EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016AE1875

Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter [COM(2016) 87 final]

OJ C 389, 21.10.2016, p. 74–79 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

21.10.2016   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 389/74


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter

[COM(2016) 87 final]

(2016/C 389/10)

Föredragande:

Cillian LOHAN

Den 4 mars 2016 beslutade Europeiska kommissionen att i enlighet med artikel 304 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter

[COM(2016) 87 final].

Facksektionen för jordbruk, landsbygdsutveckling och miljö, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 30 juni 2016.

Vid sin 518:e plenarsession den 13 och 14 juli 2016 (sammanträdet den 14 juli) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 143 röster för och inga nedlagda röster.

1.   Slutsatser och rekommendationer

1.1

EESK välkomnar kommissionens förslag till EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter och konstaterar med tillfredsställelse att man införlivat ett antal viktiga förslag från kommitténs tidigare yttrande i denna fråga.

1.2

Kommittén anser att helhetsgreppet, med bl.a. en global allians mellan ursprungs-, transit- och destinationsländerna, är en grundläggande hörnsten i kampen mot de direkta och indirekta konsekvenserna av olaglig handel med vilda djur och växter.

1.3

EESK urskiljer olika prioriterade åtgärder för olika nivåer i den olagliga handelns försörjningskedja.

När det gäller lokalsamhällena i ursprungsländerna måste prioriteringen vara både medvetenhet och skapande av hållbara källor till sysselsättning och inkomster.

När det gäller den organiserade brottsligheten är prioriteringen att både upprätthålla ett system med gemensamma, effektiva, proportionerliga och avskräckande kontroller och påföljder och att tillhandahålla resurser för de polisiära insatserna.

När det gäller efterfrågan måste prioriteringen, ur både företagens och konsumenternas perspektiv, vara ökad medvetenhet, spårbarhet och märkning. Detta bör tillämpas specifikt på europeisk nivå.

När det gäller rättsväsendet måste prioriteringen ligga på att säkerställa efterlevnaden genom målinriktad fortbildning av domare för att se till att det råder konsekvens och proportionalitet när påföljderna fastställs.

1.4

EESK anser att en strukturerad dialog och samarbete med tredjeländer bör säkerställas genom att kampen mot olaglig handel med vilda djur och växter införs som en förutsättning för EU:s samtliga bilaterala och multilaterala handelsavtal. Inverkan av EU:s utrikespolitik för att främja hållbar utveckling i tredjeländer måste i första hand mätas i fråga om livskvalitet och alternativa hållbara inkomstkällor och sysselsättningsmöjligheter för landsbygdsbefolkningen, i linje med FN:s 2030-agenda för hållbar utveckling.

1.5

I enlighet med Londonförklaringen understryker kommittén behovet av ett märknings- och spårningssystem som garanterar att handeln med vilda djur och växter är laglig och hållbar.

1.6

EESK beklagar att det i kommissionens förslag saknas hänvisningar till det hot som den olagliga handeln med vilda djur och växter utgör mot folkhälsan och mot inhemska djur- och växtarter. Kommittén framhåller att de ovannämnda märknings- och spårningssystemen tillsammans med en lämplig veterinär och fytosanitär kontrollmekanism kan bidra till att motverka sådana sjukdomars utbrott och spridning på global nivå.

1.7

Kommittén föreslår att kommissionen ska lägga betydligt större vikt vid e-handelns påverkan på den olagliga handeln med vilda djur och växter och vidta särskilda åtgärder för att skydda den lagliga och hållbara handeln med vilda växter och djur från olaglig handel, som bedrivs genom en regelvidrig användning av e-handelswebbplatser och sociala medier eller genom särskilda olagliga nätverk på djupwebben.

1.8

EESK framhåller vikten av det kommande 17:e mötet i partskonferensen (COP17) för Cites, och uppmanar EU att inta en stark ståndpunkt för att stödja målen i denna handlingsplan. EESK uppmanar kommissionen att stödja förslaget om att stänga de inhemska marknaderna för elfenben, eftersom det på ett avgörande sätt skulle bidra till att avvärja hotet om utrotning av afrikanska elefanter.

2.   Inledning

2.1

Olaglig handel med vilda djur och växter är inte någon ny företeelse (1), men dess omfattning, karaktär och inverkan har förändrats avsevärt under de senaste åren (2). Dess snabba och omfattande tillväxt gör olaglig handel med vilda djur och växter till en av de allvarligaste formerna av organiserad brottslighet tillsammans med människo-, narkotika- och vapenhandel, med en omsättning som uppskattas till 8–20 miljarder euro per år.

2.2

Olaglig handel med vilda djur och växter har blivit en av de mest lönsamma olagliga verksamheterna i världen tack vare en stark efterfrågan (3) och låg risk (för upptäckt och påföljder). Jämfört med andra typer av brott ges den mycket lägre prioritet, och betydligt mindre resurser avsätts för att bekämpa den. Påföljderna tillämpas inkonsekvent och ojämnt till och med inom EU, vilket uppmuntrar internationella kriminella organisationer att flytta till länder där straffen är mildare eller de behöriga myndigheterna är mindre effektiva.

2.3

Konsekvenserna av den olagliga handeln med vilda djur och växter är mätbara och synliga, inte bara ur miljösynpunkt (4). Av detta skäl är förlusten av biologisk mångfald, avskogning (5), eventuell utrotning av de mest ikoniska arterna (6) och minskade fiskbestånd (7) bara en partiell konsekvens av en ännu farligare företeelse.

2.4

Olaglig handel med vilda djur och växter är starkt knuten till annan olaglig verksamhet som internationella kriminella organisationer ägnar sig åt, bl.a. penningtvätt och korruption, såsom framhålls i den senaste rapporten från FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå (UNODC) (8).

2.5

Olaglig handel med vilda djur och växter är en fara för den globala säkerheten. Den underblåser konflikter och hotar den regionala och nationella säkerheten genom att ge milisgrupper och terroristnätverk en finansieringskälla (9).

2.6

Olaglig handel med vilda djur och växter utgör ett hot mot folkhälsan och mot inhemska djur- och växtarter. Om adekvata växtskyddskontroller kringgås utsätts inhemska arter för en betydande risk för att smittas av nya patogener (10). Det uppskattas att 75 % av de nya infektionssjukdomarna är av animaliskt ursprung och till största delen härrör från vilda arter (11).

2.7

Stöld av utrotningshotade arter är ett annat relevant problem som inte har uppmärksammats tillräckligt. I EAZA:s (12) djurparker har 739 djur av 44 arter stulits sedan år 2000, och många av dem har aldrig återfunnits. Utrotningshotade primater och fågelarter har varit populära mål, och detta skapar problem beträffande välfärd och biologisk mångfald för avelsprogrammen för dessa sällsynta arter.

2.8

Konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter (Cites) är av avgörande betydelse i kampen mot olaglig handel med vilda djur och växter. Under 2013 gick FN ut med en stark politisk kampanj (13) i denna fråga, som ledde fram till den första särskilda resolutionen, som antogs av generalförsamlingen i juli 2015 (14). Detta föranledde det internationella samfundet att inleda en parallell process för att skapa en global allians som omfattar ursprungs-, transit- och destinationsländerna för vilda djur och växter, vilket ledde fram till undertecknandet av Londonförklaringen (15) i februari 2014.

2.9

EU är en viktig destination för olagliga produkter av vilda djur och växter samt en viktig knutpunkt för olaglig handel med ursprung i Afrika, Latinamerika och Asien och har därför en viktig roll att spela. År 2014 uppmanade Europaparlamentet kommissionen att utarbeta en EU-handlingsplan för att bekämpa olaglig handel med vilda djur och växter (16). Det efterföljande kommissionsmeddelandet om EU:s strategi mot olaglig handel med vilda djur och växter (17) fick starkt stöd av EESK i ett yttrande (18).

2.10

Det finns branscher som påverkas direkt eller indirekt av den olagliga handeln med vilda djur och växter, både de företag som ägnar sig åt laglig och hållbar handel med vilda djur och växter (dvs. lyxindustrin, husdjursbranschen och den traditionella kinesiska medicinen) och de företag som är indirekt inblandade (dvs. transportföretag, kurirer och e-handelsföretag). Som ett erkännande av detta har många företag tagit en rad initiativ mot olaglig handel med vilda djur och växter såsom certifieringssystem och CSR (företagens sociala ansvar) för enskilda eller flera företag (19).

3.   Sammanfattning av kommissionen förslag

3.1

Handlingsplanen syftar till att förbättra samarbetet mellan alla berörda aktörer, utnyttja befintliga verktyg och politiska strategier effektivare och stärka samverkan dem emellan. De resultat som uppnås genom handlingsplanen kommer att utvärderas 2020.

3.2

Åtgärderna bygger på följande tre prioriteringar:

Att förhindra olaglig handel med vilda djur och växter.

Att genomföra och kontrollera efterlevnaden av befintliga regler.

Att stärka de globala partnerskapen mellan ursprungs-, konsument- och transitländer.

3.3

För att ta itu med orsakerna till olaglig handel med vilda djur och växter kommer EU att fokusera på fyra områden:

Att minska efterfrågan.

Att göra landsbygdssamhällena delaktiga i naturskyddsåtgärderna.

Att öka näringslivets engagemang.

Att bekämpa korruptionen.

4.   Allmänna kommentarer

4.1

EESK välkomnar kommissionens förslag och anser att EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter är ett avgörande redskap för att ta itu med denna omfattande och farliga företeelse. Analysen av bristerna i de befintliga strukturerna för att bekämpa den ökande olagliga handeln med vilda djur och växter i det åtföljande arbetsdokumentet bör bidra till eventuella framtida kompletterande bedömningar och åtgärder (20).

4.2

Kommittén konstaterar med tillfredsställelse att man införlivat ett antal viktiga förslag från dess tidigare yttrande om olaglig handel med vilda djur och växter (21).

4.3

Kommittén anser att helhetsgreppet är en avgörande hörnsten i EU:s handlingsplan med tanke på de komplexa, mångfasetterade aspekterna av den olagliga handeln med vilda djur och växter och dess direkta och indirekta konsekvenser.

4.4

EESK ställer sig bakom att utgångspunkten för strategin ska vara efterlevnad samt förstärkning och samordning av gällande internationella avtal (särskilt Cites), lagar, regler, politiska strategier och tillsynsinstrument, i form av närmare integration av alla berörda sektorer – miljöskydd, tullkontroll, rättsväsende, affärsintressen, kamp mot den organiserade brottsligheten osv. – och ett effektivare samarbete mellan myndigheterna i ursprungs-, transit- och destinationsländerna för vilda djur och växter.

4.5

Kommittén anser att EU inte kommer att kunna bekämpa organiserade naturvårdsbrott effektivt förrän vissa mål (som anges i bilagan till förslaget) har uppnåtts:

Alla medlemsstater måste så snart som möjligt efterleva EU:s gällande lagstiftning om vilda djur och växter.

Förbättra en gemensam mekanism för samarbete, samordning, kommunikation och uppgiftsflöde mellan de behöriga tillsynsmyndigheterna i medlemsstaterna, med en särskild strategi för gränsöverskridande insatser och utredningar, inbegripet utarbetande av ett gemensamt register över de olagliga handlarna.

Införa ett lämpligt system för enhetlig och regelbunden fortbildning av och information till hela tillsyns-/rättsväsendekedjan i kampen mot olaglig handel med vilda djur och växter, som även inbegriper experter på organiserad brottslighet, it-brottslighet och därtill relaterade olagliga finansiella flöden.

Medlemsstaterna måste anpassa sin lagstiftning till internationella avtal genom att se till att olaglig handel med vilda djur och växter betraktas som ett allvarligt brott som bestraffas med fängelse i minst fyra år och ingår bland de brott som omfattas av åtgärder för att bekämpa penningtvätt och korruption.

4.6

Förslaget om att inrätta en global allians mot olaglig handel med vilda djur och växter för att skapa en strukturerad dialog och samarbete med ursprungs-, transit- och konsumentländerna, inbegripet nationella myndigheter, lokalsamhällen, det civila samhället och den privata sektorn, kommer att ge ett starkt stöd till målen i planen.

4.7

EESK urskiljer olika prioriterade åtgärder för olika nivåer i den olagliga handelns försörjningskedja.

När det gäller lokalsamhällena i ursprungsländerna måste prioriteringen vara både medvetenhet och skapande av hållbara källor till sysselsättning och inkomster.

När det gäller den organiserade brottsligheten är prioriteringen att både upprätthålla ett system med gemensamma, effektiva, proportionerliga och avskräckande kontroller och påföljder och att tillhandahålla resurser för de polisiära insatserna.

När det gäller efterfrågan måste prioriteringen, ur både företagens och konsumenternas perspektiv, vara ökad medvetenhet, spårbarhet och märkning. Detta bör tillämpas specifikt på europeisk nivå.

När det gäller rättsväsendet måste prioriteringen ligga på att säkerställa efterlevnaden genom målinriktad fortbildning av domare för att se till att det råder konsekvens och proportionalitet när påföljderna fastställs.

4.8

EESK instämmer i att det behövs mer resurser och mer målinriktade initiativ för att bekämpa olaglig handel med vilda djur och växter i ursprungsländerna. Till exempel stöder EESK kommissionens förslag om att göra kampen mot olaglig handel med vilda djur och växter till en förutsättning för EU:s samtliga bilaterala och multilaterala handelsavtal.

4.9

Kommittén anser att det civila samhället har en avgörande roll när det gäller att bekämpa och förhindra olaglig handel med vilda djur och växter i både ursprungs- och destinationsländerna. Kommittén fäster särskild vikt vid en aktiv och medveten medverkan av konsumenterna och den privata sektorn för att uppmuntra till hållbar anskaffning av produkter av vilda djur och växter, med stöd av införandet av ett märknings- och spårningssystem.

4.10

EESK anser att landsbygdsbefolkningen måste göras delaktig i effektiva utvecklingsprocesser så att den kan dra nytta naturskyddet (t.ex. ekoturism). Övergången till en hållbar ekonomi i tredjeländer måste i första hand mätas och bedömas i fråga om livskvalitet och sysselsättningsmöjligheter och måste ligga i linje med FN:s 2030-agenda för hållbar utveckling och de tillhörande målen för hållbar utveckling.

4.11

EESK framhåller att man måste erbjuda de boende i tredjeländer som är inblandade i de tidigaste skedena av olaglig handel med vilda djur och växter alternativa hållbara inkomstkällor och sysselsättningsmöjligheter. Detta kan ta formen av ekoturism eller maximerade avkastningsmöjligheter från den lokala livsmiljöns och naturens ekosystemtjänster.

4.12

EESK framhåller behovet av kontakter med näringslivet för att underlätta en ömsesidig diskussion och flödet av information för att se till att näringslivet spelar en positiv roll i kampen mot olaglig handel med vilda djur och växter. En strategi för att komma till rätta med dessa problem kan inte genomföras i ett vakuum som utesluter privata företag.

5.   Särskilda kommentarer

5.1

EESK föreslår en bred europeisk informationskampanj för att göra konsumenterna och den privata sektorn delaktiga när det gäller att minska tillgången och efterfrågan på olagliga produkter av vilda djur och växter. På grund av den breda definitionen av ”olaglig handel med vilda djur och växter” rekommenderar kommittén att man även ska fokusera på icke-ikoniska växter och djur (22) och härledda produkter (23).

5.2

EESK upprepar sin beredvillighet att stödja och delta i initiativ som EU vill genomföra, t.ex. genom att utnyttja det nätverk av ekonomiska och sociala aktörer i EU och Afrika som inrättats vid kommittén. EESK skulle välkomna ett initiativ från kommissionen för att inrätta ett forum för diskussion om genomförandet av handlingsplanen och skulle också kunna stå värd för ett evenemang för detta.

5.3

I överensstämmelse med Londonförklaringen efterlyser EESK särskilda åtgärder för att få den privata sektorn att agera på ett ansvarsfullt sätt och ett märknings- och spårningssystem som garanterar att handeln med vilda djur och växter är laglig och hållbar, såväl ekonomiskt och miljömässigt som ur lokalsamhällenas synvinkel. En förebild här kan vara de befintliga systemen för handel med kaviar och tropiska träslag (24). Det zoologiska informationshanteringssystem (ZIMS) som används av EAZA skulle kunna vara en god referenspunkt för ett gemensamt spårningssystem för levande djur.

5.4

Kommittén beklagar att det i kommissionens förslag saknas hänvisningar till det hot som den olagliga handeln med vilda djur och växter utgör mot folkhälsan och mot inhemska djur- och växtarter. Denna fråga är mycket relevant, och EESK uppmanar därför till att inkludera den i EU:s handlingsplan. Kommittén framhåller att de ovannämnda märknings- och spårningssystemen tillsammans med en lämplig veterinär och fytosanitär kontrollmekanism kan bidra till att motverka sådana sjukdomars utbrott och spridning på global nivå. Samarbetet med Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) bör stärkas.

5.5

Den nya frontlinjen för olaglig handel med vilda djur och växter är e-handel. EESK noterar att det finns flera olagliga e-handelsverktyg såsom regelvidrig användning av e-handelsplatser och sociala medieforum eller specialiserade webbplattformar på djupwebben med begränsad tillgång. I det förstnämnda fallet framhåller kommittén några exempel på bästa praxis som kommissionen bör beakta, t.ex. det avtal som undertecknades i juni 2013 av Italiens nationella skogsmyndighet (Corpo Forestale) och de två största portalerna för internetannonsering (”eBay annunci” och ”Subito.it” (25)). Konsumenterna ges mer information, och erbjudanden som anses vara suspekta kan avlägsnas snabbt. Avtalet gör det också möjligt att filtrera annonserna, så att endast annonser som garanterar att de marknadsförda produkterna kan spåras tillåts. När det gäller djupwebben föreslår EESK att man inrättar en särskild arbetsgrupp med stöd av experter på it-brott.

5.6

EESK framhåller vikten av det 17:e mötet i partskonferensen (COP17) för Cites i Sydafrika i september/oktober 2016. EU har 28 röster och måste återspegla de starka ståndpunkter som intas i denna handlingsplan. Några av de förslag som kommissionen redan lagt fram kommer att bidra till kampen mot olaglig handel med vilda djur och växter, bl.a. att fler relevanta arter ska läggas till i Cites-förteckningen. EESK uppmanar kommissionen att stödja förslaget om att stänga de inhemska marknaderna för elfenben, eftersom det på ett avgörande sätt skulle bidra till att avvärja hotet om utrotning av afrikanska elefanter.

Bryssel den 14 juli 2016.

Georges DASSIS

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande


(1)  Definitionen av olaglig handel med vilda djur och växter omfattar internationell och icke-internationell olaglig handel med vilda djur och växter och härledda produkter samt nära förbundna brott såsom tjuvjakt.

(2)  Mellan 2007 och 2013 ökade tjuvjakten i sådan omfattning att den omintetgjorde den återhämtning som ägt rum under de tre föregående årtiondena, vilket utgör ett verkligt hot mot bevarandet av biologisk mångfald och mot en hållbar utveckling. Till exempel dödas mellan 20 000 och 25 000 elefanter i Afrika varje år för elfenben, och så många som 100 000 dödades bara mellan 2010 och 2012.

(3)  Den olagliga handeln är på uppgång, till följd av den växande efterfrågan på produkter av vilda djur och växter såsom elfenben, noshörningshorn och tigerben, särskilt i vissa asiatiska länder (t.ex. Kina och Vietnam).

(4)  Konsekvenserna av olaglig handel med vilda djur och växter för naturen kan förstärkas av andra faktorer, t.ex. globaliserad konsumtion, icke hållbar markanvändning, klimatförändringar, överexploatering av medicinalväxter samt intensiv turism, som bl.a. omfattar jakt.

(5)  Olaglig skogsavverkning står för upp till 30 % av den globala handeln med trä och svarar för mer än 50 % av avskogningen i Centralafrika, Amazonas och Sydostasien, vilket innebär att ursprungsbefolkningarna berövas viktiga möjligheter till hållbar utveckling.

(6)  På grund av tjuvjakt förklarades västlig spetsnoshörning utdöd av Internationella naturvårdsunionen (IUCN) 2011.

(7)  Olagligt fiske beräknas motsvara 19 % av det rapporterade fångstvärdet.

(8)  UNODC, World Wildlife Crime Report: Trafficking in protected species, 2016.

(9)  Europeiska kommissionen, meddelande om en åtgärdsplan för förstärkning av kampen mot finansiering av terrorism, COM(2016) 50 final.

(10)  EUT C 424, 26.11.2014, s. 52.

(11)  Rapport från WWF – http://awsassets.panda.org/downloads/wwffightingillicitwildlifetrafficking_lr_1.pdf.

(12)  Europeiska djurparks- och akvarieförbundet (EAZA) är den ledande organisationen inom denna sektor, med 377 medlemsinstitutioner i 43 länder i Europa och Mellanöstern.

(13)  I en resolution som FN:s kommission för brottsförebyggande arbete och straffrätt antog 2013 och som fått stöd av FN:s ekonomiska och sociala råd fastställs att olaglig handel med vilda djur och växter utgör en form av ”allvarlig organiserad brottslighet” som begås av samma slags globala organiserade kriminella grupper som de som ägnar sig åt t.ex. människo-, narkotika- och vapenhandel.

(14)  FN:s resolution 69/314, Tackling illicit trafficking in wildlife, 30 juli 2015.

(15)  Londonförklaringen undertecknades av statschefer, ministrar och företrädare för 46 länder vid 2014 års konferens om olaglig handel med vilda djur och växter. I förklaringen fastställs nya standarder i kampen mot den olagliga handeln med vilda djur och växter, bl.a. ändring av gällande lagstiftning så att tjuvjakt och olaglig handel med vilda djur och växter kategoriseras som ”allvarliga brott”, förbud mot användning av utrotningshotade arter, förstärkning av det gränsöverskridande samarbetet och samordning av nätverken för kamp mot olaglig handel med vilda djur och växter.

(16)  Europaparlamentets resolution av den 15 januari 2014 om naturvårdsbrott (2013/2747(RSP)).

(17)  Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet om EU:s strategi mot olaglig handel med vilda djur och växter – COM(2014) 64 final.

(18)  Se fotnot 10.

(19)  Ricardo Energy & Environment, Strengthening cooperation with business sectors against illegal trade in wildlife. Rapport för kommissionens GD Miljö, 2015.

(20)  Europeiska kommissionen, Analysis and Evidence in support of the EU Action Plan against Wildlife Trafficking, arbetsdokument från kommissionens avdelningar, SWD(2016) 38 final.

(21)  Se fotnot 10.

(22)  Cites har tre bilagor, som förtecknar kategorier av arter beroende på vilken skyddsnivå som krävs, dvs. beroende på hur hotade de är av internationell handel. Bilagorna omfattar cirka 5 600 djurarter och 30 000 växtarter som skyddas mot överexploatering till följd av internationell handel. Detta innebär att även mindre kända och mindre ikoniska arter såsom myrkottar – en av de arter som är mest utsatt för olaglig handel – hotas av olaglig handel.

(23)  Handel med vilda djur och växter kan omfatta levande djur och växter men också en rad härledda produkter på grund av de många potentiella användningsområdena (ingredienser i traditionell medicin, livsmedel, bränsle, foder, byggnadsmaterial, kläder och prydnadssaker osv.). http://www.traffic.org/trade/

(24)  Inom ramen för Cites finns det ett allmänt märkningssystem för identifiering av kaviar, som bara får importeras efter det att de behöriga myndigheterna utfärdat erforderliga tillstånd (www.cites.org/common/resource/reg_caviar.pdf). Vad gäller handeln inom skogssektorn är målet för EU:s lagstiftning att motverka den olagliga handeln med tropiska träslag genom att stödja inrättandet av nationella spårningssystem.

(25)  ”Ebay Annunci” och ”Subito.it” hanterar 90 % av e-handelsannonserna i Italien, http://www.corpoforestale.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/7388.


Top