EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Transmissibel spongiform encefalopati (TSE)

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EG) nr 999/2001 om fastställande av bestämmelser för förebyggande, kontroll och utrotning av vissa typer av transmissibel spongiform encefalopati

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

  • I förordningen fastställs bestämmelser för att förebygga, kontrollera och utrota transmissibel spongiform encefalopati (TSE)* i Europeiska unionen (EU).
  • Den omfattar produktion och avyttring och, i vissa fall, export av levande djur och animaliska produkter.

VIKTIGA PUNKTER

Europeiska kommissionen delar in EU:s medlemsstater eller regioner efter deras risknivå för bovin spongiform encefalopati (BSE) enligt följande:

  • Nivå 1: försumbar risk.
  • Nivå 2: kontrollerad risk.
  • Nivå 3: ej fastställd risk.

EU-länderna måste införa ett övervakningsprogram, med screening för djur som misstänks vara smittade med BSE eller scrapie. Ett snabbtest efter djurets död måste också utföras.

Misstänkta djur och andra djur på en anläggning får inte förflyttas förrän testet har gett resultat. Om djuren kan ha exponerats någon annanstans kan andra anläggningar komma att övervakas.

När ett fall av klassisk BSE har bekräftats officiellt vidtas följande åtgärder:

  • En undersökning av sjukdomens ursprung och alla potentiellt smittade djur eller produkter.
  • Den berörda anläggningen ställs under officiell övervakning. Varje förflyttning av djur (eller animaliska produkter) som riskerar att ha smittats måste godkännas.
  • Riskdjur måste avlivas och destrueras fullständigt. Andra bestämmelser gäller för får och getter.

Ersättning betalas ut utan dröjsmål för förlust av djur eller animaliska produkter.

Riskbegränsande åtgärder

  • Det är förbjudet att utfordra idisslare med animaliskt protein, med undantag för hydrolyserade proteiner från icke-idisslande djur eller från hudar och skinn av idisslare, gelatin och kollagen från icke-idisslande djur samt ägg, äggprodukter, mjölk, mjölkprodukter och råmjölk.
  • Det är också förbjudet att utfordra livsmedelsproducerande djur med bearbetat animaliskt protein från idisslare, gelatin eller blodprodukter från idisslare (med undantag för pälsproducerande köttätare såsom minkar).
  • Efter att Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) gett ett antal gynnsamma utlåtanden 2015 (bearbetat animaliskt protein från insekter), 2018 (bearbetat animaliskt protein från svin och fjäderfä) och 2020 (kollagen och gelatin från idisslare), upphävdes vissa förbud som inte längre var motiverade genom förordning (EU) 2021/1372 av den 17 augusti 2021. Sedan dess är det tillåtet att göra följande:
    • Utfodra icke-idisslande produktionsdjur (t.ex. svin och fjäderfä) med kollagen och gelatin från idisslare.
    • Utfordra svin med bearbetat animaliskt protein från fjäderfä och utfordra fjäderfä med bearbetat animaliskt protein från svin.
    • Utfordra svin och fjäderfä med bearbetat animaliskt protein från insekter.
  • Specificerat riskmaterial måste avlägsnas från slaktkroppar, även i områden med försumbar BSE-risk. I områden med kontrollerad eller ej fastställd risk får ben från nötkreatur, får eller getter inte användas för framställning av mekaniskt urbenat kött. Det finns särskilda metoder för vissa kroppsdelar, såsom kött från huvud och tunga.
  • Djur avsedda för export eller import måste ha hälsointyg. Liknande bestämmelser gäller för import från länder utanför EU, utom dem med försumbar BSE-risk.

Produktions- och inspektionspersonal måste ha grundläggande utbildning i TSE.

För att säkerställa enhetliga vetenskapliga metoder och tillförlitliga resultat måste nationella och europeiska referenslaboratorier inrättas.

EU-länderna måste säkerställa att djur som misstänks vara smittade med TSE anmäls till myndigheterna och regelbundet informera varandra och kommissionen om sådana fall. De måste också genomföra täta officiella kontroller för att kontrollera att bestämmelserna följs.

Undantag från dessa bestämmelser kan beviljas för att spegla nya vetenskapliga rön.

Ändringar av förordning (EG) nr 999/2001

  • Förordningen har ändrats många gånger, främst för att anpassa bilagorna. Ändringarna har införlivats i den konsoliderade versionen av förordningen.
  • Genom ändringsförordning (EU) 2017/625 infördes ett mer harmoniserat och sammanhängande system för offentlig kontroll och efterlevnadsåtgärder i alla led i den jordbruksbaserade livsmedelskedjan, och principen om riskbaserade kontroller stärktes (se sammanfattning). Genom ändringsförordningen ströks artiklarna 19 (om referenslaboratorier) och 21 (om kontroller på plats i förordning (EG) nr 999/2001 och kapitlen A och B i bilaga X till den förordningen (som gällde referenslaboratorier). Regler för utseende och arbetsuppgifter för EU:s referenslaboratorier och referenscentrum fastställdes även.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den har gällt sedan den 1 juli 2001.

BAKGRUND

VIKTIGA BEGREPP

Transmissibel spongiform encefalopati (TSE). TSE är en grupp dödliga sjukdomar som gör att hjärnvävnad degenererar, vilket ger ett svampliknande utseende.

De omfattar följande:

  • Creutzfeldt-Jakobs sjukdom hos människor.
  • Bovin spongiform encefalopati (BSE) hos nötkreatur.
  • Avmagringssjuka hos hjortdjur.
  • Scrapie hos små idisslare, såsom får och getter.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 999/2001 av den 22 maj 2001 om fastställande av bestämmelser för förebyggande, kontroll och utrotning av vissa typer av transmissibel spongiform encefalopati (EGT L 147, 31.5.2001, s. 1).

Fortlöpande ändringar av förordning (EG) nr 999/2001 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet: TSE-färdplan 2 – Ett strategidokument om transmissibel spongiform encefalopati 2010–2015 (KOM(2010) 384 slutlig, 16.7.2010).

Kommissionens beslut 2007/453/EG av den 29 juni 2007 om fastställande av BSE-statusen i medlemsstaterna eller tredjeländer eller regioner i dessa utifrån deras BSE-risk (EUT L 172, 30.6.2007, s. 84).

Se den konsoliderade versionen.

Meddelande från kommissionen: TSE färdplan (KOM(2005) 322 slutlig, 15.7.2005).

Kommissionens beslut 2002/1003/EG av den 18 december 2002 om fastställande av minimikrav för en undersökning av prionproteingenotyper hos fårraser (EGT L 349, 24.12.2002, s 105).

Senast ändrat 01.01.2023

Top