Uniunea Europeană şi Organizaţia Naţiunilor Unite: alegerea multilateralismului

Uniunea Europeană (UE) trebuie să-şi intensifice participarea la sistemul de guvernanţă şi activităţile Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Într-adevăr, cooperarea în cadrul comunităţii internaţionale este o condiţie prealabilă esenţială pentru a face faţă provocărilor globale, precum combaterea sărăciei sau schimbările climatice.

ACT

Communication from the Commission to the Council and the European Parliament of 10 September 2003 - The European Union and the United Nations: the choice of multilateralism [COM(2003) 526 final – Not published in the Official Journal] (Comunicare a Comisiei către Consiliu şi Parlamentul European din 10 septembrie 2003, Uniunea Europeană şi Organizaţia Naţiunilor Unite: Alegerea multilateralismului [COM(2003) 526 final – Nepublicată în Jurnalul Oficial]).

SINTEZĂ

Prezenta comunicare examinează mijloacele de care dispune Uniunea Europeană (UE) pentru a contribui la îmbunătăţirea constantă a guvernanţei mondiale, prin intermediul sistemului de guvernanţă al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) *.

Astfel, UE reiterează sprijinul său pentru sistemul de guvernanţă multilaterală * al ONU, ca instrument de adoptare a unor soluţii concrete la nivel mondial, în special în favoarea dezvoltării durabile, a reducerii sărăciei, a păcii şi a securităţii.

Eficacitatea guvernanţei multilaterale

UE trebuie să îşi consolideze contribuţia la adoptarea şi punerea în aplicare a politicilor şi instrumentelor multilaterale. Într-adevăr, influenţa sa poate fi determinantă în vederea punerii în aplicare a angajamentelor la nivel global de către statele sale membre şi ţările terţe partenere.

În plus, UE ar trebui să se implice mai activ în procesul de reformă instituţională al ONU în vederea îmbunătăţirii eficacităţii sistemului, a adaptării la evoluţiile raporturilor multilaterale şi a favorizării politicii internaţionale de asistenţă pentru dezvoltare.

În mod similar, o îmbunătăţire a coordonării şi cooperării la nivel internaţional ar trebui să faciliteze monitorizarea angajamentelor şi consolidarea acţiunii în sprijinul păcii, securităţii şi drepturilor omului.

În cele din urmă, politica externă europeană susţine consolidarea capacităţii ţărilor în curs de dezvoltare în vederea punerii în aplicare a angajamentele lor internaţionale. Astfel, UE integrează, în special, în programele sale de politică externă, obiectivele vizând dezvoltarea durabilă, ajutoarele pentru comerţ, promovarea normelor de muncă decentă, combaterea terorismului, a traficului de droguri şi a criminalităţii organizate.

Eficacitatea colaborării

Comisia prezintă o serie de orientări în vederea unui parteneriat mai larg între UE şi ONU, în scopul de a:

Cooperarea politică şi tehnică trebuie, de asemenea, aprofundată în domeniul păcii şi securităţii, fie că este pentru prevenirea conflictelor, gestionarea crizelor sau gestionarea situaţiilor postcriză. Acest parteneriat trebuie extins în mod sistematic către organizaţiile regionale responsabile [cum ar fi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Consiliul Europei].

Promovarea valorilor şi intereselor UE

UE contribuie în mod substanţial la elaborarea politicilor adoptate în cadrul ONU. Cu toate acestea, este în continuare necesară o mai bună coordonare a poziţiilor statelor membre, asigurarea coerenţei obiectivelor politicii externe şi de securitate comună (PESC) cu poziţiile Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, precum şi sporirea rolului delegaţiilor UE pe lângă ONU.

Pentru a spori influenţa UE în cadrul sistemului de guvernanţă al ONU, Comisia recomandă:

Termeni-cheie

See also

Ultima actualizare: 08.09.2011