Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Obvezni pregledi v zvezi z linijskimi prevozi z ro-ro trajekti in visokohitrostnimi potniškimi plovili

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Multilingual display
Text

Obvezni pregledi v zvezi z linijskimi prevozi z ro-ro trajekti in visokohitrostnimi potniškimi plovili

POVZETEK:

Direktiva 1999/35/ES – sistem obveznih pregledov za varno izvajanje linijskih prevozov z ro-ro trajekti in visokohitrostnimi potniškimi plovili

POVZETEK

KAJ JE NAMEN TE DIREKTIVE?

Ta direktiva predvideva obvezne preglede v zvezi z linijskimi prevozi z ro-ro trajekti* in visokohitrostnimi potniškimi plovili, ki uporabljajo pristanišča EU, da bi se zagotovilo, da izpolnjujejo veljavne varnostne standarde.

KLJUČNE TOČKE

 • Zakonodaja se uporablja za vse ro-ro trajekte in visokohitrostna potniška plovila, ki uporabljajo pristanišča EU, ki opravljajo prevoze v mednarodnem ali notranjem prometu, ne glede na zastavo.
 • Države EU morajo zagotoviti, da trajekti in plovila pred začetkom opravljanja prevozov:
  • imajo pri sebi veljavna spričevala, ki so bila potrjena,
  • izpolnjujejo ustrezna klasifikacijska pravila,
  • so opremljeni z zapisovalnikom podatkov o plovbi (VDR),
  • izpolnjujejo posebne zahteve glede stabilnosti.
 • Družbe, ki opravljajo prevoze, morajo na plovilih zagotoviti ukrepe, kot so informacije o kopenskih sistemih za vodenje plovbe.
 • Države EU morajo:
  • opraviti prvi pregled pred začetkom opravljanja linijskih prevozov, da se zagotovi izpolnjevanje potrebnih varnostnih standardov,
  • dvakrat letno in po vsakem popravilu ali zamenjavi uprave opraviti dodatni pregled, pri čemer mora biti eden izmed dveh letnih pregledov opravljen med linijskim prevozom,
  • prepovedati opravljanje prevozov plovilu, če to ne izpolnjuje varnostnih standardov,
  • v primeru nesreče ali nezgode, v kateri je udeleženo plovilo, ki je zajeto s to direktivo, sodelovati v preiskavi z vsako utemeljeno zainteresirano državo.

Cilj povezane zakonodaje o pomorski inšpekciji države pristanišča je prepovedati podstandardne pomorske prevoze v EU. Od vseh plovil zahteva, da izpolnjujejo varnostne standarde EU in mednarodne varnostne standarde, ki so na primer vsebovani v Mednarodni konvenciji o varstvu človeškega življenja na morju (SOLAS).

OD KDAJ SE TA DIREKTIVA UPORABLJA?

Ta direktiva se uporablja od 1. junija 1999. Države EU so jo morale vključiti v nacionalno zakonodajo do 1. decembra 2000.

KLJUČNI POJEM

* ro-ro trajekt: potniško plovilo za morsko plovbo z možnostjo neposrednega vkrcanja in izkrcanja cestnih in železniških vozil ter prevoza več kot 12 potnikov.

AKT

Direktiva Sveta 1999/35/ES z dne 29. aprila 1999 o sistemu obveznih pregledov za varno izvajanje linijskih prevozov z ro-ro trajekti in visokohitrostnimi potniškimi plovili (UL L 138, 1.6.1999, str. 1–19)

Nadaljnje spremembe Direktive 1999/35/ES so vključene v izvirno besedilo. To prečiščeno besedilo ima samo dokumentarno vrednost.

POVEZANI AKTI

Direktiva 2009/16/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 23. aprila 2009 o pomorski inšpekciji države pristanišča (UL L 131, 28.5.2009, str. 57–100). Glejte prečiščeno besedilo.

Zadnja posodobitev 19.04.2016

Top