EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Byggprodukter

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) nr 305/2011 – harmoniserade villkor för saluföring av byggprodukter

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

  • Den syftar till att få den inre marknaden att fungera bättre och förbättra den fria rörligheten för byggprodukter* i Europeiska unionen genom att fastställa enhetliga bestämmelser för saluföring av sådana produkter och införa ett gemensamt tekniskt språk för att bedöma byggprodukternas prestanda*.
  • På så sätt gör förordningen det också möjligt för EU:s medlemsstater att garantera säkerheten för byggnadsverk*.
  • Genom ändringsförordning (EU) 2019/1020 stärks marknadskontrollen ytterligare för att säkerställa att produkter som släpps ut på marknaden är säkra och förenliga med EU-lagstiftningen.

VIKTIGA PUNKTER

  • Förordningen innehåller villkoren för saluföring av byggprodukter.
  • I förordningen fastställs metoder och kriterier för att bedöma och uttrycka byggprodukters prestanda och villkoren för användning av CE-märkning.
  • EU-länderna, å sin sida, förblir ansvariga för kraven i fråga om brandsäkerhet, bärförmåga, stadga och beständighet, miljö, energi och annat som gäller för byggnader och andra byggnadsverk.

Prestandadeklaration och CE-märkning

  • Om en tillverkare beslutar att släppa ut en byggprodukt på marknaden och produkten i fråga omfattas av en harmoniserad standard eller om en europeisk teknisk bedömning har utfärdats för den, måste tillverkaren upprätta en prestandadeklaration med bland annat följande information:
    • En referens till produkttypen.
    • Systemen för bedömning och fortlöpande kontroll av byggproduktens prestanda.
    • En referens till den relevanta harmoniserade standarden eller europeiska tekniska bedömningen.
    • Den eller de avsedda användningarna för produkten.
    • Den prestanda som angivits utifrån bedömningen enligt den relevanta harmoniserade standarden eller europeiska tekniska bedömningen.
  • När prestandadeklarationen har upprättats måste tillverkaren förse produkten med en CE-märkning.
  • CE-märkningen anger att produktens prestanda har bedömts och att den förblir oföränderlig.
  • CE-märkningen innebär att byggprodukten lagligen kan släppas ut på marknaden i vilket EU-land som helst och sedan handlas på EU:s inre marknad.
  • EU-länderna måste upprätta kontaktpunkter för byggprodukter för att ge upplysningar om de krav som gäller för byggprodukter.

Skyldigheter för tillverkare, importörer och distributörer

  • Tillverkarna måste göra följande:
    • Upprätta teknisk dokumentation och utifrån denna utarbeta en prestandadeklaration och förse produkten med en CE-märkning.
    • Se till att produkten fortsätter att överensstämma med prestandadeklarationen. Om tillverkaren anser att produkten inte längre överensstämmer med prestandadeklarationen måste denne omedelbart vidta nödvändiga korrigerande åtgärder eller dra tillbaka eller återkalla produkten från marknaden.
  • Importörerna måste göra följande:
    • Se till att produkten bär CE-märkningen och åtföljs av de dokument som krävs.
    • Undvika att släppa ut produkten på marknaden om de anser att den inte överensstämmer med prestandadeklarationen.
    • Se till att produkten fortsätter att överensstämma med prestandadeklarationen och att lagringen eller transporten av den inte äventyrar produktens prestanda. Om en produkt inte överensstämmer med prestandadeklarationen måste importörerna omedelbart vidta nödvändiga korrigerande åtgärder eller dra tillbaka eller återkalla produkten från marknaden.
  • Distributörernas skyldigheter omfattar bland annat följande:
    • Se till att produkten bär CE-märkningen och att den åtföljs av de dokument som krävs.
    • Inte tillhandahålla produkten på marknaden om de anser att den inte överensstämmer med prestandadeklarationen förrän produkten har ändrats så att den överensstämmer med prestandadeklarationen eller prestandadeklarationen har korrigerats.
    • Se till att lagringen eller transporten inte äventyrar produktens prestanda. Om en produkt inte överensstämmer med prestandadeklarationen måste distributören se till att nödvändiga korrigerande åtgärder vidtas eller att produkten dras tillbaka eller återkallas från marknaden.

Harmoniserade tekniska specifikationer

  • Harmoniserade tekniska specifikationer omfattar harmoniserade standarder och europeiska bedömningsdokument. Harmoniserade standarder utarbetas av de europeiska standardiseringsorganen (Europeiska standardiseringsorganisationen eller Europeiska standardiseringsorganisationen inom elområdet) på förfrågan av Europeiska kommissionen. I de harmoniserade standarderna fastställs metoder och kriterier för att bedöma byggprodukters prestanda.
  • Om en byggprodukt inte omfattas, eller inte omfattas helt, av en harmoniserad standard får tillverkare begära en europeisk teknisk bedömning som utfärdas av ett av de tekniska bedömningsorganen på grundval av ett europeiskt bedömningsdokument som utarbetats av Europeiska organisationen för tekniskt godkännande. Den europeiska tekniska bedömningen är en dokumenterad bedömning av en byggprodukts prestanda i förhållande till dess väsentliga egenskaper.
  • Harmoniserade standarder och europeiska tekniska bedömningar skapar ett gemensamt tekniskt språk som används i hela byggsektorn. De gör det möjligt för tillverkarna att utarbeta prestandadeklarationen och förse produkten med CE-märkningen. Hänvisningar till de harmoniserade standarderna och europeiska bedömningsdokumenten offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

Marknadskontroll

  • EU-ländernas marknadskontrollmyndigheter måste se till att förordningen efterlevs i deras länder.
  • Om marknadskontrollmyndigheterna finner att en produkt inte uppfyller kraven i förordningen (t.ex. inte har den prestanda som anges och/eller att den utgör en risk) måste de utan dröjsmål kräva att den ekonomiska aktören i fråga får produkten att överensstämma med den prestanda som anges eller drar tillbaka produkten från marknaden eller återkallar den inom en rimlig tid som står i förhållande till riskens beskaffenhet. De berörda ekonomiska aktörerna ska vid behov samarbeta med marknadskontrollmyndigheterna.

Genomförandeakter och delegerade akter

Kommissionen har antagit ett antal genomförandeakter och delegerade akter som rör förordningen. En förteckning över dessa finns på kommissionens webbplats.

Upphävande

Förordningen upphäver direktiv 89/106/EEG.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den har gällt i sin helhet sedan den 1 juli 2013.

BAKGRUND

Den metod som tillämpas i förordning (EU) nr 305/2011 (även kallad förordningen om byggprodukter) för att skapa en bättre fungerande inre marknad för byggprodukter skiljer sig från de allmänna principer som ursprungligen fastställdes i den nya lagstiftningsramen. De huvudsakliga skillnaderna är följande:

  • Fördelningen av befogenheter mellan EU och EU-länderna. EU hanterar endast reglerna för tillträde till den inre marknaden och inte kraven på produkternas prestanda som sådana. Såsom nämnts ovan är EU-länderna ansvariga för de krav i fråga om brandsäkerhet, miljö, energi och annat som gäller för byggnader och andra byggnadsverk.
  • Harmoniserade saluföringsvillkor. I stället för att harmonisera byggprodukter eller kraven på dem, begränsar sig förordningen om byggprodukter till att skapa harmoniserade villkor för saluföring av sådana produkter.
  • Harmoniserade standarder. Användningen av harmoniserade standarder är obligatorisk för tillverkare som släpper ut byggprodukter på marknaden och för EU-länderna när de fastställer krav på produkternas prestanda.

Kommissionens förslag till en ny förordning om byggprodukter offentliggjordes i mars 2022. Huvudsyftena med förslaget är att se till att den inre marknaden för byggprodukter fungerar bättre, tillgodose EU-ländernas regleringsbehov, införa krav för miljövänligare och säkrare byggprodukter, underlätta tillhandahållandet av harmoniserade standarder och förbättra den digitala produktinformationen.

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Byggprodukt. Varje produkt eller byggsats som tillverkas och släpps ut på marknaden för att varaktigt ingå i byggnadsverk eller delar därav och vars prestanda påverkar byggnadsverkets prestanda i fråga om de grundläggande kraven för byggnadsverk.
Byggprodukters prestanda. Prestanda med avseende på relevanta väsentliga egenskaper uttryckta i värde eller klass, eller i en beskrivning.
Byggnadsverk. Byggnader och anläggningar.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 305/2011 av den 9 mars 2011 om fastställande av harmoniserade villkor för saluföring av byggprodukter och om upphävande av rådets direktiv 89/106/EG (EUT L 88, 4.4.2011, s. 5).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) nr 305/2011 har införts i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1020 av den 20 juni 2019 om marknadskontroll och överensstämmelse för produkter och om ändring av direktiv 2004/42/EG och förordningarna (EG) nr 765/2008 och (EU) nr 305/2011 (EUT L 169, 25.6.2019, s. 1).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1025/2012 av den 25 oktober 2012 om europeisk standardisering och om ändring av rådets direktiv 89/686/EEG och 93/15/EEG samt av Europaparlamentets och rådets direktiv 94/9/EG, 94/25/EG, 95/16/EG, 97/23/EG, 98/34/EG, 2004/22/EG, 2007/23/EG, 2009/23/EG och 2009/105/EG samt om upphävande av rådets beslut 87/95/EEG och Europaparlamentets och rådets beslut 1673/2006/EG (EUT L 316, 14.11.2012, s. 12).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets beslut nr 768/2008/EG av den 9 juli 2008 om en gemensam ram för saluföring av produkter och upphävande av rådets beslut 93/465/EEG (EUT L 218, 13.8.2008, s. 82).

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008 av den 9 juli 2008 om krav för ackreditering och marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93 (EUT L 218, 13.8.2008, s. 30).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 12.08.2022

Top