EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Litauen - Regionalpolitik

Prioriteringar på kort sikt:

Utvärdering (november 2003)

Se faktabladen om antagandet av gemenskapens regelverk

Prioritering på medellång sikt:

  • Att införa en rättslig, budgetmässig och administrativ ram som gör det möjligt att föra en integrerad nationell politik för att bekämpa regionala skillnader, i syfte att delta i Europeiska unionens strukturprogram.

Utvärdering (oktober 1999)

Inga framsteg har konstaterats inom detta område.

Utvärdering (november 2000)

Inga framsteg har skett inom detta område.

Utvärdering (november 2001)

Beslut rörande ansvarsfördelningen för förvaltningen och genomförandet av strukturfonderna har fattats men ännu inte satts i verket. Stora ansträngningar återstår när det gäller att inrätta nödvändiga administrativa strukturer, bland annat för analys och utvärdering.

Utvärdering (oktober 2002)

Litauen har gjort stora framsteg i förberedelserna för införandet av en regionalpolitik som syftar till att minska de regionala skillnaderna. När det gäller regional förvaltning har man nått en överenskommelse med kommissionen om NUTS-indelningen (Nomenklaturen för statistiska territoriella enheter). Hela territoriet motsvarar NUTS-nivåerna 1 och 2, de tio länen (apskritys) NUTS-nivå 3, kommunerna nivå 4 och kommundelarna nivå 5. Litauen har antagit lagen om godkännande av finansindikatorerna för statens och kommunernas budgetar 2002 och förbereder en ny version av lagen om regional utveckling. Ingen nämnvärd utveckling har skett i fråga om tilldelningen av institutionella befogenheter, utom möjligen när det gäller att ange vilka förmedlande organ som i andra hand ska delta i förvaltningen av strukturfonderna. När det gäller programplanering lade Litauen i januari 2002 fram sin nationella utvecklingsplan 2002-2004 för kommissionen. Planen är en viktig erfarenhet inför utarbetandet av samlade programdokument (SPD). Arbetet med att sammanställa och på förhand utvärdera dokumenten fortsätter. I syfte att säkerställa samarbetet mellan ministerierna och tillämpningen av partnerskapsprincipen inrättades i februari 2002 en kontrollkommitté och en arbetsgrupp för de samlade programdokumenten. Inom området för ekonomisk styrning och kontroll har Litauen med framgång infört en flerårig strategi för det offentliga investeringsprogrammet och lade i april 2002 fram en undersökning om landets förmåga att tillgodogöra sig stödet från strukturfonderna och sammanhållningsfonden. Alla berörda ministerier och organ har upprättat interna kontrollenheter, samtidigt som en specialiserad enhet hädanefter ska ansvara för utarbetandet av gemensamma system och standarder. På statistikområdet fortsätter sammanställningen av regionala data i en databas.

Litauen har tills vidare avslutat förhandlingarna om kapitlet "Regionalpolitik", utan att ha begärt någon övergångsperiod. Landet bör redan nu koncentrera sina ansträngningar på att utarbeta en integrerad och sammanhängande nationell utvecklingsstrategi, där strategin för regional utveckling ingår som en del. Även om den institutionella ramen nu till stor del har inrättats uppmanas landet att förstärka sin administrativa kapacitet och förbättra de tekniska förberedelserna av framtida projekt, i syfte att lyfta upp dem till de nivåer som krävs. Det finns anledning att förstärka företagsstödet och en lokalt förankrad utvecklingsstrategi. Litauen kommer dessutom att koncentrera sig på att utarbeta samlade programdokument för Mål 1 enligt den tidsplan som överenskommits med kommissionen och då hela tiden se till att ministerierna samarbetar och att berörda parter deltar. Arbetet med att säkerställa att utvärdering och uppföljning uppfyller kraven i gemenskapens regelverk bör fortsätta. Inom området för ekonomisk styrning och kontroll bör Litauen utarbeta ytterligare riktlinjer. Landet bör slutgiltigt upphöra med sina särskilda förfaranden för ekonomisk kontroll, revision, certifiering av utgifter och korrigering av oegentligheter som är tillämpliga för strukturfonderna och sammanhållningsfonden.

Utvärdering (november 2003)

Se faktabladen om antagandet av gemenskapens regelverk.

Som en följd av undertecknandet av anslutningsfördraget den 16 april 2003 gick Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern med i Europeiska unionen den 1 maj 2004.

HÄNVISNINGAR

Beslut 98/265/EG av den 30 mars 1998

Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 121, 23.4.1998

Beslut 1999/856/EG av den 6 december 1999

Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 335, 28.12.1999

Yttrande från kommissionen KOM(97) 2007 slutlig

Ej offentliggjort i Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Rapport från kommissionen KOM(98) 706 slutlig

Ej offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Rapport från kommissionen KOM(1999) 507 slutlig

Ej offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Rapport från kommissionen KOM(2000) 707 slutlig

Ej offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Rapport från kommissionen KOM(2001) 700 slutlig - SEK(2001) 1750

Ej offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Rapport från kommissionen KOM(2002) 700 slutlig - SEK(2002) 1406

Ej offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Kommissionens rapport KOM(2003) 675 slutlig - SEK(2003) 1204

Ej offentliggjord i Europeiska unionens officiella tidning

Fördraget om anslutning till Europeiska unionen [Europeiska unionens officiella tidning L 236, 23.9.2003]

Senast ändrat den 19.11.2004

Top