EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002DC0010

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om det önskvärda i att fortsätta åtgärdsprogrammet för att förbättra skattesystemen på den inre marknaden

/* KOM/2002/0010 slutlig */

52002DC0010

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om det önskvärda i att fortsätta åtgärdsprogrammet för att förbättra skattesystemen på den inre marknaden /* KOM/2002/0010 slutlig */


MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om det önskvärda i att fortsätta åtgärdsprogrammet för att förbättra skattesystemen på den inre marknaden

1. BEHOVET AV ETT FORTSATT OCH MODERNT PROGRAM

Fiscalis-programmet [1] antogs av Europaparlamentet och rådet 1998 som gemenskapens femåriga åtgärdsprogram för att förbättra systemen för indirekt beskattning på den inre marknaden. Fiscalis-programmet har varit föremål för en utvärdering efter halva tiden vilken grundar sig på interimsrapporter från medlemsstaterna. Enligt artikel 12 i Fiscalis-beslutet skall kommissionen på grundval av den utvärderingen överlämna ett meddelande till Europaparlamentet och rådet om huruvida det är önskvärt att fortsätta med programmet, i förekommande fall tillsammans med ett lämpligt förslag.

[1] Europaparlamentets och rådets beslut nr 888/98/EG om antagande av gemenskapens åtgärdsprogram för att förbättra systemen för indirekt beskattning på den inre marknaden (Fiscalis-programmet), EGT L 126, 28.4.1998, s. 1.

I den preliminära utvärderingen [2] av Fiscalis-programmet konstateras det att programmets verkan på kort sikt är uppmuntrande, att programmet betraktas som ett värdefullt och nödvändigt verktyg till stöd för EU:s skattepolitik och att medlemsstaterna har gett programmet ett starkt stöd.

[2] SEC(2001) 1328.

Eftersom utvärderingen grundar sig på resultaten från de tre första åren är det redan möjligt att iaktta och mäta programmets effekter på kort sikt. Genom programmet har viktig kunskap och ytterligare erfarenheter rörande specifika ämnen spridits till deltagarna, kontrollen och bedrägeribekämpningen avseende systemen för indirekt beskattning har kunnat förbättras och tjänstemän har kunnat anta nya administrativa metoder genom samarbetet med andra skatteförvaltningar. Rapporten visade att programmet, som även utgjorde rättslig grund för finansieringen av en stor del av gemenskapens verksamhet i fråga om datorstöd, gjort det möjligt att främja en bättre användning och fördelning av de befintliga systemen för skattekontroll. Dessa är viktiga kontrollinstrument när det gäller mervärdesskatt och punktskatt inom gemenskapen. Programmet har även bidragit till nya datoriseringsprojekt på punktskatteområdet. Genom att programmet öppnats för kandidatländerna har dessa redan nu kunnat delta i seminarier och utbyten. Verksamheten inom ramen för programmet har visat sig vara en god investering och bör därför fortsätta. Eftersom de flesta verksamheterna inom ramen för det nuvarande programmet är framgångsrika, bör de, liksom programmets övergripande struktur, bevaras.

Det är därför nödvändigt att fortsätta programmet, inte bara för mervärdesskattekontrollen inom gemenskapen, utan även för att bereda vägen för anslutningen av nya medlemsstater. Om de nya medlemsstaterna inte har kännedom om de nödvändiga förfarandena för administrativt samarbete i god tid före anslutningen, är det svårt för dem att anpassa sina kontrollsystem och administrativa system för att möta den nya utmaning som det innebär att verka på en inre marknad utan gränser. Det kommer att vara ett viktigt inslag i uppbyggnaden av den offentliga förvaltningens förmåga i dessa länder att erbjuda deras tjänstemän på skatteområdet att till fullo delta i programmet, vilket även kommer att vara till gagn för gemenskapens övergripande mål när det gäller utvidgningen.

Samtidigt är det emellertid även nödvändigt ta hänsyn till nya utvecklingstendenser inom skattepolitiken samt till allmänna utvecklingstendenser i Europa. Ny teknik spelar till exempel en viktig roll för moderniseringen av såväl skattesystem som skatteförvaltningar, den ger möjlighet till förbättrad effektivitet och skapar betingelser för bättre samarbete mellan medlemsstaterna. Ett nytt program bör dra fördel av den utvecklingen. Förslaget omfattar därför ett väsentligt reviderat och moderniserat program (Fiscalis 2007), vars syfte är att fortsätta att på bästa sätt stödja gemenskapens arbete på skatteområdet.

I det avseendet innefattar förslaget följande förbättringar jämfört med Fiscalis-beslutet.

- Programmets mål kommer att vara direkt kopplade till de skattepolitiska målen.

- Programmet kommer att utsträckas till att omfatta direkt beskattning.

- Programmet kommer att bättre motsvara kandidatländernas särskilda behov eftersom ett särskilt mål har införts för att uppfylla deras särskilda behov. Det kommer att vara möjligt att innefatta nya verksamheter för att tillgodose sådana behov.

- En samordnad metod används vad gäller system för kommunikation och informationsutbyte på skatteområdet, eftersom alla system kommer att sammanföras inom ramen för programmet.

- Åtgärder vidtas för mer strukturerade regler om utvärdering.

2. PROGRAMMETS ÖVERGRIPANDE MÅL

Det viktigaste målet med Fiscalisbeslutet, liksom med det parallella programmet på tullområdet (Tull 2002), var att den inre marknaden skulle fungera effektivt, och beslutet antogs därför i enlighet med artikel 100a (nu artikel 95) i fördraget. Det här förslaget har samma övergripande mål, men det har anpassats för att tillgodose behov som sammanhänger med den nya skattepolitiska utvecklingen i gemenskapen. Det övergripande målet är att förbättra beskattningssystemens funktionssätt på den inre marknaden genom att öka samarbetet mellan de länder som deltar och deras myndigheter och tjänstemän, samt att identifiera problem, exempelvis inom lagstiftning och när det gäller förvaltningspraxis, som försvårar samarbetet och söka åtgärda dessa. Den rättsliga grunden bör därför vara artikel 95 i fördraget.

Det bör särskilt noteras att skattebedrägeri leder till en betydande snedvridning av den inre marknadens funktionssätt. Det skadar laglig handel, påverkar sysselsättningen negativt och undergräver förtroendet för gemenskapens skattesystem. Ett av programmets mål är därför att skydda gemenskapens och medlemsstaternas ekonomiska intressen mot bedrägeri.

Huvudansvaret för detta ligger på medlemsstaterna, men de kan inte på ett effektivt sätt förhindra bedrägeri utan samarbete och ömsesidigt bistånd. Underlåtenhet att tillmötesgå behovet av effektiv kontroll och av effektiva åtgärder för bedrägeribekämpning kommer att allvarligt påverka den inre marknadens funktionssätt. Fiscalis 2007-programmet syftar därför till att bidra till att den inre marknaden skall fungera bättre genom att främja gemenskapens och medlemsstaternas ansträngningar att bygga ett nätverk av skatteförvaltningar som arbetar tillsammans som om de vore en enda europeisk skatteförvaltning, i syfte att möta utmaningen från bedrägerier som inte längre känner av några gränser.

3. PROGRAMMET HAR FÖLJANDE ÖVERGRIPANDE MÅL

Utvecklingen på det skattepolitiska området sedan starten av Fiscalis-programmet, såväl inom kommissionen som i medlemsstaterna, behöver beaktas i det nya programmet. I utvärderingsrapporten betonas även ett särskilt behov av att målen kopplas till den skattepolitik som utvecklats i medlemsstaterna i samarbete med kommissionen och till det därav följande operativa arbetet. Detta är ett krav som välkomnas. Eftersom målen med politiken kan behöva anpassas över tiden, föreslår kommissionen ett system som medger större flexibilitet när det gäller att återspegla sådana förändringar.

3.1. Övergripande mål på mervärdesskatteområdet

På mervärdesskatteområdet har kommissionen under lång tid arbetat intensivt för att försöka åstadkomma de förbättringar av systemet som anses nödvändiga för att till fullo anpassa det till den inre marknadens behov. Under 2000 föreslog kommissionen en ny strategi som är inriktad på att åstadkomma en övergripande förbättring av det befintliga mervärdesskattesystemets funktionssätt. För att genomföra den strategin har kommissionen fastställt fyra huvudmål, nämligen förenkling och modernisering av nuvarande regler (inbegripet anpassning av skatteförvaltningarna till den elektroniska handelns tidsålder), mer enhetlig tillämpning av de nuvarande reglerna och en ny metod i fråga om administrativt samarbete. Dessa mål bör utgöra grunden för mervärdesskattedelen av ett nytt program.

3.2. Övergripande mål för direkt beskattning

Mot bakgrund av att Europeiska rådet vid sitt möte i Lissabon fastställde det strategiska målet att EU skall bli den mest konkurrenskraftiga och dynamiska kunskapsbaserade ekonomin i världen är det viktigt att skattesystemen fungerar väl, med tanke både på arbetsmarknadens och på varu-, tjänste- och kapitalmarknadernas effektivitet. Detta gäller inte bara indirekt skatt, mervärdesskatt och punktskatt, som alla omfattas av det befintliga Fiscalis-programmet, utan även direkt beskattning där det knappast förekommer någon harmonisering eller samordning på gemenskapsnivå.

3.3. Övergripande mål på punktskatteområdet

På punktskatteområdet går kommissionens strategi ut på att se till att den inre marknaden fungerar smidigare, samtidigt som de bredare mål i fördraget som berör miljöbeskattning och andra punktskatter förverkligas. Syftet med programmet bör därför vara att förbättra samarbetet mellan medlemsstaterna för att säkra en mer enhetlig tillämpning av gällande regler och för att utveckla ett gemensamt tillvägagångssätt när det gäller rättsliga och administrativa aspekter av punktskatter.

3.4. Övergripande mål för kandidatländerna

I kommissionens strategiska mål 2000-2005 [3] fastställs det att utvidgningen är ett högt prioriterat område. Att göra utvidgningen till en framgång och skapa en reell samarbetspolitik avseende de nya grannländerna är en viktig del av kommissionens fyra viktigaste strategiska mål för de kommande fem åren. I sitt arbetsprogram för 2001 [4] kommer kommissionen att lägga särskild vikt vid strategin inför anslutningen och även lägga större vikt vid kandidatländernas förmåga att genomföra gemenskapsbestämmelserna och vid de åtgärder de vidtar i det syftet. Ett fortsatt program skulle kunna vara ett viktigt verktyg inom detta prioriterade område. Under utvidgningsprocessen kommer det att vara viktigt att se till att verksamheterna inom ramen för programmet bildar en ny gemensam grundval för en smidig anslutning under perioden 2003-2008, och det skulle vara till skada för kandidatländerna om de inte längre skulle kunna delta i programmet. För att ytterligare säkerställa att kandidatländerna tillämpar gemenskapens lagstiftning på skatteområdet på ett effektivt sätt har dock ett övergripande mål fastställts för det nya programmet i syfte att tillgodose kandidatländernas särskilda behov, förstärka den offentliga förvaltningens förmåga i kandidatländerna och hjälpa dem att genomföra nödvändiga åtgärder på lagstiftnings- och förvaltningsområdet samt på det organisatoriska och tekniska området. Programmet är därför utformat som ett nödvändigt inslag i utvidgningsprocessen för dessa länder.

[3] KOM(2000)154 slutlig.

[4] KOM(2001) 28 slutlig.

3.5. Särskilda mål

Genom det nya förslaget kommer även en större flexibilitet att införas som gör att kommissionen och medlemsstaterna kan bryta ned de övergripande målen i riktade mål för att tillmötesgå befintliga behov. Förvaltningskommittén, som för Fiscalis-programmet varit Ständiga kommittén för administrativt samarbete, kommer att bibehållas i den formen. Det föreslås att de särskilda målen skall ses över årligen. Detta kommer att säkerställa att arbetet inom ramen för programmet kommer att knytas till medlemsstaternas och kommissionens arbete när det gäller skattepolitik.

4. SAMMANFATTNING

Det första Fiscalis-programmet har förbättrat det administrativa samarbetet mellan skatteförvaltningarna och deras tjänstemän på den inre marknaden och skapat en praxis med samarbete på skatteområdet. Samarbetet var tidigare splittrat och ostrukturerat. De datoriserade kontrollsystem som finansieras inom ramen för Fiscalis och som införts för att ersätta gränskontroller anses enhälligt vara nödvändiga inslag i systemen för kontroll av indirekt beskattning. Utan dem skulle skattekontrollen och bedrägeribekämpningen inte fungera. Det finns därför ett klart behov av att fortsätta detta program genom att ställa nödvändiga medel till förfogande.

Det finns emellertid nya utmaningar att ta itu med, exempelvis utvidgningen av Europeiska unionen, anpassningen av skatteförvaltningarna till e-ekonomin osv., och dessa behov bör därför beaktas i det nya programmet.

Top