EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2014/358A/01

Utlysning av ledig tjänst som direktör för Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter i Wien — (Tillfälligt anställd – lönegrad AD 14) — COM/2014/10366

OJ C 358A, 10.10.2014, p. 1–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.10.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

CA 358/1


Utlysning av ledig tjänst som direktör för Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter i Wien

(Tillfälligt anställd – lönegrad AD 14)

COM/2014/10366

2014/C 358 A/01

 

OM OSS

Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter (FRA) är en av EU:s decentraliserade byråer. Under de senaste åren har den byggt upp ett gott rykte som en byrå som tillhandahåller högkvalitativa faktabaserade rapporter, undersökningar och rådgivning inom området grundläggande rättigheter. FRA har fått stor uppmärksamhet bland allmänheten och i medierna. Byråns direktör bjuds regelbundet in till Europeiska unionens råd och Europaparlamentet för att presentera byråns arbete. Den ger ut ett stort antal rapporter och undersökningar, t.ex. 2014 års rapport om våld mot kvinnor i EU och handboken om europeisk dataskyddslagstiftning samt yttranden på begäran av EU-institutionerna. Bland byråns 90 anställda finns juridiska experter, forskare på det politiska och sociala området, statistiker samt kommunikations- och nätverksexperter. Årsbudgeten för 2013 uppgick till nästan 22 miljoner euro (1).

FRA inrättades genom rådets förordning (EG) nr 168/2007 (2).

FRA:s uppgifter består av att bidra med stöd och sakkunskap i fråga om grundläggande rättigheter till berörda institutioner, organ, kontor och byråer inom Europeiska unionen och dess medlemsstater när de tillämpar unionslagstiftningen. Byrån har en stödjande roll och informerar EU:s beslutsfattare om hur de grundläggande rättigheterna påverkar deras politik. Den sistnämnda uppgiften består i första hand av empirisk forskning om tillämpningen av stadgan om de grundläggande rättigheterna i Europeiska unionen.

Byrån utför sina uppgifter med hänvisning till de grundläggande rättigheterna enligt definitionen i artikel 6.2 i fördraget om Europeiska unionen. Byrån har följande huvuduppgifter:

a)

Insamling, analys och spridning av objektiva, tillförlitliga och jämförbara upplysningar och data.

b)

Utarbetande av slutsatser och yttranden om särskilda tematiska områden.

c)

Offentliggörande av en årlig rapport om de frågor om grundläggande rättigheter som hör till byråns verksamhetsområden samt en årlig rapport om byråns verksamhet och tematiska rapporter.

d)

Utveckling av en kommunikationsstrategi och främjande av dialog med det civila samhället för att öka allmänhetens medvetenhet om de grundläggande rättigheterna och aktivt sprida information om sitt arbete.

Rådet ska på förslag från kommissionen och efter att ha hört Europaparlamentet, anta en flerårig ram för byrån som fastställer de tematiska områdena för byråns verksamhet (som måste omfatta bekämpning av rasism, främlingsfientlighet och därmed sammanhängande intolerans).

OM TJÄNSTEN

Direktören ska leda byrån. Europaparlamentet och rådet kan närsomhelst kalla direktören till en utfrågning i frågor som rör byråns verksamhet, i synnerhet i syfte att presentera FRA:s arbete rörande specifika frågor. Direktören ska sköta sitt uppdrag självständigt. Han eller hon ska vara byråns rättslige företrädare. Han eller hon ska vara ansvarig inför styrelsen. Styrelsens arbetsspråk är engelska och franska.

Direktören leder och vägleder byrån i fråga om

a)

att utföra de uppgifter som anges i artikel 4 i förordningen om inrättande av byrån, särskilt att bedriva forskning, att genomföra undersökningar, förberedande studier, genomförbarhetsstudier, offentliggöra yttranden om särskilda ämnen för unionens institutioner och medlemsstaterna i samband med genomförandet av unionslagstiftningen samt att utarbeta en årlig rapport om de frågor om de grundläggande rättigheterna som omfattas av byråns verksamhetsområden (3),

b)

att utforma och genomföra byråns årliga arbetsprogram,

c)

att informera allmänheten om alla frågor som ingår i byråns uppdrag,

d)

att samarbeta med statliga organisationer och offentliga organ som är behöriga inom området grundläggande rättigheter i medlemsstaterna, inbegripet nationella människorättsorganisationer och nationella sambandsmän,

e)

att samarbeta med organisationer på internationell nivå, däribland Europarådet, Förenta nationerna och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE),

f)

att samarbeta med det civila samhället, inklusive samordning av plattformen för grundläggande rättigheter i enlighet med artikel 10 i förordningen om inrättande av byrån,

g)

att införa effektiva förfaranden för kontroll och utvärdering av byråns arbete i förhållande till dess mål i enlighet med erkända standarder; direktören ska varje år rapportera till styrelsen om resultatet av kontrollsystemet,

h)

att handlägga alla personalfrågor, särskilt utövande av de befogenheter i förhållande till personalen som fastställs i artikel 24.2 i förordningen om inrättande av byrån,

i)

att genomföra byråns budget i enlighet med artikel 20 i förordningen om inrättande av byrån,

j)

att fungera som utanordnare i enlighet med alla relevanta bestämmelser i unionsrätten (4) och

k)

att vidta alla andra åtgärder som är nödvändiga för att se till att byrån fungerar effektivt och i enlighet med förordning (EG) nr 168/2007 samt andra relevanta bestämmelser i unionsrätten.

För närmare upplysningar hänvisas sökande till bestämmelserna i rådets förordning (EG) nr 168/2007 som de förutsätts känna till.

VI SÖKER

Urvalskriterier

Sökande bör ha följande meriter:

Dokumenterad erfarenhet av att på hög förvaltningsnivå leda och hantera personalgrupper med multidisciplinär bakgrund och av att motivera personal att uppnå goda resultat.

Ett gott omdöme och styrkta framgångar i ledande ställning, särskilt vad gäller att leda och att fastställa mål.

Dokumenterade djupgående kunskaper om och erfarenhet av frågor rörande iakttagande och främjande av grundläggande rättigheter eller mänskliga rättigheter på nationell eller internationell nivå. Minst tio års relevant yrkeserfarenhet på området är en klar merit.

Mycket god muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga och förmåga att kommunicera med personal.

Utmärkt dokumenterad förmåga att kommunicera med allmänheten, särskilt genom och med medierna samt god förmåga att samarbeta med andra aktörer.

Goda kunskaper om EU:s lagstiftning, exempelvis EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna, samt politik och strategier som är relevanta för skyddet och främjandet av de grundläggande rättigheterna.

Bevis på god kännedom om EU:s institutioner och hur de fungerar och samverkar. Ytterligare kunskaper om andra internationella organisationer är en merit.

Bevis på genomförande och/eller förvaltning av relevant vetenskaplig forskning (t.ex. forskar- eller doktorandstudier).

Erfarenhet av personalförvaltning, förvaltning av finansiella resurser och budgetförvaltning.

Engagemang för likabehandling, oavsett kön, ras eller etniskt ursprung, religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning.

Erfarenhet av samarbete med berörda aktörer, t.ex. medlemsstaternas myndigheter, internationella organisationer, universitet och forskningscentrum samt det civila samhället.

BEHÖRIGHETSKRAV

Allmänna kriterier

För att komma i fråga för tjänsten måste du uppfylla följande formella krav senast sista ansökningsdagen:

1.

Medborgarskap: Du ska vara medborgare i en av EU:s medlemsstater.

2.

Universitetsutbildning: Du ska ha följande kvalifikationer:

i)

Avslutad universitets- eller högskoleutbildning, styrkt med examensbevis, som med normal studietakt kräver minst fyra år, eller

ii)

Avslutad universitets- eller högskoleutbildning, styrkt med examensbevis, som med normal studietakt kräver minst tre år, samt minst ett års relevant yrkeserfarenhet (denna yrkeserfarenhet på ett år får inte räknas med i den yrkeserfarenhet efter examen som anges nedan).

3.

Yrkeserfarenhet: Minst 15 års yrkeserfarenhet efter examen, på en nivå som kräver ovanstående kvalifikationer. Den måste innehålla följande:

a)

Erfarenhet från grundläggande rättigheter/mänskliga rättigheter: minst fem år av den yrkeserfarenhet som anges ovan måste komma från byråns arbetsområde, dvs. grundläggande rättigheter eller mänskliga rättigheter.

b)

Erfarenhet av ledarskap: minst fem år av den yrkeserfarenhet som anges ovan måste vara från en ledande befattning på hög nivå. För varje tjänst du haft bör du tydligt ange tjänstetiteln och exakt vilka uppgifter du haft (5).

4.

Språk: Mycket goda kunskaper i ett av EU:s officiella språk i enlighet med artikel 1 i förordning 1 från 1958 och tillfredsställande kunskaper i ytterligare ett av dessa officiella språk.

5.

Ålder: Ha möjlighet att den sista ansökningsdagen fullfölja hela mandatperioden på fem år före pensionsåldern. För tillfälligt anställda vid Europeiska unionen räknas pensionsåldern från utgången av den månad då den anställda fyller 66 år (se artikel 52 a i tjänsteföreskrifterna (6)).

Sökande som uppfyller dessa kriterier kommer att bedömas utifrån den kompetens och erfarenhet som krävs enligt kriterierna i föregående avsnitt.

Oberoende och intresseförklaring

Direktören kommer att ombes att avge en försäkran om att agera oberoende för det allmännas bästa och att redovisa eventuella intressen som skulle kunna inverka negativt på hans eller hennes oberoende.

Du ska i din ansökan bekräfta att du är beredd att avge en sådan förklaring.

Lika möjligheter

Byrån tillämpar en personalpolitik för lika möjligheter och icke-diskriminering i enlighet med artikel 1d i tjänsteföreskrifterna (7).

Urval och utnämning

Direktören utnämns av styrelsen för Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter enligt förordning (EG) nr 168/2007 (8).

Europeiska kommissionen kommer att inrätta en urvalskommitté för urvalsförfarandet. Kommittén kallar de sökande som har lämnat de bästa ansökningarna mot bakgrund av urvalskriterierna i föregående avsnitt till intervju.

Därefter kommer de sökande som väljs ut av urvalskommittén att kallas till en intervju med kommissionens rådgivande tillsättningskommitté. Sökande som kallas till intervju med rådgivande tillsättningskommittén kommer också att under en dag delta i en bedömning vid ett utvärderingscentrum med externa experter på personalområdet. På grundval av resultatet av intervjuerna och bedömningen från utvärderingscentrumet upprättar rådgivande tillsättningskommittén en lista över sökande som kommer att intervjuas av relevanta kommissionärer.

Därefter antar Europeiska kommissionen en lista över godkända sökande. Att en person ingår i listan är ingen garanti för att de får tjänsten. De sökande bör notera att när Europeiska kommissionen antagit listan offentliggörs den. Europeiska kommissionen kommer att överlämna denna lista till byråns styrelse, Europaparlamentet och Europeiska unionens råd.

Sökande från listan kommer att ombes kontakta rådets behöriga organ och Europaparlamentets kommittéer och att besvara frågor. Byråns styrelse kommer därefter att utnämna direktören med beaktande av yttranden och prioritetsordningar från Europaparlamentet och Europeiska unionens råd.

Engelska är det språk som ska användas genom hela urvalsförfarandet.

Anställningsvillkor

Den verkställande direktören kommer för en femårsperiod att utses av styrelsen som medlem av byråns personal, som tillfälligt anställd i lönegrad AD 14 i enlighet med artikel 2 a och 10 i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen.

Denna period kan på grundval av en utvärdering av kommissionen förlängas en gång med högst tre år. Under vissa villkor kan befordran till lönegrad AD 15 under den femåriga eller den förlängda perioden vara möjlig. Som medlem av byråns personal åtnjuter direktören immunitet och privilegier i enlighet med protokollet om immunitet och privilegier för Europeiska gemenskaperna (9). Direktören kan på förslag från en tredjedel av styrelseledamöterna eller från kommissionen avsättas av styrelsen innan mandatperioden har löpt ut.

Anställningsorten är Wien, där byrån har sitt säte.

Tjänsten ska enligt planerna tillträdas under senvåren 2015.

Löne- och anställningsvillkoren är de som gäller för EU-tjänstemän i lönegrad AD 14 enligt tjänsteföreskrifterna. För all nyanställd personal gäller provanställning på nio månader i enlighet med tjänsteföreskrifterna.

Ansökningsförfarande

Innan du lämnar in din ansökan bör du noga kontrollera att du uppfyller behörighetskraven, särskilt när det gäller utbildning och yrkeserfarenhet (”Behörighetskrav”). Om något av behörighetskraven inte är uppfyllt utesluts du automatiskt från urvalsförfarandet.

Om du vill söka tjänsten ska du registrera dig online på följande adress:

https://ec.europa.eu/dgs/human-resources/seniormanagementvacancies/

Följ instruktionerna för de olika etapperna i ansökningsförfarandet.

Du ansvarar själv för att onlineregistreringen sker i tid (10). Vänta inte till de sista dagarna med ansökan, eftersom belastning på internet eller fel på din internetförbindelse kan leda till att onlineregistreringen avbryts innan den slutförts och att du blir tvungen att göra om processen. Ansökan kan inte göras efter det att registreringstiden löpt ut. Försenade registreringar via e-post godtas inte.

Du måste ha en giltig e-postadress. Den kommer att användas för att identifiera din registrering och för att informera dig om hur urvalsförfarandet framskrider. Det är därför viktigt att du underrättar kommissionen om din e-postadress ändras.

För att ansökan ska vara fullständig måste du bifoga en meritförteckning i Word- eller pdf-format och lägga in ett personligt brev online (högst 8  000 tecken). Både meritförteckningen och brevet ska skrivas på engelska, franska eller tyska.

När du är klar med onlineregistreringen anges ett registreringsnummer på skärmen. Det kommer att vara ditt referensnummer i alla frågor som rör detta särskilda urvalsförfarande. När du har fått numret är registreringen av ansökan klar – det är en bekräftelse på att dina uppgifter har registrerats.

Om du inte får något registreringsnummer har din ansökan inte registrerats!

Observera att det inte är möjligt att bevaka hur behandlingen av ansökan fortskrider online. Europeiska kommissionen kommer att kontakta dig direkt angående din ansökan.

Urvalsförfarandet och all korrespondens med urvalskommittéerna sker på engelska (11).

Om du har en funktionsnedsättning som omöjliggör onlineregistrering får du sända din ansökan (meritförteckning och personligt brev) på papper per rekommenderat brev  (12) , poststämplat senast den sista registreringsdagen. All korrespondens med kommissionen kommer därefter att ske per post. Du ska tillsammans med din ansökan skicka in ett intyg om din funktionsnedsättning, utfärdat av ett behörigt organ. På ett separat blad bör du också ange vilka eventuella särskilda arrangemang som behövs för att underlätta ditt deltagande i urvalsförfarandet.

Om du behöver mer information eller stöter på tekniska problem, skicka e-post till HR-A2-MANAGEMENT-ONLINE@ec.europa.eu

Sista ansökningsdag

Sista registreringsdag är den 7 november 2014. Onlineregistreringar ska ha slutförts klockan 12.00 (lokal tid Bryssel).

Viktiga upplysningar till de sökande

De sökande påminns om att urvalskommittéernas arbete är hemligt. Du får inte ta direkt eller indirekt kontakt med urvalskommittén eller be någon annan kontakta dem på dina vägnar.

Skydd av personuppgifter

Kommissionen (under den inledande fasen) och Europeiska byrån för grundläggande rättigheter (därefter) kommer att se till att personuppgifter om sökande behandlas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 45/2001 av den 18 december 2000 om skydd för enskilda då gemenskapsinstitutionerna och gemenskapsorganen behandlar personuppgifter och om den fria rörligheten för sådana uppgifter (13).


(1)  Mer information finns på FRA:s webbplats: http://fra.europa.eu/en

(2)  Rådets förordning (EG) nr 168/2007 av den 15 februari 2007 om inrättande av Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter (EUT L 53, 22.2.2007, s. 1).

(3)  För ytterligare uppgifter se artikel 4.1 a–h i förordning (EG) nr 168/2007.

(4)  Exempelvis artiklarna 33–42 i kommissionens förordning (EG, Euratom) nr 2343/2002 av den 19 november 2002 med rambudgetförordning för de gemenskapsorgan som avses i artikel 185 i rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget (EGT L 357, 31.12.2002, s. 72).

(5)  I meritförteckningen ska – åtminstone för de fem åren i ledande befattning – följande anges: 1. Titel och uppgift. 2. Antal underordnade. 3. Storlek på den budget som förvaltades. 4. Antal överordnade och underordnade nivåer. 5. Antal personer i samma ställning.

(6)  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:1962R0031:20140101:SV:PDF

(7)  Se fotnot 6.

(8)  Mer information finns i artikel 15 i förordning (EG) nr 168/2007.

(9)  Se artikel 26 i förordning (EG) nr 168/2007 och överenskommelse om säte mellan Republiken Österrike och Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter av den 16 juni 2010, som finns på följande webbplats: http://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2011_III_10/COO_2026_100_2_648378.pdf

(10)  Senast kl. 12.00 (lokal tid Bryssel) den 7 november 2014.

(11)  Urvalskommittéerna kommer att se till att de sökande som har engelska som modersmål inte ges några otillbörliga fördelar.

(12)  European Commission, Directorate-General for Human Resources and Security, Unit for Executive Staff and CCA Secretariat, COM/2014/10366, SC11 8/30, 1049 Bryssel, BELGIEN.

(13)  EGT L 8, 12.1.2001, s. 1.


Top