inte innebär någon betydande extra börda för medlemsstaterna eller uppgiftslämnarna.

Det är av särskild betydelse att kommissionen följer sin vanliga praxis och genomför lämpliga samråd med experter, inbegripet medlemsstaternas experter, innan den antar dessa delegerade akter.

3.  Den befogenhet att anta delegerade akter som avses i artiklarna 3.4, 10.3, 10.4 och 10.5 samt 12.1 a ska ges till kommissionen för en period av fem år från och med den 17 juli 2014. Kommissionen ska utarbeta en rapport om delegeringen av befogenhet senast nio månader före utgången av perioden av fem år. Delegeringen av befogenhet ska genom tyst medgivande förlängas med perioder av samma längd, såvida inte Europaparlamentet eller rådet motsätter sig en sådan förlängning senast tre månader före utgången av perioden i fråga.

4.  Den delegering av befogenheter som avses i artiklarna 3.4, 10.3, 10.4 och 10.5 samt 12.1 a får när som helst återkallas av Europaparlamentet eller rådet. Ett beslut om återkallelse innebär att delegeringen av den befogenhet som anges i beslutet upphör att gälla. Beslutet får verkan dagen efter det att det offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning, eller vid ett senare i beslutet angivet datum. Det påverkar inte giltigheten av delegerade akter som redan har trätt i kraft.

5.  Så snart kommissionen antar en delegerad akt ska den samtidigt delge Europaparlamentet och rådet denna.

6.  En delegerad akt som antas i enlighet med artiklarna 3.4, 10.3, 10.4 och 10.5 samt 12.1 a ska träda i kraft endast om varken Europaparlamentet eller rådet har gjort invändningar mot den delegerade akten inom en period av tre månader från den dag då akten delgavs Europaparlamentet och rådet, eller om både Europaparlamentet och rådet, före utgången av den perioden, har underrättat kommissionen om att de inte kommer att invända. Denna period ska förlängas med tre månader på Europaparlamentets eller rådets initiativ.

▼M3

Artikel 14

Kommittéförfarande

1.  Kommissionen ska biträdas av kommittén för det europeiska statistiksystemet, som inrättats genom förordning (EG) nr 223/2009. Denna kommitté ska vara en kommitté i den mening som avses i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 ( 12 ).

2.  När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5 i förordning (EU) nr 182/2011 tillämpas.

▼B

Artikel 15

Upphävande

1.  Förordning (EEG) nr 3330/91 skall upphöra att gälla.

2.  Hänvisningar till den upphävda förordningen skall anses som hänvisningar till den här förordningen.

Artikel 16

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den skall tillämpas från och med den 1 januari 2005.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.




BILAGA

DEFINITIONER AV DE STATISTISKA UPPGIFTERNA

1.   Partnermedlemsstat

a) Partnermedlemsstaten vid mottagandet är den medlemsstat varorna kommer ifrån. Det innebär den avsändande medlemsstaten i de fall då varorna införs direkt från en annan medlemsstat. Om varorna innan de kommer till den mottagande medlemsstaten har passerat en eller flera mellanliggande medlemsstater och har kvarstannat där på grund av skäl som inte hänger samman med transporten eller har underkastats rättsliga åtgärder som inte hänger samman med transporten (t.ex. ägarbyte), skall som den medlemsstat varorna kommer ifrån betraktas den sista medlemsstat där sådana uppehåll eller åtgärder har förekommit.

b) Partnermedlemsstaten vid avsändandet är den mottagande medlemsstaten. Det innebär den sista medlemsstat som vid tidpunkten för avsändandet är känd som bestämmelseland för varorna.

2.   Varornas kvantitet

Varornas kvantitet kan uttryckas på två sätt:

a) Nettovikten, vilket betyder varans faktiska vikt exklusive förpackningar.

b) De ytterligare enheter som betecknar eventuella enheter mätbara kvantiteter bortsett från nettovikten, se kommissionens förordning om den årliga uppdateringen av den kombinerade nomenklaturen.

3.   Varornas värde

Varornas värde kan uttryckas på två sätt:

▼M1

a) Det beskattningsbara beloppet, vilket är det värde som ska bestämmas i beskattningssyfte i enlighet med direktiv 2006/112/EG.

▼M3

b) Det statistiska värdet, som är det värde som beräknas vid medlemsstaternas nationella gränser. Det ska baseras på det beskattningsbara beloppet eller, om tillämpligt, det värde som ersätter det. Det omfattar tillkommande kostnader (frakt, försäkring) då det gäller avsända varor endast under den del av transporten som utförs på den avsändande medlemsstatens område och då det gäller mottagna varor endast under den del av transporten som utförs utanför den mottagande medlemsstatens område. Det är det s.k. fob-värdet för avsända varor och cif-värdet för mottagna varor.

▼B

4.   Transaktionstyp

Slag av transaktion avser de olika karakteristika (köp/försäljning, arbete enligt avtal, etc.) som anses viktiga för att skilja en transaktion från en annan.

5.   Ursprungsland

a) Ursprungslandet för mottagna varor är det land som varorna ursprungligen kommer ifrån.

b) Varor som i sin helhet erhålls eller produceras i ett land har sitt ursprung i det landet.

c) Varor som framställts i mer än ett land skall anses ha sitt ursprung i det land där den sista omfattande och ekonomiskt motiverade bearbetningen skedde i ett företag utrustat för detta syfte och som ledde till tillverkningen av en ny produkt eller innebar ett viktigt steg i tillverkningen.

6.   Ursprungsregion eller bestämmelseregion

a) Med ursprungsregion, för avsända varor, menas den region i den avsändande medlemsstaten där varorna producerades, monterades, sattes samman, förädlades, reparerades eller underhölls. I annat fall är ursprungsregionen den region varifrån varorna sändes eller i annat fall den region där försäljningen ägde rum.

b) Med bestämmelseregion, för mottagna varor, menas den region i den mottagande medlemsstaten där varorna skall konsumeras, monteras, sättas samman, förädlas, repareras eller underhållas. I annat fall är bestämmelseregionen den region dit varorna skall sändas eller i annat fall den region där försäljningen sker.

7.   Leveransvillkor

Med leveransvillkor menas de bestämmelser i försäljningsavtalet som stadgar säljarens respektive köparens skyldigheter i enlighet med Internationella handelskammarens Incoterms (CIF, FOB, etc.).

8.   Transportsätt

Transportsättet bestäms av de aktiva transportmedel med vilka varorna förmodas lämna den avsändande medlemsstatens statistiska territorium och de aktiva transportmedel med vilka varorna förmodas ha anlänt till den mottagande medlemsstatens statistiska territorium.

9.   Statistiskt förfarande

Med det statistiska förfarandet menas de olika karakteristika som anses viktiga för att skilja mellan de olika typerna av mottagna och avsända varor i statistiskt avseende.



( 1 ) EUT C 32, 5.2.2004, s. 92.

( 2 ) Europaparlamentets yttrande av den 16 december 2003 (ännu ej offentliggjort i EUT) och rådets beslut av den 22 mars 2004.

( 3 ) EGT L 316, 16.11.1991, s. 1. Förordningen senast ändrad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1882/2003 (EUT L 284, 31.10.2003, s. 1).

( 4 ) EGT L 52, 22.2.1997, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1882/2003.

( 5 ) EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

( 6 ) EGT L 302, 19.10.1992, s. 1. Förordningen senast ändrad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2700/2000 (EGT L 311, 12.12.2000, s. 17).

( 7 ) EUT L 347, 11.12.2006, s. 1.

( 8 ) EGT L 256, 7.9.1987, s. 1. Förordningen senast ändrad genom kommissionens förordning (EG) nr 2344/2003 (EUT L 346, 31.12.2003, s. 38).

( 9 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 223/2009 av den 11 mars 2009 om europeisk statistik och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG, Euratom) nr 1101/2008 om utlämnande av insynsskyddade statistiska uppgifter till Europeiska gemenskapernas statistikkontor, rådets förordning (EG) nr 322/97 om gemenskapsstatistik och rådets beslut 89/382/EEG, Euratom om inrättande av en kommitté för Europeiska gemenskapernas statistiska program (EUT L 87, 31.3.2009, s. 164).

( 10 ) EUT L 393, 30.12.2006, s. 1.

( 11 ) EUT L 61, 5.3.2008, s. 6.

( 12 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (EUT L 55, 28.2.2011, s. 13).