EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Tillträde till den internationella marknaden för persontransporter med buss

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EG) nr 1073/2009 om gemensamma regler för tillträde till den internationella marknaden för persontransporter med buss

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

  • Syftet är att klargöra och förenkla reglerna för internationella persontransporter med buss inom EU:s territorium och villkoren för att transportföretag ska få utföra nationella transporter i ett annat EU-land än det där de är hemmahörande.
  • Förordningen ändrar förordning (EG) nr 561/2006 om körtider inom vägtransportsektorn (se sammanfattningen).
  • Förordningen upphäver förordningarna (EEG) nr 684/92 och (EG) nr 12/98.

VIKTIGA PUNKTER

Frihet att tillhandahålla tjänster

Ett transportföretag har rätt att utföra internationell linjetrafik, exempelvis speciell linjetrafik och tillfällig trafik med buss, utan att diskrimineras på grund av nationalitet eller etableringsort, om det

  • i det EU-land där det är etablerat har tillstånd att bedriva linjetrafik i enlighet med villkoren för tillträde till marknaden i den nationella lagstiftningen,
  • uppfyller EU-reglerna om rätt att yrkesmässigt bedriva nationella och internationella persontransporter på väg,
  • uppfyller de rättsliga kraven när det gäller EU:s normer för förare och fordon.

EU-tillstånd (gemenskapstillstånd)

  • För att få utföra internationella persontransporter med buss måste ett transportföretag ha ett EU-tillstånd som utfärdats av de behöriga myndigheterna i det EU-land där transportföretaget är etablerat.
  • Tillståndet utfärdas i transportföretagets namn för en förnybar period av högst tio år och får inte överlåtas.
  • EU-länderna får även besluta att EU-tillståndet ska gälla för utförande av nationella transporter.

Linjetrafik som kräver tillstånd

  • Tillstånden utfärdas i transportföretagets namn för en period av högst fem år och får inte överlåtas. Ett transportföretag som har erhållit ett tillstånd får dock bedriva trafiken genom en underentreprenör om de behöriga myndigheterna i det EU-land där avreseorten är belägen tillåter detta.
  • För att tillstånd ska beviljas krävs samtycke från de behöriga myndigheterna i de EU-länder där passagerarna tas upp eller sätts av. Tillståndet måste innehålla uppgifter om
    • slag av trafik,
    • färdväg,
    • tidtabell och hållplatser samt
    • giltighetstid.
  • Tillstånd ska berättiga tillståndshavaren att bedriva linjetrafik i alla de EU-länder genom vars territorier färdvägen går.
  • Tillstånd, inklusive förnyelse och ändring av tillstånd, beviljas utom i de fall då
    • den sökande inte kan utföra den trafik som behövs med den utrustning som han eller hon direkt förfogar över,
    • den sökande har underlåtit att följa nationell eller internationell vägtransportlagstiftning,
    • villkoren för tillståndet inte har följts, om det handlar om en ansökan om förnyat tillstånd,
    • ett EU-land konstaterar att trafiken i fråga allvarligt skulle påverka lönsamheten hos jämförbar trafik som omfattas av ett eller flera kontrakt om allmännyttiga tjänster,
    • ett EU-land beslutar att huvudsyftet med trafiken inte är att transportera passagerare mellan olika EU-länder.
  • Med undantag för force majeure* måste det transportföretag som bedriver linjetrafik vidta de åtgärder som är nödvändiga för att upprätthålla en trafik som uppfyller kraven på kontinuitet, regelbundenhet och kapacitet samt följer de övriga villkor som den behöriga myndigheten har fastställt.

Cabotagetrafik *

Cabotagetrafik är tillåten för följande trafik:

  • Tillfälliga inrikes persontransporter på väg i ett värdmedlemsland.
  • Trafik där passagerare tas upp eller släpps av i samma EU-land i samband med internationell linjetrafik, förutsatt att cabotagetrafik inte är huvudsyftet med denna trafik.

Kontroller och sanktioner

  • Transportföretag som bedriver linjetrafik måste utfärda antingen individuella eller kollektiva färdbiljetter som innehåller uppgifter om avrese- och bestämmelseorter, färdbiljettens giltighetstid och taxan för resan.
  • Om det sker en allvarlig överträdelse av EU:s lagstiftning om vägtransporter måste de behöriga myndigheterna i det EU-land där det berörda transportföretaget är etablerat vidta lämpliga åtgärder, såsom att utfärda en varning eller administrativa sanktioner.
  • Om ett utlandsetablerat transportföretag gör sig skyldigt till en allvarlig överträdelse av EU:s lagstiftning om vägtransporter kommer det EU-land där överträdelsen skett att till de behöriga myndigheterna i det EU-land där transportföretaget är etablerat översända en beskrivning av överträdelsen, kategori och typ av överträdelse, hur allvarlig den är samt vilka sanktioner som ålagts.
  • Alla allvarliga överträdelser ska registreras i det nationella elektroniska registret över vägtransportföretag.

Covid-19-pandemin

Genom förordning (EU) 2020/698 införs särskilda och tillfälliga åtgärder med anledning av covid-19-pandemin. Åtgärderna gäller vissa områden som omfattas av EU:s transportlagstiftning och handlar om förnyelse eller förlängning av vissa certifikat, intyg, bevis, körkort och tillstånd samt om uppskjutande av vissa regelbundna kontroller och fortbildningstillfällen. Genom förordningen förlängs gemenskapstillståndets giltighetstid, som fastställs i förordning (EG) nr 1073/2009, med sex månader.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den har gällt sedan den 4 december 2011. Förordning (EG) nr 1073/2009 omarbetade och ersatte förordningarna (EEG) nr 684/92 (EG) och nr 12/98 (och efterföljande ändringar av den).

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Force majeure: onormala och oförutsebara omständigheter utanför den berörde näringsidkarens kontroll vars följder, trots iakttagandet av all vederbörlig omsorg, inte hade kunnat undvikas.
Cabotagetrafik: nationella persontransporter som utförs av utlandsetablerade transportföretag.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1073/2009 av den 21 oktober 2009 om gemensamma regler för tillträde till den internationella marknaden för persontransporter med buss och om ändring av förordning (EG) nr 561/2006 (EUT L 300, 14.11.2009, s. 88).

Fortlöpande ändringar av förordning (EG) nr 1073/2009 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/698 av den 25 maj 2020 om särskilda och tillfälliga åtgärder med anledning av covid-19-utbrottet avseende förnyelse av eller förlängning av giltigheten för vissa certifikat, intyg, bevis, körkort och tillstånd samt uppskjutande av vissa regelbundna kontroller och regelbundna fortbildningar inom vissa av transportlagstiftningens områden (EUT L 165, 27.5.2020, s. 10).

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 561/2006 av den 15 mars 2006 om harmonisering av viss sociallagstiftning på vägtransportområdet och om ändring av rådets förordningar (EEG) nr 3821/85 och (EG) nr 2135/98 samt om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 3820/85 (EUT L 102, 11.4.2006, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 30.07.2020

Top