EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2017/162A/01

Meddelande om ledig tjänst Europol/2017/TA/AD15/282 – Verkställande direktör för Europol

OJ C 162A, 23.5.2017, p. 1–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

23.5.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

CA 162/1


Meddelande om ledig tjänst Europol/2017/TA/AD15/282 – Verkställande direktör för Europol

(2017/C 162 A/01)

 

1.    Om Europol

Europeiska unionens byrå för samarbete inom brottsbekämpning (Europol) är en EU-byrå belägen i Haag, Nederländerna. Europol inrättades 1995 genom en konvention som utarbetats på grundval av artikel K i fördraget om Europeiska unionen och inrättades som en EU-enhet 2009 genom rådets beslut 2009/371/RIF (1). Genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/794 (2) inrättades Europol som en EU-byrå.

Europols mål är att stödja och stärka medlemsstaternas behöriga myndigheters insatser och ömsesidiga samarbete för att förebygga och bekämpa allvarlig brottslighet som berör två eller flera medlemsstater, terrorism och andra former av brottslighet som påverkar ett gemensamt intresse som omfattas av unionens politik.

För att kunna utföra detta uppdrag har Europol för närvarande 550 anställda och en budget på 117 miljoner euro för år 2017.

Europols huvudsakliga uppgifter är följande:

Samla in, lagra, behandla, analysera och utbyta information, inbegripet kriminalunderrättelser.

Utan dröjsmål underrätta medlemsstaterna om eventuella uppgifter om och samband mellan brott som berör dem.

Samordna, organisera och genomföra utredningar och operativa insatser för att stödja och stärka insatser från medlemsstaternas behöriga myndigheter.

Delta i gemensamma utredningsgrupper samt föreslå att de inrättas.

Förse medlemsstaterna med information och analytiskt stöd i samband med större internationella händelser.

Utarbeta hotbildsbedömningar, strategiska och operativa analyser samt allmänna lägesrapporter.

Utveckla, sprida och främja specialkunskaper om brottsförebyggande metoder, undersökningsförfaranden, tekniska och forensiska metoder samt ge råd till medlemsstaterna.

Stödja medlemsstaternas gränsöverskridande informationsutbyte, verksamhet och utredningar samt gemensamma utredningsgrupper, inbegripet genom att tillhandahålla operativt, tekniskt och ekonomiskt stöd.

Samarbeta med relevanta unionsorgan och med Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf), i synnerhet genom informationsutbyte och genom att förse dem med analytiskt stöd på områden som omfattas av deras behörighet.

Förse EU:s krishanteringsstrukturer och krishanteringsuppdrag enligt fördraget om Europeiska unionen med information och stöd inom ramen för Europols mål.

Utveckla unionscentrum med specialkunskap för att bekämpa vissa typer av brott som omfattas av Europols mål.

Stödja medlemsstaternas åtgärder för att förebygga och bekämpa de former av brottslighet vilka underlättas, främjas eller begås med hjälp av internet, inbegripet att i samarbete med medlemsstaterna anmäla internetinnehåll.

Lika möjligheter

Europol är en institution som arbetar för lika möjligheter och som säkerställer att dess urvalsförfaranden inte diskriminerar på grund av biologiskt eller socialt kön, hudfärg, ras, etniskt eller socialt ursprung, genetiska särdrag, språk, religion eller övertygelse, politisk eller annan åskådning, tillhörighet till nationell minoritet, förmögenhet, börd, funktionsnedsättning, ålder eller sexuell läggning.

Vi strävar efter att skapa och bibehålla en hälsosam och attraktiv arbetsmiljö som stöder kvinnor och män i karriärplaneringen och i att uppnå en balans mellan arbete och privatliv.

2.    Bakgrund, huvudsyfte och arbetsuppgifter som ingår i tjänsten

Bakgrund

Den verkställande direktören ska leda Europol och säkerställa att den löpande verksamheten bedrivs på ett effektivt sätt. Han eller hon ska vara byråns rättsliga företrädare.

Den verkställande direktören är ansvarig inför styrelsen. Utan att det påverkar styrelsens befogenheter ska den verkställande direktören vara oberoende vid sin tjänsteutövning och får varken begära eller ta emot instruktioner från någon regering eller något annat organ.

Den verkställande direktören ska ha en ledande roll och tillhandahålla vägledning för att uppnå Europols mål samt ansvara för genomförandet av de uppgifter som Europol anförtrotts.

Den verkställande direktören ansvarar särskilt för följande:

Säkerställa Europols strategiska utveckling med målsättningen att främja samarbete mellan brottsbekämpande myndigheter i unionen.

Säkerställa Europols verksamhet i enlighet med de mål och uppgifter som föreskrivs i Europolförordningen.

Utarbeta de budget- och planeringsdokument som läggs fram för beslut i styrelsen samt genomföra den fleråriga programplaneringen och de årliga arbetsprogrammen för Europol samt övriga planeringsdokument.

Verkställa de beslut som antas av styrelsen, bistå styrelsens ordförande i förberedelserna av styrelsemöten och regelbundet underrätta styrelsen om genomförandet av unionens strategiska och operativa prioriteringar i kampen mot brottslighet.

Utarbeta utkast till den konsoliderade årliga rapporten om Europols verksamhet och lägga fram den för styrelsen för antagande.

Upprätthålla samarbetsförbindelser med andra unionsorgan, myndigheter i tredjeland, internationella organisationer och privata parter i den mån som krävs för Europols arbetsuppgifter.

Utarbeta en handlingsplan på grundval av slutsatserna i interna eller externa revisionsrapporter och utvärderingar samt utredningsrapporter och rekommendationer från utredningar utförda av Olaf och Europeiska datatillsynsmannen.

Skydda unionens ekonomiska intressen genom åtgärder för att förebygga bedrägeri, korruption och annan olaglig verksamhet.

Rådet får uppmana den verkställande direktören att rapportera om resultatet av sitt arbete och direktören ska inställa sig inför den gemensamma parlamentariska kontrollgruppen för att diskutera frågor som rör Europols verksamhet. Han eller hon ska omfattas av Europaparlamentets årliga förfarande för att bevilja ansvarsfrihet för budgetens genomförande.

3.    Krav – Behörighetskriterier

a)

Sökande måste

vara medborgare i någon av Europeiska unionens medlemsstater och åtnjuta fulla medborgerliga rättigheter,

ha fullgjort alla skyldigheter enligt gällande värnpliktslagstiftning,

uppfylla de skötsamhetskrav som ställs för tjänsteutövningen,

uppfylla kraven för fysisk lämplighet för tjänsteutövningen (före utnämnandet ska den utvalda sökanden läkarundersökas av en av institutionens förtroendeläkare för att institutionen ska kunna vara övertygad om att sökanden uppfyller kraven i artikel 12.2 d i anställningsvillkoren),

kunna styrka fördjupade kunskaper i ett av Europeiska unionens språk och sådana tillfredsställande kunskaper i ett annat av Europeiska unionens språk som krävs för att utföra arbetsuppgifterna.

b)

Sökande måste ha

avslutad universitetsutbildning styrkt med examensbevis (som med normal studietakt kräver minst fyra år),

utöver ovanstående minst 15 års relevant yrkeserfarenhet efter avlagd examen.

4.    Krav – Uttagningskriterier

a)

Yrkeserfarenhet

Nödvändiga krav:

Betydande yrkeserfarenhet inom brottsbekämpning och/eller intern säkerhet på strategiska och operativa nivåer, förvärvad i ett nationellt och helst i ett europeiskt och/eller internationellt sammanhang. I detta bör det helst ingå direkt erfarenhet av internationellt polissamarbete.

Dokumenterad ledarskapsförmåga att styra en komplex organisation med personal och samarbetspartner på en verkställande nivå (minst tio års erfarenhet från tjänst i ledande befattning).

Dokumenterad förmåga att leda och motivera en stor arbetsgrupp i en mångkulturell och multinationell miljö, bland annat genom att tillhandahålla strategiska visioner och initiativ.

Bevis på ledande innovativa insatser inom brottsbekämpningsområdet.

Gedigen förvaltnings- och ledningsförmåga, särskilt erfarenhet av budget-, ekonomi- och personalhantering i ett nationellt, europeiskt och/eller internationellt sammanhang.

b)

Yrkeskunskaper

Nödvändiga krav:

Mycket god förståelse för internationellt polissamarbete på högsta ledningsnivå.

Strategiska insikter när det gäller interna säkerhetshot i Europa och den tillgängliga institutionella och operativa ramen inom EU för att minska dessa hot.

Utmärkt förståelse av samspelet mellan nationella förvaltningar och EU-institutioner, inbegripet utmärkta kunskaper om unionslagstiftningen avseende interna säkerhetsfrågor.

God förståelse av tekniska frågor som har samband med intern säkerhet och brottsbekämpande samarbete, inbegripet kunskaper om informationsutbyte och dataskydd.

c)

Ledarskapsförmåga och kompetenser

Arbete med visioner och strategier – utveckla ett övertygande uppdrag, visioner och strategier med medellång och långsiktig påverkan som personalen kan förstå och acceptera som meningsfulla i sitt dagliga arbete.

Strävan efter bättre resultat – framsynt och kraftfullt genomförande av Europols uppdrag, vision och strategi på ett sådant sätt att Europol uppfyller sina organisationsmål.

Företagsamhet – identifiera och förverkliga möjligheter till innovation som stärker Europols betydelse som en nyckelaktör på sitt område.

Nätverkande – upprätta effektiva relationer inom Europol och bygga strategiska allianser med omvärlden.

Verksamhetsledning – ha en djup förståelse av verksamheten och åta sig att handla i enlighet med denna kunskap för att säkerställa att verksamheten drivs på bästa sätt.

Inspiration – inspirera långsiktig motivation och lojalitet i organisationen genom att fungera som en förebild och följa organisationens uppdrag och värderingar.

d)

Allmän kompetens

Kommunikation:

Utmärkt förmåga att kommunicera på engelska, både muntligt och skriftligt.

Utmärkt presentationsförmåga, väl lämpad att påverka berörda parter inom brottsbekämpning, regeringar, politiska miljöer och mediemiljöer.

Analys och problemlösning:

Utmärkta analytiska, organisatoriska och beslutsfattande färdigheter, inbegripet förmåga att fastställa tydliga prioriteringar.

Utmärkt förmåga att utveckla och upprätthålla effektiva arbetsrelationer med många olika interna och externa berörda parter samt förståelse av organisationens dynamik.

Levererans av kvalitet och resultat:

Ha en mycket stor integritet och professionell trovärdighet.

Inneha förmågan att omsätta strategi i praktik.

Vara praktisk och resultatorienterad med mycket god förmåga att fatta beslut.

Prioritering och organisation:

Uppvisa strategisk förståelse och vidsynthet, ha förmågan att förstå kritiska problem snabbt och kunna tillämpa den strategiska visionen.

Resiliens:

Utmärkt förmåga att utveckla och upprätthålla effektiva arbetsrelationer med många olika interna och externa berörda parter samt förståelse av organisationens dynamik.

Förmåga att arbeta på ett stresståligt, fokuserat och balanserat sätt.

Arbetsmiljö i mångfald:

Förmåga att etablera och upprätthålla effektiva arbetsrelationer med medarbetare i en internationell och tvärvetenskaplig arbetsmiljö.

5.    Urvalsförfarande

Den rättsliga ramen för detta rekryteringsförfarande är Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/794 av den 11 maj 2016 om Europeiska unionens byrå för samarbete inom brottsbekämpning (Europol) (3), tjänsteföreskrifterna för tjänstemän i Europeiska unionen och anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen, enligt rådets förordning (EEG, Euratom, EKSG) nr 259/68 (4), senast ändrad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 1023/2013 (5), samt styrelsens beslut av den 1 maj 2017 om antagande av regler för urval, förlängning av mandatperioden samt entledigande av den verkställande direktören och vice verkställande direktörer.

Styrelsen ska inrätta en urvalskommitté bestående av en företrädare för kommissionen och sex ledamöter som företräder medlemsstaterna, vilka ska fastställas genom lottning av styrelsen.

Urvalskommittén ska göra följande:

Identifiera alla sökande som kan bli aktuella för tjänsten på grundval av de kriterier som anges i meddelandet om ledig tjänst.

Göra en inledande bedömning av ansökningarna av behöriga sökande med beaktande av deras yrkeskvalifikationer, färdigheter, erfarenheter och personliga referenser för att avgöra vilka som bör bedömas ytterligare av kommittén.

Bedöma de sökandes särskilda kompetenser och färdigheter. Urvalskommittén kommer att bjuda in de fem högst rankade sökandena (de som är kvar i slutomgången). Alla sökande som är lika högt rankade som den femte högst rankade sökanden kommer att inkluderas i listan över inbjudna sökande.

Bjuda in de sökande som är kvar i slutomgången att delta i ett särskilt urvalsförfarande för tjänsten, vilket i allmänhet innefattar en kompetensbaserad intervju.

Upprätta en vederbörligen motiverad rapport om de ansökningar som erhållits och förfarandet som följt. Rapporten ska innehålla en lista över behöriga sökande, inbegripet de som intervjuats av kommittén och en lista över de sökande som uppfyller alla behörighetskriterier och anses vara de som passar bäst enligt de urvalskriterier som fastställts i meddelandet om ledig tjänst.

De sökande som är kvar i slutomgången ska genomgå en bedömning från ett externt utvärderingscenter, vilket kommer att tillhandahålla objektiva råd till urvalskommittén. Vid bedömningen ska de för tjänsten karakteristiska brottsbekämpande egenskaperna beaktas. Utvärderingscentret ska vid upprättandet av sin bedömning arbeta i nära samarbete med urvalskommittén.

Styrelsen kan besluta om att intervjua sökandena från urvalskommitténs lista samt även andra behöriga sökande som intervjuats av den.

På grundval av urvalskommitténs rapport ska styrelsen anta ett motiverat yttrande,

presentera listan över behöriga sökande,

fastställa en slutlista över godkända sökande i rangordning, och

bekräfta att de sökande på denna slutlista uppfyller de relevanta anställningsvillkoren och de urvalskriterier som anges i meddelandet om ledig tjänst, utan hinder av de särskilda bestämmelser som föreskrivs i artikel 13 i anställningsvillkoren för övriga anställda avseende läkarundersökning.

Styrelsens ordförande ska vidarebefordra det motiverade yttrandet till rådet, inbegripet den föreslagna listan över sökande och den fullständiga ansökningsblanketten för varje sökande som är kvar i slutomgången, för att göra det möjligt för rådet att fatta sitt beslut enligt artikel 54.2 i Europolförordningen.

Den sökande som rådet väljer kan före utnämningen uppmanas att inställa sig inför det berörda utskottet i Europaparlamentet som därefter ska avge ett icke bindande yttrande.

Samtliga sökande som deltar i urvalsförfarandet kommer att informeras om resultatet.

De sökande som deltagit i urvalsförfarandet kan begära återkoppling om sina resultat inom tre månader efter urvalsförfarandet. Europol kommer inte att kunna svara på förfrågningar om återkoppling som mottagits efter denna tidsperiod.

Urvalskommitténs arbete och överläggningar är konfidentiella. Det är förbjudet för sökande att ta direkt eller indirekt kontakt med medlemmarna i urvalskommittén eller för någon annan att göra det för deras räkning. Alla frågor eller förfrågningar om information eller dokumentation i samband med urvalsförfarandet bör riktas till Europols rekryteringskontor.

6.    Lön

Skala: AD 15

Den månatliga grundlönen är 15 435,00 euro (löneklass 1) eller 16 083,60 euro (löneklass 2).

Löneklassen fastställs utifrån den yrkeserfarenhet som förvärvats efter den utbildning som krävs för tjänsten och i enlighet med gällande tillämpningsföreskrifter.

Därutöver kan, i förkommande fall, ersättningar såsom utlandstillägg, hushållstillägg, barnbidrag och utbildningsbidrag beviljas.

Europol erbjuder ett omfattande paket för social trygghet som omfattar ytterligare förmåner som sjukförsäkring, arbetslöshets- och invaliditetsersättning samt ett pensionssystem.

Lönen är föremål för en EU-skatt men undantagen från nationell beskattning.

7.    Villkor

Provanställningsperiod

För att erhålla denna tjänst krävs ett framgångsrikt slutförande av en provanställningsperiod på nio månader. Inom denna period måste den utvalda sökanden genomgå en säkerhetsundersökning för tjänsten.

Anställningsavtalet kan avslutas under eller vid provperiodens slut i enlighet med artikel 14 i anställningsvillkoren.

Säkerhetskontroll och intyg om god sed

Alla sökande som har godkänts vid urvalsförfarandet ska ansöka om ett nationellt ”lämplighetsintyg” när erbjudandet om anställning görs. ”Lämplighetsintyget” ska lämnas till Europol innan anställningsavtalet undertecknas. Om det föreligger ogynnsamma uppgifter i ”lämplighetsintyget” förbehåller sig Europol rätten att inte tilldela anställningsavtalet.

Det nationella lämplighetsintyget ersätter emellertid inte ett giltigt och fullständigt intyg om personalsäkerhetsgodkännande (PSCC) som måste erhållas för all Europolpersonal för den nivå som anges i arbetsbeskrivningen. Ett intyg om personalsäkerhetsgodkännande är ett intyg som utfärdats av en behörig myndighet som fastställer att en person har genomgått en säkerhetsprövning. Den innehåller information om vilken nivå säkerhetsprövningen omfattar, datum för utfärdande och utgångsdatum. Om det nödvändiga säkerhetsgodkännandet inte erhållits innan provanställningen löpt ut kan detta medföra uppsägning av anställningsavtalet.

För denna tjänst krävs det en säkerhetsprövning för nivån: SECRET UE/EU SECRET.

Anställningskontrakt

Den sökande som väljs till tjänsten ska utses av rådet och vara tillfälligt anställd av Europol under en fyraårsperiod, vilken kan förnyas en gång.

Om tjänsten tilldelas befintlig personal från Europol kommer deras nuvarande avtal att beaktas.

Anställningsorten är Haag, Nederländerna.

För mer information om villkoren, se EU:s tjänsteföreskrifter som är tillgängliga på Europols webbplats www.europol.europa.eu.

8.    Mer information

UPPGIFTSSKYDD

De inlämnade uppgifterna behandlas för att bedöma sökandenas lämplighet för en tjänst hos Europol. Samtliga personuppgifter som samlats in i samband med urvalsförfarandet kommer endast att användas i detta särskilda sammanhang och kommer inte att lämnas ut till någon tredje part.

Samtliga uppgifter som tillhandahållits kommer att behandlas strängt konfidentiellt och i full överensstämmelse med gällande bestämmelser om skydd för personuppgifter. De rättsliga grunderna för behandling av personuppgifter är tjänsteföreskrifterna för tjänstemän och anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen (avdelning III kapitel 1) samt deras genomförandebestämmelser.

Samtliga dokument som lämnas till Europol kommer att lagras i Europols akter och kommer inte att returneras till sökanden. Ansökningar från sökande som inte rekryteras kommer att bevaras i högst sju år. Uppgifter om sökande på reservlistan för utnämning som inte rekryterats kommer att bevaras i högst fem år efter det att reservlistan upphör att gälla. Uppgifter om rekryterade sökande kommer att överföras till deras personalakt. Verksamhetschefen för personalavdelningen ansvarar för behandlingen av personuppgifter.

De sökande har rätt att få tillgång till, rätta, blockera och radera sina personuppgifter i enlighet med de gällande bestämmelserna om skydd för personuppgifter. De sökande har rätt att vända sig till Europols byrå för uppgiftsskydd (Data Protection Office – PO Box 90850, 2509 LW Haag, Nederländerna) och till Europeiska datatillsynsmannen (www.edps.europa.eu).

VIKTIGA DATUM

Sista ansökningsdag:

4.7.2017, kl. 23:59 (CEST [centraleuropeisk sommartid])

Rekryteringsförfarande:

Tredje till fjärde kvartalet 2017

Anställningsdatum:

1 maj 2018

ANSÖKNINGSPROCESS OCH URVALSFÖRFARANDE

I den mån de inte ändras genom de särskilda bestämmelser som föreskrivs i reglerna för urval, förlängning av mandatperioden samt entledigande av verkställande direktörens och vice verkställande direktörens tjänster, hänvisar vi till EUROPOLS RIKTLINJER FÖR REKRYTERING som finns på Europols webbplats www.europol.europa.eu för mer information om ansökningsprocessen och urvalsförfarandet.

KONTAKTUPPGIFTER

För mer information om ansökningsprocessen, vänligen kontakta mbs@europol.europa.eu.


(1)  EUT L 121, 15.5.2009, s. 37.

(2)  EUT L 135, 24.5.2016, s. 53.

(3)  EUT L 135, 24.5.2016, s. 53.

(4)  EGT L 56, 4.3.1968, s. 1.

(5)  EUT L 287, 29.10.2013, s. 15.


Top