EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU:s engagemang i insatser för att förenhetliga reglerna inom internationell privaträtt

EU:s engagemang i insatser för att förenhetliga reglerna inom internationell privaträtt

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Beslut 2006/719/EG – anslutning till Haagkonferensen för internationell privaträtt

VILKET SYFTE HAR BESLUTET?

  • Genom beslutet kunde Europeiska gemenskapen (numera Europeiska unionen) ansluta sig till Haagkonferensen om internationell privaträtt*.
  • Haagkonferensens syfte är att arbeta för att gradvis förenhetliga reglerna inom internationell privaträtt* i de deltagande länderna.

VIKTIGA PUNKTER

  • I en annan förklaring (bilaga III) åtog sig EU att undersöka om det ligger i dess bästa intresse att gå med i befintliga Haagkonventioner där man har behörighet.

FÖR VILKEN PERIOD GÄLLER BESLUTET?

EU har varit medlem i Haagkonferensen sedan den 3 april 2007.

BAKGRUND

  • Den 28 november 2002 godkände rådet att Europeiska kommissionen förhandlade om villkoren och reglerna för anslutning till Haagkonferensen.
  • Haagkonferensens stadga måste ändras för att EU – en regional organisation för ekonomisk integration – skulle kunna ansluta sig. I juni 2005 antog Haagkonferensens diplomatiska konferens med konsensus de nödvändiga ändringarna.
  • Efter de lyckade förhandlingarna med Haagkonferensen framlade kommissionen ett förslag till detta beslut av rådet om Europeiska gemenskapens (numera Europeiska unionens) anslutning till Haagkonferensen. Europaparlamentet gav sitt samtycke i september 2006.
  • 82 länder plus EU är medlemmar i Haagkonferensen.

VIKTIGA BEGREPP

Haagkonferensen om internationell privaträtt: en internationell mellanstatlig organisation som arbetar för att gradvis förenhetliga reglerna inom privaträtten i de deltagande länderna. Den iordningställer multilaterala rättsakter (däribland icke-bindande rättsakter) och tillhandahåller den nödvändiga uppföljningen.
Internationell privaträtt: kallas också för lagval och är en uppsättning processrättsregler som avgör vilket juridiskt system som styr och vilken lag i vilket land som gäller vid en viss juridisk tvist. Dessa regler gäller när en juridisk tvist har ett internationellt inslag, t.ex. ett avtal som ingås av parter som finns i olika stater.

HUVUDDOKUMENT

Rådets beslut 2006/719/EG av den 5 oktober 2006 om gemenskapens anslutning till Haagkonferensen för internationell privaträtt (EUT L 297, 26.10.2006, s. 1).

Senast ändrat 04.12.2017

Top