EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU och 2015 års internationella klimatavtal

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Meddelande (COM(2013) 167 final – 2015 års internationella klimatavtal: Utformningen av den internationella klimatpolitiken efter 2020

VILKET SYFTE HAR MEDDELANDET?

I det fastställs de grundläggande problem som Europeiska kommissionen anser bör behandlas i det senaste multinationella arbetet för att hantera klimatförändringarna. Dessa bör leda in världen på vägen mot att minska de globala utsläppen med minst 60 % under 2010 års nivåer till 2050.

VIKTIGA PUNKTER

  • EU kom i oktober 2014 överens om att unionens bidrag kommer att vara en bindande minskning av inrikes växthusgaser med minst 40 % för hela ekonomin till år 2030.
  • I meddelandet understryks att det nya avtalet måste spegla hur världen har förändrats sedan klimatförhandlingarna inleddes år 1990 och att den kommer fortsätta att utvecklas allt eftersom 2030 kommer närmare.
  • I kommissionens meddelande betonas vikten av följande faktorer:
    • Ambitiösa nationella åtaganden mot rena och rättvisa mål inom ett gemensamt regelverk. Dessa bör vara uppnåeliga och ska utvärderas efter hand som globala och nationella ekonomiska omständigheter förändras.
    • Både utvecklade länder och utvecklingsländer ska bidra till det övergripande målet om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen under 2 oC.
    • Alla länder bör hållas ansvariga inför varandra och inför allmänheten när det gäller att uppnå målsättningarna.

BAKGRUND

  • FN lanserade förhandlingarna om ett nytt klimatavtal i Durban i slutet av 2011. Detta gjordes i syfte att sammanföra det lappverk av bindande och icke-bindande överenskommelser som funnits på plats sedan 1992 års Kyotoprotokoll.
  • Det internationella samfundet föresatte sig att få ett nytt klimatavtal på plats i Paris i december 2015. EU ansåg att det skulle vara så ambitiöst som möjligt och innehålla konkreta åtaganden från alla stora ekonomier. Vid klimatkonferensen i Paris (COP21), antog 195 länder det första universella juridiskt bindande globala klimatavtalet någonsin. Parisavtalet trädde i kraft den 4 november 2016.
  • Se mer information på Europeiska kommissionens webbplats om Parisavtalet.

HUVUDDOKUMENT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och regionkommittén – 2015 års internationella klimatavtal: Utformningen av den internationella klimatpolitiken efter 2020 (COM(2013) 167 final, 26.3.2013)

Senast ändrat 14.11.2016

Top