Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Zaščita avtorskih pravic za motive na skupni strani evrokovancev

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Multilingual display
Text

Zaščita avtorskih pravic za motive na skupni strani evrokovancev

 

POVZETEK:

Sporočilo (COM(2001) 600 final) o zaščiti avtorskih pravic za motive na skupni strani evrokovancev

KAJ JE NAMEN TEGA SPOROČILA?

To sporočilo vzpostavlja sistem zaščite avtorskih pravic za motive na skupni strani evrokovancev in pregleduje pravila o njihovem reproduciranju.

KLJUČNE TOČKE

  • Motivi za skupne strani evrokovancev so bili izbrani na podlagi natečaja, organiziranega na evropski ravni. Prikazujejo tri različne zemljevide Evrope, v ozadju katerih je dvanajst zvezd Evropske unije.
  • Motivi za skupne strani evrokovancev so avtorsko zaščiteni, lastnik avtorskih pravic pa je EU. Evropska komisija dodeli pravice državam EU, ki uvedejo evro, in od njih zahteva, da zagotovijo spoštovanje avtorskih pravic na svojem ozemlju.
  • Reproduciranje vseh ali dela motivov skupne strani evrokovancev je dovoljeno samo v zelo posebnih primerih, na primer na fotografijah ali filmih. Reproduciranje v obliki medalj ali simbolov pa je po drugi strani prepovedano, saj se ti predmeti lahko pomotoma zamenjajo za kovance. Za vse druge oblike reproduciranja je treba pridobiti dovoljenje Evropske komisije (za države EU zunaj evroobmočja) ali imenovanega organa v državi EU (za države znotraj evroobmočja).
  • Države EU morajo obvestiti Komisijo o ukrepih, ki so jih sprejele za uveljavljanje avtorskih pravic na svojem ozemlju, in tako omogočiti učinkovito usklajevanje. V primeru nedovoljenega reproduciranja mora zadevna država ustrezno ukrepati, da takšno reproduciranje prekine in reprodukcije umakne iz obtoka. Komisija ali države evroobmočja lahko preganjajo odgovorno osebo skladno z nacionalno zakonodajo.

OZADJE

Več informacij je na voljo na strani:

GLAVNI DOKUMENT

Sporočilo Komisije o zaščiti avtorskih pravic za motive na skupni strani eurokovancev (COM(2001) 600 final) (UL C 318, 13.11.2001, str. 3–4).

Zadnja posodobitev 22.02.2017

Top