EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Europa–Medelhavstäckande regler om förmånsursprung

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Beslut 2013/94/EU – ingående av den regionala konventionen om Europa–Medelhavstäckande regler om förmånsursprung

VILKET SYFTE HAR BESLUTET?

  • Det slutför den regionala konventionen om Europa–Medelhavstäckande regler om förmånsursprung*.
  • Denna konvention gör det möjligt för länder i Europa–Medelhavsområdet (som anges i huvudpunkterna nedan) att omfattas av gemensamma regler och förmånsbehandling i tullhänseende.
  • Den syftar till att främja en djupare ekonomisk integration och stärkta handelsförbindelser i området.

VIKTIGA PUNKTER

En regional konvention om ursprunget för varor som är föremål för handel i Europa–Medelhavsområdet undertecknades på EU:s vägnar i april 2011. Konventionen samlar i ett enda rättsligt instrument alla regler om ursprung för varor som är föremål för handel inom ramen för cirka 60 bilaterala frihandelsavtal mellan länder i Europa–Medelhavsområdet, inklusive EU:s stabiliserings- och associeringsprocess.

Fördragsslutande parter

Utöver EU är de fördragsslutande parterna i denna konvention följande:

  • Länderna i Europeiska frihandelssammanslutningen (Efta): Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz.
  • Länder som undertecknat Barcelonaförklaringen Algeriet, Egypten, Israel, Jordanien, Libanon, Marocko, den palestinska myndigheten, Syrien, Tunisien och Turkiet.
  • Färöarna.
  • Följande länder som deltar i stabiliserings- och associerings-processen: Bosnien och Hercegovina, Kroatien, f.d. jugoslaviska republiken Makedonien, Albanien, Montenegro och Serbien samt Kosovo (1).
  • Moldavien, Georgien och Ukraina.

Ursprungsprodukter

För att tullförmåner ska tillämpas måste varornas ursprung fastställas. Produkter betraktas som produkter med ursprung i Europa-Medelhavstäckande kumulationsområdet om de

  • helt har framställts (t.ex. har utvunnits, skördats, eller när det gäller levande djur har fötts och uppfötts) i en fördragsslutande parts territorium,
  • består av material med ursprung i länder som inte har undertecknat konventionen (icke-ursprungsmaterial), men som har bearbetats eller behandlats tillräckligt i en fördragsslutande parts territorium (bilaga II till tillägg I),
  • har importerats från Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och exporteras till en annan fördragsslutande part.

Europa–Medelhavstäckande kumulationsområdet

Konventionen bygger på ett ackumuleringssystem genom vilket de fördragsslutande parterna kan använda ursprungsprodukter från varandra som om de vore inhemskt producerade. Inom ramen för det Europa–Medelhavstäckande systemet med ursprungskumulation verkar ett system med diagonal kumulation mellan EU och många av länderna i fråga.

Ursprungsintyg

  • Tullmyndigheterna i det exporterande landet utfärdar varucertifikat EUR.1 eller EUR-MED som bevis på uppgifter om ursprung. Detta gör det möjligt för importörer i andra fördragsslutande länder att omfattas av förmånsordningar.
  • En ursprungsdeklaration eller en EUR-MED-ursprungsdeklaration får också upprättas av en godkänd exportör.

Bestämmelser om administrativt samarbete

Parternas tullmyndigheter kommer att samordna med varandra (t.ex. genom att förse varandra med avtryck av de stämplar som används vid utfärdande av varucertifikat EUR.1 och EUR-MED eller för att verifiera ursprungsintyg.)

Hantering och genomförande

En gemensam kommitté bestående av företrädare för alla fördragsslutande parter säkerställer hanteringen och genomförandet av konventionen.

(1) Denna beteckning påverkar inte ståndpunkter om Kosovos status och är i överenskommelse med FN:s säkerhetsråds resolution 1244 och med Internationella domstolens utlåtande om Kosovos självständighetsförklaring.

FÖR VILKEN PERIOD GÄLLER BESLUTET?

Det har gällt sedan den 26 mars 2012.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Regler om förmånsursprung: effektivt den ”ekonomiska” nationaliteten för varor som är föremål för handel, vilken måste bestämmas för att avgöra hur de ska behandlas i fråga om tullar. Förmånsursprung ges för varor från vissa länder som har uppfyllt vissa kriterier, såsom att de genomgått mer bearbetning eller förädling än vad som krävs för att erhålla ett icke-förmånsursprung.

HUVUDDOKUMENT

Rådets beslut 2013/94/EU av den 26 mars 2012 om ingående av den regionala konventionen om Europa–Medelhavstäckande regler om förmånsursprung (EUT L 54, 26.2.2013, s. 3).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Rådets beslut 2013/93/EU av den 14 april 2011 om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, av den regionala konventionen om Europa–Medelhavstäckande regler om förmånsursprung (EUT L 54, 26.2.2013, s. 1).

Senast ändrat 09.02.2018

Top