EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar

Tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Artikel 15 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget)

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar

VILKET SYFTE HAR ARTIKEL 15 I EUF-FÖRDRAGET OCH FÖRORDNINGEN?

  • I artikel 15.3 i EUF-fördraget ges EU:s medborgare, invånare och företag rätt till tillgång till EU:s institutioners, organs och byråers handlingar, enligt vissa principer och villkor.
  • I förordningen fastställs de allmänna principerna och begränsningarna för tillgången. Den har som syfte att säkerställa att medborgarna kan utöva sin rätt till tillgång på enklast möjliga sätt. Tillgång kan begäras till alla dokument som upprättas eller tas emot av en institution, på alla EU:s verksamhetsområden.

VIKTIGA PUNKTER

Undantag och tredje parts rättigheter

Institutionerna kan vägra tillgång till ett dokument där ett utlämnande

  • skulle undergräva skyddet för
    • det allmänna samhällsintresset i fråga om allmän säkerhet, försvar, internationella förbindelser och EU:s eller ett EU-lands finansiella, monetära eller ekonomiska politik,
    • en enskilds privatliv och integritet, särskilt i enlighet med EU:s lagstiftning om skydd av personuppgifter,
  • skulle undergräva en persons
    • affärsintressen, rättsliga förfaranden och juridiska rådgivning, eller
    • syftet med inspektioner, utredningar och revisioner, om det inte föreligger ett övervägande allmänintresse av utlämnandet,
  • skulle allvarligt undergräva skyddet av institutionens beslutsförfarande, om det inte föreligger ett övervägande allmänintresse av utlämnandet.

För dokument som upprättats av tredje parter måste EU-institutionen, vid tveksamheter, samråda med den tredje parten för att bedöma om ett undantag gäller. EU-länderna har en starkare rätt till invändning (om än inget veto).

Handlingar i EU-länderna

Om ett EU-land mottar en begäran om en handling som landet besitter, och som härrör från en institution, så måste landet i princip samråda med den institutionen för att säkerställa att utlämnandet är i linje med målen för denna förordning. Landet kan istället hänskjuta begäran till institutionen.

Ansökningar, behandling av ansökningar och tillgång till handlingar

  • Allmänheten måste ansöka om tillgång till ett dokument skriftligt (däribland i elektronisk form) på ett av de officiella EU-språken. Sökanden måste inte uppge skäl till ansökan, men måste vara utförlig i sin begäran.
  • Institutionerna måste skyndsamt behandla ansökningar om tillgång till en handling. De måste bekräfta att ansökan mottagits och, inom 15 arbetsdagar från att den registrerades, bevilja eller avslå tillgång till den begärda handlingen. Denna tidsfrist kan förlängas en gång med ytterligare 15 arbetsdagar.
  • Om ansökningen helt eller delvis avslås får sökanden inom 15 arbetsdagar efter att ha mottagit institutionens besked ge in en bekräftande ansökan till institutionen med begäran om omprövning.
  • Sökanden kan få tillgång till handlingar antingen genom att ta del av dem på stället eller erhålla en kopia av dem, eller genom att få information om hur man lättast får tag på dem.

Känsliga handlingar

  • Känsliga handlingar är vissa dokument som härrör från institutionerna eller organ som har upprättats av dem eller från EU-länderna, tredje länder eller internationella organisationer, och som klassificeras som TRÈS SECRET UE/EU TOP SECRET, SECRET UE/EU SECRET eller CONFIDENTIEL UE/EU CONFIDENTIAL.
  • Ansökningar om tillgång till känsliga handlingar får endast behandlas av personer som har rätt att känna till deras innehåll. Känsliga handlingar får registreras eller lämnas ut endast om den varifrån handlingen härrör givit sitt samtycke.

Register och förvaltningsrutiner

  • Varje institution måste föra ett register över handlingar. Tillgång till detta register bör ges i elektronisk form.
  • EU-länderna måste samarbeta med institutionerna för att ge information till medborgarna.
  • Institutionerna måste utveckla goda förvaltningsrutiner för att säkerställa att rätten till tillgång som garanteras i denna förordning kan utövas.

Offentliggörande i Europeiska unionens officiella tidning

Många EU-handlingar offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning. Dessa innefattar följande:

Rapporter och tillämpningsåtgärder

Varje institution offentliggör en årsrapport för föregående år, där man tar upp det antal fall då institutionen har avslagit ansökningar om tillgång till handlingar, skälen för dessa avslagsbeslut samt antalet känsliga handlingar som inte har registerförts.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den har gällt sedan den 3 december 2001.

BAKGRUND

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt – Första delen: Principerna – Avdelning II: Allmänna bestämmelser – Artikel 15 (f.d. artikel 255 FEG) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 54).

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 av den 30 maj 2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar (EGT L 145, 31.5.2001, s. 43).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Rapport från kommissionen om tillämpningen under 2016 av förordning (EG) nr 1049/2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar (COM(2017) 738 final, 6.12.2017).

Senast ändrat 14.12.2017

Top