EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document E2012G0003

Beslut av Eftastaternas ständiga kommitté nr 3/2012/SC av den 26 oktober 2012 om förfaranden för kommittéer som bistår Eftas övervakningsmyndighet i dess uppgifter i enlighet med artikel 3 i protokoll 1 till avtalet mellan Eftastaterna om upprättande av en övervakningsmyndighet och en domstol

OJ L 36, 7.2.2013, p. 5–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2012/3(3)/oj

7.2.2013   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 36/5


BESLUT AV EFTASTATERNAS STÄNDIGA KOMMITTÉ

nr 3/2012/SC

av den 26 oktober 2012

om förfaranden för kommittéer som bistår Eftas övervakningsmyndighet i dess uppgifter i enlighet med artikel 3 i protokoll 1 till avtalet mellan Eftastaterna om upprättande av en övervakningsmyndighet och en domstol

EFTASTATERNAS STÄNDIGA KOMMITTÉ HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av avtalet mellan Eftastaterna om upprättande av en övervakningsmyndighet och en domstol i dess lydelse enligt protokollet med justeringar av avtalet mellan Eftastaterna om upprättande av en övervakningsmyndighet och en domstol, nedan kallat övervakningsavtalet, särskilt artikel 3 i protokoll 1 till detta, och

av följande skäl:

I vissa rättsakter ger Europaparlamentet och rådet Europeiska kommissionen befogenhet att genomföra reglerna i dessa rättsakter. Artikel 291 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt ålägger Europaparlamentet och rådet att fastställa allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter.

Sådana regler och principer har antagits genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (1).

I artikel 3 i protokoll 1 till övervakningsavtalet anförtros Eftas övervakningsmyndighet vissa uppgifter som inom Europeiska unionen utförs av Europeiska kommissionen. Europeiska kommissionen måste vid utförandet av vissa av dessa uppgifter följa förfaranden som gäller för utövandet av dess genomförandebefogenhet. Enligt dessa förfaranden måste Europeiska kommissionen förelägga en kommitté ett förslag till åtgärder.

I artikel 3 i protokoll 1 till övervakningsavtalet föreskrivs att Ständiga kommittén ska fastställa de förfaranden som Eftas övervakningsmyndighet ska följa när den förelägger ett förslag till åtgärder eller på annat sätt samråder med en kommitté.

Dessa förfaranden bör vara desamma som eller så nära som möjligt följa dem som Europeiska kommissionen, i enlighet med de rättsakter som det hänvisas till i bilagorna till EES-avtalet, ska följa vid utförandet av motsvarande uppgifter.

I fråga om utnämningen av kommittéer bland Eftastaterna som motsvarar de relevanta EU-kommittéerna konstateras att detta bör ske genom separata beslut av Ständiga kommittén i enlighet med artikel 5.2 i avtalet om en ständig kommitté för Eftastaterna, på förslag från Eftas övervakningsmyndighet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Gemensamma bestämmelser

1.   Eftas övervakningsmyndighet ska biträdas av en kommitté, sammansatt av företrädare för Eftastaterna med en företrädare för Eftas övervakningsmyndighet som ordförande. Ordföranden har inte rösträtt i kommittén.

2.   Ordföranden ska förelägga kommittén ett utkast till åtgärder som ska behandlas. Kommittén ska yttra sig över utkastet inom den tid som ordföranden bestämmer med hänsyn till hur brådskande frågan är, om nödvändigt genom omröstning. Tidsfristerna ska vara proportionella och ge kommittéledamöterna en faktisk möjlighet att i god tid granska utkastet till åtgärder och framföra sina åsikter.

3.   Så länge kommittén inte yttrat sig får varje kommittéledamot föreslå ändringar och ordföranden får lägga fram ändrade versioner av utkastet till åtgärder med hänsyn till diskussionerna inom kommittén. Ordföranden ska sträva efter att finna lösningar som vinner största möjliga stöd inom kommittén. I detta syfte får ordföranden sammankalla flera möten i kommittén.

4.   Kommitténs yttrande ska protokollföras och dessutom har varje Eftastat rätt att begära att få sin uppfattning tagen till protokollet.

5.   I tillämpliga fall ska kontrollmekanismen inbegripa ett hänskjutande till en omprövningskommitté. Omprövningskommittén ska anta sin arbetsordning med enkel majoritet av sina ledamöter. Eftas övervakningsmyndighet ska förelägga omprövningskommittén ett förslag till arbetsordning. Omprövningskommittén ska yttra sig inom två månader från det att yttrandet begärts. Omprövningskommittén ska ha en företrädare för Eftas övervakningsmyndighet som ordförande.

Artikel 2

Rådgivande förfarande

1.   När det rådgivande förfarandet tillämpas ska kommittén avge sitt yttrande, om nödvändigt genom omröstning. Vid omröstning i kommittén ska yttrandet avges med enkel majoritet.

2.   Eftas övervakningsmyndighet ska besluta om vilka åtgärder som ska vidtas och därvid ta största hänsyn till slutsatserna av diskussionerna i kommittén och till det avgivna yttrandet. Den ska underrätta kommittén om det sätt på vilket dess yttrande har beaktats.

Artikel 3

Granskningsförfarande

1.   När granskningsförfarandet tillämpas ska kommittén avge sitt yttrande, om nödvändigt genom omröstning. Vid omröstning i kommittén ska yttrandet avges med enkel majoritet.

2.   Om kommittén avger ett positivt yttrande ska Eftas övervakningsmyndighet anta utkastet till åtgärder.

3.   Om kommittén avger ett negativt yttrande ska Eftas övervakningsmyndighet inte anta utkastet till åtgärder. Om utkastet till åtgärder anses vara nödvändigt får ordföranden antingen förelägga samma kommitté en ändrad version av utkastet eller förelägga omprövningskommittén utkastet för vidare överläggningar.

4.   Om inget yttrande lämnas får Eftas övervakningsmyndighet anta åtgärderna, om det inte i den rättsliga grunden anges att utkast till åtgärder inte får antas om inget yttrande lämnats.

Artikel 4

Hänskjutande till omprövningskommittén

1.   Omprövningskommittén ska vara sammansatt av en företrädare för varje Eftastat med en företrädare för Eftas övervakningsmyndighet som ordförande. Ledamöter i den kommitté som biträder Eftas övervakningsmyndighet (i enlighet med artikel 1) får inte vara ledamöter i omprövningskommittén. Omprövningskommittén ska avge sitt yttrande med enkel majoritet. Ordföranden i omprövningskommittén har inte rösträtt i omprövningskommittén.

2.   Fram till dess att ett yttrande har avgetts får varje ledamot i omprövningskommittén föreslå ändringar av utkastet till åtgärder och ordföranden får besluta huruvida de ska ändras. Ordföranden ska sträva efter att finna lösningar som vinner största möjliga stöd i omprövningskommittén. Ordföranden ska informera omprövningskommittén om det sätt på vilket diskussionerna och förslagen till ändringar har beaktats, särskilt vad gäller förslag till ändringar som har ett brett stöd inom omprövningskommittén.

3.   Om omprövningskommittén

a)

avger ett positivt yttrande ska Eftas övervakningsmyndighet anta utkastet till åtgärder.

b)

inte avger något yttrande får Eftas övervakningsmyndighet anta utkastet till åtgärder.

c)

avger ett negativt yttrande ska Eftas övervakningsmyndighet inte anta utkastet till åtgärder.

Artikel 5

Åtgärder med omedelbar verkan

1.   Genom undantag från artiklarna 2 och 3 får det i en grundläggande akt föreskrivas att genomförandeåtgärder ska tillämpas omedelbart vid vederbörligen motiverade och tvingande skäl till skyndsamhet.

2.   Eftas övervakningsmyndighet ska därefter anta åtgärder som ska tillämpas omedelbart, utan att först föreläggas en kommitté, och fortsätta att gälla under en period på högst sex månader, såvida inte något annat föreskrivs i den grundläggande akten.

3.   Ordföranden ska utan dröjsmål förelägga den berörda kommittén de åtgärder som avses i punkt 1 för yttrande enligt det förfarande som gäller för den aktuella kommittén.

4.   Om det vid granskningsförfarandet framkommer att åtgärderna inte är förenliga med kommitténs yttrande ska Eftas övervakningsmyndighet omedelbart upphäva de åtgärder som antagits enligt punkt 1.

5.   De åtgärder som avses i punkt 1 ska fortsätta gälla till dess att de upphävs eller ersätts.

Artikel 6

Upphävande av ständiga kommitténs beslut nr 3/94/SK av den 10 januari 1994

Beslut av Eftastaternas ständiga kommitté nr 3/94/SK av den 10 januari 1994 upphör härmed att gälla.

Artikel 7

Övergångsbestämmelser: anpassning av befintliga grundläggande akter

Följande ska gälla när grundläggande akter som antogs före ikraftträdandet av förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 hänvisar till beslut 1999/486/EG:

a)

Hänvisningar till artikel 3 i beslut 1999/486/EG ska anses hänvisa till artikel 2 (rådgivande förfarande) i det här beslutet.

b)

Hänvisningar till artiklarna 4 eller 5 i beslut 1999/486/EG ska anses hänvisa till artikel 3 (granskningsförfarande) i det här beslutet.

Artikel 8

Övergångsbestämmelser

Detta beslut ska inte påverka pågående förfaranden där en kommitté redan har yttrat sig i enlighet med Eftastaternas ständiga kommittés beslut nr 3/94/SK.

Artikel 9

Information om kommittéernas arbete

Eftas övervakningsmyndighet ska årligen rapportera om kommittéernas arbete.

Artikel 10

Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

Artikel 11

Offentliggörande

Detta beslut ska offentliggöras i EES-delen av, och EES-supplementet till, Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Bryssel den 26 oktober 2012.

På ständiga kommitténs vägnar

Atle LEIKVOLL

Ordförande

Kristinn F. ÁRNASON

Generalsekreterare


(1)  EUT L 55, 28.2.2011, s.13.


Top