EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Minska konstgjorda växthusgaser (fluorerade gaser)

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) nr 517/2014 om fluorerade växthusgaser

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

  • Förordningen är utformad för att motverka klimatförändringen och skydda miljön genom att minska utsläppen av fluorerade växthusgaser (F-gaser) som är konstgjorda växthusgaser med en global uppvärmningseffekt på upp till 23 000 gånger mer än den som orsakas av koldioxid.
  • Den syftar till att minska de fluorerade gasutsläppen i Europeiska unionen (EU) med två tredjedelar senast 2030 jämfört med 2014 års nivåer.

VIKTIGA PUNKTER

Förordningen

  • omfattar fluorkolväten (HFC)*, perfluorkolväten (PFC)*, och svavelhexafluorid (SF6)*.
  • innehåller bestämmelser om inneslutning, användning, återvinning och destruktion av F-gaser,
  • sätter en övergripande årlig gräns för klimatpåverkan från fluorkolväten som kommer att minskas gradvis mellan 2015 och 2030.

I förordningen fastställs även följande skyldigheter:

  • Avsiktliga utsläpp av F-gaser är förbjudna, såvida det inte är tekniskt nödvändigt för den avsedda användningen av en produkt. Tillverkarna måste göra sitt yttersta för att begränsa utsläppen vid produktion, transport och lagring av F-gaser.
  • Operatörer av utrustning som innehåller F-gaser måste vidta alla försiktighetsåtgärder för att undvika läckage. De måste se till att utrustningen kontrolleras regelbundet för läckage. Kraven varierar beroende på den potentiella klimatpåverkan eller om utrustningen är hermetiskt tillsluten.
  • Europeiska kommissionen måste rapportera om effekterna av förordningen senast den 31 december 2022.

Certifierings- och utbildningsprogram

  • De nationella myndigheterna är ansvariga för att inrätta certifierings- och utbildningsprogram för företag och enskilda som deltar i installation, service, underhåll, reparation eller avveckling av F-gasutrustning och i återvinning av F-gaser.

Förbud mot produkter som innehåller F-gaser

  • Förordningen inrättar förbud i faser från 2015 till 2025 mot försäljning av nya produkter, såsom vissa kategorier kylskåp och frysar, luftkonditioneringssystem, skum och aerosoler som innehåller F-gaser, där säkrare och mer klimatvänliga alternativ finns.

Årliga gränsvärden för fluorkolväten

  • Förordningen syftar till att minska klimatpåverkan från användningen av HFC över tid. Den årliga gränsen för HFC på marknaden år 2030 är 21 % jämfört med nivåerna för 2009–2012.
  • För att säkerställa att gränserna respekteras tilldelar kommissionen årliga kvoter till producenter och importörer. Dessa får inte överskridas.

Rapportering

  • Producenter, importörer, exportörer, användare av råmaterial och företag som förstör F-gaser måste årligen rapportera till kommissionen.
  • Importörer av F-gasutrustning måste göra samma sak och har sedan 2017 varit tvungna att lämna bevis för att kvantiteterna av HFC i deras importerade utrustning har beaktats.

Kigaliändring av Montrealprotokollet

  • Förordningen säkerställer också att EU uppfyller sina internationella skyldigheter enligt Kigaliändringen av Montrealprotokollet.
  • Genom Kigaliändringen lades HFC till i förteckningen över kontrollerade ämnen enligt Montrealprotokollet (se sammanfattning). Denna första förteckning trädde i kraft den 1 januari 2019. Avvecklingen av fluorkolväten förväntas spara omkring 80 gigaton koldioxidekvivalenter fram till 2050 och utgöra ett betydande bidrag till kampen mot klimatförändringarna.
  • Alla 198 parter i Montrealprotokollet enades om att vidta åtgärder för att gradvis minska produktionen och användningen av fluorkolväten. Det första minskningssteget skulle tas av EU och andra utvecklade länder 2019. De flesta utvecklingsländer kommer att inleda sin utfasning 2024.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den har gällt sedan den 1 januari 2015.

BAKGRUND

VIKTIGA BEGREPP

HFC. Används som kylmedel, rengöringsmedel och skumbildande medel (såsom brandsläckare).
PFC. Används för att tillverka halvledare och som rengöringslösningsmedel och skumbildande medel.
SF6. Används i högspänningsbrytare och magnesiumproduktion.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 517/2014 av den 16 april 2014 om fluorerade växthusgaser och om upphävande av förordning (EG) nr 842/2006 (EUT L 150, 20.5.2014, s. 195).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Rådets beslut (EU) 2017/1541 av den 17 juli 2017 om ingående på Europeiska unionens vägnar av Kigaliändringen av Montrealprotokollet om ämnen som bryter ned ozonskiktet (EUT L 236, 14.9.2017, s. 1).

Ändring av Montrealprotokollet om ämnen som bryter ned ozonskiktet (EUT L 236, 14.9.2017, s. 3).

Senast ändrat 09.11.2021

Top