EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

1982 års internationella konvention om harmonisering av gränskontroller av varor

1982 års internationella konvention om harmonisering av gränskontroller av varor

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EEG) nr 1262/84 om ingående av den internationella konventionen om harmonisering av gränskontroller av varor

Den internationella konventionen om harmonisering av gränskontroller av varor

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN OCH KONVENTIONEN?

Genom förordningen godkänns den internationella konventionen om harmonisering av gränskontroller av varor på Europeiska ekonomiska gemenskapens vägnar (numera EU).

Konventionen

  • syftar till att förenkla de administrativa förfarandena och undanröja gränsöverskridande tekniska hinder,
  • är tillämplig på alla varor vid införsel, utförsel eller under transitering, när varorna förs över en eller flera sjö-, luft- eller landgränser,
  • ingår i politiken för utrikeshandel, ett område där EU har exklusiv behörighet.

VIKTIGA PUNKTER

Parterna i konventionen förbinder sig att förenkla de administrativa förfarandena vid gränserna och minska antalet kontroller som tullmyndigheterna utför och göra dessa snabbare. Detta åtagande bör avspeglas i

  • samarbetet och samordningen mellan tullmyndigheter och andra myndigheter som kontrollerar varor,
  • tillgången till kompetent personal som har den utrustning som krävs på den plats där kontrollerna utförs, officiella anvisningar till tjänstemän att handla i enlighet med internationella avtal,
  • samarbetet med behöriga internationella organisationer för att underlätta nya multilaterala eller bilaterala avtal,
  • förfaranden för kontroll av varor och handlingar som sker tillsammans med grannländer som har en gemensam gräns, gränsposteringarnas öppettider, likvärdiga varuslag, transportsätt och internationella transiteringssystem,
  • informationsutbyte som krävs för att kontrollerna ska vara effektiva,
  • handlingar som överensstämmer med FN:s dispositionsnyckel.

Parterna i konventionen har kommit överens om att

  • varor i transit ska få enkel och snabb behandling vid transport, under förhållanden som ger tillräcklig säkerhet. Om det finns ett hot mot den allmänna ordningen* kan de dock utföra kontroller.
  • Genom att utöka öppettiderna och befogenheterna för befintliga tullposteringar kan de underlätta klarering av varor som befordras enligt ett internationellt transiteringsförfarande.

Varor omfattas av tullkontroller i enlighet med bilaga 1. Dessa kontroller syftar till att se till att gällande lagar och förordningar följs vid gränserna. Andra typer av kontroller kan också utföras, även på platser inne i landet.

Tullmyndigheterna ansvarar för att organisera samarbetet och samordningen med andra kontrollmyndigheter för att påskynda gränsövergången för varor.

Information om dessa kontroller finns i nedanstående bilagor:

  • sanitär kontroll genomförs för att skydda människors liv och hälsa (bilaga 2),
  • veterinärkontroll gäller djur eller djurprodukter och deras transportförhållanden (bilaga 3),
  • växtskyddsinspektion är avsedd att hindra spridning och införande av växtskadegörare över nationsgränser (bilaga 4),
  • kontroll av varornas överensstämmelse med nationella och internationella lagar och förordningar (bilaga 5),
  • kvalitetskontroll av varor ska säkerställa att varorna uppfyller internationella eller nationella minimistandarder för kvalitet (bilaga 6),
  • procedurregler för den administrativa kommittén för konventionen om harmonisering när det gäller ändringsförfarandet för konventionen (bilaga 7),
  • förenklade förfaranden för gränsövergångar för internationella vägtransporter, inbegripet beviljande av visum för yrkesförare, snabbare gränsövergångar för varor, i synnerhet för brådskande transporter, t.ex. av levande djur och lättfördärvliga varor, samt teknisk kontroll av vägfordon (infördes genom rådets beslut 2009/161/EG) (bilaga 8).

Förbud eller restriktioner i samband med införsel, utförsel eller transitering fortsätter att gälla om de införts för allmänhetens säkerhet. Nödfallsåtgärder kan också införas vid behov.

Konventionen hindrar inte att regionala organisationer för ekonomisk integration (t.ex. EU) har rätt att tillämpa sin egen lagstiftning vid sina inre gränser. Den gör att förmåner och finansiella arrangemang kan behållas, på villkor att detta inte på något sätt minskar de förmåner som härrör från konventionen.

Tvister mellan parterna ska lösas genom förhandlingar eller frivilligt skiljeförfarande.

FÖR VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN OCH KONVENTIONEN?

Förordningen gäller sedan den 1 juni 1984. Konventionen har gällt sedan den 12 september 1987.

VIKTIGA BEGREPP

Allmän ordning: att upprätthålla allmän ordning innebär att värna om allmänhetens säkerhet och trygghet, moral, hälsa, miljö, kulturarv eller industriell, kommersiell och immateriell äganderätt.

HUVUDDOKUMENT

Rådets förordning (EEG) nr 1262/84 av den 10 april 1984 om ingående av den internationella konventionen om harmonisering av gränskontroller av varor (EGT L 126, 12.5.1984, s. 1).

Internationell konvention om harmonisering av gränskontroller av varor (EGT L 126, 12.5.1984, s. 3).

Ändring av den internationella konventionen om harmonisering av gränskontroller av varor (harmoniseringskonventionen), Genève, 21 oktober 1982 (EUT L 317, 30.11.2011, s. 13).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Rådets beslut 2009/161/EG av den 25 september 2008 om godkännande på gemenskapens vägnar av bilaga 8 till den internationella konventionen om harmonisering av gränskontroller av varor (EUT L 55, 27.2.2009, s. 21).

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 882/2004 av den 29 april 2004 om offentlig kontroll för att säkerställa kontrollen av efterlevnaden av foder- och livsmedelslagstiftningen samt bestämmelserna om djurhälsa och djurskydd (EUT L 165, 30.4.2004, s. 1). Texten offentliggjord på nytt i rättelse (EUT L 191, 28.5.2004, s. 1).

Fortlöpande ändringar av förordning (EG) nr 882/2004 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Senast ändrat 25.10.2018

Top