EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R0392

Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/392 av den 11 november 2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 909/2014 med avseende på tekniska tillsynsstandarder för auktorisationskrav, tillsynskrav och operativa krav för värdepapperscentraler (Text av betydelse för EES. )

C/2016/7159

OJ L 65, 10.3.2017, p. 48–115 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 10/03/2017

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2017/392/oj

10.3.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 65/48


KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2017/392

av den 11 november 2016

om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 909/2014 med avseende på tekniska tillsynsstandarder för auktorisationskrav, tillsynskrav och operativa krav för värdepapperscentraler

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 909/2014 av den 23 juli 2014 om förbättrad värdepappersavveckling i Europeiska unionen och om värdepapperscentraler samt ändring av direktiven 98/26/EG och 2014/65/EU och förordning (EU) nr 236/2012 (1), särskilt artiklarna 12.3, 17.9, 22.10, 25.12, 55.7, 18.4, 26.8, 29.3, 37.4, 45.7, 46.6, 33.5, 48.10, 49.5, 52.3 och 53.4, och

av följande skäl:

(1)

Bestämmelserna i denna förordning är nära förbundna med varandra eftersom samtliga handlar om de tillsynskrav som ska tillämpas på värdepapperscentraler. För att säkerställa samstämmighet mellan dessa bestämmelser, som bör träda i kraft samtidigt, och göra det lättare för rättssubjekten att få överblick över och hitta dem bör alla tekniska tillsynsstandarder som rör tillsynskrav enligt förordning (EU) nr 909/2014 samlas i en enda förordning.

(2)

Mot bakgrund av finansmarknadernas globala karaktär och de åtaganden som gjorts av EU inom detta område bör vederbörlig hänsyn tas till de principer för finansmarknadsinfrastrukturer som Kommittén för betalnings- och avvecklingssystem och Internationella organisationen för värdepapperstillsyn (CPSS-Ioscos principer) fastställde i april 2012.

(3)

För att säkerställa en enhetlig tillämpning av reglerna om förbättrad värdepappersavveckling i Europeiska unionen bör vissa tekniska termer tydligt definieras.

(4)

Det är viktigt att säkerställa lämplig auktorisation och tillsyn av värdepapperscentraler. En förteckning bör därför upprättas över de relevanta myndigheter som ger ut de mest relevanta unionsvalutor i vilka avveckling sker och som bör delta i processen för auktorisation och tillsyn av värdepapperscentraler. Detta bör göras utifrån hur stor andel de valutor som dessa myndigheter ger ut utgör av det totala värdet av avvecklingsinstruktioner mot betalning som en värdepapperscentral verkställer årligen, och hur stor andel de avvecklingsinstruktioner mot betalning som en värdepapperscentral verkställer i en unionsvaluta utgör av det totala värdet av avvecklingsinstruktioner mot betalning som verkställs i denna valuta av alla värdepapperscentraler i unionen.

(5)

För att behöriga myndigheter ska kunna göra en grundlig bedömning bör en värdepapperscentral som ansöker om auktorisation lämna uppgifter om strukturen när det gäller interna kontroller och ledningsorganens oberoende, så att den behöriga myndigheten kan bedöma om bolagsstyrningsstrukturen garanterar värdepapperscentralens oberoende och om denna struktur och rapporteringslinjerna, liksom mekanismer för att hantera potentiella intressekonflikter, är tillräckliga.

(6)

För att den behöriga myndigheten ska kunna bedöma anseendet, erfarenheten och kompetensen hos värdepapperscentralens verkställande ledning och medlemmar av dess ledningsorgan, ska en ansökande värdepapperscentral lämna alla upplysningar som är relevanta en sådan bedömning.

(7)

Information om värdepapperscentralens filialer och dotterbolag är nödvändig för att den behöriga myndigheten ska få en tydlig bild av värdepapperscentralens organisationsstruktur och kunna utvärdera potentiella risker för värdepapperscentralen på grund av verksamheten i dessa filialer och dotterbolag.

(8)

En värdepapperscentral som ansöker om auktorisation ska till den behöriga myndigheten lämna all relevant information som visar att den har nödvändiga finansiella medel och lämpliga kontinuitetsarrangemang för att fortlöpande kunna utföra sina funktioner.

(9)

Utöver information om kärnverksamheten är det viktigt att den behöriga myndigheten får information om anknutna tjänster som den värdepapperscentral som ansöker om auktorisation avser att tillhandahålla, så att den behöriga myndigheten kan få en fullständig överblick över den ansökande värdepapperscentralens tjänster.

(10)

För att den behöriga myndigheten ska kunna bedöma kraven på kontinuitet och ordnad funktion i den ansökande värdepapperscentralens tekniska system, bör den förse den behöriga myndigheten med beskrivningar av de relevanta tekniska systemen och hur de handhas, samt om de har utkontrakterats.

(11)

Information om avgifterna för värdepapperscentralens huvudtjänster är viktig och bör ingå i värdepapperscentralens ansökan om auktorisation för att göra det möjligt för de behöriga myndigheterna att kontrollera huruvida avgifterna är proportionerliga, icke-diskriminerande och inte har slagits ihop med kostnaderna för andra tjänster.

(12)

För att se till att investerarnas rättigheter skyddas och att lagvalsfrågor hanteras på lämpligt sätt bör värdepapperscentralen, när den tar ställning till vilka åtgärder som ska vidtas för att göra det möjligt för dess användare att efterleva den nationella rätt som avses i artikel 49.1 i förordning (EU) nr 909/2014, ta hänsyn till både emittenter och deltagare, beroende på vad som är tillämpligt, i enlighet med respektive nationella lagar.

(13)

För att säkerställa en rättvis och icke-diskriminerande tillgång till notarietjänster, centrala kontoföringstjänster och värdepappersavveckling på finansmarknaden beviljas emittenter, andra värdepapperscentraler och andra marknadsinfrastrukturer tillträde till en värdepapperscentral i enlighet med förordning (EU) nr 909/2014. En ansökande värdepapperscentral bör därför förse den behöriga myndigheten med information om sin policy och sina rutiner när det gäller tillträde.

(14)

För att den behöriga myndigheten ska kunna fullgöra sina uppgifter i samband med auktorisation på ett effektivt sätt bör den få alla uppgifter från värdepapperscentraler som ansöker om auktorisation och anknutna tredje parter, inbegripet tredje parter till vilka ansökande värdepapperscentraler har utkontrakterat operativa funktioner eller verksamheter.

(15)

För att säkerställa allmän insyn i styrningsreglerna hos en värdepapperscentral som ansöker om auktorisation bör den behöriga myndigheten få handlingar som styrker att den ansökande värdepapperscentralen har infört nödvändiga arrangemang för ett icke-diskriminerande inrättande av en oberoende användarkommitté för varje system för värdepappersavveckling som den driver.

(16)

För att säkra väl fungerande grundläggande infrastrukturtjänster på finansmarknaden bör en värdepapperscentral som ansöker om auktorisation förse den behöriga myndigheten med all information som krävs för att visa att den har en tillfredsställande policy och rutiner för att säkerställa tillförlitliga registerföringssystem samt effektiva mekanismer för värdepapperscentralstjänster, särskilt åtgärder för att förhindra och hantera uteblivna avvecklingar och regler om emissionens integritet, skydd av deltagares och deras kunders värdepapper, slutgiltig avveckling, deltagares obestånd och överföring av deltagares och kunders tillgångar i händelse av återkallande av auktorisationen.

(17)

Riskhanteringsmodellerna för de tjänster som erbjuds av en ansökande värdepapperscentral måste ingå i dess ansökan om auktorisation, så att den behöriga myndigheten kan utvärdera de antagna förfarandenas tillförlitlighet och integritet och hjälpa marknadsaktörerna att göra välgrundade val.

(18)

För att kontrollera säkerheten i länkningsarrangemangen hos den värdepapperscentral som ansöker om auktorisation, bedöma de regler som tillämpas i sammanlänkade system och utvärdera de risker som härrör från dessa länkar, bör den behöriga myndigheten från den ansökande värdepapperscentralen få alla uppgifter som är relevanta för en sådan analys, tillsammans med värdepapperscentralens bedömning av länkningsarrangemangen.

(19)

För att godkänna en värdepapperscentrals ägarintresse i ett annat företag måste den myndighet som är behörig för värdepapperscentralen beakta de kriterier som säkerställer att ägarintresset inte väsentligt ökar värdepapperscentralens riskprofil. I syfte att säkerställa dess säkerhet och tjänstekontinuitet bör en värdepapperscentral inte ta på sig obegränsade finansiella åtaganden till följd av ägarintressen i andra juridiska personer än de som tillhandahåller de tjänster som anges i förordning (EU) nr 909/2014. En värdepapperscentral bör fullt ut kapitaltäcka de risker som är förknippade med ägarintressen i ett annat företag.

(20)

För att en värdepapperscentral inte ska vara beroende av övriga delägare i företag i vilka den har ägarintressen, bl.a. när det gäller riskhanteringspolicy, bör den ha full kontroll över dessa företag. Detta krav bör också underlätta behöriga och relevanta myndigheters utövande av tillsyns- och övervakningsuppgifter genom att göra det lättare för dem att få tillgång till relevanta uppgifter.

(21)

En värdepapperscentral bör ha klara och tydliga strategiska skäl för ägarintressena som går utöver vinstsyftet och som beaktar intressena hos de som emitterar värdepapper hos värdepapperscentralen, deltagare och kunder.

(22)

För att kunna kvantifiera och beskriva riskerna som härrör från dess ägarintresse i en annan juridisk person bör en värdepapperscentral tillhandahålla oberoende riskanalyser, som godkänts av en intern eller extern revisor, av värdepapperscentralens finansiella risker och kostnader till följd av detta ägarintresse.

(23)

Mot bakgrund av erfarenheterna från finanskrisen bör myndigheterna fokusera på fortlöpande tillsyn snarare än efterhandstillsyn. Det är därför nödvändigt att se till att den behöriga myndigheten inför varje översyn och utvärdering enligt förordning (EU) nr 909/2014 fortlöpande får tillräcklig tillgång till information. För att bestämma omfattningen av den information som ska lämnas inför varje översyn och utvärdering bör bestämmelserna i denna förordning följa de krav för auktorisation som en värdepapperscentral måste uppfylla i enlighet med förordning (EU) nr 909/2014. Det handlar bl.a. om väsentliga förändringar av uppgifter som lämnades i samband med auktorisationen och information om återkommande händelser och statistiska uppgifter.

(24)

För att främja ett effektivt bilateralt och multilateralt informationsutbyte mellan behöriga myndigheter bör, utan att det påverkar kraven på konfidentialitet och uppgiftsskydd och utöver de samarbetsformer som föreskrivs i förordning (EU) nr 909/2014, resultatet av översynen och utvärderingen av en värdepapperscentrals verksamhet delas med andra behöriga myndigheter om denna information kan underlätta deras arbete. Ett ytterligare utbyte av information mellan behöriga och relevanta myndigheter eller myndigheter med ansvar för marknaderna för finansiella instrument bör organiseras som gör det möjligt för den behöriga myndigheten att dela med sig av resultatet av översyns- och utvärderingsprocessen.

(25)

Med hänsyn till den börda insamlingen och behandlingen av en enorm mängd uppgifter som rör driften av en värdepapperscentral kan utgöra, och för att undvika dubbelarbete, bör endast relevanta ändrade dokument behöva inges i samband med översynen och utvärderingen. Sådana dokument ska inges på ett sätt som gör det möjligt för den behöriga myndigheten att identifiera alla relevanta ändringar av de arrangemang, strategier, processer och mekanismer som värdepapperscentralen har genomfört sedan auktorisationen eller sedan den senaste översynen och utvärderingen.

(26)

En annan kategori information som är bra att ha för den behöriga myndigheten när den gör sin översyn och utvärdering är information om händelser som inträffar på regelbunden basis och som är förbundna med värdepapperscentralens verksamhet och tillhandahållande av tjänster.

(27)

För att genomföra en omfattande riskbedömning av en värdepapperscentral kommer den behöriga myndigheten att behöva få in statistiska uppgifter om verksamhetens omfattning, så att den kan bedöma vilka risker som är förbundna med denna verksamhet och med värdepappersmarknadernas smidiga funktion. Dessutom möjliggör statistiska uppgifter för den behöriga myndigheten att övervaka hur stora och hur betydelsefulla värdepapperstransaktioner och avvecklingar på finansmarknaderna är, samt att bedöma en värdepapperscentrals fortlöpande och potentiella inverkan på värdepappersmarknaden som helhet.

(28)

För att den behöriga myndigheten ska kunna övervaka och utvärdera de risker som värdepapperscentralen är eller kan bli exponerad för och som kan uppstår för värdepappersmarknadernas smidiga funktion, bör den ha möjlighet att begära ytterligare information om en värdepapperscentrals verksamhet och risker. Den behöriga myndigheten bör därför på eget initiativ eller efter en begäran från en annan myndighet kunna fastställa och begära in all ytterligare information som den anser vara nödvändig inför varje översyn och utvärdering av en värdepapperscentrals verksamhet.

(29)

Det är viktigt att se till att värdepapperscentraler från tredjeland som avser att tillhandahålla de tjänster som avses i förordning (EU) nr 909/2014 inte orsakar störningar för unionsmarknadernas ordnade funktion.

(30)

Det är den behöriga tredjelandsmyndigheten som är skyldig att fortlöpande bedöma om värdepapperscentralen från detta tredjeland fullt ut uppfyller dess stabilitetskrav. Syftet med den information som en ansökande värdepapperscentral från ett tredjeland lämnar till Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) bör inte vara att göra om den bedömning som den behöriga tredjelandsmyndigheten redan har gjort, utan att se till att den ansökande värdepapperscentralen verkligen är föremål för tillsyn i det tredjelandet och därmed säkerställa ett starkt investerarskydd.

(31)

För att Esma ska kunna göra en fullständig bedömning bör den information som lämnas av en ansökande värdepapperscentral från ett tredjeland kompletteras med den information som behövs för att bedöma effektiviteten i den behöriga tredjelandsmyndighetens fortlöpande tillsyn, verkställighetsbefogenheter och vidtagna åtgärder. Denna information bör lämnas inom ramen för det samarbetsarrangemang som inrättats i enlighet med förordning (EU) nr 909/2014. Samarbetsarrangemanget bör sörja för att Esma utan onödigt dröjsmål informeras om tillsyns- eller verkställighetsåtgärder mot den värdepapperscentral som ansöker om erkännande, om eventuella förändringar av de villkor enligt vilka den berörda värdepapperscentralen auktoriserades och om eventuella relevanta uppdateringar av den information som värdepapperscentralen ursprungligen lämnade under erkännandeprocessen.

(32)

För att säkerställa att investerarnas rättigheter skyddas och att lagvalsfrågor hanteras på lämpligt sätt bör värdepapperscentralen, när den tar ställning till vilka åtgärder som en värdepapperscentral i ett tredjeland avser att vidta för att göra det möjligt för dess användare att efterleva den nationella rätt som avses i artikel 49.1 i förordning (EU) nr 909/2014, ta hänsyn till både emittenter och deltagare, beroende på vad som är tillämpligt, i enlighet med respektive nationella lagar.

(33)

För att skapa ett sunt riskhanteringssystem bör en värdepapperscentral ha en samlad och heltäckande överblick över alla relevanta risker. Den bör omfatta risker som värdepapperscentralen exponeras för genom andra enheter och som den själv medför för tredje parter, inbegripet sina användare och, i den mån det är möjligt att fastställa, sina kunder, samt för sammanlänkade värdepapperscentraler, centrala motparter, handelsplatser, betalningssystem, avvecklingsbanker, likviditetsgaranter och investerare.

(34)

För att säkerställa att värdepapperscentraler har nödvändiga personalresurser för att uppfylla alla sina skyldigheter och se till att behöriga myndigheter har relevanta kontaktpersoner på värdepapperscentraler som står under deras tillsyn bör värdepapperscentraler ha särskilda nyckelpersoner som ska kunna ställas till svars för såväl värdepapperscentralens som de egna resultaten, i synnerhet på den verkställande ledningens och ledningsorganets nivå.

(35)

För att säkerställa en tillfredsställande kontroll av värdepapperscentralers verksamhet bör oberoende revisioner av värdepapperscentralens drift, riskhanteringsprocesser, regelefterlevnads- och internkontrollmekanismer inrättas och genomföras regelbundet. Revisionernas oberoende bör inte nödvändigtvis kräva deltagande av en extern revisor, under förutsättning att värdepapperscentralen kan visa för den behöriga myndigheten att den interna revisorns oberoende verkligen har säkerställts. För att kunna garantera internrevisionsfunktionens oberoende bör värdepapperscentralen också inrätta en revisionskommitté.

(36)

En värdepapperscentral bör inrätta en riskkommitté, så att dess ledningsorgan får rådgivning på högsta tekniska nivå om dess nuvarande och framtida övergripande risktolerans och riskstrategi. För att säkerställa att riskkommittén är oberoende i förhållande till värdepapperscentralens verkställande ledning och har en hög kompetensnivå bör den bestå av en majoritet av icke-arbetande medlemmar av ledningsorganet och ha en ordförande med lämplig erfarenhet av riskhantering.

(37)

När en värdepapperscentral bedömer potentiella intressekonflikter bör den inte bara granska medlemmar av ledningsorganet, den verkställande ledningen och anställda, utan även varje person som direkt eller indirekt är kopplad till dessa personer eller till värdepapperscentralen, oavsett om det är en fysisk eller juridisk person.

(38)

En värdepapperscentral bör ha en riskhanteringschef, en chef för regelefterlevnad och en teknisk chef, liksom en riskhanteringsfunktion, en teknisk funktion, en regelefterlevnads- och internkontrollfunktion samt en internrevisionsfunktion. En värdepapperscentral bör kunna organisera den interna strukturen för dessa funktioner efter behov. Olika personer bör inneha befattningarna som riskhanteringschef, chef för regelefterlevnad och teknisk chef, eftersom dessa befattningar vanligtvis innehas av personer med olika akademiska och yrkesmässiga profiler. I detta avseende följer bestämmelserna i denna förordning det system som införs genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 (2) för övriga marknadsinfrastrukturer.

(39)

De register som förs av en värdepapperscentral bör vara strukturerade och göra det enkelt för de behöriga myndigheter som deltar i tillsynen av värdepapperscentralen att få tillgång till lagrade uppgifter. En värdepapperscentral ska se till att den dokumentation som den sparar, inbegripet en fullständig redovisning av de värdepapper som den kontoför, är korrekta och uppdaterade för att utgöra en tillförlitlig informationskälla i tillsynshänseende.

(40)

För att underlätta rapportering och registrering av en konsekvent uppsättning information enligt olika krav bör värdepapperscentraler ha dokumentation avseende varje enskild tjänst som den tillhandahåller i enlighet med förordning (EU) nr 909/2014 och dokumentationen bör åtminstone omfatta de uppgifter som ska rapporteras enligt reglerna om avvecklingsdisciplin i den förordningen.

(41)

Bevarande av rättigheter för emittenter och investerare är av avgörande betydelse för en välfungerande värdepappersmarknad. En värdepapperscentral bör därför använda lämpliga regler, förfaranden och kontroller för att förhindra obehörigt skapande eller obehörig strykning av värdepapper. Den bör även göra avstämningar av sina värdepapperskonton minst en gång om dagen.

(42)

En värdepapperscentral ska ha robusta redovisningsmetoder och utföra revisioner för att kontrollera att dess register över värdepapper är korrekta och att dess åtgärder för att säkerställa värdepappersemissioners integritet är tillräckliga.

(43)

För att effektivt säkerställa emissionens integritet bör de avstämningsåtgärder som anges i förordning (EU) nr 909/2014 gälla alla värdepapperscentraler, oavsett om de tillhandahåller de notarietjänster eller centrala kontoföringstjänster som avses i den förordningen i förhållande till en värdepappersemission.

(44)

När det gäller andra enheter som deltar i avstämningsprocessen bör flera scenarier särskiljas beroende på dessa enheters roller. Avstämningsåtgärderna bör återspegla de specifika roller som dessa enheter innehar. Registerförvaltarmodellen innebär att registerförvaltaren registrerar de värdepapper som också registreras hos en värdepapperscentral. Överlåtelseagentmodellen innebär att fondförvaltaren eller överlåtelseagenten är ansvarig för ett konto med en del av en värdepappersemission som registreras hos en värdepapperscentral. Förvaringsinstitutmodellen innebär att ett vanligt förvaringsinstitut används av värdepapperscentraler som har upprättat en samverkande länk, och det vanliga förvaringsinstitutet bör ansvara för den övergripande integriteten hos värdepappersemissioner som ursprungligen registrerats av eller kontoförs centralt hos de värdepapperscentraler som har inrättat en samverkande länk.

(45)

För att begränsa operativa risker, vilka omfattar risker som härrör från brister i informationssystemen, interna processer och personalens fullgörande av sina arbetsuppgifter eller driftsavbrott orsakade av externa händelser som leder till nedsättning, försämring eller avbrott i de tjänster som värdepapperscentraler tillhandahåller, bör dessa identifiera alla risker och övervaka deras utveckling, oavsett ursprung, vilket kan omfatta till exempel användare, tjänsteleverantörer till värdepapperscentraler och andra marknadsinfrastrukturer, inbegripet andra värdepapperscentraler. Operativa risker bör hanteras i enlighet med en väldokumenterad och stabil ram med tydligt angivna roller och ansvarsområden. Denna ram bör innefatta operativa mål, spårningsmekanismer, bedömningsmekanismer och ska integreras i värdepapperscentralens system för riskhantering. I detta sammanhang bör värdepapperscentralens riskhanteringschef ansvara för ramen för hantering av operativa risker. Värdepapperscentraler bör hantera sin risk internt. Om de interna kontrollerna är otillräckliga eller om det rimligen är omöjligt att helt undanröja vissa risker bör en värdepapperscentral kunna skaffa sig ett finansiellt skydd mot dessa risker genom försäkringar.

(46)

Värdepapperscentraler bör inte göra investeringar som kan påverka deras riskprofil. Värdepapperscentraler bör ingå derivatkontrakt endast om de är nödvändiga för att säkra en risk som inte kan minskas på annat sätt. Säkringen bör omfattas av vissa stränga villkor för att se till att derivat inte används för andra syften än för att täcka risker och inte används för en realisering av vinsten.

(47)

Värdepapperscentralers tillgångar bör hållas på ett säkert sätt, vara lättillgängliga och kunna likvideras snabbt. En värdepapperscentral bör därför se till att dess policy och förfaranden för att få snabb tillgång till sina egna tillgångar åtminstone grundar sig på tillgångarnas karaktär, storlek, kvalitet, löptid och placering. En värdepapperscentral bör också säkerställa att snabb tillgång till dess tillgångar inte påverkas negativt av utkontraktering av depå- eller investeringsfunktioner till en tredje part.

(48)

För att hantera sina likviditetsbehov bör en värdepapperscentral kunna få tillgång till sina likvida tillgångar omedelbart och även ha tillgång till alla värdepapper som det håller i eget namn samma bankdag som beslut fattas om att avveckla tillgångarna.

(49)

För att stärka skyddet för en värdepapperscentrals tillgångar mot en mellanhands fallissemang bör en värdepapperscentral som har tillträde till en annan värdepapperscentral via en länk ha dessa tillgångar på ett separat konto hos den sammanlänkade värdepapperscentralen. Denna nivå av separering bör garantera att tillgångarna i en värdepapperscentral separeras från andra enheters tillgångar och skyddas på lämpligt sätt. Det är dock nödvändigt att tillåta att länkar etableras med värdepapperscentraler i tredjeländer även om individuellt segregerade konton inte är tillgängliga i tredjelandets värdepapperscentral, förutsatt att tillgångarna i den ansökande värdepapperscentralen är tillräckligt skyddade och att behöriga myndigheter informeras om de risker som uppstår vid avsaknaden av individuellt separerade konton och tillräckligt skydd mot sådana risker.

(50)

För att säkerställa att en värdepapperscentral investerar sina finansiella medel i höglikvida instrument med minimala marknads- och kreditrisker och att dessa investeringar kan likvideras snabbt och med minimal inverkan på priset, bör den diversifiera sin portfölj och fastställa lämpliga koncentrationsgränser för emittenterna av de instrument i vilka den investerar sina medel.

(51)

För att garantera säkerhet och effektivitet av länkningsarrangemanget mellan två värdepapperscentraler bör en värdepapperscentral identifiera, övervaka och hantera alla potentiella källor till risk som länkarrangemanget kan medföra. En länk bör ha en solid rättslig grund i alla relevanta jurisdiktioner som ligger till grund för dess utformning och ger tillräckligt skydd för de värdepapperscentraler som använder länken. Sammanlänkade värdepapperscentraler ska mäta, övervaka och hantera kredit- och likviditetsrisker som uppstår dem emellan.

(52)

En värdepapperscentral som använder en indirekt länk eller en mellanhand för att handha en länk med en annan värdepapperscentral ska mäta, övervaka och hantera de ytterligare risker, inbegripet från förvaring, krediter, rättsliga och operativa risker i samband med användning av mellanhand för att säkerställa att länkningsarrangemanget är säkert och effektivt.

(53)

För att säkerställa emissionens integritet, i de fall där värdepapper kontoförs hos flera värdepapperscentraler via länkar bör värdepapperscentraler tillämpa särskilda avstämningsåtgärder och samordna sina åtgärder.

(54)

Värdepapperscentraler bör erbjuda en rättvis och öppen tillgång till sina tjänster med vederbörlig hänsyn till riskerna för den finansiella stabiliteten och marknadernas ordnade funktion. De bör kontrollera de risker som deras deltagare och andra användare ger upphov till genom att fastställa riskrelaterade kriterier för tillhandahållandet av sina tjänster. Värdepapperscentraler bör se till att deras användare, såsom deltagare, andra värdepapperscentraler, centrala motparter, handelsplatser eller emittenter som får tillgång till deras tjänster uppfyller kraven i fråga om operativ kapacitet, finansiella medel, rättsliga befogenheter och riskhanteringsexpertis för att förhindra uppkomsten av risker för värdepapperscentraler och andra användare.

(55)

För att säkerställa att deras avvecklingssystem för värdepapper är säkra och effektiva bör en värdepapperscentral kontinuerligt övervaka efterlevnaden av tillträdeskraven och ha tydligt fastställda och offentliggjorda förfaranden för att suspendera och under ordnade former utesluta en ansökande part som bryter mot, eller inte längre uppfyller tillträdeskraven.

(56)

För auktorisation att tillhandahålla anknutna banktjänster bör en värdepapperscentral lämna en ansökan till den behöriga myndigheten med samtliga nödvändiga uppgifter för att säkerställa att tillhandahållandet av anknutna banktjänster inte påverkar värdepapperscentralens smidiga tillhandahållande av huvudtjänster. Enheter som redan är godkända som värdepapperscentraler bör inte på nytt avkrävas uppgifter som redan lämnats i samband med ansökan om auktorisation som värdepapperscentral enligt förordning (EU) nr 909/2014.

(57)

I syfte att säkerställa rättslig säkerhet och en enhetlig tillämpning av lagen bör vissa av de krav i denna förordning som avser avvecklingsdisciplinåtgärder börja tillämpas från och med dagen för dessa åtgärders ikraftträdande.

(58)

Denna förordning grundar sig på de förslag till tekniska standarder för tillsyn som Esma har lagt fram för kommissionen.

(59)

Vid utarbetandet av de tekniska standarder som föreskrivs i denna förordning har Esma arbetat i nära samarbete med medlemmarna i Europeiska centralbankssystemet och Europeiska bankmyndigheten.

(60)

Esma har genomfört öppna offentliga samråd om det förslag till tekniska tillsynsstandarder som denna förordning grundar sig på, gjort en kostnads-nyttoanalys och begärt in ett yttrande från den intressentgrupp för värdepapper och marknader som inrättats enligt artikel 37 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 (3).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Artikel 1

Definitioner

I denna förordning gäller följande definitioner:

a)    översynsperiod : den period för översyn som börjar dagen efter utgången av den föregående översyns- och utvärderingsperioden.

b)    avvecklingsinstruktion : ett överföringsuppdrag enligt definitionen i artikel 2 i i Europaparlamentets och rådets direktiv 98/26/EG (4).

c)    avvecklingsrestriktion : blockering, avsättning eller öronmärkning av värdepapper som gör dem otillgängliga för avveckling, eller blockering eller avsättning av kontanter som gör dem otillgängliga för avveckling.

d)    börshandlad fond : en fond enligt definition i artikel 4.1.46 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU (5).

e)    utgivande värdepapperscentral : en värdepapperscentral som erbjuder de huvudtjänster som avses i punkterna 1 och 2 i avsnitt A i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014 med avseende på en värdepappersemission.

f)    investerande värdepapperscentral : en värdepapperscentral som antingen är en deltagare i det avvecklingssystem för värdepapper som en annan värdepapperscentral driver eller som använder en tredje part eller en mellanhand som deltar i det avvecklingssystem för värdepapper som en annan värdepapperscentral driver i sambanden värdepappersemission.

g)    Varaktigt medium : varje instrument som gör det möjligt att lagra information på ett sätt som är tillgängligt för användning i framtiden under en tidsperiod som är lämplig för informationens syfte, och som tillåter oförändrad återgivning av den lagrade informationen.

KAPITEL II

FASTSTÄLLANDE AV DE MEST RELEVANTA VALUTORNA OCH PRAKTISKA ARRANGEMANG FÖR SAMRÅD MED RELEVANTA BEHÖRIGA MYNDIGHETER

(Artikel 12.1 b och c i förordning (EU) nr 909/2014)

Artikel 2

Fastställande av de mest relevanta valutorna

1.   De mest relevanta valutor som avses i artikel 12.1 b i förordning (EU) nr 909/2014 ska identifieras i enlighet med någon av följande beräkningar:

a)

Varje unionsvalutas relativa andel av det totala värdet av avvecklingsinstruktioner mot betalning som har verkställts av en värdepapperscentral, beräknat över en ettårsperiod, förutsatt att varje andel överskrider 1 %.

b)

Den relativa andel som avvecklingsinstruktioner mot betalning som verkställts av en värdepapperscentral i en unionsvaluta utgör av det totala värdet av avvecklingsinstruktioner mot betalning som har verkställts av alla värdepapperscentraler i unionen i den valutan, beräknat över en ettårsperiod, förutsatt att varje andel överskrider 10 %.

2.   De beräkningar som avses i punkt 1 ska utföras årligen av den behöriga myndigheten för varje värdepapperscentral.

Artikel 3

Praktiska arrangemang för samråd med de relevanta myndigheter som avses i artikel 12.1 b och c i förordning (EU) nr 909/2014

1.   Om en av de mest relevanta valutor som fastställs i enlighet med artikel 2 i denna förordning ges ut av mer än en centralbank ska dessa centralbanker utse en gemensam representant som behörig myndighet för den valuta som avses i artikel 12.1 b i förordning (EU) nr 909/2014.

2.   Om kontantdelen av värdepapperstransaktioner avvecklas i enlighet med artikel 40 i förordning (EU) nr 909/2014 via konton hos flera centralbanker som ger ut samma valuta ska dessa centralbanker utse en gemensam representant som relevant myndighet som avses i artikel 12.1 c i den förordningen.

KAPITEL III

AUKTORISATION AV VÄRDEPAPPERSCENTRALER

(Artikel 17 i förordning (EU) nr 909/2014)

AVSNITT 1

Allmän information om ansökande värdepapperscentraler

Artikel 4

Identifiering av ansökande värdepapperscentraler och deras rättsliga status

1.   En ansökan om auktorisation ska tydligt identifiera den ansökande värdepapperscentralen och den verksamhet och de tjänster som den avser att bedriva.

2.   En ansökan om auktorisation ska omfatta följande:

a)

Kontaktuppgifter för den person som ansvarar för ansökan.

b)

Kontaktuppgifter för kontaktpersonen eller kontaktpersonerna som ansvarar för den ansökande värdepapperscentralens regelefterlevnads- och internkontrollfunktion.

c)

Den ansökande värdepapperscentralens företagsnamn, LEI-kod och registrerade adress inom EU.

d)

Stiftelseurkund och bolagsordning eller andra lagstadgade handlingar för den ansökande värdepapperscentralen.

e)

Ett utdrag ur relevant bolags- eller domstolsregister, eller andra handlingar som intygar var det ansökande företaget har sitt säte och dess verksamhetsinriktning och som är giltiga vid tidpunkten för ansökan.

f)

Identifiering av de avvecklingssystem för värdepapper som den ansökande värdepapperscentralen driver eller har för avsikt att driva.

g)

En kopia av ledningsorganets beslut om ansökan och protokollet från det möte där ledningsorganet godkände ansökan och dess inlämnande.

h)

Ett diagram som visar ägarförhållandena mellan moderbolag, dotterbolag och närstående enheter eller filialer, där de enheter som visas i diagrammet är identifierade med fullständiga namn, juridisk status, adress och skattenummer eller organisationsnummer.

i)

En beskrivning av den affärsverksamhet som bedrivs av den ansökande värdepapperscentralens dotterbolag och andra juridiska personer i vilka den ansökande värdepapperscentralen har ett ägarintresse, samt information om ägarintressets omfattning.

j)

En förteckning innehållande:

i)

Namn på alla personer eller enheter som direkt eller indirekt äger minst 5 % av den ansökande värdepapperscentralens kapital eller rösträtter.

ii)

Namn på varje person eller enhet som kan utöva ett betydande inflytande över den ansökande värdepapperscentralens ledning på grund av sitt ägarintresse i värdepapperscentralen.

k)

En förteckning innehållande:

i)

Namn på alla enheter i vilka den ansökande värdepapperscentralen innehar minst 5 % av kapitalet eller rösträtterna.

ii)

Namn på varje enhet över vars förvaltning den ansökande värdepapperscentralen utövar betydande inflytande.

l)

En förteckning över de huvudtjänster som räknas upp i avsnitt A i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014 som den ansökande värdepapperscentralen tillhandahåller eller avser att tillhandahålla.

m)

En förteckning över de stödtjänster som uttryckligen anges i avsnitt B i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014 som den ansökande värdepapperscentralen tillhandahåller eller avser att tillhandahålla.

n)

En förteckning över andra stödtjänster som är tillåtna, men inte uttryckligen anges, i avsnitt B i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014 och som den ansökande värdepapperscentralen tillhandahåller eller avser att tillhandahålla.

o)

En förteckning över de investeringstjänster som omfattas av direktiv 2014/65/EU som avses i punkt n.

p)

En förteckning över tjänster och verksamhet som den ansökande värdepapperscentralen kontrakterar ut eller avser att kontraktera ut i enlighet med artikel 30 i förordning (EU) nr 909/2014.

q)

Den valuta eller de valutor som den ansökande värdepapperscentralen hanterar eller avser att hantera i samband med tjänster som den tillhandahåller, oavsett om kontanta medel avsätts på ett konto hos centralbanken, hos en värdepapperscentral eller på ett konto hos ett kreditinstitut.

r)

Uppgifter om varje pågående och slutliga rättsliga, administrativa eller skiljedomsförfarande eller andra rättsliga förfaranden som den ansökande värdepapperscentralen är part i, och som kan orsaka finansiella eller andra kostnader.

3.   Om den ansökande värdepapperscentralen avser att tillhandahålla huvudtjänster eller att inrätta en filial i enlighet med artikel 23.2 i förordning (EU) nr 909/2014 ska en ansökan om auktorisation även innehålla följande uppgifter:

a)

Den eller de medlemsstater där den ansökande värdepapperscentralen avser att bedriva verksamhet.

b)

En verksamhetsplan med uppgift särskilt om vilken eller vilka tjänster värdepapperscentralen tillhandahåller eller avser att tillhandahålla i värdmedlemsstaten.

c)

Den valuta eller de valutor som den ansökande värdepapperscentralen hanterar eller avser att hantera i värdmedlemsstaten.

d)

Om tjänsterna tillhandahålls eller är avsedda att tillhandahållas genom en filial, ska dess organisationsstruktur och namnen på de personer som svarar för dess ledning anges.

e)

I relevanta fall, en bedömning av de åtgärder som värdepapperscentralen avser att vidta för att möjliggöra användarnas efterlevnad av den nationella rätt som avses i artikel 49.1 i förordning (EU) nr 909/2014.

Artikel 5

Allmän information om riktlinjer och förfaranden

1.   En ansökan om auktorisation ska innehålla följande uppgifter om de riktlinjer och förfaranden hos den ansökande värdepapperscentralens som avses i detta kapitel:

a)

Tjänstebeteckningar för de personer som ansvarar för att godkänna och tillämpa riktlinjer och förfaranden.

b)

En beskrivning av åtgärderna för att tillämpa och övervaka efterlevnaden av riktlinjer och förfaranden.

2.   En ansökan om auktorisation ska innehålla en beskrivning av de förfaranden som den ansökande värdepapperscentralen har inrättat enligt artikel 65.3 i förordning (EU) nr 909/2014.

Artikel 6

Uppgifter om värdepapperscentralens tjänster och verksamhet

Värdepapperscentralen ska lämna följande uppgifter i ansökan om auktorisation:

a)

En detaljerad beskrivning av de tjänster som avses i artikel 4.2 l–p.

b)

De förfaranden som ska tillämpas på tillhandahållande av de tjänster som avses i led a.

Artikel 7

Information om koncerner

1.   Om den ansökande värdepapperscentralen ingår i en företagskoncern som omfattar andra värdepapperscentraler eller kreditinstitut som avses i artikel 54.2 b i förordning (EU) nr 909/2014 ska ansökan om auktorisation innehålla följande:

a)

De riktlinjer och förfaranden som avses i artikel 26.7 i förordning (EU) nr 909/2014.

b)

Uppgifter om den verkställande ledningens och ledningsorganets sammansättning och aktieägarstrukturen för moderföretaget och andra företag inom koncernen.

c)

De tjänster och nyckelpersoner, med undantag för den verkställande ledningen, som den ansökande värdepapperscentralen delar med andra företag inom koncernen.

2.   Om den ansökande värdepapperscentralen har ett moderbolag ska ansökan om auktorisation innehålla följande uppgifter:

a)

Adressen till den ansökande värdepapperscentralens moderföretag.

b)

Om moderföretaget är ett företag som är auktoriserat eller registrerat och föremål för tillsyn enligt unionens eller ett tredjelands lagstiftning, varje relevant auktorisationsnummer eller registreringsnummer samt namnet på den eller de myndigheter som är ansvariga för tillsyn över moderföretaget.

3.   Om den ansökande värdepapperscentralen har utkontrakterat tjänster eller verksamhet till ett företag inom koncernen i enlighet med artikel 30 i förordning (EU) nr 909/2014 ska ansökan innehålla en sammanfattning och en kopia av uppdragsavtalet.

AVSNITT 2

Finansiella resurser för tillhandahållande av tjänster av den ansökande värdepapperscentralen

Artikel 8

Finansiella rapporter, affärsplan och återhämtningsplan

1.   En ansökan om auktorisation ska innehålla följande finansiella och affärsrelaterade uppgifter för att den behöriga myndigheten ska kunna bedöma den ansökande värdepapperscentralens uppfyllande av kraven i artiklarna 44, 46 och 47 i förordning (EU) nr 909/2014:

a)

Finansiella rapporter, inbegripet fullständiga årsredovisningar för de senaste tre åren och den lagstadgade revisionsberättelsen av årsbokslut och sammanställd redovisning enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/43/EG (6) för de föregående tre åren.

b)

Om den ansökande värdepapperscentralen granskas av en extern revisor, dennes namn och nationella registreringsnummer.

c)

En affärsplan, inbegripet en finansieringsplan och en preliminär budget som omfattar olika verksamhetsscenarier för de tjänster som tillhandahålls av den ansökande värdepapperscentralen under en referensperiod på minst tre år.

d)

Plan för etablering av dotterbolag eller filialer och deras lokalisering.

e)

En beskrivning av den affärsverksamhet som den ansökande värdepapperscentralen planerar att bedriva, inbegripet affärsverksamhet i dess dotterbolag eller filialer.

2.   Om den historiska finansiella information som avses i punkt 1 a inte är tillgänglig ska en ansökan om auktorisation innehålla följande uppgifter om ansökanden:

a)

Bevis för att det finns tillräckliga ekonomiska medel under sex månader efter beviljande av auktorisation.

b)

En delårsrapport.

c)

Handlingar om den ansökande värdepapperscentralens finansiella situation, inbegripet balansräkning, resultaträkning, förändringar i eget kapital och kassaflöden och en sammanfattning av redovisningspolicyn samt övriga förklarande anmärkningar.

d)

Reviderade årsredovisningar för varje moderbolag för de tre räkenskapsår som föregår ansökningsdatum.

3.   Ansökan ska innehålla en beskrivning av den tillfredsställande återhämtningsplan som säkerställer kontinuitet för den ansökande värdepapperscentralens kritiska verksamhet som avses i artikel 22.2 i förordning (EU) nr 909/2014, inbegripet följande:

a)

En sammanfattning som ger en överblick över planen och dess genomförande.

b)

Fastställande av den ansökande värdepapperscentralens kritiska verksamheter, stresscenarier, händelser som ska utlösa återhämtning och en beskrivning av de verktyg som ska användas av den ansökande värdepapperscentralen.

c)

En bedömning av effekterna av återhämtningsplanen på de berörda parter som sannolikt kommer att beröras av dess genomförande.

d)

En bedömning av återhämtningsplanens rättsliga verkställbarhet som tar hänsyn till eventuella juridiska begränsningar i unionens, nationell eller tredjeländers lagstiftning.

AVSNITT 3

Organisatoriska krav

Artikel 9

Organogram

Ansökan om auktorisation ska innehålla ett organogram som beskriver den ansökande värdepapperscentralens organisationsstruktur. Organogrammet ska omfatta följande:

a)

Namn på personer i följande befattningar och deras arbetsuppgifter:

i)

Den verkställande ledningen.

ii)

Chefer med ansvar för de operativa uppgifter som avses i artikel 47.3.

iii)

Chefer med ansvar för verksamhet i den ansökande värdepapperscentralens filialer.

iv)

Andra viktiga befattningar i den ansökande värdepapperscentralens verksamhet.

b)

Antalet anställda på varje avdelning och operativa enhet.

Artikel 10

Personalpolitik och förfaranden

En ansökan om auktorisation ska innehålla följande uppgifter om den ansökande värdepapperscentralens riktlinjer och förfaranden för personalen.

a)

En beskrivning av ersättningspolitiken inbegripet information om de fasta och rörliga delarna av ersättningen till den högsta ledningen, ledningens medlemmar och personal som arbetar med riskhantering, efterlevnad och intern kontroll, internrevision och tekniska uppgifter hos den ansökande värdepapperscentralen.

b)

De åtgärder som har vidtagits av den ansökande värdepapperscentralen för att minska den risk som det innebär att i alltför hög grad vara beroende av de uppgifter som utförs av enskilda personer.

Artikel 11

Verktyg för riskövervakning och styrformer

1.   Ansökan om auktorisation ska innehålla följande information om den ansökande värdepapperscentralens styrningsformer och verktyg för riskövervakning:

a)

En beskrivning av den ansökande värdepapperscentralens styrningsformer som inrättats i enlighet med artikel 47.2.

b)

Riktlinjer, förfaranden och system som inrättats i enlighet med artikel 47.1.

c)

En beskrivning av ledningsorganets och den verkställande ledningens sammansättning, roll och ansvarsuppgifter samt av de kommittéer som inrättas i enlighet med artikel 48.

2.   Den information som avses i punkt 1 ska innehålla en beskrivning av förfarandena för urval, tillsättning, resultatutvärdering och entledigande av personer i den högsta ledningen och den verkställande ledningen.

3.   Den ansökande värdepapperscentralen ska offentliggöra sina styrelseformer och regelverk för verksamheten.

4.   Om den ansökande värdepapperscentralen följer en erkänd bolagsstyrningskod ska detta anges i ansökan, som även ska inkludera en kopia av koden och motivera varje situation där den ansökande värdepapperscentralen avviker från denna kod.

Artikel 12

Regelefterlevnads-, internkontroll- och internrevisionsfunktioner

1.   En ansökan om auktorisation ska innehålla en beskrivning av den ansökande värdepapperscentralens förfaranden för internrapportering av överträdelser enligt artikel 26.5 i förordning (EU) nr 909/2014.

2.   En ansökan om auktorisation ska innehålla en beskrivning av den ansökande värdepapperscentralens interna riktlinjer och förfaranden som anges i artikel 51, inbegripet:

a)

En beskrivning av verktyg för att övervaka och utvärdera lämpligheten och effektiviteten hos den ansökande värdepapperscentralens internrevision.

b)

En beskrivning av de hjälpmedel för kontroll och skydd av den ansökande värdepapperscentralens informationsbehandlingssystem.

c)

En beskrivning av utvecklingen och tillämpningen av den ansökande värdepapperscentralens metoder för internrevision.

d)

En arbetsplan för internrevisionen för tre år från ansökningsdatum.

e)

En beskrivning av funktioner och kvalifikationer för varje person som är ansvarig för internrevision som avses i artikel 47.3 d enligt den översyn av revisionskommittén som avses i artikel 48.1 b.

3.   En ansökan om auktorisation ska innehålla följande uppgifter om den ansökande värdepapperscentralens riktlinjer och förfaranden som avses i artikel 47.3 c:

a)

En beskrivning av funktioner och kvalifikationer för personer med ansvar för regelefterlevnad och interna kontrollfunktioner och annan personal som deltar i bedömning av efterlevnad, inbegripet en beskrivning av medlen för att garantera den interna efterlevnads- och kontrollfunktionen gentemot övriga affärsenheter.

b)

Rutiner och förfaranden för efterlevnad och intern kontroll, inbegripet en beskrivning av den högsta och den verkställande ledningens och ledningsorganets roll vad gäller efterlevnad.

c)

Om tillgängligt, den senaste interna rapport som har utarbetats av ansvariga för regelefterlevnad och interna kontrollfunktioner eller annan personal som deltar i bedömningen av den ansökande värdepapperscentralens efterlevnad.

Artikel 13

Företagsledning, ledningsorgan och aktieägare

1.   En ansökan om auktorisation ska, för varje medlem av företagsledningen och ledningsorganet i den ansökande värdepapperscentralen, innehålla följande för att den behöriga myndigheten ska kunna bedöma efterlevnad av artikel 27.1 och 27.4 i förordning (EU) nr 909/2014:

a)

En meritförteckning som anger varje medlems erfarenhet och kunskaper.

b)

Närmare upplysningar om straffrättsliga och administrativa sanktioner mot en medlem i samband med tillhandahållandet av finansiella eller datarelaterade tjänster eller som avser bedrägeri eller förskingring av medel, i form av ett lämpligt officiellt intyg, om ett sådant kan fås i den berörda medlemsstaten.

c)

En egen försäkran om gott anseende när det gäller tillhandahållandet av finansiella eller datarelaterade tjänster, i vilken alla medlemmar i den verkställande ledningen och ledningsorganet ska ange om de har genomgått något av följande:

i)

De har dömts för brott eller administrativa överträdelser i samband med tillhandahållandet av finansiella eller datarelaterade tjänster eller i samband med bedrägeri eller förskingring av medel.

ii)

De har befunnits ansvariga inom ramen för en tillsynsmyndighets eller ett statligt organs disciplinförfarande eller är föremål för sådana förfaranden som inte har avgjorts.

iii)

De har befunnits ansvariga inom ramen för civilrättsliga förfaranden vid domstol med anledning av tillhandahållandet av finansiella eller datarelaterade tjänster eller för bedrägeri i samband med ledningen av ett företag.

iv)

De har varit medlemmar i ledningsorganet eller den verkställande ledningen i ett företag vars registrering eller auktorisation har återkallats av ett tillsynsorgan och varit anknutna till företaget under minst ett år före dagen för återkallandet av auktorisation eller registrering.

v)

De har av ett tillsynsorgan vägrats rätt att fortsatt utöva verksamhet som kräver registrering eller auktorisation.

vi)

De har varit medlemmar i ledningsorganet eller den verkställande ledningen i ett företag mot vilket ett insolvensförfarande har inletts minst ett år innan förfarandet inleddes.

vii)

De har varit medlemmar i ledningsorganet eller den verkställande ledningen i ett företag som varit föremål för sanktioner av ett tillsynsorgan och varit anknutna till företaget under minst ett år innan denna sanktion vidtogs.

viii)

De har på annat sätt vitesbelagts, suspenderats, olämpligförklarats eller varit föremål för någon annan sanktion i samband med tillhandahållandet av finansiella eller datarelaterade tjänster av en regering, ett tillsyns- eller ett branschorgan.

ix)

De har förklarats vara olämpliga för styrelseposter och ledande befattningar, avskedats från anställning eller annan befattning i ett företag till följd av tjänstefel eller försummelse.

Vid tillämpningen av led c i i denna punkt ska en egen försäkran inte krävas om ett officiellt intyg lämnas in i enlighet med led b i denna punkt.

2.   Ansökan om auktorisation ska innehålla följande information om den ansökande värdepapperscentralens ledningsorgan:

a)

Bevis för uppfyllande av kraven i artikel 27.2 i förordning (EU) nr 909/2014.

b)

En beskrivning av funktioner och ansvarsområden för medlemmarna i ledningsorganet.

c)

Målet för representation av det underrepresenterade könet i ledningsorganet, relevanta riktlinjer för hur man ska uppnå detta mål och metod som använts av den ansökande värdepapperscentralen för att offentliggöra målet, metod som använts och dess genomförande.

3.   Ansökan om auktorisation ska innehålla följande information om den ansökande värdepapperscentralens ägarstruktur och aktieägare:

a)

En beskrivning av den ansökande värdepapperscentralens ägandestruktur som avses i artikel 4.2 i, inbegripet en beskrivning av identitet och omfattning av ägarintressen för varje enhet som är i stånd att utöva kontroll över driften av den ansökande värdepapperscentralen.

b)

En förteckning över aktieägare och personer som direkt eller indirekt är i stånd att kontrollera den ansökande värdepapperscentralens förvaltning.

Artikel 14

Hantering av intressekonflikter

1.   Ansökan om auktorisation ska innehålla följande uppgifter om den ansökande värdepapperscentralens riktlinjer och förfaranden för att identifiera och hantera potentiella intressekonflikter i enlighet med artikel 50:

a)

En beskrivning av riktlinjer och förfaranden för identifiering, hantering och rapportering till den behöriga myndigheten av potentiella intressekonflikter och det förfarande som används för att se till att personalen på den ansökande värdepapperscentralen har informerats om dessa.

b)

En beskrivning av kontrollerna och de åtgärder som har vidtagits för att säkerställa att kraven i punkt a i fråga om hantering av intressekonflikter är uppfyllda.

c)

En beskrivning av följande:

i)

Nyckelpersonalens funktioner och ansvarsområden, särskilt om de även har ansvarsområden i andra enheter.

ii)

Arrangemang som garanterar att personer som har permanenta intressekonflikter utesluts från beslutsprocessen och från mottagandet av all relevant information om de ärenden som berörs av den permanenta intressekonflikten.

iii)

Ett uppdaterat register över befintliga intressekonflikter vid tidpunkten för ansökan och en beskrivning av hur dessa konflikter hanteras.

2.   Om den ansökande värdepapperscentralen ingår i en koncern ska det register som avses i punkt 1 c iii innehålla en förteckning över de intressekonflikter som uppstår till följd av andra företag inom koncernen i förhållande till en tjänst som tillhandahålls av den ansökande värdepapperscentralen och de arrangemang som inrättats för att hantera dessa konflikter.

Artikel 15

Konfidentialitet

1.   En ansökan om auktorisation ska innehålla den ansökande värdepapperscentralens riktlinjer och förfaranden som inrättats för att förhindra obehörigt utnyttjande eller offentliggörande av konfidentiell information. Konfidentiell information ska inbegripa följande:

a)

Uppgifter om deltagare, kunder, utfärdare eller andra användare av värdepapperscentralens tjänster.

b)

Övriga uppgifter från den ansökande värdepapperscentralens verksamhet som inte får användas för kommersiella ändamål.

2.   Ansökan om auktorisation ska innehålla följande information om personalens tillgång till uppgifter som innehas av den ansökande värdepapperscentralen:

a)

De interna förfarandena för tillgång till information som garanterar säker tillgång till data.

b)

En beskrivning av eventuella restriktioner för användningen av uppgifter av konfidentiella skäl.

Artikel 16

Användarkommitté

En ansökan om auktorisation ska omfatta följande information om varje användarkommitté:

a)

Användarkommitténs mandat.

b)

Användarkommitténs styrelseformer.

c)

Användarkommitténs operativa förfaranden.

d)

Tillträdeskriterier och valmetoder för användarkommitténs medlemmar.

e)

En förteckning över de föreslagna medlemmarna i användarkommittén och angivelse av de intressen som de företräder.

Artikel 17

Registerföring

1.   Ansökan om auktorisation ska innehålla en beskrivning av den ansökande värdepapperscentralens registersystem, riktlinjer och förfaranden som inrättats och upprätthålls i enlighet med kapitel VIII i denna förordning.

2.   Om en värdepapperscentral ansöker om auktorisation innan artikel 54 börjar tillämpas ska ansökan innehålla följande uppgifter:

a)

En analys av i vilken utsträckning den ansökande värdepapperscentralens registerföringssystem, riktlinjer och förfaranden uppfyller kraven enligt artikel 54.

b)

En genomförandeplan som beskriver hur den ansökande värdepapperscentralen ska uppfylla de krav som avses i artikel 54 senast den dag då den börjar tillämpas.

AVSNITT 4

Uppföranderegler

Artikel 18

Mål och syften

En ansökan om auktorisation ska innehålla en beskrivning av de mål som den ansökande värdepapperscentralen har uppsatt enligt artikel 32.1 i förordning (EU) nr 909/2014.

Artikel 19

Handläggning av klagomål

Ansökan om auktorisation ska innehålla de förfaranden för hantering av klagomål som den ansökande värdepapperscentralen har inrättat.

Artikel 20

Krav för deltagande

Ansökan om auktorisation ska innehålla alla nödvändiga uppgifter om deltagande i avvecklingssystem för värdepapper som drivs av den ansökande värdepapperscentralen i enlighet med artikel 33 i förordning (EU) nr 909/2014 och artiklarna 88–90 i denna förordning. Denna information ska inbegripa följande:

a)

Kriterier för deltagande som medger ett rättvist och öppet tillträde för alla juridiska personer som avser att bli deltagare i de avvecklingssystem som drivs av den ansökande värdepapperscentralen.

b)

Förfaranden för tillämpningen av disciplinära åtgärder mot befintliga deltagare som inte uppfyller kriterierna för deltagande.

Artikel 21

Insyn

1.   En ansökan om auktorisation ska innehålla en beskrivning av värdepapperscentralens handlingar och information om de tjänster som avses i artikel 34 i förordning (EU) nr 909/2014. Denna information ska särskilt omfatta priser och avgifter för varje huvudtjänst som tillhandahålls av den ansökande värdepapperscentralen och eventuella avdrag och rabatter samt villkoren för dessa.

2.   Den ansökande värdepapperscentralen ska lämna den behöriga myndigheten en beskrivning av metoder som används för att offentliggöra relevant information i enlighet med artikel 34.1, 34.2, 32.4 och 34.5 i förordning (EU) nr 909/2014.

3.   Ansökan om auktorisation ska innehålla uppgifter som gör det möjligt för den behöriga myndigheten att bedöma hur den ansökande värdepapperscentralen avser uppfylla kravet att separat redovisa kostnader och intäkter i enlighet med artikel 34.6 och 34.7 i förordning (EU) nr 909/2014.

Artikel 22

Kommunikation med deltagare och andra marknadsinfrastrukturer

Ansökan om auktorisation ska omfatta relevant information om värdepapperscentralens användning av internationella öppna kommunikationsförfaranden och standarder för meddelanden och referensdata i sin kommunikation med deltagare och andra marknadsinfrastrukturer.

AVSNITT 5

Krav för tjänster som tillhandahålls av värdepapperscentraler

Artikel 23

Kontobaserad form

Ansökan om auktorisation ska innehålla uppgifter om de processer för kontobaserade tjänster som säkerställer att den ansökande värdepapperscentralen följer artikel 3 i förordning (EU) nr 909/2014.

Artikel 24

Avsedda avvecklingsdagar och åtgärder för att förebygga och hantera utebliven avveckling

1.   Ansökan om auktorisation ska innehålla följande information om den ansökande värdepapperscentralen:

a)

Förfaranden och åtgärder för att förhindra utebliven avveckling i enlighet med artikel 6 i förordning (EU) nr 909/2014.

b)

Åtgärder för att hantera utebliven avveckling i enlighet med artikel 7 i förordning (EU) nr 909/2014.

2.   Om en värdepapperscentral ansöker om auktorisation innan artiklarna 6 och 7 i förordning (EU) nr 909/2014 blir tillämpliga i enlighet med artikel 76.4 och 76.5 i den förordningen, ska ansökan om auktorisation innehålla en genomförandeplan som beskriver hur den ansökande värdepapperscentralen ska uppfylla kraven enligt artiklarna 6 och 7 i förordning (EU) nr 909/2014.

De institut som avses i artikel 69.1 i förordning (EU) nr 909/2014 ska i den genomförandeplan som avses i första stycket analysera i vilken utsträckning deras befintliga regler, förfaranden, mekanismer och åtgärder är förenliga med kraven i artiklarna 6 och 7 i förordning (EU) nr 909/2014.

Artikel 25

Emissionens integritet

Ansökan om auktorisation ska innehålla uppgifter om den ansökande värdepapperscentralens regler och förfaranden för att säkerställa integriteten hos de värdepappersemissioner som avses i artikel 37 i förordning (EU) nr 909/2014 och kapitel IX i denna förordning.

Artikel 26

Skydd av deltagarnas och deras kunders värdepapper

Ansökan om auktorisation ska innehålla följande information om de åtgärder som vidtagits för att skydda den ansökande värdepapperscentralens deltagares och deras kunders värdepapper i enlighet med artikel 38 i förordning (EU) nr 909/2014:

a)

Regler och förfaranden för att minska och hantera de risker som är förknippade med förvaring av värdepapper.

b)

Närmare uppgifter om de olika nivåer av segregering som erbjuds av den ansökande värdepapperscentralen, en beskrivning av kostnaderna för varje nivå, de kommersiella villkor som erbjuds, deras viktigaste rättsliga konsekvenser och tillämplig insolvensrätt.

c)

De regler och förfaranden för att få godkännande som avses i artikel 38.7 i förordning (EU) nr 909/2014.

Artikel 27

Slutgiltig avveckling

En ansökan om auktorisation ska innehålla en beskrivning av de regler om slutgiltig avveckling som den ansökande värdepapperscentralen har inrättat enligt artikel 39 i förordning (EU) nr 909/2014.

Artikel 28

Kontantavveckling

1.   En ansökan om auktorisation ska omfatta förfaranden för avveckling av kontantutbetalningarna för varje avvecklingssystem för värdepapper som den ansökande värdepapperscentralen driver i enlighet med artikel 40 i förordning (EU) nr 909/2014.

2.   Den ansökande värdepapperscentralen ska lämna uppgifter om huruvida avvecklingen av kontantutbetalningar genomförs i enlighet med artikel 40.1 eller 40.2 i förordning (EU) nr 909/2014.

Om avveckling av kontantutbetalningar är avsedd att äga rum i enlighet med artikel 40.2 i förordning (EU) nr 909/2014 ska den ansökande värdepapperscentralen förklara varför avveckling i enlighet med artikel 40.1 i förordning (EU) nr 909/2014 inte är praktiskt genomförbart och möjligt.

Artikel 29

Regler och förfaranden vid deltagares obestånd

En ansökan om auktorisation ska innehålla de regler och förfaranden som införts av den ansökande värdepapperscentralen för att hantera en deltagares obestånd.

Artikel 30

Överföring av deltagares och kunders tillgångar i händelse av återkallande av auktorisation

En ansökan om auktorisation ska innehålla information om de förfaranden som införts av den ansökande värdepapperscentralen för att säkerställa punktlig och ordnad avveckling och överföring av kundernas och deltagarnas tillgångar till en annan värdepapperscentral i händelse av återkallande av auktorisationen.

AVSNITT 6

Stabilitetskrav

Artikel 31

Juridiska risker

1.   En ansökan om auktorisation ska innehålla alla de uppgifter som krävs för att den behöriga myndigheten ska kunna bedöma om den ansökande värdepapperscentralens regler, förfaranden och kontrakt är tydliga, begripliga och verkställbara i alla relevanta jurisdiktioner i enlighet med artikel 43.1 och 43.2 i förordning (EU) nr 909/2014.

2.   Om den ansökande värdepapperscentralen avser att bedriva affärsverksamhet i olika jurisdiktioner ska den till den behöriga myndigheten lämna information om de åtgärder som vidtagits för att identifiera och reducera de risker som uppstår till följd av eventuella lagval mellan jurisdiktioner i enlighet med artikel 43 i förordning (EU) nr 909/2014. Den informationen ska innehålla varje rättslig bedömning på vilken dessa åtgärder grundar sig.

Artikel 32

Allmän affärsrisk

1.   Den ansökande värdepapperscentralen ska till den behöriga myndigheten lämna en beskrivning av de riskhanterings- och kontrollsystem samt it-verktyg som införts av den ansökande värdepapperscentralen för att hantera affärsrisker i enlighet med artikel 44 i förordning (EU) nr 909/2014.

2.   Om den ansökande värdepapperscentralen har erhållit en riskvärdering från en tredje part ska den lämna den till den behöriga myndigheten med all relevant information som motiverar den riskvärderingen.

Artikel 33

Operativ risk

1.   En ansökan om auktorisation ska innehålla uppgifter som visar att den ansökande värdepapperscentralens följer de krav på hantering av operativa risker enligt artikel 45 i förordning (EU) nr 909/2014 och kapitel X i denna förordning.

2.   En ansökan om auktorisation ska också innehålla följande information om förteckningen över tjänster enligt artikel 4.2 p i denna förordning:

a)

En kopia på uppdragsavtalen.

b)

De metoder som används för att övervaka servicenivån hos de utkontrakterade tjänsterna och verksamheterna.

Artikel 34

Investeringspolicy

En ansökan om auktorisation ska omfatta följande för att visa att:

a)

Den ansökande värdepapperscentralen förvarar sina finansiella tillgångar i enlighet med artikel 46.1, 46.2 och 46.5 i förordning (EU) nr 909/2014 och kapitel XI i denna förordning.

b)

Att den ansökande värdepapperscentralens investeringar uppfyller kraven i artikel 46.3 i förordning (EU) nr 909/2014 och kapitel XI i denna förordning.

Artikel 35

Kapitalkrav

En ansökan om auktorisation ska innehålla följande information om kapitalkraven:

a)

Uppgifter som visar att den ansökande värdepapperscentralens kapital, inbegripet dess balanserade vinstmedel och reserver, uppfyller kraven i artikel 47 i förordning (EU) nr 909/2014.

b)

Den plan som avses i artikel 47.2 i förordning (EU) nr 909/2014 och eventuella uppdateringar av denna plan och bevis för att den godkänts av ledningsorganet eller en lämplig kommitté till den ansökande värdepapperscentralens ledningsorgan.

AVSNITT 7

Artikel 36

Länkar mellan värdepapperscentraler

Om den ansökande värdepapperscentralen har eller avser att etablera länkar med andra värdepapperscentraler ska ansökan om auktorisation innehålla följande uppgifter:

a)

En beskrivning av värdepapperscentralens länkar åtföljd av bedömningar av eventuella riskkällor i den ansökande värdepapperscentralens länkarrangemang.

b)

Den förväntade eller faktiska avvecklingsvolymen och värdet på de avvecklingar som genomförts genom värdepapperscentralens länkar.

c)

Förfaranden avseende identifiering, bedömning, övervakning och hantering av potentiella risker för den ansökande värdepapperscentralen och för dess deltagare som uppkommer från länkarrangemang och de lämpliga åtgärder som vidtagits för att minska dem.

d)

En bedömning av gällande insolvenslagstiftnings tillämplighet för driften av en länk mellan värdepapperscentraler och dess konsekvenser för den ansökande värdepapperscentralen

e)

Övrig relevant information som begärts av den behöriga myndigheten för att bedöma hur länkarna mellan värdepapperscentraler uppfyller kraven i artikel 48 i förordning (EU) nr 909/2014 och kapitel XII i denna förordning.

AVSNITT 8

Tillträde till värdepapperscentraler

Artikel 37

Tillträdesregler

En ansökan om auktorisation ska innehålla en beskrivning av förfaranden för att hantera följande begäranden om tillträde:

a)

Från juridiska personer som önskar bli deltagare, i enlighet med artikel 33 i förordning (EU) nr 909/2014 och kapitel XIII i denna förordning.

b)

Från utfärdare i enlighet med artikel 49 i förordning (EU) nr 909/2014 och kapitel XIII i denna förordning.

c)

Från andra värdepapperscentraler i enlighet med artikel 52 i förordning (EU) nr 909/2014 och kapitel XIII i denna förordning.

d)

Från andra marknadsinfrastrukturer i enlighet med artikel 53 i förordning (EU) nr 909/2014 och kapitel XIII i denna förordning.

AVSNITT 9

Kompletterande information

Artikel 38

Begäran om kompletterande upplysningar

Den behöriga myndigheten får av den ansökande värdepapperscentralen begära all ytterligare information som är nödvändig för att bedöma huruvida den ansökande värdepapperscentralen vid tiden för auktorisationen uppfyller kraven i förordning (EU) nr 909/2014.

KAPITEL IV

VÄRDEPAPPERSCENTRALERS ÄGARINTRESSEN I VISSA ENHETER

(Artikel 18.3 i förordning (EU) nr 909/2014)

Artikel 39

Kriterier för en värdepapperscentrals ägarintressen

Vid godkännande av en värdepapperscentrals ägarintressen i en juridisk person som inte tillhandahåller de tjänster som anges avsnitten A och B i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014 ska den behöriga myndigheten beakta följande kriterier:

a)

Omfattningen av de finansiella åtaganden som värdepapperscentralen tar på sig till följd av detta ägarintresse.

b)

Huruvida värdepapperscentralen har tillräckliga ekonomiska resurser som uppfyller de kriterier som avses i artikel 46 i förordning (EU) nr 909/2014 för att täcka de risker som härrör från följande:

i)

De garantier som värdepapperscentralen ger den juridiska personen.

ii)

Alla villkorade förpliktelser som värdepapperscentralen ingår till förmån för den juridiska personen.

iii)

Alla överenskommelser om förlustdelning eller återhämtningsmekanismer för den juridiska personen.

c)

Huruvida den juridiska personen i vilken värdepapperscentralen har ett ägarintresse tillhandahåller tjänster som kompletterar de huvudtjänster som avses i artikel 18.4 i förordning (EU) nr 909/2014, till exempel

i)

en central motpart som auktoriserats eller erkänts i enlighet med förordning (EU) nr 648/2012 eller

ii)

en handelsplats enligt definitionen i artikel 2.2 i förordning (EU) nr 909/2014.

d)

Huruvida värdepapperscentralens ägarintresse leder till att den kontrollerar den juridiska personen i enlighet med artikel 2.1.21 i förordning (EU) nr 909/2014.

e)

Värdepapperscentralens analys av de risker som härrör från detta ägarintresse, inbegripet varje analys som godkänts av en intern eller extern revisor, och som visar att alla risker i samband med ägarintresset hanteras på lämpligt sätt. De behöriga myndigheterna ska i synnerhet ta hänsyn till följande aspekter av värdepapperscentralens analys:

i)

Det strategiska motivet för ägarintresset, vilket tar hänsyn till värdepapperscentralens användares intressen, inbegripet emittenter, deltagarna och deras kunder.

ii)

De finansiella risker och skulder som härrör från värdepapperscentralens ägarintresse.

KAPITEL V

ÖVERSYN OCH UTVÄRDERING

(Artikel 22 i förordning (EU) nr 909/2014)

Artikel 40

Information som ska lämnas till de behöriga myndigheterna

1.   Vid tillämpningen av detta kapitel ska en ”översynsperiod” enligt definition i artikel 1 a omfatta perioden mellan den första auktorisationen av en värdepapperscentral i enlighet med artikel 17.1 i förordning (EU) nr 909/2014 och den första översyn och utvärdering som avses i artikel 22.1 i den förordningen.

2.   Vid tillämpning av den översyn och utvärdering som avses i artikel 22.1 i förordning (EU) nr 909/2014 ska en värdepapperscentral lämna följande uppgifter till den behöriga myndigheten:

a)

Den information som avses i artiklarna 41 och 42.

b)

En rapport om värdepapperscentralens verksamhet och viktiga ändringar som avses i artikel 16.4 i förordning (EU) nr 909/2014 som gjorts under översynsperioden och alla därtill hörande dokument.

c)

Alla ytterligare uppgifter som den behöriga myndigheten begärt som är nödvändiga för att bedöma huruvida värdepapperscentralen och dess verksamhet uppfyllt kraven i förordning (EU) nr 909/2014 under översynsperioden.

3.   Den rapport som avses i punkt 2 b ska innehålla en förklaring om övergripande efterlevnad av bestämmelserna i förordning (EU) nr 909/2014 under översynsperioden.

Artikel 41

Regelbunden information som är relevant för översynerna

För varje översynsperiod ska värdepapperscentralen lämna följande uppgifter till den behöriga myndigheten:

a)

Den senaste fullständiga och reviderade årsredovisningen för värdepapperscentralen, inbegripet på koncernnivå.

b)

En sammanfattning av värdepapperscentralens senaste delårsrapport.

c)

Eventuella beslut som fattats av ledningsorganet efter användarkommitténs råd samt beslut som ledningsorganet fattat utan att följa användarkommitténs råd.

d)

Information om eventuella pågående civilrättsliga, administrativa eller andra rättsliga eller utomrättsliga förfaranden där värdepapperscentralen är part, särskilt när det gäller frågor som rör skatter och obestånd, eller frågor som kan orsaka värdepapperscentralen ekonomiska kostnader eller leda till att dess anseende försämras.

e)

Information om eventuella pågående civilrättsliga, administrativa eller andra rättsliga eller utomrättsliga förfaranden som rör en medlem av ledningsorganet eller en medlem av företagsledningen som kan ha en negativ inverkan på värdepapperscentralen.

f)

Eventuella slutgiltiga beslut som följer av de förfaranden som avses i leden d och e.

g)

En kopia av resultaten av stresstester avseende driftskontinuitet eller liknande tester som genomförts under översynsperioden.

h)

En rapport om de operativa incidenter som ägt rum under översynsperioden och som påverkat det välfungerande tillhandahållandet av huvudtjänster, de åtgärder som vidtagits för att avhjälpa problemen och resultatet av dessa åtgärder.

i)

En rapport om hur avvecklingssystemet för värdepapper har utvecklats, inbegripet en bedömning av systemets tillgänglighet under översynsperioden, mätt dagligen som en procentandel av den tid systemet är operativt och fungerar i enlighet med de avtalade parametrarna.

j)

En sammanfattning av de typer av manuella ingripanden som värdepapperscentralen utför.

k)

Information avseende identifiering av värdepapperscentralens kritiska operationer, eventuella viktiga ändringar av dess återhämtningsplan, resultaten av stresscenarier, utlösande händelser för återhämtning samt värdepapperscentralens återhämtningsverktyg.

l)

Information om eventuella formella klagomål som mottagits av värdepapperscentralen under översynsperioden inbegripet information om följande:

i)

Klagomålets art.

ii)

Hur klagomålet behandlades, inbegripet utfallet av klagomålet.

iii)

Vilken dag behandlingen av klagomålet avslutades.

m)

Information om de fall där värdepapperscentralen nekade tillgång till dess tjänster för befintliga eller potentiella deltagare, utfärdare eller andra marknadsinfrastrukturer enligt artiklarna 33.3, 49.3, 52.2 och 53.3 i förordning (EU) nr 909/2014.

n)

En rapport om de ändringar som påverkar länkar som upprättats av värdepapperscentralen, inbegripet ändringar av mekanismer och förfaranden som använts för avveckling i sådana länkar mellan värdepapperscentraler.

o)

Uppgifter avseende alla fall av intressekonflikter som konstaterats under översynsperoden, inbegripet en beskrivning av hur de hanterats.

p)

Information om de internkontroller och revisioner som utförts av värdepapperscentralen under översynsperioden.

q)

Information om eventuella konstaterade överträdelser av förordning (EU) nr 909/2014, inbegripet dem som konstaterats genom den rapporteringskanal som avses i artikel 26.5 i förordning (EU) nr 909/2014.

r)

Närmare uppgifter om eventuella disciplinära åtgärder som vidtagits av värdepapperscentralen, inbegripet fall då deltagare stängts av i enlighet med artikel 7.9 i förordning (EU) nr 909/2014, med angivande av avstängningsperioden och skälen till avstängning.

s)

Värdepapperscentralens övergripande affärsstrategi, som ska omfatta en period på minst tre år sedan den senaste översynen och utvärderingen, och en detaljerad affärsplan för de tjänster som värdepapperscentralen tillhandahåller avseende en period på minst ett år efter den senaste översynen och utvärderingen.

Artikel 42

Statistik som ska lämnas för varje översyn och utvärdering

1.   För varje översynsperiod ska värdepapperscentralen lämna följande statistikuppgifter till den behöriga myndigheten:

a)

En förteckning över deltagare i varje system för värdepappersavveckling som värdepapperscentralen driver, inbegripet uppgifter om i vilka länder de bedriver sin verksamhet.

b)

En förteckning över emittenter och en förteckning över värdepappersemissioner som registreras på värdepapperskonton centralt och inte kontoförs centralt i varje avvecklingssystem som värdepapperscentralen driver, med uppgift om i vilket land emittenterna är bolagsregistrerade och identifiering av emittenter som värdepapperscentralen tillhandahåller de tjänster som anges i punkt 1 eller 2 i avsnitt A i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014.

c)

Totalt marknadsvärde och nominellt värde på de säkerheter som registrerats på värdepapperskonton som förs centralt eller icke-centralt i vart och ett av de avvecklingssystem för värdepapper som drivs av värdepapperscentralen.

d)

Det nominella värdet och marknadsvärdet på de värdepapper som avses i led c delas upp enligt följande:

i)

På följande typer av finansiella instrument:

Överlåtbara värdepapper enligt artikel 4.1 44 a i direktiv 2014/65/EU.

Statspapper enligt artikel 4.1 61 i direktiv 2014/65/EU.

Överlåtbara värdepapper enligt artikel 4.1 44 b i direktiv 2014/65/EU som inte är statspapper enligt artikel 4.1.61 i direktiv 2014/65/EU.

Överlåtbara värdepapper enligt artikel 4.1 44 c i direktiv 2014/65/EU.

Börshandlade fonder enligt artikel 4.1 46 i direktiv 2014/65/EU.

Andelar i företag för kollektiva investeringar som inte är börshandlade fonder.

Penningmarknadsinstrument som inte är statspapper enligt artikel 4.1 61 i direktiv 2014/65/EU.

Utsläppsrätter.

Övriga finansiella instrument.

ii)

Per registreringsland för deltagaren.

iii)

Per registreringsland för emittenten.

e)

Nominellt värde och marknadsvärde på de värdepapper som ursprungligen registrerats i vart och ett de avvecklingssystem för värdepapper som värdepapperscentralen driver.

f)

Det nominella värdet och marknadsvärdet på de värdepapper som avses i led e delas upp enligt följande:

i)

Per typ av finansiellt instrument enligt led d i.

ii)

Per registreringsland för deltagaren.

iii)

Per registreringsland för emittenten.

g)

Totalt antal och värdet på avvecklingsinstruktioner mot betalning plus det totala antalet och marknadsvärdet av avvecklingsinstruktioner för transaktioner utan betalning (FOP – Free of Payment) som verkställts i vart och ett av de system för värdepappersavveckling som värdepapperscentralen driver.

h)

Det totala antalet och värdet på avvecklingsinstruktionerna delas upp enligt följande:

i)

Per typ av finansiellt instrument enligt led d.

ii)

Per registreringsland för deltagaren.

iii)

Per registreringsland för emittenten.

iv)

Per avvecklingsvaluta

v)

Per typ av avvecklingsinstruktion enligt följande:

FOP-avvecklingsinstruktioner som består av avvecklingsinstruktioner som avser leverans utan betalning (Deliver Free of Payment – DFP) och erhållande utan betalning (Receive Free of Payment – RFP).

Avvecklingsinstruktioner som avser leverans mot betalning (Delivery Versus Payment – DVP) och erhållande mot betalning (Receive Versus Payment – RVP).

Avvecklingsinstruktioner som avser leverans med betalning (Delivery With Payment – DWP) och erhållande med betalning (Receive With Payment – RWP).

Avvecklingsinstruktioner som avser betalning utan leverans (Payment Free Of Delivery – PFOD).

vi)

För avvecklingsinstruktioner mot betalning, det sätt på vilket kontantavvecklingen genomförs, antingen enligt artikel 40.1 eller 40.2 i förordning (EU) nr 909/2014.

i)

Antal ersättningsköp som avses i artikel 7.3–4 i förordning (EU) nr 909/2014 och deras värde.

j)

Antal sanktioner som avses i artikel 7.2 i förordning (EU) nr 909/2014 per deltagare och deras storlek.

k)

Totalt värde av värdepappersupplåning och värdepappersutlåning som värdepapperscentralen förmedlar i egenskap av agent eller huvudman, uppdelat på de typer av finansiella instrument som avses i led d i.

l)

Totalt värde av avvecklingsinstruktioner som avvecklats per länk mellan värdepapperscentraler, med angivande av om det gäller den ansökande eller den mottagande värdepapperscentralen.

m)

Värdet av [mottagna eller tillhandahållna] garantier och åtaganden av värdepapperscentralen som rör värdepappersupplåning och värdepappersutlåning.

n)

Värdet av likviditetsförvaltning som omfattar utländsk valuta och överlåtbara värdepapper i samband med förvaltning av deltagarnas långa saldon inbegripet kategorier av institut vars långa saldon kontoförs av värdepapperscentralen.

o)

Antalet avstämningsprocesser som påvisat otillbörligt skapande eller otillbörlig minskning av de värdepapper som avses i artikel 65.2 om dessa processer avser värdepappersemissioner som registreras på värdepapperskonton som kontoförs centralt och icke centralt av värdepapperscentralen.

p)

Medelvärde, median- och typvärde för den tid som det tagit för att avhjälpa ett problem som konstaterats i enlighet med artikel 65.2.

De värden som avses i första stycket leden g, h och l ska beräknas på följande sätt:

a)

När det gäller instruktioner om avveckling mot betalning, avvecklingsbeloppet i transaktionens kontantdel.

b)

När det gäller instruktioner om avveckling utan betalning (FOP), värdepappernas marknadsvärde eller, om ej tillgängligt, värdepappernas nominella värde.

2.   Det marknadsvärde som avses i punkt 1 ska beräknas på översynsperiodens sista dag på följande sätt:

a)

För de finansiella instrument som avses i artikel 3.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 (7) och tas upp till handel på en handelsplats inom unionen, ska marknadsvärdet vara stängningskursen på den mest relevanta marknad i termer av likviditet som avses i artikel 4.6 b i den förordningen.

b)

För andra finansiella instrument som tas upp till handel på en handelsplats inom unionen än de som avses i punkt a ska marknadsvärdet vara stängningskursen på handelsplatsen i unionen med störst omsättning.

c)

För andra finansiella instrument än de som avses i leden a och b, ska marknadsvärdet fastställas på grundval av ett pris som beräknas enligt en förutbestämd metod som utgår från kriterier baserade på marknadsdata, t.ex. marknadspriser som är tillgängliga från olika handelsplatser och värdepappersföretag.

3.   Värdepapperscentralen ska tillhandahålla de värden som avses i punkt 1 för den valuta i vilken de är denominerade, avvecklade eller i vilken kredit beviljas. Den behöriga myndigheten får kräva att värdepapperscentralen anger dessa värden i värdepapperscentralens hemmedlemsstats valuta eller i euro.

4.   För en värdepapperscentrals statistiska rapportering får den behöriga myndigheten bestämma algoritmer eller principer för aggregering av data.

Artikel 43

Övriga upplysningar

Dokument som tillhandahålls av värdepapperscentralen till den behöriga myndigheten i enlighet med artikel 41 ska ange följande:

a)

Huruvida ett dokument lämnas ut för första gången eller är ett dokument som redan har lämnats och uppdaterats under översynsperioden.

b)

Dokumentets unika referensnummer som tilldelas av värdepapperscentralen.

c)

Titeln på dokumentet.

d)

Kapitlet, avsnittet eller sidan på det dokument där ändringar förts in under översynsperioden samt eventuella förklaringar avseende de ändringar som förts in under översynsprioden.

Artikel 44

Information som ska tillhandahållas de myndigheter som avses i artikel 22.7 i förordning nr (EU) 909/2014

För varje översynsperiod ska den behöriga myndigheten lämna följande uppgifter till de myndigheter som avses i artikel 22.7 i förordning (EU) nr 909/2014:

a)

En rapport om den behöriga myndighetens utvärdering av de risker som värdepapperscentral är eller kan vara utsatt för, eller som den ger upphov till för värdepappersmarknadernas smidiga funktion.

b)

Eventuella planerade eller slutgiltiga korrigerande åtgärder eller sanktioner gentemot värdepapperscentralen till följd av översynen och utvärderingen.

I tillämpliga fall ska den rapport som avses i led a innehålla resultaten av den behöriga myndighetens analys av hur värdepapperscentralen följer de krav som avses i artikel 24.2., samt de relevanta handlingar och uppgifter som avses i artikel 24.2 och som har lämnats av värdepapperscentralen.

Artikel 45

Utbyte av information mellan de behöriga myndigheter som avses i artikel 22.8 i förordning (EU) nr 909/2014

1.   Under översynen och utvärderingen ska den behöriga myndigheten till de behöriga myndigheter som avses i artikel 22.8 i förordning (EU) nr 909/2014 lämna all relevant information från värdepapperscentralen som rör personal, nyckelpersoner, funktioner, tjänster eller system som delas mellan värdepapperscentralen och andra värdepapperscentraler med vilka den upprätthåller de typer av förbindelser som avses i artikel 17.6 a, b och c i förordning (EU) nr 909/2014, inom 10 arbetsdagar från mottagandet av denna information.

2.   Efter översynen och utvärderingen ska den behöriga myndigheten lämna följande uppgifter till de myndigheter som avses i artikel 22.8 i förordning (EU) nr 909/2014:

a)

En rapport om den behöriga myndighetens utvärdering av de risker som värdepapperscentral är eller kan vara utsatt för, eller som den skapar för värdepappersmarknadernas smidiga funktion.

b)

Eventuella planerade eller slutgiltiga korrigerande åtgärder eller sanktionsavgifter för värdepapperscentralen till följd av översynen och utvärderingen.

KAPITEL VI

ERKÄNNANDE AV EN VÄRDEPAPPERSCENTRAL FRÅN TREDJELAND

(Artikel 25.6 i förordning (EU) nr 909/2014)

Artikel 46

Vad ansökan ska innehålla

1.   En ansökan om auktorisation ska innehålla de uppgifter som anges i bilaga I.

2.   En ansökan om auktorisation ska

a)

lämnas på ett varaktigt medium,

b)

lämnas in i både pappersform och elektronisk form, där den senare ska använda öppen källkod som lätt kan avläsas,

c)

lämnas på ett språk som är brukligt inom internationella finanskretsar, inbegripet översättningar om originaldokumenten inte är avfattade på ett språk som är brukligt i internationella finanskretsar,

d)

tillhandahållas med ett unikt referensnummer för varje handling.

3.   Den ansökande värdepapperscentralen ska lämna bevis som styrker de uppgifter som anges i bilaga I.

KAPITEL VII

VERKTYG FÖR RISKÖVERVAKNING

(Artikel 26.1–7 i förordning (EU) nr 909/2014)

Artikel 47

Verktyg för riskövervakning i värdepapperscentraler

1.   En värdepapperscentral ska, som en del av styrsystemet, upprätta dokumenterade riktlinjer, förfaranden och system som identifierar, mäter, övervakar, hanterar och möjliggör rapportering av de risker som denna värdepapperscentral kan utsättas för och de risker som den utsätter andra för, inbegripet dess deltagare och deras kunder, liksom sammanlänkade värdepapperscentraler, centrala motparter, handelsplatser, betalningssystem, avvecklingsbanker, likviditetsgaranter och investerare.

Värdepapperscentralen ska utforma de riktlinjer, förfaranden och system som avses i första stycket för att säkerställa att användarna och, där tillämpligt, deras kunder på lämpligt sätt hanterar och åtgärdar de risker de utgör för värdepapperscentralen.

2.   Vid tillämpning av punkt 1 ska värdepapperscentralens styrsystem omfatta följande:

a)

Sammansättning, roll, ansvarsområden, tillsättningsförfaranden, resultatbedömning och ansvarsskyldighet för ledningsorganet och dess riskövervakningskommittéer.

b)

Struktur, roll, ansvarsområden, tillsättningsförfaranden och resultatbedömning av den högsta ledningen.

c)

Rapporteringslinjer mellan den verkställande ledningen och ledningsorganet.

De styrsystem som avses i första stycket ska vara klart specificerade och väl dokumenterade.

3.   En värdepapperscentral ska fastställa och specificera uppgifterna för följande funktioner:

a)

En riskhanteringsfunktion.

b)

En teknikfunktion.

c)

En efterlevnads- och intern kontrollfunktion.

d)

En internrevisionsfunktion.

Varje funktion ska ha en väldokumenterad beskrivning av sina uppgifter, nödvändig befogenhet, medel, expertis och tillgång till all nödvändig information för att kunna utföra dessa uppgifter.

Varje funktion verka oberoende av värdepapperscentralens övriga funktioner.

Artikel 48

Övervakningskommittéer

1.   En värdepapperscentral ska inrätta följande kommittéer:

a)

En riskkommitté med ansvar för rådgivning till ledningsorganet om värdepapperscentralens övergripande befintliga och framtida risktolerans och riskstrategi.

b)

En revisionskommitté med ansvar för att ge råd till ledningsorganet om utförandet av värdepapperscentralens internrevisionsfunktion, som den ska övervaka.

c)

En ersättningskommitté med ansvar för att ge råd till ledningsorganet om värdepapperscentralens ersättningspolitik, som den ska övervaka.

2.   Varje kommitté ska ledas av en person som har lämplig erfarenhet av denna kommittés behörighetsområde och som är oberoende av de verkställande styrelseledamöterna i värdepapperscentralens ledningsorgan.

Majoriteten av medlemmarna i varje kommitté ska inte vara arbetande medlemmar av ledningsorganet.

Värdepapperscentralen ska fastställa ett tydligt och offentligt mandat och förfaranden för varje kommitté, samt säkerställa deras tillgång till extern expertis.

Artikel 49

Nyckelpersonals ansvar i fråga om risker

1.   En värdepapperscentral ska ha tillräckliga personalresurser för att kunna uppfylla sina skyldigheter. En värdepapperscentral får inte dela personalresurser med andra koncernenheter, såvida det inte sker enligt villkoren för utkontraktering i artikel 30 i förordning (EU) nr 909/2014.

2.   Ledningsorganet ska åtminstone ansvara för följande:

a)

Inrätta väldokumenterade riktlinjer, förfaranden och processer som ledningsorganet, den högsta ledningen och kommittéerna ska följa.

b)

Upprätta klara mål och strategier för värdepapperscentralen.

c)

Effektivt övervaka den högsta ledningen.

d)

Inrätta en adekvat ersättningspolitik.

e)

Säkerställa övervakningen av riskhanteringsfunktionen och fatta beslut som rör riskhantering.

f)

Säkerställa oberoende och tillräckliga resurser för de funktioner som avses i artikel 47.3.

g)

Övervaka utkontrakteringsarrangemang.

h)

Övervaka och säkerställa att alla relevanta reglerings- och tillsynskrav uppfylls.

i)

Vara ansvariga inför aktieägare eller andra ägare, anställda, användare och andra berörda parter.

j)

Godkänna internrevisionsplanering och översyner.

k)

Regelbundet se över och uppdatera värdepapperscentralens ledningssystem.

Om ledningsorganet eller dess ledamöter delegerar uppgifter ska den behålla ansvaret för beslut som kan påverka värdepapperscentralens smidiga tillhandahållande av tjänster.

Värdepapperscentralens ledningsorgan ska ha det slutliga ansvaret för dess riskhantering. Ledningsorganet ska definiera, fastställa och dokumentera lämplig risktoleransnivå och risktålighet för värdepapperscentralen och för alla de tjänster som den tillhandahåller. Ledningsorganet och den verkställande ledningen ska säkerställa att värdepapperscentralens riktlinjer, förfaranden och kontroller är förenliga med dess risktolerans och risktålighet och att dessa riktlinjer, förfaranden och kontroller är förenliga med hur värdepapperscentralen identifierar, rapporterar, övervakar och hantera risker.

3.   Den verkställande ledningen ska åtminstone ansvara för följande:

a)

Säkerställa samstämmighet i värdepapperscentralens verksamhet med dess mål och strategi som fastställts av ledningsorganet.

b)

Utforma och införa förfaranden för riskhantering, teknik, regelefterlevnad och interna kontrollförfaranden som främjar värdepapperscentralens mål.

c)

Utföra regelbunden översyn och testning av riskhantering, teknik, regelefterlevnad och interna kontrollförfaranden.

d)

Säkerställa att tillräckliga resurser avsätts för riskhantering, teknik, regelefterlevnad och interna kontrollförfaranden och internrevision.

4.   Varje värdepapperscentral ska fastställa en tydlig, konsekvent och väl dokumenterad ansvarsfördelning. Varje värdepapperscentral ska ha tydliga och direkta rapporteringsvägar mellan ledamöterna i dess ledningsorgan och den verkställande ledningen för att säkerställa att den verkställande ledningen kan ställas till svars för sina resultat. Rapporteringsvägarna när det gäller riskhantering, regelefterlevnad och intern kontroll och internrevision ska vara tydliga och skiljas från dem som rör driften av värdepapperscentralen.

5.   Varje värdepapperscentral ska ha en riskhanteringschef som ska genomföra riskhanteringssystemet, inbegripet de riktlinjer och förfaranden som fastställts av ledningsorganet.

6.   Varje värdepapperscentral ska ha en teknisk chef som ska genomföra teknikramverket, inbegripet de riktlinjer och förfaranden som fastställts av ledningsorganet.

7.   Varje värdepapperscentral ska ha en chef för regelefterlevnad som ska genomföra ramverket för efterlevnad och intern kontroll, inbegripet de riktlinjer och förfaranden som fastställts av ledningsorganet.

8.   Varje värdepapperscentral ska se till att de funktioner som riskhanteringschefen, chefen för regelefterlevnad och den tekniske chefen utförs av olika personer, som antingen är anställda av värdepapperscentralen eller av en enhet som tillhör samma koncern som värdepapperscentralen. En enda person ska ha ansvaret för var och en av dessa funktioner.

9.   Värdepapperscentralen ska införa förfaranden som säkerställer att riskhanteringschefen, den tekniske chefen och chefen för regelefterlevnad har direkt tillgång till ledningsorganet.

10.   De personer som utsetts till riskhanteringschef, chef för regelefterlevnad och teknisk chef kan utföra andra uppgifter inom värdepapperscentralen, under förutsättning att särskilda förfaranden inrättas i ledningssystemet för att identifiera och hantera alla de intressekonflikter som kan uppstå till följd av dessa skyldigheter.

Artikel 50

Intressekonflikter

1.   Varje värdepapperscentral ska inrätta en policy med avseende på intressekonflikter som uppstår eller som påverkar värdepapperscentralen eller dess verksamhet, inbegripet utkontrakteringsarrangemang.

2.   Om en värdepapperscentral ingår i en företagskoncern ska dess organisatoriska administrativa arrangemang beakta de omständigheter som denna värdepapperscentral är eller borde vara medveten om och som kan ge upphov till en intressekonflikt till följd av strukturen och verksamheten i andra företag i samma koncern.

3.   Om en värdepapperscentral delar på funktioner som riskhanteringschef, chef för regelefterlevnad och teknisk chef, eller internrevision med andra enheter i koncernen, ska ledningssystemet säkerställa att relaterade intressekonflikter på koncernnivå hanteras på lämpligt sätt.

4.   De organisatoriska och administrativa förfaranden som avses i artikel 26.3 i förordning (EU) nr 909/2014 ska innehålla en beskrivning av de omständigheter som kan ge upphov till en intressekonflikt som innebär en väsentlig risk för skada för en eller flera av värdepapperscentralens användare eller kunder, liksom de förfaranden som ska följas och de åtgärder som ska vidtas för att hantera sådana intressekonflikter.

5.   Den beskrivning av omständigheter som avses i punkt 4 ska beakta huruvida en ledamot av ledningsorganet, den verkställande ledningen eller värdepapperscentralens personal, eller någon person som direkt eller indirekt är kopplad till dessa personer eller till en värdepapperscentral

a)

har ett personligt intresse av att använda sig av värdepapperscentralens tjänster, materiel och utrustning för annan kommersiell verksamhet,

b)

har ett personligt eller ekonomiskt intresse i en annan enhet som ingår avtal med värdepapperscentralen,

c)

har ett ägarintresse eller ett enskilt intresse i en annan enhet som tillhandahåller tjänster som värdepapperscentralen utnyttjar, inbegripet varje enhet som denna värdepapperscentral utkontrakterar tjänster eller verksamheter till,

d)

har ett personligt intresse i en enhet som utnyttjar värdepapperscentralens tjänster,

e)

har förbindelser med en juridisk eller fysisk person med inflytande över den verksamhet som en enhet som tillhandahåller tjänster som värdepapperscentralen använder eller använder tjänster som värdepapperscentralen tillhandahåller,

f)

ingår i ledningsorganet eller något annat organ eller kommittéer i en enhet som tillhandahåller de tjänster som värdepapperscentralen använder eller använder tjänster som värdepapperscentralen tillhandahåller.

Vid tillämpningen av denna punkt ska en direkt eller indirekt koppling till en fysisk person omfatta make eller partner, familjemedlemmar i direkt uppstigande eller nedstigande led till och med andra graden och deras makar eller partner, syskon och deras makar eller partner och andra personer med samma hemvist eller vanliga vistelseort som de anställda, chefer eller medlemmar i ledningsorganet.

6.   En värdepapperscentral ska vidta alla rimliga åtgärder för att undvika att uppgifter i dess system missbrukas och ska förhindra att sådana uppgifter används för annan affärsverksamhet. En fysisk person som har tillgång till uppgifter som registreras i en värdepapperscentral eller en juridisk person som tillhör samma koncern som värdepapperscentralen ska inte använda uppgifter som registreras hos den värdepapperscentralen för kommersiella ändamål utan skriftligt samtycke från den person som uppgifterna gäller.

Artikel 51

Revisionsmetoder

1.   En värdepapperscentrals internrevisionsfunktionen ska säkerställa följande:

a)

Upprätta, genomföra och upprätthålla en heltäckande revisionsplan för att undersöka och utvärdera lämpligheten och effektiviteten i värdepapperscentralens system, riskhanteringsförfaranden, interna kontrollmekanismer, ersättningspolicy, ledningssystem, verksamheter, inbegripet verksamheter som utkontrakterats.

b)

Se över och rapportera övervakningsplanen till den behöriga myndigheten minst en gång per år.

c)

Inrätta en heltäckande riskbaserad revision.

d)

Utfärda rekommendationer på grundval av det arbete som genomförts enligt a och kontrollera att dessa rekommendationer följs.

e)

Rapportera internrevisionsfrågor till ledningsorganet.

f)

Vara oberoende av den verkställande ledningen och rapportera direkt till ledningsorganet.

g)

Se till att särskilda revisioner kan genomföras med kort varsel på händelsestyrd basis.

2.   Om värdepapperscentralen ingår i en koncern får internrevisionen utföras på koncernnivå, under förutsättning att följande villkor är uppfyllda:

a)

Den är separat och oberoende av koncernens övriga funktioner och verksamhet.

b)

Den rapporterar direkt till värdepapperscentralens ledningsorgan.

c)

Arrangemanget för utövande av internrevisionen får inte hindra utövandet av tillsyns- och övervakningsuppgifter, däribland tillträde på plats för att inhämta relevant information för att fullgöra de uppgifterna.

3.   Värdepapperscentralen ska bedöma den interna revisionsfunktionen.

Internrevisionens bedömningar ska omfatta en pågående övervakning av kvaliteten på den interna revisionsverksamheten och regelbundna översyner genom självbedömningar som utförs av revisionskommittén eller av andra personer inom värdepapperscentralen eller koncernen med tillräckliga kunskaper om internrevisionens arbetssätt.

En extern bedömning av internrevisionen ska utföras av en kvalificerad och oberoende utvärderare utanför värdepapperscentralen och dess koncernstruktur minst en gång vart femte år.

4.   En värdepapperscentrals verksamhet, riskhanteringsförfaranden, interna kontrollmekanismer och bokföring ska vara föremål för regelbunden intern eller extern revision.

Revisionens frekvens ska fastställas på grundval av en dokumenterad riskbedömning. De revisioner som avses i första stycket ska genomföras åtminstone vartannat år.

5.   En värdepapperscentrals bokslut ska upprättas årligen och revideras av lagstadgade revisorer eller revisionsbyråer som de definieras i direktiv 2006/43/EG.

Artikel 52

Delgivande av revisionsresultat till användarkommittén

1.   En värdepapperscentral ska delge användarkommittén revisionens resultat i följande fall:

a)

Om resultaten rör kriterier för att motta emittenter och användare i dess respektive avvecklingssystem för värdepapper som drivs av värdepapperscentralerna.

b)

Om resultaten rör andra aspekter av användarkommitténs mandat.

c)

Om resultaten kan påverka nivån för tillhandahållandet av tjänster för en värdepapperscentral, inbegripet säkrad driftskontinuitet.

2.   Medlemmar i användarkommittén ska inte förses med information som kan ge dem en konkurrensfördel.

KAPITEL VIII

REGISTERFÖRING

(Artikel 29.3 i förordning (EU) nr 909/2014)

Artikel 53

Allmänna krav

1.   En värdepapperscentral ska vid alla tidpunkter föra fullständiga och noggranna register över all sin verksamhet enligt denna förordning, inbegripet under avbrott i driften när riktlinjerna för driftskontinuitet och planer för katastrofberedskap aktiveras. Dessa register ska vara lätt åtkomliga.

2.   De register som hålls av en värdepapperscentral ska beräknas separat för varje enskild tjänst som tillhandahålls av värdepapperscentralen i enlighet med förordning (EU) nr 909/2014.

3.   En värdepapperscentral ska spara uppgifter på ett varaktigt medium så att information kan lämnas till de myndigheter som avses i artikel 29.2 i förordning (EU) nr 909/2014. registerföringssystemet ska se till att samtliga följande villkor är uppfyllda:

a)

Varje viktigt steg i värdepapperscentralens registerhantering kan rekonstrueras.

b)

Det är möjligt att dokumentera, spåra och återställa det ursprungliga innehållet före eventuella korrigeringar eller andra ändringar.

c)

Åtgärder vidtas för att förebygga obehörig ändring av registrerade uppgifter.

d)

Åtgärder vidtas för att garantera säkerheten och sekretessen för registrerade uppgifter.

e)

I registerföringssystemet ingår en funktion för att upptäcka och korrigera fel.

f)

I registerföringssystemet kan uppgifterna i tid återställas i händelse av systemavbrott.

Artikel 54

Register för transaktioner/avvecklingsinstruktioner (flöde)

1.   En värdepapperscentral ska bevara registeruppgifter för alla transaktioner, avvecklingsinstruktioner och order som rör avvecklingsrestriktioner som den behandlar, och se till att den registrerar all nödvändig information för att korrekt identifiera dessa.

2.   När det gäller avvecklingsinstruktioner och order som rör mottagna avvecklingsrestriktioner, ska värdepapperscentralen, omedelbart efter mottagandet av relevant information, hålla och uppdatera följande uppgifter beroende på om avvecklingsinstruktionen eller avvecklingsrestriktionen omfattar värdepapper eller enbart kontanter eller både värdepapper och kontanter:

a)

Typ av avvecklingsinstruktioner som avses i artikel 42.1 h v.

b)

Typ av transaktion, enligt följande:

i)

Köp eller försäljning av värdepapper.

ii)

Transaktioner som avser hantering av säkerheter.

iii)

Värdepappersutlåning/värdepapperslån.

iv)

Repor.

v)

Övriga.

c)

Deltagarens unika instruktionsreferens.

d)

Handelsdag.

e)

Avsedd avvecklingsdag.

f)

Tidsuppgift för avvecklingen.

g)

Tidsuppgift för avvecklingsinstruktionens registrering i systemet för värdepappersavveckling.

h)

Tidsuppgift när avvecklingsinstruktionen blev oåterkallelig.

i)

Matchad tidsuppgift i händelse av matchade avvecklingsinstruktioner.

j)

Identifierare för värdepapperskonto.

k)

Identifierare för likvidkonton.

l)

Identifierare för avvecklingsbank.

m)

Identifierare för den deltagare som ger instruktionen.

n)

Identifierare för motparten till den deltagare som ger instruktionen.

o)

Identifierare för den instruerande deltagarens kund, om denna är känd för värdepapperscentralen.

p)

Identifierare för kunden till den instruerande deltagarens motpart, om denna är känd för värdepapperscentralen.

q)

Identifierare för värdepapper.

r)

Avräkningsvaluta.

s)

Kontant avvecklingsbelopp.

t)

Kvantitet eller nominellt värde av värdepapper.

u)

Avvecklingsinstruktionens status, inklusive:

i)

I avvaktan på instruktioner för avvecklingar som fortfarande kan genomföras på avsedd avvecklingsdag.

ii)

Instruktioner för uteblivna avvecklingar som inte längre kan genomföras på avsedd avvecklingsdag.

iii)

Fullt genomförda avvecklingsinstruktioner.

iv)

Delvis genomförda avvecklingsinstruktioner, inbegripet den fasta delen och de delar som saknas för finansiella instrument eller likvida medel.

v)

Annullerade avvecklingsinstruktioner, inbegripet information om huruvida minskningen sker genom systemet eller genom deltagaren.

För varje typ av avvecklingsinstruktioner som avses i första stycket ska följande uppgifter registreras:

a)

Huruvida en instruktion är matchad eller inte.

b)

Huruvida en instruktion kan avvecklas partiellt.

c)

Huruvida en instruktion är i vänteläge.

d)

Där tillämpligt, av vilka skäl en instruktion är i vänteläge eller ej verkställd.

e)

Handelsplats.

f)

I tillämpliga fall, clearingplats.

Om en ersättningsköpsprocess inleds i enlighet med artikel 7.3 i förordning (EU) nr 909/2014, närmare uppgifter om:

i)

De slutgiltiga resultaten av ersättningsköpsprocessen senast på den sista handelsdagen i uppskjutandeperioden, inbegripet antalet och värdet av de finansiella instrument om ersättningsköpet är helt eller delvis framgångsrikt.

ii)

Betalning av kontantersättning, inbegripet beloppet av kontantersättningen, om ersättningsköpet inte är möjligt, misslyckas eller är delvis framgångsrikt.

iii)

Annullering av den ursprungliga avvecklingsinstruktionen.

iv)

För varje utebliven avveckling, beloppet av de sanktionsavgifter som avses i artikel 7.2 i förordning (EU) nr 909/2014.

Artikel 55

Positionsregistrering (aktier)

1.   En värdepapperscentral ska föra register över de positioner som motsvarar alla värdepapperskonton som den förvaltar. Separata register ska hållas för varje konto i enlighet med artikel 38 i förordning (EU) nr 909/2014.

2.   En värdepapperscentral ska föra register över följande uppgifter:

a)

Identifierare för varje emittent till vilka värdepapperscentralen erbjuder den huvudtjänst som avses i punkterna 1 och 2 i avsnitt A i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014.

b)

Identifierare för varje enskild värdepappersemission för vilken värdepapperscentralen erbjuder de huvudtjänster som avses i punkt 1 eller 2 i del A i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014, den lag enligt vilken de värdepapper som värdepapperscentralen registrerat är upprättade och det land där emittenten av varje enskild emission är registrerad.

c)

Identifierare för varje enskild värdepappersemission som registrerats på värdepapperskonton som inte kontoförs centralt av värdepapperscentralen, den lag enligt vilken de värdepapper som värdepapperscentralen registrerar är upprättade och det land där emittenten av varje enskild emission är registrerad.

d)

Identifierare för den emitterande värdepapperscentralen eller den berörda enheten i tredjelandet som fyller likartade funktioner som den emitterande värdepapperscentralen för varje värdepappersemission som avses i led c.

e)

Identifierare för emittenters värdepapperskonton för emitterande värdepapperscentraler.

f)

Identifierare för likvidkonton för emitterande värdepapperscentraler.

g)

Identifierare för avvecklande banker som används av varje emittent för emitterande värdepapperscentraler.

h)

Identifierare för deltagare.

i)

Deltagarnas ursprungsland.

j)

Identifierare för deltagarnas värdepapperskonton.

k)

Identifierare för deltagarnas likviditetskonton.

l)

Identifierare för avvecklingsbanker som används av varje deltagare.

m)

Land där de avvecklingsbanker som varje deltagare använder är registrerade.

3.   I slutet av varje bankdag ska en värdepapperscentral registrera följande uppgifter för varje position i den utsträckning som de är relevanta för positionen:

a)

Identifierare för deltagarna och övriga kontoinnehavare.

b)

Typ av värdepapperskonton beroende på om ett värdepapperskonto tillhör en deltagare (”deltagares konto”), en av dess kunder (”individuellt segregerade konton”) eller flera av sina kunder (”segregering av samlade kundkonton”).

c)

För identifierare av varje enskild värdepappersemission (ISIN-kod), saldon vid dagens slut för värdepapperskonton som innefattar antalet värdepapper.

d)

För varje värdepapperskonto och ISIN-kod enligt led c, antalet värdepapper som omfattas av avvecklingsrestriktioner, typ av restriktion och identiteten på den part som berörs av restriktionen vid dagens slut.

4.   En värdepapperscentral ska föra register över uteblivna avvecklingar och de åtgärder som värdepapperscentralen och dess deltagare har vidtagit för att förhindra och hantera uteblivna avvecklingar i enlighet med artiklarna 6 och 7 i förordning (EU) nr 909/2014.

Artikel 56

Register över anknutna tjänster

1.   En värdepapperscentral ska förvara de register som anges i bilaga II till denna förordning för var och en av de anknutna tjänster som tillhandahålls av en värdepapperscentral i enlighet med avsnitten B och C i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014 inbegripet saldon vid dagens slut för de likviditetskonton som tillhandahålls av värdepapperscentralen eller av ett utsett kreditinstitut för varje valuta.

2.   Om en värdepapperscentral tillhandahåller anknutna tjänster som inte uttryckligen anges i avsnitten B och C i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014 ska den föra lämpliga register över dessa tjänster.

Artikel 57

Uppgifter om verksamheten

1.   En värdepapperscentral ska föra adekvata och välordnade register om verksamhet som har anknytning till dess affärsområde och interna organisation.

2.   De uppgifter som avses i punkt 1 ska återspegla varje innehållsmässig förändring i de handlingar som innehas av värdepapperscentralen och omfatta följande:

a)

Organogram för ledningsorganet, den verkställande ledningen, relevanta kommittéer, operativa enheter och alla andra enheter eller avdelningar vid värdepapperscentralen.

b)

Identifieringsuppgifter om aktieägare (fysiska eller juridiska personer) som utövar direkt eller indirekt kontroll över förvaltningen av värdepapperscentralen eller har ägarintressen i värdepapperscentralen, samt värdet av sådana innehav.

c)

Värdepapperscentralens ägarintressen i andra juridiska personer.

d)

Handlingar som styrker de riktlinjer, förfaranden och processer som krävs enligt värdepapperscentralens organisatoriska krav och i förhållande till de tjänster som tillhandahålls av värdepapperscentralen.

e)

Protokoll från ledningsorganets möten, möten i den verkställande ledningens kommittéer och möten i andra kommittéer.

f)

Protokoll från användarkommittéernas möten.

g)

Protokoll från eventuella samrådsgrupper med deltagare och kunder.

h)

Interna och externa revisionsapporter, riskhanteringsrapporter, rapporter om regelefterlevnad och interna kontrollrapporter, inbegripet svar på sådana rapporter från den verkställande ledningen.

i)

Alla uppdragsavtal.

j)

Plan för driftskontinuitet och katastrofberedskap.

k)

Registeruppgifter som återspeglar alla värdepapperscentralens tillgångar, skulder och eget kapital.

l)

Registeruppgifter som återspeglar alla kostnader och inkomster, inbegripet kostnader och inkomster som bokförts separat i enlighet med artikel 34.6 i förordning (EU) nr 909/2014.

m)

Formella klagomål som mottagits samt uppgifter om den klagandes namn och adress. Datum då klagomålet mottogs. Namn på alla personer som anges i klagomålet. Beskrivning av klagomålets art och innehåll. Datum då klagomålet hanterades.

n)

Registeruppgifter om eventuella avbrott eller funktionsstörningar avseende tjänster, inbegripet en detaljerad rapport om tidpunkt för, följder av och avhjälpande åtgärder som vidtagits mot sådana avbrott eller funktionsstörningar.

o)

Registeruppgifter om resultaten av sådana back- och stresstester som genomförts av värdepapperscentralen som tillhandahåller anknutna banktjänster.

p)

Skriftlig kommunikation med behörig myndighet, Esma och relevanta myndigheter.

q)

Rättsliga utlåtanden mottagna i enlighet med relevanta bestämmelser om organisatoriska krav enligt kapitel VII i denna förordning.

r)

Dokumentation avseende länkar mellan värdepapperscentraler enligt kapitel XII i denna förordning.

s)

Tariffer och avgifter som tillämpas på olika tjänster, inbegripet eventuella prisnedsättningar och rabatter.

Artikel 58

Ytterligare registeruppgifter

En värdepapperscentral ska bevara de ytterligare registeruppgifter som begärs av den behöriga myndigheten för att göra det möjligt för den behöriga myndigheten att kontrollera att värdepapperscentralen följer förordning (EU) nr 909/2014.

KAPITEL IX

AVSTÄMNINGSÅTGÄRDER

(Artikel 37.4 i förordning (EU) nr 909/2014)

Artikel 59

Allmänna avstämningsåtgärder

1.   En värdepapperscentral ska genomföra de avstämningsåtgärder som avses i artikel 37.1 i förordning (EU) nr 909/2014 för varje enskild värdepappersemission som registrerats på värdepapperskonton som kontoförs centralt och icke centralt av värdepapperscentralen.

Värdepapperscentralen ska jämföra det föregående saldot vid dagens slut med alla de avvecklingar som hanterats under dagen och det aktuella saldot vid dagens slut för varje enskild värdepappersemission och värdepapperskonto som kontoförs centralt eller inte centralt av värdepapperscentralen.

En värdepapperscentral ska använda dubbel bokföring i vilken varje kreditering på värdepapperskonton som kontoförs av värdepapperscentralen centralt eller icke centralt motsvaras av en debitering på ett annat värdepapperskonto som kontoförs av samma värdepapperscentral.

2.   De revisioner som avses i artikel 26.6 i förordning (EU) nr 909/2014 ska se till att de register som förs av en värdepapperscentral som gäller värdepappersemissioner är korrekta, och att dess avstämningsåtgärder som avses i artikel 37.1 i förordning (EU) nr 909/2014 och de åtgärder för samarbete och utbyte av information med tredje part i samband avstämning som avses i artikel 37.2 i förordning (EU) nr 909/2014 är korrekta.

3.   Om avstämningsförfarandet gäller värdepapper som omfattas av immobilisering ska en värdepapperscentral vidta lämpliga åtgärder för att skydda de fysiska värdepapperna från stöld, bedrägeri och förstöring. Dessa åtgärder ska åtminstone bestå av användning av valv vars utformning och placering garanterar en hög nivå av skydd mot översvämningar, jordbävningar, eld och andra katastrofer.

4.   De revisioner som avses i artikel 26.6 i förordning (EU) nr 909/2014 beträffande valv, inbegripet fysiska inspektioner, ska utföras minst en gång om året. Värdepapperscentralen ska meddela den behöriga myndigheten resultaten av dessa revisionskontroller.

Artikel 60

Avstämningsåtgärder för händelser som påverkar aktiekapitalet

1.   En värdepapperscentral ska inte fastställa rätten till intäkterna från en bolagshändelse som påverkar aktiekapitalet och skulle förändra saldot för värdepapperskonton som kontoförs av värdepapperscentralen till dess att de avstämningsåtgärder som anges i artikel 59 och i artiklarna 61, 62 och 63 har slutförts.

2.   När en bolagsåtgärd har behandlats ska värdepapperscentralen säkerställa att alla värdepapperskonton som kontoförs av värdepapperscentralen, centralt eller icke centralt, uppdateras.

Artikel 61

Avstämningsåtgärder för registerförvaltarmodellen

Om en registerförvaltare, en emissionsagent eller annan liknande enhet är involverade i avstämningsprocessen för en viss värdepappersemission i enlighet med artikel 37.2 i förordning (EU) nr 909/2014, och dokumenterar värdepapper som registreras i värdepapperscentralen, ska de åtgärder som ska vidtas av värdepapperscentralen och den enheten för att säkerställa den övergripande integriteten hos emissionen omfatta en daglig avstämning av det totala saldo som har registrerats på värdepapperskonton som kontoförs av värdepapperscentralen med motsvarande register över värdepapper som kontoförs av den enheten. Värdepapperscentralen och den enheten ska också genomföra

a)

om värdepapperna har överlåtits under en given affärsdag, en avstämning i slutet av dagen för saldot i varje värdepapperskonto som kontoförs av värdepapperscentralen med saldot för motsvarande värdepapper som kontoförs av den enheten.

b)

Åtminstone varannan vecka, en fullständig avstämning av saldon i en värdepappersemission med alla saldon på motsvarande poster av värdepapper som kontoförs av den enheten.

Artikel 62

Avstämningsåtgärder för överlåtelseagentmodellen

Om en fondförvaltare, överlåtelseagent eller annan liknande enhet som är ansvarig för avstämningsprocessen för ett konto som har en del av en värdepappersemission som registreras hos en värdepapperscentral, ska de åtgärder som ska vidtas av värdepapperscentralen och den enheten för att säkerställa integriteten hos denna del av emissionen omfatta en daglig avstämning av de sammanlagda värdepapperskonton som kontoförs av värdepapperscentralen, inbegripet totala ingående och utgående balanser.

Om värdepapperscentralen innehar konton i den enhetens register genom en tredje part som inte är en värdepapperscentral, ska värdepapperscentralen ska kräva att tredjeparten meddelar den enheten att den handlar på värdepapperscentralens uppdrag, och upprätta likvärdiga åtgärder för samarbete och informationsutbyte med enheten för att säkerställa att säkerställa att kraven i denna artikel är uppfyllda.

Artikel 63

Avstämningsåtgärder för förvaringsinstitutmodellen

I de fall där värdepapperscentraler som etablerat en samverkande länk använder en gemensam central eller annan liknande enhet, ska varje värdepapperscentral dagligen stämma av saldot per värdepappersemission som registrerats på de värdepapperskonton som de kontoför, utom för andra värdepapperscentraler i den samverkande länken, med motsvarande registrering av värdepapper som förvaringsinstitutet eller annan liknande enhet upprätthåller för den värdepapperscentralen.

Om ett förvaringsinstitut eller någon annan liknande enhet ansvarar för den övergripande integriteten hos en emission, ska förvaringsinstitutet eller någon annan liknande enhet jämföra det totala saldot per värdepappersemission med saldona i de värdepapperskonton som den kontoför för varje värdepapperscentral.

Om avstämningsprocessen gäller värdepapper som omfattas av immobilisering ska värdepapperscentralerna se till att förvaringsinstitutet eller den andra enheten uppfyller kraven i artikel 59.3.

Artikel 64

Ytterligare åtgärder om andra enheter är involverade i avstämningsprocessen

1.   En värdepapperscentral ska minst en gång per år se över sitt samarbete och åtgärder för informationsutbyte med andra enheter som avses i artiklarna 61, 62 och 63. Denna översyn får genomföras parallellt med en översyn av värdepapperscentralens länkarrangemang. När den behöriga myndigheten så begär ska värdepapperscentralen genomföra ytterligare åtgärder för samarbete och informationsutbyte utöver dem som anges i denna förordning.

2.   Om en värdepapperscentral inrättar länkar ska dessa uppfylla de kompletterande krav som anges i artikel 86.

3.   En värdepapperscentral ska kräva att dess deltagare stämmer av sina register mot den information som mottagits dagligen från den värdepapperscentralen.

4.   Vid tillämpning av punkt 3 ska värdepapperscentralen dagligen förse deltagarna med följande uppgifter för varje värdepapperskonto och för varje enskild emission.

a)

Det sammanlagda saldot av ett värdepapperskonto i början av handelsdagen.

b)

Enskilda överföringar av värdepapper till eller från ett värdepapperskonto under handelsdagen.

c)

Det sammanlagda saldot av ett värdepapperskonto i slutet av handelsdagen.

Värdepapperscentralen ska tillhandahålla den information som avses i första stycket på begäran av andra innehavare av värdepapperskonton som kontoförs av värdepapperscentralen, centralt eller icke centralt, om denna information är nödvändig för att stämma av dessa innehavares register mot värdepapperscentralens register.

5.   En värdepapperscentral ska se till att dess deltagare, andra kontoinnehavare i värdepapperscentralen och kontoförarna, om den så begär, förser värdepapperscentralen med den information som den anser nödvändig för att garantera emissionens integritet, särskilt för att lösa eventuella avstämningsproblem.

I denna punkt avses med ”kontoförare” en enhet som kontrakterats av en värdepapperscentral att registrera bokningar på dess värdepapperskonton.

Artikel 65

Problem i samband med avstämning

1.   En värdepapperscentral ska analysera eventuella obalanser och oförenligheter till följd av avstämningsprocessen och sträva efter att lösa dessa innan avvecklingen inleds den följande handelsdagen.

2.   Om avstämningsprocessen påvisar otillbörligt skapande eller otillbörlig minskning av värdepapper och värdepapperscentralen inte klarar av att lösa detta vid slutet av påföljande handelsdag, ska värdepapperscentralen avbryta den värdepappersemission som ska avvecklas till dess att det otillbörliga skapandet eller den otillbörliga minskningen av värdepapper har åtgärdats.

3.   Om avvecklingen tillfälligt avbryts ska värdepapperscentralen utan onödigt dröjsmål informera sina deltagare, behöriga myndighet och alla andra enheter som medverkar i den avstämningsprocess som avses i artiklarna 61, 62 och 63.

4.   Värdepapperscentralen ska utan onödigt dröjsmål vidta alla nödvändiga åtgärder för att komma till rätta med otillbörligt skapande eller otillbörlig minskning av värdepapper, samt informera sin behöriga myndighet och relevanta myndigheter om de vidtagna åtgärderna.

5.   Värdepapperscentralen ska utan onödigt dröjsmål informera sina deltagare, behöriga myndighet och alla andra enheter som medverkar i den avstämningsprocess som avses i artiklarna 61, 62 och 63 när det otillbörliga skapandet eller den otillbörliga minskningen av värdepapper har åtgärdats.

6.   Om avvecklingen av en värdepappersemission avbryts ska de åtgärder för avvecklingsdisciplin som föreskrivs i artikel 7 i förordning (EU) nr 909/2014 inte tillämpas på den värdepappersemissionen under den period som avbrottet gäller.

7.   Värdepapperscentralen ska återuppta avvecklingen så snart som det otillbörliga skapandet eller den otillbörliga minskningen av värdepapper har åtgärdats.

8.   Om antalet fall av otillbörlig ökning eller minskning av värdepapper som avses i punkt 2 är fler än fem per månad ska värdepapperscentralen inom en månad till den behöriga myndigheten och berörda myndigheter översända ett förslag till åtgärdsplan för att minska risken för att liknande fall uppstår. Värdepapperscentralen ska uppdatera planen och varje månad lämna en rapport om dess genomförande till den behöriga myndigheten och de relevanta myndigheterna, till dess att antalet fall som avses i punkt 2 understiger fem per månad.

KAPITEL X

OPERATIVA RISKER

(Artikel 45.1–6 i förordning (EU) nr 909/2014)

AVSNITT 1

Identifiering av operativa risker

Artikel 66

Allmänna operativa risker och deras bedömning

1.   Den operativa risk som avses i artikel 45.1 i förordning (EU) nr 909/2014 innehåller de risker som orsakas av brister i informationssystemen, interna processer och anställdas arbetsprestation eller störningar som orsakas av yttre händelser som leder till en minskning, försämring eller avbrott i värdepapperscentralens tjänstetillhandahållande.

2.   En värdepapperscentral ska identifiera alla möjliga enskilda svaga punkter i sin verksamhet och fortlöpande bedöma utvecklingen av operativa risker som den har att hantera, inbegripet pandemier och it-angrepp.

Artikel 67

Operativa risker som kan utgå från de viktigaste deltagarna

1.   En värdepapperscentral ska fortlöpande identifiera de viktigaste deltagarna i avvecklingssystem för värdepapper som den driver med utgångspunkt i följande faktorer:

a)

Deras transaktionsvolymer och värden.

b)

Väsentliga beroendeförhållanden mellan dess deltagare och deltagarnas kunder, om kunderna är kända av värdepapperscentralen, som kan påverka värdepapperscentralen.

c)

Deras potentiella konsekvenser för andra deltagare och de avvecklingssystem för värdepapper som drivs av värdepapperscentralen i dess helhet i händelse av ett operativt problem som påverkar värdepapperscentralens smidiga tillhandahållande av tjänster.

Vid tillämpningen av första stycket led b ska värdepapperscentralen även identifiera följande:

i)

Deltagarnas kunder som är ansvariga för en betydande del av de transaktioner som behandlas av värdepapperscentralen.

ii)

Deltagarnas kunder vars transaktioner, på grundval av deras volymer och värden, är betydande i förhållande till respektive deltagares riskhanteringskapacitet.

2.   En värdepapperscentral ska se över och fortlöpande uppdatera identifieringen av de viktigaste deltagarna.

3.   En värdepapperscentral ska ha tydliga och transparenta kriterier, metoder och standarder för att säkerställa att de viktigaste deltagarna uppfyller de operativa kraven.

4.   En värdepapperscentral ska fortlöpande kunna identifiera, övervaka och hantera de risker som det står inför från de viktigaste deltagarna.

Vid tillämpningen av första stycket ska de operativa riskhanteringssystem som avses i artikel 70 också ange regler och förfaranden för att samla in all relevant information om deltagarnas kunder. Värdepapperscentralen ska också i de avtal som ingås med dess deltagare inkludera alla villkor som krävs för att underlätta insamlingen av den informationen.

Artikel 68

Operativa risker som kan härröra från kritiska försörjningstjänster och kritiska tjänsteleverantörer

1.   En värdepapperscentral ska identifiera kritiska försörjningstjänster och kritiska tjänsteleverantörer som kan utgöra en risk för värdepapperscentralens verksamhet på grund av sitt beroende av dem.

2.   En värdepapperscentral ska vidta lämpliga åtgärder för att hantera de beroendeförhållanden som avses i punkt 1 genom lämpliga avtalsrelaterade och organisatoriska arrangemang, liksom genom särskilda bestämmelser i sin plan för driftskontinuitet och katastrofberedskap, innan någon relation med dessa leverantörer blir operativ.

3.   En värdepapperscentral ska se till att dess avtal med de leverantörer som identifierats enligt punkt 1 kräver ett förhandsgodkännande av värdepapperscentralen innan tjänsteleverantören kan vidare utkontraktera någon del av de tjänster som tillhandahålls värdepapperscentralen.

Om tjänsteleverantören utkontrakterar sina tjänster i enlighet med första stycket ska värdepapperscentralen se till att servicenivån och dess motståndskraft inte påverkas, och att värdepapperscentralen fortsätter att ha fullständig tillgång till den information som krävs för tillhandahållandet av de utkontrakterade tjänsterna.

4.   En värdepapperscentral ska inrätta tydliga kommunikationskanaler med de leverantörer som avses i punkt 1 för att underlätta informationsutbytet både under normala och exceptionella omständigheter.

5.   En värdepapperscentral ska underrätta sin behöriga myndighet om alla beroendeförhållanden till allmännyttiga företag och tjänsteleverantörer som avses i punkt 1 och vidta åtgärder för att se till att myndigheterna kan erhålla information om dessa leverantörers prestationer, antingen direkt från allmännyttiga företag eller tjänsteleverantörer, eller genom värdepapperscentralen.

Artikel 69

Operativa risker som övriga värdepapperscentraler eller marknadsinfrastrukturer kan utgöra

1.   En värdepapperscentral ska se till att dess system och former för kommunikation med andra värdepapperscentraler eller marknadsinfrastrukturer är tillförlitliga, säkra och utformade för att minimera de operativa riskerna.

2.   Varje arrangemang som en värdepapperscentral ingår med en annan värdepapperscentral eller en annan marknadsinfrastruktur ska omfatta följande:

a)

Den andra värdepapperscentralen eller finansmarknadsinfrastrukturen ska till värdepapperscentralen uppge varje leverantör av kritiska tjänster som den andra värdepapperscentralen eller finansmarknadsinfrastrukturen är beroende av.

b)

Styrningsarrangemangen och förvaltningsförfarandena i den andra värdepapperscentralen eller marknadsinfrastrukturen påverkar inte värdepapperscentralens smidiga tillhandahållande av tjänster, inbegripet riskhanteringssystem och icke-diskriminerande tillträdesvillkor.

AVSNITT 2

Metoder för att testa, hantera och minimera operativa risker

Artikel 70

Operativt system och ramar för riskhantering

1.   Som ett led i de strategier, förfaranden och system som avses i artikel 47 ska en värdepapperscentral ha inrättat ett väl dokumenterat system för hantering av operativa risker med tydligt fördelade roller och ansvarsområden. En värdepapperscentral ska ha lämpliga it-system, strategier, förfaranden och kontroller för att identifiera, mäta, övervaka, rapportera och minska sina operativa risker.

2.   Värdepapperscentralens ledningsorgan och verkställande ledning ska fastställa, genomföra och övervaka den riskhanteringsram som avses i punkt 1, identifiera alla värdepapperscentralens exponeringar mot operativa risker och spåra relevanta operativa riskdata, inbegripet de fall där väsentliga uppgifter har gått förlorade.

3.   En värdepapperscentral ska definiera och dokumentera tydliga mål för operativ tillförlitlighet, inbegripet operativa prestationsmål och tjänstenivåmål för sina tjänster och avvecklingssystem för värdepapper. Den ska ha riktlinjer och förfaranden för att uppnå dessa mål.

4.   En värdepapperscentral ska se till att dess operativa prestationsmål och tjänstenivåmål som avses i punkt 3 omfattar både kvalitativa och kvantitativa mått på operativa prestationer.

5.   En värdepapperscentral ska regelbundet övervaka och bedöma om de fastställda målen och tjänstenivåmålen har uppfyllts.

6.   En värdepapperscentral ska ha regler och förfaranden för att se till att resultaten av dess värdepappersystem regelbundet rapporteras till den verkställande ledningen, ledningsorganets medlemmar, relevanta kommittéer i ledningsorganet, användarkommittéer och den behöriga myndigheten.

7.   En värdepapperscentral ska regelbundet se över sina operativa mål för att införliva tekniska nyheter och affärsutveckling.

8.   En värdepapperscentrals operativa ram för riskhantering ska omfatta förändringshantering och projektledningsprocesser för att mildra operativa risker som uppstår genom de ändringar av verksamheten, riktlinjer, förfaranden och kontroller som genomförts av värdepapperscentralen.

9.   En värdepapperscentrals operativa ram för riskhantering ska omfatta en övergripande ram för fysisk säkerhet och informationssäkerhet för att hantera de risker som värdepapperscentralen står inför i form av attacker, inbegripet it-attacker, intrång och naturkatastrofer. Denna övergripande ram ska göra det möjligt för värdepapperscentralen att skydda de uppgifter den förfogar över mot obehörig åtkomst eller offentliggörande, säkerställa datariktighet och dataintegritet och bibehålla tillgången till de tjänster som tillhandahålls av värdepapperscentralen.

10.   En värdepapperscentral ska införa lämpliga förfaranden som rör mänskliga resurser för att anställa, fortbilda och behålla kvalificerad personal samt lindra effekterna av personalomsättning eller alltför stort beroende av nyckelpersonal.

Artikel 71

Införlivande i och efterlevnad av företagets operativa system och riskhanteringssystem

1.   En värdepapperscentral ska se till att dess riskhanteringssystem är en del av dess dagliga riskhanteringsförfaranden och att deras resultat beaktas i förfarandet för att fastställa, övervaka och kontrollera värdepapperscentralens operativa riskprofil.

2.   En värdepapperscentral ska ha inrättat mekanismer för regelbunden rapportering till den verkställande ledningen om exponeringar mot operativa risker och förluster från operativa risker, samt förfaranden för att kunna vidta lämpliga korrigerande åtgärder för att minska dessa exponeringar och förluster.

3.   En värdepapperscentral ska ha inrättat förfaranden för att säkerställa efterlevnad av det operativa systemet för riskhantering, inbegripet interna regler för hantering av bristande tillämpning av det systemet.

4.   En värdepapperscentral ska ha heltäckande och väl dokumenterade förfaranden för att registrera, övervaka och åtgärda alla operativa incidenter, inbegripet följande:

a)

Ett system för att klassificera incidenterna med hänsyn tagen till deras inverkan på värdepapperscentralens smidiga tillhandahållande av tjänster.

b)

Ett system för rapportering av väsentliga operativa incidenter till den verkställande ledningen, ledningsorganet och den behöriga myndigheten.

c)

En översyn efter varje väsentlig störning i värdepapperscentralens verksamhet för att fastställa orsaker och nödvändiga förbättringar i verksamheten eller planen för driftskontinuitet och katastrofplaneringen, inbegripet för värdepapperscentralens användares strategier och planering. Resultaten av översynen ska utan dröjsmål meddelas den behöriga myndigheten och berörda myndigheter.

Artikel 72

Operativ riskhanteringsfunktion

Som ett led i riskhanteringsfunktionen ska värdepapperscentralens operativa riskhanteringsfunktion hantera värdepapperscentralens operativa risk. Den ska i synnerhet

a)

utveckla strategier, riktlinjer och förfaranden för att identifiera, mäta, övervaka och rapportera om operativa risker,

b)

utveckla förfaranden för att kontrollera och hantera operativa risker, inbegripet genom att införa nödvändiga ändringar i det operativa riskhanteringssystemet,

c)

säkerställa att de strategier, riktlinjer och förfaranden som avses i leden a och b genomförs på ett korrekt sätt.

Artikel 73

Revision och kontroll

1.   En värdepapperscentrals system för operativ riskhantering ska vara föremål för kontroller. Frekvensen för dessa kontroller ska baseras på en dokumenterad riskbedömning och ska utföras minst en gång vartannat år.

2.   De kontroller som avses i föregående stycke ska inbegripa både värdepapperscentralens interna affärsenheter och den operativa riskhanteringsfunktionen.

3.   En värdepapperscentral ska regelbundet utvärdera och vid behov anpassa systemet för hantering av operativa risker.

4.   En värdepapperscentral ska regelbundet testa och se över driftsrutiner, riktlinjer och förfaranden med användarna. Tester och översyn ska också utföras om väsentliga förändringar uppstår i det avvecklingssystem för värdepapper som drivs av värdepapperscentralen, eller efter incidenter som påverkar ett smidigt tillhandahållande av tjänster av värdepapperscentralen.

5.   En värdepapperscentral ska se till att dataflödena och förfaranden anknutna till operativa riskhanteringssystem är tillgängliga för revisorerna utan dröjsmål.

Artikel 74

Minskning av operativa risker genom försäkring

En värdepapperscentral får ingå försäkringsavtal för att minska de operativa risker som avses i detta kapitel endast om de åtgärder som avses i detta kapitel inte helt begränsar operativa risker.

AVSNITT 3

It-system

Artikel 75

It-verktyg

1.   En värdepapperscentral ska se till att dess it-system är väldokumenterade och utformade för att täcka de operativa behov och operativa risker som värdepapperscentraler har att hantera.

Värdepapperscentralen it-system ska

a)

vara motståndskraftiga även i ett ansträngt marknadsläge,

b)

ha tillräcklig kapacitet för att bearbeta ytterligare information till följd av ökande avvecklingsvolymer,

c)

uppnå värdepapperscentralens mål för servicenivå.

2.   En värdepapperscentrals it-system ska ha tillräcklig kapacitet för att behandla alla transaktioner före dagens slut, även under omständigheter då betydande störningar uppstår.

En värdepapperscentral ska införa förfaranden för att säkerställa tillräcklig kapacitet i sina it-system, inbegripet för införandet av ny teknik.

3.   En värdepapperscentral ska basera sina IT-system på internationellt erkända tekniska standarder och bästa branschpraxis.

4.   En värdepapperscentrals it-system ska se till att alla data som en värdepapperscentral förfogar över är skyddade mot förlust, läckor, otillbörligt tillträde, undermålig förvaltning, otillräcklig registerföring och andra databehandlingsrisker.

5.   En värdepapperscentrals system för informationssäkerhet ska ange vilka mekanismer som värdepapperscentralen har infört för att upptäcka och förebygga it-attacker. Systemet ska också beskriva värdepapperscentralens plan i händelse av it-attacker.

6.   Värdepapperscentralens it-system ska vara föremål för stränga tester genom att simulera ansträngda lägen innan de tas i bruk för första gången och efter det att betydande ändringar i systemen och större operativa problem har uppstått. En värdepapperscentral ska vid behov involvera i utformningen och genomförandet av dessa tester

a)

användare,

b)

kritiska försörjningstjänster och kritiska tjänsteleverantörer,

c)

andra värdepapperscentraler,

d)

andra marknadsinfrastrukturer,

e)

övriga institutioner med vilka inbördes beroenden har identifierats i planen för driftskontinuitet.

7.   Systemet för informationssäkerhet ska omfatta

a)

åtkomstkontroller för systemet,

b)

tillräckliga säkerhetskontroller mot intrång och missbruk av uppgifter,

c)

särskilda anordningar för att bevara dataautenticitet och dataintegritet, inbegripet krypteringsmetoder,

d)

säkra nätverk och förfaranden för korrekt och snabb dataöverföring utan betydande störningar, och

e)

verifieringskedjor.

8.   Värdepapperscentralen ska ha arrangemang för val och ersättning av tredjepartsleverantörer av it-tjänster, värdepapperscentralens snabba tillgång till alla nödvändiga uppgifter samt korrekta kontroll- och övervakningsinstrument.

9.   Värdepapperscentralen ska se till att it-systemen och systemet för informationssäkerhet för värdepapperscentralens huvudtjänster ses över åtminstone årligen och är föremål för revisioner. Resultaten av revisionerna ska rapporteras till värdepapperscentralens ledningsorgan och till den behöriga myndigheten.

AVSNITT 4

Driftskontinuitet

Artikel 76

Strategi och politik

1.   En värdepapperscentral ska ha riktlinjer för driftskontinuitet och en katastrofplan som

a)

godkänts av ledningsorganet,

b)

är föremål för revisionsgranskningar som rapporteras till ledningsorganet.

2.   En värdepapperscentral ska se till att riktlinjerna för driftskontinuitet

a)

identifierar dess huvudverksamhet och it-system och föreskriver en lägsta servicenivå som ska upprätthållas för dessa verksamheter,

b)

omfattar värdepapperscentralens strategi och mål för att säkerställa den driftskontinuitet och system som avses i led a,

c)

tar hänsyn till alla kopplingar och inbördes beroendeförhållanden åtminstone till

i)

användare,

ii)

kritiska allmännyttiga tjänster och tillhandahållare av kritiska tjänster,

iii)

andra värdepapperscentraler,

iv)

andra marknadsinfrastrukturer,

d)

fastställer och dokumenterar de arrangemang som ska tillämpas i händelse av en nödsituation för driftskontinuiteten, eller en betydande störning av värdepapperscentralens verksamhet för att säkerställa en lägsta servicenivå hos värdepapperscentralens kritiska funktioner,

e)

identifierar den längsta godtagbara tidsrymd som kritiska funktioner och it-system kan vara ur funktion.

3.   En värdepapperscentral ska vidta alla rimliga åtgärder för att se till att avvecklingen slutförs senast vid utgången av den bankdag även vid störningar, och att alla användares positioner vid tidpunkten för störningen identifieras med säkerhet i god tid.

Artikel 77

Driftskonsekvensanalys

1.   En värdepapperscentral ska göra en driftskonsekvensanalys för att

a)

förbereda en förteckning över alla processer och verksamheter som bidrar till att tillhandahålla dess tjänster,

b)

identifiera och skapa en förteckning över alla komponenter i dess it-system som stödjer dess processer och verksamheter som anges i led a, liksom deras respektive ömsesidiga beroendeförhållanden,

c)

identifiera och dokumentera kvalitativa och kvantitativa effekter av ett katastrofscenario för varje process och verksamhet som avses i led a och hur de påverkar förändringar över tiden i händelse av störningar,

d)

fastställa och dokumentera den lägsta servicenivå som anses acceptabel och lämpliga ur värdepapperscentralens användares perspektiv,

e)

identifiera och dokumentera de lägsta krav avseende personal och kompetens, arbetsutrymme och it för att utföra varje kritisk funktion på en godtagbar nivå.

2.   En värdepapperscentral ska göra en riskanalys för att fastställa hur olika scenarier påverkar kontinuiteten i dess kritiska verksamheter.

3.   En värdepapperscentral ska se till att dess driftskonsekvensanalys och riskanalys uppfyller samtliga följande krav:

a)

De hålls uppdaterade.

b)

De ses över efter en väsentlig incident eller betydande operativa förändringar och åtminstone varje år.

c)

De beaktar all relevant utveckling, inbegripet marknadsutveckling och it-utveckling.

Artikel 78

Återställande av drift vid katastrof

1.   En värdepapperscentral ska ha arrangemang för att säkra kontinuiteten i dess kritiska verksamheter i katastrofscenarier, inbegripet naturkatastrofer, pandemier, fysiska angrepp, intrång, terroristattacker och it-attacker. Dessa arrangemang ska säkerställa

a)

tillgången till lämpliga personalresurser,

b)

tillgången till tillräckliga ekonomiska resurser,

c)

automatisk felöverlämning, återhämtning och återupptagande av verksamheten vid ett sekundärt driftsställe.

2.   Värdepapperscentralens plan för katastrofberedskap ska identifiera och innehålla ett mål för återhämtningstid för kritisk verksamhet och för varje kritisk verksamhet fastställa den lämpligaste återhämtningsstrategin. Målet för återhämtningstid för varje kritisk verksamhet ska inte överstiga två timmar. Värdepapperscentralen ska se till att backupsystem påbörjar behandling utan onödigt dröjsmål, såvida inte detta skulle äventyra integriteten hos värdepappersemissioner eller konfidentialiteten för uppgifter som kontoförs av värdepapperscentralen. En värdepapperscentral ska se till att vara redo att återuppta sin kritiska verksamhet inom två timmar efter ett avbrott. Vid fastställandet av återställningstid för varje verksamhet ska värdepapperscentralen ta hänsyn till den potentiella samlade inverkan på marknadseffektiviteten. Dessa arrangemang ska åtminstone se till att överenskomna servicenivåer uppnås i extrema scenarier.

3.   En värdepapperscentral ska ha minst ett sekundärt driftsställe med tillfredsställande resurser, kapacitet, funktioner och lämpliga personalarrangemang som räcker för värdepapperscentralens operativa behov och risker som värdepapperscentralen har att hantera för att säkerställa driftskontinuitet i kritiska verksamheter, åtminstone om det huvudsakliga driftstället inte är tillgängligt.

Det sekundära driftsstället ska

a)

tillhandahålla en servicenivå som säkerställer att värdepapperscentralen utför sina kritiska transaktioner inom tidsfristen för återställning,

b)

vara beläget på ett geografiskt avstånd från det primära driftsstället som gör det möjligt för det sekundära driftsstället att ha en distinkt riskprofil och hindrar den från att påverkas av den händelse som påverkar det primära driftsstället,

c)

vara omedelbart tillgängligt för värdepapperscentralens personal i syfte att säkra driftskontinuitet i dess kritiska verksamhet om det primära driftsstället inte är tillgängligt.

4.   En värdepapperscentral ska utforma och upprätthålla detaljerade förfaranden och planer för

a)

identifiering, loggning och rapportering av alla driftsstörningar i värdepapperscentralens verksamhet,

b)

beredskapsåtgärder för att hantera incidenter och nödsituationer,

c)

skadebedömningen och lämpliga planer för att aktivera de beredskapsåtgärder som avses i led b,

d)

krishantering och kommunikation, inbegripet lämpliga kontaktpunkter för att se till att tillförlitlig och aktuell information sänds till relevanta aktörer och den behöriga myndigheten,

e)

aktivering och övergång till alternativa operativa driftsställen,

f)

it-återhämtning, inbegripet aktivering av sekundär it-hantering och automatisk felöverlämning.

Artikel 79

Testning och övervakning

En värdepapperscentral ska övervaka kontinuitetsriktlinjerna och katastrofplanen och testa dem minst en gång om året. Värdepapperscentralen ska också testa sin kontinuitetspolitik och katastrofplan efter betydande ändringar av systemen eller relaterad verksamhet för att se till att systemen och driften uppnår värdepapperscentralens mål. Värdepapperscentralen ska planera och dokumentera dessa tester, vilka ska omfatta

a)

scenarier för omfattande katastrofer,

b)

omställningar mellan det primära och det sekundära driftsstället,

c)

deltagande av, vid behov

i)

värdepapperscentralens användare,

ii)

kritiska allmännyttiga tjänster och tillhandahållare av kritiska tjänster,

iii)

andra värdepapperscentraler,

iv)

andra marknadsinfrastrukturer,

v)

övriga institutioner med vilka inbördes beroenden har identifierats i planen för driftskontinuitet.

Artikel 80

Underhåll

1.   En värdepapperscentral ska regelbundet se över och uppdatera sin kontinuitetspolitik och plan för katastrofberedskap. Översynen ska omfatta hela värdepapperscentralens kritiska verksamhet och föreskriva den mest lämpade återställningsstrategin för den verksamheten.

2.   Vid uppdateringar av kontinuitetsriktlinjerna och katastrofplanen ska värdepapperscentralen ta hänsyn till testresultat och rekommendationer från revisionsgranskningarna och från den behöriga myndigheten.

3.   En värdepapperscentral ska se över kontinuitetsriktlinjerna och katastrofplanen efter varje väsentlig störning i verksamheten. Denna översyn ska identifiera orsakerna till störningen och eventuella nödvändiga förbättringar av värdepapperscentralens verksamhet, kontinuitetsriktlinjerna och katastrofplanen.

KAPITEL XI

INVESTERINGSPOLITIK

(Artikel 46.2, 46.3 och 46.5 i förordning (EU) nr 909/2014)

Artikel 81

Höglikvida instrument med minimala marknads- och kreditrisker

1.   Finansiella instrument ska anses vara höglikvida med minimala marknads- och kreditrisker om de är skuldinstrument som uppfyller följande villkor:

a)

De är utfärdade eller garanterade av:

i)

En stat.

ii)

En centralbank.

iii)

En multilateral utvecklingsbank enligt förteckningen i artikel 117 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 (8).

iv)

Europeiska finansiella stabiliseringsfaciliteten eller Europeiska stabilitetsmekanismen.

b)

Värdepapperscentralen kan för den behöriga myndigheten visa att de finansiella instrumenten har låg kredit- och marknadsrisk enligt värdepapperscentralens interna bedömning.

c)

De är denominerade i någon av följande valutor:

i)

En valuta i vilken transaktioner avvecklas i de avvecklingssystem för värdepapper som drivs av värdepapperscentralen.

ii)

En annan valuta vars risker värdepapperscentralen kan hantera.

d)

De är fritt överlåtbara och det finns inga lagstadgade begränsningar eller anspråk från tredje parter som har en negativ inverkan på likvideringsmöjligheterna.

e)

De har en aktiv marknad för direkta försäljningar eller återköpsavtal, med en diversifierad grupp av köpare och säljare, och som värdepapperscentralen har säker tillgång till.

f)

Tillförlitliga prisuppgifter för dessa instrument offentliggörs regelbundet.

Vid tillämpning av led b, när värdepapperscentralen gör en sådan bedömning ska den tillämpa en definierad och objektiv metod som inte uteslutande baseras på externa utlåtanden och som beaktar den risk som följer av att emittenten har sitt säte i ett visst land.

2.   Genom undantag från punkt 1 ska derivatavtal betraktas som höglikvida finansiella instrument med minimal kredit- och marknadsrisk om följande villkor är uppfyllda:

a)

De har ingåtts för att säkra exponering mot valutarisk som uppkommer från avvecklingen i mer än en valuta i det avvecklingssystem för värdepapper som drivs av värdepapperscentralen eller ränterisk som kan påverka värdepapperscentralens tillgångar och, i båda fallen, uppfyller kraven för att vara ett risksäkringskontrakt enligt IFRS-standarderna som antogs i enlighet med artikel 3 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 (9).

b)

Tillförlitliga prisuppgifter offentliggörs regelbundet för dessa derivatkontrakt.

c)

De ingås för den specifika tidsperiod som krävs för att minska den valuta- eller ränterisk som värdepapperscentral är utsatt för.

Artikel 82

Lämplig tidsram för tillgång till tillgångar

1.   En värdepapperscentral ska ha omedelbar och ovillkorad tillgång till likvida medel.

2.   En värdepapperscentral ska ha tillgång till finansiella instrument på samma bankdag som beslutet att avveckla de finansiella instrumenten fattas.

3.   Vid tillämpningen av punkterna 1 och 2 ska värdepapperscentralen inrätta förfaranden som garanterar att värdepapperscentralen har till kontanter och finansiella instrument inom de tidsfrister som anges. Värdepapperscentralen ska underrätta den behöriga myndigheten om eventuella ändringar i dessa förfaranden i enlighet med artikel 16.4 i förordning (EU) nr 909/2014 och ska erhålla dess validering innan den genomför ändringen.

Artikel 83

Koncentrationsgränser för enskilda enheter

1.   Vid tillämpningen av artikel 46.5 i förordning (EU) nr 909/2014 ska en värdepapperscentral hålla sina finansiella tillgångar i olika auktoriserade diversifierade kreditinstitut eller auktoriserade värdepapperscentraler för att hålla sig inom godtagbara koncentrationsgränser.

2.   Vid tillämpningen av artikel 46.5 i förordning (EU) nr 909/2014 ska godtagbara koncentrationsgränser fastställas på grundval av följande:

a)

Den geografiska spridningen på de enheter hos vilka värdepapperscentralen innehar sina finansiella tillgångar.

b)

De inbördes beroendeförhållanden som enheten som har finansiella tillgångar eller enheter av koncernen har med värdepapperscentralen.

c)

Nivån på kreditrisk som är förknippad med den enhet som innehar de finansiella tillgångarna.

KAPITEL XII

LÄNKAR MELLAN VÄRDEPAPPERSCENTRALER

(Artikel 48.3, 48.5. 48.6 och 48.7 i förordning (EU) nr 909/2014)

Artikel 84

Villkor för ett tillfredsställande skydd för sammanlänkade värdepapperscentraler och deras deltagare

1.   En länk mellan värdepapperscentraler ska upprättas och upprätthållas enligt följande villkor:

a)

Den ansökande värdepapperscentralen ska uppfylla kraven i den mottagande värdepapperscentralens deltagande.

b)

Den ansökande värdepapperscentralen ska utföra en analys av mottagande tredjelands regler för värdepapperscentralens sunda finanser, styrning, hanteringsförmåga, operativ tillförlitlighet och beroende av tjänsteleverantör för kritiska tjänster från tredjepart.

c)

Den ansökande värdepapperscentralen ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att övervaka och hantera de risker som har identifierats efter den analys som avses i led b.

d)

Den ansökande värdepapperscentralen ska göra de rättsliga och operativa villkoren för länkningsarrangemanget tillgängliga för dess deltagare så att de kan bedöma och hantera de risker som föreligger.

e)

Före inrättandet av en länk med en värdepapperscentral från tredjeland ska den ansökande värdepapperscentralen göra en bedömning av den lokala lagstiftningen som är tillämplig på den mottagande värdepapperscentralen.

f)

De sammanlänkade värdepapperscentralerna ska garantera att information som gäller länkens drift är konfidentiell. Förmågan att säkerställa konfidentialitet ska framgå av den information som tillhandahålls av värdepapperscentralerna, inbegripet eventuella rättsutlåtanden eller arrangemang.

g)

De sammanlänkade värdepapperscentralerna ska enas om anpassade standarder och förfaranden för operativa frågor och kommunikation i enlighet med artikel 35 i förordning (EU) nr 909/2014.

h)

Innan en länk har tagits i drift ska den ansökande och de mottagande värdepapperscentralerna

i)

utföra obrutna tester,

ii)

inrätta en beredskapsplan som ett led i planen för driftskontinuitet för de respektive värdepapperscentralerna och identifiera situationer där de två värdepapperscentralernas avvecklingssystem för värdepapper utsätts för störningar eller sammanbrott, och vidta de åtgärder som planeras om sådana situationer uppstår,

i)

alla länkavtal ska ses över minst en gång per år av den mottagande värdepapperscentralen och den ansökande värdepapperscentralen med hänsyn tagen till all relevant utveckling, inbegripet marknadsutveckling och it-utveckling, liksom utveckling i den lokala lagstiftningen som avses i led e,

j)

för länkar mellan värdepapperscentraler som inte omfattar leverans mot betalning ska den årliga översyn som avses i led i också omfatta en bedömning av eventuell utveckling som kan ge stöd till avveckling genom leverans mot betalning.

Vid tillämpning av led e i utförandet av bedömningen ska värdepapperscentralen se till att värdepapper i det avvecklingssystem för värdepapper som drivs av den mottagande värdepapperscentralen åtnjuter en skyddsnivå som är jämförbar med den som säkerställs genom de regler som gäller avvecklingssystemet för värdepapper som drivs av den ansökande värdepapperscentralen. Den ansökande värdepapperscentralen ska av värdepapperscentralen från tredjeland kräva en rättslig bedömning som tar upp följande frågor:

i)

Den ansökande värdepapperscentralens rätt till värdepapperna, inbegripet lagrum för äganderättsmässiga aspekter, naturen av den ansökande värdepapperscentralens rätt till värdepapperna, möjligheten att belasta värdepapperna.

ii)

Inverkan av insolvensförfaranden som inletts mottagande värdepapperscentralen från tredjeland om den ansökande värdepapperscentralen om separeringsbestämmelserna, slutgiltig avveckling, förfaranden och tidsfrister för att göra anspråk på värdepapperna i det berörda tredjelandet.

2.   Utöver de villkor som anges i punkt 1 ska en länk mellan värdepapperscentraler med leverans vid betalning upprättas och upprätthållas enligt följande villkor:

a)

Den ansökande värdepapperscentralen ska bedöma och begränsa de ytterligare risker som följer av kontant avveckling.

b)

En värdepapperscentral som inte har auktoriserats att tillhandahålla anknutna banktjänster i enlighet med artikel 54 i förordning (EU) nr 909/2014 och som är inblandad i genomförandet av kontant avveckling på uppdrag av sina deltagare, ska inte beviljas kredit och ska använda förfinansieringsmekanismer som täcks av dess deltagare i samband med avvecklingar genom leverans mot betalning som ska ske via länken.

c)

En värdepapperscentral som använder en mellanhand för kontantavveckling ska se till att mellanhanden utför denna avveckling på ett effektivt sätt. Värdepapperscentralen ska göra årliga utvärderingar av arrangemangen med denna mellanhand.

3.   Utöver de villkor som anges i punkterna 1 och 2 ska en länk mellan värdepapperscentraler inrättas och upprätthållas enligt följande villkor:

a)

De sammanlänkade värdepapperscentralerna ska enas om likvärdiga standarder för avstämning, öppettider för hantering av avveckling och av bolagshändelser och bryttider.

b)

De sammanlänkade värdepapperscentralerna ska inrätta likvärdiga förfaranden och mekanismer för överföring avvecklingsinstruktioner för att garantera en korrekt, säker och direkt hantering av avvecklingsinstruktioner.

c)

Om en samverkande länk stöder avveckling genom leverans mot betalning ska de sammanlänkade värdepapperscentralerna åtminstone dagligen och utan onödigt dröjsmål återspegla resultaten av avvecklingen i sin bokföring.

d)

De sammanlänkade värdepapperscentralerna ska enas om likvärdiga riskhanteringsmodeller.

e)

De sammanlänkade värdepapperscentralerna ska enas om likvärdiga regler och förfaranden för oförutsedda händelser och obestånd i enlighet med artikel 41 i förordning (EU) nr 909/2014.

Artikel 85

Övervakning och hantering av ytterligare risker till följd av användandet av indirekta kopplingar eller mellanhänder för att driva länkar mellan värdepapperscentraler

1.   Utöver att uppfylla kraven i artikel 84 när en ansökande värdepapperscentral som använder en indirekt länk eller en mellanhand för driften av en länk mellan värdepapperscentraler, ska den se till att

a)

en mellanhand är en av följande:

i)

Ett kreditinstitut enligt definitionen i artikel 4.1.1 i förordning (EU) nr 575/2013 som uppfyller följande krav:

Det följer artikel 38.5 och 38.6 i förordning (EU) nr 909/2014 (6) eller segregerings- och upplysningskrav som åtminstone är likvärdiga med dem som avses i artikel 38.5 och 38.6 i förordning (EU) nr 909/2014 om länken har inrättats med en värdepapperscentral från tredjeland.

Det säkerställer snabb tillgång för den ansökande värdepapperscentralen till dess värdepapper när så krävs.

Det har låg kreditrisk, vilket ska fastställas i en intern bedömning av den ansökande värdepapperscentralen med en definierad och objektiv metod som inte uteslutande förlitar sig på externa utlåtanden.

ii)

Ett finansinstitut från tredje land som uppfyller följande krav:

Det omfattas av och efterlever tillsynsregler som är minst lika stränga som dem som fastställs i förordning (EU) nr 575/2013.

Det har robusta redovisningsrutiner, förvaringsrutiner och interna kontroller.

Det följer artikel 38.5 och 38.6 i förordning (EU) nr 909/2014 (6) eller segregerings- och upplysningskrav som åtminstone är likvärdiga med dem som avses i artikel 38.5 och 38.6 i förordning (EU) nr 909/2014 om länken har inrättats med en värdepapperscentral från tredjeland.

Det säkerställer snabb tillgång för den ansökande värdepapperscentralen till dess värdepapper när så krävs.

Det har låg kreditrisk, grundad på en intern bedömning av den ansökande värdepapperscentralen med en fastställd och objektiv metod som inte uteslutande förlitar sig på externa utlåtanden.

b)

Mellanhanden uppfyller de regler och krav för den ansökande värdepapperscentralen som framgår av informationen från mellanhanden, inbegripet eventuella rättsliga yttranden eller arrangemang.

c)

Mellanhanden säkerställer att den information som rör driften av länken mellan värdepapperscentraler är konfidentiell, vilket framgår av informationen från mellanhanden, inbegripet eventuella rättsliga yttranden eller arrangemang.

d)

Mellanhanden har operativ kapacitet och system för att

i)

hantera de tjänster som tillhandahålls av den ansökande värdepapperscentralen,

ii)

skicka all relevant information till värdepapperscentralen om de tjänster som tillhandahålls i samband med länken mellan värdepapperscentraler i tid,

iii)

åtfölja avstämningsåtgärderna i enlighet med artikel 86 och kapitel IX,

e)

mellanhanden ansluter sig till och följer den ansökande värdepapperscentralens riktlinjer och förfaranden för riskhantering och har lämplig sakkunskap med avseende på riskhantering,

f)

mellanhanden har infört åtgärder som innehåller riktlinjer för driftskontinuitet och tillhörande kontinuitets- och katastrofplaner, för att säkerställa kontinuiteten i verksamheten, snabbt återuppta den och fullgöra sina skyldigheter vid händelser som medför en betydande risk för avbrott i verksamheten,

g)

mellanhanden har tillräckliga ekonomiska resurser för att fullgöra sina skyldigheter mot den ansökande värdepapperscentralen och täcka alla förluster som den kan hållas ansvarig för,

h)

ett separat konto hos den mottagande värdepapperscentralen används för driften av länken mellan värdepapperscentraler,

i)

det villkor som avses i artikel 84.1 e är uppfyllt,

j)

den ansökande värdepapperscentralen har underrättats om arrangemangen för driftskontinuitet mellan mellanhanden och den mottagande värdepapperscentralen,

k)

intäkterna från avvecklingen överförs omgående till den ansökande värdepapperscentralen.

Vid tillämpning av första strecksatsen i led a i, tredje strecksatsen i led a ii och led h ska den ansökande värdepapperscentralen ska se till att den kan få tillgång till värdepapper på det individuellt segregerade kontot när som helst. Om ett individuellt segregerat konto hos den mottagande värdepapperscentralen emellertid inte är tillgängligt för driften av en länk med en värdepapperscentral i ett tredjeland ska den ansökande värdepapperscentralen informera sin behöriga myndighet om skälen till att individuellt segregerade konton inte är tillgängliga och ska lämna närmare uppgifter om de risker som är förknippade med avsaknaden av individuellt segregerade konton. Den ansökande värdepapperscentralen ska under alla omständigheter säkerställa ett adekvat skydd för sina tillgångar som kontoförs av värdepapperscentralen i tredjeland.

2.   Utöver att uppfylla kraven i punkt 1, när en ansökande värdepapperscentral använder en mellanhand för driften av en länk mellan värdepapperscentraler och den mellanhanden driver den ansökande värdepapperscentralens värdepapperskonton för den mottagande värdepapperscentralens räkning, ska den ansökande värdepapperscentralen säkerställa att:

a)

Mellanhanden inte har någon rätt till de värdepapper som innehas.

b)

Kontot i den mottagande värdepapperscentralen har öppnats i den ansökande värdepapperscentralens namn och de åtaganden och skyldigheter avseende registrering, överföring och förvaring av värdepapper endast kan verkställas mellan de båda värdepapperscentralerna.

c)

Den ansökande värdepapperscentralen har möjlighet att omedelbart få tillgång till de värdepapper som innehas hos den mottagande värdepapperscentralen, inbegripet i händelse av en förändring eller mellanhandens insolvens.

3.   De ansökande värdepapperscentraler som avses i punkterna 1 och 2 ska göra en årlig due diligence-granskning för att säkerställa att de villkor som anges däri är uppfyllda.

Artikel 86

Avstämningsförfaranden för länkade värdepapperscentraler

1.   De avstämningsförfaranden som avses i artikel 48.6 i förordning (EU) nr 909/2014 ska inbegripa följande åtgärder:

a)

Den mottagande värdepapperscentralen ska till den ansökande värdepapperscentralen skicka dagliga rapporter med uppgifter om följande för varje värdepapperskonto och per värdepappersemission:

i)

Den totala ingående balansen.

ii)

De enskilda kontorörelserna under dagen.

iii)

Den totala utgående balansen.

b)

Den ansökande värdepapperscentralen ska utföra en daglig jämförelse av den ingående balansen med den utgående balansen som meddelats den av den mottagande värdepapperscentralen eller av mellanhanden, med de registeruppgifter som förs av den ansökande värdepapperscentralen.

Om det finns en indirekt länk ska de dagliga rapporter som avses i punkt a första stycket överlämnas genom den mellanhand som avses i artikel 85.1 a.

2.   Om en värdepapperscentral avbryter en värdepappersemission för avveckling i enlighet med artikel 65.2 ska alla värdepapperscentraler som deltar i eller har en indirekt länk till den värdepapperscentralen, inbegripet samverkande länkar, omedelbart avbryta värdepappersemissionen för avveckling.

Om mellanhänder deltar i driften av länkar mellan värdepapperscentraler ska dessa förmedlare upprätta lämpliga avtal med de berörda värdepapperscentralerna för att säkerställa att första stycket efterlevs.

3.   I händelse av en bolagshändelse som minskar balansen på de värdepapperskonton som innehas av en investerande värdepapperscentral med en annan värdepapperscentral, ska avvecklingsinstruktioner i de berörda värdepappersemissionerna inte behandlas av den investerande värdepapperscentralen till dess att bolagshändelsen har behandlats fullt ut av den andra värdepapperscentralen.

I händelse av en bolagshändelse som minskar balansen på de värdepapperskonton som innehas av en investerande värdepapperscentral med en annan värdepapperscentral, ska den investerande värdepapperscentralen inte uppdatera de värdepapperskonton som den innehar för att återspegla bolagshändelsen, till dess att bolagshändelsen har behandlats fullt ut av den andra värdepapperscentralen.

En emitterande värdepapperscentral ska sörja för snabb vidarebefordran till alla sina deltagare, inbegripet investerande värdepapperscentraler, av information om hanteringen av bolagshändelser för en specifik värdepappersemission. Den investerande värdepapperscentralen ska i sin tur vidarebefordra informationen till sina deltagare. Denna vidarebefordran ska innehålla all nödvändig information för investerande värdepapperscentraler för att korrekt återspegla resultatet av dessa bolagshändelser i de värdepapperskonton som de innehar.

Artikel 87

Avveckling genom leverans mot betalning via länkar mellan värdepapperscentraler

Avveckling genom leverans mot betalning ska anses praktiskt genomförbara om:

a)

Det finns en efterfrågan på marknaden för avveckling genom leverans mot betalning bestyrkt genom en begäran från en av användarkommittéerna i en av de sammanlänkade värdepapperscentralerna.

b)

De sammanlänkade värdepapperscentralerna får ta ut en rimlig handelsavgift för sitt tillhandahållande av avveckling genom leverans mot betalning, på basis av självkostnad plus vinstpålägg, såvida inte de båda parterna kommer överens om något annat.

c)

Det finns säker och effektiv tillgång till likvida medel i de valutor som används av den mottagande värdepapperscentralen för avveckling av värdepapperstransaktioner av den ansökande värdepapperscentralen och dess deltagare.

KAPITEL XIII

TILLTRÄDE TILL EN VÄRDEPAPPERSCENTRAL

(Artiklarna 33.5, 49.5, 52.3 och 53.4 i förordning (EU) nr 909/2014)

Artikel 88

Mottagande och ansökande parter

1.   I detta kapitel ska den mottagande parten inkludera någon av följande enheter:

a)

En mottagande värdepapperscentral enligt definitionen i artikel 2.1.5 i förordning (EU) nr 909/2014, med avseende på artikel 89.1, 89.4, 89.9, 89.13, 89.14 och artikel 90 i denna förordning,

b)

En värdepapperscentral som mottar en ansökan från en deltagare, en emittent, en central motpart eller en handelsplats om tillträde till dess tjänster i enlighet med artiklarna 33.2, 49.2 och 53(1) i förordning (EU) nr 909/2014 med avseende på artikel 89.1–3, 89.5–8 och 89.10–14 och artikel 90 i denna förordning,

c)

En central motpart som mottar en ansökan från en värdepapperscentral om tillträde till dess transaktionsflöden i enlighet med artikel 53.1 i förordning (EU) nr 909/2014 med avseende på artikel 90 i denna förordning,

d)

En handelsplats som mottar en ansökan från en värdepapperscentral om tillträde till dess transaktionsflöden i enlighet med artikel 53.1 i förordning (EU) nr 909/2014 med avseende på artikel 90 i denna förordning,

2.   I detta kapitel ska en ansökande part omfatta någon av följande enheter:

a)

En ansökande värdepapperscentral enligt definitionen i artikel 2.1.6 i förordning (EU) nr 909/2014, med avseende på artikel 89.1, 89.4, 89.9, 89.13 och artikel 90 i denna förordning,

b)

En deltagare, en emittent, en central motpart eller en handelsplats som begär tillträde till det avvecklingssystem för värdepapper som drivs av en värdepapperscentral eller till andra tjänster som tillhandahålls av en värdepapperscentral i enlighet med artiklarna 33.2, 49.2 och 53.1 i förordning (EU) nr 909/2014 med avseende på artikel 89.1–3, 89.5–8, 89.10–14 och artikel 90 i denna förordning,

c)

En värdepapperscentral som begär tillträde till en central motparts transaktionsflöden i enlighet med artikel 53.1 i förordning (EU) nr 909/2014 med avseende på artikel 90 i denna förordning,

d)

En värdepapperscentral som begär tillträde till en handelsplats transaktionsflöden i enlighet med artikel 53.1 i förordning (EU) nr 909/2014 med avseende på artikel 90 i denna förordning,

AVSNITT 1

Kriterier som motiverar nekat tillträde

(Artiklarna 33.3, 49.3, 52.2 och 53.3 i förordning (EU) nr 909/2014)

Artikel 89

Risker som ska beaktas av värdepapperscentraler och behöriga myndigheter

1.   Om, i enlighet med artiklarna 33.3, 49.3, 52.2 eller 53.3 i förordning (EU) nr 909/2014, en värdepapperscentral utför en heltäckande riskbedömning efter en ansökan om tillträde som en ansökande deltagare, en emittent, en ansökande värdepapperscentral, en central motpart eller en handelsplats, liksom om en behörig myndighet bedömer värdepapperscentralens skäl till vägran att tillhandahålla tjänster, ska de beakta följande risker i samband med tillgång till värdepapperscentralens tjänster:

a)

Rättsliga risker.

b)

Finansiella risker.

c)

Operativa risker.

2.   Vid bedömningen av de rättsliga riskerna efter en begäran om tillträde från en ansökande deltagare, ska en värdepapperscentral och dess behöriga myndighet beakta följande kriterier:

a)

Den ansökande deltagaren kan inte uppfylla de rättsliga villkoren för deltagande i det avvecklingssystem för värdepapper som drivs av värdepapperscentralen, eller tillhandahåller inte värdepapperscentralen nödvändig information för att bedöma efterlevnaden, inbegripet eventuella nödvändiga rättsliga yttranden eller rättsliga arrangemang.

b)

Den ansökande deltagaren inte kan säkerställa, i enlighet med de gällande reglerna i värdepapperscentralens hemmedlemsstat, konfidentialiteten för den information som tillhandahålls genom avvecklingssystemen, eller tillhandahåller inte den information som är nödvändig för att värdepapperscentralen ska kunna bedöma dess förmåga att följa dessa regler om konfidentialitet, inbegripet eventuella nödvändiga rättsliga yttranden eller rättsliga arrangemang.

c)

Om en ansökande deltagare är etablerad i ett tredjeland, ett av de följande:

i)

Den ansökande deltagaren inte är föremål för en rättslig och tillsynsmässig ram som är jämförbar med de rättsliga och tillsynsmässiga ramar som skulle vara tillämpliga på den ansökande deltagaren om den inte var etablerad i unionen:

ii)

Värdepapperscentralens regler för slutgiltig avveckling som avses i artikel 39 i förordning (EU) nr 909/2014 är inte verkställbara i den ansökande deltagarens jurisdiktion.

3.   Vid bedömningen av emittentens rättsliga risker efter en ansökan om att registrera sina värdepapper i värdepapperscentralen i enlighet med artikel 49.1 i förordning (EU) nr 909/2014 ska värdepapperscentralen och dess behöriga myndighet beakta följande kriterier:

a)

Emittenten kan inte uppfylla de rättsliga kraven för tjänster som värdepapperscentralen tillhandahåller.

b)

Emittenten kan inte garantera att värdepapperna har utfärdats på ett sätt som gör det möjligt för värdepapperscentralen att säkerställa emissionens integriteten i frågan i enlighet med artikel 37 i förordning (EU) nr 909/2014.

4.   Vid bedömningen av de rättsliga riskerna efter en begäran om tillträde från en ansökande VPC, ska den mottagande värdepapperscentralen och dess behöriga myndighet beakta de kriterier som anges i punkt 2 a–c.

5.   Vid bedömningen av de rättsliga riskerna efter en begäran om tillträde från en central motpart, ska en värdepapperscentral och dess behöriga myndighet beakta de kriterier som anges i punkt 2 a–c.

6.   Vid bedömningen av de rättsliga riskerna efter en begäran om tillträde från en handelsplats, ska en VPC och dess behöriga myndighet beakta följande kriterier:

a)

de kriterier som anges i punkt 2 b.

b)

Om handelsplatsen är etablerad i ett tredjeland är den ansökande handelsplatsen inte föremål för en rättslig ram och tillsynsmässig ram som är jämförbara med de rättsliga ramar och tillsynsmässiga ramar som är tillämpliga på en handelsplats i unionen.

7.   Vid bedömningen av finansiella risker efter en ansökan om tillträde från en ansökande deltagare ska värdepapperscentralen och dess behöriga myndighet beakta huruvida den ansökande deltagaren har tillräckliga ekonomiska resurser för att fullgöra sina avtalsförpliktelser mot värdepapperscentralen.

8.   Vid bedömningen av finansiella risker efter en emittents ansökan om att registrera sina värdepapper i värdepapperscentralen i enlighet med artikel 49.1 i förordning (EU) nr 909/2014 ska värdepapperscentralen och dess behöriga myndighet beakta följande kriterier:

9.   Vid bedömningen av finansiella risker efter en begäran om tillträde från en ansökande VPC ska värdepapperscentralen och dess behöriga myndighet beakta de kriterier som anges i punkt 7.

10.   Vid bedömningen av finansiella risker efter en begäran om tillträde från en central motpart eller en handelsplats ska värdepapperscentralen och dess behöriga myndighet beakta de kriterier som anges i punkt 7.

11.   Vid bedömningen av operativa risker efter en begäran om tillträde från en ansökande deltagare, ska värdepapperscentralen och dess behöriga myndighet beakta följande kriterier:

a)

Den ansökande deltagaren har inte den operativa förmågan att delta i värdepapperscentralen.

b)

Den ansökande deltagaren uppfyller inte den mottagande värdepapperscentralens regler för riskhantering, eller saknar nödvändig expertis i detta avseende.

c)

Den ansökande deltagaren har inte tagit fram riktlinjer för driftskontinuitet eller planer för katastrofberedskap.

d)

Beviljande av tillträde kräver att den mottagande värdepapperscentralen vidtar betydande förändringar i sin verksamhet som påverkar dess riskhanteringsförfaranden och äventyrar ett smidigt fungerande avvecklingssystem för värdepapper som drivs av den mottagande värdepapperscentralen, inbegripet genomförandet av värdepapperscentralens pågående manuella hantering.

12.   Vid bedömningen av operativa risker efter en ansökan om att registrera sina värdepapper i värdepapperscentralen i enlighet med artikel 49.1 i förordning (EU) nr 909/2014 ska värdepapperscentralen och dess behöriga myndighet beakta följande kriterier:

a)

De kriterier som anges i punkt 11 d.

b)

Det avvecklingssystem för värdepapper som drivs av värdepapperscentralen kan inte kan behandla de valutor som begärts av emittenten.

13.   Vid bedömningen av operativa risker efter en begäran om tillträde från en ansökande VPC, eller från en central motpart, ska den mottagande värdepapperscentralen och dess behöriga myndighet beakta de kriterier som anges i punkt 11.

14.   Vid bedömningen av operativa risker efter en begäran om tillträde från en handelsplats ska den mottagande värdepapperscentralen och dess behöriga myndighet beakta minst de kriterier som anges i punkt 11 d.

AVSNITT 2

Förfarande för nekande av tillträde

(artiklarna 33.3, 49.4, 52.2, och 53.3 i förordning (EU) nr 909/2014)

Artikel 90

Förfarande

1.   I händelse av nekande av tillträde ska den begärande parten ha rätt att, inom en månad från mottagandet av nekandet, lämna klagomål till den mottagande värdepapperscentralens behöriga myndighet, den centrala motpart eller handelsplats som har nekat tillträde i enlighet med artiklarna 33.3, 49.4, 52.2 eller 53.3 i förordning (EU) nr 909/2014.

2.   Den behöriga myndighet som avses i punkt 1 får begära kompletterande upplysningar om nekandet från den begärande och den mottagande parten.

Svaren på begäran om upplysningar som avses i första stycket ska sändas till den behöriga myndigheten inom två veckor från dagen för mottagandet av begäran.

I enlighet med artikel 53.3 i förordning (EU) nr 909/2014, inom två bankdagar från mottagandet av det klagomål som avses i punkt 1 ska den mottagande partens behöriga myndighet sända klagomålet till den behöriga myndighet som avses i artikel 12.1 a i förordning (EU) nr 909/2014 från den medlemsstat där den mottagande parten är etablerad.

3.   Den behöriga myndighet som avses i punkt 1 ska samråda med följande myndigheter om sin preliminära bedömning av klagomålet inom två månader från dagen för mottagandet av klagomålet, beroende på vad som är lämpligt:

a)

Den behöriga myndigheten på den ort där den ansökande deltagaren är etablerad, enligt artikel 33.3 i förordning (EU) nr 909/2014.

b)

Den behöriga myndigheten på den ort där den ansökande deltagaren är etablerad, enligt artikel 49.4 i förordning (EU) nr 909/2014.

c)

Den ansökande värdepapperscentralens behöriga myndighet och den berörda myndighet som avses i artikel 12.1 a i förordning (EU) nr 909/2014 som ansvarar för tillsyn av det avvecklingssystem för värdepapper som drivs av den ansökande värdepapperscentralen enligt artiklarna 52.2 och 53.3 i förordning (EU) nr 909/2014.

d)

Den ansökande centrala motpartens eller handelsplatsens behöriga myndighet i enlighet med artikel 53.3 i förordning (EU) nr 909/2014 och den berörda myndighet som avses i artikel 12.1 a i förordning (EU) nr 909/2014 som ansvarar för tillsyn av det avvecklingssystem för värdepapper i den medlemsstat där den ansökande centrala motparten och handelsplatserna är etablerade enligt artikel 53.3 i förordning (EU) nr 909/2014.

4.   De myndigheter som avses i punkt 3 a–d ska svara inom en månad efter den dag då begäran om samråd som specificeras i punkt 3 mottogs. Om den myndighet som avses i punkt 3 a–d inte avger sitt yttrande inom denna tidsfrist ska den anses ha avgivit ett positivt yttrande om bedömningen från den behöriga myndighet som avses i punkt 3.

5.   Den behöriga myndighet som avses i punkt 1 ska underrätta de myndigheter som avses i punkt 3 a–d om sin slutliga bedömning av klagomålet inom två veckor efter den tidsfrist som anges i punkt 4.

6.   Om en av de myndigheter som avses i punkt 3 a–d inte instämmer i den bedömning som lämnats av den behöriga myndighet som avses i punkt 1, kan någon av dessa hänskjuta ärendet till Esma inom två veckor från den dag då den behöriga myndighet som avses i punkt 1 lämnar information om sin slutliga bedömning av klagomålet i enlighet med punkt 5.

7.   Om ärendet inte har hänskjutits till Esma ska den behöriga myndighet som avses i punkt 1 skicka ett motiverat svar till den begärande parten inom två arbetsdagar efter den frist som anges i punkt 6.

Den behöriga myndighet som avses i punkt 1 ska också underrätta den mottagande parten och de myndigheter som avses i punkt 3 a–d om det motiverade svar som avses i första stycket i denna punkt inom två arbetsdagar från det datum när den skickar det motiverade svaret till den begärande parten.

8.   I händelse av ett hänskjutande till Esma som avses i punkt 6 ska den behöriga myndighet som avses i punkt 1 ska underrätta den begärande parten och den mottagande parten om hänskjutandet inom två arbetsdagar från den dag då hänskjutandet gjordes.

9.   Om den mottagande partens nekande av tillträde till den begärande parten inte anses vara motiverad enligt det förfarande som föreskrivs i punkterna 1–7, ska den behöriga myndighet som avses i punkt 1 inom två veckor från den frist som anges i punkt 7 utfärda en order och kräva att parten ska bevilja den begärande parten tillträde inom tre månader från den dag då ordern träder i kraft.

Den tidsfrist som avses i första stycket ska förlängas till åtta månader för anpassade länkar som kräver betydande utveckling av it-verktyg, såvida inte annat överenskommits med den ansökande och den mottagande värdepapperscentralerna.

Ordern ska innehålla skälen till att den behöriga myndighet som avses i punkt 1 konstaterat att den mottagande partens nekande av tillträde var oberättigat.

Ordern ska översändas till Esma, de myndigheter som avses i punkt 3 a–d, den begärande parten och den mottagande parten inom två arbetsdagar efter den dag då den träder i kraft.

10.   Det förfarande som avses i punkterna 1–9 ska även vara tillämpligt när den mottagande parten har för avsikt att återkalla tillträdet för en begärande part till vilken den redan tillhandahåller tjänster.

KAPITEL XIV

AUKTORISATION FÖR TILLHANDAHÅLLANDE AV ANKNUTNA BANKTJÄNSTER

(Artikel 55.1–2 i förordning (EU) nr 909/2014)

Artikel 91

Värdepapperscentraler som själva tillhandahåller anknutna banktjänster

En ansökan om auktorisation i enlighet med artikel 54.2 i förordning (EU) nr 909/2014 ska innehålla följande uppgifter:

a)

En kopia av ett beslut från den ansökande värdepapperscentralens ledningsorgan och protokollet från det möte då ledningsorganet godkände ansökan och inlämnandet av den.

b)

Kontaktuppgifter för den person som ansvarar för ansökan om auktorisation, om den personen inte är samma person som den som lämnar in en ansökan om auktorisation som avses i artikel 17 i förordning (EU) nr 909/2014.

c)

Bevis på den auktorisation som avses i artikel 54.3 a i förordning (EU) nr 909/2014.

d)

Bevis för att den ansökande värdepapperscentralen uppfyller de stabilitetskrav som anges i artikel 59.1, 59.3 och 59.4 i förordning (EU) nr 909/2014 och de tillsynskrav som anges i artikel 60 i den förordningen.

e)

Bevis som innehåller relevanta dokument inbegripet bolagsordning, årsredovisningar, revisionsrapporter, rapporter från riskkommittéer som bevisar att den ansökande värdepapperscentralen uppfyller artikel 54.3 d i förordning (EU) nr 909/2014.

f)

Närmare uppgifter om den återhämtningsplan som avses i artikel 54.3 i förordning (EU) nr 909/2014.

g)

En verksamhetsplan som uppfyller följande villkor:

i)

En förteckning över de anknutna banktjänster som förtecknas i avsnitt C i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014 som den sökande värdepapperscentralen avser att tillhandahålla.

ii)

En förklaring av hur de anknutna banktjänster som avses i avsnitt C i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014 är direkt kopplade till huvudtjänster eller anknutna banktjänster som avses i avsnitten A och B i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014 som värdepapperscentralen är auktoriserad att tillhandahålla.

iii)

Den är indelad enligt den förteckning över anknutna banktjänster som avses i avsnitt C i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014.

h)

Bevis som underbygger skälen för att inte utföra kontantbetalningar av värdepapperscentralens avvecklingssystem för värdepapper via konton hos en centralbank som ger ut valutan i det land där avvecklingen sker.

i)

Närmare information om de åtgärder som garanterar att tillhandahållandet av anknutna banktjänster som ska tillhandahållas inte påverka det smidiga tillhandahållandet av värdepapperscentralens huvudtjänster som avses i avsnitt A i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014.

i)

It-plattformen som används för avvecklingen av kontantdelen av värdepapperstransaktioner, inbegripet en översyn av it-organisationen och en analys av risker och hur de kan mildras.

ii)

Driften och rättsliga arrangemang inom processen för leverans mot betalning och i synnerhet de förfaranden som används för att hantera den kreditrisk som följer av avvecklingen av kontantdelen i värdepapperstransaktioner.

iii)

Urvalet, övervakning, rättsliga handlingar och hantering av anslutningar med övriga tredje parter som deltar i processen för kontantöverföringar, särskilt de relevanta avtal med tredje parter som deltar i processen för kontantöverföringar.

iv)

Den detaljerade analysen i den ansökande värdepapperscentralens återhämtningsplan om eventuella effekter av tillhandahållandet av anknutna banktjänster på tillhandahållandet av värdepapperscentralens huvudtjänster.

v)

Upplysning om möjliga intressekonflikter i styrformerna som följer av tillhandahållandet av anknutna banktjänster, och de åtgärder som vidtagits för att lösa dem.

Artikel 92

Värdepapperscentraler som tillhandahåller anknutna banktjänster genom ett utsett kreditinstitut

En ansökan om auktorisation i enlighet med artikel 54.2 b i förordning (EU) nr 909/2014 ska innehålla följande uppgifter:

a)

En kopia av ett beslut från den ansökande värdepapperscentralens ledningsorgan och protokollet från det möte då ledningsorganet godkände ansökan och inlämnandet av den.

b)

Kontaktuppgifter för den person som ansvarar för ansökan om auktorisation, om den personen inte är samma person som den som lämnar in en ansökan om auktorisation som avses i artikel 17 i förordning (EU) nr 909/2014.

c)

Företagsnamnet på det kreditinstitut som har utsetts i enlighet med artikel 54.2 b i förordning (EU) nr 909/2014, dess rättsliga ställning och registrerade adress i unionen.

d)

Bevis på att det kreditinstitut som avses i artikel 54.4 a i förordning (EU) nr 909/2014 har erhållit auktorisation.

e)

Bolagsordning samt andra relevanta lagstadgade handlingar för det utsedda kreditinstitutet.

f)

Ägandestrukturen hos det utsedda kreditinstitutet, inbegripet dess aktieägares identitet.

g)

Identifiering av eventuella gemensamma aktieägarna i den ansökande värdepapperscentralen och det utsedda kreditinstitutet och eventuella ägarandelar mellan den ansökande värdepapperscentralen och det utsedda kreditinstitutet.

h)

Bevis på att det utsedda kreditinstitutet uppfyller de stabilitetskrav som avses i artikel 59.1, 59.3 och 59.4 i förordning (EU) nr 909/2014 och de tillsynskrav som avses i artikel 60 i den förordningen.

i)

Handlingar, inbegripet bolagsordning, årsredovisningar, revisionsrapporter, rapporter från riskkommittéer, eller andra handlingar, som bevisar att det utsedda kreditinstitutet uppfyller artikel 54.4 e i förordning (EU) nr 909/2014.

j)

Närmare uppgifter om den återhämtningsplan som avses i artikel 54.4 g i förordning (EU) nr 909/2014.

k)

En verksamhetsplan som uppfyller följande villkor:

i)

En förteckning över de anknutna banktjänster som förtecknas i avsnitt C i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014 som det utsedda kreditinstitutet avser att tillhandahålla.

ii)

En förklaring av hur de anknutna banktjänster som avses i avsnitt C i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014 är direkt kopplade till huvudtjänster eller anknutna banktjänster som avses i avsnitten A och B i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014 som värdepapperscentralen är auktoriserad att tillhandahålla.

iii)

Den är indelad enligt den förteckning över anknutna banktjänster som avses i avsnitt C i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014.

l)

Bevis som underbygger skälen för att inte utföra kontantbetalningar av värdepapperscentralens avvecklingssystem för värdepapper via konton hos en centralbank som ger ut valutan i det land där avvecklingen sker.

m)

Närmare information om följande aspekter av förbindelserna mellan värdepapperscentralen och det utsedda kreditinstitutet:

i)

It-plattformen som används för avvecklingen av kontantdelen av värdepapperstransaktioner, inbegripet en översyn av it-organisationen och en analys av risker och hur de kan mildras.

ii)

Tillämpliga bestämmelser och förfaranden för att säkerställa efterlevnad av kraven om slutgiltig avveckling som avses i artikel 39 i förordning (EU) nr 909/2014.

iii)

Driften och rättsliga arrangemang inom processen för leverans mot betalning, inbegripet de förfaranden som används för att hantera den kreditrisk som följer av avvecklingen av kontantdelen i värdepapperstransaktioner.

iv)

Urvalet, övervakning, rättsliga handlingar och hantering av anslutningar med övriga tredje parter som deltar i processen för kontantöverföringar, särskilt de relevanta avtal med tredje parter som deltar i processen för kontantöverföringar.

v)

Det servicenivåavtal som närmare fastställer de funktioner som värdepapperscentralen ska utkontraktera till det utsedda kreditinstitutet eller från det utsedda kreditinstitutet till värdepapperscentralen och eventuella bevis som intygar efterlevnad med de krav för utkontraktering som anges i artikel 30 i förordning (EU) nr 909/2014.

vi)

Den detaljerade analysen i den ansökande värdepapperscentralens återhämtningsplan av eventuella effekter av tillhandahållandet av anknutna banktjänster på tillhandahållandet av värdepapperscentralens huvudtjänster.

vii)

Möjliga intressekonflikter i styrformerna som följer av tillhandahållandet av anknutna banktjänster, och de åtgärder som vidtagits för att lösa dem.

viii)

Bevisning som visar att det utsedda kreditinstitutet har den nödvändiga avtalsmässiga och operativa kapaciteten att ha snabb tillgång till de säkerheter som ligger hos värdepapperscentralen och som rör tillhandahållande av dagslån och, i förekommande fall, kortfristiga krediter.

Artikel 93

Särskilda krav

1.   Om värdepapperscentralen ansöker om auktorisation för att utse mer än ett kreditinstitut för att tillhandahålla anknutna banktjänster ska ansökan innehålla följande uppgifter:

a)

Den information som avses i artikel 91 för vart och ett av de utsedda kreditinstituten.

b)

En beskrivning av rollen för samtliga utsedda kreditinstitut och förhållandet dem emellan.

2.   Om ansökan om auktorisation i enlighet med artikel 54.2 a eller b i förordning (EU) nr 909/2014 lämnas in efter den auktorisation som avses i artikel 17 i den förordningen har erhållits, ska den ansökande värdepapperscentralen identifiera och underrätta den behöriga myndigheten om betydande förändringar som avses i artikel 16 i förordning (EU) nr 909/2014, såvida den inte redan har lämnat informationen under det förfarande för översyn och utvärdering som avses i artikel 22 i den förordningen.

Artikel 94

Standardformulär och mallar för ansökan

1.   En ansökande värdepapperscentral ska lämna in en ansökan om de auktorisationer som avses i artikel 54.2 a och b i förordning (EU) nr 909/2014 i det format som anges i bilaga III till denna förordning.

2.   En ansökande värdepapperscentral ska lämna in den ansökan som avses i punkt 1 på ett varaktigt medium.

3.   En ansökande värdepapperscentral ska tillhandahålla ett unikt referensnummer för varje handling som ingår i den ansökan som avses i punkt 1.

4.   En ansökande värdepapperscentral ska säkerställa att de uppgifter som lämnas i den ansökan som avses i punkt 1 tydligt anger vilket specifikt krav i detta kapitel som uppgifterna hänför sig till och i vilken handling uppgifterna anges.

5.   En ansökande värdepapperscentral ska tillhandahålla den behöriga myndigheten en förteckning över alla handlingar som lämnas i den ansökan som avses i punkt 1 tillsammans med tillhörande referensnummer.

6.   All information ska lämnas på det språk som den behöriga myndigheten anger. Den behöriga myndigheten får begära att värdepapperscentralen lämnar samma information på ett språk som är brukligt inom internationella finanskretsar.

KAPITEL XV

SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 95

Övergångsbestämmelser

1.   Den information som avses i artikel 17.2 i denna förordning ska lämnas till den behöriga myndigheten senast sex månader före den dag som avses i artikel 96.2

2.   Den information som avses i artikel 24.2 i denna förordning ska lämnas till den behöriga myndigheten senast sex månader före den dag som avses i artikel 96.2..

3.   Den information som avses i artikel 41 leden j och r och i artikel 42.1 leden d, f, h, i och j i denna förordning ska lämnas från och med den dag som avses i artikel 96.2.

Artikel 96

Ikraftträdande och tillämpning

1.   Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

2.   Artikel 54 ska tillämpas från och med dagen för ikraftträdandet av de delegerade akter som antas av kommissionen i enlighet med artiklarna 6.5 och 7.15 i förordning (EU) nr 909/2014, beroende på vilken som infaller senare.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 11 november 2016.

På kommissionens vägnar

Jean-Claude JUNCKER

Ordförande


(1)  EUT L 257, 28.8.2014, s. 1.

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 av den 4 juli 2012 om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister (EUT L 201, 27.7.2012, s. 1).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/77/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 84).

(4)  Europaparlamentets och rådets direktiv 98/26/EG av den 19 maj 1998 om slutgiltig avveckling i system för överföring av betalningar och värdepapper (EGT L 166, 11.6.1998, s. 45).

(5)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av direktiv 2002/92/EG och av direktiv 2011/61/EU (EUT L 173, 12.6.2014, s. 349).

(6)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/43/EG av den 17 maj 2006 om lagstadgad revision av årsbokslut och sammanställd redovisning och om ändring av rådets direktiv 78/660/EEG och 83/349/EEG samt om upphävande av rådets direktiv 84/253/EEG (EUT L 157, 9.6.2006, s. 87).

(7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 173, 12.6.2014, s. 84).

(8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 176, 27.6.2013, s. 1).

(9)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 av den 19 juli 2002 om tillämpning av internationella redovisningsstandarder (EGT L 243, 11.9.2002, s. 1).


BILAGA I

Närmare information som ska bifogas ansökan om erkännande av värdepapperscentraler från tredjeland

(artikel 25.12 i förordning (EU) nr 909/2014)

Allmänna uppgifter

Uppgifter

Fritext

Ansökningsdatum

 

Den juridiska personens företagsnamn

 

Registrerad adress

 

Namn på den person som ansvarar för ansökan

 

Kontaktuppgifter för den person som ansvarar för ansökan

 

Namn på annan person(er) som ansvarar för att värdepapperscentralen från tredjeland uppfyller kraven i förordning (EU) nr 909/2014

 

Kontaktuppgifter för person(er) som ansvarar för att värdepapperscentralen från tredjeland uppfyller kraven i förordning (EU) nr 909/2014

 

Identifiering av aktieägare eller medlemmar som har ägarintressen i värdepapperscentralen från tredjeland

 

Identifiering av koncernstruktur, inbegripet dotterbolag och moderbolag avseende värdepapperscentralen från tredjeland

 

Förteckning över medlemsstater i vilka värdepapperscentralen från tredjeland avser att tillhandahålla tjänster

 

Information om huvudtjänster som förtecknas i avsnitt A i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014 som värdepapperscentralen från tredjeland avser att tillhandahålla i unionen per medlemsstat

 

Information om anknutna tjänster i avsnitt B i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014 som värdepapperscentralen från tredjeland avser att tillhandahålla i unionen per medlemsstat

 

Information om övriga tjänster som är tillåtna men inte uttryckligen förtecknas i avsnitt B i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014 som värdepapperscentralen från tredjeland avser att tillhandahålla i unionen per medlemsstat

 

Vilken eller vilka valutor som värdepapperscentralen från tredjeland hanterar eller avser att hantera

 

Statistiska uppgifter om de tjänster som värdepapperscentralen från tredjeland avser att tillhandahålla i unionen per medlemsstat

 

Bedömning av de åtgärder som värdepapperscentralen från tredjeland avser att vidta för att göra det möjligt för sina användare att följa eventuella specifika nationella lagar i den medlemsstat där värdepapperscentralen från tredjeland avser att tillhandahålla tjänster

 

Om värdepapperscentralen från tredjeland avser att tillhandahålla de huvudtjänster som avses i punkterna 1 och 2 i avsnitt A i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014, en beskrivning av de åtgärder som den avser att vidta för att göra det möjligt för sina användare att följa eventuella specifika nationella lagar i den medlemsstat där värdepapperscentralen avser att tillhandahålla sådana tjänster som avses i artikel 25.4 d i förordning (EU) nr 909/2014.

 

Regler och förfaranden som underlättar avvecklingen av transaktioner med finansiella instrument på den avsedda avvecklingsdagen

 

Finansiella resurser hos värdepapperscentralen från tredjeland, form och med vilka metoder de kontoförs och arrangemang för att säkra dem

 

Bevis för att reglerna och förfarandena för värdepapperscentralen från tredjeland är fullständigt förenliga med tillämpliga krav i det tredjeland där den är etablerad, inbegripet bestämmelser om tillsyn, organisation, driftskontinuitet, katastrofberedskap och uppföranderegler

 

Närmare uppgifter om eventuell utkontraktering

 

Regler för slutgiltiga överföringar av värdepapper och kontantmedel

 

Information om deltagande i det avvecklingssystem för värdepapper som drivs av värdepapperscentralen från tredjeland, inbegripet kriterierna för deltagande och förfaranden för att suspendera och under ordnade former utesluta deltagare som inte längre uppfyller kriterierna

 

Regler och förfaranden för att säkerställa värdepappersemissioners integritet

 

Information om de mekanismer som inrättats för att garantera skydd för deltagarnas och deras kunders värdepapper

 

Information om värdepapperscentralens länkar och länkar med andra marknadsinfrastrukturer och om hur risker övervakas och hanteras

 

Information om regler och förfaranden för att hantera en deltagares obestånd

 

Återhämtningsplan

 

Investeringspolicy för värdepapperscentralen från tredjeland

 

Information som säkerställer punktlig och ordnad avveckling och överföring av kundernas och deltagarnas tillgångar till en annan värdepapperscentral i händelse av värdepapperscentralens fallissemang

 

Information om alla pågående rättsliga eller utomrättsliga förfaranden, inbegripet administrativa, civilrättsliga eller skiljeförfaranden som kan medföra betydande ekonomiska och andra kostnader för värdepapperscentralen från tredjeland

Information om alla slutgiltiga beslut som följer av de förfaranden som avses ovan

 

Information om hur en värdepapperscentral från tredjeland hanterar intressekonflikter

 

Informationen ska offentliggöras på Esmas webbplats i enlighet med artikel 21.3 i förordning (EU) nr 909/2014 vad gäller artikel 25 i nämnda förordning

 


BILAGA II

Dokumentation av värdepapperscentralens anknutna tjänster

(artikel 29 i förordning (EU) nr 909/2014)

Nr

Anknutna tjänster enligt förordning (EU) nr 909/2014

Typ av dokumentation

A.   Andra anknutna tjänster än banktjänster vid värdepapperscentraler som inte medför kredit- eller likviditetsrisker

1

Organisation av en mekanism för värdepappersutlåning, som agent mellan deltagare i ett avvecklingssystem för värdepapper

a)

Identifiering av levererande/mottagande parter

b)

Närmare information om varje värdepappersutlåning/värdepappersupplåning, inbegripet volym och värde av värdepapper och ISIN-kod

c)

Syftet med varje värdepappersutlåning/värdepappersupplåning

d)

Typ av säkerhet

e)

Värdering av säkerheter

2

Tillhandahållande av säkerhetsförvaltningstjänster, som agent mellan deltagare i ett avvecklingssystem för värdepapper,

a)

Identifiering av leverande/mottagande parter

b)

Närmare information om varje transaktion, inbegripet volym och värde av värdepapper och ISIN-kod

c)

Typ av säkerhet

d)

Syftet med användning av säkerheter

e)

Värdering av säkerheter

3

Avvecklingsavstämning, orderdirigering, handelsbekräftelse, handelskontroll

a)

Identifiering av de enheter för vilka värdepapperscentralen tillhandahåller sådana tjänster

b)

Typ av transaktioner

c)

Närmare information om varje transaktion, inbegripet volym och värde av värdepapper och ISIN-kod

4

Tjänster i samband med aktieägarregister

a)

Identifiering av de enheter för vilka värdepapperscentralen tillhandahåller sådana tjänster

b)

Typ av tjänster

c)

Närmare information om varje transaktion, inbegripet volym och värde av värdepapper och ISIN-kod

5

Hantering av bolagshändelser, inklusive skatt, bolagsstämmor och informationstjänster

a)

Identifiering av de enheter för vilka värdepapperscentralen tillhandahåller sådana tjänster

b)

Typ av tjänster

c)

Närmare information om varje transaktion, inbegripet volym och värde av värdepapper/kontantmedel, transaktionens mottagare och ISIN-kod.

6

Tjänster för nyemissioner, som tilldelning och hantering av ISIN-koder och liknande koder

a)

Identifiering av de enheter för vilka värdepapperscentralen tillhandahåller sådana tjänster

b)

Typ av tjänster

c)

Närmare information om varje transaktion, inbegripet ISIN-kod.

7

Orderdirigering och orderbehandling, insamling och hantering av avgifter samt tillhörande rapportering

a)

Identifiering av de enheter för vilka värdepapperscentralen tillhandahåller sådana tjänster

b)

Typ av tjänster

c)

Närmare information om varje transaktion, inbegripet volym och värde av värdepapper/kontantmedel, transaktionens mottagare, ISIN-kod och transaktionens syfte.

8

Upprättande av länkar mellan värdepapperscentraler, tillhandahållande eller förvaltning av värdepapperskonton i samband med avvecklingstjänsten, säkerhetshantering, andra anknutna tjänster

a)

Närmare upplysningar om länkar mellan värdepapperscentraler, inbegripet identifiering av värdepapperscentraler

b)

Typ av tjänster

9

Tillhandahållande av allmänna säkerhetshanteringstjänster som agent

a)

Identifiering av levererande/mottagande parter

b)

Närmare information om varje transaktion, inbegripet volym och värde av värdepapper, ISIN-kod

c)

Typ av säkerhet

d)

Syftet med användning av säkerheter

e)

Värdering av säkerheter

10

Lagstadgad rapportering

a)

Identifiering av de enheter för vilka värdepapperscentralen tillhandahåller rapportering

b)

Typ av tjänster

c)

Närmare information om de uppgifter som lämnats in, inbegripet rättslig grund och syfte.

11

Information, uppgifter och statistik till marknads- och statistikundersökningsbyråer eller andra statliga eller mellanstatliga enheter

a)

Identifiering av de enheter för vilka värdepapperscentralen tillhandahåller sådana tjänster

b)

Typ av tjänster

c)

Närmare information om de uppgifter som lämnats in, inbegripet rättslig grund och syfte.

12

Tillhandahållande av it-tjänster

a)

Identifiering av de enheter för vilka värdepapperscentralen tillhandahåller rapportering

b)

Typ av tjänster

c)

Närmare information om it-tjänster.

B.   Värdepapperscentralens banktjänster i direkt samband med huvudtjänster eller anknutna tjänster som förtecknas i avsnitten A och B i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014

13

Tillhandahållande av likvidkonton för och mottagande av insättningar från deltagare i ett avvecklingssystem för värdepapper och innehavare av värdepapperskonton, i den mening som avses i punkt 1 i bilaga I till Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU (1)

a)

Identifiering av de enheter för vilka värdepapperscentralen tillhandahåller sådana tjänster

b)

Närmare uppgifter om likvidkonton

c)

Valuta

d)

Insättningsbelopp.

14

Tillhandahållande av löpande kredit för återbetalning senast följande bankdag, utlåning av kontantmedel för förfinansiering av bolagshändelser och utlåning av värdepapper till innehavare av värdepapperskonton, i den mening som avses i punkt 2 i bilaga I till direktiv 2013/36/EU

a)

Identifiering av de enheter för vilka värdepapperscentralen tillhandahåller sådana tjänster

b)

Typ av tjänster

c)

Närmare information om varje transaktion, inbegripet volym och värde av värdepapper/kontantmedel, ISIN-kod

d)

Typ av säkerhet

e)

Värdering av säkerheter

f)

Syfte med transaktionen

g)

Information om incidenter i samband med sådana tjänster och korrigerande åtgärder inklusive uppföljning.

15

Betaltjänster som innebär hantering av kontant- och valutatransaktioner, i den mening som avses i punkt 4 i bilaga I till direktiv 2013/36/EU

a)

Identifiering av de enheter för vilka värdepapperscentralen tillhandahåller sådana tjänster

b)

Typ av tjänster

c)

Närmare information om varje transaktion, inbegripet volym av kontantmedel och syftet med transaktionen.

16

Borgensförbindelser och garantier i samband med värdepapperslån, i den mening som avses i punkt 6 i bilaga I till direktiv 2013/36/EU,

a)

Identifiering av de enheter för vilka värdepapperscentralen tillhandahåller sådana tjänster

b)

Typ av tjänster

c)

Närmare information om varje transaktion, inbegripet volym och värde av värdepapper/kontantmedel och syftet med transaktionen.

17

Likviditetsförvaltning som omfattar utländsk valuta och överlåtbara värdepapper i samband med förvaltning av deltagarnas positiva kontosaldon, i den mening som avses i punkt 7 b och e i bilaga I till direktiv 2013/36/EU

a)

Identifiering av de enheter för vilka värdepapperscentralen tillhandahåller sådana tjänster

b)

Typ av tjänster

c)

Närmare information om varje transaktion, inbegripet volym och värde av värdepapper/kontantmedel och syftet med transaktionen.


(1)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU av den 26 juni 2013 om behörighet att utöva verksamhet i kreditinstitut och om tillsyn av kreditinstitut och värdepappersföretag, om ändring av direktiv 2002/87/EG och om upphävande av direktiv 2006/48/EG och 2006/49/EG (EUT L 176, 27.6.2013, s. 338).


BILAGA III

Mallar att tillämpas av en värdepapperscentral för att utse ett kreditinstitut eller tillhandahålla anknutna banktjänster

(artikel 55 i förordning (EU) nr 909/2014)

Mall 1

Om en värdepapperscentral ansöker om att tillhandahålla anknutna banktjänster i enlighet med artikel 54.2 a i förordning (EU) nr 909/2014 ska uppgifter om följande lämnas:

Omfattning av de uppgifter som ska lämnas

Dokumentets unika referensnummer

Dokumentets titel

Kapitel eller avsnitt eller sida i dokumentet där uppgifterna lämnas

(1)

Företagsnamnet på den ansökande värdepapperscentralen, dess rättsliga ställning och juridiska säte i unionen

 

 

 

(2)

Ett exemplar av beslutet från den ansökande värdepapperscentralens ledningsorgan att ansöka om auktorisation och protokoll från det möte där ledningsorganet godkände innehållet i ansökan och dess inlämnande

 

 

 

(3)

Kontaktuppgifter för den person som ansvarar för ansökan om auktorisation, om den personen inte är den person som ansvarar för ansökan som avses i artikel 17 i förordning (EU) nr 909/2014

 

 

 

(4)

Bevis på en auktorisation som avses i artikel 54.3 a i förordning (EU) nr 909/2014

 

 

 

(5)

Bevis för att den ansökande värdepapperscentralen uppfyller de stabilitetskrav som avses i artikel 59.1, 59.3 och 59.4 i förordning (EU) nr 909/2014 och de tillsynskrav som anges i artikel 60 i den förordningen

 

 

 

(6)

Bevis för att den ansökande värdepapperscentralen följer artikel 54.3 d i förordning (EU) nr 909/2014

 

 

 

(7)

Närmare information om återhämtningsplanen som avses i artikel 54.3 f i förordning (EU) nr 909/2014

 

 

 

(8)

En verksamhetsplan som uppfyller följande villkor:

 

 

 

a)

Den omfattar en förteckning över de anknutna banktjänster som avses i avsnitt C i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014 som är avsedda att tillhandahållas

 

 

 

b)

Den omfattar en förklaring av hur de anknutna banktjänster som avses i avsnitt C i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014 är direkt kopplade till de huvudtjänster eller anknutna tjänster som avses i avsnitt C i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014 som värdepapperscentralen är auktoriserad att tillhandahålla

 

 

 

c)

Den är indelad enligt den förteckning över anknutna banktjänster som avses i avsnitt C i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014

 

 

 

(9)

Bevis som understryker skälen för att inte verkställa kontantbetalningarna för värdepapperscentralens avvecklingssystem för värdepapper via konton hos en centralbank som ger ut valutan för det land där avvecklingen sker

 

 

 

(10)

Närmare uppgifter om de arrangemang som garanterar att tillhandahållandet av anknutna banktjänster som ansökan gäller inte påverkar det smidiga tillhandahållandet av värdepapperscentralens huvudtjänster som avses i avsnitt A i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014, särskilt inbegripet följande uppgifter:

 

 

 

a)

Den it-plattform som används för avvecklingen av kontantdelen av värdepapperstransaktioner, inbegripet en översikt av it-organisationen och en analys av anknutna risker och hur de kan mildras

 

 

 

b)

Utförandet och rättsliga arrangemang rörande förfarandet för leverans mot betalning, och i synnerhet de förfaranden som används för att hantera den kreditrisk som härrör från kontantdelen av värdepapperstransaktioner

 

 

 

c)

Urval, övervakning, rättsliga handlingar och hantering av anslutningar med övriga tredje parter som är involverade i processen för kontantöverföringar, särskilt de relevanta avtal med tredje parter som deltar i processen för kontantöverföringar

 

 

 

d)

Den närmare analysen i den ansökande värdepapperscentralens återhämtningsplan av eventuella effekter av tillhandahållandet av anknutna banktjänster på tillhandahållandet av huvudtjänster

 

 

 

e)

Offentliggörande av eventuella intressekonflikter i de styrformer som följer av tillhandahållandet av anknutna banktjänster, och de åtgärder som vidtagits för att lösa dem

 

 

 

(11)

I tillämpliga fall, identifiering av väsentliga ändringar av de handlingar som lämnats in för att erhålla den auktorisation som avses i artikel 17.2 i förordning (EU) nr 909/2014, enligt samma tabellformat, om den uppdaterade dokumentationen inte redan har lämnats i samband med den översyn och utvärdering som avses i artikel 22 i förordning (EU) nr 909/2014

 

 

 

Om den ansökan om auktorisation som avses i artikel 54.2 a i förordning (EU) nr 909/2014 lämnas in samtidigt med den ansökan om auktorisation som avses i artikel 17 i den förordningen ska följande information tillhandahållas av den ansökande värdepapperscentralen utöver den information som krävs enligt artikel 17 i förordning (EU) nr 909/2014 och i den här förordningen:

1

Kontaktuppgifter för den person som ansvarar för ansökan, om den personen inte är den person som ansvarar för ansökan enligt artikel 17 i förordning (EU) nr 909/2014

2

Kontaktuppgifter för den person som ansvarar för ansökan, om den personen inte är den person som ansvarar för ansökan enligt artikel 17 i förordning (EU) nr 909/2014

3

Dagen för beviljande av den auktorisation som avses i artikel 54.3 a

Mall 2

Om en värdepapperscentral ansöker om att utse ett separat kreditinstitut för att tillhandahålla anknutna banktjänster i enlighet med artikel 54.2 a i förordning (EU) nr 909/2014:

Omfattning av de uppgifter som ska lämnas

Dokumentets unika referensnummer

Dokumentets titel

Kapitel eller avsnitt eller sida i dokumentet där uppgifterna lämnas

(1)

Företagsnamnet på den ansökande värdepapperscentralen, dess rättsliga ställning och juridiska säte i unionen

 

 

 

(2)

Ett exemplar av beslutet från den ansökande värdepapperscentralens ledningsorgan om att ansöka om auktorisation och protokoll från det möte där ledningsorganet godkände innehållet i ansökan och dess inlämnande

 

 

 

(3)

Kontaktuppgifter för den person som ansvarar för ansökan om auktorisation, om den personen inte är samma person som lämnar in den ansökan om auktorisation som avses i artikel 17 i förordning (EU) nr 909/2014

 

 

 

(4)

Företagsnamnet på det kreditinstitut som ska utses i enlighet med artikel 54.2 b i förordning (EU) nr 909/2014, dess rättsliga ställning och registrerade adress i unionen

 

 

 

(5)

Bevis för att det kreditinstitut som avses i punkt 4 har erhållit den auktorisation som avses i artikel 54.4 a i förordning (EU) nr 909/2014

 

 

 

(6)

Bolagsordning samt, i tillämpliga fall, övriga lagstadgade handlingar för det utsedda kreditinstitutet

 

 

 

(7)

Ägarstrukturen i det utsedda kreditinstitutet, inbegripet aktieägarnas identitet

 

 

 

(8)

Identifiering av de gemensamma aktieägarna i den ansökande värdepapperscentralen och det utsedda kreditinstitutet och eventuella andelar mellan den ansökande värdepapperscentralen och det utsedda kreditinstitutet

 

 

 

(9)

Bevis för att det utsedda kreditinstitutet uppfyller de stabilitetskrav som avses i artikel 59.1, 59.3 och 59.4 och de tillsynskrav som anges i artikel 60 i förordning (EU) nr 909/2014

 

 

 

(10)

Bevis, inbegripet en stiftelseurkund, årsredovisningar, revisionsrapporter, rapporter från riskkommittéer eller andra dokument, som visar att de utsedda kreditinstituten följer artikel 54.4 e i förordning (EU) nr 909/2014

 

 

 

(11)

Närmare information om återhämtningsplanen som avses i artikel 54.4 g i förordning (EU) nr 909/2014

 

 

 

(12)

En verksamhetsplan som uppfyller följande villkor:

 

 

 

a)

Den omfattar en förteckning över de anknutna banktjänster som avses i avsnitt C i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014 som är avsedda att tillhandahållas.

 

 

 

b)

Den omfattar en förklaring av hur de anknutna banktjänster som avses i avsnitt C i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014 är direkt kopplade till de huvudtjänster eller anknutna tjänster som avses i avsnitten A och B i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014 som värdepapperscentralen är auktoriserad att tillhandahålla.

 

 

 

c)

Den är indelad enligt den förteckning över de anknutna banktjänster som avses i avsnitt C i bilagan till förordning (EU) nr 909/2014

 

 

 

(13)

Närmare uppgifter om skälen för att inte verkställa kontantutbetalningarna för värdepapperscentralens avvecklingssystem för värdepapper via konton hos en centralbank som ger ut valutan för det land där avvecklingen sker

 

 

 

(14)

Närmare information om det strukturella förhållandet mellan värdepapperscentralen och det utsedda kreditinstitutet, särskilt inbegripet följande uppgifter:

 

 

 

a)

Den it-plattform som används för avvecklingen av kontantdelen av värdepapperstransaktioner, inbegripet en översikt av it-organisationen och en analys av anknutna risker och hur de kan minskas

 

 

 

b)

Tillämpliga bestämmelser och förfaranden för att säkerställa efterlevnad av kraven om slutgiltig avveckling som avses i artikel 39 i förordning (EU) nr 909/2014

 

 

 

c)

Utförandet och rättsliga arrangemang rörande förfarandet för leverans mot betalning, och i synnerhet de förfaranden som används för att hantera den kreditrisk som härrör från kontantdelen av värdepapperstransaktioner

 

 

 

d)

Urval, övervakning, rättsliga handlingar och hantering av anslutningar med andra tredje parter som är involverade i processen för kontantöverföringar, särskilt de relevanta avtal med tredje parter som deltar i processen för kontantöverföringar

 

 

 

e)

Det servicenivåavtal som närmare fastställer de funktioner som värdepapperscentralen och det utsedda kreditinstitutet och de belägg som visar överensstämmelse med de krav i fråga om utkontraktering enligt artikel 30 i förordning (EU) nr 909/2014

 

 

 

f)

Den detaljerade analys som ingår i återhämtningsplanen för den ansökande värdepapperscentralen om eventuella effekter av tillhandahållandet av anknutna banktjänster på tillhandahållandet av huvudtjänster

 

 

 

g)

Offentliggörande av eventuella intressekonflikter i de styrningssystem som följer av tillhandahållandet av anknutna banktjänster, och de åtgärder som vidtagits för att lösa dem

 

 

 

h)

Bevisning som visar att kreditinstitutet har nödvändig avtalsmässig och operativ förmåga att snabbt få tillgång till säkerheter som hålls hos en värdepapperscentral och som rör tillhandahållande av dagslån och, i tillämpliga fall, kortfristiga krediter

 

 

 

(15)

I tillämpliga fall, identifiering av väsentliga ändringar av de handlingar som lämnats in för att erhålla den auktorisation som avses i artikel 17.2 i förordning (EU) nr 909/2014, enligt samma tabellformat, om den uppdaterade dokumentationen inte redan har lämnats i samband med den översyn och utvärdering som avses i artikel 22 i förordning (EU) nr 909/2014

 

 

 

Om ansökan om auktorisation som avses i artikel 54.2 b i förordning (EU) nr 909/2014 lämnas in samtidigt med ansökan om auktorisation som avses i artikel 17 i den förordningen, ska följande information tillhandahållas utöver den information som krävs enligt artikel 17 i förordning (EU) nr 909/2014 och i den här förordningen:

1

Företagsnamn för den enhet som utsetts att tillhandahålla anknutna banktjänster

2

Juridiskt säte

3

Namn på den person som ansvarar för ansökan

4

Kontaktuppgifter för den person som ansvarar för ansökan

5

Identifiering av moderbolagen till de utsedda kreditinstituten, i förekommande fall

6

Behörig myndighet för det utsedda kreditinstitutet(en)

7

Dagen för mottagandet av den auktorisation som avses i artikel 54.4 a i förordning (EU) nr 909/2014


Top