EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002DC0186

Meddelande från kommissionen om fastställande av gemenskapens handlingsplan för att integrera miljöskyddskraven i den gemensamma fiskeripolitiken

/* KOM/2002/0186 slutlig */

52002DC0186

Meddelande från kommissionen om fastställande av gemenskapens handlingsplan för att integrera miljöskyddskraven i den gemensamma fiskeripolitiken /* KOM/2002/0186 slutlig */


MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN om fastställande av gemenskapens handlingsplan för att integrera miljöskyddskraven i den gemensamma fiskeripolitiken

INNEHÅLL

1. Inledning

2. Mål

3. Riktlinjer

4. Prioriterade åtgärder

5. Kompletterande åtgärder

6. Övervakning

7. Samråd

8. Mål och tidsplaner (arbetsprogram)

9. Översyn

BILAGA

1. Inledning

Enligt artikel 6 i fördraget skall miljöskyddskraven integreras i gemenskapens politik. Detta dokument har författats efter det att rådet (fiske) i sina slutsatser av den 25 april 2001 om integrering av miljöhänsyn och hållbar utveckling i den gemensamma fiskeripolitiken, uppmanade kommissionen att inom ramen för översynen av den gemensamma fiskeripolitiken lägga fram konkreta förslag till integrering av miljöhänsyn.

Utifrån en analys av den rådande situationen och den internationella debatten om ansvarsfullt fiske [1] har kommissionen redan lagt fram sina idéer om miljöintegration i ett antal politiska dokument [2]. Syftet med detta dokument är att omsätta dessa idéer i en handlingsplan som både omfattar mål och principer, medel, mål och tidsplaner för att den gemensamma fiskeripolitiken effektivt skall kunna hantera miljöfrågorna. Kommissionen har utarbetat denna handlingsplan med hänsyn till rådets och Europaparlamentets slutsatser samt till yttrandena från ICES rådgivande kommitté samt Vetenskapliga, tekniska och ekonomiska kommittén för fiskerisektorn om ovannämnda dokument.

[1] Illustrerad av de diskussioner som ledde till uppförandekoden för ansvarsfullt fiske.

[2] KOM(1999)363 (Fiskeriförvaltning och bevarande av naturen i havsmiljö), KOM(2001)143 (En strategi för att integrera miljöskyddskraven i den gemensamma fiskeripolitiken), KOM(2001)162 (Åtgärdsplanen för biologisk mångfald)

2. Mål

Syftet med denna handlingsplan är att integrera miljöskyddskraven i den gemensamma fiskeripolitiken genom att definiera riktlinjer, förvaltningsåtgärder och ett arbetsprogram i syfte att främja hållbar utveckling.

3. Riktlinjer

Integreringen av miljöhänsyn i den gemensamma fiskeripolitiken grundar sig på följande principer:

- Den gemensamma fiskeripolitiken bidrar till att uppnå de miljömål som fastställs i artikel 174 i EG-fördraget, utan att det påverkar de ekonomiska och sociala målen i den artikeln.

- Den gemensamma fiskeripolitiken grundar sig på principerna om försiktighet, förebyggande åtgärder, åtgärdande av miljöförstöring vid källan samt att förorenaren skall betala.

- Den gemensamma fiskeripolitiken syftar till att gradvis genomföra en ekosystembaserad strategi, i den mån de vetenskapliga rönen gör detta möjligt.

- Gemenskapen fäster lika stor vikt vid att efterleva dessa principer i sina egna beslut om fiskeriförvaltning som på internationell nivå.

4. Prioriterade åtgärder

Förvaltningsåtgärder inom den gemensamma fiskeripolitiken som syftar till att integrera miljöskyddskraven bör främst prioritera följande:

- Att inom ramen för fleråriga förvaltningsplaner minska det totala fisketrycket till hållbara nivåer. På grundval av vetenskapliga rön bör denna minskning, om så är möjligt, vara inriktad på fiskeverksamhet som har negativa effekter både på fiskebeståndens hållbarhet och på det tillfredsställande bevarandeläget för icke-kommersiella arter och livsmiljöer.

- Förbättrade fiskemetoder i syfte att minska den mängd fisk som kastas överbord, oförutsedda bifångster och påverkan på livsmiljöerna. Inom de närmaste månaderna skall kommissionen lägga fram en handlingsplan för fisk som kastas överbord och lämpliga förslag för att skydda hajar, valar och sjöfåglar från fiskets negativa effekter.

- Att avskaffa offentligt stöd för modernisering eller förnyelse av fiskeflottan, bortsett från stöd för att förbättra säkerheten eller produktkvaliteten som troligen inte ökar fiskekapaciteten.

Dessutom bör följande frågor ingå i den gemensamma fiskeripolitiken:

- De åtgärder som fastställs i åtgärdsplanen för biologisk mångfald i fiskerinäringen [3] och som inte särskilt nämns i detta meddelande. Särskild uppmärksamhet bör fästas på att fastställa långsiktiga förvaltningsplaner för de viktigaste och mest sårbara fiskbestånden, identifiera centrala livsmiljöer och biotoper, fastställa begränsningar i tid och rum, inklusive fredade områden samt utarbeta riktlinjer för de bästa fiskemetoderna.

[3] KOM(2001)164, vol. IV

- Åtgärder som främjar miljövänliga fiskemetoder och miljöintegration enligt artiklarna 13-15 och artikel 17 i förordning (EG) nr 2792/1999 om föreskrifter och villkor för gemenskapens strukturstöd inom fiskerisektorn. För att uppnå detta bör medlemsstaterna och kommissionen samarbeta inom ramen för det partnerskap som avses i artikel 8 i förordning 1260/1999 om allmänna bestämmelser för strukturfonderna.

- Förbättrade vetenskapliga bedömningar av fiskbeståndens situation, både i gemenskapens vatten och andra vatten.

- Integreringen av miljöhänsyn i vattenbrukssektorn.

- Antagande av en gemenskapsstrategi för fjärrfiske för att bidra till hållbart fiske utanför gemenskapens vatten genom ett globalt och bilateralt partnerskap på nationell eller regional nivå.

Som ett komplement till ovannämnda prioriterade förvaltningsåtgärder inom den gemensamma fiskeripolitiken bör medlemsstaterna sträva efter att så snart som möjligt fullgöra sina skyldigheter när det gäller naturskyddsdirektiven [4] särskilt de som gäller definition och förvaltning av havsområden som skall ingå i Natura 2000. När det krävs fiskeförvaltningsåtgärder för att fullgöra dessa skyldigheter bör kommissionen underrättas. Den kommer då att undersöka om det är lämpligt att lägga fram förslag för rådet.

[4] Direktiv 79/409/EEG om bevarande av vilda fåglar och direktiv 92/43/EEG om bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter.

5. Kompletterande åtgärder

För att stärka integrationsprocessen och påskynda dess genomförande bör följande åtgärder vidtas:

- Inom det sjätte ramprogrammet för gemenskapens forskning kommer kommissionen att försöka öka förståelsen för marina ekosystem i syfte att gradvis genomföra en ekosystembaserad strategi för att förvalta fisket.

- Kommissionen kommer att utöka förvaltningsåtgärderna till att även omfatta skydd av icke-kommersiella arter och livsmiljöer mot effekterna av fiske- och vattenbruksverksamhet, samt undersöka vilka krav som måste vara uppfyllda för att försiktighetsprincipen skall kunna tillämpas fullt ut på alla aspekter av den gemensamma fiskeripolitiken som innebär miljörisker.

- Kommissionen kommer att analysera konsekvenserna av att principerna om förebyggande åtgärder, åtgärdande av miljöförstöringar vid källan och att förorenaren skall betala tillämpas inom sektorn för fiske och vattenbruk.

- Inom ramen för artikel 10 i förordning (EG) nr 1543/2000 om upprättande av en gemenskapsram för insamling och förvaltning av uppgifter av grundläggande betydelse för den gemensamma fiskeripolitiken, och som stöd för de förpliktelser som härrör från kraven om bevarande enligt direktiven 79/409/EEG och 92/43/EEG bör medlemsstaterna ta initiativ till studier och pilotprojekt när det gäller insamling av grundläggande information om hur fisket och vattenbruket samverkar med miljön.

- Kommissionen och medlemsstaterna bör samarbeta för att genomföra programmen för integrerad förvaltning av kustområden som ett redskap för att hantera de svåra och känsliga aspekterna av hållbar utveckling i kustområden.

- Inom ramen för sina program för informationsspridning och medvetandegörande bör kommissionen och medlemsstaterna fästa särskild vikt vid att hålla aktörer och allmänheten välinformerad om situationen för fisket och vattenbruket i de marina ekosystemen samt om logiska grunder, genomförande och resultat av gemenskapens åtgärder på området miljöintegration.

- Kommissionen kommer att överväga att använda handelsåtgärder som är förenliga med gemenskapens åtaganden inom Världshandelsorganisationen för att främja hållbara och miljövänliga fiskemetoder. Åtgärder som vidtagits i internationella sammanhang kommer, vare sig de är bindande för EU eller inte, att granskas för att eventuellt genomföras av gemenskapen.

- Medlemsstaterna och kommissionen kommer att överväga möjligheten att använda miljömärken för att främja miljövänliga fiskemetoder.

- Om mänsklig verksamhet, som inte omfattas av den gemensamma fiskeripolitiken, visar sig ha en sådan skadlig inverkan på den marina miljön att det skulle kunna leda till minskad produktivitet och minskade fångster eller sämre kvalitet på fångsterna eller vattenbruksproduktionen, bör kommissionen och medlemsstaterna underrätta ansvariga myndigheter om problemet så att dessa kan åtgärda situationen.

6. Övervakning och utvärdering

Processen att integrera miljöskyddskraven i den gemensamma fiskeripolitiken bör övervakas genom ett system som grundar sig på indikatorer. För att ett sådant system skall kunna införas kommer följande att göras:

- I ett första skede kommer kommissionen att samråda med Vetenskapliga, tekniska och ekonomiska kommittén för fiskerisektorn om det är möjligt att på försök, och med hänsyn till de framsteg som berörda organ har gjort, ta fram preliminära indikatorer på miljöaspekterna av fiskeriförvaltningen. På grundval av yttrandena från den kommittén kommer kommissionen att utforma ett experimentellt övervakningssystem som grundar sig på dessa indikatorer och som skall vara i drift under 2003.

- På grundval av det experimentella övervakningssystemet skall kommissionen före den 31 december 2005 lägga fram en rapport för rådet och Europaparlamentet om miljöaspekterna av den gemensamma fiskeripolitiken.

- Inom ramen för det sjätte ramprogrammet för forskning och i nära samarbete med forskningsinstitut och miljöinstanser uppmanas medlemsstaterna att främja studier av hur övervakningssystemet fungerar när det gäller att lämna relevanta uppgifter om den gemensamma fiskeripolitiken, så att det kan vidareutvecklas till ett mer allomfattande övervakningssystem med riktmärken och indikatorer för drivkraft, påverkan, status (tillstånd), inverkan och respons (DPSIR).

7. Samråd

Vid alla beslut som fattas i samband med miljöintegration bör aktörerna i sektorn rådfrågas i så stor utsträckning som möjligt i beslutsprocessens första skede, särskilt inom ramen för rådgivande kommittén för fiske och vattenbruk samt i tillämpliga fall de regionala rådgivande nämnderna.

8. Mål och tidsplaner (arbetsprogram)

Handlingsplanen bör genomföras enligt beskrivningen i bilagan.

9. Översyn

Kommissionen kommer i sina rapporter för 2005 att överväga om en översyn av de åtgärder, mål och tidsfrister som fastställs ovan är nödvändig.

BILAGA

>Plats för tabell>

Top