EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ungern - Politiska kriterier

Prioriteringar på kort sikt:

Att genomföra handlingsprogrammet för romerna på medellång sikt, särskilt att ställa nödvändiga finansiella resurser till förfogande, att genomföra åtgärder för att bekämpa diskriminering (även inom polisen) och att främja möjligheterna till sysselsättning och tillträdet till utbildning.

Utvärdering (november 2000)

Åtgärder har redan inletts för att förbättra situationen för den romska minoriteten, bl.a. när det gäller kultur, utbildning, bostäder, sysselsättning, hälsa och åtgärder mot diskriminering. Antalet romska poliser har ökat. Samarbetet med romska organisationer har förstärkts. Sammanlagt 19 miljoner euro har under år 2000 anslagits för detta ändamål.

Utvärdering (november 2001)

Inga framsteg har konstaterats på detta område.

Utvärdering (oktober 2002)

Åtgärder har vidtagits för att fortsätta den juridiska reformen, exempelvis bestämmelser som gör det möjligt att minska eftersläpningen i högsta domstolen och andra för att modernisera rättsväsendet. Domstolarnas informationssystem har förbättrats. Runt 75 procent av domarna har fått utbildning i EG-rätt. En rad åtgärder har vidtagits inom ramen för strategin för korruptionsbekämpning. Ytterligare finansiella resurser har anslagits till genomförandet av handlingsplanen för romerna. Nytt läromaterial har utarbetats, men än har problemet med överföring av romska barn från det klassiska till det särskilda utbildningssystemet inte lösts.

Utvärdering (november 2003)

Se faktabladen om antagandet av gemenskapens regelverk.

Prioriteringar på medellång sikt:

Att fortsätta ansträngningarna för att integrera romerna.

Utvärdering (oktober 1999)

Ungern har fortsatt sina ansträngningar på detta område genom att anta ett reviderat handlingsprogram på medellång sikt för detta ändamål. I programmet betonas särskilt utbildning och sysselsättning, men programmet omfattar även sociala åtgärder på hälso- och bostadsområdet. Romernas situation är dock fortfarande svår och Ungern måste ihärdigt se till att det nya programmet till fullo tillämpas på regional och lokal nivå.

Utvärdering (november 2000)

Inga framsteg har noterats på detta område.

Utvärdering (november 2001)

Den ungerska regeringen har ökat budgetanslagen till programmet. Omfattningen av de sociala problem som romerna möter gör emellertid att det krävs ännu mer pengar. Programmet kritiseras dessutom för att det saknar bestämmelser för att utvärdera de resultat som uppnås i målgrupperna. Kommissionen framhåller särskilt situationen på utbildningsområdet där unga romer behöver mycket stöd till följd av de ogynnsamma sociala förhållanden de lever under. Ungern har till stor del harmoniserat sin politik för bekämpning av diskriminering med gemenskapens regelverk, vilket är ett viktigt steg i processen för långsiktig integrering av romerna.

Utvärdering (oktober 2002)

När det gäller diskrimineringsbekämpningen har ett nätverk av rättshjälpsorgan inrättats. Nätverket erbjuder gratis rådgivning och företräder enskilda personer som utsatts för diskriminering. Problemet är att nätverket har ett ganska begränsat tillämpningsområde och att rättegångskostnaderna inte täcks. En ny antidiskrimineringslag har utarbetats och det skulle vara ett stort steg framåt om denna antogs. Det har inte gjorts några framsteg när det gäller införandet av ett effektivt system för att behandla anmälningar om fel begångna av polisen.

Utvärdering (november 2003)

Se faktabladen om antagandet av gemenskapens regelverk.

Som en följd av undertecknandet av anslutningsfördraget den 16 april 2003 gick Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern med i Europeiska unionen den 1 maj 2004.

HÄNVISNINGAR

Beslut 99/850/EG av den 6 december 1999Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 335, 28.12.1999

Kommissionens yttrande KOM(97) 2001 slutligEj offentliggjort i Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Kommissionens rapport KOM(98) 700 slutligEj offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Kommissionens rapport KOM(1999) 505 slutligEj offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Kommissionens rapport KOM(2000) 705 slutligEj offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Kommissionens rapport KOM(2001) 700 slutlig - SEK(2001) 1748Ej offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Kommissionens rapport KOM(2002) 700 slutlig - SEK(2002) 1404Ej offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Kommissionens rapport KOM(2003) 675 slutlig - SEK(2003) 1205Ej offentliggjord i Europeiska unionens officiella tidning

Fördraget om anslutning till Europeiska unionen [Europeiska unionens officiella tidning L 236, 23.9.2003]

Senast ändrat den 19.11.2004

Top