EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32001D0078

Rådets beslut av den 22 januari 2001 om inrättande av Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik

OJ L 27, 30.1.2001, p. 1–3 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)
Special edition in Czech: Chapter 18 Volume 001 P. 159 - 161
Special edition in Estonian: Chapter 18 Volume 001 P. 159 - 161
Special edition in Latvian: Chapter 18 Volume 001 P. 159 - 161
Special edition in Lithuanian: Chapter 18 Volume 001 P. 159 - 161
Special edition in Hungarian Chapter 18 Volume 001 P. 159 - 161
Special edition in Maltese: Chapter 18 Volume 001 P. 159 - 161
Special edition in Polish: Chapter 18 Volume 001 P. 159 - 161
Special edition in Slovak: Chapter 18 Volume 001 P. 159 - 161
Special edition in Slovene: Chapter 18 Volume 001 P. 159 - 161
Special edition in Bulgarian: Chapter 18 Volume 001 P. 128 - 130
Special edition in Romanian: Chapter 18 Volume 001 P. 128 - 130
Special edition in Croatian: Chapter 18 Volume 012 P. 27 - 29

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2001/78(1)/oj

32001D0078

Rådets beslut av den 22 januari 2001 om inrättande av Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 027 , 30/01/2001 s. 0001 - 0003


Rådets beslut

av den 22 januari 2001

om inrättande av Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik

(2001/78/GUSP)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR FATTAT DETTA BESLUT

med beaktande av Fördraget om Europeiska unionen, särskilt artikel 28.1 i detta,

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 207 i detta,

med erinran om artikel 25 i Fördraget om Europeiska unionen, och

av följande skäl:

(1) Europeiska rådet i Helsingfors enades om principen att inrätta en kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik, och på grundval av dessa slutsatser har en interimistisk kommitté för politik och säkerhetspolitik inrättats genom rådets beslut 2000/143/GUSP(1).

(2) Vid Europeiska rådet i Nice den 7-11 december 2000 nåddes enighet om att inrätta en ständig kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik, och dess roll, arbetssätt och uppgifter fastställdes.

(3) Mot bakgrund av de riktlinjer som utfärdades av Europeiska rådet i Nice bör kommittén vara redo att inleda sitt arbete.

(4) Principen med en enda representation för medlemsstaterna i EU skall respekteras fullt ut.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

En kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik, nedan kallad kommittén, skall inrättas som ständigt organ för den kommitté som avses i artikel 25 i fördraget.

Artikel 2

Kommitténs roll, arbetssätt och uppgifter anges i bilagan, som motsvarar bilaga III till den rapport från ordförandeskapet som godkändes av Europeiska rådet i Nice.

Artikel 3

Detta beslut blir gällande samma dag som det antas.

Artikel 4

Detta beslut skall offentliggöras i Officiella tidningen.

Utfärdat i Bryssel den 22 januari 2001.

På rådets vägnar

A. Lindh

Ordförande

(1) Beslut 2000/143/GUSP av den 14 februari 2000 om att inrätta interimistiska kommittén för politik och säkerhet (EGT L 49, 22.2.2000, s. 1).

BILAGA

KOMMITTÉN FÖR UTRIKES- OCH SÄKERHETSPOLITIK

Enligt den strategi som fastställdes i Helsingfors blir Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik en drivkraft för den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken och den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken: "Den kommer att behandla alla aspekter av GUSP, inklusive den gemensamma europeiska säkerhets- och försvarspolitiken 000". Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 207 i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen kommer kommittén att spela en central roll vid fastställandet och uppföljningen av EU:s reaktion på en kris.

Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik skall behandla samtliga uppgifter som anges i artikel 25 i Fördraget om Europeiska unionen (FEU). Den kan sammanträda på nivån politiska direktörer.

Generalsekreteraren/den höge representanten för GUSP kan efter samråd med ordförandeskapet och utan att det påverkar tillämpningen av artikel 18 i FEU, vara ordförande i Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik, särskilt i krissituationer.

1. Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik kommer särskilt att

a) övervaka den internationella situationen på de områden som omfattas av den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, bidra till att utforma politiken genom att upprätta yttranden för rådet på begäran av detta eller på eget initiativ och övervaka genomförandet av den beslutade politiken; allt detta utan att det påverkar tillämpningen av artikel 207 i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen och ordförandeskapets eller kommissionens befogenheter,

b) behandla utkasten till slutsatser från rådet (allmänna frågor), på de områden som berör kommittén,

c) ge riktlinjer åt andra kommittéer, för de ämnesområden som faller under GUSP,

d) upprätthålla en privilegierad förbindelse med generalsekreteraren/den höge representanten och till de särskilda representanterna,

e) ge riktlinjer till den militära kommittén; ta emot yttranden och rekommendationer från den militära kommittén. Ordföranden för den militära kommittén (EUMC), som har kontakter med den militära staben EUMS skall vid behov deltaga i mötena i Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik,

f) ta emot upplysningar, rekommendationer och yttranden från Kommittén för de civila aspekterna av krishantering och till denna sända riktlinjer för sådana frågor som faller under GUSP,

g) samordna, övervaka och kontrollera arbetet i GUSP-frågor i de olika arbetsgrupperna, till vilka den skall ge riktlinjer och vars rapporter den skall granska,

h) föra den politiska dialogen på sin nivå och i de sammansättningar som anges i fördraget,

i) vara en privilegierad diskussionspartner på området för den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken med de 15 och de 6 samt med Nato, i enlighet med närmare föreskrifter i relevanta dokument,

j) under rådets överinseende, ansvara för den politiska ledningen vid utvecklandet av de militära resurserna och därvid ta hänsyn till vilken sorts kriser som unionen avser reagera på. Inom ramen för utvecklandet av de militära resurserna, skall Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik få yttranden från den militära kommittén, biträdd av den militära staben.

2. Dessutom skall Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik i en krissituation vara den instans inom rådet som behandlar krissituationer och utreder alla tänkbara möjligheter för unionens reaktion, inom den gemensamma institutionella ramen och utan att förfaranden för beslut och genomförande inom varje pelare åsidosätts. Således är endast rådet, vars arbete förbereds av Coreper, och kommissionen var och en inom sitt respektive kompetensområde och enligt de förfaranden som fastställs i fördragen, behöriga att fatta beslut som är juridiskt bindande. Kommissionen utövar sitt ansvar samt sin initiativrätt i enlighet med fördragen. Corepers ansvar fastställs i artikel 207 i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen och artikel 19 i rådets arbetsordning. Därför skall Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik i god tid informera Coreper.

I en krissituation är en nära samordning mellan dessa instanser särskilt nödvändig och säkerställs särskilt genom

a) att ordföranden i Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik vid behov deltar i Corepers möten,

b) den roll som innehas av arbetsgruppen med råd för yttre förbindelser vilka har till uppgift att upprätthålla en effektiv och ständig samordning mellan arbetet i GUSP och arbetet inom andra pelare (bilaga till rådets slutsatser av den 11 maj 1992).

För att förbereda EU:s reaktion på en kris åligger det Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik att föreslå rådet vilka politiska mål unionen bör eftersträva samt rekommendera ett antal samstämmiga valmöjligheter som syftar till att lösa krisen. Kommittén kan bland annat utarbeta ett yttrande där rådet rekommenderas att besluta om en gemensam åtgärd. Den skall, utan att kommissionens roll åsidosätts, övervaka genomförandet av de åtgärder som beslutats och utvärdera följderna av dem. Kommissionen skall informera Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik om de åtgärder den har vidtagit eller planerar att vidta. Medlemsstaterna skall informera kommittén om de åtgärder som de har vidtagit eller har för avsikt att vidta på nationell nivå.

Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik skall utöva den "politiska kontrollen och den strategiska ledningen" av EU:s militära reaktion på en kris. Därför skall kommittén bland annat på grundval av den militära kommitténs yttranden och rekommendationer utvärdera de viktiga punkter (militärstrategiska alternativ inklusive orderkedja, operationskoncept och operationsplan) som skall överlämnas till rådet.

Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik har en viktig roll när det gäller att intensifiera samråden bl.a. med Nato och berörda tredje stater.

Generalsekreteraren/den höge representanten skall på grundval av arbetet i Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik dra upp riktlinjerna för lägescentralens verksamhet. Lägescentralen skall stödja kommittén och ge den information på ett sätt som lämpar sig för krishantering.

För att göra det möjligt för Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik att fullständigt utöva "den politiska kontrollen och den strategiska ledningen" av en militär krishanteringsoperation, skall följande bestämmelser genomföras:

a) Med sikte på att inleda en operation skall Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik sända en rekommendation till rådet som stöder sig på den militära kommitténs yttranden, i enlighet med rådets sedvanliga beredningsförfaranden. På denna grund skall rådet fatta beslut om att inleda operationen, inom ramen för en gemensam åtgärd.

b) I den gemensamma åtgärden skall bl.a. generalsekreterarens/den höge representantens roll fastställas, i enlighet med artiklarna 18 och 26 i FEU, när det gäller genomförandet av åtgärder som omfattas av "den politiska kontrollen och den strategiska ledningen" som utövas av Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik. När det gäller dessa åtgärder skall generalsekreteraren/den höge representanten handla med samtycke från Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik. Om ett nytt beslut av rådet skulle anses lämpligt, kan kommittén använda sig av det förenklade skriftliga förfarandet (artikel 12.4 i rådets arbetsordning).

c) När en operation pågår skall rådet hållas underrättat genom att rapporter från Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik överlämnas till rådet av generalsekreteraren/den höge representanten i dennes egenskap av ordförande för Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik.

Top