Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Boj proti kopičenju osebnega in lahkega orožja

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Multilingual display
Text

Boj proti kopičenju osebnega in lahkega orožja

 

POVZETEK:

Strategija EU za boj proti nedovoljenemu kopičenju in trgovini z osebnim orožjem in strelivom

KAJ JE NAMEN TE STRATEGIJE?

Strategija določa akcijski načrt za boj proti grožnji, povezani z nedovoljenim kopičenjem in trgovino z osebnim in lahkim orožjem* ter pripadajočim strelivom, pri čemer koristi vrsto mehanizmov, ki so na voljo EU.

KLJUČNE TOČKE

OZADJE

Posledice prekomernega kopičenja in nenadziranega širjenja osebnega in lahkega orožja so v središču štirih od petih izzivov (terorizma, širjenja orožja za množično uničevanje, regionalnih sporov, propada države in organiziranega kriminala), ki jih prepoznava Evropska varnostna strategija.

Več informacij je na voljo na strani:

* KLJUČNI POJMI

Osebno in lahko orožje: Vsako ročno prenosljivo smrtonosno orožje. Osebno orožje vključuje kratkocevno strelno orožje, puške, jurišne puške in lahke brzostrelke. Lahko orožje vključuje težke brzostrelke, minomete in protitankovske topove.

GLAVNI DOKUMENT

Strategija EU za boj proti nedovoljenemu kopičenju in trgovini z osebnim in lahkim orožjem ter pripadajočim strelivom, Svet Evropske unije, Bruselj, 13. januarja 2006.

POVEZANI AKTI

Uredba (EU) št. 230/2014 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 11. marca 2014 o vzpostavitvi instrumenta za prispevanje k stabilnosti in miru (UL L 77, 15.3.2014, str. 1–10).

Sklep Sveta (SZVP) 2015/1908 z dne 22. oktobra 2015 v podporo globalnemu mehanizmu za poročanje o nedovoljenem osebnem in lahkem orožju ter drugem nedovoljenem konvencionalnem orožju in strelivu zaradi zmanjšanja tveganja nedovoljene trgovine z njima („iTrace II“) (UL L 278, 23.10.2015, str. 15–25).

Zadnja posodobitev 04.07.2016

Top