EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R0452

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 452/2008 av den 23 april 2008 om framställning och utveckling av statistik om utbildning och livslångt lärande (Text av betydelse för EES)

OJ L 145, 4.6.2008, p. 227–233 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 16 Volume 001 P. 225 - 231

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/01/2021

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/452/oj

4.6.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 145/227


EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 452/2008

av den 23 april 2008

om framställning och utveckling av statistik om utbildning och livslångt lärande

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 285.1,

med beaktande av kommissionens förslag,

efter att ha hört Europeiska ekonomiska och sociala kommittén,

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget (1), och

av följande skäl:

(1)

I rådets resolution av den 5 december 1994 om främjande av utbildningsstatistik i Europeiska unionen (2) uppmanades kommissionen att i nära samarbete med medlemsstaterna påskynda utveckling av statistik om utbildning.

(2)

Vid Europeiska rådets möte i Bryssel den 22 och 23 mars 2005 enades man om att ge ny kraft åt Lissabonstrategin. Vid mötet drogs slutsatsen att Europa måste förnya grunderna för sin konkurrenskraft, öka sin tillväxtpotential och sin produktivitet samt förstärka den sociala sammanhållningen, genom att främst satsa på kunskap, innovation och optimalt utnyttjande av humankapitalet. Medborgarnas anställbarhet, flexibilitet och rörlighet är i detta sammanhang av avgörande betydelse för Europa.

(3)

För att dessa mål ska uppnås måste de europeiska systemen för allmän utbildning och yrkesutbildning anpassas till kunskapssamhällets krav samt till behovet av en högre utbildningsnivå och en förbättrad kvalitet på arbetstillfällena. Statistik om allmän utbildning, yrkesutbildning och livslångt lärande är av största vikt som en grund för politiska beslut.

(4)

Livslångt lärande är centralt för att få fram kunnig, utbildad och anpassningsbar arbetskraft. Europeiska rådet poängterade vid sitt vårmöte 2005 i ordförandeskapets slutsatser att ”humankapitalet är Europas främsta tillgång”. De integrerade riktlinjerna för tillväxt och sysselsättning med riktlinjerna för medlemsstaternas sysselsättningspolitik, som antogs genom rådets beslut 2005/600/EG (3), syftar till att stärka Lissabonstrategin och skapa heltäckande strategier för livslångt lärande.

(5)

I februari 2001 antog rådet rapporten ”Konkreta framtidsmål för utbildningssystemen”, och i februari 2002 antogs det tioåriga arbetsprogrammet 2001/2011 om uppföljningen av rapporten, vilket är ett viktigt steg mot att fullgöra åtagandet att modernisera och förbättra kvaliteten på medlemsstaternas utbildningssystem. Indikatorer och referensnivåer för genomsnittliga resultat i Europa (riktvärden) hör till de instrument som ingår i den öppna samordningsmetoden och som är av betydelse för arbetsprogrammet ”Utbildning 2010”. I maj 2003 tog utbildningsministrarna ett avgörande steg då de enades om fem europeiska riktvärden som ska vara uppnådda senast 2010, men samtidigt betonades att de inte anger nationella mål eller föreskriver beslut som ska fattas av nationella regeringar.

(6)

Den 24 maj 2005 antog rådet slutsatser om nya indikatorer på utbildningsområdet (4). I dessa slutsatser uppmanade rådet kommissionen att lägga fram strategier och förslag för rådet om nya indikatorer på nio särskilda områden inom utbildning, och betonade att de nya indikatorerna helt och fullt bör respektera att medlemsstaterna ansvarar för organisationen av sina respektive utbildningssystem och att de varken bör medföra onödiga administrativa eller ekonomiska bördor för berörda organisationer och institutioner eller nödvändigtvis leda till att fler indikatorer används för att övervaka framstegen.

(7)

Vidare antog rådet i november 2004 slutsatser om europeiskt samarbete i fråga om yrkesutbildning, och enades om att man på EU-nivå skulle prioritera ”förbättring av räckvidden, precisionen och tillförlitligheten i statistiken för yrkesutbildning för att möjliggöra en utvärdering av framstegen”.

(8)

Jämförbar EU-statistik är väsentlig för utformningen av strategier för utbildning och livslångt lärande och övervakningen av hur genomförandet fortskrider. Statistikproduktionen bör bygga på en ram av samstämmiga begrepp och jämförbara data med syftet att skapa ett integrerat europeiskt statistiskt informationssystem för utbildning och livslångt lärande.

(9)

Vid genomförandet av denna förordning bör hänsyn tas till begreppet mindre gynnade människor på arbetsmarknaden, som anges i riktlinjerna för medlemsstaternas sysselsättningspolitik.

(10)

Kommissionen (Eurostat) samlar in data om yrkesinriktad fortbildning på företagen i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1552/2005 av den 7 september 2005 om statistik över yrkesutbildning i företag (5). Det behövs emellertid ett mer omfattande regelverk för att säkra hållbar framställning och utveckling av statistik om utbildning och livslångt lärande, som åtminstone täcker in all nuvarande och planerad verksamhet. I en gemensam insats tillsammans med Unescos statistikinstitut (UIS) och Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), vanligtvis kallad ”UOE-datainsamlingen”, samlar kommissionen (Eurostat) in årsdata om utbildning från medlemsstaterna på frivillig grund. Kommissionen (Eurostat) samlar även in data om utbildning och livslångt lärande genom andra hushållsundersökningar, t.ex. EU:s arbetskraftsundersökning (6) och gemenskapens statistik över inkomst- och levnadsvillkor (7) samt genom deras ad hoc-moduler.

(11)

Eftersom utformning och övervakning av politiken på området utbildning och livslångt lärande är dynamisk till sin natur och anpassas till en miljö i förändring bör regelverket för statistik tillåta viss flexibilitet i begränsad och kontrollerad omfattning och ta hänsyn till bördan för uppgiftslämnare och för medlemsstaterna.

(12)

Eftersom målet med denna förordning, nämligen att skapa gemensamma statistiska standarder som möjliggör framställning av harmoniserade uppgifter, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna och därför bättre kan uppnås på gemenskapsnivå, får gemenskapen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

(13)

Framställningen av särskild gemenskapsstatistik regleras i rådets förordning (EG) nr 322/97 av den 17 februari 1997 om gemenskapsstatistik (8).

(14)

Denna förordning säkerställer full respekt för rätten till skydd av personuppgifter enligt artikel 8 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna.

(15)

Överföring av insynsskyddade uppgifter regleras av bestämmelserna i förordning (EG) nr 322/97 och i rådets förordning (Euratom, EEG) nr 1588/90 av den 11 juni 1990 om utlämnande av insynsskyddade statistiska uppgifter till Europeiska gemenskapernas statistikkontor (9).

(16)

I kommissionens förordning (EG) nr 831/2002 av den 17 maj 2002 om genomförande av rådets förordning (EG) nr 322/97 om gemenskapsstatistik, med avseende på tillgång till förtroliga uppgifter för vetenskapliga syften (10) anges villkoren för när tillgång får beviljas till insynsskyddade uppgifter som överlämnats till gemenskapens organ.

(17)

De åtgärder som är nödvändiga för att genomföra denna förordning bör antas i enlighet med rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter (11).

(18)

Kommissionen bör särskilt ges befogenhet i fråga om urval och precisering av vad som ska ingå i de olika statistikområdena och vad som ska känneteckna dessa, utgående från politiska och tekniska behov, observationsperiod och frister för rapportering av resultaten, kvalitetskrav, inklusive erfordrad precision, samt ramen för kvalitetsrapportering. Eftersom dessa åtgärder har en allmän räckvidd och avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning, bland annat genom tillägg av nya icke väsentliga delar, måste de antas i enlighet med det föreskrivande förfarandet med kontroll i artikel 5a i beslut 1999/468/EG.

(19)

Kommittén för det statistiska programmet, som inrättats genom rådets beslut 89/382/EEG, Euratom (12), har tillfrågats i enlighet med artikel 3 i det beslutet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte

I denna förordning fastställs en gemensam ram för systematisk framställning av gemenskapsstatistik över utbildning och livslångt lärande.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning avses med

a)

gemenskapsstatistik: samma innebörd som definitionen i artikel 2 första strecksatsen i förordning (EG) nr 322/97,

b)

framställning av statistik: samma innebörd som definitionen i artikel 2 andra strecksatsen i förordning (EG) nr 322/97,

c)

nationella myndigheter: samma innebörd som definitionen i artikel 2 tredje strecksatsen i förordning (EG) nr 322/97,

d)

utbildning: organiserad och kontinuerlig kommunikation som är utformad för att ge upphov till inlärning (13),

e)

livslångt lärande: all inlärning under livets gång som syftar till att förbättra kunskaper, färdigheter och kvalifikationer ur ett personligt, medborgerligt, socialt och/eller sysselsättningsrelaterat perspektiv (14),

f)

mikrodata: statistik om individer,

g)

insynsskyddade uppgifter: uppgifter för vilka de statistiska enheterna kan identifieras endast indirekt i enlighet med förordning (EG) nr 322/97 och förordning (Euratom, EEG) nr 1588/90.

Artikel 3

Områden

Denna förordning ska tillämpas på framställning av statistik på följande tre områden:

a)

Område 1 ska omfatta statistik över utbildningssystem.

b)

Område 2 ska omfatta statistik över vuxnas deltagande i livslångt lärande.

c)

Område 3 ska omfatta statistik över utbildning och livslångt lärande, t.ex. statistik över humankapital och det sociala och ekonomiska mervärdet av utbildning, som inte ingår i områdena 1 och 2.

Framställningen av statistik på dessa områden ska ske i enlighet med vad som fastställs i bilagan.

Artikel 4

Statistiska åtgärder

1.   Gemenskapsstatistiken över utbildning och livslångt lärande ska framställas med hjälp av enskilda statistiska åtgärder som innebär att

a)

medlemsstaterna regelbundet och enligt fastställda tidsfrister rapporterar in statistik över utbildning och livslångt lärande för områdena 1 och 2,

b)

andra statistiska informationssystem och undersökningar används för att ge ytterligare statistiska variabler och indikatorer för utbildning och livslångt lärande för område 3,

c)

normer och handledningar för statistiska ramar, begrepp och metoder utvecklas, förbättras och uppdateras,

d)

kvaliteten på uppgifterna förbättras inom ramen för kvalitetsreglerna som ska omfatta

relevans,

tillförlitlighet,

aktualitet och punktlighet,

tillgänglighet och tydlighet,

jämförbarhet och

samstämmighet.

Kommissionen ska beakta tillgänglig kapacitet i medlemsstaterna för insamling och behandling av uppgifter samt utveckling av begrepp och metoder.

Särskild uppmärksamhet ska i tillämpliga fall ägnas åt regionala aspekter i de insamlade uppgifterna. Uppgifterna ska i tillämpliga fall systematiskt delas upp efter kön.

2.   När så är möjligt ska kommissionen (Eurostat) samarbeta med UIS, OECD och andra internationella organisationer så att uppgifterna blir internationellt jämförbara och för att undvika dubbelarbete, särskilt när det gäller att ta fram och förbättra statistiska begrepp och metoder samt medlemsstaternas statistikrapportering.

3.   Om det konstateras att det föreligger ett betydande behov av nya uppgifter eller att uppgifternas kvalitet är otillräcklig ska kommissionen (Eurostat) före varje datainsamling företa pilotstudier som på frivillig grund slutförs av medlemsstaterna. Målet med sådana pilotstudier ska vara att bedöma huruvida datainsamlingen är genomförbar, med hänsyn till nyttan med uppgifterna i förhållande till kostnaderna för insamling och bördan för uppgiftslämnarna. Pilotstudier ska inte nödvändigtvis leda till motsvarande genomförandeåtgärder.

Artikel 5

Rapportering av mikrodata för individer

När så krävs för framställningen av gemenskapsstatistik ska medlemsstaterna översända insynsskyddade mikrodata från urvalsundersökningar till kommissionen (Eurostat) i enlighet med bestämmelserna om utlämnande av insynsskyddade uppgifter i förordning (EG) nr 322/97 och i förordning (Euratom, EEG) nr 1588/90. Medlemsstaterna ska se till att det inte är möjligt att med hjälp av de överlämnade uppgifterna direkt identifiera de statistiska enheterna (enskilda individer).

Artikel 6

Genomförandeåtgärder

1.   Följande åtgärder som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, inbegripet åtgärder för att ta hänsyn till den ekonomiska och tekniska utvecklingen avseende insamling, överföring och behandling av uppgifterna, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarandet med kontroll i artikel 7.3 i syfte att säkerställa en hög kvalitet på de uppgifter som överförs:

a)

Urval och precisering av vilka ämnen som ska ingå i de olika områdena och vad som kännetecknar dessa, utgående från politiska och tekniska behov.

b)

Indelning av egenskaper.

c)

Observationsperioder och tidsfrister för rapportering av resultaten.

d)

Kvalitetskrav, inbegripet erfordrad precision.

e)

Regler för kvalitetsrapportering.

Om dessa åtgärder kräver en avsevärd utökning av nuvarande uppgiftssamlingar eller nya datainsamlingar eller undersökningar ska genomförandebesluten baseras på en kostnads-nyttoanalys, som ska ingå som ett led i en omfattande undersökning av effekter och följder, med beaktande av nyttan med åtgärderna, kostnaderna för medlemsstaterna och bördan för uppgiftslämnarna.

2.   De åtgärder som avses i punkt 1 ska beakta följande:

a)

För alla områden – den potentiella arbetsbördan för utbildningsinstitutioner och enskilda.

b)

För alla områden – resultaten av de pilotstudier som avses i artikel 4.3.

c)

För område 1 – de senaste överenskommelserna mellan UIS, OECD och kommissionen (Eurostat) om begrepp, definitioner, datainsamlingsformat, databehandling, intervall och tidsfrister för rapportering av resultaten.

d)

För område 2 – resultaten från den pilotundersökning om vuxenutbildning som gjordes 2005–2007 och vidare utvecklingsbehov.

e)

För område 3 – tillgänglighet, lämplighet och rättsligt sammanhang för gemenskapens befintliga uppgiftskällor, efter en uttömmande granskning av alla befintliga uppgiftskällor.

3.   Vid behov ska begränsade undantag och övergångsperioder antas för en eller flera medlemsstater, utgående från objektiva grunder och i enlighet med det föreskrivande förfarandet i artikel 7.2.

Artikel 7

Kommittéförfarande

1.   Kommissionen ska biträdas av kommittén för det statistiska programmet.

2.   När det hänvisas till denna punkt ska artiklarna 5 och 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i det beslutet.

Den tid som avses i artikel 5.6 i beslut 1999/468/EG ska vara tre månader.

3.   När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5a.1–5a.4 och artikel 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i det beslutet.

Artikel 8

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Strasbourg den 23 april 2008.

På Europaparlamentets vägnar

H.-G. PÖTTERING

Ordförande

På rådets vägnar

J. LENARČIČ

Ordförande


(1)  Europaparlamentets yttrande av den 25 september 2007 (ännu ej offentliggjort i EUT) och rådets beslut av den 14 februari 2008.

(2)  EGT C 374, 30.12.1994, s. 4.

(3)  EUT L 205, 6.8.2005, s. 21.

(4)  EUT C 141, 10.6.2005, s. 7.

(5)  EUT L 255, 30.9.2005, s. 1.

(6)  Kommissionens förordning (EG) nr 2104/2002 av den 28 november 2002 om anpassning av rådets förordning (EG) nr 577/98 om anordnande av statistiska urvalsundersökningar av arbetskraften i gemenskapen och kommissionens förordning (EG) nr 1575/2000 om genomförande av rådets förordning (EG) nr 577/98 vad gäller förteckningen över variabler för utbildning samt deras kodning för användning vid överföring av data från och med 2003 (EGT L 324, 29.11.2002, s. 14).

(7)  Kommissionens förordning (EG) nr 1983/2003 av den 7 november 2003 om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1177/2003 om gemenskapsstatistik över inkomst- och levnadsvillkor (EU-SILC) när det gäller förteckningen över primära målvariabler (EUT L 298, 17.11.2003, s. 34).

(8)  EGT L 52, 22.2.1997, s. 1. Förordningen ändrad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1882/2003 (EUT L 284, 31.10.2003, s. 1).

(9)  EGT L 151, 15.6.1990, s. 1. Förordningen ändrad genom förordning (EG) nr 322/97.

(10)  EGT L 133, 18.5.2002, s. 7. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1000/2007 (EUT L 226, 30.8.2007, s. 7).

(11)  EGT L 184, 17.7.1999, s. 23. Beslutet ändrat genom beslut 2006/512/EG (EUT L 200, 22.7.2006, s. 11).

(12)  EGT L 181, 28.6.1989, s. 47.

(13)  Enligt 1997 års version av Internationell standardklassifikation av utbildning (Isced).

(14)  Rådets resolution av den 27 juni 2002 om livslångt lärande (EGT C 163, 9.7.2002, s. 1).


BILAGA

OMRÅDEN

Område 1: Utbildningssystem

1.   Syfte

Syftet med denna datainsamling är att tillhandahålla jämförbara data om viktiga faktorer i utbildningssystemen, särskilt när det gäller deltagande i och fullföljande av utbildningsprogram samt kostnaderna för och typer av resurser som avsätts för utbildning.

2.   Omfattning

Datainsamlingen ska omfatta all utbildningsverksamhet i landet, oberoende av vem som äger eller sponsrar de berörda institutionerna (offentliga eller privata, inhemska eller utländska) och vilken typ av undervisning det rör sig om. På motsvarande sätt ska datainsamlingen omfatta alla typer av studerande och alla åldersgrupper.

3.   Ämnesområden

Data ska samlas in om

a)

inskrivna studerande, inbegripet vad som kännetecknar dessa,

b)

nyinskrivna,

c)

examinerade och avlagda examina,

d)

utgifter för utbildning,

e)

utbildningspersonal,

f)

studerade främmande språk,

g)

storlek på undervisningsgrupperna,

så att indikatorer kan beräknas för utbildningssystemens insatser, förlopp och resultat.

Medlemsstaterna ska översända lämplig information (metadata) som beskriver särdragen i de nationella utbildningssystemen och ange hur de förhåller sig till internationella klassificeringar samt eventuella avvikelser från specifikationerna för de begärda uppgifterna och annan information som behövs för att man ska kunna tolka uppgifterna och utforma jämförbara indikatorer.

4.   Frekvens

Rapporteringen av data och metadata ska om inget annat anges ske årligen och inom de tidsfrister som kommissionen (Eurostat) och de nationella myndigheterna kommit överens om med beaktande av de senaste överenskommelserna mellan UIS, OECD och kommissionen (Eurostat).

Område 2: Vuxnas deltagande i livslångt lärande

1.   Syfte

Syftet med denna undersökning är att få jämförbara uppgifter om vuxnas deltagande och icke-deltagande i livslångt lärande.

2.   Omfattning

Statistisk enhet är den enskilda individen i åtminstone åldersgruppen 25–64 år. Om uppgifterna samlas in genom en enkät ska proxysvar om möjligt undvikas.

3.   Ämnesområden

Följande ämnen ska omfattas av undersökningen:

a)

Deltagande och icke-deltagande i utbildning.

b)

Utbildningens art.

c)

Information om självrapporterade kunskaper.

d)

Sociodemografisk information.

Uppgifter om deltagande i social och kulturell verksamhet ska också inhämtas frivilligt som förklaringsvariabler som är till nytta för fördjupad analys av deltagarnas och icke-deltagarnas profiler.

4.   Uppgiftskällor och urvalsstorlek

Uppgiftskällan ska vara en urvalsundersökning. Administrativa uppgifter får användas för att minska bördan för uppgiftslämnarna. Storleken på urvalet ska fastställas enligt precisionskrav som inte får ställa krav på större faktiska nationella urval än 5 000 individer, under antagande av att urvalet är slumpmässigt. Inom dessa gränser ska särskilda urvalskrav gälla för vissa befolkningsgrupper.

5.   Frekvens

Uppgifter ska samlas in vart femte år. Det första året för genomförande ska vara tidigast 2010.

Område 3: Övrig statistik över utbildning och livslångt lärande

1.   Syfte

Syftet med denna datainsamling ska vara att tillhandahålla ytterligare jämförbara data om utbildning och livslångt lärande som kan tjäna som underlag för sådan gemenskapspolitik som inte omfattas av områdena 1 och 2.

2.   Omfattning

Övrig statistik över utbildning och livslångt lärande ska vara följande:

a)

Statistik över utbildning och ekonomi som krävs på gemenskapsnivå för uppföljning av utbildnings-, forsknings-, konkurrens- och tillväxtpolitiken.

b)

Statistik över utbildning och arbetsmarknad som krävs på gemenskapsnivå för uppföljning av sysselsättningspolitiken.

c)

Statistik över utbildning och social integration som krävs på gemenskapsnivå för uppföljning av den politik som rör fattigdom, social integration och integration av migranter.

För de aspekter som anges ovan ska de nödvändiga uppgifterna hämtas från gemenskapens befintliga statistiska källor.


Top