Către o supraveghere maritimă integrată

Comisia Europeană a enunţat o serie de principii directoare pentru punerea în aplicare a unei supravegheri maritime integrate. Aceste principii directoare vor ajuta statele membre să instituie un mediu comun în vederea schimbului de informaţii privind domeniul maritim între diferitele comunităţi de utilizatori, cum sunt autorităţile responsabile cu siguranţa şi securitatea maritimă, controlul pescuitului, poluarea marină, mediul marin, vămi, controlul frontierelor, aplicarea legii şi apărarea.

ACT

Comunicare a Comisiei din 15 octombrie 2009, intitulată „Către integrarea supravegherii maritime: Un mediu comun în vederea schimbului de informaţii pentru domeniul maritim al UE” [COM(2009) 538 final – Nepublicată în Jurnalul Oficial].

SINTEZĂ

În cadrul Uniunii Europene, majoritatea informaţiilor din domeniul maritim sunt procesate de autorităţi sectoriale. Autorităţile în cauză sunt responsabile cu supravegherea şi controlul activităţilor maritime din sectorul în care sunt competente şi nu îşi informează neapărat omologii din alte sectoare. Acest lucru reprezintă un inconvenient, deoarece schimbul de informaţii ar permite o mai bună eficienţă şi rentabilitate a activităţilor de supraveghere maritimă.

Schimbul de informaţii şi interoperabilitatea sistemelor de supraveghere maritimă pun însă unele probleme pe plan tehnic şi juridic, precum şi din punct de vedere al securităţii. În această comunicare, Comisia trece în revistă aceste probleme şi propune soluţii.

Obstacole în calea integrării supravegherii maritime

Principalele obstacole în calea creării unui mediu comun pentru schimbul de informaţii sunt următoarele:

Soluţii pentru integrarea supravegherii maritime

Crearea unui mediu comun pentru schimbul de informaţii se bazează pe respectarea următoarelor patru principii directoare:

Aceste patru principii directoare vor servi la demararea unui proces de reflecţie la nivel european şi naţional, proces la care vor trebui să participe toate comunităţile de utilizatori. Principiile vor putea fi revizuite în urma analizării rezultatelor celor trei proiecte vizând evaluarea capacităţii de a face schimb de informaţii a utilizatorilor proveniţi din diferite state membre şi din diferite comunităţi.

Context

Această comunicare se înscrie în linia unei comunicări anterioare intitulate „O politică maritimă integrată pentru Uniunea Europeană”, în care Comisia Europeană s-a angajat să „[adopte] măsuri pentru o mai bună interoperabilitate a sistemului de supraveghere, care să reunească sistemele existente de monitorizare şi reperare utilizate pentru siguranţa şi securitatea maritimă, pentru protecţia mediului marin, controlul activităţilor de pescuit, controlul frontierelor externe şi alte activităţi de aplicare a legii”.

Ultima actualizare: 08.04.2010