EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Bevarande av vissa bestånd av vandrande fisk

Bevarande av vissa bestånd av vandrande fisk

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EG) nr 1936/2001 – kontrollåtgärder som ska tillämpas vid fiske efter vissa bestånd av långvandrande fisk

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

Syftet är att närmare ange de kontroll- och inspektionsåtgärder som gäller för fiske efter viss långvandrande fisk och vissa däggdjur som anges i bilaga I till förordningen. De viktigaste arter som berörs är

  • tonfisk,
  • svärdfisk,
  • hajar,
  • valar och
  • tumlare.

VIKTIGA PUNKTER

Förordningen gäller för fiskefartyg som seglar under EU-ländernas flagg och är registrerade inom EU, och som bedriver verksamhet inom någon av följande marina zoner:

KONTROLL- OCH INSPEKTIONSÅTGÄRDER SOM ÄR TILLÄMPLIGA I ZON 1

Förordning (EG) nr 1936/2001 har ändrats vid ett flertal tillfällen, senast genom förordning (EU) 2017/2107. Genom förordningen från 2017 upphävdes vissa delar av förordning (EG) nr 1936/2001 i syfte att beakta flera olika förändringar som antagits i Iccats rekommendationer sedan 2008.

Gödning av blåfenad tonfisk

Ett register över anläggningar för gödning* av blåfenad tonfisk infördes 2004. EU-länder är skyldiga att underrätta Europeiska kommissionen om de gödningsanläggningar som lyder under deras jurisdiktion och som de ger tillstånd att bedriva gödning av blåfenad tonfisk som fångats i det område som omfattas av Iccat-konventionen. Oregistrerade gödningsanläggningar får inte bedriva gödning av blåfenad tonfisk som fångats i konventionsområdet.

När blåfenad tonfisk överförs för gödning från ett EU-fiskefartyg till ett transportfartyg ska befälhavarna på de båda fartygen införa vissa uppgifter i sina respektive loggböcker (de kvantiteter blåfenad tonfisk som överförs, fångstzon, datum och position för överföringen osv.).

EU-länder ska

  • registrera de kvantiteter blåfenad tonfisk som sätts i bur av fartyg som för deras flagg,
  • meddela kommissionen uppgifter om de kvantiteter tonfisk som fångats och satts i bur av fartyg som för deras flagg och om export och import av blåfenad tonfisk som fångats och är avsedd för gödning,
  • säkerställa att gödningsanläggningar för blåfenad tonfisk som lyder under deras jurisdiktion översänder en deklaration om att fisk satts i bur till deras behöriga myndighet och förs in i registret,
  • säkerställa att gödningsanläggningar varje år till dem översänder en saluföringsdeklaration för gödd blåfenad tonfisk och ska därefter, på grundval av dessa uppgifter, informera kommissionen om de kvantiteter blåfenad tonfisk som satts i bur och de mängder som saluförts under det föregående året.

KONTROLL- OCH INSPEKTIONSÅTGÄRDER SOM ÄR TILLÄMPLIGA I ZON 2

  • Varje EU-land ska
    • se till att fartyg som för deras flagg följer de åtgärder som gäller i zonen,
    • till kommissionen översända en förteckning över fartyg med en total längd över 24 meter som för landets flagg och som är registrerade inom dess territorium och som landet ger tillstånd att fiska efter tonfisk och besläktade arter inom IOTC-konventionens område. Kommissionen ska översända dessa uppgifter till IOTC:s verkställande sekretariat,
    • se till att endast registrerade fartyg bedriver fiske.
  • Fartyg som finns registrerade i IOTC:s förteckning som fiskar med hjälp av långrev* måste erhålla tillstånd från de behöriga myndigheterna i det EU-land vars flagg de för innan de genomför förfaranden för omlastning* i IOTC-fiskeområdet.
  • Fiskeutrustning tillhörande EU-fartyg som fått tillstånd att fiska i IOTC-zonen ska vara försedd med särskild märkning.
  • EU-länder ska
    • till IOTC:s sekretariat översända flera olika statistiska uppgifter om fiskeansträngning och fångster vad gäller vandrande arter,
    • inrätta en elektronisk databas som innehåller de begärda statistiska uppgifterna och som kommissionen har tillträde till,
    • för inspektionsuppgifter i sina hamnar tillsätta inspektörer som ansvarar för övervakning och inspektion av omlastning och landning av de arter som anges i bilaga I,
    • utfärda en särskild identitetshandling för varje inspektör.
  • Fartygets befälhavare ska samarbeta med dem som genomför inspektionen av fartyget och tillhandahålla de medel som krävs för granskning av zoner, utrustning och handlingar.
  • Om det finns goda skäl att tro att ett fiskefartyg har brutit mot IOTC:s bevarandeåtgärder ska inspektören göra en anteckning om överträdelsen i inspektionsrapporten. Inspektören ska se till att bevismaterialet säkras och översända inspektionsrapporten till sin myndighet. Det EU-land som tagit emot en anmälan om en överträdelse av ett fartyg som för dess flagg ska skyndsamt vidta åtgärder för att inhämta och granska bevismaterialet, genomföra de utredningar som krävs och inspektera fartyget. EU-landet ska därefter meddela kommissionen de påföljder och åtgärder som vidtagits med avseende på det berörda fartyget. Kommissionen ska i sin tur informera IOTC:s verkställande sekretariat.
  • Det är förbjudet för EU-fartyg att ta emot omlastningar av fisk av de arter som anges i bilaga I från statslösa fartyg* eller fartyg som för flagg för ett land som inte är en samarbetande part. EU-länder ska översända alla inspektionsresultat avseende statslösa fartyg och alla åtgärder de vidtagit enligt internationell rätt till kommissionen.

SÄRSKILDA KONTROLL- OCH INSPEKTIONSÅTGÄRDER FÖR ZON 3

Varje EU-land ska säkerställa att fartyg som för deras flagg följer de åtgärder från Interamerikanska kommissionen för tropisk tonfisk som införlivats i unionsrätten, liksom de relevanta åtgärderna från avtalet om det internationella programmet för bevarande av delfiner.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den har gällt sedan den 23 oktober 2001.

BAKGRUND

EU deltar i de regionala fiskeriförvaltningsorganisationer som möjliggör samarbete vad gäller bevarande och förvaltning av bestånd av långvandrande fisk. Som avtalsslutande part måste EU tillämpa de kontroll- och övervakningsåtgärder som följer av de rekommendationer som dessa regionala fiskeriförvaltningsorganisationer antagit.

VIKTIGA BEGREPP

Internationella konventionen för bevarande av tonfisk i Atlanten (Iccat-konventionen): Genom denna konvention inrättades Internationella kommissionen för bevarande av tonfisk i Atlanten (Iccat). Dess rekommendationer om bevarande och förvaltning inom konventionsområdet är bindande för avtalsparterna.
Tonfiskkommissionen för Indiska oceanen: Denna kommission arbetar för att stärka det internationella samarbetet för att bevara och på ett rationellt sätt använda resurserna när det gäller tonfisk och besläktade arter i Indiska oceanen och angränsande områden. Den antar rekommendationer som är bindande för avtalsparterna.
Gödning: uppfödning av fiskar i bur i syfte att öka deras vikt eller fetthalt, för försäljning.
Långrev: en kommersiell fiskemetod i samband med vilken man använder långa linor utrustade med betesförsedda krokar på regelbundna avstånd som fiskeredskap.
Omlastning: överföring av en fångst från en mindre fiskebåt till en större, där den sedan inkluderas i ett större parti för transport.
Statslösa fartyg: fartyg som på skälig grund misstänks sakna nationalitet.

HUVUDDOKUMENT

Rådets förordning (EG) nr 1936/2001 av den 27 september 2001 om införande av kontrollåtgärder som ska tillämpas vid fiske efter vissa bestånd av långvandrande fisk (EGT L 263, 3.10.2001, s. 1).

Ändringar av förordning (EG) nr 1936/2001 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1004 av den 17 maj 2017 om upprättande av en unionsram för insamling, förvaltning och användning av data inom fiskerisektorn och till stöd för vetenskaplig rådgivning rörande den gemensamma fiskeripolitiken och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 199/2008 (EUT L 157, 20.6.2017, s. 1)

Rådets förordning (EG) nr 1224/2009 av den 20 november 2009 om införande av ett kontrollsystem i gemenskapen för att säkerställa att bestämmelserna i den gemensamma fiskeripolitiken efterlevs, om ändring av förordningarna (EG) nr 847/96, (EG) nr 2371/2002, (EG) nr 811/2004, (EG) nr 768/2005, (EG) nr 2115/2005, (EG) nr 2166/2005, (EG) nr 388/2006, (EG) nr 509/2007, (EG) nr 676/2007, (EG) nr 1098/2007, (EG) nr 1300/2008, (EG) nr 1342/2008 och upphävande av förordningarna (EEG) nr 2847/93, (EG) nr 1627/94 och (EG) nr 1966/2006 (EUT L 343, 22.12.2009, s. 1)

Se den konsoliderade versionen.

Rådets förordning (EG) nr 1005/2008 av den 29 september 2008 om upprättande av ett gemenskapssystem för att förebygga, motverka och undanröja olagligt, orapporterat och oreglerat fiske och om ändring av förordningarna (EEG) nr 2847/93, (EG) nr 1936/2001 och (EG) nr 601/2004 samt om upphävande av förordningarna (EG) nr 1093/94 och (EG) nr 1447/1999 (EUT L 286, 29.10.2008, s. 1)

Se den konsoliderade versionen.

Rådets förordning (EG) nr 1984/2003 av den 8 april 2003 om inrättande av ett system för rapportering av statistik över tonfisk, svärdfisk och storögd tonfisk i gemenskapen (EUT L 295, 13.11.2003, s. 1)

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 14.12.2018

Top