EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000DC0257

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén - Översyn av strategin för den inre marknaden 2000

/* KOM/2000/0257 slutlig */

52000DC0257

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén - Översyn av strategin för den inre marknaden 2000 /* KOM/2000/0257 slutlig */


MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN OCH REGIONKOMMITTÉN - Översyn av strategin för den inre marknaden 2000

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN OCH REGIONKOMMITTÉN Översyn av strategin för den inre marknaden 2000

Europeiska rådet betonade vid sitt möte i Lissabon att den inre marknaden spelar en mycket viktig roll för att unionen skall kunna uppnå sina mål avseende varaktig ekonomisk tillväxt, flera och bättre arbetstillfällen och en bättre social sammanhållning. Regeringscheferna anser att strategin för den inre marknaden [1], som antogs i Helsingfors, utgör en effektiv ram för en pågående översyn och förbättring av den nuvarande politiken [2]. Dessutom måste den inre marknaden medföra tydliga förbättringar i livskvaliteten för medborgarna i praktiken, särskilt i deras roll som konsumenter. I samband med den ökade globaliseringen kan man inte bortse från att det finns en växelverkan mellan den inre marknaden och gemenskapens externa politik, inklusive den förestående utvidgningen.

[1] KOM(1999) 624 slutlig.

[2] SI(2000) 300 punkt 16.

Den inre marknaden har redan förändrat den europeiska ekonomin genom att underlätta ekonomisk aktivitet över nationsgränserna och öka konkurrenskraften inom EES. Men för att man på bästa sätt skall kunna ta vara på potentialen för tillväxt och nya arbetstillfällen är ytterligare ekonomiska reformer nödvändiga. Både globaliseringen och den tekniska utvecklingen kan på ett avgörande sätt förbättra konkurrenskraften, vilket visas av världens ledande ekonomier. Detta gäller dock endast om denna utveckling får ett lämpligt gensvar från lagstiftare och beslutsfattare. För att kunna utnyttja denna potential måste man inom unionen har förmågan att skapa och anpassa sig till nya affärsmöjligheter. Även människornas förmåga och vilja att lära sig nya färdigheter och byta arbetsplats spelar en viktig roll. Dessa förutsättningar är i sin tur beroende av att det skapas ett rättsligt och institutionellt ramverk som har en stimulerande inverkan på innovation, investering och ekonomisk effektivitet.

Strukturreformer med stor räckvidd kan på kort sikt verka otympliga, men detta kan dämpas genom att reformerna genomförs i ett ekonomiskt gynnsamt klimat. Därför är det lämpligt att agera nu. En situation av makroekonomisk stabilitet och sunda statsfinanser tillsammans med den nya teknikens drivkraft utgör ett tillfälle man bör ta tillvara. Enligt vad som underströks i slutsatserna från Europeiska rådets möte i Lissabon är omfattande strukturella förbättringar viktiga för att man skall kunna uppfylla ambitiösa mål för tillväxt, sysselsättning och social sammanhållning. Med hjälp av denna första årliga översyn av åtgärderna för att uppnå målen kan man därför framföra slutsatserna från Europeiska rådets möte i Lissabon.

Prioriterade åtgärder

Denna översyn, som görs bara sex månader efter det att strategin börjat genomföras, gör det möjligt att bland nya och pågående målinriktade åtgärder välja ut de prioriterade åtgärder som mest och snabbast förbättrar den inre marknadens funktion och följaktligen maximerar marknadens fördelar till förmån för både företag och medborgare. Europeiska rådet bad själv ministerrådet och kommissionen vidta ett visst antal åtgärder för att utvidga, förnya och förenkla den inre marknaden. Övriga prioriteringar som fastställts i denna översyn har valts ut på grundval av undersökningen i Cardiffrapporten [3] och uppgifterna i den femte versionen av resultattavlan [4], och som ett svar på yttranden om den strategi som godkändes av Europaparlamentet och Ekonomiska och sociala kommittén. Vi har även strävat efter att ta hänsyn till de synpunkter som framförts av företagen och av konsument- och miljöorganisationerna. Eftersom Allmänna riktlinjer för den ekonomiska politiken 2000 [5] spelar en central roll för samordningen av den ekonomiska politiken mellan medlemsstaterna, utgör rekommendationerna för en produkt- och kapitalmarknadsreform en integrerad del av strategin för den inre marknaden. Därmed bör de automatiskt betraktas som prioriterade åtgärder som skall genomföras omgående av medlemsländerna. Rapporten om genomförande av de allmänna riktlinjer för den ekonomiska politiken 2000, som publiceras i början av varje år, kommer att följa upp efterlevnaden av dessa rekommendationer.

[3] KOM(2000) 26 slutlig.

[4] SEK(1999) 2043 (http://europa.eu.int/comm/internal_market/)

[5] KOM (2000) 214

Var och en av prioritieringarna i denna översyn har kopplats till ett av de fyra strategiska mål som fastställts i Kommissionens meddelande om strategin.

Att göra gemenskapens marknader för produkter och kapital effektivare

* Belöna innovation och kreativitet

För att kunna stimulera investeringar inom forskning och utveckling måste innovationer, immateriell och industriell egendom belönas och skyddas på ett tillfredsställande sätt. För närvarande är kostnaderna för att skydda immateriella rättigheter för höga, särskilt för små och medelstora företag. Att registrera och upprätthålla ett patent i 10 år i 8 medlemsstater är för närvarande sex gånger så dyrt som att göra det i USA. I enlighet med vad som betonades under Europeiska rådets möte i Lissabon är en av de viktigaste prioriteringarna därför att så snart som möjligt enas om en förordning om skapandet av ett gemenskapspatent [6].

[6] Ny åtgärd under "Marknader 4", som skall genomföras före utgången av december 2001.

* Transport och den allmännyttiga sektorn

Att öppna den allmännyttiga sektorn för konkurrens ger stora ekonomiska och sociala fördelar i form av lägre priser, innovativa tjänster och i vissa fall nya arbetstillfällen. Det är viktigt att man på nyligen avreglerade marknader konsekvent tillämpar konkurrensreglerna. Vid Europeiska rådets möte i Lissabon manade regeringscheferna till påskyndande av avregleringen inom områden som gas, el, post och transporttjänster. Medlemsstaterna måste avreglera EU:s energimarknader fullt ut, införa ett avgiftssystem för överföringar över gränserna i elsektorn och marknaden för elektronisk kommunikation och komma överens om följande steg för avregleringen av posttjänster [7]. Inom transportområdet kommer kommissionen att anta ett meddelande om den ändrade gemensamma transportpolitiken där tyngdpunkten ligger på utvidgning, miljö, effektivitet och säkerhet. Andra viktiga frågor är upprättande av ett gemensamt europeiskt luftrum [8] på grundval av en rapport från högnivågruppen (inrättad av kommissionen) som förväntas vara klar i juni 2000 och utbyggnad av det transeuropeiska nätet för järnvägsfrakt [9]. Det finns planer för ett åtgärdspaket som syftar till att stärka den sociala sammanhållningen inom vägtransportsektorn, vilket kommer att omfatta lagstiftning om arbetstider inom vägtransporten och om kontroller av yrkeschaufförer.

[7] Ny åtgärd under "Marknader 5", som skall genomföras före utgången av juni 2001.

[8] Pågående åtgärd under "Marknader 5", som skall genomföras före utgången av juni 2001.

[9] Pågående åtgärd under "Marknader 5", som skall genomföras före utgången av december 2000.

* Fullt integrerade finansmarknader

En fullt integrerad inre marknad för värdepapper och en dynamisk finanssektor är inom räckhåll. Företagen kommer att förstå vilka fördelar det innebär att kunna skaffa kapital i hela EU, genom billigare och mer flexibla finansieringsordningar för låntagare inom industrin, bl.a. för innovativa nystartade företag. Investeringarna kommer att ge större avkastning. Genomförandet av handlingsplanen för finansiella tjänster, inklusive handlingsplanen för riskkapital, [10] måste därför även i fortsättningen ges hög prioritet för att det skall vara möjligt att effektivisera finansmarknaderna och uppnå en mer konkurrenskraftig finanssektor.

[10] Pågående åtgärd under "Marknader 2"

Ett förbättrat företagsklimat

* Främja konkurrensen

Den ändrade rättsliga ram som uppkommit genom integrering och avreglering av marknaden kräver ett konsekvent och kraftfullt tillvägagångssätt när det gäller konkurrenspolitik. Större öppenhet kommer att underlätta medlemsstaternas ansträngningar att minska de statliga stöden och främja en förskjutning av den återstående finansieringen mot övergripande mål av allmänt intresse, t.ex. yrkesutbildning, regionalutveckling, forskning och utveckling samt miljöskydd. Ett register över statliga stöd och en resultattavla skulle kunna vara garanter för denna öppenhet.

* Bättre integrering av marknaden för tjänster

Sysselsättningsproblematiken i EU karakteriseras särskilt av den låga sysselsättningen inom tjänstesektorn. Sysselsättningsnivån inom tjänstesektorn är betydligt lägre i EU än i USA. Samtidigt ligger integreringen på marknaden inom många tjänstesektorer efter sektorn för varor. Detta beror dock delvis på de särskilda förhållanden som råder i fråga om vissa tjänster, där närheten till kunden av tradition varit nödvändig. Om man kunde utnyttja den resterande ekonomiska potential som finns i en fullt integrerad marknad skulle det resultera i många nya arbetstillfällen. Kommissionen har efter uppmaning från rådet (inre marknaden) och Europeiska rådet i Lissabon förbundit sig att till före utgången av 2000 utveckla en ny strategi för undanröjande av kvarvarande hinder för handeln med tjänster [11] för att uppnå en årlig tillväxt på 3 % inom denna sektor. Färdigställandet av den rättsliga ramen för elektronisk handel [12] är ett viktigt led i denna strategi.

[11] Ny åtgärd under "Företagen 4", som skall genomföras före utgången av december 2000.

[12] Pågående och nya åtgärder under "Marknader 3".

* Minskning av den rättsliga och administrativa belastningen på företag

Kvaliteten på de rättsliga ramarna är av avgörande betydelse för företag, både nationellt sett och på EU-nivå. I EU:s företagsundersökning från 1999 uppgav 65 % av företagen att den inre marknaden fungerar bättre. Av dessa ansåg fler än hälften (54 %) att förbättringarna huvudsakligen berodde på smidigare förvaltning. Bland de 35 % av de tillfrågade som ansåg att situationen inte har förändrats, eller t.o.m. att den har försämrats klagade en tredjedel över att EU:s regler är alltför komplicerade och oklara, och därför inte kan tillämpas korrekt. Europaparlamentet [13] underströk också att det är viktigt att ha rättsliga ramar som skapar förtroende hos företagen och konsumenterna. Parlamentet efterlyste en företagsvänlig inre marknad med minsta möjliga byråkrati. Ekonomiska och sociala kommittén [14] lade i sitt yttrande särskild vikt vid att konsekvensbedömningen av lagstiftning förbättras. Slutligen uppmanade rådet (inre marknaden), i sina slutsatser om Cardiffrapporten, kommissionen att utarbeta ett nytt integrerat lagstiftnings- och förenklingsinitiativ [15], vilket stöddes av Europeiska rådet i Lissabon. Inom ett sådant initiativ skulle man överväga alternativ till lagstiftning, mjuk lagstiftning och bättre lagstiftning, och ta hänsyn till behovet av bättre offentlig förvaltning på både nationell nivå och gemenskapsnivå. Kommissionen kommer att följa denna uppmaning innan utgången av juni 2001.

[13] Europaparlamentets resolution A5-0098/2000.

[14] ESK:s rapport CES 367/2000.

[15] Ny åtgärd under "Företagen 5", som skall genomföras före utgången av juni 2001.

Nya förslag till ändring av direktiven om maskiner [16] och elektromagnetisk kompatibilitet [17] kommer att förenkla nuvarande bestämmelser. Utvecklingen av harmoniserade tekniska standarder, t.ex. för byggnadsprodukter, som utgör 5 % av den totala handeln av alla tillverkningsprodukter inom EU, är ett viktigt steg mot undanröjande av handelshinder [18]. Komissionen kommer också att försöka nå en överenskommelse om Europabolagsordningen [19].

[16] Ny åtgärd under "Företagen 5", som skall genomföras före utgången av december 2000.

[17] Ny åtgärd under "Företagen 5", som skall genomföras före utgången av juni 2001.

[18] Pågående åtgärd under "Företagen 4", som skall genomföras före utgången av december 2000.

[19] Pågående åtgärd under "Företagen 5", som skall genomföras före utgången av december 2000.

* Avreglering av marknaderna för offentliga upphandlingar

Under 1998 köpte offentliga myndigheter varor, tjänster och byggnads- och anläggningsarbeten för uppskattningsvis över 1 miljard euro. Även om gällande gemenskapsregler har lett till ökad öppenhet i samband med tilldelningen av offentliga kontrakt har det ännu inte fått någon märkbar effekt på offentlig upphandling över gränserna. Handeln mellan medlemsstaterna är mycket mindre omfattande i den offentliga sektorn än den samlade handeln inom EU. Därför är det viktigt att de nya stramare reglerna i lagstiftningspaketet för offentliga upphandlingar [20] antas snabbt för att man skall kunna uppnå en verkligt avreglerad marknad för offentliga upphandlingar. Samtidigt kommer kommissionen att klargöra hur annat beslutsfattande kan integreras inom den befintliga rättsliga ramen. Det pågår redan försök med detta i samband med miljön.

[20] Ny åtgärd under "Företagen 4", som skall genomföras före utgången av juni 2001.

* Undanröja illojal skattekonkurrens på den inre marknaden

Illojal skattekonkurrens hindrar fortfarande funktionen av den inre marknaden. Avtalet om skattepaketet - uppförandereglerna och de föreslagna direktiven om skatt på räntor och royaltybetalningar - är därför mycket viktigt.

Förbättrad livskvalitet för medborgarna

* Genomförande av rättigheter på den inre marknaden

Dialogen med medborgarna ger utförliga och praktiska upplysningar om hur man utövar sina rättigheter på den inre marknaden och var man kan få rådgivning om man stöter på problem. Återkopplingen visar att många EU-medborgare känner sig frustrerade och modfällda när de försöker utöva sina rättigheter på den inre marknaden. På samma sätt framgår det av den årliga företagsundersökningen att företag, särskilt små och medelstora företag, som stöter på problem i samband med handeln över gränserna, endast sällan överklagar, och därför antingen missar sin chans att ta sig in på nya marknader eller anpassar sin vara eller tjänst till de nationella bestämmelserna i det land till vilket deras verksamhet riktar sig. Det måste utvecklas effektiva, snabba och enkla lösningar för medborgarna och de små och medelstora företagen. Detta kan göras genom att man utnyttjar de samordningscentrer och nätverk för problemlösning som inrättats i enlighet med handlingsplanen för den inre marknaden. Kommissionen kommer därför att följa förslaget från Europaparlamentet om att anordna ett forum för den inre marknaden [21] och samla alla som har relevanta fackkunskaper för att diskutera de problem som medborgarna och företagen kan stöta på, samt undersöka hur de befintliga förfarandena vid överklagande kan förbättras i förhållande till nationella myndigheter. Detta kompletterar utvecklandet av Europeiska extrajudiciella nätverket (EEJ-net) [22], ett nätverk som förbinder olika instanser för tvistlösning utanför domstol, för att konsumenter skall kunna få hjälp med biläggande av gränsöverskridande tvister.

[21] Ny åtgärd under "Medborgarna 3", som skall genomföras före utgången av juni 2001.

[22] Ny åtgärd under "Medborgarna 2", som skall genomföras före utgången av juni 2001.

* Livsmedelssäkerhet

Ingenting visar verkligheten på den inre marknaden tydligare än en kris som beror på smittade eller farliga livsmedel. För att kunna behålla konsumenternas förtroende för att livsmedlen är säkra måste EU tillämpa de striktaste normer för livsmedelssäkerhet. Konsumenterna har rätt till strikta gemensamma normer, vilka även är en förutsättning för att den inre marknaden skall fungera friktionsfritt. Därför är det avgörande att man under de kommande 18 månaderna gör framsteg i fråga om de prioriterade huvudåtgärder som fastslagits i vitboken om livsmedelssäkerhet [23].

[23] Nya åtgärder under "Medborgarna 2", som skall genomföras före utgången av december 2000.

* Transportsäkerhet

Oljetankern Erikas haveri i december 1999 underströk behovet av en genomtänkt kontroll på europeisk nivå av säkerheten ombord på oljetankers. Kommissionen förslog därför ett flertal omedelbara och långsiktigare åtgärder att minska risken för olyckor och förorening [24].

[24] Nya åtgärder under "Medborgarna 1 & 2", som skall genomföras före utgången av december 2000.

* Fördjupa dialogen med medborgarna och företagen

Informationstekniken är inte bara till gagn för företagen utan utgör även grunden för ett mer öppet och interaktivt förfarande i den politiska utvecklingen. I dialogen med medborgarna och företagen används Internet för att informera medborgarna, men också för att samla in deras synpunkter och erfarenheter, så att man kan få en mycket bättre bild av den inre marknaden (och dess svagheter) än vad som tidigare varit möjligt. Dialogens betydelse har i detta sammanhang erkänts av alla institutioner. Kommissionen kommer under de närmaste tolv månaderna att utvidga dialogen [25], genom att lägga ut återkoppling från dialogen med företagen på Internet, ingå ett partnerskap med de nationella kontaktpunkterna för att optimera dialogens effekt när det gäller stöd och rådgivning, upplysa potentiella användare om dialogen och de därtill knutna produkterna samt utveckla dialogen som redskap för att utforma politiken.

[25] Nya åtgärder under "Medborgarna 3" och "Företagen 5".

Att utnyttja den inre marknadens fördelar i en föränderlig värld

* Förberedelser för utvidgningen

Den inre marknaden bör fungera friktionsfritt och vara anpassad till en utvidgad union. Kandidatländerna skall kunna anta hela den inre marknadens regelverk senast vid anslutningen till EU. Om undantag och övergångsperioder beviljas, bör de vara få och kortsiktiga. Den verkliga utmaningen för kandidatländerna, nuvarande medlemsstater och kommissionen är att sörja för övervakning, genomförande och rättsliga strukturer för att bestämmelserna skall kunna tillämpas i praktiken, och se till att dessa fungerar effektivt. De tillgängliga instrumenten, särskilt program för partnerskap, tekniskt stöd och investeringar genom Phare bör nu användas till att förbättra kvaliteten i den administrativa infrastrukturen [26], t.ex. inom bankväsendet, försäkringsbranschen och övervakningen av handeln med värdepapper.

[26] Pågående och nya åtgärder under "Externa aspekter 2".

Uppföljning och uppdatering av målinriktade åtgärder

Ett av syftena med den årliga översynen är att undersöka hur långt man kommit med att slutförande pågående målinriktade åtgärder. Att försöka göra det i nuläget innebär emellertid ett strukturellt problem eftersom den första halvårsfristen går ut den 30 juni 2000, ett datum som fortfarande ligger tre månader fram i tiden. När det gäller denna första översyn förvärras problemet av att det har gått mindre än sex månader sedan listan över målinriktade åtgärder sammanställdes. Problemet med skillnaden mellan tidpunkten för översynen och halvårsfristerna kommer dock att bestå. Kommissionen uppmanar därför rådet och Europaparlamentet att överväga om det inte vore önskvärt att ändra dessa tidsfrister från juni och december till mars respektive september. Ytterligare en fördel en sådan förskjutning skulle medföra är att översynen på ett mer omedelbart sätt skulle återspegla prioriteringarna som årligen görs av Europeiska rådet under våren om ekonomiska och sociala frågor [27]. Bedömningen som följer grundar sig på realistiska uppskattningar av sannolika framsteg från dagsläget till slutet av juni.

[27] Se ordförandeskapets slutsatser från Europeiska rådets möte i Lissabon, punkt 36.

Av de 53 målinriktade åtgärderna som fastställts i strategin från november 1999 tror kommissionen att endast 26 [28] kommer att vara slutförda till den 30 juni. Att kommissionen inte lyckats bättre med de mål man ställt upp i sitt meddelande, som godkändes av regeringscheferna i Helsingfors, är en besvikelse. Visserligen satte kommissionen avsiktligt ambitiösa tidsfrister i förhoppning om att detta skulle få en pådrivande effekt. På samma sätt finns det bland de målinriktade åtgärder som förväntas vara genomförda före juni ett antal viktiga lagförslag - paketet om offentlig upphandling, förordningen om införande av ett gemenskapspatent, direktivet om patent för dataprogram och regelverket för elektronisk kommunikation. Vid Europeiska rådets möte i Lissabon framhölls ånyo medlemsstaternas avsikt att slutföra skattepaketet före dess nästa möte i Feira. Kommissionen ser även fram emot en tidig överenskommelse om de förslag som lagts fram om e-handel och sena betalningar. Det finns ett antal viktiga initiativ som inte gäller lagstiftning: Genom vitboken om livsmedelssäkerhet stakas den framtida politiken på området ut - denna är av avgörande betydelse för konsumenterna; dialogen med medborgarna och företagen har förbättrats ytterligare; kommissionen har lagt fram sin översyn över SLIM-initiativet (förenkla lagstiftningen om den inre marknaden); i maj kommer kommissionen att anta riktlinjer för tillämpningen av gruppundantag för vertikala begränsningar.

[28] Se bilaga 1 för fullständig lista som skiljer mellan de åtgärder där kommissionen själv ansvarar för genomförandet, och de som Europaparlamentet och rådet ansvarar för. Mer detaljerade uppgifter om framstegen med alla målinriktade åtgärder med hittills planerad tidsfrist för genomförande kommer att finnas med i den sjätte utgåvan av resultattavlan som kommer att framläggas för rådet (inre marknaden) den 25 maj 2000.

Men ingenting av allt detta kan dölja de långsamma framstegen. Det kommer att krävas mer disciplin och mer koncentrerad ansträngning från alla institutioner i framtiden, om den ambitiösa tidsplan som fastställdes i Lissabon skall kunna hållas. Av de åtgärder som sannolikt inte kommer att kunna genomföras fram till slutet av juni förväntas de flesta vara slutförda under andra halvan av 2000. I vissa fall beror förseningen på bristande framsteg i rådet och parlamentet (detta gäller bl.a. direktivet om tobaksprodukter, förordningarna om social trygghet som ändrar förordning 1408/71, och direktivet om flygplatsavgifter). I andra fall har kommissionens fastställande av sina prioriteringar och det därpå följande utarbetandet av programmet för år 2000 lett till att man har fått omorganisera tidsplanen för sitt arbete. Andra åtgärder har fått stå tillbaka på grund av att ytterligare samråd med andra institutioner och berörda parter varit nödvändiga, t.ex. när det gäller det kommande antagandet av insolvensdirektivet och meddelandet om marknadskommunikation. Kommissionens meddelande om förfalskning och piratkopiering kommer att läggas fram när väl Europaparlamentet har svarat på kommissionens grönbok på området.

Nya målinriktade åtgärder har lagts till dem som redan finns i strategin, delvis för att ta hänsyn till det faktum att den period som täcker januari 2000 - juni 2001 nu har flyttats fram till juli 2000 - december 2001. Några av de nya målinriktade åtgärderna härrör från åtgärder som har avslutats, men som nu kräver åtgärder från andra gemenskapsinstitutioner, som förordningen om gemenskapspatentet eller direktiven om elektronisk kommunikation. Vissa är helt nya på listan. Dessa inbegriper förslag för att ändra den lagstiftning som gäller utfärdande av godkännanden för försäljning av läkemedel inom EU. Diskussionerna fortsätter mellan de berörda parterna (medlemsstater, näringslivet och kommissionen) om andra aspekter av agendan för den inre marknaden inom denna bransch. Kommissionen håller även på att utarbeta en ny strategi för kemikalier - under år 2000 kommer kommissionen att offentliggöra en vitbok om detta, vilken har som syfte att bygga upp allmänhetens förtroende för hanteringen av kemikalier, ge industrin ett större ansvar, skapa en konsekvent och enkel rättslig ram på området och säkerställa en hög skyddsnivå för hälsa och miljö. Ändrade tidsfrister tillsammans med de nya åtgärderna (50 sammanlagt) är tydligt markerade i den förnyade samordnade listan på målinriktade åtgärder i bilaga 2.

Slutsatser

Skapandet av den inre marknaden har på ett betydande sätt främjat handel, tillväxt och sysselsättning i EU och har potential att göra detta även i framtiden. Detta gäller i synnerhet för den digitala ekonomin där den geografiska betydelsen minskar. Principerna för den inre marknaden skall tillämpas för att stödja innovation och forskning, och den nya tekniken kan användas av gemenskapen för att hjälpa medborgare och företag, i synnerhet mindre företag, att i största möjliga mån utnyttja marknaden till sin fördel. Prioriteringarna ovan avser de åtgärder som enligt kommissionen mest sannolikt kan medföra betydande förbättringar i den inre marknadens funktion. Följaktligen uppmanas rådet och Europaparlamentet:

* att godkänna prioriteringarna i denna rapport,

* att åta sig att påskynda framstegen med de målinriktade åtgärder för vilka de ansvarar, särskilt för dem som prioriteras, och

* att godkänna kommissionens förslag till att ändra cykeln som skulle anpassa tidsfristerna på sex månader för åtgärder till tidsplaneringen av den årliga översynen.

BILAGA 1

A. KOMMISSIONENS MÅLINRIKTADE ÅTGÄRDER SOM SKALL VARA GENOMFÖRDA I JUNI 2000 [29]

[29] Målinriktade åtgärder i kursiv stil förväntas vara genomförda i slutet av den månad som anges i parentesen.

Förbättrad livskvalitet för medborgarna

- Kommissionens vitbok om livsmedelssäkerhet

- Kommissionens meddelande om säkerhet för flygpassagerare (maj/juni)

- Kommissionens meddelande om rättshjälp i civilmål

- Kommissionens meddelande om prioriteringar när det gäller vägtrafiksäkerheten

- Kommissionens förordningspaket om ett enhetligt format för EU-passet, identitetskort och bevis om uppehållstillstånd (juni)

- Kommissionens kampanj "Dialog med medborgarna och företagen" inledd (maj)

- Kommissionens förslag om ändring av direktiv 92/59 om allmän produktsäkerhet

Att göra gemenskapens marknader för produkter och kapital effektivare

- Kommissionens förslag till direktiv om dataprograms patenterbarhet (juni)

- Kommissionens förslag till förordning om ett gemenskapspatent (juni)

- Kommissionens förslag till ett ramdirektiv om elektronisk kommunikation och fyra särdirektiv (juni)

- Kommissionens tolkningsmeddelande om koncessioner (april)

- Kommissionens meddelande om ekonomiska reformer - rapport om produkt- och kapitalmarknadernas funktion i gemenskapen (Cardiff-rapporten)

- Medlemsstaternas genomförande av de rekommendationer till reformer av produkt- och kapitalmarknaderna som anges för de enskilda länderna i de allmänna riktlinjerna för den ekonomiska politiken för 1999 [30]

[30] KOM(2000) 143 slutlig, rapport från kommissionen om genomförandet av de allmänna riktlinjerna för den ekonomiska politiken för 1999.

- Åtgärder för att stödja initiativ till stöd för skiljeförfaranden utanför domstol via Internet [31]

[31] Detta är en pågående åtgärd.

Ett förbättrat företagsklimat

- Kommissionens riktlinjer för gruppundantag från vertikala begränsningar (maj)

- Kommissionens pilotprojekt för gemenskapsstöd till nationella initiativ om administrativt samarbete

- Kommissionens förslag till ett lagstiftningspaket om offentliga upphandlingar (maj)

- Kommissionens rapporter om utvärderingen av SLIM och projekt med företagspaneler

- Kommissionens "Dialog med medborgarna och företagen", en mekanism för att få feedback från företagen, införs (mars/april)

- Arbetsdokument från kommissionens avdelningar om information till patentbyråer om patentombud på den inre marknaden (maj)

Att utnyttja den inre marknadens fördelar i en föränderlig värld

- Rådets antagande av ett beslut om ratificering på gemenskapens vägnar av WIPO-fördraget om upphovsrätt (WCT) och WIPO-fördraget om framträdanden och fonogram (WPPT)

B. ANDRA MÅLINRIKTADE ÅTGÄRDER SOM FÖRVÄNTAS VARA GENOMFÖRDA I JUNI 2000

Att göra gemenskapens marknader för produkter och kapital effektivare

- Europaparlamentets och rådets antagande av ett direktiv om elektronisk handel

Ett förbättrat företagsklimat

- Rådets antagande av ett direktiv om beskattning av inkomster från sparande

- Rådets antagande av ett direktiv om räntor och royalties

- Uppförandekod i samband med illojal skattekonkurrens: avtal om att återgå till tidigare nivå eller ändringar av skatteåtgärder som enligt koden är skadliga

- Europaparlamentets och rådets antagande av ett direktiv om insatser mot betalningsförseningar vid handelstransaktioner

BILAGA 2

Samordnad lista över målinriktade åtgärder till december 2001

Nya målinriktade åtgärder står i kursivstil och är markerade med //

Prioriterade målinriktade åtgärder står i fetstil och är markerade med //

De målinriktade åtgärder som har fått en ny tidsfrist är markerade med //

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

Top