EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Otillbörliga affärsmetoder

Otillbörliga affärsmetoder

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Direktiv 2005/29/EG om otillbörliga affärsmetoder som tillämpas av näringsidkare gentemot konsumenter

VILKET SYFTE HAR DIREKTIVET?

  • Direktiv 2005/29/EG
    • definierar de otillbörliga affärsmetoder som tillämpas av näringsidkare gentemot konsumenter, och som är förbjudna i Europeiska unionen (EU).
    • gäller för varje handling eller underlåtenhet i direkt relation till marknadsföring, försäljning eller leverans av en produkt* från en näringsidkare till konsumenter* och som skyddar de ekonomiska intressena hos konsumenter före, under och efter att ett handelsavtal ingås.
    • säkerställer skydd på samma nivå för alla konsumenter oavsett inköps- eller försäljningsplats i EU.
  • Genom direktiv (EU) 2019/2161 ändras direktiv 2005/29/EG vad gäller bättre efterlevnad och modernisering av EU:s regler om konsumentskydd, vilka tar upp ny utveckling på marknaden, särskilt marknadsföring online.

VIKTIGA PUNKTER

  • Otillbörliga affärsmetoder är metoder som
    • motsäger kraven på god yrkessed*, och
    • avsevärt kan snedvrida genomsnittskonsumentens köpbeteende.
  • Vissa konsumenter behöver extra skydd på grund av särskild känslighet för metoden eller produkten, ålder (barn eller gamla), lättrogenhet eller mentala eller fysiska handikapp.
  • Direktiv 2005/29/EG definierar två kategorier av affärsmetoder som är otillbörliga om de kan få genomsnittskonsumenten att fatta ett köpbeslut som han/hon inte skulle ha fattat annars: vilseledande affärsmetoder (genom handling eller underlåtenhet) och aggressiva affärsmetoder.
  • Bilaga I till direktiv 2005/29/EG innehåller en förteckning över affärsmetoder som ska anses otillbörliga under alla omständigheter (en ””svart lista””).

Vilseledande affärsmetoder

Vilseledande handlingar

En affärsmetod är vilseledande genom handling om den inbegriper oriktiga eller falska uppgifter eller om den kan vilseleda genomsnittskonsumenten, även om den information som lämnats är korrekt i sak, och kan få honom/henne att fatta ett köpbeslut som han/hon inte skulle ha tagit annars. Exempel på sådana handlingar är bl.a. falsk eller bedräglig information om

  • produktens förekomst eller beskaffenhet,
  • produktens utmärkande egenskaper (tillgänglighet, förmåner, risker, sammansättning, geografiskt ursprung, det resultat som kan förväntas av användningen osv.),
  • omfattningen av näringsidkarens åtaganden (i uppförandekoder som näringsidkaren åtagit sig att följa),
  • priset eller förekomsten av särskilda prisfördelar,
  • behovet av service eller reparation.

Genom ändringsdirektiv (EU) 2019/2161 införs en särskild bestämmelse om vilseledande marknadsföring när varor marknadsförs som identiska trots att deras sammansättning eller egenskaper i själva verket skiljer sig avsevärt åt i olika medlemsstater (detta benämns ofta som produkter med ”kvalitetsskillnader”).

Vilseledande underlåtenhet

  • En affärsmetod är också vilseledande om väsentlig information som genomsnittskonsumenten behöver för att fatta ett välgrundat köpbeslut är borttagen eller ges på ett oklart, obegripligt, tvetydigt eller olämpligt sätt och när detta sannolikt innebär att konsumenten fattar ett köpsbeslut som han eller hon annars inte skulle ha fattat.
  • I direktiv 2005/29/EG finns en allmän förteckning över information som bör anses som väsentlig, såsom varans pris och utmärkande egenskaper. Ändringsdirektiv (EU) 2019/2161 innehåller ytterligare krav för försäljning online, såsom skyldigheter för marknadsplatser online* att informera konsumenter om huvudkriterierna som bestämmer rankningen* av de erbjudanden som tillhandahålls till följd av en sökfråga och skyldigheten att informera om och hur konsumentrecensioners äkthet kontrolleras.

Aggressiva affärsmetoder

  • Köpbeslut ska fattas fritt av konsumenten. Ett förfarande är aggressivt och orättvist om det sker genom trakasserier, tvång eller otillbörlig påverkan* det försämrar i hög grad genomsnittskonsumentens valfrihet och får dem att fatta ett köpbeslut som de inte annars skulle ha fattat.
  • Flera omständigheter behöver sålunda tas i beaktande för att avgöra om en affärsmetod är aggressiv eller inte. Det rör sig bland annat om följande:
    • tidpunkt, plats och varaktighet för affärsmetoden,
    • användning av hotfullt eller kränkande språk eller beteende,
    • näringsidkarens nyttjande av särskilda omständigheter av sådan allvarlighetsgrad (t.ex. dödsfall eller svår sjukdom) att konsumentens omdöme försämras, i syfte att påverka konsumentens beslut om produkten,
    • oproportionerliga villkor som inte följer av avtalet och som används när konsumenten önskar utöva sina rättigheter enligt avtalet (t.ex. säga upp eller ändra ett avtal).
  • Bilaga I till direktiv 2005/29/EG innehåller en förteckning med 35 affärsmetoder som ska anses otillbörliga under alla omständigheter.

Affärsmetoder som är förbjudna under alla omständigheter (””svarta listan””)

  • Direktiv 2005/29/EG innehåller en förteckning över affärsmetoder som är förbjudna under alla omständigheter. Genom ändringsdirektiv (EU) 2019/2161 utökas förteckningen med flera ytterligare affärsmetoder, såsom förbud mot att lägga ut falska konsumentrecensioner, dold reklam i sökresultat och vidareförsäljning av biljetter som näringsidkare förvärvat genom automatiserade metoder (s.k. ”bottar”).

Kompensation och sanktioner

  • Genom ändringsdirektiv (EU) 2019/2161 införs ett krav på att medlemsstaterna ska säkerställa att konsumenter som skadats av otillbörliga affärsmetoder har rätt till individuella avhjälpande åtgärder (t.ex. kompensation, prissänkning osv.).
  • EU:s medlemsstater måste införa effektiva, proportionella och avskräckande sanktioner mot näringsidkare som bryter mot nationella regler om otillbörliga handelsmetoder.
  • Genom ändringsdirektiv (EU) 2019/2161 införs kriterier som ska tillämpas när sanktioner utdöms. Enligt direktivet ska medlemsstaterna fastställa sanktionsavgifter som uppgår till minst 4 % av näringsidkarens omsättning. Om uppgifter om omsättning inte finns tillgängliga, i fall där nationella myndigheter från flera länder samarbetar i ärenden rörande omfattande gränsöverskridande överträdelser som påverkar konsumenter i flera EU-länder, ska sanktionsavgiften uppgå till 2 miljoner euro.

Vägledning

År 2021 utfärdade Europeiska kommissionen en uppdaterad vägledning om genomförande och tillämpning av direktiv 2005/29/EG. Vägledningen tar upp viktiga aspekter och regler och innehåller praktiska exempel från rättspraxis från Europeiska unionens domstol och nationella domstolar samt praxis från nationella förvaltningar i syfte att underlätta tillämpningen för nationella myndigheter och garantera rättssäkerhet för näringsidkare. Vägledningen omfattar de ändringar som infördes genom direktiv (EU) 2019/2161.

VILKEN PERIOD GÄLLER DIREKTIVET FÖR?

  • Direktiv 2005/29/EG skulle bli lag i medlemsstaterna senast den 12 juni 2007. Medlemsländerna skulle tillämpa reglerna i direktivet senast den 12 december 2007.
  • Ändringsdirektiv (EU) 2019/2161 skulle bli lag i medlemsstaterna senast den 28 november 2021. Medlemsländerna ska tillämpa reglerna i direktivet senast den 28 maj 2022.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Produkt. Alla typer av varor och tjänster, även fast egendom, digitala tjänster och digitalt innehåll.
Konsument. En person som, med avseende på affärsmetoder som omfattas av Direktiv 2005/29/EG, handlar för ändamål som ligger utanför dennes näringsverksamhet, affärsverksamhet, hantverk eller yrke.
God yrkessed. Den nivå av fackmässighet och aktsamhet som en näringsidkare skäligen kan förväntas visa gentemot konsumenterna motsvarande hederlig marknadspraxis och/eller den allmänna principen om god tro i näringsidkarens bransch.
Marknadsplats online. En tjänst som använder programvara, inklusive en webbplats, en del av en webbplats eller en applikation, som drivs av en näringsidkare eller för dennes räkning och som gör det möjligt för konsumenter att ingå distansavtal med andra näringsidkare eller konsumenter.
Rankning. Den relativa position som tilldelas näringsidkarnas produkter såsom de presenteras, organiseras eller vidarebefordras av näringsidkaren, oberoende av vilka tekniska medel som används för sådan presentation, organisation eller vidarebefordran.
Otillbörlig påverkan. Utnyttjande av en maktställning i förhållande till konsumenten för att utöva påtryckning, även utan fysiskt våld eller hot om sådant, på ett sätt som avsevärt inskränker konsumentens förmåga att fatta ett välgrundat beslut.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/29/EG av den 11 maj 2005 om otillbörliga affärsmetoder som tillämpas av näringsidkare gentemot konsumenter på den inre marknaden och om ändring av rådets direktiv 84/450/EEG och Europaparlamentets och rådets direktiv 97/7/EG, 98/27/EG och 2002/65/EG samt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2006/2004 (”direktivet om otillbörliga affärsmetoder”) (EUT L 149, 11.6.2005, s. 22).

Fortlöpande ändringar av direktiv 2005/29/EG har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén – En ny giv för konsumenterna (COM(2018) 183 final, 11.4.2018).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 2017/2394 av den 12 december 2017 om samarbete mellan de nationella myndigheter som har tillsynsansvar för konsumentskyddslagstiftningen och om upphävande av förordning (EG) nr 2006/2004 (EUT L 345, 27.12.2017, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

Kommissionens tillkännagivande – Vägledning om tolkningen och tillämpningen av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/29/EG om otillbörliga affärsmetoder som tillämpas av näringsidkare gentemot konsumenter på den inre marknaden (EUT C 526, 29.12.2021, s. 1).

Senast ändrat 28.05.2022

Top