OMC: acordul privind comerțul cu mărfuri

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia 94/800/CE a Consiliului privind încheierea, în numele UE, a acordurilor obținute în cadrul negocierilor comerciale multilaterale din Runda Uruguay (1986-1994) – aspecte privind comerțul cu mărfuri

Negocierile comerciale multilaterale din Runda Uruguay (1986-1994) – Acord de instituire a Organizației Mondiale a Comerțului

CARE ESTE ROLUL DECIZIEI ȘI AL ACORDULUI?

Decizia aprobă, în numele Comunității Europene (în prezent Uniunea Europeană – UE) acordul în temeiul căruia s-a înființat Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

ASPECTE-CHEIE

Acordul multilateral privind comerțul cu mărfuri include GATT 1994 (Acordul general pentru tarife și comerț) și 13 acorduri sectoriale. Acestea acoperă patru domenii:

ACCESUL LA PIEȚE

Acordul General pentru Tarife și Comerț (GATT 1994)

Protocolul de la Marrakech

Protocolul de la Marrakech anexat la GATT din 1994 integrează în GATT din 1994 listele de concesii și angajamente privind mărfurile negociate în cursul Rundei Uruguay și stabilește autenticitatea lor și modalitățile de punere în aplicare a acestora.

Produse industriale

Produse agricole

Textile și confecții

Măsuri privind investițiile și legate de comerț (MIC)

NORME PRIVIND MĂSURILE NETARIFARE

Bariere tehnice în calea comerțului

Măsuri sanitare și fitosanitare

ADMINISTRAREA VAMALĂ ȘI COMERCIALĂ

Evaluarea în vamă

Control înainte de expediere

Regulile de origine

Procedurile în materie de licențe de import

Facilitarea comerțului

Acordul privind facilitarea comerțului vizează facilitarea circulației, a punerii în circulație și a vămuirii mărfurilor, inclusiv a celor aflate în tranzit, printr-o colaborare eficace între vămi și alte autorități relevante în materie de facilitare a comerțului.

MĂSURI DE APĂRARE COMERCIALĂ

Măsuri antidumping

Subvenții și măsuri compensatorii

Măsuri de salvgardare

ACORDURILE MULTILATERALE

DE CÂND SE APLICĂ DECIZIA ȘI ACORDUL?

CONTEXT

Pentru mai multe informații, consultați: UE și OMC (Comisia Europeană).

* TERMENI-CHEIE

Măsuri antidumping: măsuri precum anumite taxe vamale, aplicate la importul în UE al „produselor de dumping”, adică produse exportate în UE la un preț mai mic decât prețul lor pe piața internă.
Măsuri împotriva subvențiilor: măsuri precum taxele vamale compensatorii (care neutralizează efectele negative ale subvențiilor), impuse de UE la importurile care sunt subvenționate și dăunează astfel industriei UE care produce același produs.
Măsuri de salvgardare: aceste măsuri sunt introduse când o investigație a Comisiei Europene concluzionează că importurile au crescut atât de mult încât dăunează (sau amenință să dăuneze) grav producătorilor din UE. Acestea sunt măsuri temporare, precum cotele, aplicate importurilor pentru a acorda timp industriei UE să facă eventualele schimbări necesare.

ACTELE PRINCIPALE

Decizia 94/800/CE a Consiliului din 22 decembrie 1994 privind încheierea, în numele Comunității Europene, referitor la domeniile de competența sa, a acordurilor obținute în cadrul negocierilor comerciale multilaterale din Runda Uruguay (1986-1994) (JO L 336, 23.12.1994, pp. 1-2)

Negocierile comerciale multilaterale din Runda Uruguay (1986-1994) – Acord de instituire a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) (JO L 336, 23.12.1994, pp. 3-10)

Data ultimei actualizări: 18.04.2017