EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna

VILKET SYFTE HAR STADGAN?

Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna (nedan kallad stadgan) skyddar de grundläggande rättigheter som människor åtnjuter i Europeiska unionen (EU). Den är ett modernt och heltäckande instrument i EU-lagstiftningen som skyddar och främjar människors rättigheter och friheter mot bakgrund av förändringar i samhället, sociala framsteg samt vetenskaplig och teknisk utveckling.

VIKTIGA PUNKTER

Innehåll

Stadgan bekräftar, med beaktande av EU:s behörigheter och uppgifter samt subsidiaritetsprincipen bekräftas i denna stadga de rättigheter som har fastställs på grundval av EU-ländernas gemensamma författningstraditioner och internationella förpliktelser, europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, EU:s och Europarådets sociala stadgor samt rättspraxis vid Europeiska unionens domstol och Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Genom att synliggöra och förtydliga de grundläggande rättigheterna, skapar stadgan rättssäkerhet inom EU.

Stadgan innehåller en ingress och 54 artiklar fördelade på sju kapitel.

Tillämpningsområde

Stadgan gäller för EU:s institutioner, organ och byråer i alla deras åtgärder. Den utvidgar inte de befogenheter och uppgifter som de tilldelas genom fördragen. Stadgan gäller även för medlemsstater när de tillämpar EU-lagen.

Stadgan gäller jämsides med nationella och internationella system för att skydda de grundläggande rättigheterna, däribland Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna (Europakonventionen).

Årliga rapporter

Varje år sedan 2010 offentliggör Europeiska kommissionen en årsrapport, som övervakar framstegen i tillämpningen av stadgan. Sedan 2021, till följd av strategin för att stärka tillämpningen av stadgan i EU (se sammanfattning), fokuserar stadgan varje år på ett annat temaområde av strategisk betydelse som regleras av EU-lagstiftningen.

BAKGRUND

  • År 1999 drog Europeiska rådet slutsatsen att de grundläggande rättigheter som gäller på EU-nivå bör sammanfattas i en stadga för att ge dem större synlighet.
  • Stadgan kungjordes i Nice i december 2000 av Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och kommissionen.
  • Stadgan blev rättsligt bindande genom ikraftträdandet av Lissabonfördraget (se sammanfattning) i december 2009, och har nu samma rättsliga värde som EU-fördragen.

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna (EUT C 202, 7.6.2016, s. 389).

Senast ändrat 14.01.2022

Top