EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Estland - Inre marknaden

Prioriteringar på kort sikt:

  • Fortsatt anpassning av den nationella lagstiftningen till EU:s regelverk, bland annat på områdena offentlig upphandling, immateriella och kommersiella rättigheter, finansiella tjänster, beskattning, teknisk lagstiftning och konkurrensfrågor (framför allt insyn i samband med offentliga stödåtgärder).
  • Antagande av ny konkurrenslagstiftning som omfattar regler avseende både konkurrensbegränsande samverkan och offentliga stödåtgärder.
  • Förstärkning av det organ som ansvarar för kontroll av offentliga stödåtgärder.
  • Upprättande av en första lista över stödåtgärder.

Utvärdering (oktober 1999):

Dessa prioriterade mål har bara delvis uppnåtts.

Estland har fortsatt att anpassa sin lagstiftning på området fri rörlighet för varor, bland annat i fråga om sektorspecifika regler. När det gäller den "nya metoden" har arbetet gått mycket långsammare. I fråga om den fria rörligheten för kapital och rätten att fritt tillhandahålla tjänster har däremot anpassningsprocessen i det närmaste slutförts. På konkurrensområdet omfattar de nya estniska rättsreglerna dock inte fullständigt kontrollen av samgåenden mellan bolag, och lagstiftningen rörande offentliga stödåtgärder ligger inte heller helt i linje med EU:s regelverk. Det organ som ansvarar för kontroll av offentliga stödåtgärder behöver förstärkas.

Utvärdering (november 2000):

Man har fortsatt arbetet med att anpassa den lagstiftning som avser fri rörlighet för varor, konkurrensfrågor, beskattning, telekommunikationer och audiovisuella medier. När det gäller rätten att fritt tillhandahålla tjänster behöver tillsynen över värdepappersmarknaderna bli bättre. Tullförvaltningen behöver större kapacitet och tullkodexen behöver antas. Det finns fortfarande smärre hinder för den fria rörligheten för kapital.

Utvärdering (november 2001)

På området offentlig upphandling har betydande framsteg gjorts. Införandet av EU:s regler har fortsatt när det gäller den fria rörligheten för varor. Det finns fortfarande smärre hinder för den fria rörligheten för kapital. Man har inrättat en myndighet som utövar tillsyn över finansiella tjänster på värdepappersmarknaden. Anpassningsarbetet fortsätter i fråga om mervärdesskatt, konkurrensfrågor och telekommunikationer, även om upprättandet av en lista över statliga stödåtgärder måste slutföras. På området audiovisuella medier har anpassningsarbetet nästan slutförts. Tullkodexen har däremot ännu inte införts, och för vissa åtgärder har det inte heller fastställts någon tidsplan för genomförandet. Kampen mot bedrägerier måste fortsätta.

Utvärdering (november 2003)

Se faktabladen om antagandet av gemenskapens regelverk.

Prioriteringar på medellång sikt:

  • Anpassning på områdena offentlig upphandling, finansiella tjänster, penningtvätt, immateriella rättigheter, offentliga stödåtgärder och dataskydd.
  • Förstärkning av de organ som ansvarar för att utfärda regler avseende värdepapper, den audiovisuella sektorn och indirekt beskattning.
  • Uppgradering av de behöriga inrättningarna på områdena standardisering och bedömning av överensstämmelse samt införande av ett system för övervakning av marknaden.
  • Slutförande av anpassningen till EU:s regelverk, konkret genomförande av konkurrensrätten, förstärkning av konkurrensmyndigheterna, främjande av företagens utveckling (bland annat de små och medelstora företagens) och anpassning till EU:s regelverk när det gäller telekommunikationer, konsumentskydd och den inre marknaden för energi.

Utvärdering (oktober 1999):

Inga framsteg har gjorts på dessa områden.

Utvärdering (november 2000):

Inrättningarna på områdena standardisering och bedömning av överensstämmelse behöver moderniseras. Man måste också se till att det finns en tillräcklig organisation för genomförandet i samtliga sektorer.

Utvärdering (november 2001)

De industriella rättigheterna stämmer i stort sett överens med EU:s regelverk, medan det fortfarande krävs anpassning när det gäller de immateriella rättigheterna. Estland har gjort goda framsteg i anpassningsarbetet på områdena fri rörlighet för varor, statliga stödåtgärder, konsumentskydd och ömsesidigt erkännande av utbildningsbevis. När det gäller beskattning återstår det att slutföra anpassningen. På tullområdet har det gjorts bara begränsade framsteg.

Utvärdering (november 2003)

Se faktabladen om antagandet av gemenskapens regelverk.

Som en följd av undertecknandet av anslutningsfördraget den 16 april 2003 gick Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern med i Europeiska unionen den 1 maj 2004.

HÄNVISNINGAR

Beslut 98/264/EG av den 30.3.1998EGT L 121, 23.4.1998

Beslut 1999/855/EG av den 6.12.1999EGT L 335, 28.12.1999

Kommissionens yttrande KOM(97) 2006 slutligEj offentliggjort i EGT

Kommissionens rapport KOM(98) 705 slutligEj offentliggjord i EGT

Kommissionens rapport KOM(1999) 504 slutligEj offentliggjord i EGT

Kommissionens rapport KOM(2000) 704 slutligEj offentliggjord i EGT

Kommissionens rapport KOM(2001) 700 slutlig - SEK(2001) 1747Ej offentliggjord i EGT

Kommissionens rapport KOM(2003) 675 slutlig - SEK(2003) 1201Ej offentliggjord i Europeiska unionens officiella tidning

Fördraget om anslutning till Europeiska unionen [Europeiska unionens officiella tidning L 236, 23.9.2003]

Senast ändrat den 19.11.2004

Top