EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0590

2008/590/EG: Kommissionens beslut av den 16 juni 2008 om inrättande av en rådgivande kommitté för lika möjligheter för kvinnor och män (kodifierad version)

OJ L 190, 18.7.2008, p. 17–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 05 Volume 002 P. 123 - 127

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/07/2013

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/590/oj

18.7.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 190/17


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 16 juni 2008

om inrättande av en rådgivande kommitté för lika möjligheter för kvinnor och män

(kodifierad version)

(2008/590/EG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, och

av följande skäl:

(1)

Kommissionens beslut 82/43/EEG av den 9 december 1981 om inrättande av en rådgivande kommitté för lika möjligheter för kvinnor och män (1) har ändrats flera gånger (2) på ett väsentligt sätt. För att skapa klarhet och överskådlighet bör det beslutet kodifieras.

(2)

Jämställdhet mellan kvinnor och män är ett krav förbundet med mänsklig värdighet och demokrati, och det är en grundläggande princip i gemenskapsrätten, medlemsstaternas lagar och förordningar och i europeiska och internationella konventioner.

(3)

Den praktiska tillämpningen av principen om likabehandling för kvinnor och män måste uppmuntras genom ett förbättrat samarbete och utbyte av idéer och erfarenheter mellan medlemsstaternas jämställdhetsorgan och kommissionen.

(4)

Det fullständiga och därmed också praktiska genomförandet av de direktiv, rekommendationer och resolutioner som antagits av rådet för att främja lika möjligheter kan påskyndas kraftigt med hjälp av nationella instanser som förfogar över specifika informationsnät.

(5)

Förberedelserna och genomförandet av gemenskapens åtgärder för att främja kvinnornas ställning på arbetsmarknaden för egna företagare och i jordbruket samt för att främja lika möjligheter för kvinnor och män i övrigt förutsätter ett nära samarbete mellan de specialiserade instanserna i medlemsstaterna.

(6)

Det krävs därför en institutionell ram för regelbundna samråd med dessa institutioner.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Kommissionen inrättar härmed en rådgivande kommitté för lika möjligheter för kvinnor och män, nedan kallad kommittén.

Artikel 2

1.   Kommittén ska råda kommissionen om formulering och genomförandet av gemenskapens åtgärder för att främja lika möjligheter för kvinnor och män och stimulera det ständiga utbytet av erfarenheter, politiska åtgärder och därmed sammanhängande praxis mellan medlemsstaterna och mellan de olika berörda aktörerna.

2.   För att uppnå de mål som avses i punkt 1 ska kommittén

a)

bistå kommissionen med att utveckla instrument för uppföljning, utvärdering och spridning av resultaten av de åtgärder som vidtagits av gemenskapen i syfte att främja lika möjligheter,

b)

bidra till genomförandet av programmen med gemenskapsåtgärder på detta område framför allt genom att granska resultaten av de vidtagna åtgärderna och föreslå förbättringar,

c)

genom sina yttranden medverka till utarbetande av kommissionens årsrapport om de framsteg som uppnåtts i fråga om lika möjligheter för kvinnor och män,

d)

stimulera informationsutbytet om åtgärder som vidtagits på alla nivåer för att främja jämställdheten och, om så är nödvändigt, lämna förslag till den fortsatta utvecklingen av dessa åtgärder,

e)

lämna yttranden och rapporter till kommissionen, antingen på kommissionens begäran eller på eget initiativ, beträffande alla frågor som rör främjandet av jämställdhet inom gemenskapen.

3.   Kommittén ska tillsammans med kommissionen fastställa de närmare föreskrifterna för spridningen av yttrandena och rapporterna. De kan publiceras som bilaga i kommissionens årsrapport om jämställdheten mellan kvinnor och män.

Artikel 3

1.   Kommittén ska omfatta 68 ledamöter, nämligen:

a)

En representant för varje medlemsstat från det ministerium eller den regeringsfunktion som har ansvar för att främja jämställdheten mellan kvinnor och män. Denne representant ska utses av regeringen i varje medlemsstat.

b)

En representant för varje medlemsstat från de kommittéer och organ som inrättats genom ett officiellt beslut och som har särskilt ansvar för frågor som berör jämställdheten mellan kvinnor och män varvid denne representerar de berörda frågorna. Om det finns flera sådana kommittéer eller organ som behandlar dessa frågor i en medlemsstat, ska kommissionen bestämma vilket organ, utifrån dess syften, struktur, representativitet och självständighetsgrad, som är bäst lämpat att representeras i kommittén. En medlemsstat utan en sådan kommitté ska representeras av ledamöter i organ som kommissionen anser utför liknande uppgifter. Denna representant ska utnämnas av kommissionen på förslag av behörig nationell kommitté eller organ.

c)

Sju representanter för arbetsgivarnas organisationer på gemenskapsnivå.

d)

Sju representanter för arbetstagarnas organisationer på gemenskapsnivå.

Dessa representanter ska utnämnas av kommissionen på förslag av arbetsmarknadens parter på gemenskapsnivå.

2.   Två representanter för Europeiska kvinnolobbyn ska delta som observatörer i kommitténs möten.

3.   Representanter för internationella organisationer, yrkesorganisationer och föreningar kan delta som observatörer om de lämnar in vederbörligen motiverad ansökan till kommissionen.

Artikel 4

En suppleant ska utnämnas för varje ledamot i kommittén enligt de villkor som fastställs i artikel 3.

Utan att det påverkar artikel 7, ska suppleanten närvara vid kommitténs möten eller delta i dess arbete endast om den ledamot han eller hon ersätter är förhindrad att närvara.

Artikel 5

Ledamöternas mandattid ska vara tre år och mandatet ska kunna förnyas.

Vid slutet av treårsperioden ska kommitténs ledamöter fortsätta sitt arbete tills en ersättare har utsetts eller deras mandat har förnyats.

Ledamöternas mandattid ska upphöra före slutet av treårsperioden ifall de själva önskar avgå, inte längre är medlemmar i den organisation som de representerar, eller avlider. En ledamots mandatperiod kan också upphöra när det organ som nominerade honom eller henne begär att han eller hon ersätts.

Ledamoten ska ersättas för resten av mandattiden enligt det förfarande som fastställs i artikel 4.

Kommitténs arbete ska vara oavlönat; ersättningar för resor och uppehälle i samband med möten i kommittén och de arbetsgrupper som inrättas enligt artikel 8, ska betalas av kommissionen enligt gällande administrativa bestämmelser.

Artikel 6

Kommittén ska ledas av en ordförande som väljs bland ledamöterna. Ordförandens mandattid ska vara ett år. Valet ska ske med två tredjedelars majoritet av de närvarande ledamöterna; dock krävs minst hälften av det totala antalet röster för personen i fråga.

Kommittén ska välja två vice ordförande med samma majoritet och på samma villkor. Om ordföranden saknas, ska en av vice ordförandena fungera som ordförande. Ordföranden och vice ordförandena ska tillhöra olika medlemsstater. De bildar kommitténs styrelse som träffas för varje kommittémöte.

Kommissionens ska organisera kommitténs arbete i nära samarbete med ordföranden. Förslag till dagordning för kommitténs möten ska fastställas av kommissionen i samråd med ordföranden. Kommitténs sekretariatsarbete ska säkerställas av den enhet inom kommissionen som har ansvar för kommissionens arbete för jämställdhet mellan kvinnor och män. Protokollen från kommitténs möten ska sammanställas av kommissionens tjänstemän och underkastas kommittén för godkännande.

Artikel 7

Ordföranden får bjuda in varje person som har särskilda kvalifikationer på ett område som är uppfört på dagordningen för att delta i kommitténs arbete som expert.

Experter ska endast delta i arbetet på det särskilda område för vilket deras närvaro är efterfrågad.

Artikel 8

1.   Kommittén får inrätta arbetsgrupper.

2.   Kommittén kan då den ska avge sina yttranden låta en rapportör eller en extern expert utarbeta rapporter efter närmare fastställda riktlinjer.

3.   En eller flera ledamöter i kommittén kan delta som observatörer hos kommissionens andra rådgivande kommittéer och underrätta kommittén om deras verksamheter.

Artikel 9

Åtgärder som vidtagits enligt artiklarna 7 och 8 och som påverkar Europeiska gemenskapernas budget, ska förhandsgodkännas av kommissionen och genomföras i enlighet med de gällande administrativa bestämmelserna.

Artikel 10

Kommittén ska sammankallas av kommissionen och ska mötas i dess lokaler. Den ska hålla möten minst två gånger per år.

Artikel 11

Kommitténs överläggningar ska följas av yttranden som lämnas antingen på kommissionens begäran eller på eget initiativ. Överläggningarna följs inte av någon omröstning.

Då kommissionen ber kommittén om ett yttrande, kan kommissionen fastställa en tidsgräns då yttrandet ska ha lämnats.

De ståndpunkter som intas av de olika grupperingarna i kommittén ska redovisas i protokoll som ska lämnas till kommissionen.

När det begärda yttrandet har beslutats enhälligt av kommittén ska kommittén utarbeta gemensamma slutsatser som ska bifogas protokollet.

Artikel 12

Utan att det påverkar artikel 287 i fördraget, är kommitténs ledamöter förpliktigade att inte föra vidare information som de tagit del av under sitt arbete i kommittén eller arbetsgrupperna när de informeras av kommissionen om att det begärda yttrandet eller den ställda frågan rör ett konfidentiellt ärende.

I sådana fall ska endast ledamöter i kommittén och representanter för kommissionens avdelningar närvara vid mötena.

Artikel 13

Beslut 82/43/EEG ska upphöra att gälla.

Hänvisningar till det upphävda beslutet ska anses som hänvisningar till detta beslut och ska läsas enligt jämförelsetabellen i bilaga II.

Utfärdat i Bryssel den 16 juni 2008.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EGT L 20, 28.1.1982, s. 35. Beslutet senast ändrat genom förordning (EG) nr 1792/2006 (EUT L 362, 20.12.2006, s. 1).

(2)  Se bilaga I.


BILAGA I

Upphävt beslut och en förteckning över dess efterföljande ändringar

Kommissionens beslut 82/43/EEG

(EGT L 20, 28.1.1982, s. 35)

 

Punkt VIII.12 i bilaga I till 1985 års anslutningsakt

(EGT L 302, 15.11.1985, s. 209)

 

Punkt IV.C i bilaga I till 1994 års anslutningsakt

(EGT C 241, 29.8.1994, s. 115)

 

Kommissionens beslut 95/420/EG

(EGT L 249, 17.10.1995, s. 43)

 

Punkt 11.4 i bilaga II till 2003 års anslutningsakt

(EUT L 236, 23.9.2003, s. 585)

 

Kommissionens förordning (EG) nr 1792/2006

(EUT L 362, 20.12.2006, s. 1)

Endast vad avser hänvisningen till beslut 82/43/EEG i artikel 1.2 och bilagan punkt 9.1.


BILAGA II

Jämförelsetabell

Beslut 82/43/EEG

Detta beslut

Artiklarna 1 och 2

Artiklarna 1 och 2

Artikel 3.1 första stycket a

Artikel 3.1 första stycket a

Artikel 3.1 första stycket b

Artikel 3.1 första stycket b

Artikel 3.1 första stycket c första strecksatsen

Artikel 3.1 första stycket c

Artikel 3.1 första stycket c andra strecksatsen

Artikel 3.1 första stycket d

Artikel 3.1 andra stycket

Artikel 3.1 andra stycket

Artikel 3.2 och 3.3

Artikel 3.2 och 3.3

Artikel 4 första meningen

Artikel 4 första stycket

Artikel 4 andra meningen

Artikel 4 andra stycket

Artiklarna 5–12

Artiklarna 5–12

Artikel 13

Artikel 13

Bilaga I

Bilaga II


Top