Acordul privind comerțul, dezvoltarea și cooperarea (ACDC) cu Africa de Sud

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Acordul privind comerțul, dezvoltarea și cooperarea dintre UE și Africa de Sud

Decizia privind încheierea Acordului privind comerțul, dezvoltarea și cooperarea dintre UE și Africa de Sud

CARE ESTE ROLUL ACESTUI ACORD ȘI AL ACESTEI DECIZII?

Acordul încearcă să consolideze relațiile dintre UE și Africa de Sud într-o varietate de domenii legate de comerț, dezvoltare și cooperare.

Decizia adoptă acordul în numele UE.

ASPECTE-CHEIE

Acest acord urmăreşte mai multe obiective:

Fondat pe respectarea principiilor democratice, a drepturilor omului şi a statului de drept, acordul instituie un dialog politic periodic pe temele de interes comun, atât la nivel bilateral, cât şi regional [în cadrul dialogului UE cu țările Africii australe și cu grupul țărilor din Africa, Zona Caraibilor și Pacific (ACP)].

Durata acordului nu este specificată, dar poate fi revizuită în termen de cinci ani de la intrarea sa în vigoare, în scopul efectuării unor eventuale modificări.

Acordul cuprinde mai multe aspecte, precum şi o clauză evolutivă care permite lărgirea câmpului de cooperare prevăzut.

Schimburile comerciale

ACDC stabileşte un regim comercial preferenţial între UE şi Africa de Sud, cu instituirea progresivă a unei zone de liber schimb (ZLS) pentru libera circulaţie a mărfurilor. UE este principalul partener al Africii de Sud, atât pentru comerţ, cât şi pentru investiţii. ZLS are ca obiectiv asigurarea unui acces mai bun al Africii de Sud la piaţa UE, precum şi accesul UE la piaţa Africii de Sud. Prin urmare, acesta joacă un rol important pentru integrarea Africii de Sud în economia mondială. Acordul reglementează aproximativ 90 % din schimburile bilaterale actuale între cele două părţi.

Acordul prevede liberalizarea a 95% din importurile UE din Africa de Sud în 10 ani şi a 86 % din importurile Africii de Sud din UE în 12 ani. Pentru protejarea sectoarelor vulnerabile ale celor două părţi, anumite produse sunt excluse din ZLS şi altele fac obiectul unei liberalizări parţiale. Pentru UE, este vorba, în special, de anumite produse agricole, în timp ce pentru Africa de Sud, produsele vizate sunt articolele industriale, în special anumite produse din industria autovehiculelor şi anumite textile şi confecţii. Totuşi, din decembrie 2006, acordul prevede o consolidare a liberalizării schimburilor comerciale în sectorul autovehiculelor.

Acordul defineşte regulile de origine pentru a garanta că produsele care beneficiază de regimul preferenţial nu provin decât din Africa de Sud sau din UE. Pentru a ţine seama de procesele internaţionale moderne de producţie, dispoziţii speciale fac mai flexibile regulile de origine.

Africa de Sud şi UE pot lua măsuri de salvgardare atunci când un produs importat ameninţă să provoace un prejudiciu grav industriei naţionale. Acordul permite, de asemenea, Africii de Sud să adopte măsuri de salvgardare tranzitorii (de exemplu, o creştere sau o reintroducere a taxelor vamale). De asemenea, măsuri similare permit protejarea economiilor ţărilor membre ale Uniunii vamale a Africii Centrale şi a celor mai periferice regiuni ale UE (ca Insula Réunion).

Acordul prevede dispoziţii pentru evitarea abuzurilor întreprinderilor care au o poziţie dominantă pe piaţă şi pentru a garanta astfel o concurenţă liberă între întreprinderile din UE şi cele din Africa de Sud. Cooperarea se desfăşoară în cadrul consultărilor dintre autorităţile competente. În plus, UE furnizează asistenţă tehnică pentru a ajuta Africa de Sud să îşi restructureze legislaţia în domeniul concurenţei. Acordul recunoaşte, de asemenea, necesitatea de a asigura o protecţie adecvată a proprietăţii intelectuale şi prevede, dacă este cazul, consultări urgente şi asistenţă tehnică pentru Africa de Sud.

În cele din urmă, ACDC prevede o strânsă cooperare într-o gamă largă de domenii legate de comerţ, cum ar fi serviciile vamale, libera circulaţie a serviciilor şi a capitalurilor şi barierele tehnice cum sunt certificarea şi standardizarea.

Cooperarea pentru dezvoltare

Ajutorul pentru dezvoltare din partea UE pentru Africa de Sud este pus în aplicare, în principal, pornind de la bugetul UE, prin intermediul instrumentului de finanţare a cooperării pentru dezvoltare.

Accentul programului indicativ multianual pentru cooperarea cu Africa de Sud pentru perioada 2014-2020 se axează pe trei domenii:

Cooperarea descentralizată este, la fel ca şi în alte acorduri de cooperare pentru dezvoltare, un element esenţial al ajutorului. Din aceasta rezultă o puternică implicare a societăţii civile în procesul de dezvoltare.

Cooperare economică

Cele două părţi îşi intensifică cooperarea economică în numeroase domenii, cum ar fi industria (pentru a facilita restructurarea industriei sud-africane), societatea informaţională, crearea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, transportul şi energia. Cooperarea în acest domeniu ar trebui să sprijine, de asemenea, dezvoltarea durabilă în economiile lor şi să protejeze mediul înconjurător.

Alte aspecte

Dispoziţiile acordului se extind asupra cooperării în domeniile cele mai diverse, cum ar fi:

În cele din urmă, ACDC conţine dispoziţii instituţionale. Acesta creează un Consiliu de cooperare menit să garanteze buna funcţionare a acordului. Prevede de asemenea un contact periodic între cele două părţi, de exemplu la nivelul parlamentelor, precum şi între Comitetul Economic şi Social al UE şi instituţia sud-africană omoloagă, Consiliul Naţional al Economiei, Dezvoltării şi Muncii.

DE CÂND SE APLICĂ ACORDUL ȘI DECIZIA?

Semnat la 11 octombrie 1999 la Pretoria, ACDC a intrat pe deplin în vigoare la 1 mai 2004. Cu toate acestea, anumite dispoziţii care ţin de competenţa UE se aplică de la 1 ianuarie 2000.

În iunie 2016, Africa de Sud a semnat Acordul de parteneriat economic (APE) UE-SADC (Acord de parteneriat economic cu Comunitatea de Dezvoltare a Africii Australe), împreună cu alte cinci țări din Africa de Sud (Botswana, Lesotho, Mozambic, Namibia și Swaziland). Odată ratificată, APE va înlocui reglementările comerciale ale ACDC.

CONTEXT

Acordul este completat de trei acorduri suplimentare: Acordul privind ştiinţa şi tehnologia şi Acordurile privind vinurile şi băuturile spirtoase. Acordul privind pescuitul, prevăzut de ACDC, nu s-a încheiat. Africa de Sud are, de asemenea, calitatea de membru calificat al Acordului de la Cotonou, care reglementează relaţiile dintre UE şi ţările ACP.

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Acord privind comerțul, dezvoltarea și cooperarea între Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica Africa de Sud, pe de altă parte – Protocolul 1 privind definiția noțiunii de „produse originare” și metodele de cooperare administrativă – Protocolul 2 privind asistența reciprocă între autoritățile administrative în domeniul vamal – Actul final – Declarații (JO L 311, 4.12.1999, pp. 3-415)

Modificările succesive aduse acordului au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Decizia 2004/441/CE a Consiliului din 26 aprilie 2004 privind încheierea Acordului pentru comerţ, dezvoltare şi cooperare dintre Comunitatea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi Republica Africa de Sud, pe de altă parte (JO L 127, 29.4.2004, p. 109)

DOCUMENT CONEX

Regulamentul (CE) nr. 2793/1999 al Consiliului din 17 decembrie 1999 privind anumite proceduri de punere în aplicare a Acordului pentru comerț, dezvoltare și cooperare între Comunitatea Europeană și Republica Africa de Sud (JO L 337, 30.12.1999, pp. 29-33)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 08.10.2018