EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R1056

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1056 av den 24 juni 2021 om inrättande av Fonden för en rättvis omställning

PE/5/2021/REV/1

OJ L 231, 30.6.2021, p. 1–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/03/2024

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/1056/oj

30.6.2021   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 231/1


EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2021/1056

av den 24 juni 2021

om inrättande av Fonden för en rättvis omställning

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 175 tredje stycket och artikel 322.1 a,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av revisionsrättens yttrande (1),

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttranden (2),

med beaktande av Regionkommitténs yttrande (3),

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (4), och

av följande skäl:

(1)

Det regelverk som styr unionens sammanhållningspolitik för perioden 2021–2027, kopplat till nästa fleråriga budgetram, bidrar till fullgörandet av unionens åtaganden att genomföra Parisavtalet antaget inom ramen för Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar (5) (nedan kallat Parisavtalet), genom insatser för att begränsa temperaturökningen till 1,5 °C över förindustriella nivåer, och Förenta nationernas mål för hållbar utveckling genom att inrikta unionens finansiering på gröna mål. Denna förordning bör genomföra en av prioriteringarna i kommissionens meddelande av den 11 december 2019 med titeln Den europeiska gröna given och ingår i investeringsplanen för ett hållbart Europa som tillhandahåller särskild finansiering genom mekanismen för en rättvis omställning inom sammanhållningspolitiken, för att hantera de sociala, ekonomiska, och miljömässiga kostnaderna för omställningen till en klimatneutral och cirkulär ekonomi där alla återstående utsläpp av växthusgaser kompenseras genom motsvarande upptag av sådana gaser.

(2)

Omställningen till en klimatneutral och cirkulär ekonomi är ett av unionens viktigaste politiska mål. Den 12 december 2019 ställde sig Europeiska rådet bakom målet att i överensstämmelse med målen i Parisavtalet uppnå en klimatneutral union senast 2050. Att bekämpa klimatförändringar och miljöförstöring kommer att gagna alla på lång sikt och skapa möjligheter och utmaningar för alla på medellång sikt, men alla regioner och medlemsstater har olika utgångslägen för omställningen och olika kapacitet att genomföra den. Vissa har hunnit längre än andra, och omställningen medför mer omfattande sociala, ekonomiska och miljömässiga konsekvenser för de regioner som är starkt beroende av fossila bränslen för sin energianvändning, särskilt kol, brunkol, torv och oljeskiffer, eller växthusgasintensiva industrier. Denna situation innebär inte bara en risk för att omställningen i fråga om klimatåtgärder kommer att gå olika snabbt i olika delar av unionen utan även att skillnaderna mellan regionerna ökar, vilket vore skadligt för målet om social, ekonomisk och territoriell sammanhållning.

(3)

För att omställningen ska bli framgångsrik och socialt godtagbar för alla måste den vara rättvis och inkluderande. Därför måste unionen, medlemsstaterna och deras regioner redan från början beakta de sociala, ekonomiska och miljömässiga konsekvenserna och utnyttja alla tänkbara verktyg för att mildra de negativa konsekvenserna. Unionens budget har här en viktig roll att spela.

(4)

Enligt den gröna given och investeringsplanen för ett hållbart Europa bör en mekanism för en rättvis omställning vara ett komplement till de andra åtgärderna inom nästa fleråriga budgetram för perioden 2021–2027. Mekanismen bör bidra till att hantera de sociala, ekonomiska och miljömässiga konsekvenserna, särskilt för arbetstagare som drabbas under omställningen till en klimatneutral union senast 2050, genom att sammanföra utgifterna i unionens budget för klimatmål och sociala mål på regional nivå och sikta mot höga sociala och miljömässiga normer.

(5)

Den här förordningen bör inrätta Fonden för en rättvis omställning (FRO), som är en av pelarna i den mekanism för en rättvis omställning som genomförs inom sammanhållningspolitiken. Syftena med FRO är att mildra de negativa effekterna av klimatomställningen genom att stödja de mest drabbade områdena och arbetstagarna och att främja en balanserad socioekonomisk omställning. I enlighet med det enda specifika FRO-målet bör åtgärder som får stöd från FRO direkt bidra till att mildra konsekvenserna av omställningen genom att dämpa de negativa konsekvenserna för sysselsättningen och genom att finansiera en diversifiering och modernisering av den lokala ekonomin. Det enda specifika FRO-målet fastställs på samma nivå som och förtecknas tillsammans med de politiska målen i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1060 (6).

(6)

Mot bakgrund av den europeiska gröna given som unionens strategi för hållbar tillväxt och vikten av att bekämpa klimatförändringar i överensstämmelse med unionens åtaganden att genomföra Parisavtalet och uppfylla Förenta nationernas mål för hållbar utveckling är FRO avsedd att integrera klimatåtgärder och miljömässig hållbarhet och bidra till uppnåendet av målet att 30 % av alla utgifter i den fleråriga budgetramen ska anslås till integreringen av klimatmål och till ambitionen att 7,5 % av de årliga utgifterna i den fleråriga budgetramen ska anslås till mål som rör biologisk mångfald under 2024 och 10 % av de årliga utgifterna till mål som rör biologisk mångfald under 2026 och 2027, samtidigt som befintliga överlappningar mellan klimatmål och mål för biologisk mångfald beaktas. Medel från FRO:s eget anslag är ett tillägg till de investeringar som krävs för att uppnå det övergripande målet att 30 % av utgifterna i unionens budget ska bidra till klimatmålen. Dessa medel bör fullt ut bidra till att uppnå detta mål tillsammans med medel som på frivillig grund överförs från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), inrättad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1058 (7) och Europeiska socialfonden plus (ESF+), inrättad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1057 (8). I detta sammanhang bör FRO stödja verksamhet som respekterar unionens normer och prioriteringar för klimatet och miljön och inte orsakar någon betydande skada för miljömålen i den mening som avses i artikel 17 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/852 (9) och som säkerställer omställningen till en koldioxidsnål ekonomi på vägen mot att uppnå en klimatneutral union senast 2050.

(7)

FRO-medlen bör komplettera de tillgängliga medlen inom sammanhållningspolitiken.

(8)

Omställningen till en klimatneutral ekonomi är en utmaning för alla medlemsstater. Den kommer att vara särskilt krävande för de medlemsstater som är, eller tills nyligen har varit, starkt beroende av fossila bränslen eller växthusgasintensiva industriverksamheter som ska fasas ut eller som måste anpassas vid omställningen till klimatneutralitet och som saknar de ekonomiska medlen för detta. FRO bör därför omfatta alla medlemsstater, men fördelningen av de finansiella medlen bör inriktas på de territorier som påverkas mest av klimatomställningen och den fördelningen bör avspegla medlemsstaternas kapacitet att finansiera de investeringar som krävs för att klara omställningen till klimatneutralitet.

(9)

Övergripande finansiella regler som antas av Europaparlamentet och rådet enligt artikel 322 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) är tillämpliga på denna förordning. Dessa regler fastställs i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1046 (10) (nedan kallad budgetförordningen) och anger särskilt bestämmelser om budgetens uppställning och genomförande genom bidrag, priser, indirekt förvaltning, finansieringsinstrument, budgetgarantier, ekonomiskt stöd och ersättning till externa experter samt föreskriver kontroller av ansvaret hos aktörer i budgetförvaltningen. Regler som antas enligt artikel 322 i EUF-fördraget innefattar även en generell villkorlighetsordning för skydd av unionens budget.

(10)

För att säkerställa en effektiv användning av FRO-medlen bör tillgången till FRO begränsas till 50 % av de nationella anslagen för de medlemsstater som ännu inte har åtagit sig att genomföra målet att uppnå en klimatneutral union senast 2050, i linje med Parisavtalets mål, och övriga 50 % göras tillgängliga när ett sådant åtagande godtas. För att säkerställa rättvisa och likabehandling av medlemsstater bör budgetåtagandet för det föregående året återtas i sin helhet det påföljande året om en medlemsstat inte senast den 31 december varje år från och med 2022 har åtagit sig att genomföra målet att uppnå en klimatneutral union senast 2050.

(11)

I enlighet med rådets förordning (EU) 2020/2094 (11) och inom ramen för de medel som anslås i den förordningen bör åtgärder för återhämtning och resiliens inom FRO vidtas för att hantera de aldrig tidigare skådade effekterna av covid-19-krisen. Sådana ytterligare medel bör användas på ett sätt som säkerställer att de tidsfrister som föreskrivs i den förordningen respekteras.

(12)

I denna förordning bör fastställas de typer av investeringar för vilka utgifterna kan få stöd från FRO. All verksamhet som får stöd bör bedrivas med full respekt för unionens åtaganden och prioriteringar på klimat- och miljöområdet samt på det sociala området. Förteckningen över investeringar bör innehålla sådana som stödjer lokala ekonomier genom att stimulera den inneboende tillväxtpotentialen i enlighet med respektive strategier för smart specialisering, inbegripet hållbar turism där så är lämpligt. Investeringarna måste vara långsiktigt hållbara, med beaktande av alla mål i den europeiska gröna given. De finansierade projekten bör bidra till en omställning till en hållbar, klimatneutral och cirkulär ekonomi, inbegripet åtgärder i syfte att öka resurseffektiviteten. Avfallsförbränning bör inte få stöd eftersom denna verksamhet tillhör den undre delen av avfallshierarkin i den cirkulära ekonomin. Konsulttjänster som bidrar till genomförandet av åtgärder som stöds genom FRO bör vara stödberättigande. Återställande av områden till naturligt tillstånd, utveckling av grön infrastruktur och vattenvård bör kunna stödjas som en del av ett projekt för restaurering av mark. I sitt stöd till energieffektivitetsåtgärder bör FRO kunna stödja investeringar, exempelvis sådana som bidrar till att minska energifattigdomen, främst genom förbättrad energieffektivitet i bostadsbeståndet. FRO bör också kunna stödja utvecklingen av innovativ lagringsteknik.

(13)

För att skydda de medborgare som är mest sårbara för klimatomställningen bör FRO också omfatta kompetenshöjning och omskolning, inbegripet yrkesutbildning, av berörda arbetstagare, oavsett om de fortfarande är anställda eller har förlorat sitt arbete på grund av omställningen. FRO bör syfta till att hjälpa dem att anpassa sig till nya sysselsättningsmöjligheter. FRO bör också tillhandahålla alla lämpliga former av stöd till arbetssökande, inbegripet stöd i arbetssökandet och aktiv inkludering på arbetsmarknaden. Alla arbetssökande som har förlorat sitt arbete inom sektorer som påverkas av omställningen i en region som omfattas av den territoriella planen för en rättvis omställning bör kunna få stöd genom FRO, även om de uppsagda arbetstagarna inte är bosatta i den regionen. Vederbörlig hänsyn bör tas till medborgare som riskerar energifattigdom, särskilt när energieffektivitetsåtgärder vidtas för att ge bättre förhållanden i subventionerade boenden.

(14)

Stöd till verksamhet inom utbildning och social delaktighet bör tillåtas, liksom stöd till social infrastruktur för barn- och äldreomsorg samt i utbildningscentrum, under förutsättning att dessa verksamheter är vederbörligen motiverade i de territoriella planerna för en rättvis omställning. För äldreomsorgen bör principen om att främja samhällsbaserad vård bevaras. Sociala och offentliga tjänster inom dessa områden kan komplettera investeringsmixen. Allt stöd på dessa områden bör kräva en lämplig motivering i de territoriella planerna för en rättvis omställning och bör följa målen i den europeiska pelaren för sociala rättigheter.

(15)

För att beakta kvinnornas särskilda situation och roll i omställningen till en klimatneutral ekonomi bör jämställdhet främjas. Kvinnors deltagande på arbetsmarknaden och entreprenörskap samt lika lön spelar en viktig roll för att säkerställa lika möjligheter. FRO bör också ägna särskild uppmärksamhet åt sårbara grupper som drabbas oproportionellt hårt av omställningens negativa effekter, såsom arbetstagare med funktionsnedsättning. Gruvsamhällenas identitet måste bevaras och kontinuiteten mellan tidigare och framtida samhällen måste skyddas. Detta innebär bland annat att särskild uppmärksamhet ägnas åt deras materiella och immateriella arv efter gruvdriften, inbegripet deras kultur.

(16)

För att öka den ekonomiska diversifieringen i de territorier som påverkas av omställningen bör FRO stödja företag och ekonomiska intressenter, bland annat genom att stödja produktiva investeringar i mikroföretag och små och medelstora företag (12). Med produktiva investeringar menas investeringar i företagens realkapital eller immateriella tillgångar, för att producera varor och tjänster och därigenom bidra till bruttoinvesteringar och sysselsättning. För andra företag än små och medelstora företag bör produktiva investeringar endast få stöd om de är nödvändiga för att begränsa den förlust av arbetstillfällen som följer av omställningen genom att de skapar eller skyddar ett betydande antal arbetstillfällen och inte leder till eller är ett resultat av omlokalisering. Investeringar i befintliga industrianläggningar, inklusive sådana som omfattas av unionens utsläppshandelssystem, bör tillåtas om de bidrar till övergången till en klimatneutral ekonomi senast 2050 och klart understiger de relevanta riktmärken som fastställts för gratis tilldelning enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG (13) och om de leder till att ett betydande antal arbetstillfällen skyddas. Sådana investeringar bör motiveras i enlighet med detta i den relevanta territoriella planen för en rättvis omställning. För att främja den inre marknadens och sammanhållningspolitikens integritet bör stöd till företag följa unionens regler om statligt stöd enligt artiklarna 107 och 108 i EUF-fördraget, och framför allt bör stöd till produktiva investeringar i andra företag än små och medelstora företag begränsas till företag i områden som utses till stödområden i enlighet med artikel 107.3 a och c i EUF-fördraget.

(17)

För att tillhandahålla flexibilitet vid programplaneringen av FRO-medlen inom målet Investering för sysselsättning och tillväxt bör det vara möjligt att utarbeta ett fristående FRO-program eller att programplanera FRO-medel inom en eller flera prioriteringar inom ett program som får stöd från Eruf, ESF+ eller Sammanhållningsfonden. I enlighet med förordning (EU) 2021/1060 kan FRO-medlen på frivillig grund förstärkas med kompletterande finansiering från Eruf och ESF+. I detta fall bör de belopp som överförs från Eruf respektive ESF+ vara förenliga med den typ av insatser som anges i de territoriella planerna för en rättvis omställning.

(18)

FRO-stödet bör vara avhängigt av att omställningsprocessen i ett specifikt territorium faktiskt genomförs, för att uppnå en klimatneutral ekonomi. Medlemsstaterna bör därför, i social dialog och i samarbete med berörda aktörer, i enlighet med den relevanta bestämmelsen i förordning (EU) 2021/1060 om partnerskap, och med stöd från kommissionen, utarbeta territoriella planer för en rättvis omställning med detaljerade uppgifter om omställningsprocessen, som är förenliga med de integrerade nationella energi- och klimatplanerna. Kommissionen bör därför inrätta en plattform för en rättvis omställning, som bygger på den befintliga plattformen för kolregioner i omställning, för att möjliggöra bilateralt och multilateralt utbyte av erfarenheter och bästa praxis mellan alla berörda sektorer. Medlemsstaterna bör säkerställa att kommuner och städer är delaktiga i användningen av FRO-medlen och att deras behov i det sammanhanget tas i beaktande.

(19)

I de territoriella planerna för en rättvis omställning bör de territorier som drabbats hårdast och till vilka FRO-stödet bör riktas anges och planerna bör innehålla beskrivningar av de särskilda åtgärder som ska vidtas för att uppnå unionens energi- och klimatmål för 2030 och en klimatneutral ekonomi senast 2050, särskilt när det gäller omställningen eller stängningar av anläggningar för produktion av fossila bränslen eller annan växthusgasintensiv verksamhet. Dessa territorier bör definieras exakt och motsvara nivå 3 i den gemensamma nomenklaturen för statistiska territoriella enheter (nedan kallade Nuts 3-regioner), inrättad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1059/2003 (14), eller delar av sådana. Planerna bör fastställa en detaljerad beskrivning av territoriernas utmaningar och behov, med beaktande av avfolkningsrisker, och dessutom ange vilken typ av insatser som behövs för att bidra till jobbskapande på planmottagarnivå och på ett sätt som säkerställer en samstämmig utveckling av klimatresilienta ekonomiska verksamheter som också är förenliga med omställningen till en klimatneutral ekonomi och med målen i den europeiska gröna given. När sådana territorier identifieras bör extra uppmärksamhet ägnas åt öars, öområdens och de yttersta randområdenas specifika karaktär, eftersom de geografiska och socioekonomiska särdragen kan kräva en annan strategi för att stödja omställningen till en klimatneutral ekonomi. Endast investeringar som överensstämmer med de territoriella planerna för en rättvis omställning bör få ekonomiskt stöd från FRO. De territoriella planerna för en rättvis omställning bör ingå i de program som kan motta stöd från antingen Eruf, ESF+, Sammanhållningsfonden eller FRO som godkänts av kommissionen.

(20)

För att göra användningen av FRO-medlen mer resultatinriktad bör kommissionen, i enlighet med proportionalitetsprincipen, kunna tillämpa finansiella korrigeringar vid allvarlig underprestation i förhållande till de mål som fastställs för det specifika FRO-målet.

(21)

För att fastställa en lämplig budgetram för FRO bör kommissionen tilldelas genomförandebefogenheter att fastställa den årliga fördelningen av tillgängliga medel per medlemsstat.

(22)

Eftersom målet för denna förordning, nämligen att stödja befolkningen, ekonomin och miljön i territorier som genomgår en ekonomisk och social omvandling i samband med omställningen till en klimatneutral ekonomi inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna själva, på grund av skillnaderna i utvecklingsnivå mellan de olika territorierna och eftersläpningen i de minst gynnade territorierna samt medlemsstaternas och territoriernas begränsade finansiella resurser, utan snarare, på grund av behovet av en enhetlig genomföranderam som omfattar flera unionsfonder med delad förvaltning, kan uppnås bättre på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

(23)

Med anledning av antagandet av denna förordning efter det att programperioden har inletts och med beaktande av behovet av att genomföra FRO på ett samordnat och harmoniserat sätt, samt för att möjliggöra ett snabbt genomförande, bör den träda i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Innehåll och tillämpningsområde

Genom denna förordning inrättas Fonden för en rättvis omställning (FRO), som ska stödja befolkningen, ekonomin och miljön i territorier som står inför allvarliga socioekonomiska utmaningar till följd av omställningen i riktning mot unionens energi- och klimatmål för 2030 som fastställs i artikel 2.11 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1999 (15) och en klimatneutral ekonomi i unionen senast 2050.

I förordningen fastställs det specifika målet för FRO, dess geografiska täckning och resurser, FRO-stödets omfattning vad gäller målet Investering för sysselsättning och tillväxt som avses i artikel 54.2 a i förordning (EU) 2021/1060 samt särskilda bestämmelser om programplanering och om indikatorer som krävs för övervakningen.

Artikel 2

Specifikt mål

Enligt artikel 54.1 andra stycket i förordning (EU) 2021/1060 ska FRO bidra till det enda specifika målet att göra det möjligt för regioner och människor att hantera de sociala, sysselsättningsrelaterade, ekonomiska och miljömässiga effekterna av omställningen i riktning mot unionens energi- och klimatmål för 2030 och en klimatneutral ekonomi i unionen senast 2050, med utgångspunkt i Parisavtalet.

Artikel 3

Geografisk täckning och resurser inom målet Investering för sysselsättning och tillväxt

1.   FRO ska stödja målet Investering för sysselsättning och tillväxt i alla medlemsstater.

2.   De FRO-medel inom målet Investering för sysselsättning och tillväxt som är tillgängliga för budgetåtaganden under perioden 2021–2027 ska vara 7 500 000 000 EUR i 2018 års priser i enlighet med artikel 110.1 g i förordning (EU) 2021/1060.

3.   De medel som avses i punkt 2 får utökas med eventuella ytterligare medel som tilldelas i unionens budget och med andra medel i enlighet med den tillämpliga grundläggande rättsakten.

4.   Kommissionen ska genom en genomförandeakt anta ett beslut om årlig fördelning av tillgängliga medel, inklusive eventuella ytterligare medel som avses i punkt 3, per medlemsstat i enlighet med de anslag som anges i bilaga I.

Artikel 4

Medel från Europeiska unionens återhämtningsinstrument

1.   De åtgärder som avses i artikel 1.2 i förordning (EU) 2020/2094 ska genomföras inom ramen för denna förordning med ett belopp på 10 000 000 000 EUR i 2018 års priser enligt artikel 109.1 andra stycket i förordning (EU) 2021/1060 och om inte annat följer av artikel 3.3, 4.4, 4.7 och 4.9 i förordning (EU) 2020/2094.

Detta belopp ska anses utgöra andra medel enligt artikel 3.3 i den här förordningen. I enlighet med artikel 3.1 i förordning (EU) 2020/2094 ska detta belopp utgöra externa inkomster avsatta för särskilda ändamål vid tillämpningen av artikel 21.5 i budgetförordningen.

2.   Det belopp som avses i punkt 1 i denna artikel ska göras tillgängligt för budgetåtaganden inom målet Investering för sysselsättning och tillväxt för åren 2021–2023, utöver de medel som avses i artikel 3, enligt följande:

2021: 2 000 000 000 EUR.

2022: 4 000 000 000 EUR.

2023: 4 000 000 000 EUR.

Ett belopp på 15 600 000 EUR i 2018 års priser ska göras tillgängligt för administrativa utgifter från de medel som avses i första stycket.

3.   Den årliga fördelningen per medlemsstat av det belopp som avses i punkt 1 första stycket i denna artikel ska ingå i det kommissionsbeslut som avses i artikel 3.4, i enlighet med de anslag som anges i bilaga I.

4.   Genom undantag från artikel 14.3 i budgetförordningen ska de regler om återkrav som anges i avdelning VII kapitel IV i förordning (EU) 2021/1060 tillämpas på budgetåtaganden som grundas på de medel som avses i punkt 1 i den här artikeln. Genom undantag från artikel 12.4 c i budgetförordningen får dessa medel inte användas för efterföljande program eller åtgärder.

5.   Betalningar till program ska anslås till det tidigaste gällande FRO-åtagandet, med början i åtaganden från de medel som avses i punkt 1 första stycket till dess att de är uttömda.

Artikel 5

Grönt belöningssystem

1.   Om FRO-medlen i enlighet med artikel 3.3 ökas före den 31 december 2024 ska de ytterligare medlen fördelas mellan medlemsstaterna på grundval av de nationella andelar som anges i bilaga I.

2.   Om FRO-medlen i enlighet med artikel 3.3 i denna förordning ökas efter den 31 december 2024 ska de ytterligare medlen fördelas mellan medlemsstaterna i enlighet med den metod som fastställs i andra stycket i den här punkten, på grundval av växthusgasutsläppen från deras industrianläggningar under perioden från och med år 2018 till det senaste år för vilket det finns uppgifter, enligt vad som rapporterats i enlighet med artikel 7 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 166/2006 (16). Förändringen i växthusgasutsläpp ska för varje medlemsstat beräknas genom att aggregera växthusgasutsläppen från endast de Nuts 3-regioner som i enlighet med artikel 11.1 i den här förordningen har identifierats i de territoriella planerna för en rättvis omställning.

Tilldelningen av ytterligare medel för varje medlemsstat ska fastställas i enlighet med följande:

a)

För medlemsstater där växthusgasutsläppen har minskat ska den minskning av växthusgasutsläppen som uppnåtts av varje medlemsstat beräknas genom att nivån för växthusgasutsläpp för det senaste referensåret uttrycks i procent av växthusgasutsläppen 2018; för medlemsstater som inte har uppnått en minskning av växthusgasutsläppen ska den procentsatsen fastställas till 100 %.

b)

Den slutliga andelen för varje medlemsstat ska erhållas genom att dividera de nationella andelar som fastställs i bilaga I med de procentsatser som följer av led a.

c)

Resultatet av beräkningen enligt led b ska omräknas så att summan blir 100 %.

3.   Medlemsstaterna ska inkludera de ytterligare medlen i sina program och begära en ändring av program i enlighet med artikel 24 i förordning (EU) 2021/1060.

Artikel 6

Särskilda anslag för yttersta randområden och öar

När medlemsstaterna utarbetar sina territoriella planer för en rättvis omställning i enlighet med artikel 11.1 ska de ta särskild hänsyn till situationen för öar och yttersta randområden som står inför allvarliga socioekonomiska utmaningar till följd av omställningen i riktning mot unionens energi- och klimatmål för 2030 och en klimatneutral ekonomi i unionen senast 2050, med beaktande av deras särskilda behov i enlighet med artiklarna 174 och 349 i EUF-fördraget.

Om medlemsstaterna inkluderar sådana territorier i sina territoriella planer för en rättvis omställning ska de ange det särskilda belopp som tilldelas dessa territorier med tillhörande motivering, med beaktande av de särskilda utmaningarna för dessa territorier.

Artikel 7

Villkorad tillgång till medel

1.   Om en medlemsstat inte har åtagit sig att genomföra målet att uppnå en klimatneutral union senast 2050 ska endast 50 % av de årliga anslag för den medlemsstaten som fastställts i enlighet med artiklarna 3.4 och 4.3 göras tillgängliga för programplanering och inkluderas i prioriteringarna.

Genom undantag från artikel 10.1 i denna förordning ska återstående 50 % av de årliga anslagen inte inkluderas i prioriteringarna. I sådana fall ska de program som får stöd från FRO och som lämnas in i enlighet med artikel 21 i förordning (EU) 2021/1060 endast omfatta 50 % av de årliga FRO-anslagen i den tabell som avses i artikel 22.3 g ii) i den förordningen. I den tabell som avses i artikel 22.3 g i) i den förordningen ska de anslag som är tillgängliga för programplanering och de anslag som inte är det anges separat.

2.   Kommissionen ska endast godkänna program som innehåller en FRO-prioritering eller eventuella ändringar av programmet om de krav som anges i den planerade anslagsdelen i enlighet med punkt 1 är uppfyllda.

3.   Så snart en medlemsstat har åtagit sig att genomföra målet att uppnå en klimatneutral union senast 2050 får den lämna in en begäran om ändring av varje program som får stöd från FRO i enlighet med artikel 24 i förordning (EU) 2021/1060 och inkludera de oplanerade anslag som inte har dragits tillbaka.

4.   Budgetåtaganden ska göras på grundval av den tabell som avses i artikel 22.3 g i) i förordning (EU) 2021/1060. De åtaganden som rör oplanerade anslag ska inte användas för betalningar och ska inte tas med i underlaget för beräkningen av förfinansieringen i enlighet med artikel 90 i den förordningen förrän de gjorts tillgängliga för programplanering i enlighet med punkt 3 i den här artikeln.

Genom undantag från artikel 105 i förordning (EU) 2021/1060 ska budgetåtaganden för det föregående året som avser oplanerade anslag dras tillbaka i sin helhet under det påföljande året, om medlemsstaten inte senast den 31 december varje år från och med 2022 har gjort ett åtagande om att genomföra målet att uppnå en klimatneutral union senast 2050.

Artikel 8

Verksamhet som omfattas av stöd

1.   FRO ska endast stödja verksamhet som är direkt kopplad till dess specifika mål enligt artikel 2 och som bidrar till genomförandet av de territoriella planer för en rättvis omställning som upprättats i enlighet med artikel 11.

2.   I enlighet med punkt 1 ska FRO endast stödja följande verksamheter:

a)

Produktiva investeringar i små och medelstora företag, inklusive mikroföretag och uppstartsföretag, som leder till ekonomisk diversifiering, modernisering och omställning.

b)

Investeringar i skapandet av nya företag, även genom företagskuvöser och konsulttjänster, som leder till nya arbetstillfällen.

c)

Investeringar i forskning och innovation, bland annat på universitet och offentliga forskningsorganisationer, och främjande av överföring av avancerad teknik.

d)

Investeringar i användning av teknik och i system och infrastruktur för ekonomiskt överkomlig ren energi, inbegripet energilagringsteknik, och minskning av växthusgasutsläpp.

e)

Investeringar i förnybar energi i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/2001 (17), inbegripet de hållbarhetskriterier som fastställs i direktivet, och i energieffektivitet, inbegripet för att minska energifattigdomen.

f)

Investeringar i smart och hållbar lokal mobilitet, inbegripet minskade koldioxidutsläpp i den lokala transportsektorn och dess infrastruktur.

g)

Upprustning och uppgradering av fjärrvärmenät i syfte att förbättra fjärrvärmesystemens energieffektivitet och investeringar i värmeproduktion, förutsatt att dessa anläggningar för värmeproduktion uteslutande försörjs med förnybara energikällor.

h)

Investeringar i digitalisering, digital innovation och digital konnektivitet.

i)

Investeringar i återställande och sanering av tidigare exploaterad mark, restaurering av mark och vid behov även projekt för grön infrastruktur och ändrad användning, med beaktande av principen att förorenaren betalar.

j)

Investeringar för att förbättra den cirkulära ekonomi, bl.a. genom åtgärder för att förebygga och reducera avfall, resurseffektivitet, återanvändning och återvinning.

k)

Kompetenshöjning och omskolning av arbetstagare och arbetssökande.

l)

Stöd i arbetssökandet.

m)

Aktiv inkludering av arbetssökande.

n)

Tekniskt stöd.

o)

Annan verksamhet på områdena utbildning och social delaktighet, inbegripet, i vederbörligen motiverade fall, investeringar i infrastruktur för utbildningscentrum och för barn- och äldreomsorg enligt som anges i de territoriella planerna för en rättvis omställning i enlighet med artikel 11.

Dessutom får FRO, inom de områden som utses till stödområden med avseende på tillämpningen av artikel 107.3 a och c i EUF-fördraget, stödja produktiva investeringar i andra företag än små och medelstora företag, förutsatt att sådana investeringar har godkänts som en del av den territoriella planen för en rättvis omställning på grundval av de uppgifter som krävs enligt artikel 11.2 h i denna förordning. Sådana investeringar ska endast vara stödberättigande om de är nödvändiga för genomförandet av den territoriella planen för en rättvis omställning, om de bidrar till omställningen till en klimatneutral ekonomi senast 2050 och till uppnåendet av relaterade miljömål, om stödet är nödvändigt för att skapa arbetstillfällen i det angivna territoriet, och om de inte leder till omlokalisering enligt definitionen i artikel 2.27 i förordning (EU) 2021/1060.

FRO får också stödja investeringar för att minska utsläppen av växthusgas från de verksamheter som förtecknas i bilaga I till direktiv 2003/87/EG, förutsatt att sådana investeringar har godkänts som en del av den territoriella planen för en rättvis omställning på grundval av de uppgifter som krävs enligt artikel 11.2 i) i denna förordning. Sådana investeringar ska endast vara stödberättigande när de är nödvändiga för genomförandet av den territoriella planen för en rättvis omställning.

Artikel 9

Verksamhet som inte omfattas av stöd

FRO ska inte stödja:

a)

Avveckling eller anläggande av kärnkraftverk.

b)

Tillverkning, bearbetning och utsläppande på marknaden av tobak och tobaksvaror.

c)

Företag i svårigheter enligt definitionen i artikel 2.18 i kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 (18), såvida det inte godkänts enligt tillfälliga regler för statligt stöd som inrättats för att hantera exceptionella omständigheter eller inom ramen för stöd av mindre betydelse för att stödja investeringar som minskar energikostnaderna i samband med energiomställningen.

d)

Investeringar som rör produktion, bearbetning, transport, distribution, lagring eller förbränning av fossila bränslen.

Artikel 10

Programplanering av FRO-medlen

1.   FRO-medlen ska öronmärkas för de regionkategorier där de berörda territorierna är belägna, på grundval av territoriella planer för en rättvis omställning som upprättats i enlighet med artikel 11 och som godkänts av kommissionen som en del av ett program eller en programändring. De öronmärkta medlen ska utgöra ett eller flera särskilda program eller en eller flera prioriteringar inom ett program.

Kommissionen ska endast godkänna ett program eller eventuella ändringar av det om urvalet av territorier som påverkas mest negativt av omställningsprocessen och som ingår i den relevanta territoriella planen för en rättvis omställning är vederbörligen motiverat och om den relevanta territoriella planen för en rättvis omställning är förenlig med den berörda medlemsstatens integrerade nationella energi- och klimatplan.

2.   Prioriteringen eller prioriteringarna inom FRO ska omfatta de FRO-medel som består av hela eller delar av FRO-anslaget till medlemsstaterna samt de medel som överförts i enlighet med artikel 27 i förordning (EU) 2021/1060. Summan av de Eruf-medel och de ESF+-medel som överförts till FRO får inte vara högre än tre gånger beloppet för FRO-stödet till den prioriteringen, utöver de medel som avses i artikel 4.1 i den här förordningen.

3.   I enlighet med artikel 112 i förordning (EU) 2021/1060 får medfinansieringsgraden, tillämplig på den region där det territorium eller de territorier som anges i de territoriella planerna för en rättvis omställning i enlighet med artikel 11 i den här förordningen är belägna, för den prioritering som får stöd från FRO inte överskrida

a)

85 % för mindre utvecklade regioner,

b)

70 % för övergångsregioner,

c)

50 % för mer utvecklade regioner.

Artikel 11

Territoriella planer för en rättvis omställning

1.   Medlemsstaterna ska, tillsammans med de behöriga lokala och regionala myndigheterna för de berörda territorierna, utarbeta en eller flera territoriella planer för en rättvis omställning, som omfattar ett eller flera berörda territorier som motsvarar Nuts 3-regioner eller delar av dessa territorier, i enlighet med mallen i bilaga II. Dessa territorier ska vara de som påverkas mest negativt, sett till de ekonomiska och sociala konsekvenserna av omställningen, särskilt vad gäller de förväntade anpassningarna av arbetstagare eller förlusterna av arbetstillfällen kopplade till produktion och användning av fossila bränslen samt omvandlingsbehovet i produktionsprocesserna i de industriella anläggningar som har den högsta växthusgasintensiteten.

2.   En territoriell plan för en rättvis omställning ska innehålla följande delar:

a)

En beskrivning av omställningsprocessen på nationell nivå till en klimatneutral ekonomi, inklusive en tidsplan för viktiga steg i omställningen till unionens energi- och klimatmål för 2030 och en klimatneutral ekonomi i unionen senast 2050 som är förenliga med den senaste versionen av den integrerade nationella energi- och klimatplanen.

b)

En motivering för hur man fastställer vilka territorier som påverkas mest negativt av omställningsprocessen enligt led a i denna punkt och som ska få stöd från FRO i enlighet med punkt 1.

c)

En bedömning av de omställningsproblem som de identifierade hårdast drabbade territorierna står inför, inklusive sociala, ekonomiska och miljömässiga konsekvenser av en omställning till en klimatneutral ekonomi i unionen senast 2050, där man anger antalet arbetstillfällen som kan påverkas eller gå förlorade samt avfolkningsrisker, utvecklingsbehoven och de mål som ska uppnås senast 2030 i samband med omvandlingen eller nedläggningen av växthusgasintensiv verksamhet i dessa territorier.

d)

En beskrivning av hur FRO-stödet förväntas bidra till hanteringen av de sociala, demografiska, ekonomiska, hälsomässiga och miljömässiga konsekvenserna av omställningen till en klimatneutral ekonomi i unionen senast 2050, inbegripet förväntat bidrag i form av skapande och bevarande av arbetstillfällen.

e)

En bedömning av planens förenlighet med andra relevanta nationella, regionala eller territoriella strategier och planer.

f)

En beskrivning av styrmekanismerna, bestående av partnerskapsarrangemangen, planerade övervaknings- och utvärderingsåtgärder samt ansvariga organ.

g)

En beskrivning av den typ av insatser som planeras och hur de förväntas bidra till att mildra effekterna av omställningen.

h)

I de fall stöd ska ges till produktiva investeringar i andra företag än små och medelstora företag, en vägledande förteckning över insatser och företag som ska stödjas, och belägg för att det finns behov av sådant stöd genom en gapanalys som visar att de förväntade förlusterna av arbetstillfällen skulle överstiga det förväntade antalet nya arbetstillfällen om investeringen inte gjordes.

i)

I de fall stöd ska ges till investeringar för att minska växthusgasutsläppen från verksamheter som förtecknas i bilaga I till direktiv 2003/87/EG, en förteckning över sådana insatser som ska få stöd och belägg för att de bidrar till en omställning till en klimatneutral ekonomi och leder till en betydande minskning av växthusgasutsläppen, så att dessa hamnar betydligt lägre än de relevanta riktmärken som fastställts för gratis tilldelning i enlighet med direktiv 2003/87/EG, under förutsättning att dessa insatser är nödvändiga för att skydda ett stort antal arbetstillfällen.

j)

Synergier och komplementaritet med andra relevanta unionsprogram för att ta itu med de utvecklingsbehov som fastställts.

k)

Synergier och komplementaritet med planerat stöd från de andra pelarna i mekanismen för en rättvis omställning.

3.   Relevanta parter i enlighet med artikel 8 i förordning (EU) 2021/1060 och i förekommande fall Europeiska investeringsbanken och Europeiska investeringsfonden ska delta i utarbetandet och genomförandet av territoriella planer för en rättvis omställning.

4.   Territoriella planer för en rättvis omställning ska vara förenliga med de relevanta territoriella strategier som avses i artikel 29 i förordning (EU) 2021/1060 och med relevanta strategier för smart specialisering, de nationella energi- och klimatplanerna och den europeiska pelaren för sociala rättigheter.

Om uppdateringen av den integrerade nationella energi- och klimatplanen enligt artikel 14 i förordning (EU) 2018/1999 gör att det krävs en översyn av en territoriell plan för en rättvis omställning bör den översynen genomföras som en del av halvtidsöversynen enligt artikel 18 i förordning (EU) 2021/1060.

5.   Om medlemsstater avser utnyttja möjligheten att få stöd inom ramen för de andra pelarna i mekanismen för en rättvis omställning ska deras territoriella planer för en rättvis omställning ange de sektorer och tematiska områden som förväntas få stöd inom ramen för dessa pelare.

Artikel 12

Indikatorer

1.   Gemensamma output- och resultatindikatorer enligt bilaga III och, i de fall det är vederbörligen motiverat i den territoriella planen för en rättvis omställning, programspecifika output- och resultatindikatorer ska användas i enlighet med artiklarna 16.1 andra stycket a, 22.3 d ii och 42.2 b i förordning (EU) 2021/1060.

2.   För outputindikatorer ska utgångsvärdet fastställas till noll. Delmålen för 2024 och målen för 2029 ska vara kumulativa. Målen får inte revideras efter det att en begäran om programändring som lämnats in i enlighet med artikel 18.3 i förordning (EU) 2021/1060 har godkänts av kommissionen.

3.   Om en FRO-prioritering stöder sådana verksamheter som avses i artikel 8.2 k, l eller m får uppgifter om deltagarnas indikatorer endast överföras om alla de uppgifter om den deltagaren som krävs enligt bilaga III är tillgängliga.

Artikel 13

Finansiella korrigeringar

På grundval av granskningen av den slutliga prestationsrapporten för programmet får kommissionen göra finansiella korrigeringar i enlighet med artikel 104 i förordning (EU) 2021/1060 om mindre än 65 % av det fastställda målet för en eller flera av outputindikatorerna har uppnåtts.

Finansiella korrigeringar ska stå i proportion till vad som uppnåtts och ska inte tillämpas om misslyckandet med att nå målen beror på socioekonomiska eller miljömässiga faktorer, väsentliga ändringar av de ekonomiska eller miljömässiga förhållandena i medlemsstaten i fråga eller på grund av force majeure som allvarligt påverkar genomförandet av de berörda prioriteringarna.

Artikel 14

Översyn

Senast den 30 juni 2025 ska kommissionen se över genomförandet av FRO när det gäller det specifika mål som anges i artikel 2, med beaktande av eventuella ändringar av förordning (EU) 2020/852 och unionens klimatmål som fastställs i en Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av en ram för att uppnå klimatneutralitet och om ändring av förordningarna (EG) nr 401/2009 och (EU) 2018/1999 (nedan kallad Europeisk klimatlag) och utvecklingen när det gäller genomförandet av investeringsplanen för ett hållbart Europa. På grundval av detta ska kommissionen tillställa Europaparlamentet och rådet en rapport som får åtföljas av lagstiftningsförslag.

Artikel 15

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 24 juni 2021.

På Europaparlamentets vägnar

D.M. SASSOLI

Ordförande

På rådets vägnar

A.P. ZACARIAS

Ordförande


(1)  EUT C 290, 1.9.2020, s. 1.

(2)  EUT C 311, 18.9.2020, s 55 och EUT C 429, 11.12.2020, s. 240.

(3)  EUT C 324, 1.10.2020, s 74.

(4)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 18 maj 2021 (ännu inte offentliggjord i EUT) och rådets beslut av den 7 juni 2021.

(5)  EUT L 282, 19.10.2016, s. 4.

(6)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1060 av den 24 juni 2021 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden+, Sammanhållningsfonden, Fonden för en rättvis omställning och Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden samt finansiella regler för dessa och för Asyl-, migrations- och integrationsfonden, Fonden för inre säkerhet samt instrumentet för ekonomiskt stöd för gränsförvaltning och viseringspolitik (se sidan 159 i detta nummer av EUT).

(7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1058 av den 24 juni 2021 om Europeiska regionala utvecklingsfonden och Sammanhållningsfonden (se sidan 60 i detta nummer av EUT).

(8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1057 av den 24 juni 2021 om inrättande av Europeiska socialfonden+ (ESF+) och om upphävande av förordning (EU) nr 1296/2013 (se sidan 21 i detta nummer av EUT).

(9)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/852 av den 18 juni 2020 om inrättande av en ram för att underlätta hållbara investeringar och om ändring av förordning (EU) 2019/2088 (EUT L 198, 22.6.2020, s. 13).

(10)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 av den 18 juli 2018 om finansiella regler för unionens allmänna budget, om ändring av förordningarna (EU) nr 1296/2013, (EU) nr 1301/2013, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 1304/2013, (EU) nr 1309/2013, (EU) nr 1316/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) nr 283/2014 och beslut nr 541/2014/EU samt om upphävande av förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (EUT L 193, 30.7.2018, s. 1).

(11)  Rådets förordning (EU) 2020/2094 av den 14 december 2020 om inrättande av Europeiska unionens återhämtningsinstrument för att stödja återhämtningen efter covid-19-krisen (EUT L 433I, 22.12.2020, s. 23).

(12)  Kommissionens rekommendation av den 6 maj 2003 om definitionen av mikroföretag samt små och medelstora företag (EUT L 124, 20.5.2003, s. 36).

(13)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG av den 13 oktober 2003 om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom unionen och om ändring av rådets direktiv 96/61/EG (EUT L 275, 25.10.2003, s. 32).

(14)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1059/2003 av den 26 maj 2003 om inrättande av en gemensam nomenklatur för statistiska territoriella enheter (NUTS) (EUT L 154, 21.6.2003, s. 1).

(15)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1999 av den 11 december 2018 om styrningen av energiunionen och av klimatåtgärder samt om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 663/2009 och (EG) nr 715/2009, Europaparlamentets och rådets direktiv 94/22/EG, 98/70/EG, 2009/31/EG, 2009/73/EG, 2010/31/EU, 2012/27/EU och 2013/30/EU samt rådets direktiv 2009/119/EG och (EU) 2015/652 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 525/2013 (EUT L 328, 21.12.2018, s. 1).

(16)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 166/2006 av den 18 januari 2006 om upprättande av ett europeiskt register över utsläpp och överföringar av föroreningar och om ändring av rådets direktiv 91/689/EEG och 96/61/EG (EUT L 33, 4.2.2006, s. 1).

(17)  Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/2001 av den 11 december 2018 om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor (EUT L 328, 21.12.2018, s. 82).

(18)  Kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 av den 17 juni 2014 genom vilken vissa kategorier av stöd förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget (EUT L 187, 26.6.2014, s. 1).


BILAGA I

MEDLEMSSTATERNAS ANSLAG

 

Anslag från Europeiska unionens återhämtningsinstrument

Anslag från medel inom den fleråriga budgetramen

Anslag totalt

Medlemsstaternas andel av totalbeloppet

Belgien

95

71

166

0,95  %

Bulgarien

673

505

1 178

6,73  %

Tjeckien

853

640

1 493

8,53  %

Danmark

46

35

81

0,46  %

Tyskland

1 288

966

2 254

12,88  %

Estland

184

138

322

1,84  %

Irland

44

33

77

0,44  %

Grekland

431

324

755

4,31  %

Spanien

452

339

790

4,52  %

Frankrike

535

402

937

5,35  %

Kroatien

97

72

169

0,97  %

Italien

535

401

937

5,35  %

Cypern

53

39

92

0,53  %

Lettland

100

75

174

1,00  %

Litauen

142

107

249

1,42  %

Luxemburg

5

4

8

0,05  %

Ungern

136

102

237

1,36  %

Malta

12

9

21

0,12  %

Nederländerna

324

243

567

3,24  %

Österrike

71

53

124

0,71  %

Polen

2 000

1 500

3 500

20,00  %

Portugal

116

87

204

1,16  %

Rumänien

1 112

834

1 947

11,12  %

Slovenien

134

101

235

1,34  %

Slovakien

239

179

418

2,39  %

Finland

242

182

424

2,42  %

Sverige

81

61

142

0,81  %

EU-27

10 000

7 500

17 500

100,00  %

Anslag i miljoner EUR, i 2018 års priser och före avdrag för tekniskt stöd och administrativa utgifter (totalsumman har avrundats upp eller ner och stämmer därför kanske inte exakt).


BILAGA II

FÖRLAGA FÖR TERRITORIELLA PLANER FÖR EN RÄTTVIS OMSTÄLLNING

1.   

Huvuddragen i omställningsprocessen och identifiering av de territorier i medlemsstaten som påverkas mest negativt

Textfält [12000]

Referens: artikel 11.2 a

1.1

Huvuddragen i den förväntade omställningsprocessen i riktning mot unionens energi- och klimatmål för 2030 och en klimatneutral ekonomi i unionen senast 2050, i linje med målen i de integrerade nationella energi- och klimatplanerna och andra befintliga omställningsplaner, med en tidsplan för att upphöra eller minska typer av verksamhet som kol- och brunkolsbrytning och kolkraftverk.

Referens: artikel 11.2 b

1.2

Identifiering av de territorier som förväntas påverkas mest negativt, samt en motivering av valet med motsvarande uppskattning av konsekvenserna för ekonomin och sysselsättningen, baserat på huvuddragen i avsnitt 1.1.

Referens: Artikel 6

1.3

Identifiering av yttersta randområden och öar med särskilda utmaningar inom de territorier som förtecknas i avsnitt 1.1 och de särskilda belopp som anslagits för dessa territorier med motsvarande motivering.

2.   

Bedömning av omställningsproblemen för vart och ett av de identifierade territorierna

2.1   

Bedömning av de ekonomiska, sociala och territoriella konsekvenserna av omställningen till en klimatneutral ekonomi i unionen senast 2050

Referens: artikel 11.2 c

Textfält [12000]

Identifiering av de ekonomiska aktiviteter och de industrisektorer som påverkas, uppdelat på:

Sektorer på tillbakagång, som förväntas upphöra eller göra stora nedskärningar i sin verksamhet med koppling till omställningen, med en tidsplan.

Sektorer i omvandling, som förväntas ställa om sin verksamhet, sina processer och sin produktion.

För var och en av de två typerna av sektorer:

Förväntade förluster av arbetstillfällen och behov av omskolning, med beaktande av kompetensprognoser.

Potential för ekonomisk diversifiering och utvecklingsmöjligheter.

2.2   

Utvecklingsbehov och mål fram till 2030, i syfte att uppnå en klimatneutral ekonomi i unionen senast 2050

Referens: artikel 11.2 d

Textfält [6000]

Utvecklingsbehov för att hantera omställningsproblemen.

Mål och förväntade resultat för genomförandet av prioriteringen inom FRO, inbegripet förväntat bidrag i form av skapande och bevarande av arbetstillfällen.

2.3   

Förenlighet med andra relevanta nationella, regionala eller territoriella strategier och planer

Referens: artikel 11.2 e

Textfält [6000]

Strategier för smart specialisering.

Territoriella strategier som avses i artikel 29 i förordning (EU) 2021/….

Andra regionala eller nationella utvecklingsplaner.

2.4   

Typ av insatser som planeras

Textfält [12000]

Referens: artikel 11.2 g

Typ av insatser som planeras och hur de förväntas bidra till att mildra effekterna av omställningen.

Referens: artikel 11.2 h

Fylls i endast om stöd ges till produktiva investeringar i andra företag än små och medelstora företag:

En vägledande förteckning över verksamhet och företag som ska stödjas, och för var och en av dem belägg för att det finns behov av sådant stöd genom en gapanalys som visar att de förväntade förlusterna av arbetstillfällen skulle överstiga det förväntade antalet nya arbetstillfällen om investeringen inte gjordes.

Denna sektion uppdateras eller fylls i vid revideringen av de territoriella planerna för en rättvis omställning, beroende på beslut om att tillhandahålla sådant stöd

Referens: artikel 11.2 i

Fylls i endast om stöd ges till investeringar för att minska växthusgasutsläppen från sådan verksamhet som förtecknas i bilaga I till direktiv 2003/87/EG:

En förteckning över sådana typer av verksamhet som ska få stöd och belägg för att de bidrar till omställningen till en klimatneutral ekonomi och att investeringarna leder till en betydande minskning av växthusgasutsläppen, så att dessa hamnar betydligt lägre än de relevanta riktmärken som fastställts för gratis tilldelning i enlighet med direktiv 2003/87/EG, under förutsättning att investeringarna är nödvändiga för att skydda ett stort antal arbetstillfällen.

Denna sektion uppdateras eller fylls i vid revideringen av de territoriella planerna för en rättvis omställning, beroende på beslut om att tillhandahålla sådant stöd.

Referens: artikel 11.2 j

De planerade insatsernas synergier och komplementaritet med andra relevanta unionsprogram inom målet Investering för sysselsättning och tillväxt (som stöder omställningsprocessen), andra finansieringsinstrument (unionens fond för modernisering av utsläppshandeln) för att ta itu med de utvecklingsbehov som fastställts.

Referens: artikel 11.2 k och 11.5

Synergier och komplementaritet med planerat stöd från de andra pelarna i mekanismen för en rättvis omställning.

Sektorer och tematiska områden som förväntas få stöd inom ramen för de andra pelarna.

3.   

Styrmekanismer

Referens: artikel 11.2 f

Textfält [5000]

3.1   

Partnerskap

Arrangemang för parternas deltagande i utarbetande, genomförande, övervakning och utvärdering av den territoriella planen för en rättvis omställning.

Resultat av det offentliga samrådet.

3.2   

Övervakning och utvärdering

Övervaknings- och utvärderingsåtgärder som planeras, inklusive indikatorer för att mäta hur planens mål kan uppnås.

3.3   

Samordnings- och övervakningsorgan

Ett eller flera organ som ansvarar för samordningen och övervakningen av genomförandet av planen, och deras respektive roller.

4.   

Programspecifika output- eller resultatindikatorer

Referens: artikel 12.1

Fylls i endast om programspecifika indikatorer planeras:

Belägg för att det finns behov av programspecifika output- eller resultatindikatorer baserade på de olika typer av insatser som planeras.

Tabell 1.

Outputindikatorer

Specifikt mål

Id [5]

Indikator [255]

Måttenhet

Delmål (2024)

Mål (2029)

 

 

 

 

 

 

Tabell 2.

Resultatindikatorer

Specifikt mål

Id [5]

Indikator [255]

Måttenhet

Utgångsvärde eller referensvärde

Referensår

Mål (2029)

Datakälla [200]

Kommentarer [200]

 

 

 

 

 

 

 

 

 


BILAGA III

GEMENSAMMA OUTPUTINDIKATOREROCH GEMENSAMMA RESULTATINDIKATORER FÖR FONDEN FÖR EN RÄTTVIS OMSTÄLLNING (1)

Gemensamma outputindikatorer för REGIO (RCO) och gemensamma resultatindikatorer för REGIO (RCR)

Output

Resultat

RCO 01 – Företag som får stöd (fördelade per mikroföretag, småföretag, medelstora företag, stora företag)  (*1)

RCO 02 – Företag som får stöd genom bidrag

RCO 03 – Företag som får stöd genom finansiella instrument

RCO 04 – Företag som får icke-ekonomiskt stöd

RCO 05 – Nya företag som får stöd

RCO 07 – Forskningsorganisationer som deltar i gemensamma forskningsprojekt

RCO 10 – Företag som samarbetar med forskningsorganisationer

RCO 121 – Företag som får stöd för att minska växthusgasutsläppen från sådan verksamhet som förtecknas i bilaga I till direktiv 2003/87/EG

RCR 01 – Antal skapade arbetstillfällen i enheter som får stöd

RCR 102 – Antalet skapade arbetstillfällen inom forskning vid enheter som får stöd

RCR 02 – Privata investeringar som matchar offentligt stöd (fördelade per: bidrag, finansiella instrument)  (*1)

RCR 03 – Små och medelstora företag som inför produkt- eller processinnovationer

RCR 04 – Små och medelstora företag som inför marknadsförings- eller organisationsinnovationer

RCR 05 – Små och medelstora företag som gör innovationer inom företaget

RCR 06 – Inlämnade patentansökningar

RCR 29a – Uppskattade växthusgasutsläpp från sådan verksamhet som förtecknas i bilaga I till direktiv 2003/87/EG i företag som får stöd

RCO 13 – Värdet av digitala tjänster, produkter och processer som utvecklats för företag

RCR 11 – Användare av nya och uppgraderade offentliga digitala tjänster, produkter och processer

RCR 12 – Användare av nya och uppgraderade digitala tjänster, produkter och processer som utvecklats av företag

RCO 15 – Skapad kapacitet för företagsinkubation

RCR 17 – Nya företag som överlever på marknaden

RCR 18 – Små och medelstora företag som använder inkubationstjänster efter att inkubatorn skapats

RCO 101 – Små och medelstora företag som investerar i kompetens för smart specialisering, industriomställning och entreprenörskap

RCR 97 – Antal lärlingsutbildningar som fått stöd i små och medelstora företag

RCR 98 – Personal i små och medelstora företag som avslutar kompetensutveckling för smart specialisering, industriomställning och entreprenörskap (per färdighet: teknik, förvaltning, entreprenörskap, grön kompetens, annan)  (*1)

RCO 18 – Bostäder med förbättrad energiprestanda

RCO 19 – Offentliga byggnader med förbättrad energiprestanda

RCO 20 – Ledningar för fjärrvärmenät och fjärrkylenät som nyligen byggts eller förbättrats

RCO 104 – Antalet högeffektiva kraftvärmepannor

RCR 26 – Årlig förbrukning av primärenergi (fördelad per: bostäder, offentliga byggnader, företag, andra)  (*1)

RCR 29 – Uppskattade växthusgasutsläpp

RCO 22 – Ytterligare produktionskapacitet för förnybar energi (fördelad per el, värme)  (*1)

RCR 31 – Total mängd förnybar energi som producerats (fördelad per el, värme)  (*1)

RCR 32 – Ytterligare operativ kapacitet installerad för förnybar energi

RCO 34 – Ytterligare kapacitet för avfallsåtervinning

RCO 107 – Investeringar i anläggningar för separat avfallsinsamling

RCO 119 – Avfall som förberetts för återanvändning

RCR 47 – Avfall som återvinns

RCR 48 – Avfall som används som råmaterial

RCO 36 – Grön infrastruktur som får stöd i andra syften än anpassning till klimatförändringarna

RCO 38 – Återställd markyta som får stöd

RCO 39 – Yta täckt av installerade system för övervakning av luftförorening

RCR 50 – Antal människor som omfattas av åtgärder för luftkvalitet  (*2)

RCR 52 – Återställd mark som används för grönområden, subventionerade bostäder, ekonomisk eller annan verksamhet

RCO 55 – Längd på nya spårvagns- och tunnelbanelinjer

RCO 56 – Längd på ombyggda eller moderniserade spårvagns- och tunnelbanelinjer

RCO 57 – Kapacitet hos miljövänlig rullande materiel för kollektivtrafik

RCO 58 – Särskild cykelinfrastruktur som får stöd

RCO 60 – Städer med nya eller moderniserade digitaliserade urbana transportsystem

RCR 62 – Användare av ny eller moderniserad kollektivtrafik per år

RCR 63 – Användare av nya eller moderniserade spårvagns- och tunnelbanelinjer per år

RCR 64 – Användare av särskild cykelinfrastruktur per år

RCO 61 – Yta av nya eller moderniserade anläggningar för sysselsättningstjänster

RCR 65 – Användare av nya eller moderniserade anläggningar för sysselsättningstjänster per år

RCO 66 – Klassrumskapacitet hos nya eller moderniserade barnomsorgsinrättningar

RCO 67 – Klassrumskapacitet hos nya eller moderniserade utbildningsinrättningar

RCR 70 – Användare av nya eller moderniserade barnomsorgsinrättningar per år

RCR 71 – Användare av nya eller moderniserade utbildningsinrättningar per år

RCO 113 – Antal människor som omfattas av projekt inom ramen för integrerade åtgärder för socioekonomisk inkludering av marginaliserade grupper, låginkomsthushåll och missgynnade grupper  (*2)

 

RCO 69 – Kapacitet hos nya eller moderniserade hälso- och sjukvårdsinrättningar

RCO 70 – Kapacitet hos nya eller moderniserade socialvårdsinrättningar (andra än bostäder)

RCR 72 – Antal användare av nya eller moderniserade e-hälsotjänster per år

RCR 73 – Antal användare av nya eller moderniserade hälso- och sjukvårdsinrättningar per år

RCR 74 – Antal användare av nya eller moderniserade socialvårdsinrättningar per år

Gemensamma omedelbara outputindikatorer (EEC) och gemensamma omedelbara resultatindikatorer för deltagare (2)  (3)

Output

Resultat

EECO 01 – arbetslösa, inklusive långtidsarbetslösa  (*2)

EECO 02 – långtidsarbetslösa  (*2)

EECO 03 – utanför arbetskraften  (*2)

EECO 04 – anställda, inklusive egenföretagare  (*2)

EECO 05 – antal barn under 18 år  (*2)

EECO 06 – unga mellan 18 och 29 år  (*2)

EECO 07 – antal deltagare som är 55 år eller äldre  (*2)

EECO 08 – med högst grundskoleutbildning (ISCED 0–2)  (*2)

EECO 09 – med gymnasieutbildning (ISCED 3) eller eftergymnasial utbildning (ISCED 4)  (*2)

EECO 10 – med högskoleutbildning (ISCED 5–8)  (*2)

EECO 11 – totalt antal deltagare (4)

EECR 01 – deltagare som söker arbete efter avslutad åtgärd  (*2)

EECR 02 – deltagare i utbildning efter avslutad åtgärd  (*2)

EECR 03 – deltagare som erhåller en kvalifikation efter avslutad åtgärd  (*2)

EECE 04 – deltagare i sysselsättning, inklusive egenföretagande, efter avslutad åtgärd  (*2)


(1)  För att göra framställningen tydligare har indikatorerna grupperats, så att det blir enklare att se hur de motsvarar indikatorerna i andra fondspecifika förordningar.

(*1)  Uppdelning begärs inte för programplanering utan endast för rapportering.

(*2)  Rapporterade uppgifter är personuppgifter enligt artikel 4.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter och om upphävande av direktiv 95/46/EG (allmän dataskyddsförordning) (EGT L 119, 4.5.2016, s. 1).

(2)  Alla output- och resultatindikatorer för deltagarna ska rapporteras.

(3)  Alla personuppgifter ska delas upp per kön kvinnor, män, ickebinära personer, enligt nationell rätt).

Om vissa resultat inte är möjliga är det inte nödvändigt att samla in eller rapportera data för de resultaten.

När så är lämpligt kan gemensamma outputindikatorer rapporteras på grundval av målgruppen för insatsen.

När data hämtas från register eller motsvarande källor får medlemsstaterna använda nationella definitioner.

(4)  Denna indikator ska beräknas automatiskt utifrån de gemensamma outputindikatorer som rör sysselsättningsstatus.


Top