EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Att skydda den biologiska mångfalden mot invasiva främmande arter

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) nr 1143/2014 om förebyggande och hantering av introduktion och spridning av invasiva främmande arter

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

Förordningen innehåller regler som ska förebygga, minimera och mildra negativa effekter på biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster på grund av introduktion och spridning av invasiva främmande arter* i Europeiska unionen (EU). Invasiva främmande arter kan också ha betydande negativ inverkan på människors hälsa och på ekonomin.

VIKTIGA PUNKTER

Förteckning över invasiva främmande arter

  • Den 13 juli 2016 antog Europeiska kommissionen sin första ”förteckning över invasiva främmande arter av unionsbetydelse”. Avtalet trädde i kraft den 3 augusti 2016. Tre uppdateringar av förteckningen trädde i kraft den 2 augusti 2017, den 15 augusti 2019 respektive den 2 augusti 2022. Förteckningen har tagits fram utifrån vetenskapliga riskbedömningar, uppdateras regelbundet och ses över minst vart sjätte år. Den senaste förteckningen är från 2022.
  • Arter som finns med på förteckningen får inte avsiktligt föras in på EU:s territorium. De får inte heller hållas, födas upp, transporteras till, från eller inom EU eller säljas, odlas eller släppas ut i miljön.

Tillstånd

  • Medlemsstaterna (EU-länderna) får utfärda tillstånd för forskning, ex situ-bevarande (bevarande utanför den naturliga livsmiljön) och medicinsk användning av arter på förteckningen över invasiva främmande arter. EU-länder som vill utfärda tillstånd för annan användning måste först få godkännande från kommissionen.
  • Den invasiva främmande arten som det handlar om ska hållas och hanteras i sluten förvaring och transporteras på ett sätt som garanterar att den inte slipper ut.

Nationella handlingsplaner

Inom tre år efter det att arter tagits upp i förteckningen måste EU-länderna upprätta och genomföra handlingsplaner för att hantera de viktigaste spridningsvägarna för de invasiva främmande arterna inom sina territorier. Detta ska förebygga oavsiktlig introduktion och spridning av invasiva främmande arter från förteckningen på ländernas territorium.

Invasiva främmande arter av regional betydelse samt inhemska invasiva främmande arter

Invasiva främmande arter kan ha sitt ursprung i en EU-region och skapa problem i en annan. När detta inträffar kan kommissionen, på begäran av de berörda EU-länderna, hjälpa de berörda länderna att samarbeta för att ta itu med problemet.

Övervakningssystem

Inom 18 månader från det att förteckningen över invasiva främmande arter antagits, ska EU-länderna upprätta övervakningssystem för att samla in och registrera uppgifter om förekomsten av invasiva främmande arter i miljön.

Offentlig kontroll

Senast den 2 januari 2016 ska EU-länderna ha inrättat fullt fungerande strukturer för att utföra de offentliga kontroller som krävs för att förhindra att invasiva främmande arter från förteckningen avsiktligt införs i EU. De offentliga kontrollerna gäller de varukategorier som omfattas av de kodnummer i den kombinerade nomenklaturen som det hänvisas till i unionsförteckningen.

Tidig upptäckt och snabb utrotning av nyetablerade invasiva främmande arter

När en invasiv främmande art som står med på förteckningen har observerats för första gången (eller för första gången efter tidigare utrotning) i ett EU-land eller inom en del av dess territorium måste arten snabbt utrotas. Utrotning kan åstadkommas med hjälp av dödliga eller icke-dödliga metoder.

Hantering av invasiva främmande arter som har stor spridning

  • Inom 18 månader från det att en art förts upp på förteckningen, ska EU-länderna införa hanteringsåtgärder för invasiva främmande arter som redan har stor spridning på deras territorium för att minimera de negativa effekterna.
  • Åtgärderna kan vara dödliga eller icke-dödliga. De ska vara proportionella i förhållande till miljöpåverkan och lämpliga med tanke på EU-ländernas särskilda omständigheter.

Återställande av skadade ekosystem

EU-länderna ska vidta åtgärder för att underlätta återhämtningen av ett ekosystem som har försämrats, skadats eller förstörts av en invasiv främmande art från förteckningen.

Övergångsåtgärder

  • Enskilda personer får behålla husdjur (”sällskapsdjur”) som tillhör en invasiv främmande art under förutsättning att
    • de införskaffades innan förteckningen sammanställdes,
    • alla nödvändiga åtgärder vidtas för att säkerställa att de inte kan föröka sig eller slippa ut.
  • Under det första året efter att en art har förts upp på förteckningen får företag och andra kommersiella aktörer fortsätta att sälja arten tills de har gjort sig av med sitt lager. Under det andra året efter att arten förts upp på förteckningen får exemplar enbart säljas eller överlämnas till en verksamhet med tillstånd eller avlivas på ett humant sätt. Dessa överföringar tillåts på villkor att alla nödvändiga åtgärder vidtas för att säkerställa att inga exemplar kan slippa ut eller föröka sig.

Genomförandeakter och delegerade akter

Genom förordning (EU) nr 1143/2014 tilldelas kommissionen genomförandebefogenheter och delegerade befogenheter.

  • Delegerad förordning (EU) 2018/968 kompletterar förordning (EU) nr 1143/2014 med regler för riskbedömningar av invasiva främmande arter. Den delegerade förordningen innehåller en utförlig beskrivning av den metod som ska användas vid riskbedömningar, där hänsyn ska tas till relevanta nationella och internationella standarder och till behovet av att prioritera åtgärder mot invasiva främmande arter som är förenade med eller har potential att orsaka betydande negativa effekter på biologisk mångfald eller relaterade ekosystemtjänster. Även negativa effekter på människors hälsa eller på ekonomin ses som försvårande omständigheter.
  • Kommissionen har antagit genomförandeakter för att uppdatera förteckningen över invasiva främmande arter samt två andra genomförandeakter:
    • I genomförandeförordning (EU) 2016/145 fastställs formatet på de tillstånd som EU-länderna kan utfärda för viss verksamhet med invasiva främmande arter från förteckningen.
    • I genomförandeförordning (EU) 2017/1454 specificeras de tekniska formaten för EU-ländenas rapportering.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den har gällt sedan den 1 januari 2015.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Invasiva främmande arter. Växter eller djur som har transporterats utanför sitt naturliga ekologiska område av människor (antingen avsiktligt eller oavsiktligt) till en ny miljö. Även om många av dessa arter inte överlever så gör vissa det, och de orsakar betydande ekologisk och ekonomisk skada på grund av sin invasiva karaktär.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1143/2014 av den 22 oktober 2014 om förebyggande och hantering av introduktion och spridning av invasiva främmande arter (EUT L 317, 4.11.2014, s. 35).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) nr 1143/2014 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Kommissionens delegerade förordning (EU) 2018/968 av den 30 april 2018 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1143/2014 vad gäller riskbedömningar för invasiva främmande arter (EUT L 174, 10.7.2018, s. 5).

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2017/1454 av den 10 augusti 2017 om specificering av de tekniska formaten för medlemsstaternas rapportering enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1143/2014 (EUT L 208, 11.8.2017, s. 15).

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2016/1141 av den 13 juli 2016 om antagande av en förteckning över invasiva främmande arter av unionsbetydelse i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1143/2014 (EUT L 189, 14.7.2016, s. 4).

Se den konsoliderade versionen.

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2016/145 av den 4 februari 2016 om antagande av formatet på den handling som utgör ett bevis för det tillstånd som utfärdas av medlemsstaternas behöriga myndigheter för att ge verksamheter möjlighet att utöva viss verksamhet avseende invasiva främmande arter av unionsbetydelse i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1143/2014 (EUT L 30, 5.2.2016, s. 1).

Senast ändrat 03.08.2022

Top