Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva corupției

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia 2008/801/CE a Consiliului privind încheierea, în numele Comunității Europene, a Convenției Organizației Națiunilor Unite împotriva corupției

SINTEZĂ

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DECIZII?

Decizia autorizează Uniunea Europeană (UE) să semneze Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva corupției. Convenția are obiectivul de a contribui la combaterea corupției, de a promova gestionarea adecvată a afacerilor publice și de a încuraja cooperarea internațională și asistența tehnică.

ASPECTE-CHEIE

Convenția vizează prevenirea, investigarea și urmărirea penală a actelor de corupție, precum și înghețarea, sechestrarea, confiscarea și returnarea produselor infracțiunilor.

Actul cuprinde norme pentru prevenirea și combaterea spălării banilor, precum și standarde privind contabilitatea în sectorul privat și privind transparența și accesul egal al tuturor candidaților la furnizarea de lucrări publice și la contracte de servicii.

Prevenirea corupției

Convenția prevede o serie de norme pentru prevenirea corupției, printre care:

De asemenea, convenția recomandă:

Incriminarea

Convenția recomandă stabilirea mai multor infracțiuni, printre care:

În sectorul privat, convenția solicită definirea unor infracțiuni de:

De asemenea, convenția recomandă și alte acțiuni juridice și administrative, printre care:

Recuperarea activelor

Convenția specifică măsuri pentru recuperarea directă a activelor și stabilește modul de realizare a acestui lucru prin cooperare internațională în ceea ce privește confiscarea. De asemenea, convenția include norme privind modul în care activele trebuie restituite.

Oficiul European de Luptă Antifraudă

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) are responsabilitatea de a investiga aceste probleme în măsura în care acestea se aplică instituțiilor UE. OLAF investighează cazurile de fraudare a bugetului UE, cazurile de corupție și abateri grave din cadrul instituțiilor europene și dezvoltă politica antifraudă pentru Comisia Europeană.

CÂND SE APLICĂ DECIZIA?

Decizia se aplică începând cu 25 septembrie 2008.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

* Îmbogățire ilicită: când o persoană obține avantaje pe cheltuiala altei persoane fără a da în schimb ceva cu o valoare egală.

ACT

Decizia 2008/801/CE a Consiliului din 25 septembrie 2008 privind încheierea, în numele Comunității Europene, a Convenției Organizației Națiunilor Unite împotriva corupției (JO L 287, 29.10.2008, pp. 1-110)

Data ultimei actualizări: 21.04.2016