EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Lagstadgad revision: att säkerställa korrekta finansiella rapporter från företag

Lagstadgad revision: att säkerställa korrekta finansiella rapporter från företag

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Direktiv 2006/43/EG om lagstadgad revision av årsbokslut och sammanställd redovisning

VILKET SYFTE HAR DIREKTIVET?

  • I sin ursrpungliga form sammanför direktivet två befintliga rättsakter (direktiv 78/660/EEG om individuella finansiella rapporter och direktiv 83/349/EEG om sammanställda finansiella rapporter) för att förbättra tillförlitligheten i företags finansiella rapporter.
  • I sin ändrade form fastställer direktivet Europeiska unionens (EU) bestämmelser, inklusive minimikrav, för lagstadgad revision * av årsbokslut och sammanställd redovisning samt kvalitetsgranskning av årlig och sammanställd hållbarhetsrapportering. Direktivet fastställer också den lagstadgade revisorns * uppgifter.
  • Dess syfte är att säkerställa att företags finansiella rapporter ger en sann och rättvis bild av deras tillgångar, skulder, ekonomiska ställning och vinst eller förlust. Syftet är också att säkerställa att förvaltningsberättelsen, inklusive hållbarhetsrapporteringen, överensstämmer med tillämpliga rättsliga krav.

VIKTIGA PUNKTER

Offentligt register över revisorer

  • Lagstadgade revisioner får endast utföras av lagstadgade revisorer eller revisionsföretag som godkänts av medlemsstaternas behöriga myndigheter.
  • Medlemsstaterna måste föra ett offentligt register över dessa.
  • I registret registreras också huruvida den lagstadgade revisorn även är godkänd för att kvalitetsgranska hållbarhetsrapportering.

Erkännande av revisionsföretag utanför deras hemländer

  • Ett revisionsföretag från en medlemsstat som vill utföra lagstadgade revisioner i en annan medlemsstat än sin egen måste registrera sig hos den behöriga myndigheten i värdlandet.
  • Den behöriga myndigheten i värdlandet måste registrera revisionsföretaget om det är registrerat hos behörig myndighet i dess hemland.

Godkännande av lagstadgade revisorer från en annan medlemsstat

Revisorer från en annan medlemsstat kan behöva genomgå en anpassningsperiod (som får vara högst tre år) och/eller prov. Detta för att säkerställa att de har tillräcklig kunskap inom sådana ämnesområden som bolagsrätt, skattelagstiftning samt sociallagstiftning. När de har godkänts ska de införas i det offentliga registret.

Fortbildning

  • Lagstadgade revisorer är skyldiga att delta i fortbildningsprogram för att bibehålla och uppdatera sina teoretiska kunskaper, sitt yrkeskunnande och sin yrkesetik.
  • Om de underlåter att leva upp till dessa krav på fortbildning kommer de att bli föremål för påföljder.

Oberoende och objektivitet

  • Medlemsstaterna ska säkerställa att en lagstadgad revisor eller ett revisionsföretag och en fysisk person som direkt eller indirekt kan påverka resultatet av revisionen, när de utför sitt arbete, är oberoende av den granskade enheten och inte är inblandade i beslutsfattandet i den granskade enheten.
  • Oberoende krävs för både:
    • den period som omfattas av de finansiella rapporter som ska granskas, och
    • den period då den lagstadgade revisionen utförs.

Arbetets organisation

Följande regler ska gälla i medlemsstaterna: när ett revisionsföretag utför den lagstadgade revisionen ska revisionsföretaget utse minst en huvudansvarig revisor och tillhandahålla de huvudansvariga revisorerna tillräckliga resurser och personal som har den kompetens och kapacitet som krävs för att utföra sina uppgifter på lämpligt sätt. En liknande regel tillämpas när ett revisionsföretag kvalitetsgranskar hållbarhetsrapportering.

Konfidentialitet och tystnadsplikt

  • Revisorer är bundna till strikta regler för att skydda sina kunders integritet, men dessa regler ska inte hindra ett korrekt genomförande av detta direktiv.
  • Dessa bestämmelser fortsätter att gälla för revisionsföretag som inte längre deltar i ett särskilt revisionsuppdrag.

Internationella standarder

Alla lagstadgade revisioner ska utföras på grundval av internationella revisionsstandarder, om och när de antas av Europeiska kommissionen. Kommissionen har befogenhet att skönsmässigt anta dessa standarder, och den kan bara anta standarderna om de uppfyller vissa villkor. Så länge kommissionen inte har antagit några internationella standarder, får medlemsstaterna tillämpa nationella standarder.

Val och entledigande

  • Lagstadgad revisor eller lagstadgat revisionsföretag utses av aktieägarna, delägarna eller medlemmarna på den granskade enhetens stämma, men medlemsstaterna får tillåta alternativa system under förutsättning att revisorns eller revisionsföretagets oberoende ställning i förhållande till den granskade enheten garanteras.
  • Revisorer eller revisionsföretag får enbart entledigas på saklig grund. Skilda åsikter om redovisning eller revisionsförfaranden är inte en skälig grund för entledigande.

Revision av sammanställd redovisning

I fråga om sammanställd redovisning (dvs. från ett moderbolag och dess dotterbolag), finns det en tydlig definition av ansvarsfördelningen mellan de revisorer som reviderar delar av koncernen. Koncernrevisorn (dvs. den lagstadgade revisor eller det revisionsföretag som utför revisionen av den sammanställda redovisningen) bär det fulla ansvaret för revisionsberättelsen.

Kvalitetssäkring

  • Medlemsstaterna måste införa ett system för kvalitetssäkring som är oberoende av de granskade revisorerna och omfattas av offentlig tillsyn.
  • Systemet omfattar en bedömning av
    • efterlevnaden av tillämpliga revisionsstandarder och krav på oberoende,
    • kvantiteten och kvaliteten av de resurser som lagts ned,
    • de revisionsarvoden som tas ut och, i tillämpliga fall, de arvoden som tas ut för att kvalitetsgranska hållbarhetsrapportering,
    • revisionsföretagets interna system för kvalitetskontroll.
  • Systemet för kvalitetssäkring ska finansieras så att det är säkert och fritt från eventuell otillbörlig påverkan från lagstadgade revisorer eller revisionsföretag.
  • De personer som utför särskild kvalitetssäkringskontroll ska väljas ut i enlighet med ett objektivt förfarande som utformats så att det inte finns någon intressekonflikt mellan dem och den granskade lagstadgade revisorn eller revisionsföretaget.

Standarder för kvalitetsgranskning av hållbarhetsrapportering

  • Medlemsstaterna ska ålägga lagstadgade revisorer och revisionsföretag att utföra kvalitetsgranskningen av hållbarhetsrapportering i linje med standarder för kvalitetsgranskning som ska antas av kommissionen.
  • Medlemsstaterna får dock tillämpa nationella standarder, förfaranden och krav för kvalitetsgranskning om inte kommissionen har antagit en standard för kvalitetsgranskning som täcker samma ämnesområde.

Revisionsberättelse och kvalitetsgranskningsrapport om hållbarhetsrapportering

I direktivet fastställs särskilda regler för hur den lagstadgade revisorn presenterar resultaten av den lagstadgade revisionen och kvalitetsgranskningen av hållbarhetsrapportering. Dessutom måste dessa rapporter utarbetas i enlighet med kraven i de kvalitetsgranskningsstandarder som kommissionen och/eller medlemsstaterna har antagit.

Medlemsstaterna får tillåta en oberoende leverantör av kvalitetsgranskningstjänster* som är etablerad på deras territorium att kvalitetsgranska hållbarhetsrapportering, förutsatt att leverantören omfattas av krav som är likvärdiga med dem som fastställs för revisorer genom direktiv 2006/43/EG.

Utredningar och påföljder

  • Medlemsstaterna ska ha effektiva system för utredningar och påföljder så att bristfällig lagstadgad revision kan upptäckas, rättas till och förhindras.
  • Vidtagna åtgärder och utdömda påföljder mot lagstadgade revisorer och revisionsföretag ska på lämpligt sätt offentliggöras. Bland påföljderna ska möjligheten finnas att återkalla ett godkännande.

Småföretag

  • Det finns inga EU-krav på att små företag ska ha en lagstadgad revision.
  • När medlemsstaterna ändå kräver lagstadgade revisioner av småföretag ska dessa utföras med hänsyn till storleken och verksamheten hos företagen i fråga.

Företag av allmänt intresse *

Lagstadgad revision av företag av allmänt intresse är, på grund av behovet av tillförlitlig information och deras betydelse för allmänheten och investerare, föremål för stränga regler. Bland dessa ingår följande:

  • en mer detaljerad revisionsrapport som innehåller information om utförandet av revisionen,
  • att revisorer/revisionsföretag måste bytas ut med jämna mellanrum,
  • att en lista över andra tjänster än revisionstjänster som den lagstadgade revisorn eller revisionsföretaget inte kan tillhandahålla till den granskade enheten ska sammanställas av medlemsstaterna,
  • att gränser ska sättas för de arvoden som kan tas ut för andra tjänster än revisionstjänster,
  • att en revisionskommitté bildas och har en nyckelroll i att utse revisorn och i att övervaka revisionen.

Förordning (EU) nr 537/2014 innehåller ytterligare bestämmelser som gäller specifikt för företag av allmänt intresse.

Genomförandeakter och delegerade akter

I direktivet tillåts att kommissionen antar genomförandeakter och delegerade akter rörande de internationella aspekterna i direktivet. I dessa kan man ytterligare specificera hur medlemsstaternas myndigheter och de olika marknadsaktörerna måste uppfylla de skyldigheter som fastställs i direktivet i detta avseende.

VILKEN PERIOD GÄLLER BESTÄMMELSERNA FÖR?

Direktivet skulle ha införlivats i nationell lagstiftning senast den 29 juni 2008.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Lagstadgad revision. Ett lagstadgat krav på granskning av finansiella rapporter i syfte att ge aktieägarna en bild av hur korrekta företags eller offentliga företags räkenskaper är.
Lagstadgad revisor. En fysisk person som en medlemsstats behöriga myndigheter har godkänt i enlighet med direktiv 2006/43/EG för att utföra lagstadgad revision och, i tillämpliga fall, kvalitetsgranska hållbarhetsrapportering.
Oberoende leverantör av kvalitetsgranskningstjänster. Ett organ för bedömning av överensstämmelse som ackrediterats i enlighet med förordning (EG) nr 765/2008 för att kvalitetsgranska hållbarhetsrelaterad information i enlighet med artikel 34.1 i direktiv 2013/34/EU.
Företag av allmänt intresse. Dessa innefattar följande:

  • företag som är börsnoterade i någon medlemsstat,
  • kreditinstitut,
  • försäkringsbolag,
  • företag som utsetts till företag av allmänt intresse av medlemsstaterna på grund av den typ av verksamhet de har, deras storlek eller antalet anställda de har.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/43/EG av den 17 maj 2006 om lagstadgad revision av årsbokslut och sammanställd redovisning och om ändring av rådets direktiv 78/660/EEG och 83/349/EEG samt om upphävande av rådets direktiv 84/253/EEG (EUT L 157, 9.6.2006, s. 87).

Fortlöpande ändringar av direktiv 2006/43/EG har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 537/2014 av den 16 april 2014 om särskilda krav avseende lagstadgad revision av företag av allmänt intresse och om upphävande av kommissionens beslut 2005/909/EG (EUT L 158, 27.5.2014, s. 77).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 20.11.2023

Top