EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Godkända maxmått och vikter för lastbilar, bussar och turistbussar

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Direktiv 96/53/EG – tillåtna dimensioner och vikter för lastbilar och bussar i internationell trafik

VILKET SYFTE HAR DIREKTIVET?

  • Syftet med detta direktiv är att bidra till att inre marknaden i Europeiska unionen (EU) fungerar bättre och att säkerställa fri rörlighet för varor inom EU genom att vikt- och storleksgränser sätts för tunga lastbilar och bussar som kör i internationell trafik inom EU.
  • Direktivet innebär att transportföretagen måste följa vissa normer vid internationella transporter.
  • För att göra tunga lastfordon och bussar grönare och säkrare ändrades detta direktiv genom direktiv (EU) 2015/719 så att det i vissa fall och under särskilda villkor är tillåtet att överskrida vikt- och storleksgränserna i direktiv 96/53/EG.

VIKTIGA PUNKTER

Tillämpningsområde

  • Det ändrade direktivet gäller dimensionerna på
    • lastbilar, inklusive släpvagnar, som väger mer än 3,5 ton,
    • passagerarfordon som transporterar fler än nio personer.
  • Direktivet gäller inte ledade bussar med fler än en ledad sektion.
  • Direktiv (EU) 2015/719 tillåter att lastbilar och treaxlade bussar som drivs med alternativa bränslen* får vara ett ton tyngre, så att man kan ta hänsyn till den ökade vikt som tekniken för alternativa bränslen kräver.
  • Genom förordning (EU) 2019/1242 ändrades direktivet så att det blev tillåtet med en viktökning på ytterligare ett ton för utsläppsfria* lastbilar och treaxlade ledbussar (se sammanfattning).
  • Förordningen innebär även att den högsta tillåtna vikten för tvåaxlade bussar höjs med 1,5 ton. Detta görs så att man kan ta hänsyn till utvecklingen inom kollektivtrafiken, t.ex. att genomsnittsvikten för passagerare och deras bagage har ökat och att säkerhetsbestämmelserna kräver ny utrustning.

Internationell trafik

  • Direktivet sätter upp gränser för vikt och dimensioner och innehåller även vissa andra fordonskrav som finns i bilagorna till direktivet.
  • Inga fordon som är tyngre eller större än tillåtet får köra på vägarna i en medlemsstat i EU, om de inte har specialtillstånd.
  • Fordon från en EU-medlemsstat som uppfyller de fastställda gränserna måste tillåtas att köra på vägarna i en annan medlemsstat. Undantag får eventuellt göras för vissa vägsträckor där myndigheterna kan ha beslutat om lägre gränsvärden, t.ex. i mindre byar, vid platser av särskilt intresse eller på mycket gamla broar.

Nationell trafik

Inga fordon som är tyngre eller större än vad som är tillåtet får köra på vägarna i en medlemsstat. Det finns dock några undantag, bl.a. när det gäller

  • längden på fordon med aerodynamiska egenskaper som ska öka energieffektiviteten,
  • längden på fordon som är konstruerade för att transportera vissa typer av varor, t.ex. virke,
  • längden på fordonskombinationer (motorfordon, släpvagnar och påhängsvagnar som kopplats ihop),
  • längden och vikten på fordon som fraktar containrar i samband med intermodala transporter*.

Medlemsstaterna kan tillåta högre vikt vid nationella transporter.

Inom sitt lands gränser kan en medlemsstat även testa ny teknik för fordon som överskrider de fastställda gränserna under en viss tid.

Reglerna måste följas

Medlemsstaterna måste se till att lastbilar och bussar kan bevisa att reglerna följs genom något av följande:

  • En skylt med uppgifter om tillverkaren och ytterligare en skylt med fordonets dimensioner.
  • En enda skylt som innehåller båda typer av information som nämns ovan.
  • Ett dokument med samma information, utfärdat av den medlemsstat där fordonet är registrerat.

Mer information om detta finns i bilaga III till direktivet.

Kontroll och sanktioner

EU-medlemsstaternas myndigheter bestämmer hur efterlevnaden av reglerna ska kontrolleras och vilka sanktioner som ska gälla om reglerna för högsta tillåtna vikt inte följs. Men de ska också vidta särskilda åtgärder med hjälp av automatiska system (vägsensorer eller utrustning för vägning ombord) så att de kan upptäcka tunga fordon i trafik som kan misstänkas överskrida de fastställda gränserna. En rapport ska skickas till Europeiska kommissionen vartannat år med information om

  • antalet kontroller som genomförts under de närmast föregående två kalenderåren,
  • antalet upptäckta fordon eller fordonskombinationer som varit för tungt lastade.

Genomförandeakter

  • Genomförandeförordning (EU) 2019/1213 innehåller enhetliga villkor för hur driftskompatibilitet ska uppnås för vägningsutrustning som finns installerad i fordon eller fordonskombinationer för att uppfylla kraven i direktiv 96/53/EG eller kraven för högsta tillåtna vikt för fordon i nationell trafik i den medlemsstat där fordonet körs.
  • Genomförandeförordning (EU) 2019/1916 innehåller detaljerade bestämmelser för aerodynamiska bakre anordningar (t.ex. infällbara eller vikbara ramper baktill på lastbilen eller lastbilens släp).

Obs! I en förordning med nära koppling till detta område – förordning (EU) 2019/1892 – finns regler för typgodkännande av förlängda förarhytter och av aerodynamiska anordningar och utrustningar.

VILKEN PERIOD GÄLLER DIREKTIVET FÖR?

Direktiv 96/53/EG har gällt sedan den 17 september 1996 och skulle bli lag i medlemsländerna senast den 16 september 1997.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Alternativa bränslen. Bränslen eller energikällor som åtminstone delvis ersätter fossila oljekällor inom transportsektorn och som kan komma att bidra till minskade koldioxidutsläpp inom denna sektor och göra den miljövänligare. Sådana alternativa bränslen är
  • el som används i alla typer av elfordon,
  • väte,
  • naturgas, inklusive biometan i gasform (komprimerad naturgas) och i flytande form (flytande naturgas),
  • gasol,
  • mekanisk energi som lagras eller produceras i fordonet, inklusive spillvärme.
Utsläppsfria lastbilar och bussar. Tunga fordon (lastbilar och bussar) utan förbränningsmotor, eller med en förbränningsmotor som släpper ut mindre än 1 g CO2/kWh eller mindre än 1 g CO2/km.
Intermodala transporter. Godstransporter som innebär en kombination av vägtransporter och alternativa transportsätt (tåg och/eller båt) och där godset transporteras i så kallade intermodala lastenheter (t.ex. container eller växelflak med en längd på högst 45 fot), utan att lastas om någonstans. Största delen av transporten ska ske med sådana alternativa transportsätt, medan vägtransporten endast ska utgöra en kortare sträcka i början och/eller slutet av transporten.

HUVUDDOKUMENT

Rådets direktiv 96/53/EG av den 25 juli 1996 om största tillåtna dimensioner i nationell och internationell trafik och högsta tillåtna vikter i internationell trafik för vissa vägfordon som framförs inom gemenskapen (EGT L 235, 17.9.1996, s. 59).

Fortlöpande ändringar av direktiv 96/53/EG har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/1916 av den 15 november 2019 om närmare bestämmelser vad gäller användning av aerodynamiska bakre anordningar enligt rådets direktiv 96/53/EG (EUT L 297, 18.11.2019, s. 3).

Se den konsoliderade versionen.

Kommissionens förordning (EU) 2019/1892 av den 31 oktober 2019 om ändring av förordning (EU) nr 1230/2012 vad gäller krav för typgodkännande av vissa motorfordon försedda med förlängda förarhytter och av aerodynamiska anordningar och aerodynamisk utrustning för motorfordon och släpvagnar till dessa (EUT L 291, 12.11.2019, s. 17).

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/1213 av den 12 juli 2019 om fastställande av närmare bestämmelser för att säkerställa enhetliga villkor för genomförandet av reglerna för driftskompatibilitet och förenlighet hos ombordutrustningen för vägning i enlighet med rådets direktiv 96/53/EG (EUT L 192, 18.7.2019, s. 1).

Senast ändrat 17.12.2021

Top