EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D0818

Rådets genomförandebeslut (EU) 2017/818 av den 11 maj 2017 om en rekommendation om förlängning av tillfälliga kontroller vid de inre gränserna under exceptionella omständigheter som utgör en risk för Schengenområdets övergripande funktionssätt

OJ L 122, 13.5.2017, p. 73–75 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2017/818/oj

13.5.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 122/73


RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2017/818

av den 11 maj 2017

om en rekommendation om förlängning av tillfälliga kontroller vid de inre gränserna under exceptionella omständigheter som utgör en risk för Schengenområdets övergripande funktionssätt

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/399 av den 9 mars 2016 om en unionskodex om gränspassage för personer (kodex om Schengengränserna) (1), särskilt artikel 29,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)

I enlighet med artikel 29 i kodexen om Schengengränserna antog rådet, på förslag av kommissionen, den 12 maj 2016 ett genomförandebeslut med en rekommendation om tillfälliga kontroller vid de inre gränserna under exceptionella omständigheter som utgör en risk för Schengenområdets övergripande funktionssätt.

(2)

Rådet rekommenderade fem Schengenstater (Österrike, Tyskland, Danmark, Sverige och Norge) att behålla proportionell tillfällig gränskontroll vid ett begränsat antal av sina inre gränsavsnitt under en inledande sexmånadersperiod i syfte att bemöta det allvarliga hotet mot den allmänna ordningen och inre säkerheten i dessa stater till följd av brister i kontrollen av den yttre gränsen i Grekland och de därpå följande sekundära förflyttningar som genomförs av irreguljära migranter som anlänt via Grekland och som förflyttar sig till andra Schengenstater. Vid två tillfällen, den 11 november 2016 och den 7 februari 2017, förlängde rådet på förslag av kommissionen denna period med i vardera fallet tre månader.

(3)

Enligt artiklarna 25 och 29 i kodexen om Schengengränserna kan den inledande period som rekommenderats av rådet förlängas ytterligare, om de exceptionella omständigheterna kvarstår.

(4)

Enligt rekommendationerna av den 11 november 2016 och den 7 februari 2017 ska de berörda Schengenstaterna, i tillämpliga fall, varje månad rapportera till kommissionen om resultatet av de kontroller som genomförts och om bedömningen av om det fortfarande är nödvändigt med sådana kontroller. Kommissionen mottog sådana rapporter från alla de berörda Schengenstaterna. Uppgifterna i dessa rapporter visar att kontrollerna har hållit sig inom ramen för villkoren i rekommendationen. I rapporten bekräftas också att situationen i dessa stater stabiliserats med avseende på det antal avslag av inrese- och asylansökningar som kontrollerna resulterat i.

(5)

Trots dessa framsteg är de villkor som definieras i färdplanen Att återvända till Schengen för ett avskaffande av all kontroll vid de inre gränserna och en återgång till ett normalt fungerande Schengenområde dock ännu inte till fullo uppfyllda. Trots Greklands pågående framsteg och betydande förbättringar under 2016 vad gäller förvaltningen av de yttre gränserna samt Greklands uppfyllelse av de rekommendationer som utfärdades efter det oanmälda utvärderingsbesöket 2015 befinner sig dessutom ett betydande antal irreguljära migranter fortfarande i Grekland och utmed västra Balkanrutten. Det finns alltjämt en risk för att dessa migranter ska genomföra irreguljära sekundära förflyttningar inom Schengenområdet.

(6)

I sitt meddelande Att återvända till Schengen – en färdplan fastställde kommissionen de olika strategier som behöver genomföras för att man ska kunna återgå till ett fullt fungerande Schengenområde. Arbetet med att starta Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån pågår. Ytterligare bidrag från medlemsstaterna är dock nödvändiga för att komplettera dess resurser och för att byrån till fullo ska kunna uppfylla sin roll för att säkra unionens yttre gränser. Rekommendationerna efter de första sårbarhetstesten har ännu inte offentliggjorts. Statusavtalen med Serbien är på väg att förhandlas fram.

(7)

Uttalandet från EU och Turkiet av den 18 mars 2016, som nu varit i kraft i över ett år, fortsätter att ge konkreta resultat, vilket bekräftades i den femte lägesrapporten (2). Antalet anländande personer är dock fortfarande högre än antalet personer som återvänder från Grekland till Turkiet, vilket leder till ett högre tryck på de grekiska öarna. Det krävs fortsatta framsteg med avseende på andra aspekter av uttalandet. Genomförandet av uttalandet måste således ständigt övervakas. Detta gäller även situationen utmed västra Balkanrutten och genomförandet av det samarbete som man enades om i uttalandet efter ledarnas möte om västra Balkanrutten.

(8)

De exceptionella omständigheter som innebär ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen och inre säkerheten och som äventyrar Schengenområdets övergripande funktionssätt kvarstår således.

(9)

Mot bakgrund av ovanstående omständigheter förefaller det befogat att, i enlighet med artikel 29 i kodexen om Schengengränserna, som en sista utväg tillåta en ytterligare och slutlig förlängning av den tillfälliga kontrollen vid de berörda inre gränserna i de Schengenstater som för närvarande genomför sådana kontroller, det vill säga Österrike, Tyskland, Danmark, Sverige och det associerade landet Norge.

(10)

Rådet noterar kommissionens rekommendation om proportionella poliskontroller och polissamarbete inom Schengenområdet som också skulle bidra till att gradvis fasa ut tillfälliga kontroller vid de inre gränserna i syfte att häva alla kontroller vid de inre gränserna och med det snaraste återgå till ett normalt fungerande Schengenområde, genom att i första hand välja poliskontroller för att på ett lämpligt sätt åtgärda allvarliga hot mot den allmänna ordningen eller inre säkerheten. Rådet noterar att kommissionen rekommenderar att samtliga Schengenstater genomför de rekommenderade åtgärderna med det snaraste och senast inom sex månader.

(11)

På grundval av den tid som beräknas krävas för att genomföra väntande åtgärder som syftar till att säkerställa ett fullgott skydd av EU:s yttre gränser och fullgod säkerhet inom Schengenområdet bör denna förlängning inte överstiga sex månader från och med dagen för antagandet av detta genomförandebeslut.

(12)

De medlemsstater som beslutar att fortsätta att genomföra kontroller vid de inre gränserna inom ramen för detta genomförandebeslut bör underrätta övriga medlemsstater, Europaparlamentet och kommissionen om detta.

(13)

Innan de väljer att använda sig av sådana gränskontroller bör de berörda medlemsstaterna undersöka huruvida andra åtgärder som fungerar som alternativ till gränskontroller och i mindre grad förhindrar personers och varors fria rörlighet kan användas för att verkningsfullt bemöta det konstaterade hotet. I kommissionens rekommendation om proportionella poliskontroller och polissamarbete i Schengenområdet uppmanar kommissionen Schengenstaterna att effektivare utnyttja sina polisiära befogenheter på hela territoriet, också i gränsområdena och utmed de stora trafiklederna och i första hand välja poliskontroller. I väntan på genomförandet av kommissionens rekommendation bör de berörda Schengenstaterna vid sina underrättelser dock informera om resultatet av överväganden om lämpligaste verktyg och skälen till att välja gränskontroller som en sista utväg.

(14)

Kontrollerna i enlighet med detta genomförandebeslut bör endast i nödvändig omfattning fortsätta att genomföras, med en kontrollintensitet som begränsas till ett nödvändigt minimum och som anpassas till omständigheterna. Det kan följaktligen tänkas att varje ytterligare minskning av migrationsströmmen leder till att kontrollerna vid ett givet gränsavsnitt upphör. Endast riktade kontroller, på grundval av kontinuerligt uppdaterade riskanalyser och underrättelser, bör utföras, i syfte att optimera nyttan med kontrollerna och begränsa de negativa effekterna på den fria rörligheten. De Schengenstater som berörs av dessa kontroller vid gränsavsnitten i fråga bör tillåtas att regelbundet framföra åsikter om behovet av dem. Den Schengenstat som har beslutat att återinföra sådana kontroller bör beakta dessa åsikter vid bedömning och översyn av behovet av kontrollerna, med målet att gradvis minska dem.

(15)

Vid slutet av varje månad av genomförandet av detta genomförandebeslut bör en fullständig rapport om resultaten av de kontroller som genomförts omedelbart översändas till kommissionen och rådet tillsammans med, i tillämpliga fall, en bedömning av huruvida de fortfarande behövs. Denna rapport bör inbegripa det totala antalet personer som kontrollerats, det totala antalet nekade inresor efter kontrollerna, det totala antalet beslut om återvändande som utfärdats efter kontrollerna samt det totala antalet asylansökningar som mottagits vid de inre gränser där kontrollerna äger rum.

(16)

Rådet noterar att kommissionen har tillkännagett att den noga kommer att bevaka tillämpningen av detta genomförandebeslut.

HÄRIGENOM REKOMMENDERAS FÖLJANDE.

1.

Österrike, Tyskland, Danmark, Sverige och Norge bör förlänga proportionella tillfälliga gränskontroller i högst sex månader, räknat från och med dagen för antagandet av detta genomförandebeslut, vid följande inre gränser:

Österrike vid landgränsen mellan Österrike och Ungern och landgränsen mellan Österrike och Slovenien.

Tyskland vid landgränsen mellan Tyskland och Österrike.

Danmark i de danska hamnar som har färjeförbindelser med Tyskland och vid landgränsen mellan Danmark och Tyskland.

Sverige i de svenska hamnarna i polisregionerna Syd och Väst samt vid Öresundsbron.

Norge i de norska hamnar som har färjeförbindelser med Danmark, Sverige och Tyskland.

2.

Innan beslut fattas om en förlängning av sådana kontroller på grundval av denna rekommendation bör de berörda medlemsstaterna diskutera med den eller de berörda medlemsstaterna, för att säkerställa att kontroller vid de inre gränserna endast genomförs där det anses nödvändigt och proportionellt. Dessutom bör de berörda medlemsstaterna säkerställa att kontroller vid de inre gränserna endast genomförs som en sista utväg, när det med andra alternativa åtgärder inte går att uppnå samma effekt, och endast vid de delar av den inre gränsen där det anses nödvändigt och proportionellt, i enlighet med kodexen om Schengengränserna. Om användning av polisiära insatser ger samma säkerhetsresultat, bör detta väljas i första hand som en åtgärd som påverkar personers och varors fria rörlighet mindre. De berörda medlemsstaterna bör underrätta övriga medlemsstater, Europaparlamentet och kommissionen om detta.

3.

Gränskontrollen bör förbli målinriktad, grundad på kontinuerligt uppdaterade riskanalyser och underrättelser och i fråga om omfattning, frekvens, plats och tid begränsad till vad som är absolut nödvändigt för att bemöta det allvarliga hotet och säkra den allmänna ordningen och inre säkerheten. Den medlemsstat som genomför kontroller vid de inre gränserna i enlighet med detta genomförandebeslut bör veckovis ompröva nödvändigheten, frekvensen, platsen och tidpunkterna för kontrollerna, anpassa kontrollernas intensitet till det berörda hotet och när så är lämpligt avveckla dem samt varje månad rapportera till kommissionen och rådet.

Utfärdat i Bryssel den 11 maj 2017.

På rådets vägnar

C. CARDONA

Ordförande


(1)  EUT L 77, 23.3.2016, s. 1.

(2)  Femte lägesrapporten från kommissionen till Europaparlamentet, Europeiska rådet och rådet om genomförandet av uttalandet från EU och Turkiet, COM(2017) 204 final av den 2 mars 2017.


Top