EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004D0636

2004/636/EG: Rådets beslut av den 29 augusti 2004 om Europeiska gemenskapens ingående av protokollet om Europeiska gemenskapens anslutning till Europeiska organisationen för säkrare flygtrafiktjänst

OJ L 304, 30.9.2004, p. 209–209 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)
Special edition in Czech: Chapter 07 Volume 008 P. 330 - 336
Special edition in Estonian: Chapter 07 Volume 008 P. 330 - 336
Special edition in Latvian: Chapter 07 Volume 008 P. 330 - 336
Special edition in Lithuanian: Chapter 07 Volume 008 P. 330 - 336
Special edition in Hungarian Chapter 07 Volume 008 P. 330 - 336
Special edition in Maltese: Chapter 07 Volume 008 P. 330 - 336
Special edition in Polish: Chapter 07 Volume 008 P. 330 - 336
Special edition in Slovak: Chapter 07 Volume 008 P. 330 - 336
Special edition in Slovene: Chapter 07 Volume 008 P. 330 - 336
Special edition in Bulgarian: Chapter 07 Volume 014 P. 170 - 170
Special edition in Romanian: Chapter 07 Volume 014 P. 170 - 170
Special edition in Croatian: Chapter 07 Volume 021 P. 181 - 181

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2004/636/oj

Related international agreement

30.9.2004   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 304/209


RÅDETS BESLUT

av den 29 augusti 2004

om Europeiska gemenskapens ingående av protokollet om Europeiska gemenskapens anslutning till Europeiska organisationen för säkrare flygtrafiktjänst

(2004/636/EG)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 80.2 jämförd med artikel 300.2 första stycket första meningen och artikel 300.3 andra stycket i detta,

med beaktande av kommissionens förslag,

med beaktande av Europaparlamentets samtycke (1), och

av följande skäl:

(1)

Trafikstockningarna i luftrummet och det förestående genomförandet av det gemensamma europeiska luftrummet kräver snabba åtgärder på gemenskapsnivå och inom ramen för Europeiska organisationen för säkrare flygtrafiktjänst (Eurocontrol).

(2)

Gemenskapen har exklusiv eller med medlemsstaterna delad behörighet på vissa områden som omfattas av den internationella Eurocontrolkonventionen om samarbete för luftfartens säkerhet av den 13 december 1960, med flera ändringar och konsolidering genom det protokoll som öppnades för undertecknande den 27 juni 1997 (nedan kallad ”den reviderade konventionen”). Med stöd av artikel 40 i den reviderade konventionen kan gemenskapen ansluta sig till Eurocontrol för att utöva sin behörighet enligt ovan.

(3)

Kommissionen har på gemenskapens vägnar förhandlat med de fördragsslutande parterna i Eurocontrol om ett protokoll om Europeiska gemenskapens anslutning till Eurocontrol (nedan kallat ”protokollet”).

(4)

Detta protokoll undertecknades på gemenskapens vägnar den 8 oktober 2002 i Bryssel, med reservation för att det senare ingås.

(5)

I enlighet med bestämmelserna för samarbete mellan gemenskapen och medlemsstaterna bör gemenskapen och de medlemsstater som är medlemmar av Eurocontrol ratificera protokollet och den reviderade konventionen samtidigt för att garantera en enhetlig och fullständig tillämpning av bestämmelserna inom gemenskapen.

(6)

Protokollet bör godkännas.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Protokollet om Europeiska gemenskapens anslutning till Europeiska organisationen för säkrare flygtrafiktjänst godkänns härmed på gemenskapens vägnar.

Texten till protokollet åtföljer detta beslut.

Artikel 2

Rådets ordförande bemyndigas att utse den eller de personer som skall ha rätt att på gemenskapens vägnar deponera ratifikationsinstrumentet hos Konungariket Belgiens regering, i enlighet med artikel 9.2 i protokollet, tillsammans med den behörighetsförklaring som är fogad till detta beslut.

Gemenskapens ratifikationsinstrument för protokollet skall deponeras samtidigt med samtliga medlemsstaters ratifikationsinstrument för protokollet och för den reviderade konventionen.

Utfärdat i Luxemburg den 29 augusti 2004.

På rådets vägnar

M. McDOWELL

Ordförande


(1)  Yttrandet avgivet den 20 april 2004 (ännu ej offentliggjort i EUT).


PROTOKOLL

om Europeiska gemenskapens anslutning till den internationella Eurocontrolkonventionen om samarbete för luftfartens säkerhet av den 13 december 1960, med senare ändringar och konsolidering genom protokollet av den 27 juni 1997

REPUBLIKEN ALBANIEN

FÖRBUNDSREPUBLIKEN TYSKLAND

REPUBLIKEN ÖSTERRIKE

KONUNGARIKET BELGIEN

REPUBLIKEN BULGARIEN

REPUBLIKEN CYPERN

REPUBLIKEN KROATIEN

KONUNGARIKET DANMARK

KONUNGARIKET SPANIEN

REPUBLIKEN FINLAND

REPUBLIKEN FRANKRIKE

FÖRENADE KONUNGARIKET STORBRITANNIEN OCH NORDIRLAND

REPUBLIKEN GREKLAND

REPUBLIKEN UNGERN

IRLAND

REPUBLIKEN ITALIEN

FÖRE DETTA JUGOSLAVISKA REPUBLIKEN MAKEDONIEN

STORHERTIGDÖMET LUXEMBURG

REPUBLIKEN MALTA

REPUBLIKEN MOLDAVIEN

FURSTENDÖMET MONACO

KONUNGARIKET NORGE

KONUNGARIKET NEDERLÄNDERNA

REPUBLIKEN PORTUGAL

RUMÄNIEN

REPUBLIKEN SLOVAKIEN

REPUBLIKEN SLOVENIEN

KONUNGARIKET SVERIGE

SCHWEIZISKA EDSFÖRBUNDET

REPUBLIKEN TJECKIEN

REPUBLIKEN TURKIET

OCH EUROPEISKA GEMENSKAPEN

HAR ENATS OM FÖLJANDE

med beaktande av den internationella Eurocontrolkonventionen om samarbete för luftfartens säkerhet av den 13 december 1960, ändrad genom tilläggsprotokollet av den 6 juli 1970, i sin tur ändrat genom protokollet av den 21 november 1978, som alla ändrats genom protokollet av den 12 februari 1981, och ändrad och konsoliderad genom protokollet av den 27 juni 1997, nedan kallad ”konventionen”, särskilt artikel 40 i denna,

med beaktande av det ansvar som enligt Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen av den 25 mars 1957, reviderat genom Amsterdamfördraget av den 2 oktober 1997, åvilar Europeiska gemenskapen på vissa områden som omfattas av konventionen, och

av följande skäl:

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Europeiska gemenskapen ansluter sig till konventionen inom ramen för sin behörighet på de villkor som fastställs i detta protokoll, enligt artikel 40 i konventionen.

Artikel 2

Konventionen skall gälla för Europeiska gemenskapen, inom ramen för dess behörighet, för undervägstjänster för flygtrafik och relaterade inflygnings- och flygplatstjänster för flygtrafik i dess medlemsstaters flyginformationsregioner enligt bilaga II till konventionen, inom gränserna för den territoriella tillämpligheten av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen.

Tillämpningen av detta protokoll på flygplatsen i Gibraltar skall inte påverka Konungariket Spaniens eller Förenade konungarikets rättsliga ställning med avseende på tvisten om överhöghet över det territorium där flygplatsen är belägen.

Tillämpningen av detta protokoll på flygplatsen i Gibraltar skall uppskjutas tills ordningen i den gemensamma förklaring som avgavs av Konungariket Spaniens och Förenade konungarikets utrikesministrar den 2 december 1987 har genomförts. När så sker, skall Konungariket Spaniens och Förenade konungarikets regeringar underrätta de övriga fördragsslutande parterna i detta protokoll om detta.

Artikel 3

Om inte annat föreskrivs i detta protokoll skall bestämmelserna i konventionen tolkas så att även Europeiska gemenskapen omfattas inom ramen för sin behörighet, och de olika termer som används för att beteckna konventionens fördragsslutande parter och deras representanter skall uppfattas på motsvarande sätt.

Artikel 4

Europeiska gemenskapen skall inte bidra till Eurocontrols budget.

Artikel 5

Utan att det påverkar dess rösträtt enligt artikel 6 skall Europeiska gemenskapen ha rätt att representeras och delta i arbetet i Eurocontrols alla organ där någon av dess medlemsstater har rätt att representeras som fördragsslutande part och där frågor som faller inom dess behörighet kan komma att behandlas, med undantag av organ som har en revisionsfunktion.

I alla organ i Eurocontrol där Europeiska gemenskapen kan delta kommer den att lägga fram sin ståndpunkt, inom ramen för sin behörighet, i överensstämmelse med sina institutionella regler.

Europeiska gemenskapen får inte föra fram kandidater till medlemskap i valda Eurocontrolorgan och inte heller kandidater till tjänster i de organ där den har rätt att delta.

Artikel 6

1.   För beslut i frågor där Europeiska gemenskapen har exklusiv behörighet och i syfte att tillämpa reglerna i artikel 8 i konventionen, skall Europeiska gemenskapen utöva sina medlemsstaters rösträtt enligt konventionen. De röster och vägda röster som Europeiska gemenskapen sålunda avger skall räknas samman för att fastställa de majoriteter som anges i nämnda artikel 8 i konventionen. När gemenskapen röstar får dess medlemsstater inte rösta.

I syfte att fastställa det antal fördragsslutande parter i konventionen som krävs för en begäran om beslutsfattande med tre fjärdedels majoritet, enligt slutet av artikel 8.2 första stycket, skall gemenskapen anses representera sina medlemsstater som är medlemmar i Eurocontrol.

2.   Ett beslut som föreslås på en särskild punkt som Europeiska gemenskapen skall rösta om skall senareläggas om någon av konventionens fördragsslutande parter som inte är medlem i Europeiska gemenskapen så begär. Senareläggningen skall utnyttjas till samråd om det föreslagna beslutet mellan konventionens fördragsslutande parter, biträdda av Eurocontrols verkställande organ. I händelse av en sådan begäran får beslutsfattandet senareläggas högst sex månader.

För beslut i frågor där Europeiska gemenskapen inte har exklusiv behörighet skall Europeiska gemenskapens medlemsstater rösta i överensstämmelse med sin rösträtt, enligt artikel 8 i konventionen, och Europeiska gemenskapen får inte rösta.

3.   Europeiska gemenskapen skall från fall till fall informera konventionens övriga fördragsslutande parter om i vilka fall den kommer att utöva sin rösträtt enligt punkt 1, för de olika punkterna på dagordningarna för generalförsamlingen, rådet och andra beredande organ till vilka generalförsamlingen och rådet har delegerat befogenheter. Denna skyldighet skall också gälla när beslut fattas per korrespondens.

Artikel 7

Omfattningen av den behörighet som överförts till gemenskapen anges i allmänna termer i en skriftlig förklaring av Europeiska gemenskapen vid tidpunkten för undertecknandet av detta protokoll.

Denna förklaring kan ändras vid behov genom underrättelse från Europeiska gemenskapen till Eurocontrol. Den ersätter inte och begränsar inte på något sätt de frågor som kan omfattas av de underrättelser om gemenskapens behörighet som skall lämnas innan beslut fattas i Eurocontrol genom formell omröstning eller på annat sätt.

Artikel 8

Artikel 34 i konventionen skall tillämpas på eventuella tvister som uppstår mellan två eller flera av detta protokolls fördragsslutande parter eller mellan en eller flera av protokollets fördragsslutande parter och Eurocontrol med avseende på tolkning, tillämpning eller fullgörande av detta protokoll, inklusive dess existens, giltighet och upphörande.

Artikel 9

1.   Detta protokoll skall öppnas för undertecknande av alla stater som har undertecknat det protokoll om konsolidering av den internationella Eurocontrolkonventionen om samarbete för luftfartens säkerhet av den 13 december 1960, med senare ändringar, som öppnades för undertecknande den 27 juni 1997, nedan kallat ”konsolideringsprotokollet”, och Europeiska gemenskapen.

Innan protokollet träder i kraft skall det även vara öppet för undertecknande av varje annan stat som vederbörligen tillåts underteckna konsolideringsprotokollet enligt artikel II i det protokollet.

2.   Detta protokoll skall ratificeras, godtas eller godkännas. Ratifikations-, godtagande- eller godkännandeinstrumenten skall deponeras hos Konungariket Belgiens regering.

3.   Detta protokoll skall träda i kraft när det har ratificerats, godtagits eller godkänts dels av alla signatärstater som också är signatärer till konsolideringsprotokollet och vilkas ratificering, godtagande eller godkännande krävs för att konsolideringsprotokollet skall träda i kraft, dels av Europeiska gemenskapen, den första dagen i den andra månaden efter deponeringen av det sista ratifikations-, godtagande- eller godkännandeinstrumentet, förutsatt att konsolideringsprotokollet har trätt i kraft då. Om detta villkor inte är uppfyllt skall det träda i kraft samma datum som konsolideringsprotokollet.

4.   Detta protokoll skall träda i kraft för de signatärer som har deponerat sina ratifikations-, godtagande- eller godkännandeinstrument efter dess ikraftträdande, den första dagen i den andra månaden efter den dag då vederbörande ratifikations-, godtagande- eller godkännandeinstrument deponerades.

5.   Konungariket Belgiens regering skall underrätta regeringarna i de övriga signatärstaterna till detta protokoll samt Europeiska gemenskapen om varje undertecknande, om deponering av varje ratifikations-, godtagande- eller godkännandeinstrument och om varje datum för detta protokolls ikraftträdande enligt punkterna 3 och 4.

Artikel 10

Varje anslutning till konventionen efter dess ikraftträdande skall även innebära samtycke till att bindas av detta protokoll. Bestämmelserna i artiklarna 39 och 40 i konventionen skall även gälla för detta protokoll.

Artikel 11

1.   Detta protokoll skall vara i kraft under obestämd tid.

2.   Om alla Eurocontrols medlemsstater som är medlemmar i Europeiska gemenskapen frånträder Eurocontrol, skall Europeiska gemenskapen anses ha meddelat sitt frånträde såväl från konventionen som från detta protokoll, när den sista medlemsstaten i Europeiska gemenskapen meddelar sitt frånträde från Eurocontrol enligt artikel 38.2 i konventionen.

Artikel 12

Detta protokoll skall genom den belgiska regeringens försorg registreras hos Förenta nationernas generalsekreterare enligt artikel 102 i Förenta nationernas stadga och hos Internationella civila luftfartsorganisationens råd enligt artikel 83 i konventionen om internationell civil luftfart, som undertecknades i Chicago den 7 december 1944.

TILL BEVIS HÄRPÅ har undertecknade befullmäktigade, efter att ha uppvisat sin oinskränkta fullmakt som befunnits vara i vederbörlig ordning, undertecknat detta protokoll.

UPPRÄTTAT i Bryssel den 8 oktober 2002 på vart och ett av signatärstaternas officiella språk, i ett enda exemplar som skall deponeras i den belgiska regeringens arkiv. Den belgiska regeringen skall överlämna bestyrkta kopior till de andra signatärstaternas regeringar och till Europeiska gemenskapen. I händelse av bristande överensstämmelse mellan texterna skall den franska texten ha företräde.

Behörighetsförklaring av Europeiska gemenskapen i frågor som omfattas av den internationella Eurocontrolkonventionen

I enlighet med tillämpliga artiklar i EG-fördraget, såsom dessa tolkats av Europeiska gemenskapernas domstol, anges i denna förklaring Europeiska gemenskapens behörighet i frågor som omfattas av den internationella Eurocontrolkonventionen.

A.   ALLMÄNNA PRINCIPER

1.

Det behörighetsutövande som medlemsstaterna i enlighet med EG-fördraget har överfört till gemenskapen är till sin natur i ständig utveckling. Inom ramen för fördraget får behöriga institutioner fatta beslut där man fastställer räckvidden av Europeiska gemenskapens behörighet. Europeiska gemenskapen förbehåller sig därför rätten att ändra denna förklaring i enlighet med detta, utan att detta skall utgöra en nödvändig förutsättning för utövande av dess behörighet inom Eurocontrol.

2.

I förhållande till Eurocontrol är det endast Europeiska gemenskapens yttre behörighet som räknas. Därav följer att om inte de behöriga institutionerna uttryckligen beslutar att direkt utöva en yttre behörighet på grundval av fördraget på ett givet område, har Europeiska gemenskapen exklusiv behörighet endast i den mån dess interna lagstiftning påverkas av internationella avtal eller andra regler som fastställts inom ramen för internationellt samarbete (1).

B.   OMRÅDEN DÄR EUROPEISKA GEMENSKAPEN UTÖVAR BEHÖRIGHET

1.   Behörighetsområden på området för flygledningstjänst

a)

Standardisering, som omfattar harmonisering av tekniska specifikationer i allmänhet och sådana som gäller utrustning och system som används för tillhandahållande av flygledningstjänster i synnerhet (artiklarna 95 och 80 i EG-fördraget).

De viktigaste rättsakter som antagits av Europeiska gemenskapen på detta område är rådets förordning (EEG) nr 3922/91 (2), rådets direktiv 93/65/EEG (3) samt Europaparlamentets och rådets direktiv 98/34/EG (4).

b)

Politik för forskning och teknisk utveckling (artiklarna 163–173 i EG-fördraget).

För närvarande är de viktigaste rättsakter som antagits av Europeiska gemenskapen på detta område Europaparlamentets och rådets beslut nr 1513/2002/EG (5), rådets beslut 2002/834/EG (6) och rådets beslut 2002/835/EG (7). Dessa omfattar huvudsakligen grundforskning (universitet, forskningsinstitut) samt både forskning och teknisk utveckling som berör flygteknik och telematik, inbegripet system och utrustning för flygledningstjänst.

c)

Transeuropeiska nät (artiklarna 154–156 i EG-fördraget): Dessa omfattar transport, telekommunikation och energi i syfte att säkerställa driftkompatibilitet och överensstämmelse mellan nationella nät genom gemensam planering, ekonomiska incitament och normer för driftkompatibilitet.

De viktigaste rättsakter som antagits av Europeiska gemenskapen på detta område är Europaparlamentets och rådets beslut nr 1692/96/EG (8) och rådets förordning (EG) nr 2236/95 (9).

d)

Politik för harmonisering av radiospektrum: Det handlar särskilt om att skapa en politisk ram och ett regelverk för att säkerställa en samordning av de politiska inriktningarna och harmoniserade villkor för tillgång till och en effektiv användning av radiospektrum som krävs för att den inre marknaden på sådana gemenskapspolitiska områden som elektronisk kommunikation, transport samt forskning och utveckling skall kunna upprättas och fungera.

Den viktigaste rättsakt som antagits av Europeiska gemenskapen på detta område är Europaparlamentets och rådets beslut nr 676/2002/EG (10).

2.   Behörighetsområden på området för luftfart

Luftfartspolitiken (artikel 80.2 i EG-fördraget och följande lagstiftning) syftar till att underlätta tillhandahållandet av transporttjänster inom gemenskapen, främja säkerheten och tryggheten och bidra till att den inre marknaden fungerar väl.

De viktigaste rättsakter som antagits av Europeiska gemenskapen på detta område är rådets förordningar (EEG) nr 2407/92 (11), (EEG) nr 2408/92 (12), (EEG) nr 2409/92 (13) och (EEG) nr 95/93 (14) samt Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 1592/2002 (15) och (EG) nr 2320/2002 (16), genomförda genom kommissionens förordning (EG) nr 622/2003 (17), Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 437/2003 (18) samt Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/42/EG (19).

3.

Det kan även inträffa att en åtgärd som skall vidtas av Eurocontrol påverkar fastställda regler avseende allmän gemenskapspolitik, t.ex. konkurrens, fri rörlighet för varor och tjänster (inbegripet offentlig upphandling och dataskydd), miljöskydd, socialpolitik samt ekonomisk och social sammanhållning.

C.   MEDLEMSSTATERNAS BEHÖRIGHET

1.

När Europeiska gemenskapen inte har fastställt interna regler och inte har beslutat att direkt utöva yttre behörighet, ligger behörigheten hos medlemsstaterna.

2.

Fördraget ger inte Europeiska gemenskapen behörighet i frågor som rör nationell säkerhet och nationellt försvar, och därför faller utformning och användning av luftrummet i militärt syfte utanför Europeiska gemenskapens behörighetsområde.


(1)  Fastställt av domstolen i yttrandena 1/94 (REG 1994, s. I-5267), 2/91 (REG 1993, s. I-1061) och 1/76 (REG 1977, s. 741) samt mål 22/71 (REG 1971, s. 949).

(2)  EGT L 373, 31.12.1991, s. 4. Förordningen senast ändrad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1592/2002 (EGT L 240, 7.9.2002, s. 1).

(3)  EGT L 187, 29.7.1993, s. 52. Direktivet senast ändrat genom kommissionens förordning (EG) nr 2082/2000 (EGT L 254, 9.10.2000, s. 1).

(4)  EGT L 204, 21.7.1998, s. 37. Direktivet ändrat genom direktiv 98/48/EG (EGT L 217, 5.8.1998, s. 18).

(5)  EGT L 232, 29.8.2002, s. 1.

(6)  EGT L 294, 29.10.2002, s. 1.

(7)  EGT L 294, 29.10.2002, s. 44.

(8)  EGT L 228, 9.9.1996, s. 1. Beslutet ändrat genom beslut nr 1346/2001/EG (EGT L 185, 6.7.2001, s. 1).

(9)  EGT L 228, 23.9.1995, s. 1. Förordningen ändrad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1655/1999 (EGT L 197, 29.7.1999, s. 1).

(10)  EGT L 108, 24.4.2002, s. 1.

(11)  EGT L 240, 24.8.1992, s. 1.

(12)  EGT L 240, 24.8.1992, s. 8. Förordningen ändrad genom anslutningsakten för Österrike, Finland och Sverige.

(13)  EGT L 240, 24.8.1992, s. 15.

(14)  EGT L 14, 22.1.1993, s. 1. Förordningen senast ändrad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1554/2003 (EUT L 221, 4.9.2003, s. 1).

(15)  EGT L 240, 7.9.2002, s. 1.

(16)  EGT L 355, 30.12.2002, s. 1.

(17)  EUT L 89, 5.4.2003, s. 9.

(18)  EUT L 66, 11.3.2003, s. 1. Förordningen ändrad genom kommissionens förordning (EG) nr 1358/2003 (EUT L 194, 1.8.2003, s. 9).

(19)  EUT L 167, 4.7.2003, s. 23.


Top