EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D1217

Kommissionens beslut (EU) 2017/1217 av den 23 juni 2017 om fastställande av kriterier för EU-miljömärket för rengöringsmedel för hårda ytor [delgivet med nr C(2017) 4241] (Text av betydelse för EES. )

C/2017/4241

OJ L 180, 12.7.2017, p. 45–62 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 29/03/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2017/1217/oj

12.7.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 180/45


KOMMISSIONENS BESLUT (EU) 2017/1217

av den 23 juni 2017

om fastställande av kriterier för EU-miljömärket för rengöringsmedel för hårda ytor

[delgivet med nr C(2017) 4241]

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 66/2010 av den 25 november 2009 om ett EU-miljömärke (1), särskilt artikel 8.2,

efter att ha hört Europeiska unionens miljömärkningsnämnd, och

av följande skäl:

(1)

Enligt förordning (EG) nr 66/2010 kan EU-miljömärket tilldelas produkter som har reducerad miljöpåverkan under hela sin livscykel.

(2)

Enligt förordning (EG) nr 66/2010 ska specifika kriterier för EU-miljömärket fastställas för varje produktgrupp.

(3)

I kommissionens beslut 2011/383/EU (2) fastställs de ekologiska kriterier och tillhörande bedömnings- och kontrollkrav för allrengöringsmedel och sanitetsrengöringsmedel som gäller till och med den 31 december 2016.

(4)

För att ta hänsyn till den aktuella utvecklingen på marknaden och den innovation som skett sedan beslutet antogs, anses det lämpligt att fastställa en reviderad uppsättning ekologiska kriterier för denna produktgrupp.

(5)

Med tanke på innovationscykeln för den berörda produktgruppen bör de reviderade kriterierna och de tillhörande bedömnings- och kontrollkraven gälla i sex år från och med den dag då detta beslut delges. Dessa kriterier ska främja produkter som har reducerad påverkan på akvatiska ekosystem, innehåller begränsade mängder farliga ämnen, är effektiva och minimerar avfallsproduktionen genom minskad förpackningsmängd.

(6)

För att skapa rättslig säkerhet bör beslut 2011/383/EU upphävas.

(7)

En övergångsperiod bör medges för tillverkare vars produkter har tilldelats EU-miljömärket för allrengöringsmedel och sanitetsrengöringsmedel baserat på kriterierna i beslut 2011/383/EU för att ge dem tillräckligt med tid att anpassa sina produkter till de reviderade kriterierna och kraven.

(8)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats genom artikel 16 i förordning (EG) nr 66/2010.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Produktgruppen ”rengöringsmedel för hårda ytor” ska omfatta allrengöringsmedel, köksrengöringsmedel, fönsterputsmedel eller sanitetsrengöringsmedel som omfattas av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 648/2004 (3) och som utformats och saluförs för ett av följande användningsområden:

Allrengöringsmedel, vilket ska omfatta rengöringsmedel avsedda för normal rengöring inomhus av hårda ytor som väggar, golv och andra fasta ytor.

Köksrengöringsmedel, vilket ska omfatta rengöringsmedel avsedda för normal rengöring och avfettning av köksytor såsom arbetsbänkar, spisar, diskhoar och ytor på köksmaskiner.

Fönsterrengöringsmedel, vilket ska omfatta rengöringsmedel avsedda för normal rengöring av fönster, glas och andra högpolerade ytor.

Sanitetsrengöringsmedel, vilket ska omfatta rengöringsmedel avsedda för normalt avlägsnande (även genom skrubbning) av smuts eller avlagringar i sanitetsutrymmen som tvättstugor, toaletter, badrum och duschar.

Produktgruppen ska omfatta produkter för både privat och yrkesmässigt bruk vilka säljs antingen som RTU-produkter (Ready to use) eller i outspädd form. Produkterna ska vara blandningar av kemiska ämnen. Produkter för privat bruk får inte innehålla mikroorganismer som tillverkaren avsiktligt tillsatt produkten.

Artikel 2

I detta beslut gäller följande definitioner:

1.    ingående ämnen : ämnen som har tillsatts avsiktligt, biprodukter och föroreningar från råvaror i slutproduktens sammansättning (inklusive vattenlöslig folie, om sådan används).

2.    outspädd produkt : en produkt som ska spädas med vatten före användning.

3.    RTU-produkt : (Ready to use) en produkt som inte ska spädas med vatten före användning.

4.    primärförpackning :

a)

för enhetsdoser med omslag som ska tas bort före användning, omslaget kring den enskilda dosen och den förpackning som är avsedd att utgöra den minsta försäljningsenheten vid distribution till den slutliga användaren eller konsumenten på försäljningsstället, inklusive etikett i förekommande fall.

b)

för alla andra typer av produkter, förpackning som är utformad för att på försäljningsstället utgöra den minsta säljenheten för distribution till den slutliga användaren eller konsumenten, inklusive etikett i förekommande fall.

5.    mikroplast : partiklar som är mindre än 5 mm av olöslig makromolekylär plast som fås fram genom en av följande processer:

a)

Polymerisering, såsom polyaddition eller polykondensation eller en liknande process som använder monomerer eller andra utgångsämnen.

b)

Kemisk förändring av naturliga eller syntetiska makromolekyler.

c)

Mikrobiell fermentering.

6.    nanomaterial : ett naturligt, oavsiktligt bildat eller avsiktligt tillverkat material som innehåller partiklar i fritt tillstånd eller i form av aggregat eller agglomerat och där minst 50 % av partiklarna i antalsstorleksfördelningen har en eller flera yttre dimensioner i storleksintervallet 1–100 nm (4).

Artikel 3

För att tilldelas EU-miljömärket enligt förordning (EG) nr 66/2010 ska en produkt ingå i produktgruppen ”rengöringsmedel för hårda ytor” i enlighet med definitionen i artikel 1 i detta beslut och uppfylla de kriterier och tillhörande bedömnings- och kontrollkrav som anges i bilagan till detta beslut.

Artikel 4

Kriterierna för produktgruppen ”rengöringsmedel för hårda ytor” och de tillhörande bedömnings- och kontrollkraven ska gälla i sex år från och med den dag då detta beslut delges.

Artikel 5

För administrativa ändamål ska produktgruppen ”rengöringsmedel för hårda ytor” tilldelas kodnummer ”020”.

Artikel 6

Beslut 2011/383/EU ska upphöra att gälla.

Artikel 7

1.   Med avvikelse från artikel 6 ska ansökningar om EU-miljömärket för produkter i produktgruppen ”rengöringsmedel för hårda ytor” som har lämnats in före den dag då detta beslut delges bedömas i enlighet med de villkor som anges i beslut 2011/383/EU.

2.   Ansökningar om EU-miljömärket för produkter i produktgruppen ”rengöringsmedel för hårda ytor” som lämnas in inom två månader från den dag då detta beslut delges får baseras antingen på kriterierna i beslut 2011/383/EU eller på kriterierna i det här beslutet. Dessa ansökningar ska utvärderas i enlighet med de kriterier som de baseras på.

3.   Licenser för EU-miljömärket som tilldelats enligt kriterierna i beslut 2011/383/EU får användas i 18 månader från och med den dag då det här beslutet delges.

Artikel 8

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 23 juni 2017.

På kommissionens vägnar

Karmenu VELLA

Ledamot av kommissionen


(1)  EUT L 27, 30.1.2010, s. 1.

(2)  Kommissionens beslut 2011/383/EU av den 28 juni 2011 om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av EU:s miljömärke till allrengöringsmedel och sanitetsrengöringsmedel (EUT L 169, 29.6.2011, s. 52).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 648/2004 av den 31 mars 2004 om tvätt- och rengöringsmedel (EUT L 104, 8.4.2004, s. 1).

(4)  Kommissionens rekommendation 2011/696/EU av den 18 oktober 2011 om definitionen av nanomaterial (EUT L 275, 20.10.2011, s. 38).


BILAGA

RAM

KRITERIER FÖR EU-MILJÖMÄRKET

Kriterier för tilldelning av EU-miljömärket till rengöringsmedel för hårda ytor

KRITERIER

1.

Toxicitet för vattenlevande organismer

2.

Biologisk nedbrytbarhet

3.

Anskaffning av hållbar palmolja, palmkärnolja och deras derivat

4.

Otillåtna eller begränsade ämnen

5.

Förpackning

6.

Lämplighet för användning

7.

Användarinformation

8.

Information på EU-miljömärket

BEDÖMNING OCH KONTROLL

a)   Krav

De särskilda bedömnings- och kontrollkraven anges för varje kriterium.

När sökanden ska lämna intyg, dokumentation, analyser eller testrapporter till de behöriga organen, eller på annat sätt styrka att kriterierna uppfylls, kan dessa dokument komma antingen från sökanden själv eller från dennes leverantör(er).

Behöriga organ ska företrädesvis erkänna intyg som utfärdas av organ som är ackrediterade enligt den relevanta harmoniserade standarden för test- och kalibreringslaboratorier samt kontroller som genomförs av organ som är ackrediterade enligt en relevant harmoniserad standard för organ som certifierar produkter, processer och tjänster. Ackreditering ska utföras i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008 (1).

När så är lämpligt får andra testmetoder än de som anges för varje kriterium användas om de godkänns som likvärdiga av det behöriga organ som bedömer ansökan.

När så är lämpligt får behöriga organ begära in kompletterande dokumentation och genomföra oberoende kontroller eller besök på plats.

En grundförutsättning är att produkten uppfyller alla tillämpliga rättsliga krav i de länder där den ska släppas ut på marknaden. Sökanden ska intyga att produkten uppfyller detta krav.

DID-listan (Detergent Ingredient Database), som finns på EU-miljömärkets webbplats, förtecknar de vanligaste ingående ämnena i tvätt-, disk- och rengöringsmedel och i kosmetika. Den ska användas för att få fram de uppgifter som krävs för att beräkna kritisk utspädningsvolym och för att bedöma de ingående ämnenas biologiska nedbrytbarhet. För ämnen som inte är upptagna i DID-listan anges riktlinjer för hur man ska beräkna eller extrapolera relevanta data.

En lista över alla ingående ämnen ska lämnas till det behöriga organet, med angivande av handelsnamn (i förekommande fall), kemisk benämning, CAS-nummer, DID-nummer, ingående mängd, samt form och funktion i slutproduktens sammansättning (inklusive vattenlöslig folie).

Konserveringsmedel, doftämnen och färgämnen ska anges oavsett halt. Andra ingående ämnen ska anges när halten är minst 0,010 viktprocent.

Alla ämnen som ingår i form av ett nanomaterial ska tydligt anges i förteckningen med ordet ”nano” inom parentes.

För varje ingående ämne ska säkerhetsdatablad (SDS) lämnas till det behöriga organet i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 (2). Om det inte finns något säkerhetsdatablad för ett enskilt ämne, eftersom det ingår i en blandning, ska sökanden tillhandahålla ett säkerhetsdatablad för blandningen.

b)   Tröskelvärden

Kriterierna enligt tabell 1 måste uppfyllas för alla ingående ämnen.

Tabell 1

Tröskelvärden som ska tillämpas på ingående ämnen per kriterium för rengöringsmedel för hårda ytor (viktprocent)

Kriteriets benämning

Tensider

Konserveringsmedel

Färgämnen

Doftämnen

Andra (t.ex. enzymer)

Toxicitet för vattenlevande organismer

≥ 0,010

Ingen gräns (*1)

Ingen gräns (*1)

Ingen gräns (*1)

≥ 0,010

Biologisk nedbrytbarhet

Tensider

≥ 0,010

Inte tillämpligt

Inte tillämpligt

Inte tillämpligt

Inte tillämpligt

Organiska

≥ 0,010

Ingen gräns (*1)

Ingen gräns (*1)

Ingen gräns (*1)

≥ 0,010

Anskaffning av hållbar palmolja

≥ 0,010

Inte tillämpligt

Inte tillämpligt

Inte tillämpligt

≥ 0,010

Otillåtna eller begränsade ämnen

Specificerade otillåtna eller begränsade ämnen

Ingen gräns (*1)

Ingen gräns (*1)

Ingen gräns (*1)

Ingen gräns (*1)

Ingen gräns (*1)

Farliga ämnen

≥ 0,010

≥ 0,010

≥ 0,010

≥ 0,010

≥ 0,010

SVHC-ämnen

Ingen gräns (*1)

Ingen gräns (*1)

Ingen gräns (*1)

Ingen gräns (*1)

Ingen gräns (*1)

Doftämnen

Inte tillämpligt

Inte tillämpligt

Inte tillämpligt

Ingen gräns (*1)

Inte tillämpligt

Konserveringsmedel

Inte tillämpligt

Ingen gräns (*1)

Inte tillämpligt

Inte tillämpligt

Inte tillämpligt

Färgämnen

Inte tillämpligt

Inte tillämpligt

Ingen gräns (*1)

Inte tillämpligt

Inte tillämpligt

Enzymer

Inte tillämpligt

Inte tillämpligt

Inte tillämpligt

Inte tillämpligt

Ingen gräns (*1)

Mikroorganismer

Inte tillämpligt

Inte tillämpligt

Inte tillämpligt

Inte tillämpligt

≥ 0,010

c)   Produktgruppens särdrag

Om en produkt kan förekomma i både RTU-form och outspädd form, och båda formerna säljs tillsammans i ett paket (t.ex. en flaska med en RTU-produkt och en refill-flaska med en outspädd produkt), ska båda typerna av produkter uppfylla kraven i samtliga kriterier för respektive produkttyp.

Outspädda produkter i förpackningar som utformats enbart för påfyllning av pumpsprejsflaskor ska uppfylla förpackningskraven för RTU-produkter.

REFERENSDOSERING

Följande dosering ska användas som referensdosering för beräkningar som syftar till att dokumentera att produkten uppfyller kriterierna för EU-miljömärket och för att testa rengöringsförmågan.

RTU-produkter

1 liter RTU-produkt

Outspädda produkter

Den högsta dosering som rekommenderas av tillverkaren för att förbereda 1 liter rengöringslösning för rengöring av normalsmutsiga ytor (anges som g/l av rengöringslösning eller ml/l av rengöringslösning).

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla den produktetikett eller bruksanvisning där doseringsanvisningarna anges.

Kriterium 1 – Toxicitet för vattenlevande organismer

Den kritiska utspädningsvolymen (CDVkronisk) för produkten får inte överskrida följande gränser för referensdosering:

Produkttyp

CDV-gränsvärde

(l/l av rengöringslösning)

Allrengöringsmedel, RTU

350 000

Allrengöringsmedel, outspätt

18 000

Köksrengöringsmedel, RTU

600 000

Köksrengöringsmedel, outspätt

45 000

Fönsterrengöringsmedel, RTU

48 000

Fönsterrengöringsmedel, outspätt

18 000

Sanitetsrengöringsmedel, RTU

600 000

Sanitetsrengöringsmedel, outspätt

45 000

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla en beräkning av CDVkroniskför produkten. Ett kalkylblad för beräkning av CDVkronisk finns på EU-miljömärkets webbplats.

CDVkronisk beräknas för alla ingående ämnen (i) i produkten, utom mikroorganismer, enligt följande formel:

Formula

där

dosering(i)

:

vikten (g) av ämnet (i) i referensdosen,

DF(i)

:

nedbrytningsfaktor för ämnet (i),

TFkronisk(i)

:

kronisk toxicitetsfaktor för ämnet (i).

Vid beräkningen används de värden för DF(i) och TFkronisk(i) som anges i den mest aktuella DID-listan del A. Om ett ingående ämne inte finns med i del A ska sökanden beräkna värdena enligt den metod som beskrivs i DID-listan del B och bifoga tillhörande dokumentation.

Kriterium 2 – Biologisk nedbrytbarhet

a)   Biologisk nedbrytbarhet för tensider

Alla tensider ska vara lättnedbrytbara (aerobt).

Alla tensider som klassificeras som farliga för vattenmiljön: Kategori akut 1 (H400) eller kategori kronisk 3 (H412), i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 (3) ska dessutom vara anaerobt biologiskt nedbrytbara.

b)   Biologisk nedbrytbarhet för organiska ämnen

Mängden organiska ämnen i produkten, utom mikroorganismer, som inte är aerobt biologiskt nedbrytbara (inte biologiskt lättnedbrytbara) (aNBO) eller anaerobt biologiskt nedbrytbara (anNBO) får inte överskrida följande gränser för referensdoseringen:

Produkttyp

aNBO

(g/l av rengöringslösning)

anNBO

(g/l av rengöringslösning)

Allrengöringsmedel, RTU

3,00

55,00

Allrengöringsmedel, outspätt

0,20

0,50

Köksrengöringsmedel, RTU

5,00

35,00

Köksrengöringsmedel, outspätt

0,20

0,50

Fönsterrengöringsmedel, RTU

2,00

20,00

Fönsterrengöringsmedel, outspätt

0,20

0,50

Sanitetsrengöringsmedel, RTU

5,00

35,00

Sanitetsrengöringsmedel, outspätt

0,20

0,50

Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna in dokumentation om tensidernas nedbrytbarhet samt en beräkning av produktens aNBO och anNBO. Ett kalkylblad för beräkning av aNBO och anNBO finns på EU-miljömärkets webbplats.

En hänvisning till den mest aktuella DID-listan ska göras när det gäller både nedbrytbarheten för tensider och aNBO-/anNBO-värdena för organiska ämnen.

För ingående ämnen som inte är upptagna i DID-listan del A anges relevanta uppgifter från litteratur eller andra källor, eller relevanta testresultat, som visar att de är aerobt och anaerobt biologiskt nedbrytbara, i enlighet med DID-listan del B.

I avsaknad av dokumentation avseende nedbrytbarheten får ett ingående ämne som inte är en tensid undantas från kravet på anaerob nedbrytbarhet om ett av följande tre villkor är uppfyllt:

1.

Ämnet är lättnedbrytbart och har lågt adsorptionsvärde (A < 25 %).

2.

Ämnet är lättnedbrytbart och har högt desorptionsvärde (D > 75 %).

3.

Ämnet är lättnedbrytbart och bioackumuleras inte (4).

Tester avseende adsorption/desorption ska utföras i enlighet med OECD:s riktlinje 106.

Kriterium 3 – Anskaffning av hållbar palmolja, palmkärnolja och deras derivat

Ingående ämnen som används i de produkter som framställs av palmolja eller palmkärnolja ska komma från odlingar som uppfyller kraven enligt ett certifieringssystem för hållbar produktion som baseras på organisationer som inbegriper flera olika parter och som har ett brett medlemskap, t.ex. icke-statliga organisationer, näringslivet och staten, och som inriktas på miljökonsekvenser för bl.a. mark, biologisk mångfald, organiska kollager och bevarande av naturresurser.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska genom intyg från tredjeparter och spårbarhetscertifikat styrka att palmoljan och palmkärnoljan som används för tillverkningen av de ingående ämnena härrör från odlingar som förvaltas på ett hållbart sätt.

De intyg som godtas ska inbegripa RSPO (Roundtable for Sustainable Palm Oil) (enligt metod som bygger på bevarande av identitet, åtskillnad eller massbalans) eller en likvärdig eller striktare ordning för hållbar produktion.

För kemiska derivat av palmolja och palmkärnolja ska det vara godtagbart att visa hållbarheten genom så kallade book and claim-system, som t.ex. GreenPalm eller motsvarande genom att tillhandahålla ACOP (Annual Communications of Progress) som visar antalet köpta och inlösta GreenPalm-certifikat under den senaste årliga handelsperioden.

Kriterium 4 – Otillåtna eller begränsade ämnen

a)   Specificerade otillåtna eller begränsade ämnen

i)   Otillåtna ämnen

De ämnen som anges nedan får inte ingå i produktens sammansättning oavsett halt:

Alkylfenoletoxilater (APEO) och andra alkylfenolderivat.

Atranol.

Kloratranol.

Dietylentriaminpentaättiksyra (DTPA).

Etylendiamintetraacetat (EDTA) och dess salter.

Formaldehyd och kemiska föreningar som avger formaldehyd (t.ex. 2-brom-2-nitropropan-1,3-diol, 5-brom-5-nitro-1,3-dioxan, natriumhydroxylmetylglycinat, diazolidinylurea), med undantag av föroreningar av formaldehyd i tensider baserade på polyalkoxikemi upp till en halt av 0,010 viktprocent i det ingående ämnet.

Glutaraldehyd.

Hydroxiisohexyl-3-cyklohexenkarboxaldehyd (HICC).

Mikroplaster.

Nanosilver.

Nitromysk och polycykliska mysker.

Fosfater.

Perfluorerade alkylater.

Kvartära ammoniumsalter som inte är biologiskt lättnedbrytbara.

Reaktiva klorföreningar.

Rhodamin B.

Triklosan.

3-jod-2-propynylbutylkarbamat.

Aromatiska kolväten.

Halogenerade kolväten.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna ett undertecknat intyg om överensstämmelse, i tillämpliga fall styrkt av intyg från leverantörer som bekräftar att inget av de förtecknade ämnena ingår i produktens sammansättning oavsett halt.

ii)   Ämnen som omfattas av begränsningar

De ämnen som anges nedan får inte ingå i produktens sammansättning i högre halter än de som anges nedan:

2-metyl-2H-isotiazolin-3-on: 0,0050 viktprocent (om det värde för 2-metyl-2H-isotiazol-3-on som tillåts enligt bilaga V [Förteckning över konserveringsmedel som är tillåtna i kosmetiska produkter] till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1223/2009 (5) skulle vara lägre vid tidpunkten för ansökan, ska detta lägre värde ha företräde).

1,2-bensisotiazol-3(2H)-on: 0,0050 viktprocent.

5-klor-2-metyl-4-isotiazolin-3-on/2-metyl-4-isotiazolin-3-on: 0,0015 viktprocent.

Den totala fosforhalten beräknad som elementär fosfor ska motsvara högst följande värden för referensdosen:

Produkttyp

Fosforhalt

Allrengöringsmedel, RTU

0,02 g/l av RTU-produkt

Allrengöringsmedel, outspätt

0,02 g/l av rengöringslösning

Köksrengöringsmedel, RTU

1,00 g/l av RTU-produkt

Köksrengöringsmedel, outspätt

1,00 g/l av rengöringslösning

Fönsterrengöringsmedel, RTU

0,00 g/l av RTU-produkt

Fönsterrengöringsmedel, outspätt

0,00 g/l av rengöringslösning

Sanitetsrengöringsmedel, RTU

1,00 g/l av RTU-produkt

Sanitetsrengöringsmedel, outspätt

1,00 g/l av rengöringslösning

Doftämnen som omfattas av informationskrav enligt förordning (EG) nr 648/2004 får inte finnas i kvantiteter ≥ 0,010 viktprocent per ämne.

VOC får inte förekomma över de gränser som anges nedan (VOC: organiska föreningar vars kokpunkt är lägre än 150 °C).

Produkttyp

VOC-gräns

Allrengöringsmedel, RTU

30 g/l av RTU-produkt

Allrengöringsmedel, outspätt

30 g/l av rengöringslösning

Köksrengöringsmedel, RTU

60 g/l av RTU-produkt

Köksrengöringsmedel, outspätt

60 g/l av rengöringslösning

Fönsterrengöringsmedel, RTU

100 g/l av RTU-produkt

Fönsterrengöringsmedel, outspätt

100 g/l av rengöringslösning

Sanitetsrengöringsmedel, RTU

60 g/l av RTU-produkt

Sanitetsrengöringsmedel, outspätt

60 g/l av rengöringslösning

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla följande dokument:

a)

Om isotiazolinoner används, ett undertecknat intyg om överensstämmelse, i tillämpliga fall styrkt av intyg från leverantörer, som bekräftar att den halt av isotiazolinoner som används högst motsvarar de angivna gränserna.

b)

Ett undertecknat intyg om överensstämmelse, i tillämpliga fall styrkt av intyg från leverantörer, som bekräftar att den totala fosforhalten (P) som används inte överstiger de angivna gränserna. Intyget ska styrkas genom beräkningarna av produktens totala fosforhalt.

c)

Ett undertecknat intyg om överensstämmelse, i tillämpliga fall styrkt av intyg eller dokumentation från leverantörer, som bekräftar att de doftämnen som omfattas av informationskravet enligt förordning (EG) nr 648/2004 inte förekommer i halter som överskrider gränserna.

d)

Ett undertecknat intyg om överensstämmelse, i tillämpliga fall styrkt av intyg från leverantörer som bekräftar att den totala VOC-halten understiger de angivna gränserna. Detta intyg ska stödjas av rapporter eller beräkningar av VOC-halten baserat på förteckningen över beståndsdelar.

b)   Farliga ämnen

i)   Slutprodukt

Slutprodukten får inte ha klassificerats eller märkts som akut toxisk, specifikt organtoxisk, luftvägs- eller hudsensibiliserande, cancerframkallande, mutagen eller reproduktionstoxisk eller farlig för vattenmiljön, i enlighet med bilaga I till förordning (EG) nr 1272/2008 och i enlighet med förteckningen i tabell 2.

ii)   Ingående ämnen

Slutprodukten får inte innehålla ingående ämnen i halter på 0,010 viktprocent eller mer som uppfyller kriterierna för att klassificeras som toxiska, farliga för vattenmiljön, luftvägs- eller hudsensibiliserande, cancerframkallande, mutagena eller reproduktionstoxiska i enlighet med bilaga I till förordning (EG) nr 1272/2008 och i enlighet med förteckningen i tabell 2.

Om de allmänna eller särskilda koncentrationsgränser som fastställs i enlighet med artikel 10 i förordning (EG) nr 1272/2008 är strängare, ska dessa ha företräde.

Tabell 2

Begränsade faroklassificeringar och dessas indelning

Akut toxicitet

Kategorierna 1 och 2

Kategori 3

H300 Dödligt vid förtäring

H301 Giftigt vid förtäring

H310 Dödligt vid hudkontakt

H311 Giftigt vid hudkontakt

H330 Dödligt vid inandning

H331 Giftigt vid inandning

H304 Kan vara dödligt vid förtäring om det kommer ner i luftvägarna

EUH070 Giftigt vid kontakt med ögonen

Specifik organtoxicitet

Kategori 1

Kategori 2

H370 Orsakar organskador

H371 Kan orsaka organskador

H372 Orsakar organskador genom lång eller upprepad exponering

H373 Kan orsaka organskador genom lång eller upprepad exponering

Luftvägs- och hudsensibilisering

Kategori 1A/1

Kategori 1B

H317 Kan orsaka allergisk hudreaktion

H317 Kan orsaka allergisk hudreaktion

H334 Kan orsaka allergi- eller astmasymtom eller andningssvårigheter vid inandning

H334 Kan orsaka allergi- eller astmasymtom eller andningssvårigheter vid inandning

Cancerogenitet, mutagenitet eller reproduktionstoxicitet

Kategorierna 1A och 1B

Kategori 2

H340 Kan orsaka genetiska defekter

H341 Misstänks kunna orsaka genetiska defekter

H350 Kan orsaka cancer

H351 Misstänks kunna orsaka cancer

H350i Kan orsaka cancer vid inandning

 

H360F Kan skada fertiliteten

H361f Misstänks kunna skada fertiliteten

H360D Kan skada det ofödda barnet

H361d Misstänks kunna skada det ofödda barnet

H360FD Kan skada fertiliteten. Kan skada det ofödda barnet

H361fd Misstänks kunna skada fertiliteten. Misstänks kunna skada det ofödda barnet

H360Fd Kan skada fertiliteten. Misstänks kunna skada det ofödda barnet

H362 Kan skada spädbarn som ammas

H360Df Kan skada det ofödda barnet. Misstänks kunna skada fertiliteten

 

Farligt för vattenmiljön

Kategorierna 1 och 2

Kategorierna 3 och 4

H400 Mycket giftigt för vattenlevande organismer

H412 Skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer

H410 Mycket giftigt för vattenlevande organismer med långtidseffekter

H413 Kan ge skadliga långtidseffekter på vattenlevande organismer

H411 Giftigt för vattenlevande organismer med långtidseffekter

 

Farligt för ozonskiktet

H420 Farligt för ozonskiktet

 

Detta kriterium ska inte tillämpas på ingående ämnen som omfattas av artikel 2.7 a och b i förordning (EG) nr 1907/2006, där det fastställs kriterier för att undanta ämnen i bilaga IV och V till den förordningen från krav avseende registrering, nedströmsanvändare och utvärdering. I syfte att fastställa om detta undantag är tillämpligt ska sökanden kontrollera varje ingående ämne som förekommer i en halt som överstiger 0,010 viktprocent.

Ämnen och blandningar i tabell 3 är undantagna från kraven i kriterium 4 b ii.

Tabell 3

Undantagna ämnen

Ämne

Faroangivelse

Tensider

H400 Mycket giftigt för vattenlevande organismer

H412 Skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer

Enzymer (*2)

H317 Kan orsaka allergisk hudreaktion

H334 Kan orsaka allergi- eller astmasymtom eller andningssvårigheter vid inandning

Nitrilotriättiksyra (NTA) som förorening i MGDA och GLDA (*3)

H351 Misstänks kunna orsaka cancer

Bedömning och kontroll: Sökanden ska påvisa överensstämmelse med detta kriterium för slutprodukten och för alla ingående ämnen eller blandningar i halter som överstiger 0,010 viktprocent i slutprodukten. Sökanden ska lämna ett undertecknat intyg om överensstämmelse, i tillämpliga fall styrkt av intyg från leverantörer, eller säkerhetsdatablad, som bekräftar att inget av dessa ämnen uppfyller kriterierna för klassificering med en eller flera faroangivelser i förteckningen i tabell 2 i de former och fysiska tillstånd i vilka de förekommer i produkten.

För ämnen som anges i bilagorna IV och V till förordning (EG) nr 1907/2006, vilka är undantagna från registreringsskyldigheten enligt artikel 2.7 a och b i den förordningen, ska det räcka med en förklaring från den sökande för att uppfylla kriterium 4 b.

Sökanden ska lämna ett undertecknat intyg om överensstämmelse, i tillämpliga fall styrkt av intyg från leverantörer, eller säkerhetsdatablad som bekräftar att ingående ämnen som uppfyller villkoren för undantag förekommer i produkten.

c)   Ämnen som inger mycket stora betänkligheter (SVHC-ämnen)

Slutprodukten får inte innehålla några ingående ämnen som har identifierats i enlighet med det förfarande som beskrivs i artikel 59.1 i förordning (EG) nr 1907/2006, där kandidatförteckningen över SVHC-ämnen fastställs.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna ett undertecknat intyg om överensstämmelse, i tillämpliga fall styrkt av intyg från leverantörer, eller säkerhetsdatablad som bekräftar att inga ämnen på kandidatförteckningen förekommer i produkten.

Den senaste versionen av förteckningen över SVHC-ämnen ska användas som referens vid ansökningstillfället.

d)   Doftämnen

Alla ingående ämnen som tillsätts produkten som doftämnen ska tillverkas och hanteras i enlighet med rekommendationerna från International Fragrance Association (Ifra) (6). Tillverkaren ska följa rekommendationerna i Ifras standarder om förbud, begränsad användning och angivna renhetskriterier för ämnen.

Bedömning och kontroll: Leverantören eller doftämnestillverkaren, beroende på vad som är tillämpligt, ska lämna ett undertecknat intyg om överensstämmelse.

e)   Konserveringsmedel

i)

Konserveringsmedel får bara förekomma i produkten för att bevara den, och halten får inte vara högre än vad som krävs för detta syfte. Detta gäller inte tensider som också kan ha biocidliknande egenskaper.

ii)

Produkten får innehålla konserveringsmedel förutsatt att dessa inte är bioackumulerande. Ett konserveringsmedel anses vara icke bioackumulerande om biokoncentrationsfaktorn (BCF) är < 100 eller log Kow är < 3,0. Om det finns uppgifter om både BCF och log Kow ska det högsta uppmätta BCF-värdet användas.

iii)

Det är förbjudet att på förpackningen eller på annat vis hävda eller antyda att produkten har antimikrobiell eller desinficerande verkan.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna ett undertecknat intyg om överensstämmelse, i tillämpliga fall styrkt av intyg från leverantörer, tillsammans med säkerhetsdatabladen för alla tillsatta konserveringsmedel, tillsammans med uppgifter om BCF eller log Kow för dessa ämnen. Sökanden ska tillhandahålla bildmaterial som visar den grafiska utformningen av förpackningen.

f)   Färgämnen

Färgämnen som används i produkten får inte vara bioackumulerande.

Ett färgämne anses vara icke bioackumulerande om biokoncentrationsfaktorn (BCF) är < 100 eller log Kow är < 3,0. Om det finns uppgifter om både BCF och log Kow ska det högsta uppmätta BCF-värdet användas. För färgämnen som godkänts för användning i livsmedel behöver ingen dokumentation om bioackumuleringspotential lämnas in.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna ett undertecknat intyg om överensstämmelse, i tillämpliga fall styrkt av intyg från leverantörer, tillsammans med säkerhetsdatabladen för alla tillsatta färgämnen, tillsammans med uppgifter om BCF eller log Kow för dessa ämnen, eller dokumentation för att säkerställa att färgämnet är godkänt för användning i livsmedel.

g)   Enzymer

Endast inkapslat enzym (i fast form) och enzym i form av vätska/suspension får användas.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna ett undertecknat intyg om överensstämmelse, i tillämpliga fall styrkt av intyg från leverantörer, tillsammans med säkerhetsdatabladen för alla tillsatta enzymer.

h)   Mikroorganismer

i)

Identifiering: Alla mikroorganismer som har tillsatts avsiktligt ska ha ett ATCC-nummer (American Type Culture Collection), ingå i en internationell deponeringsmyndighets (IDA) samlingar eller ha fått sitt DNA identifierat i enlighet med ett ”Strain identification protocol” (genom sekvensering av 16S ribosom-DNA eller likvärdig metod).

ii)

Säkerhet: Alla mikroorganismer som har tillsatts avsiktligt ska tillhöra båda följande:

Riskgrupp I enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/54/EG (7) – biologiska agens i arbetet.

QPS-listan (välgrundat antagande om säkerhet, Qualified Presumption of Safety) som utfärdas av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa).

iii)

Frånvaro av föroreningar: Patogena mikroorganismer enligt definitionen nedan får inte förekomma i någon av de stammar som ingår i slutprodukten när den kontrolleras med hjälp av de angivna testmetoderna eller likvärdiga metoder:

E. coli, testmetod ISO 16649-3:2005.

Streptococcus (Enterococcus), testmetod ISO 21528-1:2004.

Staphylococcus aureus, testmetod ISO 6888-1.

Bacillus cereus, testmetod ISO 7932:2004 eller ISO 21871.

Salmonella, testmetod ISO 6579:2002 eller ISO 19250.

iv)

Inga mikroorganismer som har tillsatts avsiktligt får vara genetiskt modifierade mikroorganismer (GMM).

v)

Antibiotikakänslighet: Alla mikroorganismer som har tillsatts avsiktligt ska, med undantag för inneboende resistens, vara känsliga för var och en av de fem viktigaste antibiotikaklasserna (aminoglykosid, makrolid, betalaktam, tetracyklin och fluorokinolon) i enlighet med EUCAST:s lappdiffusionsmetod eller likvärdig metod.

vi)

Antal mikroorganismer: Produkterna ska i använd form innehålla minst 1 × 105 kolonibildande enheter (CFU) per ml, mätt med (metoden) ”standard plate count” och i enlighet med ISO 4833-1:2014.

vii)

Hållbarhet: Produktens hållbarhet får inte understiga 24 månader och antalet mikroorganismer får inte minska med mer än 10 % var tolfte månad i enlighet med ISO 4833-1:2014.

viii)

Användbarhet: Produkten ska uppfylla alla krav som anges i kriterium 6 om användbarhet och alla tillverkarens påståenden om effekterna av de mikroorganismer som finns i produkten ska dokumenteras genom tester av tredje part.

ix)

Påståenden: Det är förbjudet att på förpackningen eller på annat vis hävda eller antyda att produkten har antimikrobiell eller desinficerande verkan.

x)

Användarinformation: Produktetiketten ska innehålla följande uppgifter:

Att produkten innehåller mikroorganismer.

Att produkten inte får användas med en pumpsprejsmekanism.

Att produkten inte får användas på ytor som kommer i kontakt med livsmedel.

Produktens hållbarhet ska anges.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla följande:

i)

Beteckning (på stammen) och identifiering av alla mikroorganismer som förekommer i produkten med ATCC-nummer eller IDA-nummer eller dokumentation av DNA-identifiering.

ii)

Dokumentation som visar att alla mikroorganismer tillhör riskgrupp I och har QPS-status.

iii)

Testdokumentation som visar att det inte finns några patogena mikroorganismer i produkten.

iv)

Dokumentation som visar att inga av mikroorganismerna är GMM.

v)

Testdokumentation som visar att alla mikroorganismer, med undantag för inneboende resistens, är känsliga för var och en av de fem angivna viktigaste antibiotikaklasserna.

vi)

Testdokumentation avseende CFU per ml av lösningen i använd form (för outspädda produkter ska den spädningskvot som rekommenderas för ”normal” rengöring användas).

vii)

Testdokumentation avseende CFU per ml av lösningen i använd form var tolfte månad för en produkt som lagras till hållbarhetstidens utgång.

viii)

Testresultat från tredje parts laboratorium som visar mikroorganismernas påstådda effekter och bildmaterial som visar den grafiska utformningen av förpackningen eller en kopia av produktetiketten, som belyser eventuella påståenden om mikroorganismernas effekter.

ix och x)

Den grafiska utformningen av förpackningen eller en kopia av produktetiketten.

Kriterium 5 – Förpackning

a)   Produkter som säljs i sprejflaskor

Sprejer som innehåller drivgas får inte användas. Sprejflaskor ska vara påfyllningsbara och återanvändningsbara.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna ett undertecknat intyg om överensstämmelse, tillsammans med relevant dokumentation som beskriver eller visar hur de sprejflaskor som ingår i förpackningen kan fyllas på.

b)   Återtagningssystem för förpackningar

Om produkten levereras i en förpackning som ingår i ett återtagningssystem för en produkt ska den produkten vara undantagen från kraven enligt kriterium 5 c och d.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna ett undertecknat intyg om överensstämmelse tillsammans med relevant dokumentation som beskriver eller visar att ett återtagningssystem införts för förpackningen.

c)   Förhållandet mellan vikt och nytta (VNF)

Produktens förhållande mellan vikt och nytta (VNF) ska beräknas för endast primärförpackningen och får inte överskrida följande gränser för referensdosering.

Produkttyp

VNF

(g/l av rengöringslösning)

Outspädda produkter

15

RTU-produkter

150

RTU-produkter som säljs i pumpsprejsflaskor

200

Primärförpackningar som består av mer än 80 % återvunnet material är undantagna från detta krav.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska tillhandahålla en beräkning av VNF för produkten. Om produkten säljs i olika förpackningar (t.ex. med olika volymer), ska beräkningen lämnas för varje förpackningsstorlek för vilken EU-miljömärket ska tilldelas.

VNF beräknas enligt följande:

Formula

där:

Wi

:

primärförpackningens vikt (g) (i),

Ui

:

vikt (g) av återvunnet material i primärförpackningen före konsumentledet (i). Ui = Wi, om inte sökanden kan bevisa något annat,

Di

:

antalet referensdoser i primärförpackningen (i). När det gäller RTU-produkter, Di = produktvolym (i liter),

Ri

:

refill-index. Ri = 1 (förpackningen återanvänds inte för samma ändamål) eller Ri = 2 (om sökanden kan visa att förpackningskomponenten kan återanvändas för samma ändamål och de säljer refill).

Sökanden ska lämna ett undertecknat intyg om överensstämmelse som visar innehållet av återvunnet material efter konsumentledet tillsammans med relevant dokumentation. Förpackningar betraktas som återvunna efter konsumentledet om de råvaror som använts för att tillverka dem har hämtats från förpackningstillverkare i distributionsledet eller konsumentledet.

d)   Återvinningsdesign

Plastförpackningar ska ges en utformning som underlättar en effektiv materialåtervinning och som innebär att man undviker potentiella föroreningar eller oförenliga material som är kända för att hämma separation eller upparbetning eller för att försämra kvaliteten på återvunnet material. Etiketten eller krympfilmsetiketten, förslutningen och, i förekommande fall, barriärbeläggningen får varken var för sig eller i kombination innehålla de material och komponenter som förtecknas i tabell 4. Pumpmekanismer (även i sprejer) är undantagna från detta krav.

Tabell 4

Material och komponenter som inte är tillåtna i delar av förpackningar

Del av förpackning

Ej tillåtna material och komponenter (*4)

Etikett eller krympfilmsetikett

Etikett eller krympfilmsetikett av PS i kombination med PET-, PP- eller HDPE-flaska

Etikett eller krympfilmsetikett av PVC i kombination med PET-, PP- eller HDPE-flaska

Etikett eller krympfilmsetikett av PETG i kombination med PET-flaska

Alla andra plastmaterial för krympfilmsetiketter/etiketter med en densitet av > 1 g/cm3 som används med en PET-flaska

Alla andra plastmaterial för krympfilmsetiketter/etiketter med en densitet av > 1 g/cm3 som används med en PP- eller HDPE-flaska

Etiketter eller krympfilmsetiketter som är metalliserade eller har gjutits fast i själva förpackningen (IML-märkning)

Förslutning

PS-förslutning i kombination med en PET-, HDPE- eller PP-flaska

PVC-förslutning i kombination med PET-, PP- eller HDPE-flaska

PETG-förslutning och/eller förslutningsmaterial med en densitet av > 1 g/cm3 i kombination med en PET-flaska

Förslutningar av metall, glas eller EVA som inte lätt kan avlägsnas från flaskan

Förslutningar av silikon. Undantagna är silikonförslutningar med en densitet av < 1 g/cm3 i kombination med en PET-flaska och silikonförslutningar med en densitet av > 1 g/cm3 i kombination med en PEHD- eller PP-flaska

Metallhöljen eller metallförseglingar som sitter kvar på flaskan eller förslutningen efter det att produkten har öppnats

Barriärbeläggningar

Polyamid, funktionella polyolefiner, metalliserade barriärer och ljusbarriärer

Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna ett undertecknat intyg om överensstämmelse med angivande av materialsammansättningen för förpackningen samt för behållaren, etiketten eller krympfilmsetiketten, lim/häftmedel, förslutningen och barriärbeläggningen, i tillämpliga fall, tillsammans med foton eller tekniska ritningar av primärförpackningen.

Kriterium 6 – Lämplighet för användning

Produkten ska ha tillfredsställande rengöringsprestanda vid den lägsta temperatur och dosering som rekommenderas av tillverkaren för vattenhårdheten i enlighet med ramen för test av prestandan för rengöringsmedel för hårda ytor (Framework for testing the performance of hard surface cleaners) som finns på EU-miljömärkets webbplats (8).

Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna dokumentation som visar att produkten har testats enligt de villkor som anges i ramen och att resultaten visar att produkten uppfyller åtminstone minimikraven för rengöringsprestanda. Sökanden ska också lämna dokumentation om överensstämmelse med de laboratoriekrav som ingår i de relevanta harmoniserade standarderna för test- och kalibreringslaboratorier, i förekommande fall.

Likvärdiga testprestanda får användas om likvärdigheten har bedömts och godtagits av det behöriga organet.

Kriterium 7 – Användarinformation

Produkten ska åtföljas av anvisningar om korrekt användning för att maximera produktprestandan, minimera avfallet och minska föroreningen av vatten och resursanvändningen. Dessa anvisningar ska vara läsbara eller innehålla grafiska framställningar eller ikoner och omfatta information om följande:

a)

Doseringsanvisningar

Sökanden ska vidta lämpliga åtgärder för att hjälpa konsumenterna att följa doseringsrekommendationerna och tillhandahålla doseringsanvisningar och ett användarvänligt doseringssystem (t.ex. lock). Följande text ska finnas på RTU-produkters förpackningar: ”Produkten är inte avsedd för rengöring i stor skala”.

Doseringsanvisningarna ska omfatta rekommenderad dos för minst två nivåer av nedsmutsning och, i förekommande fall, vattenhårdhetens inverkan på doseringen.

Om tillämpligt, ska det finnas en angivelse av den vanligaste vattenhårdheten i det område där produkten är avsedd att saluföras eller en uppgift om var denna information finns tillgänglig.

b)

Information om bortskaffande av förpackningar

Primärförpackningen ska vara försedd med information om återanvändning, materialåtervinning och korrekt bortskaffning av förpackningen.

c)

Miljöinformation

Primärförpackningen ska vara försedd med en text som visar vikten av att använda korrekt dosering och den lägsta rekommenderade temperaturen för att minimera energi- och vattenförbrukningen och begränsa föroreningen av vatten.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna ett undertecknat intyg om överensstämmelse, tillsammans med ett provexemplar av produktetiketten.

Kriterium 8 – Information på EU-miljömärket

Logotypen ska vara synlig och läsbar. EU-miljömärkets registrerings- eller licensnummer ska också anges på produkten. Numret ska vara läsbart och väl synligt.

Sökanden kan välja att förse etiketten med en frivillig textruta med följande text:

Begränsad påverkan på vattenmiljön.

Begränsad mängd farliga ämnen.

Testad rengöringsprestanda.

Bedömning och kontroll: Sökanden ska lämna ett undertecknat intyg om överensstämmelse, tillsammans med ett provexemplar av produktetiketten eller bildmaterial som visar den grafiska utformningen av den förpackning där EU-miljömärket är placerat.


(1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008 av den 9 juli 2008 om krav för ackreditering och marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93 (EUT L 218, 13.8.2008, s. 30).

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 av den 18 december 2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (Reach), inrättande av en europeisk kemikaliemyndighet, ändring av direktiv 1999/45/EG och upphävande av rådets förordning (EEG) nr 793/93 och kommissionens förordning (EG) nr 1488/94 samt rådets direktiv 76/769/EEG och kommissionens direktiv 91/155/EEG, 93/67/EEG, 93/105/EG och 2000/21/EG (EUT L 396, 30.12.2006, s. 1).

(*1)  Ingen gräns betyder: alla ämnen som har tillsatts avsiktligt, biprodukter och föroreningar från råvaror (analytisk detektionsgräns), oavsett halt.

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 av den 16 december 2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar, ändring och upphävande av direktiven 67/548/EEG och 1999/45/EG samt ändring av förordning (EG) nr 1907/2006 (EUT L 353, 31.12.2008, s. 1).

(4)  Ett ämne anses vara icke bioackumulerande om biokoncentrationsfaktorn (BCF) är < 100 eller log Kow är < 3,0. Om det finns uppgifter om både BCF och log Kow ska det högsta uppmätta BCF-värdet användas.

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1223/2009 av den 30 november 2009 om tvätt- och rengöringsmedel (EUT L 342, 22.12.2009, s. 59).

(*2)  Inklusive stabilisatorer och andra hjälpämnen i beredningarna.

(*3)  I halter som understiger 0,2 % i råvaran, under förutsättning att den totala halten i slutprodukten understiger 0,10 %.

(6)  Finns på Ifras webbplats: http://www.ifraorg.org.

(7)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/54/EG av den 18 september 2000 om skydd för arbetstagare mot risker vid exponering för biologiska agens i arbetet (sjunde särdirektivet enligt artikel 16.1 i direktiv 89/391/EEG) (EGT L 262, 17.10.2000, s. 21).

(*4)  EVA – etylenvinylacetat, HDPE – högdensitetspolyeten, PET – polyetentereftalat, PETG – glykolmodifierad polyetentereftalat, PP – polypropen, PS – polystyren, PVC – polyvinylklorid.

(8)  Finns på: http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/documents/performance_test_cleaners.pdf.


Top