EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005D0342

2005/342/EG: Kommissionens beslut av den 23 mars 2005 om fastställande av reviderade ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke till handdiskmedel [delgivet med nr K(2005) 1026] (Text av betydelse för EES)

OJ L 115, 4.5.2005, p. 9–34 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
OJ L 306M, 15.11.2008, p. 244–269 (MT)
Special edition in Bulgarian: Chapter 15 Volume 013 P. 231 - 256
Special edition in Romanian: Chapter 15 Volume 013 P. 231 - 256

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 26/06/2011; upphävd genom 32011D0382

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/342/oj

4.5.2005   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 115/9


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 23 mars 2005

om fastställande av reviderade ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke till handdiskmedel

[delgivet med nr K(2005) 1026]

(Text av betydelse för EES)

(2005/342/EG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR FATTAT DETTA BESLUT

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1980/2000 av den 17 juli 2000 om ett reviderat gemenskapsprogram för tilldelning av miljömärke (1), särskilt artikel 6.1 andra stycket i denna,

efter att ha samrått med Europeiska unionens miljömärkningsnämnd, och

av följande skäl:

(1)

Enligt förordning (EG) nr 1980/2000 får gemenskapens miljömärke tilldelas en produkt vars egenskaper gör att den på ett väsentligt sätt kan bidra till betydande förbättringar i fråga om vissa centrala miljöaspekter.

(2)

I förordning (EG) nr 1980/2000 föreskrivs att särskilda miljömärkeskriterier skall fastställas för varje produktgrupp på grundval av det utkast till kriterier som upprättas av Europeiska unionens miljömärkningsnämnd.

(3)

Där föreskrivs också att miljömärkeskriterierna samt de bedömnings- och kontrollkrav som är knutna till kriterierna, skall ses över i god tid innan giltighetstiden för de kriterier som fastställts för produktgruppen löper ut.

(4)

För att ta hänsyn till den vetenskapliga utvecklingen och marknadsutvecklingen är det nödvändigt att revidera de ekologiska kriterier som fastställdes genom kommissionens beslut 2001/607/EG av den 19 juli 2001 om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke till handdiskmedel (2).

(5)

För att klargöra att kriterierna omfattar produkter för både privat och yrkesmässigt bruk är det också nödvändigt att ändra definitionen av produktgruppen i det beslutet.

(6)

För tydlighetens skull bör beslut 2001/607/EG därför ersättas.

(7)

De reviderade ekologiska kriterierna bör gälla i fyra år.

(8)

En övergångstid på högst 12 månader bör beviljas sökande vars produkter har tilldelats miljömärket före dagen för anmälan av detta beslut eller som har ansökt om sådan tilldelning före detta datum, så att de får tillräckligt med tid för att anpassa sina produkter till de nya kriterierna och kraven.

(9)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats genom artikel 17 i förordning (EG) nr 1980/2000.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Produktgruppen ”handdiskmedel” skall omfatta följande:

”Samtliga diskmedel som är avsedda för handdisk av fat, porslin, bestick, grytor, pannor och liknande köksredskap.”

Produktgruppen skall omfatta produkter för både privat och yrkesmässigt bruk.

Artikel 2

För att kunna tilldelas gemenskapens miljömärke för handdiskmedel enligt förordning (EG) nr 1980/2000 måste ett diskmedel ingå i produktgruppen ”handdiskmedel” och uppfylla de ekologiska kriterier som anges i bilagan till detta beslut.

Artikel 3

De ekologiska kriterierna för produktgruppen ”handdiskmedel” samt de bedömnings- och kontrollkrav som är knutna till kriterierna skall gälla till och med den 31 december 2008.

Artikel 4

För administrativa ändamål skall produktgruppen ”handdiskmedel” tilldelas koden ”019”.

Artikel 5

Beslut 2001/607/EG skall upphöra att gälla.

Artikel 6

Miljömärken som före anmälan av detta beslut har tilldelats produkter i produktgruppen ”handdiskmedel” får användas till och med den 31 mars 2006.

Produkter i produktgruppen ”handdiskmedel” för vilka ansökan om miljömärke har lämnats in före anmälan av detta beslut får tilldelas miljömärket på de villkor som anges i beslut 2001/607/EG. I sådana fall får miljömärket användas till och med den 31 mars 2006.

Artikel 7

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 23 mars 2005.

På kommissionens vägnar

Stavros DIMAS

Ledamot av kommissionen


(1)  EGT L 237, 21.9.2000, s. 1.

(2)  EGT L 214, 8.8.2001, s. 30.


BILAGA

ALLMÄNT

För att tilldelas miljömärket skall ett handdiskmedel (nedan kallat ”produkten”) ingå i den produktgrupp som definieras i artikel 1 och uppfylla kriterierna i denna bilaga.

Kriteriernas syfte

Det främsta syftet med dessa kriterier är

att minska utsläpp till vatten av giftiga eller på annat sätt förorenande ämnen,

att minska eller förebygga hälso- eller miljörisker som beror på att farliga ämnen används,

att minimera förpackningsavfallet,

att informera konsumenten så att denne använder produkten på ett effektivt och miljövänligt sätt.

Kriterierna har fastställs till nivåer som främjar märkning av handdiskmedel med låg miljöpåverkan.

Bedömnings- och kontrollkrav

För varje kriterium anges de särskilda bedömnings- och kontrollkraven.

I tillämpliga fall får andra testmetoder än de som anges för varje kriterium användas om de godkänns som likvärdiga av det behöriga organ som bedömer ansökan.

I de fall då inga tester anges eller då de anges i kontroll- och övervakningssyfte skall de behöriga organen i förekommande fall förlita sig på de intyg och den dokumentation som sökanden tillhandahåller och/eller på oberoende kontroller.

Behöriga organ får vid behov begära in kompletterande dokumentation och får även genomföra oberoende kontroller.

När det krävs att sökanden skall tillhandahålla intyg, dokumentation eller analysrapporter, eller på annat sätt styrka att kriterierna uppfylls, kan dessa dokument komma antingen från sökanden själv eller från dennes leverantör(er) eller underleverantör(er).

Vid hänvisning till komponenter avses såväl ämnen som beredningar.

I tillägg I återfinns den nya, reviderade kemikalielistan (den s.k. DID-listan) av den 30 juni 2004 som omfattar de vanligaste komponenterna i formuleringar av tvätt- och rengöringsmedel. I del A av kemikalielistan återfinns de uppgifter som erfordras vid beräkning av CDVtox och bedömning av ytaktiva ämnens biologiska nedbrytbarhet.

Sökanden får i förekommande fall använda senare ändringar av kemikalielistan när dessa blir tillgängliga.

För komponenter som inte är upptagna i del A av kemikalielistan skall sökanden själv, med hjälp av den metod som beskrivs i del B i tillägg I, ta fram de uppgifter som behövs för beräkningen.

För komponenter som inte är upptagna i kemikalielistan kan sökanden tillhandahålla nödvändig dokumentation om anaerob biologisk nedbrytbarhet med hjälp av den metod som beskrivs i tillägg II.

Vid bedömning av ansökningar och kontroll av att kriterierna i den här bilagan har uppfyllts rekommenderas att de behöriga organen tar hänsyn till om ett erkänt miljöledningssystem som EMAS eller ISO 14001 har använts (sådana system behöver dock inte användas).

EKOLOGISKA KRITERIER

1.   Toxicitet för vattenlevande organismer

Den kritiska utspädningsvolymen (CDVtox) beräknas för varje komponent (i) enligt följande formel:

Image

där vikt (i) är komponentens vikt (i gram) per rekommenderad dos för en liter diskvatten, DF (i) är nedbrytningsfaktorn och TF kronisk (i) är komponentens toxicitetsfaktor (i milligram/liter).

Vid beräkningen används de värden på DF och TF kronisk som anges i del A av kemikalielistan (tillägg I). Om komponenten i fråga inte är upptagen i del A av kemikalielistan skall sökanden uppskatta värdena med hjälp av den metod som beskrivs i del B av kemikalielistan (tillägg I). Produktens CDVtox bestäms genom att man adderar CDVtox för varje komponent.

CDVtox för den rekommenderade dosen för en liter diskvatten får vara högst 4 200 liter.

Bedömning och kontroll: Uppgifter om produktens exakta sammansättning skall lämnas till det behöriga organet tillsammans med en redovisning av beräkningarna av CDVtox som visar att detta kriterium uppfylls.

2.   Biologisk nedbrytbarhet för ytaktiva ämnen

a)   Aerob nedbrytbarhet0

Samtliga ytaktiva ämnen som används i produkten skall vara lätt nedbrytbara.

Bedömning och kontroll: Uppgifter om produktens exakta sammansättning skall lämnas till det behöriga organet tillsammans med en beskrivning av varje komponents funktion. I del A av kemikalielistan (tillägg I) anges om ett visst ytaktivt ämne är biologiskt nedbrytbart under aeroba förhållanden eller inte (ytaktiva ämnen som markeras med ett ”R” i kolumnen för aerob nedbrytning är lätt nedbrytbara). För ytaktiva ämnen som inte är upptagna i kemikalielistan skall sökanden tillhandahålla relevanta uppgifter från litteratur eller andra källor, eller relevanta testresultat, som visar att de är aerobt nedbrytbara. För att avgöra om ett ytaktivt ämne är lätt biologiskt nedbrytbart skall de testmetoder som anges i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 648/2004 av den 31 mars 2004 om tvätt- och rengöringsmedel (1) användas. Ytaktiva ämnen skall anses vara lätt biologiskt nedbrytbara om den biologiska nedbrytbarheten (mineraliseringen) bestämd med en av följande testmetoder är minst 60 % inom 28 dagar: CO2 headspace test (OECD 310), Koldioxid (CO2) — Modifierat Sturmtest (OECD 301B; direktiv 67/548/EEG bilaga V.C.4-C), Closed Bottle test (OECD 301D; direktiv 67/548/EEG bilaga V.C.4-E), manometrisk respiration (OECD 301F; direktiv 67/548/EEG bilaga V.C.4-D), eller MITI (I) test (OECD 301C; direktiv 67/548/EEG bilaga V.C.4-F) eller motsvarande ISO-tester. Beroende på det ytaktiva ämnets fysikaliska egenskaper kan en av följande metoder användas för att bekräfta att ett ytaktivt ämne är lätt biologiskt nedbrytbart, under förutsättning att den biologiska nedbrytbarheten är minst 70 % inom 28 dagar: Eliminering av upplöst organiskt kol DOC (OECD 301A; direktiv 67/548/EEG bilaga V.C.4-A) eller Modifierat OECD-screeningtest — eliminering av DOC (OECD 301E; direktiv 67/548/EEG bilaga V.C.4-B) eller motsvarande ISO-tester. Vid användning av testmetoder som baseras på mätning av löst organiskt kol skall sökanden på lämpligt sätt styrka att metoden är tillämplig, eftersom halten av det ytaktiva ämnet kan minska utan att det för den skull är biologiskt nedbrytbart. Förbehandling skall inte användas vid tester av aerob nedbrytbarhet. Principen om en 10-dagarsgräns skall inte heller tillämpas.

b)   Anaerob nedbrytbarhet

Samtliga ytaktiva ämnen som används i produkten skall vara biologiskt nedbrytbara under anaeroba förhållanden.

Bedömning och kontroll: Uppgifter om produktens exakta sammansättning skall lämnas till det behöriga organet tillsammans med en beskrivning av varje komponents funktion. I del A av kemikalielistan (tillägg I) framgår om ett visst ytaktivt ämne är anaerobt nedbrytbart eller inte (ytaktiva ämnen som markeras med ett ”J” i kolumnen för anaerob nedbrytning är nedbrytbara under anaeroba förhållanden). För ytaktiva ämnen som inte är upptagna i kemikalielistan skall sökanden tillhandahålla relevanta uppgifter från litteratur eller andra källor, eller relevanta testresultat, som visar att de är anaerobt nedbrytbara. Referensmetoden för anaerob nedbrytbarhet skall vara OECD 311, ISO 11734, ECETOC nr 28 (juni 1988) eller likvärdig testmetod. Minimikravet är minst 60 % nedbrytbarhet under anaeroba förhållanden. Testmetoder som simulerar förhållandena i en anaerob miljö kan också användas för att styrka att en nedbrytbarhet på minst 60 % har uppnåtts under anaeroba förhållanden (se tillägg II).

3.   Farliga eller giftiga ämnen eller beredningar

a)

Följande ämnen får inte ingå i produkten, vare sig som del av formuleringen eller som del av någon beredning som ingår i formuleringen:

Alkylfenoletoxilater (APEO) och deras derivat.

EDTA (etylendiamintetraättiksyra) och dess salter

NTA (nitrilotriacetat)

Nitromysk och polycykliska mysker, exempelvis:

Xylenmysk: 5-tert-butyl-2,4,6-trinitro-m-xylen

Ambrettmysk: 4-tert-butyl-3-metoxi-2,6-dinitrotoluen

Mosken: 1,1,3,3,5-pentametyl-4,6-dinitroindan

Tibetinmysk: 1-tert-butyl-3,4,5-trimetyl-2,6-dinitrobensen

Ketonmysk: 4'-tert-butyl-2',6'-dimetyl-3',5'-dinitroacetofenon

HHCB (1,3,4,6,7,8-hexahydro-4,6,6,7,8,8-hexametylcyklopenta(g)-2-bensopyran)

AHTN (6-acetyl-1,1,2,4,4,7-hexametyltetralin)

Bedömning och kontroll: Sökanden skall intyga att inget av dessa ämnen ingår i produkten, eventuellt med stöd av dokumentation som tillhandahålls av tillverkaren.

b)

Kvartära ammoniumsalter som inte är lätt biologiskt nedbrytbara får varken användas som en del av formuleringen eller som en del av en beredning som ingår i formuleringen.

Bedömning och kontroll: Om kvartära ammoniumsalter använts i produkten skall sökanden tillhandahålla uppgifter om deras biologiska nedbrytbarhet.

c)

Produkten får inte innehålla någon komponent (ämne eller beredning) som har klassificerats med någon av följande riskfraser eller en kombination av dessa r enligt rådets direktiv 67/548/EEG av den 27 juni 1967 om tillnärmning av lagar och andra författningar om klassificering, förpackning och märkning av farliga ämnen (2) och senare ändringar av detta, eller Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/45/EG av den 31 maj 1999 om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om klassificering, förpackning och märkning av farliga preparat (3) och senare ändringar av detta:

 

R 40: Misstänks kunna ge cancer

 

R 45: Kan ge cancer

 

R 46: Kan ge ärftliga genetiska skador

 

R 49: Kan ge cancer vid inandning

 

R 68: Möjlig risk för bestående hälsoskador

 

R 50/53: Mycket giftigt för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön

 

R 51/53: Giftigt för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön

 

R 59: Farligt för ozonskiktet

 

R 60: Kan ge nedsatt fortplantningsförmåga

 

R 61: Kan ge fosterskador

 

R 62: Möjlig risk för nedsatt fortplantningsförmåga

 

R 63: Möjlig risk för fosterskador

 

R 64: Kan skada spädbarn under amningsperioden

För biocider som ingår i produkten, antingen som en del av formuleringen eller som en del av en beredning som ingår i formuleringen, gäller särskilda krav (se kriteriet ”Biocider” nedan).

Ovannämnda krav gäller samtliga komponenter (ämnen eller beredningar) vars halt överstiger 0,01 viktprocent i slutprodukten, dvs. även komponenter i beredningar som används i formuleringen och vars halt överstiger 0,01 viktprocent i slutprodukten.

Bedömning och kontroll: Kopior av säkerhetsdatabladen skall tillhandahållas för alla komponenter (både för ämnen och beredningar). Sökanden skall dessutom bifoga ett intyg från komponenternas tillverkare som visar att detta kriterium uppfylls.

4.   Biocider

a)

Produkten får endast innehålla sådana halter av biocider som är nödvändiga för att konservera produkten. Detta gäller inte ytaktiva ämnen som också kan ha biocidliknande egenskaper.

Bedömning och kontroll: Kopior av säkerhetsdatabladen skall tillhandahållas för alla ingående konserveringsmedel tillsammans med uppgifter om deras exakta koncentration i slutprodukten. Tillverkaren eller leverantören av konserveringsmedlen skall lämna uppgifter om den dosering som är nödvändig för att konservera produkten.

b)

Det är förbjudet att på förpackningen eller på annat vis hävda eller antyda att handdiskmedlet har antimikrobiell verkan.

Bedömning och kontroll: Uppgifter om den text och layout som används på varje förpackningstyp och/eller ett prov på varje förpackningstyp skall lämnas till det behöriga organet.

c)

För att konservera produkten är det tillåtet att använda biocider som klassificerats med R 50/53 eller R 51/53 enligt direktiv 67/548/EEG och senare ändringar av detta eller direktiv 1999/45/EG, men endast om de inte riskerar att bioackumuleras. Sådana biocider kan antingen utgöra en del av formuleringen eller en del av en beredning som ingår i formuleringen. I det här sammanhanget anses risk för bioackumulering föreligga om log Pow (fördelningskoefficienten oktanol/vatten) är ≥ 3,0 (såvida inte den experimentellt bestämda biokoncentrationsfaktorn är ≤ 100).

Biocidkoncentrationen i slutprodukten får inte överstiga den högsta tillåtna koncentrationen enligt rådets direktiv 76/768/EEG av den 27 juli 1976 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kosmetiska produkter (4) och senare ändringar av detta.

Bedömning och kontroll: Kopior av säkerhetsdatabladen skall tillhandahållas för alla biocider tillsammans med uppgifter om biocidernas koncentration i slutprodukten.

5.   Färgämnen

Alla färgämnen som används i produkten måste vara tillåtna enligt direktiv 76/768/EEG och senare ändringar av detta eller enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 94/36/EG av den 30 juni 1994 om färgämnen för användning i livsmedel (5) och senare ändringar av detta, eller måste ha miljöegenskaper som inte medför klassificering med riskfraserna R 50/53 eller R 51/53 enligt direktiv 67/548/EEG (4) och senare ändringar av detta.

Bedömning och kontroll: Ett intyg om att detta kriterium uppfylls skall lämnas till det behöriga organet tillsammans med en komplett lista över de färgämnen som används.

6.   Doftämnen

a)

Doftämnen som innehåller nitromysker eller polycykliska mysker (enligt kriterium 3 a) får inte ingå i produkten.

b)

Alla komponenter som tillsätts produkten skall ha tillverkats och/eller hanterats i enlighet med rekommendationerna från International Fragrance Association.

c)

Doftämnen skall inte användas i handdiskmedel för yrkesmässigt bruk.

Bedömning och kontroll: Ett intyg om överensstämmelse med varje del av detta kriterium skall lämnas till det behöriga organet.

7.   Allergiframkallande ämnen

Produkten får inte vara klassificerad med någon av riskfraserna R 42 (kan ge allergi vid inandning) eller R 43 (kan ge allergi vid hudkontakt) enligt direktiv 1999/45/EG och senare ändringar av detta.

Koncentrationen av ämnen eller komponenter som klassificerats med någon av riskfraserna R 42 (kan ge allergi vid inandning) eller R 43 (kan ge allergi vid hudkontakt) enligt direktiv 67/548/EEC (4) och senare ändringar av detta, eller direktiv 1999/45/EC och senare ändringar av detta, får inte överstiga 0,1 viktprocent i slutprodukten.

Bedömning och kontroll: Uppgifter om de exakta koncentrationerna av alla komponenter som klassificerats som R 42 och/eller R 43 skall lämnas till det behöriga organet tillsammans med kopior av säkerhetsdatabladen.

8.   Hälsoskadliga eller frätande egenskaper

Produkten får inte vara klassificerad som hälsoskadlig (Xn) eller frätande (C) enligt direktiv 1999/45/EG.

Bedömning och kontroll: Uppgifter om de exakta koncentrationerna av alla hälsoskadliga (Xn) eller frätande (C) ämnen som använts i produkten, antingen som en del av formuleringen eller som en del av en beredning som ingår i formuleringen, skall lämnas till det behöriga organet tillsammans med kopior av säkerhetsdatabladen.

9.   Förpackningskrav

a)

Primärförpackningen, bortsett från kapsylen, skall ha en volumetrisk förpackningskoefficient (VCP) på högst 1,9. Detta kriterium gäller inte om förpackningen till minst 50 % består av återvunnet material.

VCP är lika med volymen av den minsta rektangulära låda (rektangulär parallellepiped) som kan omsluta förpackningen dividerad med volymen av den produkt som förpackningen innehåller.

b)

Om primärförpackningen är tillverkad av återvunnet material och detta anges på förpackningen skall angivelsen uppfylla kraven i ISO-standarden 14021 ”Environmental labels and declarations — Self declared claims (type II environmental labelling)”.

c)

De olika material som ingår i primärförpackningen skall vara lätt separerbara.

d)

Den plast som används i själva behållaren skall vara märkt enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 94/62/EG av den 20 december 1994 om förpackningar och förpackningsavfall (6), eller DIN 6120 del 1 och 2 i kombination med DIN 7728 del 1.

Bedömning och kontroll: Uppgifter om förpackningen och/eller ett prov på denna skall lämnas till det behöriga organet tillsammans med ett intyg om överensstämmelse med varje del av detta kriterium.

EFFEKTIVITET

10.   Effektivitet

Produkten skall vara effektiv och tillgodose konsumenternas behov.

Produkten skall ha minst lika bra rengöringsförmåga som en marknadsledande produkt eller märkeslös referensprodukt (se tillägg III) som godkänts av ett behörigt organ och bättre rengöringsförmåga än rent vatten.

Produkten skall ha minst lika bra rengöringseffektivitet som en marknadsledande produkt eller märkeslös referensprodukt som godkänts av ett behörigt organ.

Bedömning och kontroll: Rengöringsförmågan och rengöringseffektiviteten skall bedömas genom ett lämpligt funktionstest i laboratorium. I riktlinjerna i tillägg III anges vilka parametrar som skall användas i testet.

KONSUMENTINFORMATION

11.   Bruksanvisning

Produkten skall ha följande information på förpackningen:

a)

”Diska inte under rinnande vatten, utan blötlägg disken och använd rekommenderad dosering. På så vis sparar du både vatten och energi och skyddar miljön. Du kan diska effektivt även utan en mängd skum” (eller liknande text).

b)

Nedanstående information skall finnas på förpackningen i rimlig storlek och mot en synlig bakgrund: Det är frivilligt att använda symboler.

Image

där x, y, z och w skall fastställas av sökanden och/eller tillverkaren.

Måttenheten i ovanstående figur skall vara milliliter. En andra välkänd måttenhet, exempelvis tesked, skall anges inom parentes (se figuren ovan). Om förpackningen innehåller ett effektivt och lättanvänt doseringssystem som ger en lika exakt dosering, får även andra måttenheter användas (t.ex. kapsyl, spruta eller liknande).

c)

Det rekommenderas att det ungefärliga antalet diskningar som kan genomföras med en flaska anges på förpackningen, även om detta är frivilligt.

Detta räknas fram genom att produktens volym divideras med den dosering som krävs för 5 liter diskvatten för hårt smutsad disk (se figuren ovan)

d)

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 648/2004 skall tillämpas.

e)

”Mer information om EU: s miljömärke finns på följande webbplats: http://europa.eu.int/ecolabel” (eller liknande text).

Bedömning och kontroll: Ett prov på produktförpackningen med märket skall lämnas till det behöriga organet tillsammans med ett intyg om överensstämmelse med varje del av detta kriterium.

12.   Information på miljömärket

Ruta 2 på miljömärket skall innehålla följande text:

Minskad påverkan på vattenmiljön.

Minskad användning av farliga ämnen.

Tydlig bruksanvisning.


(1)  EUT L 104, 8.4.2004, s. 13.

(2)  EGT 196, 16.8.1967,p. 1.

(3)  EGT L 200, 30.7.1999, s. 1.

(4)  EGT L 262, 27.9.1976, s. 169.

(5)  EGT L 237, 10.9.1994, s. 13.

(6)  EGT L 365, 31.12.1994, s. 10.


Tillägg I

KOMPONENTER I TVÄTT- OCH RENGÖRINGSMEDEL

För komponenter som är upptagna i del A av kemikalielistan måste de värden på toxicitet och nedbrytbarhet som anges i listan användas för att produkten skall anses uppfylla de ekologiska kriterierna.

För komponenter som inte är upptagna i del A av kemikalielistan skall det förfarande som beskrivs i del B användas för att fastställa värdena på toxicitet och nedbrytbarhet.

Kemikalielista (DID-lista)

version 30 juni 2004

Del A: Kemikalielista

 

Akut toxicitet

Kronisk toxicitet

Nedbrytning

K-nr

Komponentens namn

LC50/EC50

SFacuut

TFacuut

NOEC (1)

SFchronisch  (1)

TFchronisch

DF

Aëroob

Anaëroob

 

Anjoniska ytaktiva ämnen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Linjära alkylbensensulfonater 11,5–11,8 (LAS)

4,1

1 000

0,0041

0,69

10

0,069

0,05

R

N

2

LAS (C 10–13 alkyl) trietanolaminsalt

4,2

1 000

0,0042

3,4

100

0,034

0,05

R

O

3

C 14/17 alkylsulfonat

6,7

5 000

0,00134

0,44

10

0,044

0,05

R

N

4

C 8/10 alkylsulfat

132

5 000

0,0264

 

 

0,0264

0,05

R

J

5

C 12/14 alkylsulfat (AS)

2,8

1 000

0,0028

2

100

0,02

0,05

R

J

6

C 12/18 alkylsulfat (AS) (3)

 

 

0,0149

 

 

0,027

0,05

R

J

7

C 16/18 fettalkoholsulfat (FAS)

27

1 000

0,027

1,7

50

0,034

0,05

R

J

8

C 12/15 A 1–3 EO sulfat

4,6

1 000

0,0046

0,1

10

0,01

0,05

R

J

9

C 16/18 A 3–4 EO sulfat

0,57

10 000

0,000057

 

 

0,000057

0,05

R

J

10

Dialkylsulfosuccinat

15,7

1 000

0,0157

 

 

0,0157

0,5

I

N

11

C 12/14 sulfofettsyrametylester

9

10 000

0,0009

0,23

50

0,0046

0,05

R

N

12

C 16/18 sulfofettsyrametylester

0,51

5 000

0,000102

0,2

50

0,004

0,05

R

N

13

C 14/16 alfa-olefinsulfonat

3,3

10 000

0,00033

 

 

0,00033

0,05

R

N

14

C 14/18 alfa-olefinsulfonat

0,5

5 000

0,0001

 

 

0,0001

0,05

R

N

15

Tvål C > 12–22

22

1 000

0,022

10

100

0,1

0,05

R

J

16

Lauroylsarkosinat

56

10 000

0,0056

 

 

0,0056

0,05

R

J

17

C 9/11 2–10 EO karboximetylerade, natriumsalt eller syra

100

10 000

0,01

 

 

0,01

0,05

R

O

18

C 12/18 2–10 EO karboximetylerade, natriumsalt eller syra

8,8

1 000

0,0088

5

100

0,05

0,05

R

O

19

C 12/18 alkylfosfatestrar

38

1 000

0,038

 

 

0,038

0,05

R

N

 

Icke-joniska ytaktiva ämnen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

C 8 A 1–5 EO

7,8

1 000

0,0078

 

 

0,0078

0,05

R

J

21

C 9/11 A, > 3–6 EO övervägande raka

5,6

1 000

0,0056

 

 

0,0056

0,05

R

J

22

C 9/11 A, > 6–10 EO övervägande raka

5

1 000

0,005

 

 

0,005

0,05

R

J

23

C 9/11 A, 5–11 EO flergrenade

1

1 000

0,001

 

 

0,001

0,05

R

O

24

C10 A, 5–11 EO flergrenade (trimer propenoxoalkohol)

1

1 000

0,001

 

 

0,001

0,05

R

J

25

C 12/15 A, 2–6 EO mestadels raka

0,43

1 000

0,00043

0,18

50

0,0036

0,05

R

J

26

C12/14 5–8 EO 1 t-BuO (endcapped)

0,23

1 000

0,00023

0,18

100

0,0018

0,05

R

O

27

C 12/15 A, 3–12 EO flergrenade

1

1 000

0,001

3,2

100

0,032

0,05

R

O

28

C 12/15 (medelvärde C < 14) A, > 6–9 EO

0,63

1 000

0,00063

0,24

10

0,024

0,05

R

J

29

C 12/15 (medelvärde C > 14) A, > 6–9 EO

0,4

1 000

0,0004

0,17

10

0,017

0,05

R

J

30

C 12/15 A, > 9–12 EO

1,1

1 000

0,0011

 

 

0,017

0,05

R

J

31

C 12/15 A 12–20 EO

0,7

1 000

0,0007

 

 

0,0007

0,05

R

O

32

C 12/15 A 20–30 EO

13

1 000

0,013

10

100

0,1

0,05

R

O

33

C 12/15 A, > 30 EO

130

1 000

0,13

 

 

0,13

0,5

I

O

34

C 12/18 A, 0–3 EO

0,3

1 000

0,0003

 

 

0,0003

0,05

R

J

35

C 12/18 A, 5–10 EO

1

1 000

0,001

0,35

100

0,0035

0,05

R

O

36

C 12/18 A, > 10–20 EO

1

1 000

0,001

 

 

0,0035

0,05

R

O

37

C 16/18 A, 2–8 EO

3,2

1 000

0,0032

0,4

100

0,004

0,05

R

J

38

C 16/18 A, > 9–18 EO

0,72

1 000

0,00072

0,32

10

0,032

0,05

R

J

39

C 16/18 A, 20–30 EO

4,1

1 000

0,0041

 

 

0,0041

0,05

R

J

40

C 16/18 A, > 30 EO

30

1 000

0,03

 

 

0,03

0,5

I

J

41

C 12–15 A 2–6 EO 2–6 PO

0,78

1 000

0,00078

0,36

100

0,0036

0,05

R

O

42

C 10–16 A 0–3 PO 6–7 EO

3,2

5 000

0,00064

1

100

0,01

0,05

R

O

43

Glycerin (1–5 EO) kokoat

16

1 000

0,016

6,3

100

0,063

0,05

R

J

44

Glycerin (6–17 EO) kokoat

100

1 000

0,1

 

 

0,1

0,05

R

J

45

C 12/14 glukosamid

13

1 000

0,013

4,3

50

0,086

0,05

R

J

46

C 16/18 glukosamid

1

1 000

0,001

0,33

50

0,0066

0,05

R

J

47

C 8/10 alkylpolyglykosid

28

1 000

0,028

5,7

100

0,057

0,05

R

J

48

C 8/12 alkylpolygylkosid, grenad

480

1 000

0,48

100

100

1

0,05

R

N

49

C 8/16 eller C 12–14 alkylpolyglykosid

5,3

1 000

0,0053

1

10

0,1

0,05

R

Y

50

Kokosfettsyramonoetanolamid

9,5

1 000

0,0095

1

100

0,01

0,05

R

J

51

Kokosfettsyramonoetanolamid 4–5 EO

17

10 000

0,0017

 

 

0,0017

0,05

R

J

52

Kokosfettsyradietanolamid

2

1 000

0,002

0,3

100

0,003

0,05

R

O

53

PEG-4 rapsfröamid

7

5 000

0,0014

 

 

0,0014

0,05

R

J

 

Amfotera ytaktiva ämnen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

60

C 12/15 alkyldimetylbetain

1,7

1 000

0,0017

0,1

100

0,001

0,05

R

O

61

Alkyl C 12/18 amidopropylbetain

1,8

1 000

0,0018

0,09

100

0,0009

0,05

R

J

62

C 12/18 alkylaminoxid

0,3

1 000

0,0003

 

 

0,0003

0,05

R

J

 

Katjoniska ytaktiva ämnen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

70

Alkyltrimetylammoniumsalter

0,1

1 000

0,0001

0,046

100

0,00046

0,5

I

O

71

Alkylesterammoniumsalter

2,9

1 000

0,0029

1

10

0,1

0,05

R

J

 

Konserveringsmedel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

80

1,2-bensisotiazol-3-on

0,15

1 000

0,00015

 

 

0,00015

0,5

I

N

81

Bensylalkohol

360

1 000

0,36

 

 

0,36

0,05

R

J

82

5-bromo-5-nitro-1,3-dioxan

0,4

5 000

0,00008

 

 

0,00008

1

P

O

83

2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol

0,78

1 000

0,00078

0,2

100

0,002

0,5

I

O

84

Kloracetamid

55,6

10 000

0,00556

 

 

0,00556

1

O

O

85

Diazolinidylurea

35

5 000

0,007

 

 

0,007

1

P

O

86

Formaldehyd

2

1 000

0,002

 

 

0,002

0,05

R

O

87

Glutaraldehyd

0,31

1 000

0,00031

 

 

0,00031

0,05

R

O

88

Guanidin, hexametylen-, homopolymer

0,18

1 000

0,00018

0,024

100

0,00024

1

P

O

89

Blandning av CMI + MIT i proportionerna 3:1 (4)

0,0067

1 000

0,0000067

0,0057

50

0,000114

0,5

I

O

90

2-metyl-2H-isotiazol-3-on (MIT)

0,06

1 000

0,00006

 

 

0,00006

0,5

I

O

91

Metyldibromoglutaronitril

0,15

1 000

0,00015

 

 

0,00015

0,05

R

O

92

e-ftaloimidoperoxihexansyra

0,59

5 000

0,000118

 

 

0,000118

1

P

O

93

Metyl-, etyl- och propylaraben

15,4

5 000

0,00308

 

 

0,00308

0,05

R

N

94

o-fenylfenol

0,92

1 000

0,00092

 

 

0,00092

0,05

R

O

95

Natriumbensoat

128

1 000

0,128

 

 

0,128

0,05

R

J

96

Natriumhydroximetylglycinat

36,5

5 000

0,0073

 

 

0,0073

1

O

O

97

Natriumnitrit

87

10 000

0,0087

 

 

0,0087

1

NA

NA

98

Triklosan

0,0014

1 000

0,0000014

 

 

0,0000014

0,5

I

O

 

Övriga komponenter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110

Silikon

250

1 000

0,25

 

 

0,25

1

P

N

111

Paraffin

1 000

10 000

0,1

 

 

0,1

1

P

O

112

Glycerol

4400

5 000

0,88

 

 

0,88

0,05

R

J

113

Fosfat (som STPP)

1 000

1 000

1

 

 

1

0,15

NA

NA

114

Zeolit (olösligt oorganiskt material)

1 000

1 000

1

175

50

3,5

1

NA

NA

115

Citrat och citronsyra

825

1 000

0,825

80

50

1,6

0,05

R

J

116

Polykarboxilater

200

1 000

0,2

106

10

10,6

1

P

N

117

Nitrilotriacetat (NTA)

494

1 000

0,494

64

50

1,28

0,5

I

O

118

EDTA

121

1 000

0,121

22

50

0,44

0,5

I

N

119

Fosfonater

650

1 000

0,65

25

50

0,5

1

P

N

120

EDDS

320

1 000

0,32

32

50

0,64

0,05

R

N

121

Lera (olösligt oorganiskt material)

1 000

1 000

1

 

 

1

1

NA

NA

122

Karbonater

250

1 000

0,25

 

 

0,25

0,15

NA

NA

123

Fettsyror C ≥ 14

3,7

5 000

0,00074

 

 

0,00074

0,05

R

J

124

Silikater, vattenglas

250

1 000

0,25

 

 

0,25

1

NA

NA

125

Polyasparaginsyra, Na-salt

410

1 000

0,41

 

 

0,41

0,05

R

N

126

Perborater (som bor)

14

1 000

0,014

 

 

0,014

1

NA

NA

127

Perkarbonat (se karbonat)

250

1 000

0,25

 

 

0,25

0,15

NA

NA

128

Tetraacetyletylendiamin (TAED)

250

1 000

0,25

500

100

5

0,05

R

O

129

C 1 – C 4-alkoholer

1 000

1 000

1

 

 

1

0,05

R

J

130

Mono-, di- och trietanolamin

90

1 000

0,09

0,78

100

0,0078

0,05

R

J

131

Polyvinylpyrrolidon (PVP)

1 000

1 000

1

 

 

1

0,5

I

N

132

Karboximetylcellulosa (CMC)

250

5 000

0,05

 

 

0,05

0,5

I

N

133

Natrium- och magnesiumsulfat

1 000

1 000

1

100

100

1

1

NA

NA

134

Kalcium- och natriumklorid

1 000

1 000

1

100

100

1

1

NA

NA

135

Urea

1 000

5 000

0,2

 

 

0,2

1

NA

NA

136

Kiseldioxid, kvarts (olösligt ooorganiskt material)

1 000

1 000

1

 

 

1

1

NA

NA

137

Polyetylenglykol, molekylvikt > 4 000

1 000

10 000

0,1

 

 

0,1

1

P

N

138

Polyetylenglykol, molekylvikt < 4 000

1 000

10 000

0,1

 

 

0,1

1

P

O

139

Kumen-, xylen- och toluensufonater

66

10 000

0,0066

 

 

0,0066

0,5

I

N

140

Na-/Mg-/KOH

30

1 000

0,03

 

 

0,03

0,05

NA

NA

141

Enzymer/proteiner

25

5 000

0,005

 

 

0,005

0,05

R

J

142

Parfym, om den inte anges särskilt (2)

2

1 000

0,002

 

 

0,002

0,5

I

N

143

Färgämnen, om de inte anges särskilt (2)

10

1 000

0,01

 

 

0,01

1

P

N

144

Stärkelse

100

1 000

0,1

 

 

0,1

0,05

R

J

145

Anjonisk polyester

655

1 000

0,655

 

 

0,655

1

P

N

146

PVNO/PVPI

530

1 000

0,53

 

 

0,53

1

P

N

147

Zn-ftalocyaninsulfonat

0,2

1 000

0,0002

0,16

100

0,0016

1

P

N

148

Iminodisuccinat

81

1 000

0,081

17

100

0,17

0,05

R

N

149

FWA 1

11

1 000

0,011

10

100

0,1

1

P

N

150

FWA 5

10

1 000

0,01

1

10

0,1

1

P

N

151

1-dekanol

2,3

5 000

0,00046

 

 

0,00046

0,05

R

O

152

Metyllaurat

1 360

10 000

0,136

 

 

0,136

0,05

R

O

153

Myrsyra (Ca-salt)

100

1 000

0,1

 

 

0,1

0,05

R

J

154

Adipinsyra

31

1 000

0,031

 

 

0,031

0,05

R

O

155

Maleinsyra

106

1 000

0,106

 

 

0,106

0,05

R

J

156

Äppelsyra

106

1 000

0,106

 

 

0,106

0,05

R

O

157

Vinsyra

200

10 000

0,02

 

 

0,02

0,05

R

O

158

Fosforsyra

138

1 000

0,138

 

 

0,138

0,15

NA

NA

159

Oxalsyra

128

5 000

0,0256

 

 

0,0256

0,05

R

O

160

Ättiksyra

30

1 000

0,03

 

 

0,03

0,05

R

J

161

Mjölksyra

130

1 000

0,13

 

 

0,13

0,05

R

J

162

Sulfaminsyra

75

1 000

0,075

 

 

0,075

1

NA

NA

163

Salicylsyra

46

1 000

0,046

 

 

0,046

0,15

R

O

164

Glykolsyra

141

5 000

0,0282

 

 

0,0282

0,05

R

O

165

Glutarsyra

208

5 000

0,0416

 

 

0,0416

0,05

R

O

166

Malonsyra

95

5 000

0,019

 

 

0,019

0,05

R

O

167

Etylenglykol

6 500

1 000

6,5

 

 

6,5

0,05

R

J

168

Etylenglykolmonobutyleter

747

5 000

0,1494

 

 

0,1494

0,05

R

O

169

Dietylenglykol

4 400

10 000

0,44

 

 

0,44

0,15

I

J

170

Dietylenglykolmonometyleter

500

1 000

0,5

 

 

0,5

0,5

I

O

171

Dietylenglykolmonoetyleter

3 940

5 000

0,788

 

 

0,788

0,05

R

O

172

Dietylenglykolmonobutyleter

1 254

1 000

1,254

 

 

1,254

0,05

R

O

173

Dietylengylkoldimetyleter

2 000

10 000

0,2

 

 

0,2

0,5

I

O

174

Propylenglykol

32 000

1 000

32

 

 

32

0,15

R

J

175

Propylenglykolmonometyleter

12 700

5 000

2,54

 

 

2,54

0,05

R

O

176

Propylenglykolmonobutyleter

748

5 000

0,1496

 

 

0,1496

0,05

R

O

177

Dipropylenglykol

1 625

10 000

0,1625

 

 

0,1625

0,05

R

O

178

Dipropylenglykolmonometyleter

1 919

5 000

0,3838

 

 

0,3838

0,05

R

O

179

Dipropylenglykolmonobutyleter

841

5 000

0,1682

 

 

0,1682

0,05

R

O

180

Dipropylengylkoldimetyleter

1 000

5 000

0,2

 

 

0,2

0,5

I

O

181

Trietylenglykol

4 400

1 000

4,4

 

 

4,4

0,5

I

O

182

Tallolja

1,8

1 000

0,0018

 

 

0,0018

0,5

I

O

183

Etylenbisstearylamid

140

5 000

0,028

 

 

0,028

0,5

I

O

184

Natriumglukonat

10 000

10 000

1

 

 

1

0,05

R

O

185

Glykoldistearat

100

5 000

0,02

 

 

0,02

0,5

I

O

186

Hydroxietylcellulosa

209

5 000

0,0418

 

 

0,0418

1

P

O

187

Hydroxipropylmetylcellulosa

188

5 000

0,0376

 

 

0,0376

1

P

O

188

1-metyl-2-pyrrolidon

500

1 000

0,5

 

 

0,5

0,05

R

O

189

Xantangummi

490

1 000

0,49

 

 

0,49

0,05

R

O

190

Trimetylpentandiolmonoisobutyrat

18

1 000

0,018

3,3

100

0,033

0,05

R

O

191

Bensotriazol

29

1 000

0,029

 

 

0,029

1

P

O

192

Salt av piperidinolpropantrikarboxylsyra

100

1 000

0,1

120

100

1,2

0,5

I

O

193

Dietylaminopropyl-DAS

120

1 000

0,12

120

100

1,2

1

P

O

194

Metylbensamid-DAS

120

1 000

0,12

120

100

1,2

0,5

I

O

195

Pentaerytritoltetrakisfenolpropionat

38

1 000

0,038

 

 

0,038

1

P

O

196

Blockpolymerer

100

5 000

0,02

 

 

0,02

1

P

N

197

Denatoniumbensoat

13

5 000

0,0026

 

 

0,0026

1

O

O

198

Succinat

374

10 000

0,0374

 

 

0,0374

0,05

R

O

199

Polyasparginsyra

528

1 000

0,528

 

 

0,528

0,05

R

N

Svårlösligt oorganiskt material Oorganisk komponent som är olöslig eller har mycket låg löslighet i vatten.

Del B Kritisk utspädningsvolym

Den kritiska utspädningsvolymen (CDV) beräknas enligt följande formel:

 

CDV = 1000 * Σdosering(i)*DF(i)/TF(i)

 

Dosering(i) =Dosering av komponent i, uttryckt i g/diskning, eller i vissa fall som g/100 g produkt.

 

DF(i) = Nedbrytningsfaktor för komponent i.

 

TF(i) = Toxicitetsfaktor för komponent i.

METOD FÖR FASTSTÄLLANDE AV PARAMETERVÄRDEN FÖR KOMPONENTER SOM INTE ÄR UPPTAGNA I KEMIKALIELISTAN

De angivna parametervärdena skall i regel användas för alla komponenter som är upptagna i kemikalielistan. Ett undantag görs dock för parfymer och färgämnen, där ytterligare testresultat godtas (se fotnoten i del A).

Följande metod skall användas för komponenter som inte är upptagna i kemikalielistan:

Toxicitet i vattenmiljö

Inom EU:s miljömärkningsprogram beräknas CDV på grundval av den kroniska toxicitetsfaktorn och säkerhetsfaktorn. Om inga testresultat avseende kronisk toxicitet finns tillgängliga skall den akuta toxicitetsfaktorn och säkerhetsfaktorn användas.

Kronisk toxicitetsfaktor (TFkronisk)

Beräkna medianvärdet för varje trofinivå (fisk, kräftdjur eller alger) utifrån validerade testresultat avseende kronisk toxicitet. Om det finns flera testresultat för en och samma art på en viss trofinivå skall medianvärdet för arten beräknas först. Därefter används dessa medianvärden för att beräkna medianvärdet för trofinivån.

Den kroniska toxicitetsfaktorn (TFkronisk) är det lägsta beräknade medianvärdet för trofinivåerna.

TFkronisk skall användas för att beräkna den kritiska utspädningsvolymen.

Akut toxicitetsfaktor (TFakut)

Beräkna medianvärdet för varje trofinivå (fisk, kräftdjur eller alger) utifrån validerade testresultat avseende akut toxicitet. Om det finns flera testresultat för en och samma art på en viss trofinivå skall medianvärdet för arten beräknas först. Därefter används dessa medianvärden för att beräkna medianvärdet för trofinivån.

Den akuta toxicitetsfaktorn (TFakut) är det lägsta beräknade medianvärdet för trofinivåerna.

TFakut skall användas för att beräkna den kritiska utspädningsvolymen.

Säkerhetsfaktor

Säkerhetsfaktorn (SF) beror på hur många trofinivåer som testas och på om det finns testresultat avseende kronisk toxicitet eller inte. SF bestäms på följande sätt:

Data

Säkerhetsfaktor (SF)

Toxcitetsfaktor (TF)

Ett korttids LC50 (eller LE50)

10 000

Toxicitet/10 000

Två korttids LC50 (eller LE50) från arter som representerar två trofinivåer (fisk och/eller kräftdjur och/eller alger)

5 000

Toxicitet/5 000

Minst ett korttids LC50 (eller LE50) från var och en av de tre trofinivåerna i grunduppsättningen

1 000

Toxicitet/1 000

Ett långtids NOEC (fisk eller kräftdjur)

100

Toxicitet/100

Två långtids NOEC från arter som representerar två trofinivåer (fisk och/eller kräftdjur och/eller alger)

50

Toxicitet/50

Långtids NOEC från minst tre arter (vanligen fisk, kräftdjur och alger) som representerar tre trofinivåer

10

Toxicitet/10

Grunduppsättningen vid testning av ämnens toxicitet för vattenlevande organismer består av akuta tester på fisk, dafnier och alger.

Nedbrytningsfaktor

Nedbrytningsfaktorn definieras på följande sätt:

Tabell 1. Nedbrytningsfaktor (DF)

 

DF

Lätt biologiskt nedbrytbar (5)

0,05

Lätt biologiskt nedbrytbar (6)

0,15

Potentiellt nedbrytbar

0,5

Långlivad

1

Anaerob nedbrytbarhet

Komponenten måste klassificeras i en av följande kategorier:

Kategori

Kod

Ej biologiskt nedbrytbar under anaeroba förhållanden, dvs. testad och befunnen ej nedbrytbar

N

Biologiskt nedbrytbar under anaeroba förhållanden, dvs. testad och befunnen nedbrytbar eller ej testad: nedbrytbarheten fastställd genom analogijämförelser osv.

J

Ej testad med avseende på biologisk nedbrytbarhet under anaeroba förhållanden

O

Aerob nedbrytbarhet

Komponenten måste klassificeras i en av följande kategorier:

Kategori

Kod

Lätt biologiskt nedbrytbar

R

Potentiellt biologiskt nedbrytbar, men ej lätt biologiskt nedbrytbar

I

Långlivad

P

Ej testad med avseende på biologisk nedbrytbarhet under aeroba förhållanden

O

Olösliga oorganiska komponenter

Om en oorganisk komponent har mycket låg löslighet i vatten eller är olöslig i vatten måste detta anges i ansökan.


(1)  Om det inte finns några godtagbara data om kronisk toxicitet är dessa kolumner tomma. I detta fall antas TF (kronisk) vara lika med TF (akut).

(2)  Den som ansöker om miljömärket skall i regel använda de data som anges i listan. Detta gäller dock inte parfymer och färgämnen. Om sökanden tillhandahåller toxicitetsdata skall dessa data användas för att beräkna TF och bestämma nedbrytbarheten. I annat fall skall de värden som anges i listan användas.

(3)  

(#)

Eftersom toxicitetsdata saknas har TF beräknats som medelvärdet av värdena för C 12/14 alkylsulfat (AS) och C 16/18 alkylsulfat (AS).

(4)  

(§)

En blandning av 5-kloro-2-metyl-4-isotiazolin-3-on och 2-metyl-4-isotiazolin-3-on i proportionerna 3:1.

(5)  Alla ytaktiva ämnen eller andra komponenter som består av en serie homologer och som uppfyller kravet på slutlig nedbrytning i testet skall ingå i denna klass oavsett om de uppfyller kriteriet om en 10-dagarsgräns.

(6)  Kriteriet om en 10-dagarsgräns är inte uppfyllt.

För oorganiska komponenter fastställs DF beroende på den observerade nedbrytningshastigheten. Om komponenten bryts ned inom 5 dagar: DF = 0,05, inom 15 dagar: DF = 0,15 eller inom 50 dagar: DF = 0,5.


Tillägg II

Dokumentation av anaerob nedbrytbarhet

Nedanstående metod kan användas för att ta fram nödvändig dokumentation om anaerob nedbrytbarhet för komponenter som inte är upptagna i kemikalielistan.

Tillämpa en rimlig extrapolering. Använd testresultaten från en råvara för att extrapolera den högsta möjliga anaeroba nedbrytbarheten för strukturellt likartade ytaktiva ämnen. Om det har bekräftats att ett ytaktivt ämne (eller en grupp likartade ämnen) är anaerobt nedbrytbart enligt kemikalielistan (tillägg I) kan man utgå från att ett liknande ytaktivt ämne också är anaerobt nedbrytbart (exempelvis är C12 — 15 A 1-3 EO sulfat [K-nr 8] anaerobt nedbrytbart, och C12 — 15 A 6 EO sulfat kan antas ha liknande anaerob nedbrytbarhet). Om det med lämpliga testmetoder har bekräftats att ett ytaktivt ämne är anaerobt nedbrytbart kan man utgå från att ett likartat ytaktivt ämne också är anaerobt nedbrytbart (litteraturuppgifter som bekräftar att ytaktiva ämnen i gruppen ammoniumsalter av alkylestrar är anaerobt nedbrytbara kan till exempel användas för att dokumentera liknande anaerob nedbrytbarhet hos andra kvartära ammoniumsalter med esterbindningar i alkylkedjan).

Genomför screening för anaerob nedbrytbarhet. Om ny testning krävs skall screening genomföras med hjälp av OECD 311, ISO 11734, ECETOC nr 28 (juni 1988) eller likvärdig metod.

Genomför nedbrytbarhetstest med låg dos. Om ny testning krävs, och om det uppkommer experimentella problem vid screeningen (t.ex. inhibition pga. testämnets toxicitet) skall testet upprepas med en låg dos av det ytaktiva ämnet, vars nedbrytning skall övervakas med hjälp av kol-14-metoden eller kemiska analyser. Testning av låga doser kan göras med hjälp av OECD 308 (24 april 2002) eller likvärdig metod under förutsättning att förhållandena är helt anaeroba. Testningen och tolkningen av testresultaten bör göras av en oberoende expert.


Tillägg III

Riktlinjer för funktionstest

Syftet med funktionstestet är att jämföra den testade produktens rengöringsförmåga och rengöringseffektivitet med en referensprodukt. Riktlinjerna medger användning av en rad testmetoder, förutsatt att metoden uppfyller nedanstående krav. Diskningen kan göras för hand eller i maskin och med eller utan porslin (t.ex. fat eller tallrikar).

ANTAL TEST

Fem testomgångar skall genomföras och i varje omgång skall den testade produkten och referensprodukten jämföras med varandra. Varje omgång skall alltså bestå av två deltester: en för den testade produkten och en för referensprodukten. Utöver de tio deltesterna skall ytterligare ett test göras, där inget handdiskmedel används (vattentest). Syftet med detta test är att visa att den testade produkten har bättre rengöringsförmåga och rengöringseffektivitet än rent vatten.

VATTENPARAMETRAR

Samma vattenvolym skall användas i alla deltester. Volymen skall mätas i liter med en decimals noggrannhet.

Vattnets hårdhet, uttryckt i tyska hårdhetsgrader (o dH), och kalcium-/magnesiumkvoten måste vara känd.

Vattentemperaturen skall vara densamma i alla deltester. Den skall mätas i början och därefter hållas konstant under hela testet. Det är dock godtagbart att vattentemperaturen sjunker under testet om temperatursänkningen är densamma i alla deltester.

TESTAD PRODUKT OCH REFERENSPRODUKT

Referensprodukten kan vara antingen en marknadsledande produkt eller en märkeslös formulering.

Om en marknadsledande referensprodukt används, skall det var en av de tre eller fyra produkter som har den högsta försäljningsvolymen på den regionala marknad där den miljömärkta produkten skall marknadsföras. Den marknadsledande produkten skall dessutom ha godkänts av det behöriga organet och måste vara tillgänglig för allmänheten.

Om en märkeslös referensprodukt används skall den ha en sammansättning som är representativ för de produkter som finns på marknaden. Den märkeslösa referensprodukten skall dessutom ha godkänts av det behöriga organet och det skall vara möjligt att kostnadsfritt erhålla information om dess exakta sammansättning.

Doseringen av den testade produkten och referensprodukten skall i samtliga tester vara den rekommenderade doseringen. Den skall anpassas till den använda vattenvolymen och bestämmas genom vägning (i gram) med en decimals noggrannhet. Om ingen rekommenderad dosering anges för referensprodukten skall samma dosering användas för den testade produkten och referensprodukten.

Om ett doseringsintervall anges skall den lägsta rekommenderade doseringen användas i testet.

Handdiskmedlet skall blandas med vattnet och måste vara fullständigt löst.

SMUTS

Minst en typ av smuts skall användas och den skall till största delen bestå av färskt animaliskt och vegetabiliskt fett.

Samma smuts skall användas i alla deltester.

Smutsens ursprung och kemiska sammansättning (t.ex. olivolja, fett från nötkött) skall beskrivas ingående.

Smutsen skall vara homogen och ha en jämn konsistens.

Smutsen skall beredas i en så stor sats att den räcker för hela testet.

Den mängd smuts som tillsätts substratet (t.ex. fat eller tallrikar) eller diskvattnet skall vara densamma i alla deltester och skall bestämmas genom vägning (i gram) med en decimals noggrannhet.

TESTMETOD

Den testade produkten och referensprodukten skall presenteras på ett sådant sätt att den eller de personer som utför testet inte kan avgöra vilka produkter det rör sig om.

Det skall på förhand fastställas vilka olika moment och steg som skall ingå i varje deltest och dessa skall vara desamma för varje deltest.

Temperaturen och den relativa luftfuktigheten i rummet skall mätas och hållas konstant i alla deltest.

Det skall på förhand bestämmas hur smutsen skall appliceras och det är viktigt att den får torka tillräckligt länge. Samma metod skall användas i alla deltest.

En metod för handdisk eller maskindisk skall fastställas på förhand. Samma metod skall användas i alla deltest.

Minst fem deltester skall utföras med både den testade produkten och referensprodukten och minst ett test skall utföras med vatten utan tillsats av handdiskmedel.

BEDÖMNING AV RENGÖRINGSEFFEKTIVITETEN

Testet måste vara utformat så att resultaten ger ett mått på rengöringseffektiviteten. Rengöringseffektiviteten skall uttryckas i gram smuts som avlägsnas per 5 liter vatten innan man når en förutbestämd mättnadspunkt. Mättnadspunkten kan till exempel vara när man inte längre kan notera någon rengöringseffekt, när smuts flyter omkring på vattenytan, när skumskiktet inte täcker hela ytan eller när det inte längre finns något synligt skum.

BEDÖMNING AV RENHETEN

Testet måste vara utformat så att resultaten ger ett mått på renheten. Renheten kan mätas visuellt, optiskt eller med annan lämplig metod. Mätmetoden och ett eventuellt poängsystem skall fastställas på förhand.

JÄMFÖRELSE

Ett positivt resultat i en testomgång erhålls när den testade produktens rengöringseffektivitet och renhet är lika bra som eller bättre än referensproduktens.

Den testade produkten antas ha uppfyllt funktionskraven om positiva resultat erhålls i minst 80 % av testomgångarna. Alternativt kan sökanden använda statistiska metoder och med ett ensidigt 95 % konfidensintervall visa att den testade produkten är lika bra som eller bättre än referensprodukten i minst 80 % av testomgångarna.

Det skall också visas att den testade produkten har bättre rengöringsförmåga än rent vatten.

DOKUMENTATION

Alla tester skall redovisas i enlighet med nedanstående specifikation. Rapporten skall omfatta följande punkter:

Beskrivning av hur den testade produkten och referensprodukten presenterades för att den eller de personer som utförde testet inte skulle kunna avgöra vilka produkter det rörde sig om.

Angivelse av temperaturen och luftfuktigheten i testlokalen och uppgifter om hur det säkerställdes att dessa betingelser hölls konstanta i alla deltester.

Beskrivning av smutsens sammansättning och av hur den bereds för att få en homogen och jämn konsistens.

Angivelse av vattnets hårdhet och hur denna uppnåtts samt av kalcium-magnesiumkvoten.

Angivelse av den mängd vatten som använts i deltesterna och av hur kravet beträffande vattentemperaturen uppfyllts.

Redovisning av resultaten av vägningen av handdiskmedlet i varje deltest och beskrivning av hur medlet lösts upp i vattnet.

Beskrivning av hur smutsen tillsatts substratet (t.ex. fat eller tallrikar) eller diskvattnet.

Redovisning av resultaten av vägningen av smutsen i varje deltest.

Beskrivning av övriga moment och steg i varje deltest.

Beskrivning av hur rengöringseffektiviteten och renheten mätts.

Rådata från alla testomgångar, med angivelse av rengöringseffektivitet och renhet.

Slutresultat, inklusive resultat av vattentestet (utan handdiskmedel), och eventuell statistisk analys av data.

Anmärkning om tillgängliga testmetoder

IKW: s funktionstest ”Recommendation for the Quality Assessment of the Cleaning Performance of Hand Dishwashing Detergents” (Nitsch, C. & Hüttmann, G. SÖFW-Journal, 128, Jahrgang 5, 2002) och CHELAB: s test ”Washing up liquid detergents: Assessment of comparative soil removal performance” (Internal CHELAB method No. 0357) uppfyller kraven i dessa riktlinjer, förutsatt att ett renhetstest ingår.

Den danska Forbrugerinformationens funktionstest (”Undersøgelse af håndopvaskemidler med FI smuds”, 2003) uppfyller kraven i dessa riktlinjer, förutsatt att ett test av rengöringseffektiviteten ingår.

CTTN-IREN: s funktionstest ”Washing efficiency and foaming power with soils/Dish Washing Test” (CTTN-IREN — BP41 — 69131 Ecully CEDEX, France) uppfyller kraven i dessa riktlinjer, förutsatt att det antal tester som anges i riktlinjerna utförs.


Top