EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014DC0572

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN OM KOMMITTÉERNAS ARBETE UNDER 2013

/* COM/2014/0572 final */

52014DC0572

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN OM KOMMITTÉERNAS ARBETE UNDER 2013 /* COM/2014/0572 final */


RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN

OM KOMMITTÉERNAS ARBETE UNDER 2013

I enlighet med artikel 10.2 i förordning (EU) nr 182/2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter[1] (nedan kallad kommittéförfarandeförordningen) lägger kommissionen härmed fram sin årliga rapport om kommittéernas arbete under 2013.

Rapporten ger en översikt över utvecklingen av kommittésystemet under 2013 och en sammanfattning av kommittéernas verksamhet. I anslutning till rapporten publiceras ett arbetsdokument från kommissionens avdelningar med detaljerad statistik över de enskilda kommittéernas arbete.

1.            Kommittésystemets utveckling under 2013

1.1         Allmän utveckling

Såsom beskrivs i rapporten från 2012[2], anpassades alla kommittéförfaranden enligt det gamla beslutet om kommittéförfarande[3], med undantag av det föreskrivande förfarandet med kontroll, till det nya kommittéförfarandet enligt kommittéförfarandeförordningen.

Under 2013 har kommittéerna inom kommittéförfarandet alltså arbetat i enlighet med de förfaranden som anges i kommittéförfarandeförordningen, dvs. det rådgivande förfarandet (artikel 4) och granskningsförfarandet (artikel 5) samt enligt det föreskrivande förfarandet med kontroll som anges i artikel 5a i beslutet om kommittéförfarande.

I enlighet med kommissionens uttalande[4] när kommittéförfarandeförordningen antogs om att alla bestämmelser enligt det föreskrivande förfarandet med kontroll i gällande grundrättsakter skulle anpassas till kriterierna i fördraget, antog kommissionen 2013, efter en inledande granskning 2012, tre förslag[5] för att anpassa totalt 200 grundrättsakter till artiklarna 290 och 291 i EUF-fördraget. Dessa förslag är nu föremål för det ordinarie lagstiftningsförfarandet.

1.2         Översyn av omprövningskommitténs arbetsordning

Omprövningskommitténs arbetsordning[6], som antogs den 29 mars 2011, innehåller en översynsklausul (artikel 14) som föreskriver att kommissionen senast i april 2014 ska utvärdera hur arbetsordningen fungerar i praktiken. Denna översyn avser endast arbetsordningen, inte bestämmelserna i kommittéförfarandeförordningen, som ska ses över senast den 1 mars 2016.

Sedan kommittéförfarandeförordningen trädde i kraft den 1 mars 2011 och fram till slutet av 2013 har omprövningskommittén huvudsakligen sammankallats avseende ett politikområde, nämligen hälsa och konsumentskydd, och särskilt när det gäller genetiskt modifierade livsmedel och foder samt växtskyddsmedel. Kommissionen har hänskjutit 23 utkast till genomförandeakter till omprövningskommittén, som hittills har sammanträtt 15 gånger. Två av de utkast till akter som hänskjutits till omprövningskommittén gällde inte området hälsa och konsumentskydd (utan områdena tullar och miljö).

I de flesta fall sammankallades omprövningskommittén eftersom den berörda kommittéen inte avgav något yttrande. Ett av de främsta skälen till detta återfinns i artikel 5.4 andra stycket i kommittéförfarandeförordningen, där det anges att om inget yttrande avges på området människors, djurs och växters hälsa och säkerhet ska genomförandeakten inte antas[7]. Om genomförandeakten anses nödvändig är det möjligt att förelägga samma kommitté en ändrad version av akten eller förelägga omprövningskommittén utkastet till genomförandeakt inom en månad. När det gäller ärenden såsom godkännande av genetiskt modifierade livsmedel eller foder är möjligheten till ändringar begränsad och alternativet att återigen förelägga kommittén samma akt leder därför troligen inte till ett annat resultat. Kommissionen har därför valt att förelägga omprövningskommittén genomförandeakten. I de flesta fall har inte heller omprövningskommittén avgett något yttrande, och kommissionen har antagit åtgärderna i enlighet med artikel 6.3 i kommittéförfarandeförordningen.

De problem med omprövningskommittén som efter praktisk erfarenhet hittills identifierats gäller fastställandet av mötesdatum och representationsnivån, möjligheterna att främja kompromisser och användningen av det skriftliga förfarandet.

1.2.1 Mötesdatum och representationsnivå

Enligt artikel 3.7 i kommittéförfarandeförordningen ska ordföranden fastställa datumet för omprövningskommitténs möte i nära samarbete med kommitténs ledamöter, så att medlemsstaterna och kommissionen ges möjlighet att säkerställa att de är representerade på lämplig nivå. Detta återspeglas i artikel 1.5 i omprövningskommitténs arbetsordning, enligt vilken kommissionen ska samråda med medlemsstaterna om möjliga mötesdatum och medlemsstaterna får lägga fram förslag i detta avseende. Syftet är att säkerställa en tillräckligt hög representationsnivå, som enligt en allmän regel inte bör ligga under nivån i ständiga representanternas kommitté, för att inte bara upprepa diskussionerna inom den berörda kommittéen.

Eftersom mötet i enlighet med artikel 3.7 i kommittéförfarandeförordningen ska hållas senast sex veckor efter hänskjutandet till omprövningskommittén, kan det vara praktiskt svårt att finna ett lämpliga mötesdatum, trots det hittades ett lämpligt datum i samtliga fall. När det gäller representationsnivån har erfarenheterna hittills visat att representation på ministernivå inte är praxis, utan ofta är den på nivån i ständiga representanternas kommitté. Medlemsstaterna bestämmer vilken representation de ska ha i omprövningskommittén, och ordalydelsen i artikel 1.5 i omprövningskommitténs arbetsordning erbjuder en sådan flexibilitet att representationsnivån kan anpassas till det aktuella ärendet.

1.2.2 Främjande av kompromisser

I kommittéförfarandeförordningen anges tydligt att utkastet till genomförandeakt ska föreläggas omprövningskommittén. Det är därför inte möjligt att lägga fram en ändrad version. I enlighet med artikel 6.2 i kommittéförfarandeförordningen får dock varje ledamot i omprövningskommittén föreslå ändringar av utkastet till genomförandeakt fram till dess att ett yttrande har avgetts, och ordföranden får besluta huruvida den ska ändras. Detta återspeglas i artikel 4.2 i omprövningskommitténs arbetsordning. För närvarande är det därför möjligt för ordföranden att underlätta en kompromiss genom att exempelvis godkänna eller föreslå ändringar under mötet.

1.2.3 Skriftligt förfarande

Inom vissa politikområden, t.ex. genetiskt modifierade livsmedel och foder samt växtskyddsmedel, kom inte omprövningskommittén fram till någon kompromiss på grund av ärendets karaktär. Omprövningskommitténs möten är ofta korta och leder till samma resultat som i den berörda kommittén och inget yttrande avges. I sådana fall har därför användningen av det skriftliga förfarandet vid några tillfällen föreslagits redan från början. Möjligheterna och villkoren för användning av det skriftliga förfarandet anges i artikel 3.5 i kommittéförfarandeförordningen och nämns i artikel 7 i omprövningskommitténs arbetsordning, enligt vilka ordföranden särskilt får använda det skriftliga förfarandet när utkastet redan har diskuterats vid ett möte i omprövningskommittén. Ordalydelsen utesluter inte att det skriftliga förfarandet används redan från början, om det är motiverat. Enligt artikel 3.5 i kommittéförfarandeförordningen ska emellertid ordförande kalla till ett möte om en kommittéledamot så begär, och hittills har alltid sådana begäranden inkommit.

1.2.4 Slutsats

Erfarenheterna hittills med omprövningskommittén bekräftar att omprövningskommitténs arbetsordning återspeglar bestämmelserna i kommittéförfarandeförordningen väl och att den utgör en effektiv grund för arbetet i omprövningskommittén samt att den i detta skede därför inte behöver ändras. Om ett sådant behov skulle uppstå finns en möjlighet att ta upp frågan på nytt vid den planerade översynen av kommittéförfarandeförordningen under 2016.

1.3         Ny rättspraxis

Med sin dom av den 18 mars 2014 i mål C-427/12, kommissionen mot parlamentet och rådet (”biocidmålet”), uttalade sig domstolen för första gången i ett mål om gränsdragningen mellan delegerade akter och genomförandeakter. Med sin talan i biocidmålet ville Europeiska kommissionen låta ogiltigförklara en bestämmelse om antagande av bestämmelser om de avgifter som ska betalas till Europeiska kemikaliemyndigheten genom genomförandeakter. Kommissionen ansåg att dessa borde fastställas genom delegerade akter. Domstolen ogillade kommissionens talan. Även om domstolen inte verkade ifrågasätta att artiklarna 290 och 291 var och en har sitt eget tillämpningsområde, erkände den att lagstiftaren har ett visst handlingsutrymme när den beslutar att delegera kommissionen befogenhet enligt artikel 290.1 i EUF-fördraget eller tilldela genomförandebefogenhet enligt artikel 291.2 i EUF-fördraget. Följaktligen konstaterade domstolen att en domstolsprövning är begränsad till uppenbara fel.

Två av domstolens domar under 2013 förtydligade vissa aspekter av det föreskrivande förfarandet enligt beslut 1999/468/EG[8]. Målen rörde situationer då den föreskrivande kommittén hade röstat innan kommittéförfarandeförordningen trädde i kraft; förfarandet ansågs därför vara pågående i den mening som avses i artikel 14 i den förordningen och det var tvunget att avslutas enligt bestämmelserna i beslut 1999/468/EG.

2.            Översikt över verksamheten

2.1         Antal kommittéer och möten

Det är viktigt att skilja mellan kommittéer inom kommittéförfarandet och andra församlingar, t.ex. expertgrupper som kommissionen själv bildar. Expertgrupperna bistår kommissionen med sakkunskap[9] när den förbereder och tillämpar politiken samt delegerade akter, medan kommittéerna inom kommittéförfarandet bistår kommissionen vid utövandet av de genomförandebefogenheter den tilldelats genom grundrättsakter. I denna rapport behandlas enbart kommittéerna inom kommittéförfarandet. Antalet kommittéer inom kommittéförfarandet per den 31 december 2013 redovisas efter verksamhetsområde (se tabell I). Uppgifter för föregående år (per den 31 december 2012) lämnas även som en jämförelse. Avdelningar och konfigurationer räknas inte separat eftersom de tillhör en huvudkommitté.

TABELL I – Det totala antalet kommittéer (2013)

Verksamhetsområde || 2012 || 2013

Jordbruk och landsbygdsutveckling (AGRI) || 15 || 20

Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (OLAF) || 1 || 1

Budget (BUDG) || 2 || 2

Klimatpolitik (CLIMA) || 4 || 4

Kommunikation (COMM) || 1 || 1

Kommunikationsnät, innehåll och teknik (CNECT) || 6 || 6

Utveckling och samarbete – EuropeAid (DEVCO) || 6 || 6

Ekonomi och finans (ECFIN) || 1 || 2

Utbildning och kultur (EAC) || 7 || 8

Sysselsättning, socialpolitik och inkludering (EMPL) || 3 || 4

Energi (ENER) || 16 || 18

Utvidgning (ELARG) || 4 || 4

Näringsliv (ENTR) || 30 || 33

Miljö (ENV) || 31 || 33

Hälso- och konsumentfrågor (SANCO) || 24 || 26

Inrikes frågor (HOME) || 11 || 13

Humanitärt bistånd och civilskydd (ECHO) || 2 || 3

Informationsteknik (DIGIT) || 1 || 1

Inre marknaden och tjänster (MARKT) || 15 || 15

Rättsliga frågor (JUST) || 14 || 17

Havsfrågor och fiske (MARE) || 4 || 4

Transport och rörlighet (MOVE) || 31 || 32

Regional- och stadspolitik (REGIO) || 1 || 2

Forskning och innovation (RTD) || 6 || 8

Generalsekretariatet (SG) || 2* || 2*

Tjänsten för utrikespolitiska instrument (FPI) || 4 || 4

Statistik (ESTAT) || 7 || 7

Skatter och tullar (TAXUD) || 11 || 13

Handel (TRADE) || 11 || 13

SUMMA || 271 || 302

* Inklusive omprövningskommittén (i registret över kommittéhandlingar är omprövningskommittén registrerad som en kommitté under generalsekretariatets ansvar, men i praktiken sköts den av alla berörda avdelningar).

År 2013 kunde kommittéerna i kommittéförfarandet generellt delas in enligt den typ av förfarande som de arbetade efter (rådgivande förfarande, granskningsförfarande, föreskrivande förfarande med kontroll – se tabell II). Vissa kommittéer som använde sig av flera olika förfaranden har separerats från övriga kommittéer som arbetar enligt ett enda förfarande.

TABELL II – Antal kommittéer efter förfarande (2013)

|| Typ av förfarande ||

Rådgivande förfarande || Granskningsförfarande || Föreskrivande förfarande med kontroll || Kommittéer som är verksamma enligt flera förfaranden || TOTALT

AGRI || 0 || 15 || 0 || 5 || 20

BUDG || 1 || 1 || 0 || 0 || 2

CLIMA || 0 || 0 || 0 || 4 || 4

CNECT || 0 || 2 || 0 || 4 || 6

COMM || 0 || 1 || 0 || 0 || 1

DEVCO || 0 || 5 || 0 || 1 || 6

DIGIT || 0 || 1 || 0 || 0 || 1

EAC || 1 || 2 || 0 || 5 || 8

ECFIN || 1 || 0 || 0 || 1 || 2

ECHO || 0 || 2 || 0 || 1 || 3

ELARG || 1 || 3 || 0 || 0 || 4

EMPL || 0 || 0 || 2 || 2 || 4

ENER || 3 || 8 || 1 || 6 || 18

ENTR || 6 || 6 || 4 || 17 || 33

ENV || 0 || 6 || 5 || 22 || 33

ESTAT || 0 || 3 || 0 || 4 || 7

FPI || 0 || 4 || 0 || 0 || 4

HOME || 1 || 6 || 0 || 6 || 13

JUST || 3 || 4 || 4 || 6 || 17

MARE || 0 || 4 || 0 || 0 || 4

MARKT || 0 || 2 || 4 || 9 || 15

MOVE || 3 || 7 || 4 || 18 || 32

OLAF || 0 || 0 || 0 || 1 || 1

REGIO || 0 || 0 || 0 || 2 || 2

RTD || 0 || 6 || 0 || 2 || 8

SANCO || 1 || 9 || 1 || 15 || 26

SG || 0 || 2 || 0 || 0 || 2

TAXUD || 1 || 11 || 0 || 1 || 13

TRADE || 3 || 6 || 0 || 4 || 13

SUMMA || 25 || 116 || 25 || 136 || 302

* Inklusive omprövningskommittén.

Antalet kommittéer är inte den enda indikatorn på verksamhet inom kommittéförfarandet. Antalet möten och antalet skriftliga förfaranden[10] under 2013 visar även hur intensivt arbetet i allmänhet har varit, både inom de olika politikområdena och inom de enskilda kommittéerna (se tabell III).

TABELL III – Antal möten och skriftliga förfaranden (2013)

|| Antalet kommittéer || Möten || Skriftliga förfaranden

2012 || 2013 || 2012 || 2013

AGRI || 20 || 134 || 132 || 3 || 3

BUDG || 2 || 5 || 6 || 0 || 1

CLIMA || 4 || 16 || 13 || 0 || 3

CNECT || 6 || 26 || 16 || 7 || 12

COMM || 1 || 1 || 2 || 2 || 4

DEVCO || 6 || 24 || 20 || 28 || 48

DIGIT || 1 || 2 || 2 || 0 || 0

EAC || 9 || 14 || 9 || 53 || 59

ECFIN || 2 || 1 || 0 || 0 || 0

ECHO || 3 || 4 || 5 || 6 || 5

ELARG || 4 || 5 || 4 || 22 || 10

EMPL || 4 || 2 || 2 || 6 || 15

ENER || 18 || 27 || 33 || 9 || 2

ENTR || 33 || 51 || 56 || 25 || 29

ENV || 33 || 46 || 42 || 14 || 18

ESTAT || 7 || 12 || 12 || 6 || 4

FPI || 4 || 7 || 4 || 7 || 7

HOME || 13 || 31 || 21 || 40 || 15

JUST || 17 || 7 || 4 || 18 || 11

MARE || 4 || 11 || 8 || 8 || 15

MARKT || 15 || 11 || 9 || 7 || 6

MOVE || 32 || 50 || 52 || 22 || 16

OLAF || 1 || 4 || 2 || 0 || 0

REGIO || 2 || 7 || 7 || 6 || 3

RTD || 8 || 56 || 23 || 227 || 240

SANCO || 26 || 144 || 127 || 354 || 403

SG || 2 || 3* || 7* || 0 || 0

TAXUD || 13 || 81 || 81 || 14 || 32

TRADE || 13 || 15 || 19 || 5 || 9

SUMMA || 302 || 797 || 718 || 889 || 970

* Inklusive sju möten i omprövningskommittén.

2.2         Antalet yttranden och genomförandeakter/genomförandeåtgärder

Liksom tidigare redovisas här en översikt över hur många formella yttranden som kommittéerna avgivit samt efterföljande genomförandeakter/genomförandeåtgärder som antagits av kommissionen[11]. Dessa uppgifter ger en bild av ”det konkreta resultatet” av kommittéernas arbete (se tabell IV).

TABELL IV – Antal yttranden och genomförandeakter/genomförandeåtgärder (2013)

|| Yttranden || Antagna akter || Åtgärder antagna enligt det föreskrivande förfarandet med kontroll

AGRI || 189 || 202 || 1

BUDG || 9 || 9 || 0

CLIMA || 11 || 5 || 8

CNECT || 45 || 45 || 1

COMM || 4 || 4 || 0

DEVCO || 127 || 127 || 0

DIGIT || 1 || 1 || 0

EAC || 75 || 55 || 0

ECFIN || 0 || 1 || 0

ECHO || 6 || 7 || 0

ELARG || 35 || 39 || 0

EMPL || 14 || 14 || 0

ENER || 17 || 3 || 7

ENTR || 49 || 29 || 21

ENV || 60 || 36 || 25

ESTAT || 13 || 4 || 13

FPI || 6 || 6 || 0

HOME || 21 || 19 || 0

JUST || 11 || 12 || 0

MARE || 29 || 29 || 0

MARKT || 7 || 4 || 8

MOVE || 56 || 39 || 7

OLAF || 0 || 0 || 0

REGIO || 4 || 5 || 0

RTD || 250 || 250 || 0

SANCO || 709 || 605 || 80

SG || 9* || 8 || 0

TAXUD || 105 || 106 || 0

TRADE || 54 || 52 || 0

SUMMA || 1 916 || 1 716 || 171

* Inklusive 9 yttranden från omprövningskommittén.

2.3         Möten i omprövningskommittén

Omprövningskommittén sammanträdde sju gånger under 2013 och diskuterade nio utkast till genomförandeakter (på områdena hälso- och konsumentfrågor, tullar och miljö) efter hänskjutande av kommissionen. Omprövningskommittén yttrade sig inte i något av dessa fall, och kommissionen beslutade att anta åtta av dessa genomförandeakter.

2.4         Användning av det föreskrivande förfarandet med kontroll

Som nämnts i avsnitt 1 påverkades inte det föreskrivande förfarandet med kontroll av 2011 års reform av kommittéförfarandena. Detta förfarande kan inte längre användas i ny lagstiftning, men det förekommer fortfarande i många befintliga grundrättsakter och kommer att vara tillämpligt enligt dessa akter till dess att de har anpassats. År 2013 antogs 171 åtgärder enligt det föreskrivande förfarandet med kontroll (se tabell IV). Vetorätten användes i ett fall (GD Miljö (ENV)). Som jämförelse kan nämnas att under 2012 användes inte vetorätten alls.

TABELL V – Antal åtgärder som antagits enligt det föreskrivande förfarandet med kontroll (2013)

|| Åtgärder antagna enligt det föreskrivande förfarandet med kontroll || Utkast till åtgärder antagna enligt det föreskrivande förfarandet med kontroll som Europaparlamentet motsatt sig || Utkast till åtgärder antagna enligt det föreskrivande förfarandet med kontroll som rådet motsatt sig

AGRI || 1 || 0 || 1

BUDG || 0 || 0 || 0

CLIMA || 8 || 0 || 0

CNECT || 1 || 0 || 0

COMM || 0 || 0 || 0

DEVCO || 0 || 0 || 0

DIGIT || 0 || 0 || 0

EAC || 0 || 0 || 0

ECFIN || 0 || 0 || 0

ECHO || 0 || 0 || 0

ELARG || 0 || 0 || 0

EMPL || 0 || 0 || 0

ENER || 7 || 0 || 0

ENTR || 21 || 0 || 0

ENV || 25 || 1 || 0

ESTAT || 13 || 0 || 0

FPI || 0 || 0 || 0

HOME || 0 || 0 || 0

JUST || 0 || 0 || 0

MARE || 0 || 0 || 0

MARKT || 8 || 0 || 0

MOVE || 7 || 0 || 0

OLAF || 0 || 0 || 0

REGIO || 0 || 0 || 0

RTD || 0 || 0 || 0

SANCO || 80 || 0 || 0

SG || 0 || 0 || 0

TAXUD || 0 || 0 || 0

TRADE || 0 || 0 || 0

SUMMA || 171 || 1 || 1

3.            Närmare information om kommittéernas verksamhet

I det arbetsdokument som åtföljer denna rapport lämnas närmare information om de enskilda kommittéernas verksamhet under 2013, uppdelat efter respektive ansvarig avdelning vid kommissionen.

[1]               EUT L 55, 28.2.2011, s. 13.

[2]               Rapport från kommissionen om kommittéernas arbete under 2012 (COM(2013) 701 final).

[3]               Rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 (EGT L 184, 17.7.1999, s. 23), ändrat genom rådets beslut 2006/512/EG (EUT C 255, 21.10.2006, s. 4).

[4]               Detta uttalande offentliggjordes i Europeiska unionens officiella tidning tillsammans med förordning (EU) nr 182/2011 (EUT L 55, 28.2.2011, s. 19).

[5]               COM(2013) 451, 452 och 751.

[6]               EUT C 183, 24.6.2011, s. 13.

[7]               Utan att det påverkar antagandet av genomförandeakter i vissa undantagsfall enligt artikel 7.

[8]               Dom av den 26 september 2013 i mål T-164/10, Pioneer Hi-Bred International Inc. mot kommissionen, och dom av den 13 december 2013 i mål T-240/10, Ungern mot kommissionen.

[9]               För mer information se: http://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm

[10]             Kommitténs omröstning kan ske vid ordinarie möte eller, i vederbörligen motiverade fall, genom skriftligt förfarande i enlighet med artikel 3.5 i kommittéförfarandeförordningen.

[11]             Observera att antalet yttranden och antalet genomförandeakter/genomförandeåtgärder under ett visst år kan skilja sig åt. Skälen för det redovisas i inledningen till det bifogade arbetsdokumentet för kommissionens avdelningar.

Top